Risker Vid Graviditet Hög Ålder?

Risker Vid Graviditet Hög Ålder
Kvinnor som är äldre än 40 år löper en ökad risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning, och det finns också en ökad risk för ohälsa hos deras barn. Det visar en studie från Reproduktionsmedicinskt centrum vid Universitetssjukhuset i Linköping. Bland annat var det vanligare att barn till äldre mödrar föddes extremt små. Resultaten bygger på en långtidsuppföljning av alla kvinnor i Svenska födelseregistret mellan åren 2007 och 2012.23 000 kvinnor var mellan 40 och 45 år när de födde barn och 3 500 kvinnor var över 45 år. – Vi ser att många av de äldre kvinnorna är singlar och ofta har blivit gravida efter assisterad befruktning som IVF.

De har i snitt fler hälsoproblem än yngre kvinnor och blir oftare förlösta med kejsarsnitt, säger Gunilla Sydsjö, professor i psykosocial obstetrik och gynekologi vid Reproduktionsmedicinskt centrum. Resultaten visar att de äldre mödrarna hade fler komplikationer, som havandeskapsförgiftning och diabetes under graviditeten, jämfört med kvinnor under 40 år.

De hade en högre grad av ohälsa generellt. En högre andel hade blivit gravida efter eller ägg- och embryodonation. – Dessa graviditeter betraktas som riskgraviditeter i alla åldersgrupper och om kvinnan också har en högre ålder och ökad komplikationsrisk behöver de graviditeterna följas noga i vården, säger Gunilla Sydsjö.
Visa hela svaret

När är man för gammal för att bli gravid?

Äggens kvalitet försämras med åldern – Du är endast fertil under en viss period av livet. Först måste du ha fått, Då är du könsmogen och kan bli gravid. När du blir äldre minskar förmågan att få barn. Från 35 år sjunker fertiliteten kraftigt. Efter 40 – 42 år blir det oftast mycket svårt att bli gravid.
Visa hela svaret

Kan man få barn när man är 52 är?

Infertilitet | Vitanova.dk Risker Vid Graviditet Hög Ålder För att förstå vad infertilitet verkligen betyder tar vi utgångspunkt i fertilitet, alltså förmågan till att får barn. Ett flickfoster föds med ca 400,000 omogna ägg (oocyter). Oocyterna återfinns i äggstockarna och det första ägget mognar när flickan är i puberteten vid ca 13 års ålder.

Vinnans fertila ålder varar för de flesta till de är 45-50 år gamla, och hon kan bli gravid fram tills att ägglossning och menstruation upphör. Det är en fin balans i kvinnans hormonsystem som styr när ägglossningen skall ske, liksom när den inte ska ske t.ex. vid graviditet. Kring 35 års ålder går fertilitetskurvan neråt och det tar lite längre tid att bli gravid.

Statistiskt innebär det att om kvinnan skall räkna med att det tar 3-4 fertilitetsförsök innan graviditet uppnåtts och 6-8 försök om hon är över 35 år. Hos män är den fertila åldern mer utsträckt pga att testiklarna kontinuerligt producerar nya sädesceller i stort sett genom mannens hela liv.
Visa hela svaret

Hur stor är risken att bli gravid vid 48?

Ålderns betydelse Åldern har stor betydelse för fruktsamheten. Kvinnors fruktsamhet sjunker betydligt fortare jämfört med män. Fruktsamheten är på topp fram till 20–25-årsåldern. Som figuren nedanför visar är möjligheten till befruktning då ca 30–35 procent om samlag sker i samband med ägglossning.

 • Vid 35 års ålder har förmågan att bli gravid minskat till cirka 12% och vid 45 års ålder är det bara en av hundra som blir gravid under en menscykel.
 • Älla: Grafen bygger på beräkningar om naturlig fruktsamhet bland kvinnliga Hutteriter hämtad ur Schmidt et al 2012 (ursprungligen ur Larsen och Yan, 2000).

