Ta hand om din kropp efter förlossningen – Under en graviditet genomgår kvinnans kropp många förändringar och det kan ta tid innan kroppen återhämtar sig. Forskningen i dag visar att det är viktigt att rehabilitera kroppen efter en graviditet eftersom den inte återhämtar sig helt på egen hand.
Vad kan man då göra och när kan man sätta igång att träna? I broschyren Ta hand om din kropp efter förlossningen får du grundläggande kunskap om hur din kropp – med fokus på bäckenbotten, mage och rygg – påverkas under en graviditet och viktigast: hur du återhämtar dig på bästa sätt utan att komma till skada.
Den tar upp besvär såsom urinläckage och magdelning (diastas) och råder dig om när du ska söka vård. Du får kunskap om hur du successivt bygger upp dina muskler igen och råd om hur du kan tänka kring träning såsom löp- och styrketräning efter en graviditet.
Visa hela svaret
Contents
Kan man få tillbaka sin kropp efter en graviditet?
Varje graviditet och förlossning är unik och det kan skilja sig mycket åt från kvinna till kvinna när kroppen är redo för träning igen. Förutom hur din graviditet och förlossning varit spelar det också in hur mycket du tränade innan graviditeten. Här nedan ger personliga tränaren Gisela Johansson, från MyMOWO, goda råd om hur du kan lägga upp träningen efter graviditeten.
Hur snart efter en graviditet kan man börja träna? – Det är såklart individuellt, men ungefär en vecka efter förlossningen kan du börja med aktiveringsövningar för bål och bäcken samt promenader.6–12 veckor, efter att du gjort din efterkontroll hos barnmorskan, kan du börja med lättare styrke- och konditionsövningar.
Är du van vid träning sen innan kanske du kan öka träningsbelastningen gradvis i ett tidigt skede, och är du ovan får du låta det ta lite längre tid. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp – du känner den bäst! Även om det är individuellt hur man mår efter en graviditet – finns det några generella träningstips att ge? – Den första tiden efter graviditeten är det viktigt att låta kroppen återhämta sig.
- Efter cirka en vecka kan de flesta börja med lätta aktiveringsövningar och promenader som stärker muskulaturen i bålen och bäckenbotten.
- Därefter kan träningsbelastningen öka successivt med fokus på att stärka och stabilisera bålen.
- Om du tränade innan, och kanske under, graviditeten är ett generellt tips att fortsätta med samma typ av träning.
Men återigen – det är superviktigt att du lyssnar på kroppen och låter återhämtningen och uppbyggnaden av kroppen ta sin tid. Träningen ska inte göra ont eller kännas obehaglig. Vilka muskler kan behöva lite extra omsorg efter en graviditet? – Det är viktigt att stärka framför allt bålen och bäckenbotten.
Både i form av aktiveringsövningar, och när det känns okej, i form av lättare styrketräning och konditionsträning. Ett tips är även att stärka ryggen då det är vanligt att hållningen försämras under graviditeten, samt att stärka benen och att du lär dig att använda benstyrkan vid obekväma lyft (bebis från golvet, vagn i trappa, bilstol mellan bil och hem ja denna lista kan göras lång!).
Många känner sig stressade över att “komma i form” efter graviditeten. Vilka råd skulle du vilja ge dem? – Låt det ta sin tid. Tänk på vad din kropp har gått igenom de senaste månaderna, och ge dig själv en klapp på axeln för det! Lyssna på din kropp och anpassa träningen efter hur det känns för just dig.
- Räkna med att kroppen behöver extra återhämtning och tid för att anpassa sig – det tar lite tid att hitta tillbaka till “sig själv” efter en graviditet.
- Änn efter hur din dagsform är och anpassa träningen efter den.
- An du berätta lite om träningspaketet Stark mamma som ges av MyMOWO? – Stark mamma är en onlinekurs med fokus på att stärka din kropp inifrån och ut efter graviditeten.
