Majoriteten är överviktiga – Överviktiga och feta kvinnor är en viktig grupp att nå eftersom de går upp mer i vikt under graviditeten och bibehåller den vikten även efter förlossningen. Deras barn tenderar också att utveckla fetma i större utsträckning.
- Majoriteten av amerikanska kvinnor i fertil ålder är överviktiga eller feta.
- Omkring 62 procent av kvinnorna i gruppen som fick ta del av livsstilsråden översteg de amerikanska råden om viktuppgång under graviditeten, jämfört med 75 procent i kontrollgruppen.
- Rekommendationen är att överviktiga kvinnor begränsar sin viktuppgång till ca 7-11 kilo och feta kvinnor ca 5-9 kilo jämfört med normalviktiga kvinnor som kan gå upp ca 11-16 kilo i vikt.
Det faktum att så många kvinnor i interventionsgruppen trots allt översteg den rekommenderade viktökningen visar på svårigheterna att uppmuntra gravida kvinnor att hålla sig till rekommenderade kost- och motionsnivåer i en tid när vi tenderar att äta för mycket och motionera för lite, enligt Alan Peaceman.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket går man upp i vikt sista trimestern?
Tredje trimestern: Välkomna ett nytt liv
MAM: När börjar den tredje trimestern? Dr Tao: Den tredje trimestern pågår från fram till förlossningen. MAM: Hur förändras den blivande mammans kropp under den här delen av graviditeten?
Dr Tao: Glädjen inför ett nytt liv kan vara stor, men den sista tiden av graviditeten kan vara riktigt utmanande för blivande mammor. Som om det inte vore jobbigt nog att behöva vänta på att få träffa sin bebis, så kommer du att få se din kropp göra något otroligt.
- Din växande gravidmage kan ge dig smärtor i ryggen, svårt att sova, halsbränna och behov av att kissa ofta.
- Vissa blivande mammor upplever även svullna fötter och vrister samt andfåddhet.
- MAM: Vad rekommenderar du för en hälsosam livsstil under den sista trimestern? Har du några förslag vad gäller kost och motion? Dr Tao: Här finns det en enkel regel man kan följa: var noga med vad du äter och promenera mer.
Gravida kvinnor kan äta mycket frukt och grönsaker samt fullkornsprodukter, mejeriprodukter med låg fetthalt och olika typer av proteiner, t.ex. nötter, kött och fisk. Den exakta mängden mat du behöver beror på ditt BMI innan du blev gravid, hur mycket du rör på dig och hur gammal du är.
- Med det sagt är din kropp en utmärkt guide.
- Ät när du är hungrig och bli inte förvånad om det är oftare än vanligt.
- En tumregel är att en kvinna med normal vikt behöver 350–450 kalorier extra per dag under den sista trimestern.
- De flesta gravida kvinnor behöver mer än 2 500 kalorier per dag.
- Motion under graviditeten är bra på många sätt.
Det kan bidra till ett jämnare humör, bättre energinivåer och sömn. När man tränar under den sista trimestern ska man undvika att ligga utsträckt på rygg eller att motionera hårt i varmt eller fuktigt väder. MAM: Hur utvecklas bebisen under den tredje trimestern? Dr Tao: Bebisen blir allt större.
Den kan blinka med ögon som dessutom har ögonfransar nu. Rynkig hud börjar bli slät allt eftersom bebisen går upp i vikt. Under den här perioden utvecklar bebisen även naglar på fingrar och tår samt hår på huvudet. Dessutom tillkommer flera miljarder nya neuroner i hjärnan. Bebisen tillbringar sina sista veckor i magen med att lägga på sig vikt.
MAM: Hur kan man förbereda sig inför förlossningen under den här perioden? Vad bör den blivande mamman ta med sig till sjukhuset? Dr Tao: Blivande mammor kan skriva ett förlossningsbrev. Det är ett dokument där vårdpersonalen får veta hur du vill ha det under förlossningen, t.ex.
med smärtlindring. Tänk på att man inte kan kontrollera precis allt när det gäller värkar och förlossning. Du måste vara flexibel om något skulle hända som gör att vårdpersonalen måste avvika från dina önskemål. Trots det kan ett förlossningsbrev hjälpa vårdpersonalen att förstå dig bättre under förlossningsarbetet.
