Produkter att undvika – I takt med att hormonerna förändras minskar också motståndskraften mot UV-strålar. Det gör att gravida lättare får pigmentförändringar, eller solfläckar som de också kallas. De är bestående och syns som bruna fläckar i ansiktet eller på andra delar av kroppen som exponerats för sol.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Kan man sminka sig när man är gravid?
- 2 Kan man göra armhävningar som gravid?
- 3 Kan man göra Microneedling när man är gravid?
- 4 Kan man göra kemisk peeling gravid?
- 5 Är det farligt att ha nagellack om man är gravid?
- 6 Får Corona som gravid?
- 7 När blir huden bättre gravid?
- 8 Vilka behandlingar kan man göra som gravid?
- 9 Kan man använda brun-utan-sol när man är gravid?
- 10 Vilka behandlingar kan man göra som gravid?
- 11 Kan man göra Trådlyft gravid?
Kan man gå på ansiktsbehandling när man är gravid?
Syfte – Passar utmärkt för att lugna ner kropp och sinne under stressiga perioder eller som återhämtning. En bra rehabiliterande och läkande behandling vid t ex utmattningssymtom, spänningar och t o m sömnsvårigheter. Återkommande behandlingar förstärker effekten.
Visa hela svaret
Kan man använda hyaluronsyra gravid?
Bra ingredienser i hudvård vid graviditet – Även om det finns flera ingredienser som du inte kan använda som gravid, finns det fortfarande några fina ingredienser som din hudvård vid graviditet kan innehålla.
Niacinamide. En av våra favoritingredienser, B-vitamin eller niacinamide är lyckligtvis säker att använda vid graviditet och amning. Den kontrollerar hudens sebumproduktion, minskar synligheten av porerna, jämnar ut hudtonen och även minskar synligheten av ålderstecken. C-vitamin. Om du vill ha lysande hud under graviditet och få bort pigmentfläckar kan du fortsätta använda dina C-vitaminserum! Hyaluronsyra. Om du gillar hyaluronsyra i din hudvård behöver du inte sluta använda den under graviditet. Du kan återfukta huden med dina älskade serum berikade med hyaluronsyra. PHA-syra. Om du vill använda en kemisk exfoliering under graviditet och ta bort döda hudceller, jämna ut hudtonen så kan du fortfarande använda PHA-syror. Dessa har större molekyler så de är inte så intensiva som vissa AHA- och BHA-syror. Den funkar som en mild kemisk exfoliering.
Kan man sminka sig när man är gravid?
Användning av kosmetika under graviditeten – Kvinnors intresse för naturlig, ekologisk hudvård och naturliga ingredienser växer ofta med graviditeten. Det danska miljöministeriet rekommenderar att vissa syntetiska konserveringsmedel som parabener och triklosan undviks under graviditeten.
- Likaså rekommenderas att produkter som innehåller kemiska UV-filter undviks.
- Genom att byta till certifierad naturlig, ekologisk skönhetsvård kan du vara säker på att de produkter du använder inte innehåller dessa eller andra syntetiska konserveringsmedel, dofter eller kemiska UV-filter.
- I det stora hela kan man ta tillfället i akt att fundera över sitt eget användande av hudvård generellt och verkligen fundera igenom om på om alla produkter alls är nödvändiga.
Det är naturligtvis bra att vårda sin hud och hygien även under graviditeten, men det är värt att välja de produkter som är mest nödvändiga för dig och begränsa användningen av ytterligare produkter. De nordiska myndigheternas rekommendationer om användning av kosmetika under graviditet och amning skiljer sig något åt. Under graviditeten kan du till exempel använda fuktighetskräm, deodorant, tandkräm och jodfritt munvatten enligt THL-riktlinjerna, Jodinnehållande munvatten bör undvikas eftersom jod kan tränga in i moderkakan och kan påverka fostrets sköldkörtelfunktion.
Det är en bra idé att undvika att använda starka parfymer under graviditeten. Detta beror på att parfymer och kemiska UV-skyddsmedel under experimentella förhållanden har visat sig ha östrogenliknande aktivitet i kroppen. Det är nödvändigt att använda solskyddsfaktor även under graviditet, men du bör endast välja produkter som innehåller en fysikalisk SPF.
Hårfärgning och användning av brun-utan-sol krämer bör också undvikas, eftersom det inte finns några forskningsdata om effekten av de ämnen de innehåller på fostrets utveckling.
Visa hela svaret
Kan man använda retinol när man är gravid?
Försiktighet med A-vitamin/retinol – Vår generella rekommendation är att ta det försiktigt med retinol under graviditeten. Sedan finns det hudvårdsmärken som erbjuder retinol-produkter som går att använda under den här perioden. För att vara helt säker kan du kontakta en av våra hudterapeuter som gärna hjälper dig vidare med tips och råd kring retinol och din specifika produkt.
Visa hela svaret
Kan man göra armhävningar som gravid?
Under andra trimestern (vecka 14-27) av graviditeten är det mycket som händer med kroppen. För de allra flesta kommer energin tillbaka! Graviditeten är inte längre hemlig och magen går från “jag har ätit lite för mycket glass” till en rund gravidkula.
- Detta är enligt många den bästa träningsperioden under graviditeten.
- Illamåendet har gått över och magen har ännu inte blivit för stor, så nu gäller det att passa på att träna! Det som tidigare skrivits om träning under början av graviditeten gäller fortfarande ( läs det här ).
- Som alltid när man pratar om gravidträning blir råden ganska generella och det är upp till varje kvinna att själv bedöma vad som känns bra för just henne.
Jag kan varmt rekommendera att träna med en PT under graviditeten för att få hjälp med att individanpassa träningen så att den blir både effektiv och säker. Omkring vecka 20 börjar produktionen av graviditetshormonet relaxin i kroppen. Hormonet är till för att mjuka upp bäckenet som förberedelse för förlossningen, men påverkar alla kroppens leder.
Övningar på rygg – bänkpress eller bröstflyes kan istället göras med sned bänk. Undvik också att ligga på rygg på golvet. Enbenta övningar – istället för utfall, step ups på bräda, pistolsquats eller liknande övningar kan du välja knäböj eller benpress. Tung styrketräning – om du helst tränar med skivstång och har mycket vana med det är det dags att höja repetitionsantalet. Anpassa vikten och välj högreps, 10-20 stycken istället för alltför tunga vikter. Hopp och studs – det är mer skonsamt att hoppa med båda fötterna än en i taget, för leder och för bäckenbotten. Undvik att hoppa upp eller ner från lådor samt sidvärts, då det är för slitsamt för dina leder. Även burpees går bort (om någon nu skulle vara sugen på dem under graviditeten). Tunga pressar över huvudet – istället för axelpressar kan du välja hantelsidolyft. Pröva att göra dem sittande och med en arm i taget så får du bra stabilitetsträning för bålen samtidigt. Armhävningar på tå (eller andra övningar som utgår från den positionen) – gör armhävningarna hellre på knä och var extra noggrann med att spänna korsetten och dra in magen.
