Olagligt Att Dricka Alkohol Under Graviditet?

Olagligt Att Dricka Alkohol Under Graviditet
En del kan ha hört att det är okej att dricka lite grann under graviditeten, men det är fel. Det finns gott om forskning som visar att alkohol är en substans med kraftig förmåga att orsaka skador på foster, och det finns ingen säker gräns.
Visa hela svaret

Vad händer om jag dricker alkohol när jag är gravid?

Alkohol under graviditeten innebär en risk – Alla nivåer av alkoholkonsumtion under graviditeten kan öka risken för missfall, dödfödsel, för tidig födsel och plötslig spädbarnsdöd. Stor alkoholkonsumtion under graviditeten är en välkänd riskfaktor för missfall, för tidig födsel, försämrad fostertillväxt, låg födelsevikt och FAS.
Visa hela svaret

Kan män supa bort en graviditet?

Alkohol och graviditet Fostret utsätts för skadliga ämnen om du dricker alkohol när du är gravid. Därför bör du avstå helt från alkohol under graviditeten. Det kan vara svårt att sluta om du är beroende, men det finns hjälp att få. Drick inte alkohol när du försöker få till en graviditet.

 • Drick inte alkohol när du är gravid.
 • Ju mindre alkohol som fostret i magen utsätts för, desto bättre.
 • Den här texten finns även på samt,
 • Det kan innebära en omställning att inte dricka alkohol, om du tidigare varit van vid att dricka.
 • Tänk på att det ofta är lättare att ändra vanor än vad man tror.
 • För en del kan det vara svårt att avstå från alkohol.

Till exempel om du har ett, För dig som är beroende av alkohol kan det vara lättare att sluta dricka under en graviditet. Du kan bli motiverad av att barnet ska må så bra som möjligt. Graviditeten kan också göra att du blir illamående av alkohol eller känner avsmak.

 1. Det går att ta sig ur ett alkoholberoende.
 2. Det viktigaste är att du själv vill sluta.
 3. På kan du läsa mer om vad som gäller för drycker med bara lite alkohol i.
 4. Alkohol är en drog och ett nervgift som innehåller skadliga ämnen.
 5. Alkohol påverkar så gott som alla organ i kroppen.
 6. Att dricka mycket alkohol kan orsaka eller förvärra skador och sjukdomar i hela din kropp.

Alkoholen går direkt till fostret. Dels via moderkakan, dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol. Därför påverkas fostret mer och under längre tid än du själv. Risken för skador är störst om du dricker mycket och ofta.

 1. Fostret kan växa sämre och väga mindre än det borde göra vid födseln om du dricker mycket alkohol.
 2. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.
 3. Fostret kan skadas på flera olika sätt om du dricker alkohol när du är gravid.
 4. Alkohol kan skada de växande nervcellerna i hjärnan.
 5. Då kan barnets beteende och utveckling påverkas så att hen blir överaktiv och får svårt att koncentrera sig.Barnet kan också få ett speciellt utseende.

När barnet blir skadat av alkohol under graviditet kan hen få diagnosen fetalt alkoholsyndrom, FAS. Du kan läsa mer om sjukdomen hos, Det finns också en ökad risk för att få eller att fostret dör i magen. Viktigast att tänka framåt Om du har druckit alkohol under graviditeten kanske du mår dåligt över det.

 • Anske visste du inte att du var gravid.
 • Det är vanligt att känna skam och skuld.
 • Sannolikheten för att skada fostret är mycket liten om du har druckit en mindre mängd alkohol vid något enstaka tillfälle.
 • Det viktiga är att du undviker alkohol under resten av graviditeten.
 • Tänk framåt och fokusera på att inte utsätta fostret för mer alkohol.

När och var ska jag söka vård? Kontakta en om du har funderingar om alkohol och graviditet. På barnmorskemottagningen kan du få fylla i ett frågeformulär som heter AUDIT. Det är en bra grund för att du ska få hjälp om du behöver.

