Folsyra – Folsyra är ett B-vitamin som behövs för celldelningen i kroppen och därför är det extra viktigt inför och under graviditeten. Vitaminet kallas folat när det finns naturligt i maten. Du bör få i dig 500 mikrogram folsyra per dag genom maten. Kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas att ta 400 mikrogram folsyratillskott om dagen för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
- Livsmedelsverket rekommenderar fortsatt folsyratillskott till och med vecka 12.
- Därefter ska du täcka behovet via kosten.
- Folsyra finns bland annat i gröna bladgrönsaker, frukt, bär, leverpastej och fullkornsprodukter, samt i linser, ärter, kål, kikärter och bönor.
- Du får i dig tillräckligt med folsyra om du följer de allmänna kostrekommendationerna.
De innebär att du väljer fullkornsprodukter och äter 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Det motsvarar fem portioner frukt och grönt, till exempel en banan, ett äpple, en morot, bladspenat och broccoli.
Visa hela svaret
Contents
Vad ska man undvika att äta när man försöker bli gravid?
Så hanterar du alkohol inför och under graviditet – Det är inte helt klart hur stora mängder alkohol som påverkar möjligheten att bli gravid. Det är därför bra att vara måttlig med alkohol eller helt avstå när man försöker bli gravid. Detta gäller både män och kvinnor.
Visa hela svaret
Vad ska man äta för att öka chansen att bli gravid?
Öka chanserna att bli gravid –
Ha samlag i samband med ägglossningen. Ett ägglossningstest kan vara till hjälp.Försök gå ner i vikt om du är överviktig eller öka din vikt om du är underviktig.Ät en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker.Var försiktig med alkohol och undvik rökning.Gör en undersökning hos gynekolog och kontrollera så att du inte har någon infektion som gör det svårare att bli gravid.Kontrollera att dina läkemedel inte påverkar fertiliteten. Det gäller även naturläkemedel och receptfria läkemedel.Undvik bastubad och heta duschar strax innan samlag. Testiklarna fungerar bäst när de är relativt svala.
Medelåldern för förstföderskor har aldrig varit högre än den är idag. Snittåldern ligger idag på 29 år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. En anledning kan vara att kvinnorna vill ha en stabil tillvaro när de blir gravida. Att medelåldern för förstföderskor stiger är dock inte förenligt med fertiliteten, som är som högst strax efter 20 års ålder.
Visa hela svaret
När ska man börja äta gravid vitaminer?
Folsyra – Helst ska man få i sig extra folsyra – eller vitamin B9 som den också heter – minst en månad innan man blir gravid, menar Livsmedelsverket. När en sen blir gravid rekommenderas det 400 mikrogram om dagen fram till och med vecka 12 – alltså ungefär hela,
Visa hela svaret
Hur långt innan man blir gravid ska man äta folsyra?
Folsyra ー ta tabletter redan nu – Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning, för bildningen av röda blodkroppar och för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Du behöver få i dig tillräckligt med folsyra innan du blir gravid.
Då minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Under början av graviditeten går fostrets celldelning som snabbast och det är då behovet av folat, eller folsyra, är som störst. Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd av folsyra via maten, därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla som planerar att bli gravida ska ta tabletter med cirka 400 mikrogram folsyra varje dag.
För att få önskad effekt måste du börja äta tabletter med folsyra cirka en månad innan du blir gravid och fortsätta ta tabletterna till minst tolfte graviditetsveckan. Eftersom inte alla graviditeter är planerade, är rekommendationen att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida ska äta folsyratillskott.
Visa hela svaret
Vad ökar fertilitet?
Livsstilsfaktorer Liten förändring i livsstil kan göra stor skillnad Med en hälsosam livsstil ökar chansen att bli gravid. Kan du undvika rökning och alkohol, försöka få en balanserad kost samt minska kaffedrickandet förbättrar du förutsättningarna, både som man och kvinna.
Vänta inte heller för länge med att skaffa barn för ålder är en viktig faktor. Det är känt att livsstilen påverkar våra vanligaste folksjukdomar, som hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Men vad många inte känner till är att dessa livsstilsfaktorer även är av stor betydelse för möjligheten att bli gravid och få barn.
Genom att förändra sin livsstil till att bli mer hälsosam ökar man sina chanser att bli gravid samtidigt som man minskar negativa konsekvenser i framtiden både för sig själv och för sina barn. Eftersom våra levnadsvanor till stor del påverkas av trender och vi idag har tillgång till en oselekterad information via nätet är det också viktigt att vi kritiskt granskar nya och gamla rön.
Forskning om livsstil och fertilitet är på snabb frammarsch. Rökning och alkohol Rökning är bland det farligaste du kan ägna dig åt vad gäller möjligheten att bli gravid. Detta gäller både egen rökning och så kallad passiv rökning. Flera stora undersökningar har visat att det tar längre tid för rökande kvinnor att bli gravida, risken för missfall och för genetiska skador ökar.