Om du går på gruppträning kan du fråga instruktören om alternativa övningar istället för de övningar som du inte kan eller vill utföra. Har du kommit längre i din graviditet?
Visa hela svaret
Kan man göra Microneedling när man är gravid?
Man får inte utföra microneedling behandling om man har: – Inflamerad hud, Impetigo, Herpes, huden efter direkt solexponering, graviditet, amning, diabetes, cancer. Informera din hudterapeut om alla dina tidigare och/eller pågående mediciner och behandlingar.
Visa hela svaret
Kan man fylla läpparna när man är gravid?
Vad består våra filler av och vad är Hyaluronsyra? Fillers består av Hyaluronsyra som är ett fuktbindande sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen. Det är hyaluronsyra och kollagen som upprätthåller hudens lager och struktur, samt medverkar till att ge huden volym och fukt.
- Med åldern minskar den egna Hyaluronsyran och huden blir slappare.
- Varför ska man välja fillers med Hyaluronsyra som varar tillfälligt istället för permanenta preparat? Ansiktet åldras och dess strukturer förändras med tiden.
- Underhudsfett, skelett, muskler och huden genomgår förändringar vilket leder till minskad volym i ansiktet och elasticitet utav huden.
Användning av permanent filler innebär större risker för bestående komplikationer i form av ojämnheter till följd av dessa åldersförändringar i kroppens vävnader. Permanenta medel kan förflytta sig i samband med åldrandet och kan sjunka ned till andra oönskade partier i ansiktet.
Resultat som ser bra ut idag utav permanent filler kan därför ge motsatt effekt om 10 år. Permanenta medel är svåra att hantera om man ändrar sig. Vi på ShapeBy rekommenderar därför att man endast förhåller sig till icke permanenta lösningar så som hyaluronsyrebaserad filler. När ser man resultat? Resultat syns omgående och efter ca två till tre dagar har oftast svullnad som uppkommer hos många försvunnit.
Kan man gå till jobbet direkt efter behandlingen? Man kan som regel återgå till jobbet och sina normala rutiner efter en fillerbehandling. Man kan ha lätt ömhet och rodnad efter behandlingen men det lägger sig oftast inom någon dag. En del svullnar efter behandling och svullnaden kan synas i några dagar.
- Vissa får även blåmärken som kan behöva sminkas över de närmaste dagarna.
- An man utföra fillerbehandlingar när man är gravid eller ammar? Fillerbehandlingar ska inte utföras under graviditet eller under amning.
- Hur lång tid efter avslutad amning kan man göra en behandling? Vi rekommenderar att man väntar i minst 2 månader efter avslutad amning.
Kan man utföra fillerbehandlingar om man är sjuk eller har herpes / munsår? Du får ej ha en infektion eller feber när du utför en behandling. Du får heller inte ha en finne på injektionsområdet eller herpes infektion som pågår i kroppen eller injektionsområdet.
An man röka efter behandlingen? Man bör avstå rökning i minst fyra timmar efter behandlingen. Vad är skillnaden mellan alla olika fillermärken? Det finns flera varumärken på marknaden. Skillnaden mellan preparaten är oftast hur tillverkaren har framställt sin produkt, hur man har länkat molekylerna och hur mycket man har förfinat dem.
Det är tillverkarnas metoder som avgör hur fillern fungerar. Det som skiljer är hur mycket vatten de drar till sig, hur fort de bryts ner, hur väl de behåller sin form. Så det är skillnad mellan olika tillverkare och mellan en tillverkares olika produkter.
- Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med: Stylage, Juvederm och Teosyal.
- Det finns inget märke av dessa som är bättre eller sämre än den andra.
- Det märke du blir behandlad med beror på området som skall behandlas samt dina förutsättningar.
- Alla filler märken vi använder oss utav innehåller hyaluronsyra.
Det är det vanligaste ämnet som använts i fillers sedan det kom på 90-talet. De är inte permanenta utan bryts successivt ner av kroppen. Kan man blanda eller kombinera olika filler märken? Vi kombinerar ofta olika fillers, olika densiteter (tjocklekar), beroende på område som skall behandlas.
Man kan kombinera olika filler märken i olika regioner av ansiktet. I teorin kan man även blanda olika hyaluronsyrebaserade filler i tex. läpparna men bör undvikas om det är för tätt inpå senaste behandlingen. Rådfråga med vår behandlare innan om du genomgått behandling ett annat märke tidigare. Har man en tidigare gammal filler av ett märke i läppen bör man vänta ett antal månader innan man fyller med ett annat.
Gör det ont att göra en fillerbehandling? Smärtan är individuell. Innan behandlingen får man en bedövningssalva (lidokain med tetrakain) för att minimera smärta. Vissa av våra fillers innehåller även bedövningsmedel i själva sprutan. Får man bedövning innan? Ja, vi har bedövningssalva som innehåller tandläkarbedövning (lidokain).
Hur länge håller filler? Hur länge filler håller beror på vilket området som behandlas och ens egna ämnesomsättning och livsstil. Varje behandlingsområde i ansiktet har sin egna varaktighet och detta beror på vävnaden under huden samt aktiviteten av behandlingsområdet. Normalt sett varar de flesta behandlingar mellan fyra till tolv månader.
Vilka biverkningar / komplikationer kan man få efter en behandling med filler? Vi har noggrant valt ut de bästa produkterna på marknaden att arbeta med (Stylage, Juvederm och Teosyal). Dessa betraktas som mycket säkra produkter och förknippas med få och sällan förekommande komplikationer och biverkningar.
Infektioner där huden penetrerats Asymmetri och ojämnheter Blödning, blånad och/eller svullnad kan uppkomma kort efter behandlingen och kvarstå i upp till en vecka Huden i det behandlade området kan även bli röd och irriterad, klia samt utveckla utslag och överkänslighet. Även dessa biverkningar är ovanliga och oftast snabbt övergående
Återfår man sin originala form om man inte önskar att fortsätta med behandlingarna? Ja, fillerbehandlingar är inte permanenta. Så småningom återgår kroppen till sin originala form. Går det att ta bort filler? Hyaluronsyrebaserade filler går att bryta ned genom att injicera ett motmedel som heter Fillerborttagning.
Visa hela svaret
Kan man använda Xlash när man är gravid?