På barnmorskemottagningen kan du också få hjälp om du har druckit mycket i början av graviditeten och behöver hjälp med en plan framåt. Barnmorskan är van vid att hantera den här sortens frågor och har till uppgift att ge stöd och informera om allt som rör graviditeten. Behöver du stöd för att sluta dricka kan barnmorskan hjälpa till med att hitta rätt i vården.Det går också bra att till exempel prata med en läkare på,Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Caroline Lilliecreutz, läkare, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring.

Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan hjälp. En del som dricker alkohol utvecklar ett beroende. Då har du vant dig vid alkohol och det kan vara svårt att sluta dricka. Ett beroende leder till komplikationer och besvär av olika slag. Alkoholberoende är vanligt. Det finns bra metoder för att ändra sina alkoholvanor.

Fostret utsätts för skadliga ämnen om du röker eller snusar när du är gravid. Det innebär risker för fostret och för graviditeten. Så fort du slutar med tobak minskar riskerna. Alla kan sluta använda tobak. Du kan få hjälp om det är svårt. Men undvik nikotinplåster, nikotintuggummi och e-cigaretter.
Visa hela svaret

You might be interested:  Behandling Av Cellförändringar Under Graviditet?

Kan män dricka 0 5 alkohol när män är gravid?

Så mycket alkoholfri öl kan gravida dricka Livsmedelsverket har uppdaterat råden om alkohol till gravida. Rådet är liksom tidigare att inte dricka alkohol när man är gravid, eller misstänker att man kan vara gravid. Däremot går det bra att dricka en måttlig mängd alkoholfri öl, även om den innehåller små mängder alkohol.

Text: Livsmedelsverket / Foto: Unsplash Livsmedelsverket har gått igenom kunskapsläget om alkohol vid graviditet och rådet är även fortsättningsvis att inte dricka alkohol. – Alkohol passerar över till fostret via moderkakan, som börjar bildas innan man kanske ens vet att man är gravid. Förutom att inte dricka alkohol under graviditeten är det alltså bra att sluta dricka alkohol redan när man misstänker att man kan vara gravid, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket.

Måttliga mängder alkoholfri dryck går bra Hur är det då med den alkohol som kan finnas i “alkoholfri” öl eller cider? Livsmedelverket får många frågor från gravida om just det och har därför tittat särskilt på effekter av små mängder alkohol. – Öl, vin och cider med upp till 0,5 volymprocent alkohol går bra att dricka i måttliga mängder, upp till en liter per vecka.

 1. Om allt dricks under samma dag så sprid ut det över några timmar – drick inte allt på en gång, säger Vendela Roos.
 2. Öl, vin och cider som det står “alkoholfri” på innehåller ofta under 0,5 volymprocent alkohol.
 3. Om alkoholhalten inte står på flaskan så bör gravida dricka högst något enstaka glas i veckan.

Skillnad på maträtter med öl eller vin och maträtter med starksprit Maträtter som innehåller öl eller vin, till exempel en vinsås eller gryta, går bra att äta om de kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har kokats ihop till mindre än hälften. – Det är inte så att maträtten blir alkoholfri så fort den kokat upp.

 • Som en tumregel behöver en gryta med vin eller öl koka minst en halvtimme och en sås behöver reduceras till hälften för att tappa tillräckligt med alkohol, säger Vendela Roos.
 • Däremot kan det finnas större mängder alkohol kvar i rätter med starksprit, flamberade rätter och i rätter med alkohol som inte har upphettats, till exempel desserter.

Dessa rätter bör gravida inte äta hela portioner av, men det går bra att smaka lite någon enstaka gång. : Så mycket alkoholfri öl kan gravida dricka
Visa hela svaret

Kan män dricka 0 4 när män är gravid?

Kommentarer –

Hej och tack för din fråga, Det går bra att dricka måttliga mängder av alkoholfria drycker som innehåller upp till 0,5 volymprocent alkohol när du är gravid. Ett riktmärke för måttliga mängder kan vara att inte dricka mer än en liter per vecka (tre stycken 33 cl-flaskor).

Om allt dricks under samma dag eller kväll så sprid ut det över några timmar så du inte dricker allt på en gång. Om drycken innehåller mellan 0,5 och 1,2 volymprocent alkohol, eller om alkoholhalten inte anges, så drick inte mer än något glas i veckan. På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på.

