Du bör söka vård om något av följande stämmer in: Om du får smärta vid ägglossning som känns mycket annorlunda än den brukar. Om du förutom smärtan får illamående och feber, eller om smärtan kvarstår efter några dagar. Om du är osäker på om det är ägglossningssmärta du har, eller om det kan röra sig om något annat.
Visa hela svaret
Contents
Hur känns ägglossning efter graviditet?
Varför har jag smärta vid ägglossning? Fråga: Vad är ägglossning och när får man det? Jag får ofta ont i nedre delen av min mage, jag tror det är i äggstockarna, innan min mens. Förutom smärta kan jag också bli lite illamående, är det vanligt vid ägglossning? Varför får jag ont i äggstockarna och hur många dagar kan man ha ont vid ägglossning? Livmodern är en muskel i nedre delen av buken.
Från livmodern sträcker sig äggledare på varsin sida som två armar. Längst ut vid äggledarna finns det en äggstock på varje sida innehållande äggceller. Ägglossning eller så kallad ovulation inträffar en gång i månaden cirka 2 veckor innan menstruationen börjar. Det innebär att ett moget ägg lossnar från äggstocken, vandrar vidare genom äggledaren och hamnar slutligen i livmodern.
Många kvinnor är besvärsfria vid ovulation. Andra kan uppleva alltifrån mindre obehag till kraftig smärta vid ägglossning. Du kan känna att det gör ont i nedre delen av magen, underlivet eller i ryggen. Även tiden för hur länge smärtan håller i sig kan variera mellan olika kvinnor, det kan röra sig om några minuter till några dagar.
Visa hela svaret
Hur lång tid efter förlossning får man ägglossning?
Blödning efter förlossningen – Alla blöder från slidan efter en förlossning. Det kallas för avslag. Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Blödningen avtar med tiden. Första dagarna är blödningen som en riklig mens för att sedan minska.
Duscha istället för att bada. Använd inte mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp. Använd kondom eller femidom om du har vaginalt samlag.
Hur lång tid det tar för mensen att komma tillbaka efter att du fått barn är individuellt. Ägglossningen kommer tillbaka innan den första menstruationsblödningen, vilket innebär att du kan bli gravid om du återupptagit det sexuella samlivet. Vid efterkontrollen på barnmorskemottagningen kommer du få information om preventivmedel om du önskar. Besvär efter förlossning, blödning
Visa hela svaret
Hur känns smärta vid ägglossning?
Smärta vid ägglossning – Att känna mensvärk under mensen är vanligt och det har nog de flesta kvinnor känt på. Men det finns även kvinnor som kan uppleva mensvärksliknande smärta under ägglossningen. Att ha ont under ägglossningen är inte farligt – men det kan självklart vara väldigt jobbigt.
Smärta under ägglossningen känns oftast på antingen höger eller vänster sida nere i magen. Att det känns på ena sidan av magen är på grund av att smärtan kommer ifrån den högra eller vänstra äggstocken som släpper ägget. Det är svårt att veta varför vissa kvinnor upplever smärta under ägglossningen. Det kan vara själva processen när ägget lossnar från äggstocken.
Det kan också vara sammandragningar i äggledarna när ägget transporteras ner till livmodern. Hur länge man har ont under ägglossningen varierar, vissa känner smärtor i några timmar – andra har ont i flera dagar. Om du får jätteont eller har värk i flera dagar i samband med ägglossning kan du kontakta vården för att få hjälp.
Visa hela svaret
Kan ägglossning kännas som mensvärk?
Många kvinnor känner när de har ägglossning. Ungefär var tredje kvinna får en lite huggande smärta eller en molande värk, som kan pågå från några minuter upp till ett par dagar. Det är lika normalt att ha smärta vid ägglossning, som att inte ha det.
Visa hela svaret
Varför har jag så ont vid ägglossning?
Att det växer fram flera äggblåsor inför ägglossning, även om inte alla mognar till ägg. Det kan skapa en svullnad som gör ont. Att äggledarna drar ihop sig när ägget transporteras genom dem, vilket kan göra ont. Att det frigörs blod från den brustna äggblåsan som orsakar en irritation i bukhinnan.
Visa hela svaret
När är kroppen redo för ny graviditet?
Vänta helst två år med att bli gravid igen, råder WHO kvinnor som fött barn. Fast bland dem som fått ett dödfött barn tycks det vara vanligt med en ny graviditet redan inom ett år. I Sverige föds varje år i snitt fyra dödfödda barn per 1 000 levande födda.