Xlash går bra att använda om är gravid eller ammar.
Visa hela svaret
Kan man göra kemisk peeling gravid?
Vad ska man veta innan kemisk peeling? – När kan man göra kemisk peeling? Det får man göra i princip när som helst. Alla kemiska syra peelingar får göras från oktober till april. Vi rekommenderar inte göra kemisk peeling med BHA – och TCA -syra på sommaren, för att man riskerar få solfläckar.
- Emisk peeling med AHA -syror kan göras även på sommaren, men endast efter konsultation.
- Men med längre intervall mellan behandlingarna.
- Man ska inte sola efter kemisk peeling i minst en månad och helst ha undvikit solen i 2 veckor innan din kemiska peeling behandling.
- Man får inte heller göra kemisk peeling om man är gravid eller ammar.
Undvik alkohol i minst 24 timmar innan kemisk peeling behandling.
Visa hela svaret
Är det farligt att ha nagellack om man är gravid?
Vi tycker det är superbra att börja tänka i medvetna banor redan när du planerar att bli gravid. När plusset på stickan uppenbarat sig är det absolut dags att komma igång. Du fixar det! Det är 9 månader det handlar om och du gör den bästa investeringen någonsin! Faktum är att ditt lilla barn i magen är sårbart och behöver din omsorg.
Kroppen exponeras för kemikalier på olika sätt. Till exempel innehåller många av de konventionella produkterna på marknaden för gravida påvisat hälsofarliga ämnen. Fostret i magen kan riskera att utsättas för ämnen som stör dess utveckling, vilket i sin tur kan leda till bestående men längre fram i livet.
Läs gärna råden för gravida längre ner på sidan. ÖVERSIKT – olika vägar för kroppen att exponeras för kemikalier Exponering via huden: – Kosmetika – Hudkräm – Deodorant – Schampoo – Parfym Exponering via luftvägarna: – Flamskyddsmedel – Mjukgörare – Tungmetaller – Cancerogena ämnen Ansamling av fettlösliga kemikalier. Överföring av fettlösliga kemikalier till barnet via amning- Exponering via munnen: – Skadliga ämnen i mat – Mjukgörare – Tungmetaller – Bekämpningsmedel – Cancerogena ämnen Överföring av kemikalier från mamma till foster och/eller fostervatten Danska miljöstyrelsen har sedan många år aktivt gått ut med information till gravida med råd om hur de ska tänka om kemikalier i deras närhet.
Välj ekologiska livsmedel. Begränsa din kontakt med kvitton när du handlar. Tacka nej så ofta du kan. Undvik konservburkar. Tetra Pak är ett bättre alternativ. Undvik mat i metalltuber, t.ex. kaviar, mjukost och majonäs. Välj bort teflon och “non-stick pannor”. Rostfria pannor och gjutjärn är bättre. Undvik plast som förvaring av mat och som redskap i matlagning. Porslin, trä, rostfritt och glas är att föredra. Använd så lite kosmetik och krämer som möjligt när du är gravid och ammar. Välj alltid oparfymerade produkter när du är gravid och ammar. Använd inte parfym. Köp miljömärkta hygienprodukter när det är möjligt. Undvik att färga håret och måla naglarna när du är gravid och ammar. Välj bort sprayprodukter så som deodorant, parfym, hårspray, “brun utan sol”, skoimpregnering, målarfärg mfl. Tvätta händerna ofta. Tvätta nya kläder och sängkläder före användning. Vädra ut så det blir korsdrag i minst fem minuter varje dag. Vänta med att köpa nya möbler. Om du ändå köper, ställ ut möbeln om möjligt för att minska kemikaliemängden och vädra oftare än vanligt när du ställt in den i hemmet igen. Vänta med att måla tills efter graviditeten. Stäng av elektronik som inte används, när du sover. Använd miljömärkta städprodukter, helst utan parfym. Dammsug och våttorka ofta. Undvik i största möjliga mån läkemedel. Rådgör innan med läkare vid behov
Illustration faktagranskad av forskare. Källor : Naturskyddsföreningen, WHO Rapport – State of the science of endocrine disrupting chemicals -2012, Kemikalieinspektionen, Danska Miljöstyrelsen.
Visa hela svaret
Får Corona som gravid?
Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och det är viktigt att vara frisk inför sin förlossning. Därför är det extra viktigt för dig som är gravid att vaccinera dig eller att undvika att bli smittad om du inte har vaccinerat dig.
- Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
- Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning.
- Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.
- Enligt Socialstyrelsen finns även andra faktorer som kan öka risken för allvarlig covid-19, t.ex.
fetma, högt blodtryck och diabetes. Gravida kvinnor utan särskilda riskfaktorer med lindriga symptom på luftvägsinfektion behöver generellt inte testa sig för covid-19. De som har kända riskfaktorer, eller svårare besvär från luftvägarna, bör kontakta sin läkare eller barnmorska för bedömning om det bör göras ett covid-19-test.
Riskgrupper (Socialstyrelsen.se) Gällande åtgärder mot covid-19
När blir huden bättre gravid?
Klåda under graviditeten Det är vanligt att det kliar på kroppen när du är gravid. Det beror oftast på att huden förändras när den töjs ut över magen. Det kan också bero på hormoner. Det kan hjälpa att smörja in huden med fuktighetsbevarande kräm. En del får mycket svår klåda.
- Det kallas hepatos och är ovanligt.
- Hur mycket det kliar under graviditeten är olika.
- En del får lätta besvär.
- För andra är klådan besvärlig.
- Det är vanligt att det kliar mer på kvällar och nätter.
- Lådan ger inga utslag, men du kan få rivmärken om du kliar dig.
- Det är vanligast att klådan kommer efter graviditetsvecka 28 och framåt.
Klådan kan ibland minska något under de sista veckorna före beräknad förlossning. Efter att barnet är född brukar klådan försvinna inom något dygn. Det kan vara hepatos om klådan känns som en djup, stickande och brännande klåda. Då brukar det ofta vara värst i handflatorna och under fötterna.
- Berätta för en barnmorska om du får klåda under graviditeten.
- Kontakta en om du har klåda i händer och under fötter och klådan gör att du har svårt att sova eller koncentrera dig på annat.
- Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp med var du kan söka vård.
Här kan du, Många mottagningar kan du kontakta genom att, För att lindra klådan kan du smörja huden med fuktighetsbevarande kräm. Det är särskilt viktigt att smörja efter att du har duschat eller badat. Du kan fråga en barnmorska eller på ett apotek vilken kräm som kan vara bra.
