Utebliven menstruation, illamående och trötthet är några av de vanligaste symptomen under de 12 första graviditetsveckorna.
Visa hela svaret
Contents
När kommer tröttheten när man är gravid?
Graviditetsvecka 1-3 – Barnmorskan berättar vad som händer när du är gravid i vecka 1-3
Trötthet – De första åtta till tio veckorna av graviditeten kan du känna dig ovanligt trött. Förmodligen beror det på en ökning av hormonet progesteron. Det brukar gå över i den andra trimestern, det vill säga under 4:e-6:e månaden.
Visa hela svaret
När är man tröttast gravid?
Vanliga besvär när du är gravid
Här kan du läsa mer om olika symtom och besvär som är vanliga att få under graviditeten, Kontakta en barnmorska om du har frågor eller känner oro över dina besvär.Den här texten finns också på och
Första tecknen på graviditet Ett tydligt tecken på graviditet är att du inte får någon, Det här är fler exempel på vanliga symtom:
Brösten ömmar och spänner. Du och kanske kräks, särskilt på morgonen. Du får mindre eller mer matlust. Du känner dig trött. Du är känslig för vissa lukter. Du blir lättare ledsen.
Redan i början av graviditeten känner många att brösten blir ömtåliga och spända. Det är ofta ett av de första tecknen på att du är gravid. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten. Det lagras extra fett i brösten och körtlarna som ska blida mjölk växer.
Fostret, moderkakan och fostervattnet väger. Du får mer blod i kroppen. Brösten växer. Kroppen lagrar på sig fett inför att du ska kunna och orka ta hand om barnet.
Du som har varit gravid tidigare kan uppleva att magen blir större snabbare. Flytningar från underlivet Det är vanligt att ha mer när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta en om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar.
- Det kan vara tecken på en infektion.
- En del blir lättare förkylda under graviditeten.
- Det beror på att immunförsvaret förändras under graviditeten.
- Det är för att kroppen inte ska försöka stöta bort fostret.
- Det är mycket vanligt att vara trött under graviditeten, särskilt i början och i slutet.
- Det kan vara jobbigt att vara så trött.
Men tröttheten är kroppens sätt att tala om att du behöver ta det lugnare och sova mer. När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Det kan vara svårt att veta orsaken. Det kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör mycket på sig.
Visa hela svaret
Varför vaknar man tidigt gravid?
Det är mycket som händer i kroppen när du är gravid, och ofta är det just sömnen som får ta stryk. Vi går igenom hur sömnen brukar te sig under en graviditet och vad det kan bero på. I tidig graviditet är kroppen fullt upptagen med att ställa om. Nu ska den gå från att producera menstruationshormoner till barn! Fostret utvecklas snabbt under första trimestern och det resulterar ofta i en extrem trötthet som är svår att sova ikapp.
- Ibland är det just tröttheten som agerar första tecken på graviditet.
- Eftersom det kan dröja ett bra tag in i första trimestern innan du berättar för din omgivning att du är gravid, kan det kännas jobbigt att vara så trött.
- Försök att sova när du behöver, och ta en vila mitt på dagen om möjligt.
- Även om det inte syns utanpå så är det full aktivitet inuti kroppen – och den behöver återhämtning.
I mitten av graviditeten brukar du må ganska bra. Kroppen har vant sig vid att vara gravid och du är troligtvis ännu inte så stor och tung att det är besvärligt. Är du trött under denna period kan det bero på att din kropp har en halv liter mer blod i kroppen vilket “späder ut” blodet.
- Detta kan resultera i sänkta järnvärden som leder till just trötthet.
- Många gravida brukar därför behöva börja med järntillskott för att minska tröttheten och utspädningseffekten.
- Under sista delen av graviditeten börjar kroppen bli mer och mer otymplig och tung.
- Dessutom börjar många fundera på kommande föräldraskap och förlossning.
Är det första gången du skall föda barn är det troligtvis mycket att ta in och förbereda sig för mentalt. Har du redan barn hemma kan oron kring hur du skall göra med passning av syskon och hur syskonen ska ta emot det nya barnet ta upp mycket tankeverksamhet och leda till oro.