På ett effektivt och skonsamt sätt bygger vi upp styrkan och stabiliteten i kroppen med ett flertal övningar hämtade från pilates och yoga. Kursen pågår i nio veckor och innefattar tre pass per vecka. Alla träningspass går att anpassa efter din nivå, och så länge du har internetuppkoppling och mobil, dator eller surfplatta kan du träna var som helst.
Visa hela svaret
Hur förändras din kropp efter graviditeten?
Besvär efter förlossningen När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn.
Det är vanligt att få lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning. Hur man upplever besvären är olika, det finns inget som är rätt eller fel att känna. En del får komplikationer som behöver behandling. Vad kan jag göra själv efter förlossningen? Det kan ta ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen.
Det är bra att röra på sig. Du kan till exempel promenera. Det är också bra med, Prata gärna med andra som du känner förtroende för om hur du mår. Det kan hjälpa att sätta ord på sina känslor. Du kan alltid ringa och få, Blödning efter förlossningen Alla blöder från slidan efter en förlossning.
- Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen.
- Blödningen kallas avslag.
- Det är vanligt att blöda i sex till åtta veckor.
- När du är aktiv och rör på dig kan det komma lite mer blod.
- Det är också vanligt att det kommer mer blod om du har legat stilla och sedan reser dig.
- Då kan det också komma blodklumpar.
Blödningen avtar med tiden. Första dagarna är det som en riklig mens. Sedan blir avslaget brunaktigt innan det till slut blir ljusare och upphör.
Visa hela svaret
Hur snabbt försvinner magen efter graviditet?
Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.
- Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
- Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
- Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
- Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.
Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:
Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.
Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.
- Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
- Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
- Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
- Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
- Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.
Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.
Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.
Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.
Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.
Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:
Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.
Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret
Hur blir man smal efter graviditet?
Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.
Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.
Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret
Hur blir underlivet efter en förlossning?
Snippan under första veckorna – Under en vaginal förlossning öppnas livmoderhalsen, förlossningskanalen och vulva för att möjliggöra att barnet ska kunna passera. Alla vävnadsstrukturer sträcks ut. Bäckenbottens muskler sträcks ut flera hundra procent.
Direkt efter förlossningen kommer blygdläpparna att vara utsträckta och bäckenbotten tillsammans med vaginalväggarna är som en svajig hängmatta. I det här skedet kan man prata om “babiankänsla”. Allting känns annorlunda, svullet och ömt och stort. Det kan också kännas som om hela ditt innanmäte ska trilla ut i toastolen när du går på toaletten.
Vet du? Det är vanligt och det du känner är en normal reaktion från hela bäckenområdet efter tumultet som den nyss gått igenom. Följande beskrivningar av skador är de som graderas 1 – 4 och som går från vaginalöppningen bakåt. Det finns naturligtvis skador som går åt andra håll i snippan och som upplevs minst lika traumatiska.
Visa hela svaret
Kan man försöka gå ner i vikt när man är gravid?
Påverkas negativt – – Det mesta som vi arbetar med inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman är fet. Risken att föda för tidigt är trefaldigt högre för feta kvinnor. För blodtryckssjukdomarna och havandeskapsförgiftning har kvinnor i den kategorin med högst BMI en femfaldig ökning jämfört med normalviktiga, så det är stora riskökningar, säger Olof Stephansson.
- Det skiljer sig något mellan mödravården i olika landsting, men för kvinnor med BMI över 30 sätts extra åtgärder in i form av exempelvis diabeteskontroller, besök hos nutritionist och extra blodtrycksmätningar.
- När graviditeten redan är ett faktum är det enligt Olof Stephansson inte rätt läge för kvinnan att försöka gå ner i vikt.
– Vi vet inte om det är säkert ur hälsosynpunkt att gå ner i vikt under graviditeten. Det finns inte tillräckligt med studier på det än. För den stora andelen feta och överviktiga handlar det i stället om att hjälpa dem att hitta motivationen för att göra livsstilsförändringar innan de blir med barn, eller mellan två graviditeter, säger Olof Stephansson.
- Hur mycket en kvinna går upp i vikt under graviditeten varierar mycket.
- Ju tyngre kvinnan är från början, desto mindre viktuppgång är önskvärt ur medicinsk synpunkt.