Det kan hjälpa att ha svalt när du ska sova. Det kan också lindra att använda tunna och luftiga kläder. Barnmorskan kan ta ett vid svår klåda. Det är för att undersöka om du har fått den svårare klådan som kallas hepatos. Provet ska visa om du har för mycket gallsalter i blodet. Blodprovet är ett så kallat fasteprov.
Det betyder att du inte får äta eller dricka något innan provet. Därför brukar provet tas på morgonen innan du har ätit frukost. Oftast hjälper det att smörja in huden med mjukgörande kräm. Du som ändå har besvär kan behöva få läkemedel utskrivet av en barnmorska eller läkare.
- Klåda beror oftast på att huden förändras när magen töjs ut.
- Hormonerna som bildas under graviditeten kan också bidra till klåda.
- Du kan också få klåda för att huden är torr, särskilt om du redan innan graviditeten har eksem eller allergi.
- Det kan också finnas andra orsaker till att du får klåda, men det är ovanligt.
Hepatos beror på att levern påverkas under graviditeten. I levern bildas det galla. Gallan kommer sedan ner till tunntarmen och hjälper till att smälta maten. När du är gravid tar det längre tid för gallan att komma ner till tunntarmen. Då kan det bli kvar för mycket galla i levern.
Visa hela svaret
Vilken Bio Oil gravid?
Bio-Oil är ett hyllat varumärke med fokus på hudens utseende och struktur. Produkterna används för att vårda huden och minskar synlighet av ärr, bristningar och fina linjer. Oljan kan också användas av dig som är gravid, för att minska bristningar på gravidmagen.
Visa hela svaret
Hur mycket A-vitamin per dag gravid?
Vitamin A finns i: Män 0,9 mg/ dag. Kvinnor 0,7 mg/ dag. Ammande 1,1 mg/ dag. Gravida 0,8 mg/ dag.
Visa hela svaret
Hur ofta ska man använda Niacinamide?
Okeeeeeeej! Är ni redo för en av höstens stora hudvårds happenings??? Paula The Woman (!!!!) lanserar ännu en helt ursäkta jäkla GRYM nyhet som bara kommer in i mitt hudvårdsliv som en blixt från klar himmel och tar sin plats med råge. Allstå lär dig säga detta ord nu för du kommer skrika det högt sen när du ser resultaten.
- N I A C I N A M I D Ejaaa.jaaaa.jaaaa.
- Halleluja.
- Jag blir lite religös nu.
- Idag lanserar vi Niacinamide Booster 10% från Paulas Choice.
- Innan du blir lika exalterad som jag är läs mer om ingrediensen niacinamide nedan för att sen runda av med all juicy facts om just denna produkt, vem som bör ha den, varför man bör ha den och hur man maxar effekten med den.
Så. sätt dig där ingen ser och stör dig på minst 15 minuter och börja läsa :)! Om Niacinamideingrediensen du inte visste du ville ha i ditt liv! Niacinamide är en aktiv form av Vitamin B3 som länge använts i Asien för dess uppljusande effekt på huden. Ingrediensen är känd för att vara stabil och därmed inte påverkas av ljus, fukt, syra, bas eller oxidation.
Niacinamide är en cellkommunikativ hudvårdsingrediens som har effekt på förstorade porer, fina linjer och ojämn hudton. När porer upplevs som stora kan det bero på att de har sträckts ut och sedan fyllts med sebum och smuts som oxiderat och mörknat. Niacinamide förstärker hudens elasticitet och bidrar därmed till att porerna drar ihop sig och upplevs som mindre.
Detta fungerar genom att niacinamide påverkar takten de viktiga enzymerna NADH och NADPH bryts ner i cellerna. NADH och NADPH är involverade i många processer i våra celler, bland annat bildningen av kollagenet och bildningen av de lipider som stöttar hudens barriärfunktion, processer som gör att vår hud håller sig elastisk.
NADH och NADPH verkar även som antioxidanter när de bryts ner av cellerna och reducerar skada orsakad av fria radikaler. Närvaron av dessa enzymer i våra celler minskar med ålder men genom applikation av niacinamide på huden har det alltså visat sig att denna minskning sker långsammare, huden behåller sin elasticitet och porernas storlek upplevs mindre.
Det har dessutom visat sig att niacinamides effekt på just barriärfunktionen har bidragit till att minska hudens känslighet för vissa irriterande ämnen. Niacinamide kan även ha effekt på hud som lider av acne genom att verka antiinflammatoriskt. Detta gör den bland annat genom att hämma ett proteinkomplex som styr transkriptionen av vissa gener som påverkar inflammation i huden.
- Niacinamide reducerar även produktionen av vissa inflammatoriska cytokiner, vilket är små proteiner som fungerar som signalsubstanser mellan immunsystemets celler.
- Förutom att verka anti-aging och antiinflammatoriskt har niacinamide även effekt på solskador och hyperpigmentering.
- Till vem passar Niacinamide Booster från Paulas Choice? Hudtyp: Alla hudtyper: Hudproblem: Förstorade porer, Anti-Age, Finnar, Rynkor Vad gör Niacinamide Booster 10% så speciell jämfört med andra niacinamide produkter? Resist 10% Niacinamide Booster innehåller en väldigt hög halt av niacinamide.
Niacinamide har verkligen multieffekter på huden då den både behandlar förstorade porer, tecken på åldrande, ojämn hudton, och matt och livlös hud. Desto högre halt av Niacinamide desto bättre effekt på att behandla synliga förstorade porer. Paulas Niacinamide booster kan användas ihop med andra Niacinamide produkter utan problem. Hur kan man maximera effekten av Niacinamide ? Resist 10% Niacinamide Booster har ingen pealed effekt på huden. Det är viktigt att känna till. Så den arbetar tex väldigt annorlunda än vad en BHA syra gör (som oxå är bra på tex förstorade porer). Dock är kombinationen av Niacinamide och 2% BHA en fantastisk kombo där man både får hjälp att lösa upp tilltäppta porer och bana väg för Resist 10% Niacinamide Booster att kunna penetrera ner i porerna där effekten blir som störst.
- Dessa två ihop är en riktigt kraftfull powerduo!.
- Ok, Ni har hajjat vid det här laget hur bra denna produkt är på att behandla förstorade porer.
- Men vilka mer hudproblem är den grym på? Niacinamide hjälper oxå att behandla ojämn hudton, pigmenteringar och grov hudstruktur.
- Men om vi titter just på Paulas Niacinamide booster så innehåller den ju mer än bara Niacinamide.
