Ont Högt Upp I Magen Tidig Graviditet?

Ont Högt Upp I Magen Tidig Graviditet
Möjliga orsaker – Under en graviditet sker det många förändringar i kroppen. Det är vanligt att du får olika typer av besvär som exempelvis lättare magsmärtor, Om du får ont i magen tidigt under graviditeten kan det bero på att livmodern växer. Du kan känna dig öm i magen, ibland kan den bli spänd och puta ut.

Detta är normalt och helt ofarligt. Under mitten och senare delen av graviditeten är det vanligt med sammandragningar. Du kan uppleva att det spänner eller känns obehagligt i nedre delen av magen, men brukar inte göra ont. Sammandragningar kan komma efter exempelvis fysisk ansträngning och försvinner oftast vid vila.

Det innebär att livmodern förbereder sig inför förlossningen och är ett helt ofarligt tillstånd.
Visa hela svaret

Får man ont i magen i början av graviditeten?

7. Ont i magen – Är det mensvärk eller tecken på en graviditet? Det vara svårt att avgöra. I början av graviditeten växer livmodern hastigt och det kan ge dova, malande smärtor som liknar mensvärk. Ofta gör det ont precis ovanför blygdbenet, i korsryggen eller en kombination.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i övre delen av magen?

Dyspepsi – känslig mage Dyspepsi är samlingsnamn för olika symtom som du kan ha i den övre delen av magen. Du kan till exempel ha ont eller ha en brännande känsla i maggropen. Dyspepsi kan bero på en sjukdom, men oftast hittar läkaren inte någon orsak till dyspepsin.

Du har ont eller en brännande känsla i mitten av magens översta del, den så kallade maggropen. Det kan också kännas som ett hungersug. Du blir mätt snabbt när du äter. Du känner dig uppblåst. Du kan också känna dig uppkörd i den övre delen av magen, det blir då som ett tryck uppåt. Du mår illa.

Du kan få mer besvär när du äter, men besvären kan även lindras av mat och dryck. Halsbränna och sura uppstötningar är inte symtom på dyspepsi, utan på, Det är mycket vanligt att ha både magsaftsreflux och dyspepsi. När och var ska jag söka vård? Kontakta om du tror att du har dyspepsi och särskilt om något av följande stämmer in på dig:

Du är över 50 år och får symtom från magen som du inte har haft tidigare. Du minskar snabbt i vikt eller får minskad lust att äta. Du har svårt att svälja.

Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då får du hjälp att bedöma dina symtom och råd om vad du kan göra själv.
Visa hela svaret

Har ont högt upp i magen?

Inflammation i bukspottkörteln Bukspottkörteln sitter långt bak i magen, framför ryggraden. Vid så kallad akut inflammation i bukspottkörteln kan du ha mycket ont högt upp i mitten av magen. Då känns smärtan ofta även ut i ryggen mellan skulderbladen. Du kan också få feber.
Visa hela svaret

You might be interested:  Farligt Att Ramla Vid Graviditet?

Har ont i övre delen av magen gravid?

Andra tänkbara förklaringar – Urinvägsinfektion innebär att bakterier tar sig in i urinröret eller blåsan och kan drabba vem som helst. Ibland får du inga symptom alls. Andra gånger kan du få ont i nedre delen av magen när du kissar. Det kan också orsaka sveda, att du får gå på toaletten ofta och att du känner dig frusen.

I vanliga fall kan kroppen läka urinvägsinfektion på egen hand. På grund av många förändringar som sker i din kropp under graviditeten kan du däremot lättare få njurbäckeninflammation. Du kan då få huggande smärta i sidan av magen, feber, illamående eller kräkningar. Njurbäckeninflammation innebär att bakterierna har vandrat uppåt mot njurarna och kan ibland leda till allvarliga komplikationer.

Därför är det viktigt med antibiotikabehandling oavsett om du har symptom eller inte. Om du misstänker urinvägsinfektion under graviditeten bör du kontakta sjukvården. Om du får ont i övre delen av magen när du är gravid kan det bero på halsbränna, Du kan även uppleva sura uppstötningar, rapningar och gaser i magen,

 • Hormonförändringar i kroppen under graviditet gör att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade och kan därför leda till besvär.
 • Tidigt missfall innebär att graviditeten avbryts spontant och kan ske fram till vecka 13.
 • Det kan bero på en mängd olika orsaker men innebär inte att du inte kan bli gravid igen.