- Sedan i höstas befinner sig Olof Stephansson som gästforskare på University of California, Berkeley i Kalifornien.
- Där forskar han tillsammans med kollegor på viktuppgång hos gravida.
De har dels data om gravida kvinnor i USA, där problemen med obesitas är mer utbrett än i Sverige, dels ett material från 175 000 graviditeter i Stockholmsområdet och Gotland. – Vi ska analysera hur alla de här riskerna påverkas av viktuppgången och hur det ser ut för olika BMI-grupper.
Visa hela svaret
Vill inte bli tjock under graviditet?
Kost och träning kan hjälpa gravida kvinnor med övervikt och fetma att begränsa sin viktökning under graviditeten. Det visar den hittills största amerikanska studien i sitt slag som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Obesity. Gravid kvinna skär grönsaker Många överviktiga och feta kvinnor går upp alltför mycket i vikt under sin graviditet vilket ytterligare försämrar deras redan förhöjda risk för allvarliga komplikationer för dem själva och deras barn.
Nya studier finanseriade av den amerikanska hälsomyndigheten (National Institutes of Health, NIH) visar att gravida kvinnor på ett betryggande sätt kan begränsa sin viktökning med hjälp av kostråd och träning. Sammanlagt utgör studierna den hittills största ansatsen i USA för att förhindra viktuppgång bland överviktiga och feta kvinnor.
Studierna omfattar flera olika socioekonomiska grupper vilket innebär att fynden kan tillämpas på en större befolkning. – Det här är en viktig studie eftersom den bekräftar att kvinnor kan ändra sitt beteende och därigenom kontrollera sin viktökning under graviditeten, säger Alan Peaceman, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Paul Franks är professor vid Lunds universitet och har deltagit i en av studierna. – Fetma är det största hotet i dag mot hälsa, välmående och ett långt liv. Fetma påverkar inte bara välmåendet hos gravida kvinnor utan även deras ofödda barn. Vår studie visar hur intensiva livstilsinterventioner för gravida kvinnor med övervikt eller fetma kan bidra till att förbättra deras kroppsvikt.
Det är sannolikt bra inte bara för mödrarna utan även för deras ofödda barn, säger Paul Franks. Studien visade att:
Överviktiga och feta kvinnor i studien minskade sin viktuppgång under graviditeten med i genomsnitt 1,8 kiloÖverviktiga och feta kvinnor kan på ett betryggande sätt begränsa sin viktökning under graviditetenDet kan vara försent att börja träna och ändra kosten under den andra trimestern (vecka 14-27) för att förbättra utfallet efter graviditeten.
Hur döljer man sin mage?
Nobody is perfect! Till och med supermodeller har sina osäkerheter. Det är bara mänskligt. Om du ändå letar efter en klänning som smickrar figuren och samtidigt döljer putmagen, har vi några stylingtips för dig nedan! Reese Witherspoon i en söt klänning som smickrar figuren. FOTO: GETTY IMAGES Det finns många olika kroppsformer, Kvinnor med en större rumpa har ofta en smal midja. Tjejer med vackra långa ben kan ha en liten mage, Vi har några tips för er som tillhör den andra typen. Dessa klänningar smickrar figuren och trollar bort putmagen:
En A-linjeformad klänning, vars midja är hög, gör mirakel för figuren eftersom magen försvinner under den lösa kjoldelen. Även klänningar med empireskärning är perfekta – de framhäver din överkropp och gör att du ser längre ut. Den vida kjolen döljer en liten putmage. Framhäv dina ben ! Om du har fina långa ben bör du också visa dem. Korta klänningar, eller miniklänningar, är ditt hemliga vapen!