I vår snabbguide “Fråga Liv” för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid. Välkommen tillbaka om du har fler frågor! Ingela Hej! När det gäller “alkoholfria” produkter som är märkta 0,0%(så som vissa alkoholfria öl och vin) räknas de också in i rådet att man bör dricka det i måttliga mängder? eller är det som att dricka saft/läsk? Tack så mycket! Terese Hej, tack för frågan. Ja, även dessa bör drickas i måttliga mängder eftersom de ändå kan innehålla lite alkohol. Vänliga hälsningar Ingela

Visa hela svaret

När har man rätt att gå hem vid graviditet?

Medarbetaren har rätt till föräldraledighet innan barnet är fött – En medarbetare som är gravid har rätt att vara föräldraledig när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen. Blivande föräldrar har också rätt att vara föräldralediga för att besöka mödravården när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen till och med förlossningsdagen.
Visa hela svaret

I vilken vecka får fostret näring från mamman?

Gravid i vecka 12 Olagligt Att Dricka Alkohol Under Graviditet Moderkakan och navelsträngen ger nu näring och syre till fostret. Fostret är ungefär fem centimeter långt och väger knappt 15 gram. Fostret har tunn, genomskinlig hud. På fingertopparna börjar det unika fingeravtrycket att bildas. Överläppen får sin amorbåge och fingernaglarna blir tydligare.

Nu kan fostret röra både armar och ben. Ansiktsdragen har börjat komma fram. Grunden till alla organ och funktioner finns på plats, men det är ännu långt kvar tills utvecklingen är färdig. Fosterdiagnostik är olika tester och undersökningar som ger information om fostret. Med fosterdiagnostik kan du få veta om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar.

Tvillingar kan komma från två befruktade ägg eller från ett ägg som har delat sig efter befruktningen. När du är gravid med tvillingar blir magen stor snabbare. När du är gravid finns det arbeten som kan vara mindre lämpliga eller till och med skadliga.
Visa hela svaret

Hur håller man sig smal under graviditet?

Kost och träning kan hjälpa gravida kvinnor med övervikt och fetma att begränsa sin viktökning under graviditeten. Det visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Obesity. Gravid kvinna skär grönsaker Många överviktiga och feta kvinnor går upp alltför mycket i vikt under sin graviditet vilket ytterligare försämrar deras redan förhöjda risk för allvarliga komplikationer för dem själva och deras barn.

Nya studier finanseriade av den amerikanska hälsomyndigheten (National Institutes of Health, NIH) visar att gravida kvinnor på ett betryggande sätt kan begränsa sin viktökning med hjälp av kostråd och träning. Sammanlagt utgör studierna den hittills största ansatsen i USA för att förhindra viktuppgång bland överviktiga och feta kvinnor.

Studierna omfattar flera olika socioekonomiska grupper vilket innebär att fynden kan tillämpas på en större befolkning. – Det här är en viktig studie eftersom den bekräftar att kvinnor kan ändra sitt beteende och därigenom kontrollera sin viktökning under graviditeten, säger Alan Peaceman, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine.

You might be interested:  När Får Man Bristningar Graviditet?

Paul Franks är professor vid Lunds universitet och har deltagit i en av studierna. – Fetma är det största hotet i dag mot hälsa, välmående och ett långt liv. Fetma påverkar inte bara välmåendet hos gravida kvinnor utan även deras ofödda barn. Vår studie visar hur intensiva livstilsinterventioner för gravida kvinnor med övervikt eller fetma kan bidra till att förbättra deras kroppsvikt.

Det är sannolikt bra inte bara för mödrarna utan även för deras ofödda barn, säger Paul Franks. Studien visade att:

Överviktiga och feta kvinnor i studien minskade sin viktuppgång under graviditeten med i genomsnitt 1,8 kiloÖverviktiga och feta kvinnor kan på ett betryggande sätt begränsa sin viktökning under graviditetenDet kan vara försent att börja träna och ändra kosten under den andra trimestern (vecka 14-27) för att förbättra utfallet efter graviditeten.