Tröttheten som infinner sig här brukar därför ofta bero på att graviditeten tar mycket plats både fysiskt och psykiskt. Prata gärna med din barnmorska om dina tankar inför förlossning och föräldraskap så får du rätt stöd. Magen brukar bli besvärande tung runt vecka 30, vilket självklart kan störa din sömn.
Att vända sig i sängen kan kännas som att man först måste lyfta över magen och sedan låta kroppen komma efter. Om det stramar och känns obekvämt att sova på sidan, kan det till exempel hjälpa att lägga en kudde som stöd under magen, så att den inte känns så tung i sidoläge.
- I takt med att bebisen växer kan det trycka till den stora pulsådern när du ligger på rygg.
- Detta leder till att blodtrycket sjunker och du kan bli yr och lite illamående.
- Ligger du kvar blir du svimfärdig och syretillförseln till barnet minskar.
- Därför råds du att somna och sova på sidan – den sida som du känner fungerar bäst.
Ofta är den sidan vänster sida eftersom våra inre organ är placerade så att blodflödet förbi livmodern är mest optimalt, men höger fungerar också bra. Skulle du vakna på rygg är det troligtvis för att din kropp väckt dig. Då är det bara att lägga dig på sidan igen.
Din sömn kan också påverkas av bäckensmärtor. För att underlätta smärtorna kan du försöka stötta upp med en ordentlig kudde mellan knäna för att få dem parallella. Då brukar smärtan bli lindrigare och du kan få sova några timmar till. När du kommer närmare förlossningen kan du lida av sveda i mellangärdet och sura uppstötningar. Det beror på att livmodern trycker uppåt. Försök att inte äta så nära inpå att du skall gå och lägga dig – övre magmunnen släpper lätt igenom sur och obehaglig magsaft då. Tänk på att äta små portioner, ät inte för sent på kvällen, helst inte stark mat och försök att eventuellt sova med lite höjd huvudända på sängen. Du kan lägga en soffkudde under madrassen för att få en stabil höjd huvudända. Du kan även ta receptfria läkemedel som minskar besvären. Fråga gärna din barnmorska om råd! Att ständigt behöva gå och kissa på nätterna är vanligt i slutet av graviditeten och kan självklart störa sömnen avsevärt. Livmodern trycker mot urinblåsan när den blir större och det kan väcka dig nattetid. Det kan vara falskt alarm som beror på att hjärnan blir lurad av signaler från ett högt tryck i urinblåsan som egentligen beror på trycket från livmodern. Detta kan göra att du har svårt att somna om. Se till att kissa ordentligt innan du lägger dig för natten så att du vet att kissblåsan är tömd. Sov gärna också en stund på dagen för att vila upp dig. Ofta startar förlossningen upp på natten och då kan det vara bra att ha en eftermiddagsvila som vana.
När ska man sluta bära tungt som gravid?
Saknas rekommendationer för tunga lyft – Mette Juhl tycker att kvinnor ofta överlämnas till att själva bedöma hur mycket de ska lyfta. Danska arbetsmiljöverket har inte längre några rekommendationer med gränser för hur mycket man bör lyfta. Svenska Arbetsmiljöverket har en föreskrift om gravida och ammande arbetstagare, där man rekommenderar lyfthjälpmedel.
- Men man säger inget om några viktgränser.
- Om risker med lyft skriver verket mycket allmänt: “En stor fysisk belastning kan påverka graviditeten negativt och bland annat orsaka sammandragningar i livmodern.
- Som i andra sammanhang finns det stora individuella skillnader i känslighet.
- En och samma individ kan påverkas i olika grad och på olika sätt i olika skeden av graviditeten och vid skilda graviditetstillfällen.” Det behövs mer forskning På nätplatser för gravida finns exempel på barnmorskor som hävdar att det är en myt att tunga lyft skulle innebära en risk.
Man kan lyfta lika mycket som man gjorde innan graviditeten, sägs det. Men detta dementeras nu av den danska undersökningen.
Visa hela svaret