A-linjeformade klänningar Ei8th Hour Ei8th Hour – Orange skaterklänning med korsett Frakt: Frakt tillkommer
Sister Jane Sister Jane – Rosa, jacquardvävt blommig babydoll-klänning i minilängd med rosett-Pink Frakt: Frakt tillkommer
-65% Lace & Beads Plus Klarrosa, a-linjeformad miniklänning med smala axelband-Pink Frakt: Frakt tillkommer
Little Mistress Syrénlila, utsvängd klänning med bandeau-ringning Frakt: Frakt tillkommer Empireklänningar
-30% Samsøe & Samsøe Klänning – Grön – Dam – Storlek: XL,L,M,S,XS,2XS Frakt: gratis 1 378,30 kr 1 969,00 kr Miinto
-20% Asos Skogsgrön, plisserad maxiklänning med empire-midja och snurrad knut baktill av sammet-Grön/a Frakt: Frakt tillkommer
-20% Asos Röd plisserad maxiklänning i sammet med empire-midja och snurrad knut baktill Frakt: Frakt tillkommer
-20% See By Chloé Maxiklänning – Brun – Dam – Storlek: M,S,XS Frakt: gratis 5 023,20 kr 6 279,00 kr Miinto Miniklänningar -20% Michael Kors Klänning – Svart – Dam – Storlek: S,XS,3XS,2XS Frakt: gratis 1 991,00 kr 2 489,00 kr Miinto -47% Emporio Armani Klänning – Blå – Dam – Storlek: M,S,XS Frakt: gratis 2 876,00 kr 5 420,00 kr Miinto
-2% Versace Jeans Couture Klänning – Svart – Dam – Storlek: M,S,XS,3XS Frakt: gratis 2 710,00 kr 2 765,00 kr Miinto Chambres Sweden Karin Dress Short Frakt: gratis 1 445,00 kr Chambres Sweden
Visa hela svaret
Kan man göra squats efter förlossning?
Aktiveringsövningar för magmusklerna. – För att återfå din hållning krävs att du övar på att aktivera magmusklerna och att du tänker på att sträcka på dig i sittande, stående och gående position. Undvik att vila/hänga på en höft. För att öka styrkan i bålen och stärka hållningen behöver du även hålla det du lyfter nära kroppen. För alla övningar nedan ska du tänka på att:
- spänna magen lätt, som att du parerar ett litet slag i magen. Du ska inte spänna så hårt att du håller andan.
- hålla kvar spänningen i cirka 5 sekunder, samtidigt som du fortsätter att andas. Slappna sedan av och vila.
- göra varje övning 5-10 gånger.
Gör de övningar du klarar av att göra kontrollerat, det vill säga med kontakt med magmusklerna och utan smärta. Du kan alternera mellan övningarna och du behöver inte göra alla övningar varje gång du tränar. Kom ihåg att det viktigaste är att du har kontroll i övningen – inte hur många, hur stort eller hur snabbt du gör den. Bild 1 Ligg på mage. Aktivera dina magmuskler genom att dra naveln in mot ryggraden på en utandning. Håll spänningen under en inandning, och släpp sedan muskelaktiveringen och vila. En liten utmaning är att lyfta en hand eller ett ben en centimeter upp från golvet. Bild 1 Stå på alla fyra med händerna axelbrett isär. Aktivera dina magmuskler genom att spänna magen lätt. Håll kvar spänningen under cirka 5 sekunder. Släpp aktiveringen och vila. Bild 1 Stå upprätt med benen höftbrett isär. Aktivera dina magmuskler lätt. Håll kvar spänningen i cirka 5 sekunder. Släpp aktiveringen och vila. Vill du ha en liten utmaning kan du blunda. Bild 1 Ligg på rygg och dra upp knäna genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Aktivera magmusklerna. Låt ett knä falla ut åt sidan så långt du kan utan att tappa kontakt med dina magmuskler. Upprepa sedan övningen med motsatt knä. Bild 1 Ligg på sidan med knäna uppdragna en bit mot magen. Aktivera magen. Lyft det översta knäet så långt du kan utan att tappa kontakt med magmusklerna och utan att röra ryggen. Upprepa på båda sidorna. Bild 1 Sitt på en stol med båda fötterna i golvet. Aktivera magen. Sträck ut ett ben åt gången så långt du kan, utan att öka svanken i ryggen. Bild 1 Ligg på rygg och dra upp knäna genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Håll båda armarna uppsträckta mot taket. Aktivera magen.
- För en arm mot golvet så långt du kan utan att öka svanken.