Trots att åldern har stor betydelse för förmågan att kunna bli gravid väljer många att vänta med barn. Många bitar i livspusslet ska fogas samman. Att känna sig mogen och att ha hittat en partner som är beredd att dela föräldraansvar beskrivs av många som viktiga faktorer, liksom att bli klar med studier och börja arbeta.

 1. Idag är medelåldern för förstföderskor i Sverige 29 år.
 2. Många överskattar möjligheten med assisterad befruktning.
 3. Vid 42 års ålder är chansen att bli gravid med hjälp av assisterad befruktning endast mellan 5-10 procent per behandling.
 4. Hög ålder innebär färre ägg och sämre kvalitét på både ägg och spermier, vilket kan försvåra befruktning och leda till negativa konsekvenser för fostrets utveckling.

Om kvinnan är 35 år eller äldre ökar risken för komplikationer under graviditet och förlossning, som t.ex. missfall, för tidig förlossning, högt blodtryck och akut kejsarsnitt.

Female age-related fertility decline. American College of Obstetricians and Gynecologists Committee of Gynecologic Practice and Practice Committee. Fertility and Sterility 2014 Mar;101(3):633-4. Is advanced paternal age a health risk for the offspring? Nybo Andesen A-M, Kjaer Urhoj S. Fertility and Sterility 2017 Feb;107(2):312-318 ‘Doing it in the right order’: childless men’s intentions regarding family formation. Hviid Malling GM, Pitsillos T, Tydén T, Hammarberg K, Ziebe S, Friberg B, Schmidt L. Human Fertility 2020 Jun 22;1-9.

: Ålderns betydelse
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid vid 50?

Din äggreserv och äggkvaliteten minskar – Du föds med flera miljoner ägganlag men dessa försvinner successivt med åren och när du når puberteten, och börjar få ägglossning och mens (och blir fertil), har du bara runt 400 000 ägganlag kvar. Man brukar säga att när du är runt 30 så har du kvar ca 12% av din ursprungliga äggreserv och vid 40 har den sjunkit till 3%, Risker Vid Graviditet Hög Ålder Det kan ju låta skrämmande och det blir ofta fokus på antalet ägg när man pratar om fertilitet, men att stirra sig blind på sin exakta äggreserv är fel fokus. Antalet ägg är bara en av sakerna som spelar in och för att bli gravid krävs ju egentligen bara ett friskt ägg – det är vanligare att problemet ligger i att man har problem att ägglossa än att man har för få ägg.

 • Med det sagt så innebär naturligtvis en väldigt låg äggreserv att oddsen per cykel minskar.
 • Särskilt med tanke på att inte alla ägg kan bli ett friskt barn.
 • För att ett ägg ska kunna leda till en frisk graviditet, så behöver det ha rätt kvalitet vilket är samma sak som ett normalt antal kromosomer.
 • Precis som alla andra celler i kroppen, så åldras äggcellerna och andelen friska ägg minskar över tiden.

Precis som att vår hud blir rynkig med åldern, så får vi alltså sämre äggkvalitet. Om ägget eller spermien inte har rätt antal kromosomer så sker antingen ingen befruktning alls, eller så får man ett tidigt missfall. Det blir alltså inte bara svårare att bli gravid med åldern, utan risken för missfall ökar också. Risker Vid Graviditet Hög Ålder Äggreserv kan man få en indikation på genom att mäta AMH och genom ultraljud. Äggkvalitet är svårare att mäta proaktivt. Vid en IVF kan man få fler insikter, men man gör ju inte en IVF bara för att mäta äggkvaliteten så när vi pratar proaktivitet så är det åldern som är den bästa indikatorn.
Visa hela svaret

You might be interested:  Ont I Hjärtat Under Graviditet?

Kan man bli gravid när man är 56 är?

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är den period i livet då äggstockarna inte längre producerar lika mycket östrogen. Det gör att ägglossning och mens så småningom upphör. Klimakteriet är en process som kan pågå i några år, ibland upp till tio år. Det upplevs olika från person till person.

