Hur Förändras Underlivet Vid Graviditet?

Hur Förändras Underlivet Vid Graviditet
Torra slemhinnor i underlivet under graviditeten Under graviditeten En av de mest uppenbara förändringarna i vagina under graviditeten är den ökade mängden flytningar. Det beror på höga nivåer av östrogen och progesteron. Ökade volymer blod och ökat blodflöde kan också bidra till ökade mängder flytningar.

Flytningarna under graviditeten bör vara tunna, vitfärgade och mjölkaktiga men kan bli tjockare när förlossningen närmar sig. De bör inte lukta illa men kan ha en mild lukt som är lite mer kännbar än tidigare. Ökad risk för underlivsinfektioner Underlivsinfektioner är vanliga under graviditeten och beror på hormonella förändringar som påverkar pH i vagina.

Vanliga infektioner under graviditeten är svampinfektioner (candida) och bakteriell vaginos. En svampinfektion uppstår när de vanliga nivåerna av syra och jästsvamp i vagina är i obalans, vilket gör att svampen kan växa till och orsaka ett obehagligt, men ofarligt, tillstånd som kallas svampinfektion.

Även om svampinfektioner inte har några allvarliga negativa effekter för graviditeten är det ofta svårare att få bukt med då och kan orsaka avsevärt obehag. Sök alltid vård om du misstänker att du har en svampinfektion. Bakteriell vaginos: Karakteriseras av en omsvängning från en frisk underlivsflora, dominerad av syraproducerande bakterier, till ett tillstånd där osunda bakterier har tagit över.

Det mest framträdande symtomet på bakteriell vaginos (BV) är en stark lukt av fisk från vagina. En del kvinnor ser också ökade mängder flytningar som är gråa i färgen. Sveda när du kissar, klåda i underlivet och smärta vid samlag är andra symtom på BV.

Ungefär 10–30% av alla gravida får BV under sin graviditet. Var noga med att söka vård om du har symtom. Svullnad i underlivet Blodflödet ökar avsevärt under en graviditet. Det är inte ovanligt att blygdläpparna och vagina verkar svullna och känns fylligare. Hormonella förändringar och ökat blodflöde kan också göra att vagina och blygdläppar mörknar och får en blåaktig ton.

Dessutom kan det uppstå åderbråck i underlivsområdet. Dessa vener kan orsaka tryck, svullnad och obehag i underlivet. Besvären kan lindras med kalla kompresser och genom att höja upp höftpartiet när man ligger ner. De flesta åderbråck i underlivet försvinner av sig själva några veckor efter nedkomsten.

 1. Underlivsklåda Gravida kvinnor besväras ofta av klåda i underlivet någon gång under graviditeten.
 2. Detta är ett normalt och vanligt besvär.
 3. Lådan kan orsakas av en rad olika faktorer.
 4. En del kan uppstå på grund av de förändringar kroppen genomgår.
 5. Andra anledningar behöver inte alls vara förknippade med din graviditet, det kan handla om en svampinfektion, bakteriell vaginos eller någon annan infektion.
You might be interested:  När Måste Man Informera Arbetsgivare Om Graviditet?

Sök hjälp om problemen kvarstår under flera veckor. Torra slemhinnor Hormonella förändringar kan hos en del leda till torra slemhinnor under graviditeten. Anekdotiska belägg indikerar att kvinnor som ammar vid tiden för befruktningen löper större risk att få dessa symtom.
Visa hela svaret

Hur ser underlivet ut under graviditet?

Vanliga besvär när du är gravid Hur Förändras Underlivet Vid Graviditet

Här kan du läsa mer om olika symtom och besvär som är vanliga att få under graviditeten, Kontakta en barnmorska om du har frågor eller känner oro över dina besvär.Den här texten finns också på och

Första tecknen på graviditet Ett tydligt tecken på graviditet är att du inte får någon, Det här är fler exempel på vanliga symtom:

Brösten ömmar och spänner. Du och kanske kräks, särskilt på morgonen. Du får mindre eller mer matlust. Du känner dig trött. Du är känslig för vissa lukter. Du blir lättare ledsen.