- Lyft ett ben några centimeter upp från golvet, utan att öka svanken.
- När du känner dig starkare kan du göra båda samtidigt. Tänk på att aktivera motsatt arm och ben, det vill säga höger ben och vänster arm och sedan vänter ben och höger arm.
Bild 1 Sitt på en stol med båda fötterna i golvet. Aktivera magen.
- Lyft en arm så högt du kan utan att öka svanken. Upprepa med andra armen.
- Lyft ett ben några centimeter upp från golvet, utan att öka svanken. Upprepa med andra benet.
- När du känner dig starkare kan du göra båda samtidigt. Lyft då höger ben och vänster arm och sedan vänster ben och höger arm. Övningen kan också göras på en pilatesboll.
Bild 1 Stå axelbrett isär. Aktivera magen och gör en knäböjning. Tänk på att hålla ryggen rak och lägg tyngden på hälarna när du böjer benen. Armarna kan du hålla rakt fram, i midjan, på ryggen, eller över bröstet. Om du behöver lite extra stöd när du knäböjer kan du göra övningen stående mot en vägg. Bild 1 Ligg på rygg med uppdragna ben genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Aktivera magen. Lyft bäckenet genom att spänna sätesmuskulaturen och lårens baksida. Känn efter så att du har kontakt med magens muskler genom hela rörelsen. Träning steg 2: Generell träning Vi är alla olika.
Vi har olika kroppar och individuella erfarenheter av träning och fysisk aktivitet. Det gäller också nu. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Du behöver lära känna din kropp på nytt efter förlossningen. Därför är det viktigt att du tar dig tid till att öka din träning. Det är inte ovanligt att känna smärta efter träningen, men oftast inte medan du tränar.
Ju mer varierat du tränar, desto större chans är det att du mår bra av din träning och lyckas bäst. Ge dig själv tid att återhämta dig och återgå till träning efter graviditeten. En bra start är styrketräning med din egen kroppsvikt, till exempel knäböj, tåhävningar, bäckenlyft och armhävningar mot vägg och också träning med gummiband.
- På gym kan du börja med träning i maskiner samtidigt som du fortsätter att träna mage, rygg och bäckenbotten.
- När du känner dig starkare kan du utmana dig mer.
- Undvik träning med hopp och studs tills du känner att bäckenbotten och magmuskler har blivit starkare.
- Starta med en aktivitet som du är bekant med.
Öka längden på träningspassen stegvis och lyssna på din kropp. Om det gör det ont är du inte riktigt redo än och får ta ett steg tillbaka. Se det inte som ett misslyckande, utan gör ett nytt försök senare i din återhämtning. Promenader, gympa utan hopp, cykel/spinning, crosstrainer, simning/vattengympa och dans är avlastande för din bäckenbotten.
Undersök vilka möjligheter som finns i ditt närområde. Avvakta med löpning i minst 3 månader. När du börjar löpträna – börja försiktigt. Gärna med korta löpsträckor i uppförsbacke. Undvik löpning i nedförsbackar till en början för att inte belasta din bäckenbotten för hårt. Många kan känna att de blir stela i bröstryggen i samband med graviditeten och tiden efter förlossningen.
Därför kan det vara bra att träna med rörligheten i bröstryggen. Ökad rörlighet i kroppen i samband med graviditet gör att vi använder kroppen annorlunda. Rörlighetsträning, som yoga och stretch, kan vara bra för att öka din kroppskännedom. Kom ihåg att en graviditet och förlossning innebär en ändrad kroppshållning och en ökad rörlighet i kroppen än innan graviditeten.
- Gör det ont har du gjort för stora eller tuffa rörelser.
- Starta lugnare.
- Njut av att vara ny mamma.
- Med mindre sömn och andra som kräver mycket av dig är det viktig att komma ihåg att du har ett ökat behov av vila och återhämtning.
- Det kan vara klokt att träna avspänning, göra aktiviteter i ett lugnt tempo och att planera in tid för att inte göra någonting.
