Vad Kan Man Göra Åt Illamående Vid Graviditet?

Vad Kan Man Göra Åt Illamående Vid Graviditet
Graviditetsillamående Det är vanligt att må illa när man är gravid. Det är också vanligt att kräkas. Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret. Fostret får ändå den näring det behöver. Vad Kan Man Göra Åt Illamående Vid Graviditet Det kan hjälpa att äta lite, men ofta. Till mellanmål kan det vara bra att äta något med kolhydrater. Några få kräks så mycket att det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Du kan behöva vård på sjukhus om du får extremt graviditetsillamående.

 1. Den här texten finns också på samt,
 2. Många är illamående vissa stunder, men en del mår illa hela tiden.
 3. Det är vanligt att illamåendet blir värre av vissa lukter.
 4. Det är även vanligt att kräkas, men illamåendet när du är gravid skiljer sig från en vanlig,
 5. När och var ska jag söka vård? De allra flesta som får gravidillamående behöver inte söka vård.

Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en, en eller en så snart det går om du inte får behålla någon mat eller går ner i vikt. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills mottagningen eller vårdcentralen öppnar. Många mottagningar kan du kontakta genom att,

Ta det lugnt och undvik stress. Ät något innan du stiger upp efter att du har sovit. Drick ordentligt med vätska, särskilt om du kräks ofta. Drick inte bara i samband med mat. Ät kokt mat utan starka kryddor. Ät lite men ofta. Undvik alltför fet mat. Ät något med kolhydrater till mellanmål, till exempel frukt eller smörgås.

Det finns inget läkemedel speciellt för graviditetsillamående, men det finns läkemedel som kan hjälpa. En del mår till exempel bättre av läkemedel mot åksjuka. När du är gravid ska du alltid vara försiktig med läkemedel. Prata med en läkare, barnmorska eller apotekspersonal.

Här kan du läsa mer om, En del mår bättre av, Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva vård på sjukhus. Du kan få näringslösning via dropp. Illamåendet brukar komma i början av graviditeten och för många går det över. Oftast går det över någon gång runt graviditetsvecka 20. Det är hormoner som gör att många gravida blir illamående.

Hur mycket hormonerna påverkar är olika från person till person. Det är vanligt med illamående om man väntar mer än ett barn. Andra saker kan också påverka illamåendet. Du mår ofta sämre om du är trött, stressad eller tom i magen. Det finns också andra komplikationer under graviditeten som kan ge illamående och kräkningar, till exempel,

You might be interested:  Ont Under Naveln Tidig Graviditet?

Extremt graviditetsillamående Några få gravida får extremt graviditetsillamående. Det kan också kallas hyperemesis gravidarum. Vid extremt graviditetsillamående är du mycket illamående, ofta hela dagen. Du kan kräkas så mycket att du blir uttorkad. Det kan vara svårt att få i sig mat och dryck och du kan gå ner i vikt.

Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp. Det extrema illamåendet brukar bli bättre med tiden. Ofta lättar besvären runt graviditetsvecka 20. Men några mår illa hela graviditeten. Illamåendet och kräkningarna påverkar inte barnet negativt, men det kan vara väldigt jobbigt för dig som är gravid.

 • För en del kan besvären göra så att graviditeten känns som en plåga.
 • Det kan kännas bättre att prata med någon om besvären, till exempel en barnmorska.
 • Att vara närstående till någon med graviditetsillamående Som närstående kan du känna dig maktlös.
 • Det kan vara svårt att förstå hur graviditetsillamående känns och hur det fungerar, vad som hjälper och inte.

Prata med den som är gravid och se vad du kan göra för att hjälpa till. Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Emmali Anséus, 1177.se, nationella redaktionen : Graviditetsillamående
Visa hela svaret

Vad hjälper mot illamående gravid?

Bra mat vid illamående

 1. Du är här:

Innehållet gäller Skåne Det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst att äta vid illamående. Prova dig fram till vad som fungerar för just dig. Även om det känns jobbigt att äta är det viktigt att du får i dig så mycket energi och näring som möjligt.

 • Ät små och täta måltider under dagen. Små portioner åt gången är bättre än stora måltider.
 • Drick mer mellan måltiderna och lite mindre till maten. Välj klara drycker som juice, måltidsdryck, läsk och citronvatten. Tänk på att ersätta den vätska som du förlorat om du har kräkts.
 • Prova att äta torr mat som exempelvis rostat bröd eller en skorpa innan du stiger upp på morgonen och före dina måltider.
 • Salt mat kan dämpa illamåendet. Prova till exempel ansjovis, kaviar, buljong, salta kex eller nötter.
 • Kall mat är oftast lättare att äta än varm mat.
 • Fet, rökt, starkt kryddad och stekt mat kan förvärra illamåendet.
 • Vila före och efter maten, gärna med upphöjd huvudända.
 • Undvik stekos som många upplever förvärrar illamåendet.
You might be interested:  Måste Man Må Illa Vid Graviditet?

Jenny Johansson, 1177.se, Region Skåne Lotta Woxberg Lindsjö, kommunikatör, Region Skåne Ewa-Marie Johannesson, chef för dietistverksamheten Primärvården Skåne, Region Skåne : Bra mat vid illamående
Visa hela svaret

Vad ska man göra mot illamående?