Visa hela svaret

Hur gör man en kille gravid?

Så kan du påverka vilket kön barnet får! – Frågor som par ibland ställer sig är, hur kan jag bli gravid och hur får jag en pojke eller hur får jag en liten flicka? Kan jag välja barnets kön? Det finns många människor som är övertygade om att de kan påverka om det ska bli en pojke eller en flicka genom att följa vissa tekniker såsom samlag vid rätt tidpunkt och omständighet, eller genom att äta rätt kost.

Om spermien bär en X-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en flicka. Om spermien bär en Y-kromosom vid befruktningen av ägget, kommer det att bli en pojke.

Visa hela svaret

Har druckit alkohol innan jag visste att jag var gravid?

Ofta handlar det om att man druckit innan man visste om graviditeten. Det är viktigt att bemöta den som oroar sig med förståelse, men också med saklighet och fakta. Fostret/barnet kan skadas av alkohol när som helst under graviditeten och rekommendationen är därför att helt avstå från alkohol under graviditeten.
Visa hela svaret

Kan man äta vin i maten gravid?

Får man ha vin i maten när man är gravid? – Att undvika att dricka vin är viktigt under graviditeten, men i matlagning kan det gå bra. Alkoholen avdunstar inte så fort såsen eller grytan kokar. Om rätten har kokats i minst 30 minuter, eller om vätskan har reducerats till mindre än hälften, går det bra för gravida att äta.
Visa hela svaret

Kan man äta parmesan när man är gravid?

Parmesan och gravid #tema Parmigiano Reggiano, i vardagligt tal bara parmesanost, är en hårdost som är vida populär och omtyckt. Du har säkert själv använt den genom att hyvla ner bitar i en ostsås, eller som topping på en god spaghetti bolognese. Osten tillverkas av komjölk och började tillverkas i områdena mellan Parma och Reggio Emilia i norra Italien.

Tillverkningen är hårt reglerad och endast ost som produceras i utvalda områden har rätten att kalla sig Parmigiano-Reggiano. Idag är parmesanost en klassisk ost som troligtvis är en av de mest berömda ostarna i världen. Tillverkning av parmesanost Parmesanost tillverkas i en långsam process, och lagras oftast mellan 18 och 36 månader.

Desto längre den lagras, desto fastare och torrare blir den i konsistensen. Smaken blir även kraftigare och den där starka parmesansmaken lyfts fram ytterligare. Tack vare sin utdragna process därmed parmesanost utmärkt att äta även för dig som är gravid.

Både opastöriserat och pastöriserat parmesanost går bra – det låga pH-värdet i osten gör att bakterier inte kan utvecklas i den takt som de önskar. Så njut du av de kraftiga och vällagrade smakerna i parmesanost! #tema Parmareggio Parmareggio är specialister på just Parmigiano Reggiano. De har världens bredaste och mest innovativa sortiment för just dessa ostar.

Hos Wernerssons hittar du bland annat parmigiano reggiano som har lagrats i upp till hela 40 månader. Michelangelo Michelangelo är ett välrenommerat och omtyckt varumärke som är vida spritt och populärt i Europa. De har ett flertal italienska osttyper i sitt sortiment, bland annat mozzarella, taleggio och grana padano.

 1. Michelangelos parmigiano reggiano finns i flera olika lagringar och smaker.
 2. Tema Hasselbackspotatisar med parmesanost och löjrom Uppdatera potatisarna med en god röra med smakrik parmesanost och lyxig löjrom.
 3. Receptet på hasselbackspotatisar med parmesanost och löjrom hittar du,
 4. Parmesan- och rotsellerihummus Rotselleri är en god rotfrukt som använda på tok för sällan.

Vid ugnsbakning blir den mjuk och krämig, och passar utmärkt ihop med sältan i parmesanosten. Rätten blir en fin förrätt såväl som ett bra tilltugg till all sorts protein. Receptet hittar du,
Visa hela svaret

Hur mycket Coca Cola Zero får man dricka som gravid?

