När Ska Man Ringa Mvc Vid Graviditet?

När Ska Man Ringa Mvc Vid Graviditet
Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.
Visa hela svaret

I vilken vecka skriver man in sig på MVC?

Här kan du läsa mer: – Vecka 31 – graviditetskontroll Det här besöket sker ungefär när du är i graviditetsvecka 31 och den här gången kommer ni prata om dina levnadsvanor igen. Barnmorskan tar ditt symfys-fundus mått och lyssnar på ditt barns hjärtljud.

 1. Även denna gång mäts ditt blodtryck.
 2. Vecka 33 – främst för dig som är förstföderska Detta besök sker ungefär när du är i graviditetsvecka 33 och är främst för dig som är förstföderska.
 3. Även denna gången mäter barnmorskan ditt symfys-fundus mått, tar blodprov för blodsocker och mäter blodtrycket samt lyssnar på barnets hjärtljud.

Vecka 35 – graviditetskontroll Det här besöket sker ungefär när du är i graviditetsvecka 35. Barnmorskan fortsätter att mäta ditt symfys-fundus, tar blodprover för järnvärde och blodsocker och mäter ditt blodtryck. Även denna gång lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud.

Vid det här besöket kommer din barnmorska att känna utanpå din mage om barnet ligger med rumpan eller huvudet neråt. Ni kommer även prata om vilket preventivmedel du och din partner vill ha efter förlossningen. Vecka 40 – graviditetskontroll Det är vanligt att gå över tiden, vilket innebär att barnet kommer senare än beräknat förlossningsdatum i vecka 40.

För att öka säkerheten för dig och ditt barn gör barnmorskan en bedömning, vilket leder till antingen ett ultraljud i vecka 41 eller en läkarkontakt på specialiserad mödravårdcentral på vald förlossningsklinik för en planering av din förlossning. Inom Stockholms län rekommenderas alla som går över tiden att förlossningen sätts i gång senast i vecka 41+5.

Vecka 41 – graviditetskontroll Om ditt barn inte har fötts ännu i början av vecka 41 kommer din barnmorska tillsammans med dig att planera för en igångsättning av förlossningen. Barnmorskan skickar en remiss till den förlossningsklinik som du har valt. Vid besöket mäter barnmorskan ditt symfys-fundus mått och ditt blodtryck, lyssnar på barnets hjärtljud och känner efter hur barnet ligger i din mage.

Tänk på att din partner alltid är välkommen.
Visa hela svaret

När ska jag berätta att jag är gravid?

När måste jag berätta? Jag är anställd i en kommun och är gravid men känner mig inte bekväm med att berätta om det än, bland annat för att jag är med i en rekryteringsprocess till en annan tjänst i kommunen. När måste jag berätta och måste jag ta upp det på intervjun? – Grattis! Det finns ingen regel som säger när du måste berätta om graviditeten.

Det är väldigt individuellt, det kan exempelvis handla om att man vill avvakta tills man vet att graviditeten är säker eller tills man hittar ett rätt tillfälle att berätta. Du bestämmer alltså själv när du vill göra det, det ska kännas rätt och bekvämt att berätta. – Men även om det inte finns någon bestämmelse om när du senast måste berätta så finns det ändå en tidsram att förhålla sig till.

You might be interested:  Visar Ägglossningstest Positivt Vid Graviditet?

Det är att du, enligt ditt kollektivavtal, behöver ansöka om föräldraledighet senast tre månader före ledighetens början. Därför kan man säga att du behöver berätta om graviditeten senast tre månader innan du ska på föräldraledighet. Finns det några fördelar alternativt risker med att berätta tidigt? –  En fördel med att inte vänta för länge är att chefen får bättre förståelse för din situation och att du kan få stöd och hjälp med din arbetsmiljö.

Det kan också bli lättare för dig och chefen att planera för din ledighet, till exempel hur dina arbetsuppgifter ska lösas under tiden du är borta. – En möjlig risk med att berätta tidigt kan vara att du inte får de utvecklingsmöjligheter du har rätt till med hänvisning till att du ändå ska vara ledig snart.

Det är inte okej, men det händer att vi får sådana samtal hit till oss på Vision Direkt. Hör av dig till oss om du skulle hamna i en sådan situation. Ska jag säga något på anställnings­intervjun? – Du är inte skyldig att berätta om graviditeten innan du får anställningen.