Alternativ: Stretch/flex, yoga,, mediyoga, promenader,,1177-redaktionen, Region Jönköpings län Ulrika Laurelii, överläkare, Kvinnokliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Karin Henning, sjukgymnast, Rehabiliteringscentrum, Höglandssjukhuset Eksjö, Region Jönköpings län Johan W Avby, fotograf, Region Jönköpings län Liselott Sigby, barnmorska, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Maria Sunhede, barnmorska, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Emelie Andersson, barnmorska, Familjecentralen Vaggeryd, Region Jönköpings län Karin Henning, sjukgymnast, Rehabiliteringscentrum Höglandssjukhuset Eksjö, Region Jönköpings län Åsne Bårdsen, fysioterapeut, Kungshälsans vårdcentral, Region Jönköpings län Ulrika Laurelii, överläkare på kvinnokliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län : Träning efter förlossning
Visa hela svaret
Hur tränar man bort Hängmage?
Hängig/lös hud – Det här är en hängig/lös hud: Lös hud som hänger över byxlinningen, både fram på magen och på ryggen. Känner du på hudvecket så är det tunt, ingen större mängd underhudsfett. Därför har du fått den: Hängig, lös hud beror vanligen på att huden har töjts ut vid något tillfälle, som att man har gått upp i vikt eller av graviditeten.
Även när vikten minskar kan huden fortsätta vara alltför stor för sitt innehåll. Hur väl man återfår elasticiteten beror bland annat på hur snabb viktökningen var, din ålder och din genetik. Varför ska man träna bålen? PT:n svarar och ger tips på övningar Det här kan du göra åt den: När huden är för stor är det inte mycket man kan göra åt den.
Man kan inte träna bort det. Man kan öka cirkulationen med massage, men har huden tappat elasticitet är den svår att få tillbaka. Enda alternativet om man har stora problem är att operera bort överbliven hud. Använd gärna kompressionstights när du tränar för att undvika att problemen blir värre.
Visa hela svaret
Vad ska man ha för trosor efter förlossning?
Snabba fakta –
Elastiska sjukhustrosor Passar efter förlossning eller snitt Öko-tex
Var förberedd, kom ihåg att packa ner Carriwells sjukhustrosor i BB-väskan. Carriwells sjukhustrosa hjälper dig att göra perioden efter förlossningen trygg, diskret och hygienisk. Dessa tvättbara trosor är särskilt utformade för att hålla bindan på plats.
Visa hela svaret
Vad är en MammaMage?
BOARD OF ADVISORS MammaMage har ett team av rådgivare inom olika områden som rådfrågas, granskar, diskuterar och ifrågasätter. I detta “board of advisors” ingår: David Felhendler, leg sjukgymnast med mångårig erfarenhet av både kliniskt arbete liksom undervisning. Forskarutbildad och gräver gärna och ofta ned sig i studier och har många kloka funderingar och tankar kring resultat liksom utformning av studier. Driver kliniken Löparakuten i Stockholm. Anders Olsson, leg läkare / kirurg med “specialitet” bråck och rektusdiastaser, publicerat en studie 2019 kring rektusdiastasoperation och effekt, utförd på Södersjukhuset i Stockholm där han tidigare var verksam. Nu driver han kliniken Stockholm Hernia Center, har mottagning på Hela Kvinnans Klinik. Jessica Norrbom, molekylärbiolog, doktorerat om musklers anpassning till träning. Lärare för Maternity health by MammaMage, föreläsare på TheAcademy Medicinsk tränare mm, författare till exempelvis “Frisk utan flum och “Frisk utan fusk”. MammaMages bakgrund MammaMage grundades av Katarina Woxnerud. Starten var en applikation som först fanns på AppStore för iPhone 18 januari 2013. Foto: Anthony Andrews Tanken med MammaMage var att på ett enkelt sätt nå ut med information till nyblivna mammor om hur man kan komma igång direkt efter förlossningen. Många kvinnor som Katarina mötte fick antingen ingen information alls om hur de skulle träna efter en förlossning, eller så möttes de av råden om att vila sig i form och sedan återta “vanlig” träning som ofta innebar situps och magplanka för att råda bot på ont i ryggen, läckande underliv och delade magmuskler.