FAQ Olagligt Att Dricka Alkohol Under Graviditet Varför ska jag dricka Clean drink? Clean drink är en god, kolsyrad funktionsdryck helt producerad i Norden. Den är vegansk, berikad med 10 olika vitaminer och mineraler och helt fri från konserveringsmedel, färgämnen, taurin och socker. Du hittar Clean drink med eller utan koffein men alltid berikad med BCAA (grenade aminosyror), vilka fungerar återhämtande för dina muskler i samband med träning.

Clean drink dricker du för ökad energi, ökad återhämtning i samband med träning och för att du vill ha en god törstsläckaren. Hur mycket koffein innehåller Clean drink? En burk på 330 ml innehåller 180 mg koffein. Det är ungefär lika mycket koffein som i två koppar kaffe. Är Clean drink helt vegansk? Ja, Clean drink är 100% vegansk! Jag är gravid/ammar – kan jag dricka Clean drink? Den höga koffeinhalten gör att vi avråder gravida, ammande, barn och personer som är känsliga för koffein.

Enligt livsmedelsverket bör gravida begränsa sitt koffeinintag till 200 mg per dag. En Clean drink innehåller 180 mg koffein. Hur du fördelar ditt koffeinintag är i slutändan upp till dig. Finns det någon åldersgräns på Clean drink? Det finns ingen generell åldersgräns utan det är upp till respektive återförsäljare att bestämma åldersgräns.

 1. Det som gör att vi avråder barn från att konsumera Clean drink är den höga koffeinhalten.
 2. Vi har även koffeinfria Clean drink.
 3. An jag bli ambassadör/ha ett samarbete med Clean drink? Skicka ett mail till [email protected] där du presenterar dig, varför du vill samarbeta med just oss och länka till dina sociala kanaler.
You might be interested:  Hur Fungerar Ultraljud Vid Graviditet?

Vi får in en stor mängd förfrågningar så lägg gärna lite tid på din presentation för att vi ska få en känsla för just dig, det ökar dina chanser drastiskt. : FAQ
Visa hela svaret

Kan man äta moules frites som gravid?

Hej! Det går bra att äta musslor av olika slag när man är gravid.
Visa hela svaret

Kan man äta Moules frites gravid?

Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat Men vilken mat bör man undvika under graviditeten?

Ät inte rått kött eller rå fisk. Sushi går bra om den är nygjord och lagad med färsk lax. Salami och parmaskinka går bra att äta om du fryser in tre dygn innan du äter. Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte opastöriserad ost. Ät inte heller så kallad kittost eller mögelost som till exempel; brieost, gorgonzola och chevré. Vanlig hårdost och fetaost går däremot bra. Fisk är jättenyttigt, speciellt för dig som är gravid (omega 3). All tillagad och odlad fisk, räkor och musslor går bra att äta men undvik att regelbundet äta fisk som kan innehålla kvicksilver t.ex. aborre, gädda, gös och tonfisk. Lax är jättenyttigt men se upp med gravad eller varmrökt lax i vakuumförpackning. Som regel bör det vara mer än hälften av tiden kvar mellan förpackning och bäst före datum. Om du ska äta sushi, se till att den är nygjord. Undvik att äta lever och fiskleverolja eftersom de innehåller rikligt med A vitamin – som i höga doser kan vara skadligt för ditt ditt barn. Leverpastej går däremot bra att äta.

För en fullständig och uppdaterad lista över vad du bör och inte bör äta när du är gravid – läs mer hos : Vad ska man inte äta när man är gravid – Semper Barnmat
Visa hela svaret

Kan man bli sjukskriven för trötthet gravid?

Vem kan få sjukpenning? – Om du blir sjuk och har nedsatt arbetsförmåga får du sjukpenning på samma sätt som du skulle fått om du inte var gravid. Normala graviditetsbesvär som till exempel ryggont och trötthet räknas inte som sjukdom och ger därför inte rätt till sjukpenning.
Visa hela svaret

När blir håret tjockare gravid?

Graviditetssymptom – Den största risken för missfall är över och många gravida känner sig därför mindre oroliga efter vecka 12. Illamåendet börjar lägga sig hos de flesta. Vissa gravida upplever att håret blir tjockare och glansigare. Även hyn kan upplevas som bättre.