Egenvårdsråd vid illamående Klara drycker som vatten, mineralvatten, te, örtteer, buljonger, juicer kan vara lättare att dricka. Det kan kännas bra att suga på isbitar. Salt mat som oliver, ansjovis, kaviar, salta kex, popcorn, salta pinnar och nötter kan lindra.
Visa hela svaret

När slutar man må illa gravid?

När börjar illamåendet som gravid? – Illamåendet kommer oftast i början av graviditeten, redan under de första veckorna. Det är dock väldigt individuellt och det är inte säkert att du blir illamående alls. Några känner av illamåendet redan vecka 3 och för andra dröjer det lite.
Visa hela svaret

Hur ska jag orka vara gravid?

Att vänta barn igen

Skrivet av Mia 1 december, 2017

Att vänta barn igen innebär att du mer vet vad som väntar och det kan göra att du känner dig lite tryggare. Men den ena graviditeten är inte alltid den andra lik så förloppet kan skilja sig från tidigare. En del kvinnor upplever att de ägnar för lite tid åt graviditeten när de väntar barn igen, vilket kan ge skuldkänslor.

 1. Men kom ihåg att det är naturligt att inte kunna ägna lika mycket uppmärksamhet åt graviditeten när det samtidigt finns äldre syskon att ta hand om.
 2. Som gravid kan du också känna dåligt samvete mot äldre barnet/barnen eftersom en graviditet ofta gör en tröttare än vanligt.
 3. Man orkar då inte med på samma sätt som tidigare.

Ta hjälp av din partner eller någon annan närstående och prioritera ditt eget välbefinnande. Har du mycket tankar kring detta är det även bra att prata med din barnmorska för att kunna få mer hjälp och stöd. Det gäller också om du haft en komplicerad graviditet tidigare eller en svår förlossningsupplevelse.

Oro och tankar kring detta kan ta mycket energi och det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig med bearbetning. Tankar kring syskonskap och oro för att som förälder inte räcka till för flera barn är också vanligt förekommande, prata med din barnmorska och med din partner så kan ni förbereda er på bästa sätt.

Din kropp har också ett annat utgångsläge än inför första graviditeten. Magmuskulaturen och bukväggen har tänjts ut under tidigare graviditet och det gör att många upplever att magen börjar växa tidigare än med första barnet. Det här ger för en del kvinnor ryggbesvär, skulle du uppleva besvär från ryggen så vänd dig till en sjukgymnast med specialkunskap om gravida kvinnor.
Visa hela svaret

You might be interested:  Graviditet Från Befruktning Till Förlossning?

Varför mår man illa på morgonen när man är gravid?

Orsak till graviditetsillamående – Det är hormoner som gör att du mår illa under en graviditet. Hur mycket hormonerna påverkar är olika för olika personer. Vissa komplikationer som kan uppstå under en graviditet, exempelvis havandeskapsförgiftning, kan också orsaka illamående och kräkningar. Orsaken till extremt graviditetsillamående är okänd, men tros kunna vara:

hormonförändringar minskad aktivitet i övre delen av magtarmkanalen infektion med helicobakter påverkan på kroppens enzymer (de proteiner som påskyndar olika reaktioner i kroppen) påverkan på immunförsvaret psykologisk påverkan

Risken för att drabbas av graviditetsillamående eller extremt graviditetsillamående är större om du är en person som:

har mått illa under tidigare graviditeter är gravid med tvillingar (eller fler) har nära genetiska släktingar som haft svåra problem med graviditetsillamående lätt blir åksjuk innan graviditeten lätt blivit illamående av vissa dofter och smaker blivit illamående av preventivmedel som innehåller hormoner har migrän

Visa hela svaret

Varför mår jag så illa hela tiden?

Orsaker till illamående och kräkningar – Kräkreflexen tillhör en del av nervsystemet som vi inte kan kontrollera. Det blir uppenbart i samband med exempelvis åksjuka eller reaktioner på olika dofter och smaker. Att kräkas kan också vara kroppens sätt att göra sig av med något som den inte tål.

Magsjuka, vinterkräksjuka och matförgiftning kännetecknas av illamående, kräkningar och ofta diarré. Det är även vanligt att må illa vid exempelvis influensa och andra infektioner. Besvären beror ofta på virus eller bakterier som smittar via mat, vatten eller människor. Om du är illamående och kräks utan någon tydlig anledning eller känner dig konstant illamående kan det till exempel bero på stress, magkatarr eller halsbränna,

Små barn kräks ofta i samband med snabbt stigande feber. Spädbarn kan kräkas av samma skäl som äldre barn och vuxna, men det kan också handla om så kallade överskottskräkningar i samband med matningen. Ibland kan kräkningarna orsakas av exempelvis refluxbesvär, infektioner i urinvägarna eller mag-tarmproblem.

infektioner – bakterier eller virus som orsakar exempelvis matförgiftning, magsjuka, influensa eller covid-19 mag-tarmproblem – exempelvis IBS, magkatarr och magsår migrän hög feber födoämnesallergi läkemedel – till exempel antiinflammatorisk medicin graviditet – allra vanligast är illamående på morgonen.

Illamående i kombination med andra symptom är ibland tecken på allvarligare sjukdomar som blindtarmsinflammation eller hjärnhinneinflammation, Om du har fått ett slag mot huvudet kan en hjärnskakning göra dig illamående. Vid pågående cancerbehandling är det också vanligt att må illa.
Visa hela svaret