Ont I Hjärtat Under Graviditet?

Ont I Hjärtat Under Graviditet
Ibland behövs extra järn – Kroppen får i sig järn genom maten. Järnet i maten räcker inte alltid när du är gravid. Gravida som har lågt blodvärde behöver ta järntillskott som läkemedel. Barnmorskan tar för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.

Hjärtklappning och andfåddhet Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt. Då kan det kännas som om du får hjärtklappning. Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten. Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen. Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.

Du kan märka av det när du går i trappor eller uppförsbackar. Halsbränna och förstoppning Det är vanligt med och när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.

 1. Det går långsammare att smälta maten.
 2. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt.
 3. Du kan också plötsligt känna dig väldigt mätt.
 4. Nedstämdhet och depression Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten.
 5. För en del blir nedstämdheten till en depression.
 6. Det finns behandling som hjälper vid depression.

Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig. Här kan du läsa mer om, Åderbråck och hemorrojder När du är gravid påverkas hela blodsystemet. Det är lättare att få eller, Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet.

Då kan de kännas varmt och svullet i underlivet. Om du tittar med en spegel kan du se blodkärl under huden. När graviditeten är över blir det ofta bättre. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt. Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten. Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare.

Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare. Det kan vara ett tecken på om blodtrycket går upp mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.

 1. Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid.
 2. Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken.
 3. Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen.
 4. Försök att sträcka på dig.
 5. Undvik att svanka.
 6. Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.

När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont. Här kan du läsa mer om, När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.

 • Ontakta en barnmorska om du har besvär.
 • Det finns speciell träning som kan hjälpa mot delade magmuskler.
 • Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg.
 • Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden.
 • Då kan blodtrycket sjunka.
 • I så fall är det bättre att ligga på sidan.

Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för. Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om,

 • Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början.
 • Här kan du läsa mer om olika orsaker till samt information om när du bör söka vård och inte.
 • Det är lättare att få när du är gravid.
 • Det kan bero på att du småäter oftare.
 • Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.

Sammandragningar och förvärkar Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. När livmodern drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare. Här kan du läsa mer om,
Visa hela svaret

Hur börjar havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning kan ge en plötslig huvudvärk, illamående och ont i magen, framförallt under höger revben eller högt upp i magen. Du kan också känna dig sjuk, skakig och få synrubbningar. Det kan även ge snabbt påkommen svullnad i fötter, händer och ansikte. Du kan också känna dig andfådd och få ont i bröstet.
Visa hela svaret

Hur kände ni er vid havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning Vid havandeskapsförgiftning får du som är gravid för högt blodtryck. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.

Du får en plötslig huvudvärk som du inte känner igen. Du får synbesvär. Till exempel flimmer för ögonen, att du ser dimmigt eller dubbelt eller att delar av synfältet försvinner. Du får mycket ont i övre delen av magen, särskilt till höger under revbenen. Du får illamående och kräkningar efter vecka 18. Du svullnar upp i ansiktet, i händerna eller i fötterna. Svullnaden kommer hastigt. Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.

När och var ska jag söka vård? Gå på regelbundna, Du kan få gå på extra kontroller om du har högt blodtryck. Kontakta genast en barnmorskemottagning eller en jouröppen mottagning om du får symtom på havandeskapsförgiftning. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning.

 • Efter graviditetsvecka 22+0 ska du söka vård på en förlossningsmottagning.
 • Här kan du,
 • Ring telefonnummer 1177 om du vill ha,
 • Då får du hjälp att bedöma symtom och hjälp med var du kan söka vård.
 • En barnmorska mäter ditt blodtryck när du går på kontroller på barnmorskemottagningen.
 • Du får också lämna,
You might be interested:  Hur Lång Är En Graviditet I Veckor?

Du som har högt blodtryck kan även bli undersökt med, Undersökningen med ultraljud kan visa hur barnet växer. Den kan också visa hur blodet strömmar i moderkakan och i navelsträngen. Du kan också bli undersökt med en, Apparaten mäter barnets puls och kan hjälpa till att bedöma hur barnet mår inne i livmodern.
Visa hela svaret

Hur tidigt kan man drabbas av havandeskapsförgiftning?

Ibland behöver man öka övervakningen av den gravida kvinnan eller det väntade barnet. Då vårdas man inneliggande på vår antenatalavdelning. Havandeskapsförgiftning (preeklampsi), hepatos och/eller risk för tidig födsel är några av de vanligaste orsakerna till inläggning på antenatalen.