Rökande kvinnor kommer även tidigare i klimakteriet jämfört med kvinnor som inte röker. Det är också klart bevisat att rökning påverkar spermiekvaliteten negativt. Nikotin anses skada spermieproduktionen genom att ändra blodcirkulationen och hormonnivåer samt öka den oxidativa stressen, vilket bidrar till ökad DNA-fragmentering och kromosomavvikelser.
- Det är välkänt att alkohol är skadligt för fostret under graviditeten vilket innebär att en gravid kvinna inte ska dricka alkohol över huvudtaget.
- Det finns även studier som visar att en hög alkoholkonsumtion, även hos mannen, kan försvåra chansen att bli gravid.
- Att väga för mycket eller för lite Som kvinna bör du ha ett normalt BMI (19-25) för att optimera dina chanser att bli gravid.
Flera studier har visat att det tar längre tid för både överviktiga och underviktiga kvinnor att bli gravida. Risken för missfall ökar också hos överviktiga kvinnor och troligen även för underviktiga kvinnor. Överviktiga kvinnor utsätter både sig själva och sitt foster för ökade risker under graviditeten och i samband med förlossningen.
Framförallt gäller detta ökad risk för högt blodtryck och diabetes under graviditeten men också ökad risk för hjärtmissbildningar och andra missbildningar hos barnet. Även mannens spermieproduktion kan påverkas negativt av framför allt övervikt. I en nyligen publicerad dansk studie där 12 566 kvinnor och deras partners gick igenom 25 191 IVF/ICSI cykler visade man att om både kvinnan och mannen var överviktiga (redan vid BMI ≥25 kg/m²) minskade deras chans med 20% att få barn vid IVF-behandling.
Kost och motion Vi borde alla äta nyttigt och välbalanserat vad gäller alla näringsämnen. För par som planerar graviditet är det extra viktigt – både för att ha kontroll över sin vikt och för att få i sig behovet av näringsämnen viktiga för hormonproduktionen.
Det finns idag ingen bevisad speciell kost som är särskilt befrämjande för förmågan att bli gravid, men forskare har blivit allt mer intresserade av även kostens betydelse för fertiliteten. Flera undersökningar pågår för att utvärdera detta. Det som hittills är klart visat är att kvinnor som planerar graviditet bör ta extra folsyratabletter.
Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostret tillväxt. Vad gäller män har många studier gjorts vad gäller spermakvaliteten och tillskott av olika vitaminer och mineraler. Idag finns inte tillräckliga bevis för att rekommendera något speciellt tillskott till män oavsett vad som beskrivs på olika internetsidor.
- Det är det oklart om folsyra i tablettform har en positiv effekt vid nedsatt spermiekvalitet då olika studier kommit till olika slutsatser.
- Men det finns en studie som visar att folsyra i kombination med zink kan ha en effekt.
- Nu planeras en studie på Fertilitetscentrum där vi med hjälp av så kallad probiotika, som är bakterier med förmåga att tillverka den form av folsyra som cellerna kan använda, ska utvärdera om spermiekvaliteten kan förbättras.
Regelbunden motion hjälper oss också att hålla vikten och ökar blodcirkulationen. Dessutom orkar man hantera den stress och nedstämdhet som kan komma om graviditeten dröjer. Dock bör alltför intensiv daglig träning undvikas, framförallt hos kvinnor. Hårdtränande kvinnor kan få ägglossningsrubbningar vilket försvårar chansen att bli gravid.
- Affe Koffein finns framför allt i kaffe men också i mindre mängd i andra drycker.
- Vissa undersökningar har visat ett samband mellan kvinnans koffeinintag och förlängd tid till graviditet och ökad risk för missfall.
- Det finns nu även studier som visar negativ inverkan för mannen.
- Därför uppmanas idag par som planerar graviditet att minska framför allt sitt kaffeintag till högst ett par koppar per dag.
Ålder Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn är mellan 20 och 25 år för kvinnan och under 35 år för mannen. Men av sociala och ekonomiska skäl planerar många att bli föräldrar betydligt senare. Kvinnans ålder är av stor betydelse för möjligheten att bli gravid.
- Redan från cirka 30 års ålder avtar möjligheten att bli gravid för att från cirka 35 års ålder avta mer uttalat.
- Vinnor över 40 års ålder har ofta svårt att uppnå graviditet.
- Dessutom ökar risken för missfall med åldern vilket bidrar ytterligare.
- Idag lever vi i ett samhälle där kvinnor väntar längre med att bilda familj och både kan ha svårare att bli gravid och dessutom kanske inte få det antal barn hon önskar.