Unskaperna om varför barn dör under graviditeten är dåliga. Möjliga orsaker kan vara infektioner, att moderkakan fungerar dåligt eller missbildningar. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar kvinnor som fött ett levande barn att vänta minst två år efter förlossningen. Vid ett missfall eller en abort är rådet att vänta minst ett halvår.
– Man har sett att både kvinnan och livmodern behöver vila lite. Men det är inte så att man kan säga på individnivå att väntar man inte så går det dåligt, utan det här är på gruppnivå. Man ska inte skrämma upp kvinnor med det här, säger Karin Källén som är professor i klinisk epidemiologi vid Lunds universitet.
- För de kvinnor som fött ett dödfött barn finns dock inga rekommendationer.
- Forskare har därför undersökt om tiden som gått mellan en tidigare graviditet och en ny kan ha betydelse för denna grupp.
- Studien, som publicerats i tidskriften Lancet, baseras på data för nästan 14 500 födslar som skett under 37 års tid bland kvinnor i Australien, Finland och Norge.
Samtliga kvinnor hade haft en tidigare graviditet som slutade med dödfödsel. Enligt resultaten blev många kvinnor gravida relativt snabbt igen efter dödfödseln.63 procent av kvinnorna var gravida igen inom ett års tid, men detta kopplades inte till ökade risker jämfört med om man väntade längre.
- Fynden stod fast även när forskarna kontrollerade för faktorer som skulle kunna tänkas påverka resultaten, som exempelvis kvinnans ålder, antalet tidigare födslar och i vilket årtionde födseln ägde rum.
- En svaghet med studien var att de kvinnor som fått återkommande dödfödslar var få, påpekar forskarna.
De lyfter också att fynden kanske inte heller kan generaliseras till låginkomstländer.
Visa hela svaret
När ägglossning efter amning?
Mens efter du har fött barn Mens efter du har fött barn – svenska lättläst Det är olika när mensen kommer tillbaka efter att man har fött barn. Du kan bli gravid innan mensen har kommit tillbaka. Första tiden efter förlossningen är blodet inte mens Den första tiden efter en förlossning kommer det,
Visa hela svaret
Kan man få ägglossning när man ammar?
Amning kan hämma ägglossningen och fungera som en effektiv preventivmetod efter förlossningen – denna metod kallas för amningsmetoden eller LAM-metoden.
Visa hela svaret
Varför har jag ont i mina äggstockar?
Andra tänkbara förklaringar – Om du upplever att du har ont i äggstockarna kan äggstocksinflammation eller inflammation i äggledarna, cystor på äggstockarna liksom endometrios förklara svårare besvär. Mer ovanliga tillstånd som utomkvedshavandeskap och vridning av äggstocken kan vara mycket smärtsamma.
Visa hela svaret
Kan man få endometrios efter graviditet?
Beskrivning av sjukdomen – Endometrios är en kronisk, inflammatorisk och östrogenberoende sjukdom. Ingen botande behandling finns i dag. Sjukdomen innebär att endometrieceller sitter på andra platser än inuti livmodern (Fakta 1). Endometrios brukar delas in i följande undergrupper:
Ytlig peritoneal endometrios (växer i bukhinnan) (Figur 1 och 2). Endometriom (endometrioscystor i äggstockarna). Djup endometrios i bukhinna och organ (tidigare kallat djupt infiltrerande endometrios) (Figur 3). Adenomyos (endometrios i livmoderns muskulatur).
Endometrios kan ibland uppstå som ett resultat efter kirurgi, t ex i operationsärr efter kejsarsnitt. Betydligt ovanligare lokalisationer är t ex i muskulatur, lunga eller lungsäck. Endometrios orsakar smärta i varierande grad och kan leda till infertilitet. Symtom. De vanligaste symtomen är
svår menstruationssmärta smärta vid tarmtömning smärta vid miktion djup samlagssmärta
Tarm- och miktionsbesvär är initialt vanligast i samband med menstruation. Smärtorna kommer ofta i skov och skiljer sig från vanlig menstruationsvärk, då smärtan ofta strålar ut i ryggen eller benen. Smärtan ger en vasovagal reaktion, varvid personen kan bli blek, kallsvettig, illamående och trött och helst vill ligga ner på grund av sänkt blodtryck.