 1. En del har mycket besvär av det och en del märker ingenting.
 2. Limakteriet inträffar för de flesta i 50 årsåldern, men kan variera mellan 40 och 57 års ålder.
 3. Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att sedan glesa ut och småningom försvinna helt.
 4. Ett år efter den sista mensen är klimakteriet över och du är i menopaus eller postmenopaus.

Efter att ägglossningar och mens försvunnit kan du inte längre bli gravid.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid när man är 47 är?

Allt fler kvinnor väljer att skaffa barn efter att ha passerat 47 års ålder. Förra året var de äldre föderskorna i Sverige rekordmånga – 70 stycken. Det kan jämföras med år 2005, då kvinnor över 47 som födde barn endast var 13 stycken, skriver SVT. De risker som graviditeter medför skiljer sig från individ till individ, men de ökar statistiskt sett med åldern.

 1. Sannolikheten för missfall samt sannolikheten för att barnet ska ha kromosomavvikelser är större ju äldre föderskan är.
 2. När man väl är gravid så ökar riskerna för att man ska få problem med sitt blodtryck, problem med diabetes, föda barnet för tidigt, att barnet ska väga mindre och det finns en ökad risk för kejsarsnitt, säger Sophie Graner, överläkare på förlossningen Karolinska sjukhuset, till SVT.

Under de senaste tio åren har det blivit allt vanligare för kvinnor vid en ålder av minst 40 år att föda barn. Statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att mellan år 1991 och 1995 födde i genomsnitt 1 406 kvinnor över 40 år barn årligen. Tio år senare hade antalet föderskor över 40 fördubblats – mellan 2011 och 2015 födde 2 849 kvinnor i åldern 40 plus barn varje år.
Visa hela svaret

Kan en 60 åring få barn?

Enligt statistik som SCB tagit fram på uppdrag av Nyhetsbyrån Siren inför mors dag var landets äldsta nyblivna mamma drygt 60 år. Så gammal var nämligen en kvinna i Göteborg när hon födde barn. Det var bara Göteborgsmamman som var äldre än en mamma i Sala.
Visa hela svaret

Hur sent kan en kvinna få barn?

Ägg och fertilitet – Äggen finns i äggstockarna redan när man föds. Sedan kommer ägglossningen när man får mens i puberteten. Då är man fertil. Förmågan att få barn minskar när du blir äldre. Från 35 år minskar fertiliteten kraftigt. Efter 40-42 år blir det oftast mycket svårt att få barn.

 1. Men fertiliteten är individuell.
 2. Vissa kan bli gravida utan svårighet i 40-årsåldern, andra kan ha svårt redan i 25-årsåldern.
 3. Efter har ägglossningarna upphört.
 4. Befruktning på olika sätt Det vanligaste är att befruktningen sker genom slidsamlag.
 5. Befruktning kan också ske genom insemination.
 6. Då sprutas spermier in i livmodern eller slidan med hjälp av till exempel en spruta och en plastslang.

Befruktning kan också ske med hjälp av, Då tar en läkare ut mogna ägg från äggstocken. Sedan befruktas ägget av spermier utanför kroppen. Därefter sätter läkaren in det befruktade ägget eller äggen i livmodern. Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping När du är gravid bildas ett hormon som heter hCG i kroppen.

 • Ett graviditetstest mäter hur mycket hCG det finns i urin.
 • Testet kan ge ett snabbt svar om graviditet.
 • Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv.
 • Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt.
 • Missfall är vanligt.
 • De flesta missfall sker tidigt i graviditeten.
 • Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp.

Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen. Hur går befruktningen till? När har man gått över tiden? Och vad händer egentligen i livmodern vecka för vecka? Läs mer om graviditeten här. När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler.

 1. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat.
 2. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.
 3. Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.
 4. Det är vanligt att få en blödning ur slidan, särskilt under första halvan av graviditeten.

En blödning kan vara ett tecken på missfall, men ofta beror blödningen på något annat. Här kan du läsa mer om olika orsaker. Du får också vägledning när du bör söka vård och inte. Exempelvis bör du omgående söka vård om du blöder under andra halvan av graviditeten.
Visa hela svaret

Kan man få barn när man är 60?