Frustrationen var stor över hur man kunde nå ut med information om lättare träning och övningar kvinnan kan starta med direkt. När förslaget om att skapa en applikation dök upp såg hon att det var en spännande väg. Tanken med MammaMage var en konsumentapp som kvinnan kunde följa hemma, med övningar som gav lätt belastning och startade i det lilla.
Allt är bättre än inget är tanken. Appen blev snabbt populär, och kom i mars 2013 ut på Google Play. Under 2013 ökade intresset för konsultationer och uppläggning av träningsprogram och många tränare hörde av sig med förfrågan om att lära sig mer om hur MammaMage fungerar.2014 uppfördes utbildningen till certifierad MammaMagetränare för första gången.
- Utbildningen riktar sig till naprapat, sjukgymnast, personlig tränare och liknande med en basutbildning inom människokroppens anatomi, fysiologi och funktion under graviditeten.
- Tanken är att ge riktad kunskap om kvinnans kropp under graviditeten och hur man kan träna då, vad som händer under en förlossning och hur det kan påverka möjligheten att komma igång efteråt.
Startskottet går även för Mamatummy Day – en dag för att lyfta frågan om att så många kvinnor har kvarstående besvär efter förlossningen med magen och bäckenbottenområdet men upplever att de inte får information eller tas på allvar inom vården. En opinionsbildningsdag digitalt och över hela Norden.
Under året startar kursverksamheten i Norge på olika orter. MammaMage blev 2015 ett AB och fortsätter att utvecklas. MammaMage citeras ofta på olika sidor och anges som källa vid artiklar om träning efter graviditeten. Under 2018 finns även verksamhet i Tyskland under namnet MamasMitte. Helheten i kroppen MammaMage handlar om helheten i kroppen.
Att få “hitta tillbaka till” bäckenbottenmusklerna och koppla ihop dem med magen, ryggen och diafragman (andningen) och vidare till höftledens muskler och resten av kroppen. Kroppen behöver belastning, och tanken är att starta i det lilla på hemmaplan för att hitta kontakt med musklerna och stegvis stärka, för att sedan tåla mer belastning.
Övningarna är en start för att komma tillbaka till vardagsbelastning och vanlig motionsträning – kanske ännu starkare än tidigare. Vi ser idag MammaMage som ETT sätt att starta. Det är inte det “enda” eller det rätta, utan ett sätt som många kvinnor tycker är enkelt att komma igång med, och som har låg skaderisk i och med den lätta belastningen.
Kvinnan uppmanas att motionera parallellt med appen enligt förmåga, som exempelvis promenader, cykling eller liknande.
Visa hela svaret
Hur tränar man de inre magmusklerna?
Stå på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna, neutral svank, tryck ner motsatt hand och knä mot mattan och försök hitta dina inre magmuskler och aktivera dem. Kan du känna dem jobba? Nästa steg är att lyfta den andra handen och knät en liten bit samtidigt som du pressar.
Visa hela svaret
Hur får man en fungerande mage?
Bra kostråd –
- Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 1-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag.
- Välj fiberrikt bröd, mjukt eller hårt. Hela linfrön, havre och vetekli är också bra och går utmärkt att lägga i gröt, exempelvis molinogröt, se recept.
- Ät gärna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Rekommendationen är att äta 500 gram varje dag och det kan du lätt göra genom att äta grönsaker och frukt vid varje måltid.
- Fibrer suger åt sig vätska i tarmen och gör avföringen mjuk. Det är därför viktigt att dricka mycket varje dag, cirka 1,5-2 liter. Vatten är den bästa drycken.
När kan man börja med MammaMage?