En del patienter upplever allodyni (upplevd smärta utlöst av icke smärtsamt stimulus), neuropatisk smärta på grund av skadade perifera nerver samt perifer och central sensitisering som beror på störd innervation i hela bukhinnan med ökad smärtkänslighet, Vad som är svår menstruationssmärta är en glidande skala, men innebär förenklat att smärtstillande läkemedel såsom paracetamol i kombination med COX-hämmare inte hjälper.
Smärtan medför ofta att personen måste stanna hemma från skola/arbete eller avstå från sociala aktiviteter. Man har vid steriliseringsoperationer funnit att ca 5 procent av symtomfria kvinnor har synliga endometriosförändringar, Symtomen är inte enbart relaterade till endometriosens utbredning eller lokalisation utan beror även på andra mekanismer,
- Till exempel är smärta tydligare kopplad till hur djupt endometriosen infiltrerar än hur utbredd den är,
- Endometrios är vanligare vid tidig menarke, kortare menstruationscykler och rikligare blödningsmängd.
- Sjukdomen anses vara mindre vanlig eller debutera senare om man har genomgått flera graviditeter och ammat länge, men då är åldern vid första graviditeten betydelsefull.
Endometrios är ärftligt, Patofysiologi. Endometrios orsakas av implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmodern, Patofysiologin är okänd, men det finns flera teorier om hur sjukdomen uppstår. Den mest erkända teorin är uppkomst via retrograd menstruation,
- Fragment av livmoderslemhinnan kommer ut i bukhålan via menstruationsblod genom äggledarna.
- Fragmenten fäster mot och infiltrerar bukhinnan och äggstockarna.
- Cellerna prolifererar och formar endometrioshärdar, samtidigt som det sker ett inflammatoriskt svar från kroppen.
- Detta i sin tur leder till inväxt av blodkärl och nerver samt ärrbildning och ibland sammanväxningar.
Den vanligaste platsen för endometrios är i lilla bäckenet, vilket talar för teorin om retrograd menstruation. Minst 90 procent av alla kvinnor har retrograd menstruation, men bara 10 procent utvecklar endometrios, vilket i sin tur talar för multifaktoriell genes,
- Immunsystemet har en avgörande roll för utvecklingen av endometrios.
- Vid endometrios har immuncellerna (NK-celler och cytotoxiska T-celler) i bukhålan en nedsatt förmåga att oskadliggöra endometriefragment, vilket leder till att cellerna kan infiltrera vävnaden och tillväxa.
- Denna förklaringsmodell stämmer troligtvis för den peritoneala endometrios man finner i lilla bäckenet och som är den vanligaste typen av endometrios.
En vidareutveckling av denna teori är att det rör sig om endometriestamceller som sprids i bukhålan via retrograd menstruation. Övriga teorier inkluderar rester av de embryonala müllerska gångarna, vilket kan förklara infiltrativ endometrios framför allt kring sakrouterinligamenten och bakre väggen i lilla bäckenet, samt metaplasi av celomceller som kan förklara endometrios i t ex lungsäcken och andra ovanliga platser där ett celomiskt epitel kan genomgå metaplastiska förändringar och övergå i endometrios,
- Endometrios kan också uppstå genom spridning via blod eller lymfa.
- Diagnostik.
- Diagnosen endometrios har tidigare enbart ställts vid kirurgi.
- Nu kan man med hjälp av både vaginalt ultraljud och MR se både endometriom och endometrioshärdar vid djup endometrios.
- Vid vaginalt ultraljud kan även adherenser som regel ses och bedömas.
Peritoneal endometrios kan man dock bara se vid kirurgi. Vid kirurgi kan diagnosen ställas utifrån vad operatören ser vid operationen utan vävnadsprov för PAD. Detta ställer krav på god kunskap hos operatören att kunna göra en bra bedömning av synliga fynd.
Vid borttagande av endometriosvävnad och/eller oklara fynd krävs också god kännedom om endometrios hos den patolog som bedömer preparatet och tillräckligt med vävnadsmaterial för att kunna göra en professionell bedömning. Före 20 års ålder är diagnostiken speciellt svår, då förändringarna ofta är mycket diskreta, föränderliga och svåra att visualisera, vilket uppmärksammats allt mer under senare år,
En vanlig gynekologisk undersökning kan inte utesluta diagnosen endometrios.
Visa hela svaret
Hur vet jag att jag har endometrios?