 1. Var noga med att känna av din kropps tecken och berätta alltid för din barnmorska om du känner att något är fel.
 2. Preeklampsi/havandeskapsförgiftning Havandeskapsförgiftning, som även kallas preeklampsi, drabbar ungefär 2-4% av alla gravida kvinnor i Norden.
 3. Omkring två av tre som drabbas är förstföderskor.

Hos en tiondel av de som drabbats övergår havandeskapsförgiftningen i sin svåraste form eklampsi. Havandeskapsförgiftning kan påverka moderkakans funktion och därmed näringstillförseln till fostret. Detta kan leda till att barnet inte växer tillräckligt.

För att upptäcka detta genomförs regelbundna ultraljudskontroller av barnets tillväxt samt flödet i navelsträngen. Havandeskapsförgiftning uppstår vanligtvis i sista trimestern av graviditeten, efter vecka 27. Ibland debuterar dock sjukdomen tidigare i graviditeten, då är risken för komplikationer högre.

Varför vissa kvinnor insjuknar i havandeskapsförgiftning är fortfarande inte helt kartlagt, men man vet att det har att göra med moderkakans anläggande. Riskfaktorer:

 • Tidigare havandeskapsförgiftning hos blivande mamman eller pappans mödrar
 • Förstagångsgraviditet
 • Att vara över 40 år vid graviditeten
 • Tidigare graviditet med havandeskapsförgiftning
 • Högt blodtryck
 • Kärlsjukdom
 • Diabetes
 • Övervikt

Symptom Högt blodtryck och äggvita i urinen kan vara tecken på kvinnan insjuknat och kontrolleras vid varje MVC-besök. Tecken kan vara svullna händer, fötter och ansikte samt snabb viktökning. Får kvinnan flimmer för ögonen, huvudvärk, ljuskänslighet och bandformad smärta i övre delen av buken kan vara tecken på en allvarligare form av havandeskapsförgiftning.

Behandling Vid tecken till havandeskapsförgiftning remitteras kvinnan till specialistmödravården på den förlossningsklinik där kvinnan har för avsikt att föda. Det behandlas i första hand med vila och minskad stress vilket innebär att kvinnan blir sjukskriven, men vissa fall måste man sänka blodtrycket hos kvinnan med hjälp av blodtryckssänkande läkemedel.

Vid allvarligare fall läggs kvinnan in på antenatalavdelningen för observation. Om den gravida kvinnan blir sämre eller fostret blir påverkat får man sätta igång förlossningen eller att förlösa barnet med hjälp av kejsarsnitt. Vilket det blir avgörs av hur sjuk kvinnan är, fostrets ålder och moderkakans funktion.

Normalt försvinner symptomen kort efter förlossningen och efter drygt två veckor brukar blodtrycket normaliseras. Kvinnor som har haft havandeskapsförgiftning har en förhöjd risk under hela livet att drabbas av högt blodtryck, varför man brukar rekommendera dessa kvinnor att kontrollera blodtrycket en gång per år hos sin husläkare.

Hepatos (ICP / intrahepatic cholestasis of pregnancy) Hepatos den är vanligaste leversjukdomen under graviditeten. Mellan 0,4% och 1,5% av alla gravida drabbas. Tillståndet debuterar vanligen i graviditetsvecka 30-33, undantagsvis kan det börja tidigare.

Sjukdomen orsakas av en samverkan mellan genetiska anlag, försämrad omsättning av könshormoner samt miljöfaktorer. De kvinnor som har hepatos har även en ökad risk att drabbas av havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes. Symptom ICP kännetecknas av klåda framförallt i handflator och under fotsulorna.

Patienterna har ofta förhöjda gallsyror eller leverprover. Behandling Om gallsyrevärdena är höga eller om kvinnan har mycket svår klåda behandlas kvinnan med ursodeoxycholsyra. Kvinnorna följs av specialistmödravården och om komplikationer tillstöter kan hon även behöva vårdas inneliggande på antenatalavdelningen.

Hos dessa kvinnor brukar man sätta igång förlossningsarbetet i graviditetsvecka 37 för att minska risken för att risken för intrauterin fosterdöd. Klådan löser sig spontant och gallsyror och levervärden normaliseras vanligtvis inom fyra veckor efter förlossningen. Hos ett fåtal kvinnor normaliseras inte leverfunktionen vilket tyder på att det kan föreligga en underliggande lever- eller gallvägssjukdom.

Det följs då upp av en magtarmspecialist. För tidig förlossning/ prematuriet Prematuritet delas in i tre grupper beroende av vilken graviditetsvecka kvinnan befinner sig i:

 1. Extremt tidigt födda (graviditetsvecka 23 till 28): Utgör 0,3% av alla födda barn.
 2. Mycket för tidigt födda barn (graviditetsvecka 29 till 32): Utgör 0,8 procent.
 3. ​För tidigt född (före 37:e graviditetsveckan).