 1. Graviditeten har inte någon relevans för din kompetens och ska inte påverka beslutet om tillsättningen av tjänsten.
 2.  Trots förbud mot att särbehandla eller diskriminera gravida i arbetslivet finns det tyvärr fortfarande risk för att bli bortsållad på grund av graviditet.
 3. Så även om det i teorin inte ska spela roll att du berättar om graviditeten finns det inget som hindrar att du väntar tills du fått jobbet, om du vill det.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : När måste jag berätta?
Visa hela svaret

Vilken vecka kommer jag vara i ett visst datum?

Så räknar du gravidveckor Påbörjade eller avslutade veckor? Det finns olika sätt att räkna ut hur långt en graviditet har kommit. Ett vanligt sätt är att börja räkna från den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att graviditeten egentligen inte har börjat.

 • Vecka 1 börjar alltså med mensens första dag.
 • Vid IVF beräknas graviditetens början från två veckor innan embryot sattes in i livmodern.
 • Det är vanligt att säga att man är i en viss vecka.
 • Jag är i vecka 12.” Inom vården räknar man mer noggrant, där räknas även dagar.
 • När graviditeten anges med vecka + dagar är det alltid hela avslutade veckor som räknas.

En barnmorska kan till exempel säga att du är i vecka 19 + 3. Det betyder att du har varit gravid i 19 hela veckor och 3 dagar. Då har du påbörjat vecka 20. Alltså, när graviditeten är i en viss vecka betyder det att det är den veckan som har börjat. I gravidkalendern här på 1177.se räknar vi påbörjade veckor.

 • Beräknat födelsedatum är vecka 39 + 6.
 • Ristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Erica Bonns, läkare och medicinskt sakkunnig, 1177.se, nationella redaktionen I vår graviditetskalender kan du läsa om fostrets utveckling vecka för vecka och om hur gravidkroppen påverkas.
 • Du kan få tips och råd, läsa om besöken på barnmorskemottagningen och hur du kan förbereda dig inför förlossningen och föräldraskapet.
You might be interested:  Hudvård Att Undvika Vid Graviditet?

Vill du ha ny information vecka för vecka via mejl? Prenumerera på vårt gravidveckobrev! Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på veckonumret i kalendern nedan. Du kan också räkna ut aktuell graviditetsvecka genom att fylla i datum för senaste mens och sedan klicka på “beräkna vecka”.

Du som redan har fått ett beräknat födelsedatum kan du i stället ange det direkt. När ett ägg och en spermie förenas börjar ett embryo att bildas. Det kallas för befruktning. Embryot växer sedan till ett foster som sedan växer till en ny människa. I den här texten beskriver vi befruktning genom slidsamlag.

När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.
Visa hela svaret

Får man välja vilken MVC man vill?

Så här väljer du barnmorskemottagning Innehållet gäller Stockholms län Du som bor i Stockholms län får själv välja vilken barnmorskemottagning i länet du vill gå till. Alla mottagningar arbetar efter samma basprogram och riktlinjer. All mödrahälsovård är frivillig och kostnadsfri.

 • Barnmorskemottagningarna arbetar med graviditetskontroller, abortrådgivning, preventivmedelsrådgivning, cellprovtagning och tar prover för sjukdomar som sprids genom sex.
 • Här kan du läsa mer om Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning.
 • Du får själv välja vilken barnmorskemottagning du vill gå till och har möjlighet att byta mottagning under graviditeten.

Mödrahälsovården är frivillig. Du betalar inte heller något vid besöken hos barnmorskan eller läkaren på barnmorskemottagningen. Om du inte har svenska som modersmål har du möjlighet att få hjälp av en tolk. Barnmorskemottagningar i Stockholm Här hittar du adress och telefonnummer till i Stockholms län.
Visa hela svaret

Får partner följa med till MVC?

Barnmorskebesök under graviditeten i Västra Götalandsregionen Innehållet gäller Västra Götaland För att du och ditt barn ska må så bra som möjligt under hela graviditeten, har du som väntar barn möjlighet att komma på regelbundna besök hos en barnmorska. Detta gör du på den barnmorskemottagning som du själv väljer. När Ska Man Ringa Mvc Vid Graviditet Oftast finns inget medicinskt intresse att veta könet vid en ultraljudsundersökning, så det är inget som undersökaren tittar efter. Foto: Jenny Hallström Kontroller under graviditet I Västra Götalandsregionen erbjuds kontroller under graviditeten enligt det regionala basprogrammet.