De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barna­föders­korna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet. Antalet kvinnor som föder barn när de har passerat sin fyrtio­års­dag har ökat de senaste 30 åren, och särskilt kraftig har ökningen varit på 2000‑talet.

Trots den här utveck­lingen är det ändå ganska få barn som föds av mödrar som är 40 år och äldre. I alla fall om man jämför med hur det var längre tillbaka i tiden. Statistik över barnafödandet i olika åldrar finns från och med 1750‑talet. Vid beräkningar av dessa så kallade ålders­specifika frukt­sam­hets­tal har antal födda av kvinnor i en viss ålder satts i relation till antalet kvinnor i den åldern.

Statistiken visar att det var nästan tio gånger vanligare att 40–44‑år­iga kvinnor fick barn i början på 1870‑talet än idag och bland 1800‑talets 45–49‑år­iga kvinnor var det 20 gånger vanligare. Barnafödandet i Sverige började plötsligt minska runt år 1880.
Visa hela svaret

Hur bli gravid vid 45?

Att bli mamma efter fyrtio är möjligt men sannolikheten för framgång är mycket större om donerade ägg används vid IVF – Om du funderar på att bli mamma när du är fyrtio kan lagstiftningen och dina naturliga förutsättningar stå i vägen för dina chanser till en framgångsrik och trygg graviditet.

Detta kan kännas mycket tråkigt. Att bli gravid vid 35-års ålder har en 42 procents lägre sannolikhet till framgång jämfört med hos kvinnor som är mellan 20 och 24 år gamla. Från 37-års ålder går en kvinnas möjligheter att bli gravid ned med nio procent per år. Med andra ord är sannolikheten att bli gravid vid 40 mycket låga.

Efter 45-års ålder innehåller 95 procent av de ägg som finns kvar i äggstockarna genetiska felaktigheter. Frågan är då vad du kan göra om drömmer om att bli mamma när du är lite äldre? Är det möjligt att förlänga din tid som fertil kvinna? De som inte fryste ned sina ägg i ungdomen riskerar att förbli barnlösa när deras ålder ökar.
Visa hela svaret

Varför får man stor mage i klimakteriet?

Kroppens fettfördelning förändras – I klimakteriet förändras kroppens fettfördelning, det vill säga var i kroppen som fettet lagras. Före klimakteriet lagras det mesta av fettet på låren, över rumpan och på höfterna. Efter klimakteriet lagras mer fett inne bland organen och runt midjan, så kallad bukfetma.

Ett ökat midjemått och bukfetma ökar bland annat risken för att få, Risken att få ökar också efter den sista mensen. Att ha både mer fett runt midjan och höga halter av blodfetter ökar risken för olika hjärt-kärlsjukdomar och, Du ökar inte i vikt på grund av att mängden östrogen minskar. Klimakteriet upplevs olika Klimakteriet innebär en förändring i livet och det är inte konstigt om du har starka känslor inför den förändringen.

Många kan känna sorg över att bli äldre, och rädsla inför att, För en del sammanfaller klimakteriet med att ha tonårsbarn och gamla föräldrar att ta hand om. Det är faktorer som också påverkar humöret och sömnen. Det kan även vara så att du upplever klimakteriet som en bra tid, som innebär en befrielse eller en lättnad.
Visa hela svaret

You might be interested:  Farligt Med Cellprov Vid Graviditet?

När slutar mensen att komma?

Hur märker jag att klimakteriet har börjat? – Ibland pratas det om förklimakteriet och då menar man åren innan den sista mensen. Det är en period då många kvinnor har en mer eller mindre oregelbunden mens. Just den oregelbundna mensen är alltså ett av de första tecknen på att klimakteriet har börjat.