Redan i början av graviditeten känner många att brösten blir ömtåliga och spända. Det är ofta ett av de första tecknen på att du är gravid. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten. Det lagras extra fett i brösten och körtlarna som ska blida mjölk växer.

Fostret, moderkakan och fostervattnet väger. Du får mer blod i kroppen. Brösten växer. Kroppen lagrar på sig fett inför att du ska kunna och orka ta hand om barnet.

You might be interested:  När Är En Graviditet Fullgången?

Du som har varit gravid tidigare kan uppleva att magen blir större snabbare. Flytningar från underlivet Det är vanligt att ha mer när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta en om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar.

 1. Det kan vara tecken på en infektion.
 2. En del blir lättare förkylda under graviditeten.
 3. Det beror på att immunförsvaret förändras under graviditeten.
 4. Det är för att kroppen inte ska försöka stöta bort fostret.
 5. Det är mycket vanligt att vara trött under graviditeten, särskilt i början och i slutet.
 6. Det kan vara jobbigt att vara så trött.

Men tröttheten är kroppens sätt att tala om att du behöver ta det lugnare och sova mer. När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Det kan vara svårt att veta orsaken. Det kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör mycket på sig.
Visa hela svaret

När börjar man känna av tecken på att man är gravid efter samlaget?

2. Illamående och kräkningar – Illamående och kräkningar är mycket vanligt tidigt under graviditeten och drabbar cirka 75 procent av alla gravida kvinnor.– Illamåendet (med eller utan kräkningar) börjar ofta några veckor efter befruktningen, säger Elisabeth.
Visa hela svaret

Hur ser livmodertappen ut vid graviditet?

Vaginal förlossning En vaginal förlossning brukar delas in i flera delar eller faser som det kallas. Faserna kallas latensfas, öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede. En film om hur en förlossning går till. Barnet ligger inne i livmodern och ska födas ut genom slidöppningen.

Längst ner i livmodern finns livmodertappen. Den har en öppning som går ner i slidan. I slutet av graviditeten blir livmodertappen mjukare. För att barnet ska kunna komma ut behöver livmodertappens öppning bli större. Då blir livmodertappen kortare och plattare. När livmodertappen har öppnat sig färdigt brukar hålet vara ungefär tio centimeter stort.

Då kan barnet komma ner i slidan. Livmodertappen kan också kallas livmoderhals. Första delen av förlossningen brukar kallas latensfasen. Det är en lugnare fas där kroppen förbereder sig. Latensfasen kan ta tjugo timmar och ibland ännu längre tid. Det vanligaste är att förlossningen börjar med,

You might be interested:  Hur Mycket Går Man Upp I Vikt Graviditet?

Värkar är när livmodern drar ihop sig i en sammandragning. Värkarna i latensfasen förbereder livmodern för att kunna föda fram barnet. De ska göra så att livmodertappen mjuknar, blir kortare och börjar öppna sig. Det brukar komma mer flytningar än tidigare. Det kan också komma segt slem. Ibland kallas sådant slem för slempropp.

Alla märker inte av någon slempropp. En del förlossningar startar med att fosterhinnorna brister så att det rinner fostervatten ur slidan. I början brukar värkarna kännas ungefär som, De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem.
Visa hela svaret

Var kula i underlivet?

Inflammationer i körtlar och hårsäckar – Körtlar och hårsäckar på och runt snippan kan ibland bli inflammerade. Det kan bero på flera saker till exempel att du har, eller klämt på en talgkörtel så att det har kommit in bakterier. Det är ofarligt, men det kan bli små röda eller mörka prickar som ibland ser ut ungefär som finnar.

Det läker av sig själv. En öm knöl i en kan vara något som kallas bartolinit. Det är ofarligt men kan göra ont. Då har en eller båda två av de körtlar som sitter vid slidöppningen blivit inflammerade. Körtlarna blir svullna och det kan bildas en böld. Kontakta en ungdomsmottagning, en barnmorskemottagningen, gynekologisk mottagning eller en vårdcentral om du tror att du har bartolonit.

Då kan du få behandling om du behöver det.
Visa hela svaret