Det gör att de lättare kan fatta de beslut de behöver. MAM: Vilka är de första tecknen på värkar? När ska man åka till sjukhuset eller ringa barnmorskan? Dr Tao: Man känner att bebisen “sjunker ner” och man får fler förvärkar, s.k. Braxton Hicks-sammandragningar.
Visa hela svaret
Hur mycket väger själva graviditeten?
Gravid i vecka 40 (från 39 hela veckor + 0 dagar till 39 hela veckor + 6 dagar) Det är olika hur mycket ett foster väger och hur långt det är. Men i genomsnitt väger det ungefär 3,5 kilogram och är cirka 51 centimeter långt. Moderkakan väger runt ett halvt kilogram. Den kommer att fortsätta att ge fostret näring ännu en tid. En del har redan fött barn vid den här tiden.
- För andra kan det dröja ännu längre innan förlossningen sätter igång.
- En graviditet varar oftast från 37 till 42 veckor.
- Du kan inte själv påskynda en förlossning.
- Det finns huskurer som sägs påverka, men varken gå i trappor, ha sex eller annat har vetenskapliga belägg för att sätta igång förlossningen.
Det är viktigt att vila och äta regelbundet i väntan på att förlossningen ska starta. När du har varit gravid i mer än 42 hela veckor kallas graviditeten för överburen. Att förlossningen dröjer ett par dagar efter det beräknade datumet räknas alltså inte som en överburen graviditet inom vården.
Visa hela svaret
Hur många kalorier bränner man som gravid?
Tre energinivåer – Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer:
Gravida – månad 1–3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida – månad 4–6 10,4 MJ (2475 kcal) Gravida – månad 7–9 11,2 MJ (2675 kcal)
För varje energinivå hittar du ett dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på det dokument för den energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret
När under graviditeten växer magen mest?
Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster. Fostret väger ungefär 350 gram. Det är ungefär 24 centimeter långt. Det kanske har fått ögonfransar och lite hår på huvudet.
Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter födseln. Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Många gravida kan nu känna att fostret rör sig i magen. Rörelserna kan kännas som fladder eller svepningar.
För andra dröjer det ytterligare innan de känner rörelser. Livmodern växer och magen blir större. Storleken på magen varierar från person till person. Det går inte att jämföra magen på gravida som är i samma vecka. Från och med nu växer magen mer regelbundet.
Visa hela svaret
Måste man väga sig hos barnmorskan?
Barnmorskor som tjatar om vikt Foto: Lovisa Engblom Hur har ni som är eller har varit gravida – och som vägde lite för mycket på inskrivningen vid MVC – hur har ni blivit bemötta? I morse läste jag ett så tänkvärt inlägg av Linnea Bremer Zerpe som nu väntar sitt fjärde barn och som på sin blogg skriver ärligt om våndan av vikten.
- Alltså vi pratar BMI och den där kurvan som alla gravida ska bli ett kryss på, inklusive jag själv, för precis ett år sedan.
- Jag hamnade precis under målsnöret för fetma, mitt gravida jag klassades som överviktigt.
- Det finns ju fyra kategorier man kan hamna i: undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma.
Särskilt fetma ÄR kopplat till en rad risker för mor och barn, och om du vill kan du läsa mer om det här: Ämnet är hett eftersom fler och fler gravida är överviktiga eller feta idag jämfört med för bara 20 år sedan. Men Linnea pekar på något väldigt viktigt i sitt inlägg.
- Vad ska man göra med informationen om vikten? Särskilt om den som väntar barn får veta att man inte får banta under en graviditet.
- Och vad hjälper skam och skuld i sammanhanget? Själv fick jag ett ypperligt bemötande av min barnmorska, som för övrigt var handplockad av mig.
- Jag gick med på att väga mig.
Och föregrep hela situationen genom att själv oja mig över vikten. Hon behövde inte säga ett ord om vikten, jag skötte snacket själv. Hon sa bara lugnt : “Det kommer att bli bra”. Hon valde att lyfta mig för hon visste att jag redan visste allt om vilka risker som är kopplat till ett högt BMI.