Sent missfall betyder att en graviditet avbryts efter vecka 13 och är ganska ovanligt. I bägge fall kan du få krampliknande smärtor i nedre delen av buken som påminner om mensvärk. Du kan även få blödningar som kan variera från mindre mängder till större blodklumpar.

Om du får väldigt ont i magen tillsammans med illamående, huvudvärk eller synstörningar kan det bero på havandeskapsförgiftning eller så kallad preeklampsi. Det vanligaste är att du inte upplever några symptom, det upptäcks oftast i samband med ett högt blodtryck vid en barnmorskekontroll. Preeklampsi uppträder i de allra flesta fall under den senare delen av graviditeten.

Buksmärtor kan bero på en mängd olika saker och behöver inte vara relaterat till din graviditet. Det kan vara vanliga orsaker såsom magknip, förstoppning eller stress,
Visa hela svaret

Varför har jag ont i solar plexus?

Andra tänkbara förklaringar – Solar plexus är en samling nerver i höjd med mellangärdet strax under bröstkorgen. Om du får ett slag mot solar plexus kan du få kraftigt ont samt känna att du tappar andan. Om du har kraftig smärta i magen vid mellangärdet eller på höger sida som kommer i attacker kan det bero på gallsten.

Andra tecken kan vara illamående och kräkningar. Det innebär att en sten fastnar i gallblåsan eller i någon av gallgångarna. Om du har lättare besvär kan det räcka med egenvård såsom ändrade kostvanor. Ibland behövs det smärtlindrande läkemedel såsom paracetamol eller anti-inflammatoriska preparat. Om du har kraftiga eller återkommande problem kan det krävas kirurgisk åtgärd.

Vid akut pankreatit eller bukspottkörtelinflammation kan du få ont i området kring mellangärdet och ryggen. Du kan även få feber, illamående och kräkningar. Det beror på en inflammation i bukspottkörteln som kan vara alltifrån lindrig till livshotande.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i mellangärdet?

Ibland upplevs smärta i bröstet, ryggen, mellangärdet och bakom revbenen i samband med, eller efter, en måltid och kan då kännas som en kramp. Har du ett eller flera av dessa symtom kan det vara ett tecken på diafragmabråck. Ont Högt Upp I Magen Tidig Graviditet Om smärtan är något som nyss uppkommit, ökar i styrka och gör att du känner dig orolig bör du snarast kontakta vården. Det kan vara kärlkramp eller en hjärtinfarkt. Men att ha ont bakom bröstbenet eller revbenen, i mellangärdet och i ryggen kan ha många förklaringar som inte är akuta eller farliga. Andra orsaker till smärta i bröstet kan vara inflammation, muskelvärk eller panikångest.
Visa hela svaret

You might be interested:  Förkylning Och Feber Vid Graviditet?

Vad sitter precis ovanför naveln?

Andra tänkbara förklaringar – Om du upplever smärta runt naveln och i magen tillsammans med feber, illamående, kräkningar och diarré kan det bero på magsjuka. På läkarspråk kallas detta för gastroenterit och orsakas oftast av olika typer av virus. Symptomen kan vara i några dagar upp till en vecka och tillståndet är mycket smittsamt.

Magsjuka är självläkande och oftast behöver du inte uppsöka vård. Eftersom det finns en risk för uttorkning är det viktigt att få i sig mycket vätska via exempelvis vätskeersättning. Vid blindtarmsinflammation kan du få plötsligt ont i magen vid eller runt naveln, därefter kan smärtan övergå till en öm punkt längre ned till höger om naveln.

Du kan också få sjukdomskänsla, feber, illamående eller kräkningar. Vid blindtarmen sitter ett mindre bihang utan passage. Om exempelvis avföringsrester täpper till blindtarmen blir det ett ökat tryck i bihanget och det bildas en inflammation. Tillståndet behandlas oftast genom att bihanget opereras bort.

Om du känner en knöl på magen vid eller ovanför naveln som gör ont när du trycker på det kan det vara navelbråck. Detta tillstånd är oftast medfött och är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna. Bråcket kan bli synligt när du till exempel hostar eller nyser. Det beror på att muskler och bindväv i bukväggen inte har slutits ordentligt eller försvagats.