Nu lanserar vi den nya versionen av MammaMage appen – Appen återtar sitt ursprungliga namn; MammaMage, och finns i AppStore och GooglePlay. Appen är en prenumerationstjänst, där du får tillgång till alla ingående program direkt, och du kan själv enkelt justera din träningsnivå. Prova appen i tre dagar kostnadsfritt. Den nya uppdateringen innebär exempelvis
tillgång till alla program direkt vid start lätt att själv välja och ändra nivå för träning ny plattform med teknisk support nytt fräscht utseende nya filmer med information enkäter för att ge anpassade råd
, Genom prenumerationstjänsten får du en alltid uppdaterad teknisk plattform, och en direkt uppdatering av program och övningar i appen. Efter lansering startar vi vår premium tjänst som är personlig rådgivning via chatt och videokonsultation. I premiumtjänsten kan du chatta med våra sakkunniga experter om din träning, hur du upplever träningen och hur modifiering kan ske av övningar.
Du kan skicka foton och korta filmsekvenser till den du chattar med för att få hjälp och tips. När du önskar mer rådgivning kring din träning eller om du har känningar eller smärta kan du boka en videokonsultation med våra utbildade leg naprapater som kan hjälpa dig digitalt. Med andra ord kan du få sakkunnig hjälp oavsett var du bor i landet.
Vid en videokonsultation kan du exv få hjälp med
övningar titta på din mage och ditt övningsutförande om du har känningar i bäckenet som “foglossning” om du känner av bäckenbotten, undrar om knip eller avslappning.
Våra sakkunniga experter hjälper dig, eller hänvisar dig vidare till mer vård om det skulle behövas (liksom vart du kan vända dig där du bor). Appen MammaMage 2.0 Den befintliga MammaMage 2.0 appen kommer att finnas kvar för användning för dig som har köpt den.
För tillfället finns problem med uppladdning av media i appen och våra utvecklare arbetar för att det ska lösas så snart som det går. Vårt mål är att appen ska ha full funktion och kunna användas som tidigare framöver för dig som redan köpt den. Försäljningen avslutas på AppStore och GooglePlay. I appen finns grundprogram med kom-igång-övningar för bäckenbotten, magen, andningen – så som tidigare.
Du kan starta med dessa direkt efter förlossningen, förutsatt att du haft en frisk graviditet och komplikationsfri förlossning. Vid besvär, smärtor eller skador bör du alltid konsultera din barnmorska, läkare/gynekolog, leg naprapat/fysioterapeut med kvinnoinriktning innan du startar.
I appen kan du även köpa till fler program som: * MammaStyrka: lättare styrketräning med egen kropp och gummiband, vänta 3-5 veckor efter förlossningen, eller längre tills du känner dig redo eller har fått godkänt att du kan starta * Bäckenbotten och andning: fokus på andning, bäckenbotten (hitta knipet/lyftet, bli starkare, hitta avspänningen) och rörlighet.
Om du haft en tuff förlossning och/eller fått förlossningsskador kan du kontrollera med din barnmorska när du kan starta med detta program. I annat fall kan du starta när du känner dig redo. * MammaMage fortsättning: med lite tuffare övningar för den som önskar.
- Du kan starta med denna direkt om du vill men vi rekommenderar att du först kör grundprogrammet.
- Här bör du ha kontroll och styrka i bäckenbotten och magen/bukväggen för att behålla god teknik.
- Grundprogrammet i MammaMage 2.0 är 4 nivåer övningar.
- För den som önskar fler nivåer finns MammaMage fortsättningsprogram att köpa till.
Efter 5 träningspass öppnas ett test upp längst ned i övningsmenyn. Vi rekommenderar dock att du tränar minst 10 gånger vid varje nivå. Utför testet, markera om du klarade det, så öppnas nästa nivå med övningar upp. Övningarna visas med filmer. Vid varje övning finns instruktioner.
Vid varje övning finns en timer för tidtagning. Appen MammaMage 2.0 är inte istället för annan träning utan den ska ses som ett komplement. Fortsätt promenera och röra dig i vardagen. Rekommendationer i appen avser en frisk graviditet och komplikationsfri förlossning. Övningarna och tipsen är generella och kan aldrig ersätta individuellt anpassade övningar eller medicinska råd.
Ta alltid kontakt med din barnmorska, läkare/gynekolog eller leg fysioterapeut/naprapat med kvinnoinriktning om du har besvär. Utred alltid smärttillstånd inom sjukvården. Varmt välkommen!
Visa hela svaret