 • Inför besöken uppmanas du att läsa informationen som finns under rubriken “att läsa inför besöket”.
 • Vissa besök kan ske digitalt.
 • Din partner eller annan stödperson är välkommen att följa med på besöken, men vid ett tillfälle vill barnmorskan gärna träffa dig enskilt.
 • Utöver besök på barnmorskemottagningen, erbjuds 1-2 ultraljudsundersökningar under din graviditet.

Barn ska inte följa med vid besöken. Vecka 6-8, första graviditetsbesöket Besöket är 30 minuter. På Västra Götalandsregionens barnmorskemottagningar är inskrivningen uppdelad på två besök tidigt i graviditeten. Vid det första besöket ligger fokus på fostrets miljö i magen.

 • Du som är gravid får svara på frågor om din livsstil och får information om alkohol, rökning/snus, droger och läkemedel under graviditeten.
 • Om du önskar kommer du också att få information om fosterdiagnostik, all fosterdiagnostik är frivillig.
 • Läkarbesök under graviditet görs om/när det finns behov av det.
You might be interested:  Lätt Att Gå Ner I Vikt Efter Graviditet?

Var läkarbesöket sker beror på var i Västra Götaland du bor. Ibland sker det på en läkarmottagning som hör till den barnmorskemottagning du går på, ibland på en mottagning för gravida på sjukhuset och ibland blir det besök på den vårdcentral som du är listad på.

 1. Viktiga journalanteckningar Dina besök kommer att journalföras.
 2. I journalen för barnmorskan in uppgifter om hur du mår, din vikt, provsvar, uppgifter om sjukdomar, din sociala situation och läkemedel.
 3. Om du använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat ska du tala om det.
 4. Dessutom vill barnmorskan ha svar på om du har någon ärftlig sjukdom, eller om det finns i släkten.

Uppgifter om tidigare graviditeter och förlossningar förs in. Barnmorskan frågar också om det finns funderingar kring tidigare förlossningar eller den kommande. Du kommer också få berätta om dina tidigare amningserfarenheter och dina tankar kring amning.

 1. För att du ska vara så förberedd som möjligt på dessa frågor ombeds du att fylla i en hälsodeklaration inför ditt andra graviditetsbesök.
 2. Hälsodeklarationen hittar du på,
 3. Vecka 10-12, andra graviditetsbesöket Besöket är 45 minuter.Samtalet som påbörjades vid förra tillfället forstsätter, om dig och din graviditet.

Ni går tillsammans igenom din hälsodeklaration som du fyllt i till besöket. Du får lämna blodprov och ditt blodtryck och din vikt kontrolleras. Om det har gått mer än två och ett halvt år sedan du senast gjorde ett gynekologiskt cellprov, erbjuds du det vid detta besök.
Visa hela svaret

Hur många besök på MVC?

Andra besöket – Vid det andra besöket följer vi upp det ni tidigare pratat om och du/ni får mer information. Du lämnar även urinprov och blodprov för att se till att allt är bra. Vanligtvis blir det mellan åtta och tio besök hos barnmorskan. Antalet besök styrs främst av basprogrammet samt efter individuella behov.

Barnmorskan upprättar din journal vid inskrivningen. I journalen för barnmorskan in uppgifter om hur du mår, din vikt, provsvar, uppgifter om sjukdomar och läkemedel. Om du använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat ska du tala om det. Dessutom vill barnmorskan ha svar på om du själv har någon ärftlig sjukdom, eller om det finns i släkten.

Uppgifter om tidigare graviditeter och förlossningar förs in. Barnmorskan frågar också om det finns funderingar kring tidigare förlossningar eller den kommande. På din barnmorskemottagnings webbplats kan du innan inskrivningsbesöket fylla i ett frågeformulär för journalskrivning.

 1. Barnmorskemottagningar inom Regionhälsan använder datajournalen Obstetrix, som också används på förlossnings- och BB-avdelningarna runt om i regionen.
 2. Det är bra med regelbundna matvanor och fysisk aktivitet under graviditeten för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt.
 3. Barnmorskan kan ge information om lämplig kost och tips på lämpliga aktiviteter som passar för gravida.

Det är inte ovanligt att må illa och kräkas i början av graviditeten. En av orsakerna till att vissa mår så illa är att man är känslig eftersom halten av graviditetshormoner är hög. Ett tips är att äta något litet redan innan man går upp ur sängen på morgonen.
Visa hela svaret