Det är vanligt att ha oregelbunden mens i tre till fyra år innan den sista mensen, men det kan variera. Ibland kommer din mens mer ofta till en börja för att sedan avta och komma mer sällan. Det är inte ovanligt att det då går tre till fyra månader mellan mensblödningarna. Blödningen kan också bli rikligare och pågå längre.

Stora variationer förekommer. När mensen har uteblivit sex månader är mycket det troligt att menopausen har inträffat. Och efter ett år kan du vara nästan säker på att du inte kommer att få någon mer mensblödning. I Sverige är genomsnittsåldern 51 år för sista mensen.
Visa hela svaret

Vad är skillnad på menopaus och klimakteriet?

Levnadsvanors betydelse för lindring av klimakteriebesvär Klimakteriet präglas hos många kvinnor av kroppsliga och psykologiska besvär som kan leda till sömnsvårigheter, depressiva känslor och nedsatt arbetsförmåga. Hormonpreparat kan lindra besvären men sunda levnadsvanor har stor betydelse för att obehagen ska minska.

 • Den här informationen riktar sig i första hand till dig som arbetar i hälso- och sjukvården och möter patienter med misstänkta eller konstaterade klimakteriebesvär.
 • I 50-årsåldern får alla kvinnor minskad hormonproduktion från äggstockarna vilket leder till att menstruation upphör, menopaus.
 • Limakteriet, även kallat övergångsåldern, pågår cirka fem till tio år före och efter menopaus och präglas hos många kvinnor av kroppsliga och psykologiska besvär.

I vissa fall kan sådana obehag orsaka sömnsvårigheter och leda till påverkad arbetsförmåga eller depressiva känslor med en känsla av förlust och ökad sårbarhet. Detta kan bidra till osäkerhet och en känsla av att förlora kontrollen över sin situation.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid vid 70 års ålder?

Jag kunde få barn som 70-åring Barnlösheten ledde till att hennes man tog en andra fru, och när inte heller hon blev gravid vände han sig till tystnaden och alkoholen. Rajo Devi Lohan hade aldrig varit riktigt lycklig innan hon blev gravid. Först när hon födde sin dotter blev hon en riktig kvinna, berättar hon i det senaste numret av den österrikiska damtidningen Wienerin. När dottern Naveen föddes var Rajo Devi Lohan 70 år gammal.

 1. Hon var världens äldsta kvinna som fött barn och samtidigt världens äldsta förstföderska.
 2. Rajo Devi Lohans berättelse är inte ett enskilt under, eller nyck, av naturen.
 3. I hennes hemland Indien blir allt fler äldre kvinnor mammor.
 4. Naturligtvis handlar det om provrörsbefruktning.
 5. Ägget kommer inte från mamman, utan från en yngre donator.

Spermierna kommer dock oftast från kvinnans man, så även i Rajo Devi Lohans fall. Det befruktade ägget planterades sedan i hennes livmoder och hon gavs rikligt med hormoner för att förbereda kroppen för graviditet och förlossning.1 700 gram vägde dottern Naveen när hon föddes med kejsarsnitt, något för tidigt men fullt frisk.

 • Enligt tidningen finns det cirka 20 000 fertilitetskliniker i Indien.
 • De indiska myndigheterna rekommenderar inte provrörsbefruktning för över 50-åriga kvinnor, men de flesta klinikerna följer inte riktlinjerna.
 • När Wienerin besöker Rajo Devi Lohan är hon 79 år gammal, hennes man 80 år och dottern Naveen nio.

Familjens berättelse visar vilken enorm betydelse ett barn har i Indien. Rajo Devi Lohan har aldrig gått i skolan och kan knappt läsa, medan Naveen är bäst i sin klass. Tidigare undvek och baktalade kvinnorna i hembyn Rajo Devi Lohan, men inte nu längre.

 • Barnlösheten ledde till att hennes man tog en andra fru, och när inte heller hon blev gravid vände han sig till tystnaden och alkoholen.
 • Nu är småbarnsföräldrarna lyckliga, men gamla.
 • Den förväntade livslängden i Indien är 69 år.
 • Rajo Devi Lohan drömmer om att leva till 92, så att hon kunde se Naveen fylla 18 och gifta sig.