Såhär skriver på sin blogg: “Nu ska jag komma till sak, det jag cirklat runt, som är jobbigt. När jag ringde MVC för att boka tid för inskrivning bad jag att få en barnmorska som inte skulle tjata om vikt. Det har de nämligen gjort förut, ända sedan jag väntade Greta. Då fick jag veta att jag var på gränsen till fet och att det kunde vara farligt för barnet.
Jag blev såklart förkrossad, och frågade vad jag skulle göra åt det, skulle jag banta? Nej nej, man fick inte banta, men jag skulle vara medveten om det. Och sen fick jag prata med en dietist. Hon var säkert bra men det var ett märkligt samtal där det kartlades vad jag hade på mina smörgåsar och att jag kanske skulle byta från Bregott till lättmargarin.
Barnmorskans ord ringde såklart i öronen länge, och ledde inte till något gott alls, utan däremot till ganska ätstörda tankar i några veckor. Jag har fortfarande svårt att förlåta att det blev så. Alla andra värden såg bra ut, min livsstil var sund, och jag mådde bra. Exakt VAD för bra ska orden “Du är på gränsen till fet och det kan vara skadligt för barnet” leda till? Med Lotten hade jag gått ner massor i vikt, och gick utan oro upp på vågen vid inskrivningen, men tydligen vägde jag 2 kilo över normalvikt, och fick frågan om jag ville prata med dietist.
IGEN! Då hade jag ändå bytt barnmorska. Tredje gången, med Ingemar, vägrade jag gå på vågen. Jag visste att jag vägde mer, utan att veta exakt. Han var ju varken planerad eller oplanerad. Barnmorskan trugade och tjatade att jag skulle upp på vågen men jag stod emot.
Jag är så stolt över mig själv för det. Jag höll ett långt tal över hur mycket det skadade mer än hjälpte att vara så besatta av vikt och BMI som de hade varit med mina första barn. Att det inte är klokt att säga till en blivande mamma att hon är skadlig för sitt barn men inte kan göra något åt det ändå.
När alla andra värden ser bra ut. Och att jag visste andra barnmorskor som INTE tjatade om vikt, och att de mammorna mådde bättre än de som skammats för vikten. Och är det inte bättre att ta ett generellt hälsosamtal, och ta upp värdet av att röra på sig och regelbundna måltider och allt annat.
Va? VA?! Jag var fan on fire där!! Den här gången var jag tvungen att väga mig, eftersom jag skulle göra KUB-test (där man med blodprov och mätning av en vätskespalt i nacken på barnet vid ett ultraljud beräknar risken för kromosomavvikelse hos barnet). Just därför bad jag om en barnmorska som inte fäste för stor vikt (höhö) vid vikten, nu när jag inte kom undan.
Det gjorde hon inte heller. Ändå kom jag på mig själv med att hela samtalet försvara mig själv, framhäva hur mycket jag rör på mig, att jag lever sunt, och liksom ursäkta att jag blivit tyngre med åren. Så jävla sorgligt egentligen. Efteråt var jag ledsen, av någon sorts skam.
- Och inte blev det bättre av att jag googlade vad vikt hade med KUB att göra och hamnade på en artikel i Läkartidningen där en läkare skrev om alla risker tjocka mammors barn kan drabbas av i magen, och att tjocka mammor är tjocka för att de är ointelligenta och inte förstår bättre.
- Gråtfontän! En kompis kom på besök på eftermiddagen och undrade oroligt vad som hänt med mig “Du brukar ju vara stolt över din kropp” sa hon.
Jag kunde liksom inte förklara det då, men sen slog det mig att utifrån individperspektiv – mig själv – trivs jag bra med mig själv. Men ser jag det utifrån, mig själv i en grupp av “de tjocka farliga mammorna” så kände jag mig som en fånge. Äsch. Nu svamlar jag kanske.
Men det var viktigt för mig att få ut det här.” Du som väntar barn har rätt att slippa väga dig på inskrivningssamtalet om du tror att det stjälper dig mer än det kommer att hjälpa dig. Du har faktiskt rätt att be om en barnmorska som inte tjatar om vikt. Jag återkommer i ett annat inlägg om min syn på dieter, bantning och det vansinniga sötsug som har drabbat mig -lika obönhörligt – under varje ny graviditet.
: Barnmorskor som tjatar om vikt
Visa hela svaret
Hur blir man av med Mammakilona?