Navelbråck kan förekomma hos individer med exempelvis övervikt eller vid graviditet, Om du upplever smärta vid bråcket, får illamående eller kräkningar kan det bero på att kärl har blivit inklämda i bråcket, du kan då behöva opereras.
Visa hela svaret

Var sitter övre magmunnen?

Efter undersökningarna – Du ska få reda på vem du ska kontakta för att ta del av svaren efter provtagningar och undersökningar, samt när du ska kontakta dem. Du ska också få reda på vem du ska kontakta om du blir sämre. Matstrupen går från munnen ner till magsäcken.

 1. Mellan matstrupen och magsäcken finns den övre magmunnen.
 2. Matstrupen går från munnen ner till magsäcken genom ett hål i diafragman.
 3. Diafragman är en muskel mellan bröstkorgen och buken.
 4. I övergången mellan matstrupen och magsäcken finns där den övre magmunnen.
 5. Den övre magmunnen gör att maten kan passera ner till matsäcken och hindrar att maginnehållet kommer upp igen.

Men den övre magmunnen är inte helt tät. Därför kommer det ibland upp maginnehåll och magsaft till matstrupen. En del kan få besvär av små mängder magsaftsreflux, andra märker inte av det särskilt mycket. Ungefär var femte person har besvär då och då av halsbränna.
Visa hela svaret

Vad sitter precis under revbenen?

Hur ser tidiga tecken på graviditet ut?

Andra tänkbara förklaringar – Att ha ont på vänster sida under revbenen är ibland tecken på förstorad mjälte. Mjälten sitter på vänster sida högt upp och kan, precis som levern, bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen mjälte.

 • Blindtarmsinflammation gör ofta ont runt naveln och sedan i den högra, nedre delen av magen – men smärtan kan vara diffus.
 • Om det gör ont i vänster sida av magen när du trycker på den högra kan det faktiskt också tyda på blindtarmsinflammation.
 • Sjukdomstillstånd i äggstockarna kan orsaka smärtor längre ner i magen, både på vänster och höger sida.
You might be interested:  När Börjar Tröttheten Vid Graviditet?

Du som har ont på vänster sida kan även ha infekterade tarmfickor, men då sitter värken ofta längre ner.
Visa hela svaret

Vart får man ont vid missfall?

Symptom – Ett missfall kan ge ett eller båda av följande symptom:

Det gör ont i magen eller underlivet. Det kan kännas ungefär som en kraftig mensvärk. Det kommer blod från slidan och ofta blöder du mer kraftigt än vad du normalt sett gör när du har mens. Exakt hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer. Det kan komma slem, tunn vätska och blodklumpar i blödningen. Det är vanligt att både blöda mer och längre tid än vid en vanlig mens. Ofta pågår blödningen i 1–2 veckor.

Men ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte innebära att du fått missfall. Det är vanligt att symptomen beror på något annat.
Visa hela svaret

Vart gör det ont när man är gravid?

Bäckensmärta under graviditeten – foglossning När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Bäckenet behöver vidga sig under förlossningen för att släppa igenom barnet. Det blir därför rörligare och du kan få ont. Det finns sätt att minska smärtan, till exempel genom träning. Ont Högt Upp I Magen Tidig Graviditet Bäckensmärta kan kännas i nedre delen av ryggen. För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär:

Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen. Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida. Ont i höfterna. Ont över blygdbenet. Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren. En plötslig låsning i ena benet, som kan göra det svårt att gå. Svårt att lyfta saker, böja dig och vrida kroppen.

Du kan få ont om du till exempel går i trappor eller sitter på golvet och leker med barn. Smärtan är oftast lindrig på morgonen. Den brukar förvärras under dagen och är som värst på kvällen, speciellt om du har varit aktiv under dagen. Hur ont det gör varierar från person till person.

 • En del gravida har knappt några besvär alls.
 • Några får så ont att de måste använda kryckor för att ta sig fram.
 • När och var ska jag söka vård? Bäckensmärta kan lindras.
 • Berätta för en barnmorska om du får ont i ryggen eller bäckenet under graviditeten, helst så snart som möjligt så att du kan få rätt hjälp.

Du kan också kontakta en fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv. Besvären är olika från person till person. Det som fungerar för någon kanske inte fungerar för en annan.
Visa hela svaret