Men även om hon skulle dö tidigare har hon en plan. Familjen har sparat pengar för Naveen, och släktingar har lovat att ta hand om henne. I Finland är den övre åldersgränsen för fertilitetsbehandling i den offentliga vården cirka 40 år. Privata kliniker hjälper kvinnor upp till cirka 45 års ålder.

Att vara ofrivilligt barnlös kan vara en enorm tragedi, men inte lika socialt förödande som i Indien. Riskerna med graviditeten ökar förstås när mamman är äldre. Även i Indien är kvinnorna medvetna om riskerna, men många väljer ändå att försöka. Man skulle kunna säga att läkarna vill skydda finska kvinnor från sig själva.

Dessutom är läget med donerade ägg helt annat än i Indien, där fattiga kvinnor kan sälja sina ägg. Jag fyller snart 32. Jag kunde, åtminstone i teorin, få barn som 70-åring. Leva mer än dubbelt så länge som jag levt nu och sedan bilda familj. Men oroa er inte, ni experter som brukar vara bekymrade över att finländska kvinnor väntar med att skaffa barn.

Rajo Devi Lohans exempel påverkar inte mina livsbeslut. Däremot är det hoppingivande på ett allmänt plan. Forskningens framsteg öppnar för möjligheter som tidigare inte fanns. Om en 70-åring i dag kan föda barn, vad blir möjligt i framtiden? Rajo Devi Lohan är förresten inte längre världens äldsta mamma.2016 fick Daljinder Kaur, även hon indier, barn vid 72 års ålder.

: Jag kunde få barn som 70-åring
Visa hela svaret

Hur många kvinnor kan inte få barn?

Risker Vid Graviditet Hög Ålder Kategori:Graviditet Ungefär 8 av 10 par som försöker bli gravida lyckas inom ett år. Andra får vänta längre. Att försöka bli gravid kan vara påfrestande. Men det är vanligare med nedsatt fruktsamhet, fertilitet, än att man inte alls kunna bli med barn. Läs om varför det kan vara svårt och hur du själv kan öka dina chanser att bli gravid.
Visa hela svaret

När blir man mindre fertil?

Ålder och fertilitet – Åldern är den viktigaste enskilda faktorn som påverkar kvinnors fertilitet. Den mest fertila åldern för att bli gravid är hos kvinnor 18–25 år och hos män under 35 år. Fertiliteten börjar klart minska efter 30 års ålder, och vid 35 är möjligheten att bli gravid avsevärt mindre än tidigare.

 1. Det gäller såväl kvinnor som män.
 2. Över 40-åriga kvinnor har redan en klart minskad sannolikhet att bli gravid.
 3. Med åldern ökar också risken för missfall.
 4. Den minskade fertiliteten som högre ålder medför kan man inte själv reglera på annat sätt än genom att sluta röka.
 5. Rökande kvinnor har konstaterats komma i klimakteriet några år tidigare än icke-rökande.

Närmare information om ålderns inverkan på fertiliteten: Anatomi ja fysiologi
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid vid 44?

För de över 40 år ligger risken på ungefär 25 procent.
Visa hela svaret

Hur fertil är man efter 40?

Vad händer med kroppen och fertiliteten med åldern? – – Äggstockarna bildas redan under fosterstadiet, och vi föds med ett förutbestämt antal ägg, förklarar Elisabeth. I samband med puberteten aktiveras äggstockarna – äggcellerna börjar mogna och regelbundna ägglossningar sker och möjliggör, hos de flesta, en graviditet.

 1. Denna process fortsätter tills det inte längre finns något ägganlag kvar, något som för de flesta inträffar någon gång runt 45 års ålder.
 2. Därefter följer klimakteriet,
 3. Valiteten på äggen försämras med tiden, men i vilken utsträckning det sker varierar mellan olika individer.
 4. Vissa blir snabbt gravida vid 40 års ålder, medan andra kämpar när de är 25 år.
You might be interested:  Börja Med P Piller Efter Graviditet?