Sju fördelar med att träna under graviditeten: –
Kontrollerad viktuppgång. Ja, magen kommer att växa men om vi skiljer på “bebiskilon” och “mammakilon” så är det lättare att styra hur mycket extravikt man lägger på sig, med hjälp av träning. Det är lättare att tappa mammakilona efter förlossningen och kroppen kommer snabbare tillbaka om du håller igång träningen. Minskad risk för att drabbas av graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Sömnen blir bättre och du har lättare att stå emot stress och kunna slappna av, vilket är extra viktigt under graviditeten. Förbättrad blodcirkulation, vilket leder till mindre svullnad i kroppen. Minskad risk för ryggbesvär. Bättre syreupptagningsförmåga (även för bebisen) och mer ork. Detta underlättar både graviditeten och förlossningen.
Fortsätt träna det du gillar och det du kan. En gravidkropp är en kropp i förändring och det kan vara svårt att veta hur det “ska” kännas alltid. Om det känns bra så är det antagligen bra. Vissa veckor kommer en promenad vara allt som orkas med och andra veckor orkar man flera träningspass, det är olika för alla så jämför inte med andra utan utgå alltid från hur det känns för dig.
Visa hela svaret
Hur ofta ska man byta binda efter förlossning?
Blödningar och avslag – Avslag är sårvätska från ytan i livmodern där moderkakan har suttit. Första dagen blöder du förhållandevis rikligt och klarrött. Därefter blir ditt avslag allt mer brunaktigt för att till slut bli helt ljust och genomskinligt. Blödningen kan öka och bli mer klarröd efter att du har åkt hem från BB eftersom du rör dig mer aktivt.
Larröd blödning med eventuella mindre klumpar kan förekomma den första veckan, men brukar inte fortsätta. Behöver du byta binda oftare än en gång i timmen blöder du för mycket. Ditt avslag upphör oftast efter 6-8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för din livmoder att återgå till sin normala storlek.
Under den tid du har avslag ska du inte bada i badkar, på badhus eller i havet. Duscha gärna ofta, men undvik tvål för att inte störa den normala bakteriefloran i underlivet. Du ska inte använda tampong under denna tid, utan enbart binda.
Visa hela svaret
Hur långt innan BF får man gå hem?
När kan man ta ut föräldrapenning innan barnet föds? – Du som är gravid kan börja ta ut föräldrapenning 60 dagar innan din beräknade förlossning. Båda föräldrarna kan också ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning innan barnet föds. Det gäller även när ni besöker mödravården och det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen och fram till förlossningsdagen.
Visa hela svaret
Hur mycket gick ni upp i slutet av graviditeten?
Vaginal förlossning En vaginal förlossning brukar delas in i flera delar eller faser som det kallas. Faserna kallas latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede. En film om hur en förlossning går till. Barnet ligger inne i livmodern och ska födas ut genom slidöppningen.
Längst ner i livmodern finns livmodertappen. Den har en öppning som går ner i slidan. I slutet av graviditeten blir livmodertappen mjukare. För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större. Då blir livmodertappen kortare och plattare. När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort.
Då kan barnet komma ner i slidan. Livmodertappen kan också kallas livmoderhals. Första delen av förlossningen brukar kallas latensfasen. Det är en lugnare fas där kroppen förbereder sig. Latensfasen kan ta tjugo timmar och ibland ännu längre tid. Det vanligaste är att förlossningen börjar med,
- Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning.
- Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet.
- De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig.
- Det brukar komma mer flytningar än tidigare.
- Det kan också komma segt slem.
- Ibland kallas sådant slem för slempropp.
Alla märker inte av någon slempropp. En del förlossningar startar med att fosterhinnorna brister så att det rinner fostervatten ur slidan. I början brukar värkarna kännas ungefär som, De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem.
Visa hela svaret
Hur mycket ökar bebisen i vikt i slutet av graviditeten?
Födelsestorlek – I Sverige är genomsnittlig födelselängd och födelsevikt cirka 50 cm respektive 3,5 kg med ett spridningsmått (1 standardavvikelse; 1 SD) på 2 cm respektive 0,5 kg. Pojkar är cirka 7 mm längre än flickor och 135 g tyngre. Graviditetslängden påverkar förstås födelsestorleken, tillväxten mot slutet av graviditeten motsvarar cirka 1 cm respektive 150-200 g per vecka.