DIAGNOSTIK – Anamnes Många med endometrios beskriver att de:
Ofta är hemma 2-3 dagar från skolan/jobbet i samband med varje menstruation Har menscykelrelaterade besvär Sökt upprepade gånger för symtom förenliga med endometrios Har fortsatta smärtor trots hormonell antikonception Genomgått behandlingar för cervicit/endometrit/salpingit utan förbättring Genomgått behandlingar för UVI utan förbättring Genomgått tarmutredning utan positiva fynd eller fått diagnosen funktionell buksmärta/colon irritabile (IBS) Inte har blivit gravida trots aktiva försök eller bristfällig preventivmedelsanvändning Fått höra att besvären är psykosomatiska Fått höra att så här ont har alla och det går över när man fött barn
De har som regel något eller några av följande symtom:
Menstruationssmärtor Ägglossningssmärta Djup samlagssmärta Mer sammanhängande smärta/kronisk smärta Smärtor vid tarmtömning Symtom förenliga med funktionell buksmärta/colon irritabile (IBS) Uteritliknande besvär och smärtor, men inte sveda vid vattenkastning Svårt att komma igång med vattenkastning Blödningsrubbningar
Rikliga Korta cykler Mellanblödningar
Trötthet och energilöshet
Det är viktigt att misstanke väcks när man träffar en kvinna som presenterar symtom som är förenliga med endometrios. En sannolikhetsdiagnos kan ställas genom att man i anamnesen diskuterar punkterna ovan. Ju mer som stämmer in desto större sannolikhet att patienten har endometrios.
Undersökningsfynd i samband med gynekologisk undersökning kan sedan stärka eller försvaga misstanken om endometrios. Sannolikhetsdiagnosen ligger sedan till grund för behandlingsförsök med smärtstillande och hormoner. Diagnosen kan fastställas genom laparoskopi, där typiska förändringar ses, eller att PAD på biopsier visar endometrios.
Diagnosen kan också fastställas om typiska ovarialendometriom eller djup endometrios ses med vaginalt ultraljud eller vid magnetisk resonanstomografi. I vissa fall kan diagnos ställas via PAD på biopsimaterial från endometrios som växer åtkomligt för biopsering, t ex i navel, ärr efter kejsarsnitt eller annan bukkirurgi, eller på portio eller i vagina.
Endometriosliknade förändringar i bakre fornix, på portio eller i vaginalväggen Ömhet vid djup vaginal palpation Ruckömhet över adnexa, inte sällan ensidigt Stelhet i bäckenbotten med extremen “frozen pelvis” Strama och ömma sakrouterinligament Adnexresistens Ultraljudsmässig visualisering av misstänkta ovarialendometriom eller djup infiltrativt växande endometrios vid sakrouterinligament, septum rectovaginale eller urinblåsa.
Diagnosen kan fastställas genom laparoskopi där typiska förändringar ses (se bild nedan) eller genom att PAD på biopsier visar endometrios. Djup endometrios kan ibland ses vid MR-undersökning men det kräver speciell teknik och en van bedömare. CT har ingen plats vid endometriosdiagnostik. Vaginalt ultraljud har en given plats vid klinisk undersökning. Ovarialendometriom har som regel ett typiskt utseende. Förändringar i urinblåsans vägg och i septum rectovaginale kan som regel också påvisas och utbredning som regel fastställas. Detta kräver dock en bra utrustning och en van undersökare.
Figur 1. Klassiska endometriosförändringar med omgivande fibrosbildning.
Visa hela svaret
Vad är Molvärk?
Var gör det ont i kroppen i de olika faserna? – Johanna: – Först är det en molande smärta som liknar mensvärk. Det gör ofta ont i nedre delen av ryggen som strålar ut. Senare magen, ryggen, ner i benen och i underlivet.
Visa hela svaret
Kan man ha ont i äggstockarna efter ägglossning?
Ont i äggstockarna » » Ont i äggstockarna Senast uppdaterad: 16 apr, 2022 Att då och då känna smärta från äggstockarna, främst i samband med ägglossning, är helt normalt och ingenting att oroa sig över. Skulle smärtan vara stark och inte ge med sig kan man behöva söka sjukvård.
- En vanlig orsak till smärta i äggstockarna kan vara cystor, alltså vätskefyllda blåsor, som bildats på äggstocken.
- Cystor är faktiskt ganska vanliga, framförallt under den fertila delen av livet, och behöver i de flesta fall ingen behandling utan tillbakabildas av sig själva.
- I många fall kanske du inte ens märker att du haft en cysta överhuvudtaget.
