Ont I Tandköttet Tidig Graviditet?

Ont I Tandköttet Tidig Graviditet
Känslig för inflammationer – När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer, men trots det; fortsätt borsta som vanligt, mjukt och försiktigt. Att ditt tandkött är extra känsligt under graviditeten beror på hormonerna. Tandköttet, liksom kroppens övriga slemhinnor, kan på grund av hormonomställningen bli känsligare, svullna och ha lättare för att blöda.
Visa hela svaret

Varför värker det i tandköttet?

Varför får jag ont i tandköttet? Fråga: Jag har ont i tandköttet och på insidan av munnen. Det känns irriterat och ömt i tandköttet. Jag kan också se blåsor och att det är rött och svullet. Kan det vara inflammerat eller infekterat? Värk i tandköttet kan vara ett vanligt tillstånd hos många individer och är oftast helt ofarligt.

En vanlig orsak är inflammation i tandköttet, så kallad gingivit. Symptomen kan vara ett inflammerat och svullet tandkött som gör ont vid tandborstning. Du kan också uppleva dålig andedräkt. Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är dålig munhygien. Ibland kan detta tillstånd vara vanligare hos individer med andra bakomliggande sjukdomar såsom,

Oftast räcker det med god munhygien för att lindra dina symptom.
Visa hela svaret

Vad ska man göra om man har ont i tandköttet?

Skötselråd vid inflammation i tandköttet – Vid inflammation i tandköttet är det extra viktigt att du håller rent runt tänderna vid tandköttskanten, både med tandborste och med något hjälpmedel mellan tänderna.

Borsta tänderna noga med en mjuk tandborste och håll rent mellan tänderna.

You might be interested:  Avboka Resa På Grund Av Graviditet?

Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du har borstat dina tänder.

Om du fortfarande har en blödning som kvarstår efter cirka två veckor, behöver du boka en tid hos din tandläkare.
Visa hela svaret

Hur känns inflammation i tandköttet?

Symptom på inflammerat tandkött – Symptomen på inflammation i varierar från person till person. Det finns dock en rad olika tecken du bör hålla koll på, och uppsöka tandläkare om du upplever att problemen inte ger med sig, då det kan vara gingivit.

Om ditt tandkött har blivit rött, är svullet och blöder när du exempelvis använder tandtråd eller borstar tänderna kan det vara tecken på att du drabbats av inflammation.Ett annat symptom är att det gör ont i tandköttet. Det visar sig också oftast när du exempelvis använder tandtråd. Detta symptom sammanfaller ofta samtidigt som blödande tandkött, men det behöver inte alltid vara så.Om ditt tandkött börjat dra sig tillbaka, upp mot tandrötterna, har tandköttsinflammationen oftast pågått ett tag. Det är ett tecken på att bakterierna fastnat i de fickor som uppstått mellan tänderna och tandköttet. Vid det här stadiet är det om möjligt ännu viktigare att du vänder dig till en tandläkare. Det kan ibland vara svårt att upptäcka själv, men kan många gånger vara ett tecken på tandköttsinflammation. Det beror i så fall på att bakterierna som lagt sig i kanten av tandköttet med tiden börjar sprida en dålig odör.

Visa hela svaret

Hur känns tandköttsinflammation?

Symtom och tecken på tandköttsinflammation – Vissa symtom på tandköttsinflammation är rött, svullet och blödande tandkött förutom dålig andedräkt. När tandköttsinflammation utvecklas till parodontit kan tandköttet börja dras tillbaka från tänderna, vilket skapar små fickor.

  1. Bakterier kan då fastna i dessa fickor och försvaga det ben som bär upp tänderna.
  2. Om du ignorerar symtomen på tandköttsinflammation för att du inte känner igen dem eller för att du är orolig för att söka vård hos tandläkare och tandhygienist, kommer ditt tillstånd förmodligen att förvärras.
  3. Se till att besöka din tandläkare eller tandhygienist omedelbart om du märker något av dessa tecken och symtom för att få en korrekt bedömning.
You might be interested:  Hur Ska Livmodertappen Kännas Vid Graviditet?

Om symtomen håller i sig är det viktigt att tala med din tandläkare eller tandhygienist för att avgöra vilken behandling som är bäst.
Visa hela svaret