Så räknar du gravidveckor Påbörjade eller avslutade veckor? Det finns olika sätt att räkna ut hur långt en graviditet har kommit. Ett vanligt sätt är att börja räkna från den senaste mensens första dag. Det räknas som graviditetens första dag, trots att graviditeten egentligen inte har börjat.
- Vecka 1 börjar alltså med mensens första dag.
- Vid IVF beräknas graviditetens början från två veckor innan embryot sattes in i livmodern.
- Det är vanligt att säga att man är i en viss vecka.
- Jag är i vecka 12.” Inom vården räknar man mer noggrant, där räknas även dagar.
- När graviditeten anges med vecka + dagar är det alltid hela avslutade veckor som räknas.
En barnmorska kan till exempel säga att du är i vecka 19 + 3. Det betyder att du har varit gravid i 19 hela veckor och 3 dagar. Då har du påbörjat vecka 20. Alltså, när graviditeten är i en viss vecka betyder det att det är den veckan som har börjat. I gravidkalendern här på 1177.se räknar vi påbörjade veckor.
- Beräknat födelsedatum är vecka 39 + 6.
- Ristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Erica Bonns, läkare och medicinskt sakkunnig, 1177.se, nationella redaktionen I vår graviditetskalender kan du läsa om fostrets utveckling vecka för vecka och om hur gravidkroppen påverkas.
- Du kan få tips och råd, läsa om besöken på barnmorskemottagningen och hur du kan förbereda dig inför förlossningen och föräldraskapet.
Vill du ha ny information vecka för vecka via mejl? Prenumerera på vårt gravidveckobrev! Du kan gå direkt till den graviditetsvecka du vill läsa om genom att klicka på veckonumret i kalendern nedan. Du kan också räkna ut aktuell graviditetsvecka genom att fylla i datum för senaste mens och sedan klicka på “beräkna vecka”.
Du som redan har fått ett beräknat födelsedatum kan du i stället ange det direkt. När ett ägg och en spermie förenas börjar ett embryo att bildas. Det kallas för befruktning. Embryot växer sedan till ett foster som sedan växer till en ny människa. I den här texten beskriver vi befruktning genom slidsamlag.
När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.
Visa hela svaret
Contents
I vilken vecka är jag i?
Vilken graviditetsvecka är du i? – För att räkna ut vilken graviditetsvecka du är i måste du känna till din senaste menstruations startdag. Den dagen räknas nämligen som graviditetens första dag, även om du egentligen inte är gravid ännu. Sedan räknar man veckorna som följer. Använd vår graviditetskalender – smidigt och snabbt! Ange första dagen av din senaste menstruation Du är i vecka: Beräknat födelsedatum: *OBS! Dessa beräkningar är baserade på vissa antaganden och kanske inte stämmer exakt för just dig. Källa: www.1177.se samt faktagranskat av RFSU kliniken 2018-12-11 1000 Testa Ofta 8-pack 89
2018-12-11 1000 Testa Tidigt 1-pack 55
Senast uppdaterad: 2021.11.24
Visa hela svaret
Hur många dagar är en graviditet?
En normal graviditet räcker i genomsnitt 280 dygn, alltså 40 veckor.
Visa hela svaret
Hur många föder innan beräknat datum?
Födslar – Varje år föds ungefär 110 000–120 000 barn varje år barn i Sverige. Mellan 1 och 2 procent av dessa är tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Drygt 40 procent av alla nyblivna mammor är förstföderskor. De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor.
Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32. Knappt 7 procent “går över tiden” och föder barn efter 42 fullgångna graviditetsveckor (tabell 1). I Sverige finns idag omkring 40 förlossningskliniker med kompetens för att vårda gravida, födande och nyblivna mammor och deras nyfödda barn.
Omkring 10 procent av alla nyfödda vårdas på en neonatalavdelning, till exempel om barnet är för tidigt fött eller om det behöver extra vård efter förlossningen.
Visa hela svaret
Hur vanligt är missfall i vecka 10?
Allmänt om missfall – Missfall är vanligt och något som många går igenom. Faktum är att upp till hälften av alla graviditeter avbryts spontant. Ofta beror det på kromosomavvikelser eller andra utvecklingsproblem hos fostret. Ibland kan det röra sig om en infektion, men i många fall finns ingen tydlig förklaring.
- De flesta missfall inträffar tidigt, före vecka 12.
- Roppen brukar inte ta skada, men ett missfall kan vara känslomässigt svårt att hantera.
- Den medicinska definitionen av missfall är ett avslutande av graviditeten fram till vecka 22.
- Därefter brukar fostret vara så pass utvecklat att det har en liten chans att överleva.
Då handlar det om en för tidig förlossningsstart, så kallad förtidsbörd, och behandling sätts in för att försöka få fostret att fortsätta utvecklas.
Visa hela svaret