Många är inte medvetna om detta och tyvärr kan inte IVF-behandling helt kompensera för dessa svårigheter. Även mannens ålder har betydelse. Hos äldre män har man sett nedsatt spermakvalitet. Mannens ålder har också en betydelse för risken för missfall hos kvinnan.
Visa hela svaret
Vilken Gravidvitamin är bäst?
Extra vitaminer – Som gravid kommer du behöva lite extra näringsämnen, som exempelvis extra folsyra. Hjärtats multivitamin för dig som är gravid innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler anpassade för gravida – som extra folsyra, kalcium, D-, C- och E-vitamin. Även ACO har ett bra kosttillskott för gravida,
Visa hela svaret
Vad händer om man inte äter folsyra?
Allt fler studier visar samband mellan folsyra och cancer Gravida bör ta tillskott av folsyra – men inte andra. Foto: Colourbox Allt fler studier visar att risken för cancer ökar om vi får i oss för mycket folsyra. Nu varnar forskare för att intaget kan bli farligt stort med olika kosttillskott. – Folsyra har hyllats som ett universalmedel för att ämnet har så många viktiga funktioner.
I USA tar 30-40 procent av befolkningen folsyra-tillskott. Men om man dessutom tar multivitamintillskott med folsyra samt äter frukostflingor, bars och hälsodrinkar som är berikade med det, så är risken stor för att man får i sig skadligt mycket. Professor Young-In Kim vid University of Toronto berättade på ett seminarium på Karolinska institutet i går att i USA, Kanada och Chile har man sett en ökning av cancer i tjocktarmen som sammanfaller exakt med tidpunkten för när man började berika livsmedel med folsyra.
Cancer utvecklas snabbare Han menade att det inte är svårt att förstå att stora mängder folsyra kan öka risken för cancer, eftersom anti-folat ingår i cancerbehandling. Folat anses kunna göra att leukemi och andra cancerformer utvecklas snabbare. En stor kontrollerad och randomiserad studie som presenterades nyligen visar att män som fick tillskott av folsyra hade en ökad risk för prostatacancer, medan de som fick i sig mycket folat via maten inte hade den risken.
En annan undersökning visar att kvinnor med en viss genuppsättning som äter tillskott med folsyra har ökad risk för bröstcancer. Alltför stora mängder av folsyra rubbar också balansen gentemot andra viktiga ämnen. Det kan till exempel skapa en brist på B12. Som med så mycket annat handlar det alltså om balans och dessutom tycks det naturliga folat som finns i maten inte kunna bli farligt för oss på samma sätt som tillskotten med folsyra.
Gravida behöver tillskott I Sverige berikar man inte livsmedel med folsyra, eftersom man bedömt att riskerna överväger nyttan. Däremot rekommenderas gravida att ta tillskott med folsyra för att det centrala nervsystemet hos fostret ska utvecklas normalt.
Visa hela svaret
Hur får man bättre Äggkvalitet?
Rökning + Fertilitet = ? – Att röka är bevisat skadligt för alla och att sluta röka är alltid ett bra beslut – för din hälsa i allmänhet och om du vill bli gravid. Det gäller både kvinnor och män. Att sluta röka kan vara svårt, men kanske kan det hjälpa att närmare förstå vilka effekter det har på kroppen och på just fertiliteten om man nu planerar för barn någon gång? Rökning påverkar fertilitet på flera olika sätt:
De kemikalier som finns i cigarettrök medverkar till att du förlorar dina ägganlag i snabbare takt – studier visar att kvinnor som röker i genomsnitt når klimakteriet 2 år tidigare än de som inte gör det. De som utsätts för mycket passiv rökning har också visat sig nå klimakteriet något tidigare, vilket säger mycket om hur skadligt rökning är. Eftersom dina ägg är celler så påverkas de negativt av så kallad oxidativ stress och rökning är en av sakerna som bidrar. Oxidativ stress skadar ägg-cellernas DNA eller kromosomer vilket är samma sak som att äggkvaliteten försämras och därmed äggens förmåga att leda till en frisk graviditet. Äggkvaliteten försämras för alla med åldern oavsett livsstil (eftersom tilltagande ålder också driver oxidativ stress) och äggkvalitet är svårt att forska på, så det är svårt att säga exakt hur stor effekt rökning har. Men någon positiv effekt har det i alla fall inte. Även spermierna är celler och deras kvalitet påverkas därmed också negativt av rökning, läs mer här,Rökning påverkar också din hormonproduktion (till exempel produktionen av östrogen och progesteron) och om du förstår din cykel vet du att rätt hormonbalans är avgörande för att kunna ägglossa, bygga upp livmodersslemhinnan så att den kan ta emot ett embryo och så vidare. Rökning kan också minska nybildningen av kärl i livmodern vilket kan göra det svårare för embryon att fästa där.