I allmänhet minskar fertiliteten ganska drastiskt runt 35 års ålder.
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid vid 44?

Du läser en text publicerad i Magasinet Arena. Prenumerera här ! Det har aldrig varit enklare att bli gravid efter 35. Så varför är det ändå ett sådant tjat om att kvinnor ska försöka bli gravida som 25-åringar? 35 är det magiska numret, när det gäller fertilitet för kvinnor.

 1. Eller, »magiskt« är väl fel ord.
 2. Ödesmättat är mer riktigt.
 3. »Fruktsamheten börjar dala betydligt efter 35, liksom att riskerna med att vara gravid ökar då.
 4. Vinnor känner säkert till ganska bra, men inte tillräckligt bra, att vid 35 års ålder går det något slags gräns för förmågan att bli gravid«, sade exempelvis barnmorskan och professorn i vårdvetenskap, Tanja Tydén, när hon gästade P1:s Kropp och själ i ett avsnitt på temat »När är det läge för barn?«, våren 2015.

»De flesta känner till att fruktsamheten avtar med åldern, men inte hur mycket. Den börjar sjunka marginellt redan efter tonåren, mer efter 30, och kraftigt efter 35«, skriver Ulla Waldenström, professor i omvårdnad och författare till boken Vänta med barn? Det är kris i befruktningsfrågan! i en debattartikel.

 • Svenska kvinnor är i dag i genomsnitt 29 och män 31 år när de får sitt första barn.
 • För kvinnornas del bör den siffran sänkas med flera år, tycker Waldenström.
 • Och så där håller det på.
 • För den som fyllt 30 och vill ha barn sätter stressen gärna in, när medier serverar citat som dessa och rubriker som » Farligt att vänta med barn « (SvD.se) och »Kvinnor överskattar förmågan att bli gravid« (SVT.se).

Tickar den biologiska klockan långsammare överröstas det lätt av larm av den här typen. Men stämmer det verkligen? Går det »något slags gräns« vid 35? Den amerikanska psykologiforskaren Jean Twenge bestämde sig för att gå till botten med den saken. Frånskild, barnlös och över 30 våndades hon över etablerade påståenden som att en av tre kvinnor mellan 35 och 39 inte blir gravida efter ett års försök, och att för kvinnor i den sena 30-årsålden är risken att inte få några barn alls 30 procent.

Det visade sig att den första, flitigt citerade siffran kom från en artikel publicerad år 2004 i den vetenskapliga tidskriften Human Reproduction, Men: Rönen var inte baserade på data från 2000-talet. Eller ens 1900-talet. Utan på franska födelsedata från perioden 1670 till 1830. Det vill säga innan elektricitet, modern sjukvård eller en livsmedelssäkerhet ens i närheten av dagens.

Även risken att förbli barnlös var beräknad på historiska befolkningsdata. Förvånansvärt få väldesignade studier av kvinnors ålder och naturlig fertilitet har genomförts på kvinnor födda på 1900-talet, skriver Twenge i handboken The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant (2012).

 1. De som finns ger en betydligt mer positiv bild.
 2. En av dem, genomförd av David Dunson, nu verksam vid Duke University, visade att vid sex åtminstone två gånger i veckan blev 82 procent av 35–39-åriga kvinnor gravida inom ett år.
 3. För 27–34-åringar var motsvarande siffra 86 procent.
 4. Särskilt markant var alltså inte gränsen.

En annan studie, baserad på 2 820 danska kvinnor, visade att om de hade sex i samband med ägglossning så blev 78 procent av 35- till 40-åringarna gravida inom ett år, i jämförelse med 84 procent av 20- till 34-åringarna. Bland de kvinnor som redan hade åtminstone ett barn och försökte få fler som 38- eller 39-åringar blev 80 procent gravida inom ett halvår, enligt ytterligare en aktuell, amerikansk studie.