Den innehåller även Vitamin C och antioxidanter som skyddar mot miljöföroreningar etc. Faktum är att Vitamin C och Niacinamid oxå är en riktig Power duo mot just pigmenteringar. Det är faktiskt så att en kombo av vitamin C och Niacinamide visat sig ha bland de bästa resultaten mot ojämnhudton och pigmenteringar samt att göra huden klarare. Så använder du Niacinamide Booster från Paulas Choice: Applicera en till två gånger om dagen efter rengöring, ansiktsvatten och daglig exfoliering ( om du har Paulas program, annars efter ansiktsvatten innan serum). Går oxå utmärkt att blanda i med sitt vanliga serum eller crème.2-3 droppar är lagom för hela ansiktet.
- Går utmärkt att applicera runt ögonen.
- Det enda du inte ska mixa denna booster med är crèmer med SPF.
- Observera att självklart ska du ha SPF ovanpå men inte just blanda denna booster med SPF.
- Detta av den enkla anledningen att man riskerar en spädning av sitt solskydd.
- Elin som jobbar hos oss som ansvarig på kundrealtioner sa så här till mig häromdagen (OCH jag lovar.
Elin är INTE den som strör lovord över produkter som inte levererar) -Niacinamide Boostern är helt magiskt. Jag såg resultat på min hud redan efter en natt. Jag frågade givet vis VAAAAD såg du för resultat. Elin svarade. -Nämen allstå huden kändes helt blurrad! Alltså.
Visa hela svaret
Varför inte situps gravid?
När det kommer till träning som ska undvikas så finns det några pekpinnar, en del självklara och en del mindre självklara: – Kampsport – alla sporter där det förekommer slag mot kroppen bör undvikas. Maxpuls – Om du är osäker på hur mycket det är så träna i ett tempo som känns bra för dig utan att pressa dig till max. – studier har visat att om man belastar den raka magmuskeln väldigt mycket under början av graviditeten kan det leda till att delningen av musklerna blir större. Istället för att göra för många situps eller plankor kan du lägga den tiden på att hitta kontakten med din djupa bålmuskel, det har du mer användning av.
- Att hålla igång träningen under första trimestern är viktigt.
- Även om man mår värre än värst så blir det enklare att komma tillbaka till träningen när illamåendet går över om man har hållit igång.
- Även om det bara betyder promenader eller ett enda pass i veckan.
- En del menar till och med att de blir mindre illamående av att träna.
Så om du är i början av din graviditet – grattis till bebisen, var inte orolig och träna så gott du kan efter dina förutsättningar.
Visa hela svaret
Kan man göra Trådlyft gravid?
För att kunna genomgå ett Trådlyft ska du inte vara gravid, eller amma. Du bör inte heller ha Acne, Rosacea eller har grövre ärr i huden.
Visa hela svaret
Vilka behandlingar kan man göra som gravid?
Läkemedel och graviditet – Vid insättning av läkemedel till fertila kvinnor bör man alltid fråga om kvinnan planerar graviditet, samt informera om eventuella möjligheter/vikt av att fortsätta behandling under graviditet. Många kvinnor känner rädsla för att ta läkemedel under graviditet och kan på egen hand minska dosen eller avsluta sin behandling trots att en dåligt behandlad sjukdom i vissa fall kan vara mer skadligt för det väntade barnet.
- En vanlig orsak till att kvinnor avbryter en viktig behandling är larmrapporter i media eller berättelser från webbsidor och nätforum.
- Detta har i flera fall inneburit en akut försämring av mammans sjukdom med fara för både fostret och mamman.
- Det är mycket vanligt att läkemedel kan behövas i olika perioder av graviditeten.
Vid insättning av läkemedel till en kvinna som är eller planerar bli gravid måste behandlingens nytta för modern noga vägas mot de potentiella riskerna för fostret. Under graviditeten fungerar mamman och fostret som en enhet. Vid många kroniska sjukdomar innebär det större risker för barnet om modern inte behandlas.
- Idag är det få sjukdomar där kvinnor avråds från att bli gravida och det är sällan en behandling behöver avbrytas för fostrets skull.
- Vid osäkerhet när det gäller läkemedelsbehandling av en gravid patient bör behandlande läkare samråda med obstetriker.
- Många kvinnor med kroniska sjukdomar sköts av eller i samråd med specialistmödravården, exempelvis kvinnor med diabetes, hypertoni, epilepsi eller autoimmuna sjukdomar.
Under graviditeten ökar elimineringen av de flesta läkemedel. Vid behandling av gravida uppnås därför lägre plasmakoncentrationer än hos icke-gravida kvinnor. Detta beror sannolikt på bland annat en ökad läkemedelsmetabolism och ökad njurgenomblödning.
För vissa läkemedel (till exempel lamotrigin) kan detta medföra att högre doser krävs för att uppnå samma plasmakoncentration som hos icke-gravida kvinnor. I dessa fall bör behandlingen följas med koncentrationsmätning av läkemedlet, Det finns också data på att gravida kvinnor kan få ökad känslighet för vissa läkemedel, varför dosökning inte alltid är aktuellt.
De flesta läkemedel passerar placentan relativt lätt, vilket innebär att fostret får samma koncentration i blodet som i mammans blod. Läkemedlets påverkan på fostret beror på dosen samt när under graviditeten exponeringen sker. Risken för missbildningar är som störst när organen anläggs under första trimestern.
- I andra och tredje trimestern kan läkemedlet å andra sidan utöva farmakologiska effekter på fostret.
- Det är få godkända läkemedel som har en konstaterad fosterskadande effekt (exempelvis retinoider mot acne, talidomid och warfarin).
- Det som försvårar bedömning av teratogenicitet är att de flesta fosterskador anses ha en multifaktoriell bakgrund av genetik, ålder och hälsotillstånd hos modern samt yttre skadande faktorer (exempelvis rökning, alkohol).
Läkemedel kan antingen utgöra en dominerande skadefaktor vid uppkomsten av missbildningar eller utgöra en komponent i en multifaktoriell bakgrund och innebära en riskökning, ofta måttlig. Även om kvinnan tagit enstaka doser av läkemedel med känd fosterskadande effekt är det sällan anledning att rekommendera avbrytande av graviditeten.
Visa hela svaret
Kan man använda brun-utan-sol när man är gravid?
Övriga exponeringar Under en graviditet och amning finns det förutom infektioner andra exponeringar som det kan vara skäl att undvika eller begränsa. Nedan kan du läsa mer om dem. Även hårfärger räknas som kosmetika. Kosmetika behöver inte undersökas lika noggrant som säkerheten med läkemedel. Därför finns det endast lite information om hårfärgningsmedel och annan kosmetika är säkert under graviditet och amning. För att ett ämne ska påverka fostrets utveckling eller utsöndras i mjölken, måste ämnet först cirkulera i mammans blodomlopp.
- En mycket liten mängd hårfärgningsmedel absorberas från hårbotten in i blodomloppet.