- För överburna barn d.v.s.
- Efter 40 veckors graviditet bromsas den intrauterina tillväxten upp.
- Postnatalt är den initiala längdtillväxten normalt cirka 1 cm per vecka.
- Huvudomfånget är vid födelsen cirka 35 cm med ett spridningsmått på 1,5 cm.
- Pojkar har 0,5 cm större huvudomfång än flickor.
- Statistiskt är födelsestorleken korrelerad till moderns storlek – stora mammor föder stora barn och små mammor små barn – men i vissa familjer är det vanligt att barnen föds stora alternativt små oavsett moderns storlek.
När det gäller intrauterin tillväxt kontra vuxen längd är födelselängden i mycket högre grad än födelsevikten relaterad till vuxenlängden (Figur 2).
Figur 2 Samband mellan födelsestorlek och längd vid 18 års ålder. Från danska mönstringsdata åren 1973-74; n=4.300. (Sörensen 1999).
Visa hela svaret
Hur mycket viktuppgång vecka 23?
Graviditetsveckor – GV 23 Viktökningen uppgår i snitt till runt ett halvt kilo per vecka, Din kropp behöver ungefär 500 kalorier mer för er båda. Det är inte mycket om man räknar sötsaker, men en hel del i frukt och grönsaker ! Tillsammans med magert protein och fullkornsprodukter kan du göra mycket bra för ditt barn med hjälp av kosten under graviditeten.
Baljväxter har en utmärkt näringssammansättning eftersom de består av komplexa kolhydrater, protein, många sekundära växtämnen och mycket lite fett. De kan emellertid leda till uppblåsthet, som framför allt gravida som lätt blir förstoppade redan kan lida av. Prova helst med små mängder om du tål linser, bönor, soja med mera.
Tillsammans med mycket vätska kan du hjälpa blodcirkulationen och matsmältningen. Rörelse hjälper också en trög tarm. Förstoppning kan tillsammans med en trögare blodcirkulation och hormonbetingade förändringar av blodkärlen också leda till ett annat obehagligt besvär under graviditeten: hemorrojder,
- De förekommer hos nästan hälften av alla gravida i åtminstone en mild variant – så du är garanterat inte ensam om problemet! Hemorrojder har dessutom alla människor, men vanligtvis befinner sig dessa analkuddar i analöppningen och sluter tätt om den tillsammans med ändtarmsmuskeln.
- Det kan bli besvär när de är förstorade.
Besvären delas in i olika grader. Vid grad 1 är hemorrojderna förstorade men fortfarande i analöppningen, vid grad 2 kommer de ut när man trycker på och vid grad 3 stannar de kvar utanför analöppningen efter krystning. Enkla medel mot hemorrojder under graviditeten (helt utan läkemedel) är
Fiberrik kost Dricka mycket vatten eller te utan socker Regelbunden motion
Om hemorrojderna är obehagliga, kliar och/eller gör ont kan man även få salvor utskrivna på recept, Hos de flesta gravida försvinner de förstorade hemorrojderna efter förlossningen av sig själva, Även om ämnet inte är så trevligt bör du prata med din läkare eller barnmorska om vad du ska göra för att undvika problem i längden. Bild: Shutterstock : Graviditetsveckor – GV 23
Visa hela svaret
Hur mycket väger graviditeten i vecka 28?
Gravid i vecka 28 Fostret är cirka 39 centimeter långt och väger drygt ett kilogram. Det har stora chanser att överleva om det skulle födas nu. Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i ingången till bäckenet.
- En del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt.
- Du som är gravid kan känna att känslorna och humöret svänger, precis som i början av graviditeten.
- Livmodern är ofta så stor att det kan vara svårt att röra sig som vanligt.
- Mjölkkörtlarna i brösten förbereder sig på att producera mjölk.
- Den första mjölken kallas råmjölk och kan läcka från brösten redan nu.
Det är vanligt att få sammandragningar när du är gravid. Det är livmodermuskeln som drar ihop sig. Den tränas inför förlossningen. Sammandragningar brukar inte göra ont. Havandeskapsförgiftning innebär bland annat att du får för högt blodtryck när du är gravid.
Visa hela svaret