 1. Den negativa syn som vissa fertilitetsexperter har på äldre kvinnors chans att bli gravida tror Twenge har en del av sin förklaring i att de dagligdags möter de personer som har svårt att bli gravida.
 2. Då är ålder genast mer betydelsefullt.
 3. Utsikterna för en lyckad provrörsbefruktning är betydligt mycket starkare kopplade till kvinnans ålder.

Men inte heller i de fall där fertilitetsbehandling krävs är siffrorna nattsvarta. Enligt aktuell statistik från Danmark fick 80 procent av kvinnor under 35 år barn efter fem års behandling. För kvinnor mellan 35 och 40 var motsvarande siffra 60 procent.

 • Först efter 40 sjönk andelen drastiskt, till 26 procent.
 • Riskerna med en graviditet ökar med ålder för både kvinnan och för fostret.
 • Men aldrig till något annat än låga nivåer.
 • Att kvinnor tar kontroll över sina liv tycks vara en outsinlig källa till provokation, ibland så djupverkande att man inte ens tänker på det som provokation utan bara upplever ett vagt obehag.

Åldersskräcken har direk t betydelse för de kvinnor som söker för att få offentligt finansierad ivf-behandling. Fram till för något år sedan drog vissa landsting en övre åldersgräns vid 38 års ålder.2014 beslutade Sveriges kommuner och landsting om gemensamma riktlinjer, där 40 år för kvinnan och 56 år för mannen är de högsta tillåtna åldrarna vid behandlingsstart.

Men enligt Statens medicinsk-etiska råd bör åldersgränsen helt slopas, “eftersom det är en alltför trubbig avgränsning”. I stället bör en individuell bedömning alltid göras där kvinnans medicinska möjligheter att genomgå graviditet bedöms, liksom parets/personens individuella förutsättningar för att fungera i föräldrarollen.

Ett alternativ till att larma om att kvinnor bör börja skaffa barn tidigare (den ovan nämnda Ulla Waldenström har föreslagit 23 år, för den kvinna som vill ha tre barn) vore att upplysa alla kvinnor om möjligheten att göra ett blodprov för att ta reda på hur ens äggreserv, avgörande för utsikterna att bli gravid, ser ut.

 • Då slipper det stora flertalet i onödan känna stress över familjebildning, medan de som verkligen riskerar att ha svårt att få barn får reda på det och kan sätta i gång i tid.
 • Det är också svårt att inte läsa in mer än medicinska hänsyn i de bestämda råden om att kvinnor ska skaffa barn vid en viss ålder.

Man får inte vara för gammal – men inte heller för ung.17 är lika “fel” som 47. Många av de som i dag har professorstjänster och uttalar sig om när man ska skaffa barn blev själva föräldrar på 1970-talet, under en period med rekordunga svenska förstagångsföräldrar.

Impulsen att andra ska göra som man själv ska inte underskattas. De kvinnor som överlag väntar längst med att skaffa barn är högutbildade. Samtidigt har barnlösheten minskat i denna grupp, vilket är ett tydligt jämställdhetstecken: Kvinnor måste inte längre välja mellan barn och karriär. Att kvinnor tar kontroll över sina liv tycks vara en outsinlig källa till provokation, ibland så djupverkande att man inte ens tänker på det som provokation utan bara upplever ett vagt obehag.

Att vänta med barn – av vilka skäl det än vara månde – kan i det perspektivet uppfattas som ett utslag av högmod. Man ska offra sig, eller åtminstone offra något, Man ska inte tro att man kan få allt som kvinna. Nej herregud, vem gör det? Men just barn även efter 35, det framstår i skenet av modern forskning faktiskt inte vara någon större sak, för de allra flesta.
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att få en dotter?

Statistiken visar att chanserna att få en pojke eller en flicka är i princip identiska, och det finns inga medicinska bevis för att vi kan påverka detta på något sätt. Däremot kanske du har hört om ‘Shettles-metoden’.
Visa hela svaret

Hur många blir ofrivilligt gravida?

Enligt WHO är nära 50 miljoner par runt om i världen ofrivilligt barnlösa.
Visa hela svaret