- Absorptionen påverkas av hudens tillstånd (en större mängd ämnen kan absorberas genom skadad hud), ytans storlek som färgen har applicerats på (ju större område, desto mer absorberas) och hur ofta håret färgas (ju oftare hårfärgningsmedel används, desto större mängd hårfärg utsätter man sig för).
När håret slingas, rör inte färgen direkt vid hårbotten, så färgen absorberas därför inte i blodomloppet. Av denna anledning är slingor att föredra under graviditet och amning istället för att färga hela håret. Från håret i sig hamnar ingenting i blodomloppet, så hår som redan är färgat utgör inte i sig någon risk under graviditet eller amning.
Den mest sannolika skadan i samband med hårfärgning även under graviditeten är en allergisk reaktion hos mamman. Om du har färgat håret under graviditeten behöver du inte oroa dig eller vidta några åtgärder. Även om hårfärgningsämnenas effekter på graviditet inte direkt har studerats, har inte heller några negativa effekter påvisats.
Eftersom det endast finns en begränsad mängd information och hårfärgning bara har ett kosmetiskt syfte, är det bra om du undviker att färga håret. Det finns inga officiella rekommendationer om hur många gånger man kan färga håret under en graviditet. Det är bra att undvika att exponera sig i onödan under graviditeten.
Om du har färgat håret under amningen finns det ingen anledning att ta en amningspaus. Undvik att färga håret upprepade gånger under amningen. För graviditet och amning är färger baserade på naturkosmetik inte säkrare än traditionella hårfärger. Det finns exempelvis misstankar om de cancerogena egenskaperna hos hennafärger, så därför rekommenderas att man undviker att använda dem under graviditeten.
Insektsmedel innehåller kemikalier vars syfte är att bekämpa insekter. De kan appliceras på kläder, direkt på huden eller till exempel på myggnät. Även elektroniska myggskydd innehåller kemikalier.
Använd i första hand skyddskläder och vid behov till exempel citronellaolja på kläderna. Citronellaolja används för att bekämpa myggor, men effekten är kortvarig och svag. Du kan tända myggspiraler utomhus. Elektriska myggskydd innehåller vanligtvis allethrin. Det finns inga forskningsdata om användningen av allethrin under graviditet. Vistelse rekommenderas inte i rum där det elektriska myggskyddet är påslaget. Gå in i rummet först när myggskyddet stängts av.
Kemiska insektsmedel för huden, såsom preparat som innehåller dietyltoluamid (DEET), rekommenderas inte under graviditeten. Betydande mängder myggmedel som appliceras på huden kan absorberas till kroppen från huden. Det finns inga forskningsdata om utsöndringen av DEET i modersmjölk.
- Vid användning på små områden utsöndras knappast några betydande mängder DEET i modersmjölk.
- Var dock försiktig så att spädbarnet inte kommer i direkt kontakt med ämnet.
- Begränsa användningen av insektsmedel endast till områden som inte kan täckas med kläder.
- Om myggbettet kliar eller är irriterat, är det ofarligt att använda lokala salvor (t.ex.
hydrokortison, dexpanthenol). För behandling av en plötslig och kraftig överkänslighetsreaktion i en nödsituation (t.ex. getingstick) kan du använda en adrenalinpenna (EPIPEN). Om du hittar ett fästingbett på dig själv under graviditeten, kontakta alltid läkare för bedömning av vårdbehovet.
Av kemiska myggmedel rekommenderas i första hand preparat som innehåller dietyltoluamid (DEET), eftersom de är effektivast. Begränsa dock användningen endast till de hudområden som inte skyddas av kläder och följ doseringsanvisningarna. Tvätta bort preparatet från huden så snart det inte längre finns någon risk för myggbett. Använd inte preparatet på skadad hud. Tvätta händerna noggrant efter applicering. Kemiska myggmedel kan minska effekten av solskyddskrämer. Applicera myggmedlet efter solskyddskrämen för att få bästa möjliga skydd från myggmedlet.
Bekämpningsmedel mot insekter är ofarliga för människor om de används rätt. De vanligaste aktiva substanserna är pyretriner eller pyretroider. Även om dessa ämnen inte har konstaterats orsaka fosterskador, bör du ändå undvika onödig exponering under graviditeten.
Följ tillverkarens bruksanvisningar och karenstider när du använder bekämpningsmedel. Ventilera om möjligt utrymmet efter behandlingen. Kosmetika avser makeup och produkter för hud- och hårvård som inte innehåller läkemedel. Använd kosmetika med måtta under graviditeten, eftersom den ytliga blodcirkulationen i huden ökar och värmen från huden kan absorberas mer än vanligt i blodomloppet.
Använd sådana krämer under graviditeten och amningen vars skydd baseras på fysikaliskt skydd (titandioxid eller zinkoxid). Glöm inte att även skydda dig med kläder. Undvik upprepad användning av solskyddsmedel som innehåller kemiska skyddsmedel, eftersom olika kemiska ämnen kan absorberas från dem genom huden, särskilt vid behandling av stora hudområden.
Vissa av dessa ämnen har i tester visat sig ha östrogenliknande (kvinnligt könshormon) aktivitet (t.ex. oktylmetoxicinnamat, OMC). Även dag- och makeupkrämer kan ha kemiska skyddsämnen, så undvik att använda dem kontinuerligt. Undvik brun-utan-sol-krämer. Dihydroxiacetonet (DHA) i preparaten förekommer i växter och djur samt hos människor som en produkt av blodsockerregleringen.
Påverkan på fosterutvecklingen har inte studerats. Dessutom kan produkterna innehålla andra ämnen vars påverkan på fostret inte är känt. Undvik därför upprepad behandling av stora hudområden. Undvik att använda parfymer regelbundet. De kan innehålla ämnen med en östrogenliknande effekt.
Användning av extra dofter, aromterapeutiska oljor eller andra starkt doftande preparat rekommenderas inte. Du kan använda deodoranter, inklusive sådana som innehåller aluminium, under graviditet och amning. Produkten är avsedd att endast placeras på ett litet hudområde, vilket ger en låg absorption. Tandkrämer är säkert.
Även tandblekningsprodukter som säljs i livsmedelsbutiker kan användas. Du kan använda munvatten under såväl graviditet som amning. Eventuell alkohol som ingår i produkten utgör inte något problem vid normal användning, om du inte sväljer munvattnet och bara sköljer under en kort stund.
Jodhaltiga munvatten såsom Betadine, rekommenderas inte. Upprepad användning av konstnaglar rekommenderas inte under graviditeten. Befintliga konstnaglar utgör ingen risk och behöver inte tas bort på grund av graviditeten. Om du är gravid och arbetar med konstnaglar, kontrollera säkerheten med dina arbetsförhållanden med din företagshälsovård.