Orsaker För tidig förlossning kan bero på faktorer hos kvinnan eller fostret. Om kvinnan drabbas av havandeskapsförgiftning eller annan sjukdom under graviditeten, kan det innebära att barnet måste förlösas i förtid. Ibland kan en urinvägsinfektion hos kvinnan reta till sammandragningar som i sin tur kan leda till att förlossningen kommer igång för tidigt.

Kvinnan kan också ha en svaghet i livmoderhalsen eller en missbildning i livmodern som leder till att värkarbetet kommer igång för tidigt. Kvinnor som har haft svårt att bli gravida föder oftare för tidigt än kvinnor utan fertilitetsproblem. Om moderkakans inte fungerar tillräckligt bra kan barnets tillväxt avstanna vilket ibland leder till att barnet mår bättre av att få komma ut.

Tvilling- eller trilling-graviditet ökar risken för tidig födelse. Behandling Om kvinnan kommer in till sjukhuset med värkarbete före graviditetsvecka 35 försöker man få värkarbetet att upphöra med hjälp av värkhämmande läkemedel. Barnets organ är klara men inte färdigutvecklade.

För att påskynda barnets lungmognad ger man kvinnan kortison i droppform. De gånger som värkarbetet utlösts av en infektion ger man även antibiotika vilket brukar innebära att värkarbetet kan förhindras. I de fall där kvinnan har en svaghet i livmoderhalsen kan man försöka stärka livmoderhalsen med hjälp av läkemedel eller mekaniskt med ett sk cerklage.

När man, av någon anledning, har en ökad risk för prematur förlossning är det viktigt att rusta sig med mycket tålamod. Varje dag som kan förhindra värkarbete och förlossning är en bonusdag så länge som kvinnan och det väntade barnet mår bra.
Visa hela svaret

Hur testar man sig för havandeskapsförgiftning?

Urinprov. Du får även lämna ett urinprov för att se om det finns protein i urinen. Protein kallas även för äggvita och kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion eller att njurarnas funktion är nedsatt. Protein i urinen kan ibland vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.
Visa hela svaret

Hur länge kan man gå med havandeskapsförgiftning?

Vad kan sjukvården göra åt preeklampsi? – Det enda som gör att preeklampsin försvinner är att barnet föds. Fram till dess att barnet föds så kontroleras du och ditt barn på mödravården eller specialistmödravården. Att behandla blodtrycket är viktigt för mammans hälsa, men ett normalt blodtryck innebär inte att preeklampsin i sig är botad.
Visa hela svaret

You might be interested:  Huvudvärk I Början Av Graviditet?

Kan man ha havandeskapsförgiftning utan högt blodtryck?

Havandeskapsförgiftning – Sahlgrenska Universitetssjukhuset Under graviditeten finns en risk att få högt blodtryck och protein i urinen, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. Oftast kommer besvären i slutet av graviditeten. De flesta får en lindrig form av havandeskapsförgiftning. Högt blodtryck/ preeklampsi (havandeskapsförgiftning) under graviditeten

Blodtrycket anses som förhöjt om det överstiger 140/90. Om detta upptäcks eller är känt före den 20:e graviditetsveckan kallas tillståndet för essentiell hypertoni. Om blodtrycket stiger över denna nivå efter den 20:e graviditetsveckan kallas tillståndet graviditetshypertoni. Förhöjt blodtryck och protein (äggvita) i urin, upptäckt tidigast i graviditetsvecka 20, kallas preeklampsi.

Preeklampsi delas in i olika grader. Majoriteten av kvinnor med preeklampsi får en mild och ofarlig form och föder friska barn på helt normalt sätt. Ibland kan dock preeklampsi utvecklas till en mer allvarlig variant. Eftersom det är viktigt att upptäcka sådana förändringar kontrolleras alla gravida kvinnor med regelbundna blodtrycksmätningar och urinprov på Mödravårdscentralen (MVC).

Inläggning på sjukhus Vid svårare former av hypertoni/preeklampsi läggs kvinnan in på Special-BB eller på specialförlossningsavdelningen på Östra Sjukhuset. Man gör då dagliga kontroller av allmäntillstånd, vikt, blodtryck, puls och urintest. Ibland behövs noggrann kontroll av vätskebalansen och då fyller man i listor över vätskeintag och urinproduktion.