Vilka symptom kan du få? En cysta i äggstocken behöver inte ge några symptom alls, utan upptäcks inte sällan först vid ultraljudskontroll. Symptom på att du har en cysta kan vara att du plötsligt får ont i magen, Ibland gör det ont hela tiden och ibland bara vid ansträngning eller vid särskilda rörelser.
När ska du söka vård? Du ska alltid söka akut vård om det plötslig gör mycket ont i magen eller underlivet och då bör du vända dig direkt till din vårdcentral eller akutmottagning för bedömning. Vid IVF-behandling
Vid en hormonstimulering i samband med en IVF-behandling kan vissa kvinnor känna av en tyngdkänsla och svullnad runt äggstockarna, vilket är helt normalt. Du får av personalen på IVF-kliniken information om vilka biverkningar som kan uppstå och vart du ska höra av dig om du behöver rådgivning under behandlingen. Varmt välkommen att kontakta våra kliniker för mer information! Pia Saldeen är docent, läkare och specialist inom obstetrik och gynekologi och har arbetat med IVF sedan 1996 både utomlands och inom Sverige. Pia är ofta anlitad som föreläsare vid utbildningskurser och kongresser både i Sverige och internationellt. Hon är en av grundarna till Nordic IVF Malmö och var verksamhetschef vid kliniken mellan 2013-2021.
Visa hela svaret
Kan man må dåligt under ägglossning?
PMS och PMDS
- Du är här:
PMS innebär bland annat att humöret kan förändras under perioden innan du har mens. Du kan också få ömma bröst och känna dig svullen i kroppen. PMS står för premenstruellt syndrom. Det finns mycket du kan göra för att må bättre om du har PMS, det finns också behandling som kan hjälpa.
En del har svår PMS med symtom som påverkar humöret mycket. Det kallas för PMDS och står för premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD och står för Premenstrual Dysphoric Disorder. PMS innebär att ditt humör förändras och att du får andra kroppsliga besvär dagarna före, PMS är vanligt, men det kan variera från person till person vilka besvär man får.
Du kan också få olika mycket besvär från månad till månad. Besvären kräver oftast ingen behandling med läkemedel. Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan vara så svåra att de upplevs som symtomen vid och, Skillnaden är att symtomen vid PMDS avtar när du får mensen.
- Du känner dig irriterad och lättretlig.
- Du känner dig orolig och ångestfylld.
- Du får snabba humörsvängningar.
- Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
- Du känner dig trött och får mindre energi.
- Du får svårare att sova.
- Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
- Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.
- Du får huvudvärk.
- Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.
För att få diagnosen PMDS så ska fem av symtomen ovan stämma in på dig. Ett ska vara bland de fyra översta. PMS och PMDS brukar börja upp till en vecka innan du ska ha mens och minska eller försvinna helt när mensen kommer. Symtomen kan alltså finnas kvar de första två till tre dagarna under mensen.
- En del personer har besvär även under,
- Ibland kan PMS och PMDS pågå hela perioden från ägglossningen fram till mensens start.
- Varför får man PMS eller PMDS? Det är okänt varför man får PMS eller PMDS.
- Men forskarna tror att det kan ha att göra med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner kan ha med det att göra.
Halten av progesteron ökar i kroppen när du har fått ägglossning för att sedan minska igen efter ungefär två veckor, om du inte blir gravid. Att du får PMS eller PMDS kan bero på att du är känslig mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner. Vissa får besvär redan i tonåren men det är vanligast att du är över 30 år.
- Du kan eller röra på dig.
- Träna avslappning, till exempel yoga eller,
- Ta det lugnt och försök att inte,
- Försök att tillräckligt.
- Tänk på att och försök att äta regelbundet.
När föds flest barn efter BF?
Födslar – Varje år föds ungefär 110 000–120 000 barn varje år barn i Sverige. Mellan 1 och 2 procent av dessa är tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Drygt 40 procent av alla nyblivna mammor är förstföderskor. De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor.
Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32. Knappt 7 procent “går över tiden” och föder barn efter 42 fullgångna graviditetsveckor (tabell 1). I Sverige finns idag omkring 40 förlossningskliniker med kompetens för att vårda gravida, födande och nyblivna mammor och deras nyfödda barn.
Omkring 10 procent av alla nyfödda vårdas på en neonatalavdelning, till exempel om barnet är för tidigt fött eller om det behöver extra vård efter förlossningen.
Visa hela svaret