Vid fransförlängning används lim som innehåller akrylatföreningar. Akrylater räknas som lösningsmedel. Även om mängden lim som används är låg, kan halterna i inandningsluften på salongen öka under behandlingen och exponering för lösningsmedel kan ske under behandlingen i upp till två timmar.
Dessutom är akrylatföreningar vanliga orsaker till allergi, och lokala allergiska reaktioner kan förekomma. Av dessa skäl rekommenderas inte ögonfransförlängning under graviditet eller amning. Om du arbetar med sådana här behandlingar, kontrollera på Arbetshälsoinstitutets webbplats gällande rekommenderade skyddsåtgärder ().
Vid tatuering sticker man in färgämne i hudens nedre hudlager. Färgämnet stannar kvar länge i huden, upp till flera decennier, men en del av färgämnet kan transporteras till andra delar av kroppen. Det finns inga studier om säkerheten gällande tatueringsfärger och graviditet.
Undvik därför att tatuera dig under graviditeten. Samma rekommendation gäller microblading-behandlingar, fastän färgen endast injiceras i hudens yttersta lager. Det finns en risk för infektion och allergi med behandlingen och graviditeten kan eventuellt även påverka slutresultatet. Det är bäst att vänta med behandlingen till efter avslutad amning.
När du planerar en graviditet är det värt att överväga en resa noggrannare. Om du lider av en underliggande sjukdom som kan förvärras under graviditeten eller om din graviditet är en högriskgraviditet, bör du diskutera resan med läkaren. Om destinationen är belägen i ett högriskområde där det förekommer infektionssjukdomar såsom malaria, denguefeber eller zikavirusinfektion, bör resor undvikas i mån av möjlighet.
Det är en bra idé att i god tid ta reda på de vaccinationer som behövs för en resa och att ta dem redan före graviditeten om du vet att du ska resa. Rutinmässiga vaccinationer/boostervaccinationer rekommenderas dock inte att tas under graviditeten utan särskilda skäl. Vacciner som inte innehåller levande sjukdomsalstrare kan efter eget övervägande administreras om en gravid kvinna reser till ett högriskområde.
(THL) Under graviditeten kan vaccinationer ges enligt individuellt övervägande till dem som kommer att vistas på ett riskområde i mer än en månad. Förutom fästingburen hjärninflammation sprider fästingar borrelia, mot vilken det inte finns något vaccin.
- Om du är gravid och du blir biten av en fästing, kontakta alltid en läkare.
- Risken för allvarlig malaria är stor om man är gravid, alltså bör du undvika att resa till malaria-områden under graviditeten.
- Malaria kan orsaka mamman svår anemi och öka risken för missfall.
- Även fostrets tillväxt kan bli långsammare och risken för låg vikt samt fosterdöd ökar.
En malariasmitta under graviditeten kan orsaka en lösgöring av moderkakan och en för tidig förlossning. Eftersom läkemedlen inte ger ett fullständigt skydd är det nödvändigt att skydda sig med kläder. Det är bra att diskutera med en läkare om lämpliga alternativ till förebyggande medicinering om det är nödvändigt att resa.
Det är viktigt att komma ihåg att använda myggnät samt myggmedel. Zikaviruset hör till flavivirus och orsakar vanligtvis en mycket lindrig febersjukdom, men det kan vara farligt för fostret. Zikavirus förekommer i Afrika, Indien, Sydostasien och Sydamerika. Zikaviruset sprids särskilt via dagaktiva mygg.
En infektion under graviditeten kan orsaka mikrocefali, dvs. för litet huvud och andra skador i centrala nervsystemet. Med mikrocefali avses att fostrets huvud inte växer normalt, vilket kan äventyra den normala utvecklingen av hjärnan. I värsta fall kan detta leda till en svår utvecklingsstörning.
Du bör undvika en resa till ett zikavirusområde om en graviditet är möjlig eller om du redan är gravid. Myndigheterna betonar vikten av förebyggande åtgärder om det inte är möjligt att undvika att resa till regionen. Undvik myggstick genom att klä dig i täckande kläder, undvika platser med myggor och använd myggnät när du sover.
Andra myggburna infektioner inkluderar till exempel denguefeber och gula febern, japansk encefalit och West Nile-virus. Även om dessa inte är kända för att vara direkt skadliga för fostret är en allvarlig virusinfektion hos mamman som sådan också en risk för fostret.
Du bör undvika resor till riskområden under graviditeten. Vaccination av gravida mot gula febern kan övervägas i situationer där resan är nödvändig. Det finns inget vaccin mot denguefeber. Det finns ett vaccin mot japansk encefalit som kan tas av särskilda skäl, till exempel om man vistas i landsbygdsliknande förhållanden i mer än en månad.
Det är bra att skydda sig mot myggbett främst med lämpliga kläder och genom att sova under ett myggnät på natten. Myggmedel kan användas på områden som inte kan skyddas med kläder. Det är värt att försöka undvika platser med myggor. När du är ute kan du bränna myggspiraler.
Det mest effektiva kemiska myggmedlet är DEET (dietyltoluamid). Dess användning hos gravida är berättigad om du reser till ett område där det finns risk för allvarlig infektion (i området förekommer till exempel malaria eller Zikavirus). Eftersom DEET absorberas från huden i blodomloppet är det bra att begränsa användningen av medlet till hudområden som inte skyddas med kläder.
Effektiviteten hos andra myggmedel som appliceras på huden är sämre. God handhygien är a och o. Tvätta händerna med tvål och använd alltid handdesinfektionsmedel innan du äter. Du kan ta mjölksyrabakterier under resan. Diarré behandlas i huvudsak med tillräckligt intag av vätska och diarrédrycker som korrigerar elektrolytbalansen.
- Feberfri diarré kan också behandlas kortvarigt med loperamid i svåra situationer.
- Vid långvarig diarré är det bra att kontakta en läkare som ordinerar antibiotika vid behov.
- Under resan bör du äta endast kött, fisk eller kyckling som tillretts väl.
- Sallad, frukt och grönsaker ska tvättas noggrant eller skalas.
Till exempel kan rått kött, jordiga grönsaker eller sallad innehålla sjukdomsalstrare som kan vara farliga för graviditeten och fostret (toxoplasma, listeria). På grund av graviditeten är risken för blodproppar i samband med långa flygresor högre än normalt.
Långa flygresor bör därför undvikas åtminstone under den sista månaden och korta inrikesflyg under de sista två veckorna – det är bra att reda ut eventuella risker med graviditeten till exempel på mödrarådgivningen. Vissa flygbolag kan kräva ett läkarintyg från gravida kvinnor före resan. Mer detaljerade anvisningar finns på flygbolagets webbplats.