 1. De här förändringarna beror på en ökad blodvolym i kroppen och frisättningen av hormonet oxytocin.
 2. Under slutet av första trimestern börjar brösten att växa.
 3. Detta beror dels på att bröstkörtlarna växer, dels på att kroppen lagrar mer fett.
 4. Brösten kan kännas knöliga och du kan se blodkärl genom huden.

Du kan få en vaginalblödning, men det behöver inte betyda att det är ett missfall. En anledning kan vara att moderkakan är placerad långt ner i närheten av eller över livmoderhalsen. Kontakta din barnmorska på MVC om du får en blödning.
Visa hela svaret

I vilken vecka kan man se magen?

Gravid vecka 14. I början av den andra trimestern börjar nu en liten kula på magen synas.
Visa hela svaret

Har druckit alkohol innan jag visste att jag var gravid?

Ofta handlar det om att man druckit innan man visste om graviditeten. Det är viktigt att bemöta den som oroar sig med förståelse, men också med saklighet och fakta. Fostret/barnet kan skadas av alkohol när som helst under graviditeten och rekommendationen är därför att helt avstå från alkohol under graviditeten.
Visa hela svaret

Hur mycket alkohol för att få missfall?

Blivande mödrar fångas upp – Informationen till kvinnor tidigt i graviditeten ger resultat. Sedan år 2004 pågår i Sverige det så kallade Riskbruksprojektet, där barnmorskor extra tidigt informerar gravida om alkohol. Tidigare kom kvinnan till ett inskrivningssamtal på mödrahälsovårdscentralen omkring vecka tio, när den första tredjedelen av graviditeten nästan hade passerat.

 1. Nu bokas i stället ett första samtal redan när kvinnan precis fått veta att hon är gravid.
 2. Under en halvtimme samtalar de om sådant som kan skada fostret, med fokus på alkohol, men också om rökning och läkemedel.
 3. Här är det viktigt att fånga upp måttlighetsdrickarna, eftersom det inte finns någon garanti för att ens lite alkohol är oskadligt för fostret, säger barnmorskan Eva-Karin Envall, projektansvarig vid Statens folkhälsoinstitut.

###Gränsen går vid nio glas För en icke-gravid genomsnittskvinna går gränsen för ohälsosamt alkoholbruk vid nio så kallade standardglas på en och en halv deciliter per vecka. Det motsvarar 1,8 vinflaskor. För gravida ökar dock risken för missfall, minskad födelsevikt hos barnet och dödfödsel redan vid mindre intag än ett glas om dagen.

 1. Denna veckodos är i de flesta fall inte skadlig för kvinnan själv.
 2. Sedan starten har nära nog alla landets barnmorskor som arbetar inom mödrahälsovården fått utbildning om alkohol och infört de nya rutinerna.
 3. Och informationen tycks ge resultat.
 4. Under en vecka i november 2006 och 2008 fick alla som besökte mödrahälsovården besvara en enkät.

År 2006 uppgav 10 procent att de druckit under graviditeten, medan den siffran hade sjunkit till 8 procent 2008. – Vi barnmorskor vill inte framstå som nykterhetsivrare, men här måste vi tydligt stå på fostrets sida, säger Eva-Karin Envall.
Visa hela svaret

Är det farligt att dricka te när man är gravid?

Max två koppar kaffe om dagen – Du bör enligt Livsmedelsverkets rekommendation inte få i dig mer än 200 mg koffein per dag när du är gravid. Det är för att höga doser av koffein kan påverka fostret. Koffein finns både i kaffe och te. Det betyder att du kan dricka ungefär två till tre små koppar bryggkaffe per dag, eller dricka fyra koppar te om dagen.
Visa hela svaret

Hur länge kan man dricka alkohol när man är gravid?

En del kan ha hört att det är okej att dricka lite grann under graviditeten, men det är fel. Det finns gott om forskning som visar att alkohol är en substans med kraftig förmåga att orsaka skador på foster, och det finns ingen säker gräns.
Visa hela svaret