Ont Under Naveln Tidig Graviditet?

Ont Under Naveln Tidig Graviditet
Möjliga orsaker – Under en graviditet sker det många förändringar i kroppen. Det är vanligt att du får olika typer av besvär som exempelvis lättare magsmärtor, Om du får ont i magen tidigt under graviditeten kan det bero på att livmodern växer. Du kan känna dig öm i magen, ibland kan den bli spänd och puta ut.

 1. Detta är normalt och helt ofarligt.
 2. Under mitten och senare delen av graviditeten är det vanligt med sammandragningar.
 3. Du kan uppleva att det spänner eller känns obehagligt i nedre delen av magen, men brukar inte göra ont.
 4. Sammandragningar kan komma efter exempelvis fysisk ansträngning och försvinner oftast vid vila.

Det innebär att livmodern förbereder sig inför förlossningen och är ett helt ofarligt tillstånd.
Visa hela svaret

Vad händer med naveln under graviditet?

Det gäller med näsdroppar – Undvik att använda receptfria näsdroppar under en längre tid, eftersom de innehåller tillsatser som kan göra att du i stället blir mer täppt. Fråga på apotek vilka näsdroppar du kan använda. Snyt dig försiktigt för att undvika näsblod.

Det är vanligt att få svullna ben och fötter, särskilt mot slutet av graviditeten. Det beror på att blodet cirkulerar annorlunda i kroppen. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor. Stödstrumpor finns till exempel att köpa på apotek. Det är bra att sätta på stödstrumporna direkt när du vaknar och ska gå upp.

You might be interested:  Vitaminer Att Äta Innan Graviditet?

Det är också bra att lägga benen i högt läge när du vilar. Ligg gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela tiden du är vaken. Svullnaden kan ofta bli värre på sommaren då det är varmt ute. Då kan det kännas bättre att vara någonstans där det är svalare.
Visa hela svaret

Varför gör det ont i min navel?

Andra tänkbara förklaringar – Om du upplever smärta runt naveln och i magen tillsammans med feber, illamående, kräkningar och diarré kan det bero på magsjuka. På läkarspråk kallas detta för gastroenterit och orsakas oftast av olika typer av virus. Symptomen kan vara i några dagar upp till en vecka och tillståndet är mycket smittsamt.

 1. Magsjuka är självläkande och oftast behöver du inte uppsöka vård.
 2. Eftersom det finns en risk för uttorkning är det viktigt att få i sig mycket vätska via exempelvis vätskeersättning.
 3. Vid blindtarmsinflammation kan du få plötsligt ont i magen vid eller runt naveln, därefter kan smärtan övergå till en öm punkt längre ned till höger om naveln.

Du kan också få sjukdomskänsla, feber, illamående eller kräkningar. Vid blindtarmen sitter ett mindre bihang utan passage. Om exempelvis avföringsrester täpper till blindtarmen blir det ett ökat tryck i bihanget och det bildas en inflammation. Tillståndet behandlas oftast genom att bihanget opereras bort.

 1. Om du känner en knöl på magen vid eller ovanför naveln som gör ont när du trycker på det kan det vara navelbråck.
 2. Detta tillstånd är oftast medfött och är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna.
 3. Bråcket kan bli synligt när du till exempel hostar eller nyser.
 4. Det beror på att muskler och bindväv i bukväggen inte har slutits ordentligt eller försvagats.
You might be interested:  Ont Vid Ägglossning Efter Graviditet?

Navelbråck kan förekomma hos individer med exempelvis övervikt eller vid graviditet, Om du upplever smärta vid bråcket, får illamående eller kräkningar kan det bero på att kärl har blivit inklämda i bråcket, du kan då behöva opereras.
Visa hela svaret

Vad är det för organ som sitter under naveln?

Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på. Bihanget kallas appendix inom vården, och inflammationen kallas för appendicit.
Visa hela svaret

Hur känns livmoderinflammation?

Symtom på infektion – Det är vanligt att få ett eller flera av följande symtom:

Feber över 38 grader. Ont i nedre delen av magen. Det kan kännas som stark mensvärk. Det känns ömt om du trycker på livmodern. Det luktar kraftigt illa om avslag och flytningar. Avslag är blodet som kommer efter förlossningen. Avslag brukar ha en stark lukt, så det kan vara svårt att avgöra om det beror på infektion eller inte.

Du kan också ha huvudvärk och känna dig trött.
Visa hela svaret

Kan man ha ont i äggstockarna om man är gravid?

Möjliga orsaker – Det finns många olika förklaringar till att du har ont i nedre delen av magen. Livmodern är en muskel som sitter mitt i magens nedre del. Värk i livmodern kan till exempel uppstå i samband med menscykeln och ibland vid penetrerande sex.

Men det behöver inte handla om smärta i just livmodern – äggstockarna, magen och underlivet kan alla ge upphov till besvär i samma område. Om du tycker att det gör ont i till exempel äggstockarna kan smärtan även stråla ut i ryggen. Är besvären cykliskt återkommande rör det sig ofta om smärta vid ägglossning, vanliga eller svåra menssmärtor,

Hur ser tidiga tecken på graviditet ut?

Är du gravid kan det kännas som en konstant, molande värk i livmodern – ibland kan smärtan kännas akut.
Visa hela svaret