Det är primärt nikotinet i cigaretter som påverkar fertiliteten, men även andra gifter som benso(a)pyrene (BaP). De positiva nyheterna är att de flesta skador inte är permanenta – många går att förbättra genom att sluta röka.
Visa hela svaret
Kan spermierna rinner ut direkt?
Hur ska jag göra för att bli gravid? Jag är jätteorolig för att inte kunna bli gravid. Problemet är att min mans spermier inte stannar kvar utan rinner ut direkt när vi har sex. Jag har varit orolig över detta i ett år nu och vill veta om de är något fel på mig.
Gynekolog Kristina Billberg svarar: Det är normalt att mannens ejakulat och spermierna rinner ut ganska snabbt efter ett samlag. Detta gör inte chansen att bli gravid mindre. Även om det mesta av ejakulatet rinner ut, så finns det alltid tillräckligt många spermier kvar som kan ta sig in genom livmoderhalsen och sedan simma vidare mot äggledarna för att befrukta ett ägg.
Förr kunde man läsa på många ställen att kvinnan skulle ligga med underlivet högt efter samlag för att så många spermier som möjligt skulle stanna kvar. Det har dock i studier visat sig vara utan någon som helst effekt. Det var bara en myt. Det var lika många som blev gravida oberoende om de reste sig upp direkt efter samlaget varvid ejakulatet rann ut eller de låg kvar med en kudde under rumpan.
Det låter som du och din man försökt bli gravida i mer än ett års tid utan att lyckas. Självklart blir man då orolig. Jag tycker du ska beställa tid hos en gynekolog för att göra en utredning. Man gör då en vanlig gynekologisk undersökning och ett vaginalt ultraljud för att till exempel utesluta stora muskelknutor.
Vidare är det är viktigt att fastställa om du har ägglossning eller inte. Detta kan göras med ägglossningstest man själv köper på Apoteket eller via ett blodprov som tas dag 21 i menstruationscykeln. Man kommer också att ta blodprov för att kontrollera dina hormonnivåer och din ämnesomsättning.
- Din man kommer att uppmanas att lämna ett spermaprov.
- Är allt detta normalt spolar man genom äggledarna för att se om det finns passage.
- Mest sannolikt är det inget som är fel utan du kommer att bli spontant gravid framöver.
- Men det är ju viktigt att bli undersökt och få detta bekräftat.
- Sedan kan man lugnt försöka ett år till.90 procent av alla par uppnår en graviditet inom två år.
Skulle det mot förmodan visa sig att det finns någon faktor som begränsar fertiliteten kan man få remiss till en fertilitetsklinik för att få hjälp. Har man försökt i två år utan att lyckas även om allt är normalt brukar man också bli erbjuden en remiss för en provrörsbefruktning.
Visa hela svaret
Vad ska man göra för att lättare bli gravid?
När blir det flera barn? – Ibland händer det att det befruktade ägget delar sig så att det bildas två embryon. Då blir det enäggstvillingar. Det händer också att ägget delar sig i tre och det blir enäggstrillingar, men det är mycket ovanligt. Det händer också att två ägg mognar och lossnar samtidigt.
- Då kan det bli tvåäggstvillingar, om båda blir befruktade.
- Det kan bli trillingar, fyrlingar och så vidare om ännu fler ägg befruktas samtidigt.
- Läs mer om,
- En del av cellklumpen växer fast i livmoderns vägg.
- Den delen av cellklumpen utvecklas till en moderkaka.
- Det är moderkakan som kommer att ge barnet näring i livmodern.
Den andra delen av cellklumpen kallas för embryo. Det är de cellerna som ska bli ett barn. Efter befruktningen fastnar embryot i livmodern och börjar utvecklas till ett foster. Då börjar graviditeten. Fostret kommer sedan att utvecklas till ett barn. Graviditeten kan avslutas med en, ett, eller en,
Här kan du läsa mer om, Moderkakan börjar att bilda ett hormon som kallas HCG. Hormonet ska se till att inte det blivande fostret stöts bort. Hormonet finns bland annat i kisset och i blodet. Det gör att ett test kan visa om det finns en graviditet. Läs mer om, När är det störst chans till befruktning? Det är störst chans till befruktning om du har slidsamlag en viss period.
Perioden börjar vid ägglossning och slutar en dag efter ägglossningen. Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Därför brukar man rekommendera slidsamlag två till tre gånger i veckan för de som försöker få till en graviditet. Spermierna kan leva upp till fem dygn och vänta på ägget när det kommer.
Mer än åtta av tio som har regelbundna samlag för att få till en graviditet lyckas inom tolv månader. Ibland blir det ingen graviditet när man genom samlag försöker att befrukta ett ägg med spermier. När man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.
Då kan det finnas hjälp och behandling. Läs mer om, Man är bara fertil under en viss tid i livet. Fertil betyder förmåga att fortplanta sig, att det går att få till en befruktning.
Visa hela svaret