Individuell bedömning görs avseende hur ofta man behöver ta blodprover, övervaka barnet med CTG eller ultraljud och om förlossningen behöver sättas igång i förtid. Senast uppdaterad: 2020-05-14 14:11 : Havandeskapsförgiftning – Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Visa hela svaret

Var i huvudet har man ont vid havandeskapsförgiftning?

Det är en sjukdom som oftast uppstår i slutet av graviditeten. Vid havandeskapsförgiftning får du högt blodtryck, äggvita i urinen och kan få symtom som huvudvärk, ont i övre delen av magen, svullnad och sjukdomskänsla. I svåra fall kan du behöva läggas in eller barnet förlösas tidigare.
Visa hela svaret

Hur känns det när man har högt blodtryck?

Högt blodtryck När blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen uppstår det som kallas blodtryck. När blodtrycket är högt blir det svårare för hjärtat att pumpa. Risken för hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck. Det räcker ofta att ändra dina levnadsvanor om du bara har en lätt förhöjning av blodtrycket.

Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.Tack för att du deltar!

Att blodtrycket är lite högre är inte en sjukdom. Det är ett tillstånd som innebär en ökad risk, ungefär som att dricka för mycket alkohol eller att köra bil för fort. Det är om det höga blodtrycket har påverkat hjärtat, hjärnan, ögonen eller njurarna som det blir en del av en sjukdom.

Högt blodtryck ökar risken för följande sjukdomar: Du kan få högt blodtryck om du är gravid. Det kan bland annat bero på, Det brukar upptäckas vid en kontroll hos barnmorskan. Symtom vid högt blodtryck Många som har för högt blodtryck känner ingenting alls. Ibland kan du få lätt huvudvärk och känna dig trött.

Men de symtomen kan även ha andra orsaker. Det enda sättet att veta säkert om blodtrycket är för högt är att, Vid mycket högt blodtryck kan du få svår huvudvärk och svårt att andas. Det är ett allvarligt tillstånd som är ovanligt. När och var ska jag söka vård? Kontrollera ditt blodtryck om du är orolig för att du har högt blodtryck.

 • Det kan du göra på en eller på vissa apotek.
 • Många vårdcentraler kan du kontakta genom att,
 • Ontakta en om du ett blodtryck som är 140/90 eller högre.
 • Det gäller även om du är utan andra symtom.
 • Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt.
 • Vänta tills vårdcentralen öppnar.
 • Ontakta en vårdcentral eller så snart det går om du har ett blodtryck på 230/130 eller högre.

Det gäller även om du är utan andra symtom. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.
Visa hela svaret

Vad innebär protein i urinen gravid?

Fakta: Havandeskapsförgiftning eller preeklampsi Högt blodtryck och äggvita i urinen är två av de huvuddiagnoskriterier som innebär att kvinnan drabbats av havandeskapsförgiftning. Det är ofta förstföderskor som drabbas.
Visa hela svaret

Kan inte fisa gravid?

Ibland behövs extra järn – Kroppen får i sig järn genom maten. Järnet i maten räcker inte alltid när du är gravid. Gravida som har lågt blodvärde behöver ta järntillskott som läkemedel. Barnmorskan tar för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.

Hjärtklappning och andfåddhet Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt. Då kan det kännas som om du får hjärtklappning. Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten. Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen. Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.

Du kan märka av det när du går i trappor eller uppförsbackar. Halsbränna och förstoppning Det är vanligt med och när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.

 1. Det går långsammare att smälta maten.
 2. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt.
 3. Du kan också plötsligt känna dig väldigt mätt.
 4. Nedstämdhet och depression Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten.
 5. För en del blir nedstämdheten till en depression.
 6. Det finns behandling som hjälper vid depression.

Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig. Här kan du läsa mer om, Åderbråck och hemorrojder När du är gravid påverkas hela blodsystemet. Det är lättare att få eller, Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet.

Då kan de kännas varmt och svullet i underlivet. Om du tittar med en spegel kan du se blodkärl under huden. När graviditeten är över blir det ofta bättre. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt. Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten. Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare.

You might be interested:  Håravfall Efter Graviditet Hur Länge?

Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare. Det kan vara ett tecken på om blodtrycket går upp mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.

 1. Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid.
 2. Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken.
 3. Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen.
 4. Försök att sträcka på dig.
 5. Undvik att svanka.
 6. Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.

När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont. Här kan du läsa mer om, När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.

Ontakta en barnmorska om du har besvär. Det finns speciell träning som kan hjälpa mot delade magmuskler. Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg. Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden. Då kan blodtrycket sjunka. I så fall är det bättre att ligga på sidan.

Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för. Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om,

 1. Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början.
 2. Här kan du läsa mer om olika orsaker till samt information om när du bör söka vård och inte.
 3. Det är lättare att få när du är gravid.
 4. Det kan bero på att du småäter oftare.
 5. Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.

Sammandragningar och förvärkar Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. När livmodern drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare. Här kan du läsa mer om,
Visa hela svaret

Kan man förhindra havandeskapsförgiftning?

4. Vilken behandling finns att tillgå? – Svar: Det saknas idag behandling för preeklampsi, enda boten är att avbryta graviditeten genom att sätta igång förlossning. Förebyggande behandling med ett milt blodproppförebyggande läkemedel ges till kvinnor med riskfaktorer såsom exempelvis högt blodtryck, högt BMI, diabetes, autoimmun sjukdom, njursjukdom.
Visa hela svaret

Hur vet jag att jag har foglossning?

Bäckensmärta under graviditeten – foglossning När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Bäckenet behöver vidga sig under förlossningen för att släppa igenom barnet. Det blir därför rörligare och du kan få ont. Det finns sätt att minska smärtan, till exempel genom träning. Ont I Hjärtat Under Graviditet Bäckensmärta kan kännas i nedre delen av ryggen. För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär:

Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen. Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida. Ont i höfterna. Ont över blygdbenet. Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren. En plötslig låsning i ena benet, som kan göra det svårt att gå. Svårt att lyfta saker, böja dig och vrida kroppen.

Du kan få ont om du till exempel går i trappor eller sitter på golvet och leker med barn. Smärtan är oftast lindrig på morgonen. Den brukar förvärras under dagen och är som värst på kvällen, speciellt om du har varit aktiv under dagen. Hur ont det gör varierar från person till person.

 • En del gravida har knappt några besvär alls.
 • Några får så ont att de måste använda kryckor för att ta sig fram.
 • När och var ska jag söka vård? Bäckensmärta kan lindras.
 • Berätta för en barnmorska om du får ont i ryggen eller bäckenet under graviditeten, helst så snart som möjligt så att du kan få rätt hjälp.

Du kan också kontakta en fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv. Besvären är olika från person till person. Det som fungerar för någon kanske inte fungerar för en annan.
Visa hela svaret

Har jag havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning – Sahlgrenska Universitetssjukhuset Under graviditeten finns en risk att få högt blodtryck och protein i urinen, så kallad havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. Oftast kommer besvären i slutet av graviditeten. De flesta får en lindrig form av havandeskapsförgiftning. Högt blodtryck/ preeklampsi (havandeskapsförgiftning) under graviditeten

Blodtrycket anses som förhöjt om det överstiger 140/90. Om detta upptäcks eller är känt före den 20:e graviditetsveckan kallas tillståndet för essentiell hypertoni. Om blodtrycket stiger över denna nivå efter den 20:e graviditetsveckan kallas tillståndet graviditetshypertoni. Förhöjt blodtryck och protein (äggvita) i urin, upptäckt tidigast i graviditetsvecka 20, kallas preeklampsi.

Preeklampsi delas in i olika grader. Majoriteten av kvinnor med preeklampsi får en mild och ofarlig form och föder friska barn på helt normalt sätt. Ibland kan dock preeklampsi utvecklas till en mer allvarlig variant. Eftersom det är viktigt att upptäcka sådana förändringar kontrolleras alla gravida kvinnor med regelbundna blodtrycksmätningar och urinprov på Mödravårdscentralen (MVC).

 • Inläggning på sjukhus Vid svårare former av hypertoni/preeklampsi läggs kvinnan in på Special-BB eller på specialförlossningsavdelningen på Östra Sjukhuset.
 • Man gör då dagliga kontroller av allmäntillstånd, vikt, blodtryck, puls och urintest.
 • Ibland behövs noggrann kontroll av vätskebalansen och då fyller man i listor över vätskeintag och urinproduktion.

Individuell bedömning görs avseende hur ofta man behöver ta blodprover, övervaka barnet med CTG eller ultraljud och om förlossningen behöver sättas igång i förtid. Senast uppdaterad: 2020-05-14 14:11 : Havandeskapsförgiftning – Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Visa hela svaret

Hur märkte ni att ni hade havandeskapsförgiftning?

Havandeskapsförgiftning kallas också för preeklampsi. Det är en sjukdom som oftast uppstår i slutet av graviditeten. Vid havandeskapsförgiftning får du högt blodtryck, äggvita i urinen och kan få symtom som huvudvärk, ont i övre delen av magen, svullnad och sjukdomskänsla.
Visa hela svaret