Mängden kosmisk strålning under en enskild flygresa utgör ingen risk för fostret. Om du flyger i hundratals timmar under graviditeten bör flygen från fall till fall begränsas på grund av exponering för kosmisk bakgrundsstrålning. Under graviditeten ska du inte dyka.
- Vid dykning kan syretillförseln störas och potentiella gasbubblor kan vara farliga för fostret.
- Graviditet och dykning passar inte ihop.
- Att skydda sig med kläder är av högsta prioritet.
- Under graviditeten bör du välja solkrämer som innehåller fysikaliskt skydd (t.ex.
- Titandioxid).
- Tminstone en del av de kemiska solskyddsmedlen absorberas genom huden och kan alltså vara mätbara i blodomloppet.
Det finns knappt med forskningsbevis på eventuella effekter på fostrets utveckling. Därför bör du undvika användningen av kemiska solskyddsmedel upprepade gånger eller på stora hudområden. Kom ihåg att berätta att du är gravid om du får en remiss till en röntgenundersökning.
Under graviditeten bör du undvika onödiga röntgenundersökningar. Under graviditeten kan det dock uppstå situationer när en röntgenundersökning är nödvändig. Till exempel är strålningsmängden från en tandröntgenundersökning så liten att den inte skadar fostret. Undersökningen kan göras om det finns särskilda skäl till den.
Från tandröntgen är strålningsdosen som fostret får mindre än 0,01 millisievert, även när mamman inte har bukskydd. Doser under 50 millisievert ökar inte risken för fostermissbildningar eller skador på centrala nervsystemet. Den blivande mammans arbetsförhållanden måste vara säkra under hela graviditeten.
- Om du är gravid och din arbetsrelaterade exponering anses vara skadlig, ska du få sådana arbetsuppgifter där ingen skadlig exponering förekommer.
- Om det inte finns någon sådan möjlighet är särskild moderskapsledighet möjlig.
- Företagshälsovården har en lagstadgad uppgift att kartlägga gravida kvinnors arbetsförhållanden,
Om du inte har en fungerande företagshälsovård kan du i första hand kontakta din läkare på hälsocentralen. Vid behov kan läkaren också konsultera experter på Arbetshälsoinstitutet. Du kan också själv fylla i på Arbetshälsoinstitutets webbplats, som kan användas för att be om information om skadlig exponering från experter vid Arbetshälsoinstitutet.
Den vanligaste formen av vitamin A är retinol som finns i produkter från djurriket. Konsumtionen av livsmedel som är rika på vitamin A bör begränsas under graviditeten. Det finns inget behov av A-vitamintillskott under graviditeten, eftersom en normal finländsk kost vanligtvis ger en tillräcklig mängd vitamin A. De vanligaste multivitaminpreparaten, som kan köpas på apoteken i Finland innehåller inte en sådan mängd A-vitamin som skulle skada fostret. Anmärkningsvärt höga doser (> 7500 mikrogram/ 25000 IU) vitamin A kan vara skadliga för fostrets utveckling. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A som finns i växtriket. Betakaroten som fås med maten kan inte ge en skadlig mängd vitamin A, Kosttillskott som innehåller betakaroten bör dock inte användas under graviditeten.
Vilka behandlingar kan man göra som gravid?
Läkemedel och graviditet – Vid insättning av läkemedel till fertila kvinnor bör man alltid fråga om kvinnan planerar graviditet, samt informera om eventuella möjligheter/vikt av att fortsätta behandling under graviditet. Många kvinnor känner rädsla för att ta läkemedel under graviditet och kan på egen hand minska dosen eller avsluta sin behandling trots att en dåligt behandlad sjukdom i vissa fall kan vara mer skadligt för det väntade barnet.
- En vanlig orsak till att kvinnor avbryter en viktig behandling är larmrapporter i media eller berättelser från webbsidor och nätforum.
- Detta har i flera fall inneburit en akut försämring av mammans sjukdom med fara för både fostret och mamman.
- Det är mycket vanligt att läkemedel kan behövas i olika perioder av graviditeten.
Vid insättning av läkemedel till en kvinna som är eller planerar bli gravid måste behandlingens nytta för modern noga vägas mot de potentiella riskerna för fostret. Under graviditeten fungerar mamman och fostret som en enhet. Vid många kroniska sjukdomar innebär det större risker för barnet om modern inte behandlas.
- Idag är det få sjukdomar där kvinnor avråds från att bli gravida och det är sällan en behandling behöver avbrytas för fostrets skull.
- Vid osäkerhet när det gäller läkemedelsbehandling av en gravid patient bör behandlande läkare samråda med obstetriker.
- Många kvinnor med kroniska sjukdomar sköts av eller i samråd med specialistmödravården, exempelvis kvinnor med diabetes, hypertoni, epilepsi eller autoimmuna sjukdomar.
Under graviditeten ökar elimineringen av de flesta läkemedel. Vid behandling av gravida uppnås därför lägre plasmakoncentrationer än hos icke-gravida kvinnor. Detta beror sannolikt på bland annat en ökad läkemedelsmetabolism och ökad njurgenomblödning.
För vissa läkemedel (till exempel lamotrigin) kan detta medföra att högre doser krävs för att uppnå samma plasmakoncentration som hos icke-gravida kvinnor. I dessa fall bör behandlingen följas med koncentrationsmätning av läkemedlet, Det finns också data på att gravida kvinnor kan få ökad känslighet för vissa läkemedel, varför dosökning inte alltid är aktuellt.
De flesta läkemedel passerar placentan relativt lätt, vilket innebär att fostret får samma koncentration i blodet som i mammans blod. Läkemedlets påverkan på fostret beror på dosen samt när under graviditeten exponeringen sker. Risken för missbildningar är som störst när organen anläggs under första trimestern.
- I andra och tredje trimestern kan läkemedlet å andra sidan utöva farmakologiska effekter på fostret.
- Det är få godkända läkemedel som har en konstaterad fosterskadande effekt (exempelvis retinoider mot acne, talidomid och warfarin).
- Det som försvårar bedömning av teratogenicitet är att de flesta fosterskador anses ha en multifaktoriell bakgrund av genetik, ålder och hälsotillstånd hos modern samt yttre skadande faktorer (exempelvis rökning, alkohol).
Läkemedel kan antingen utgöra en dominerande skadefaktor vid uppkomsten av missbildningar eller utgöra en komponent i en multifaktoriell bakgrund och innebära en riskökning, ofta måttlig. Även om kvinnan tagit enstaka doser av läkemedel med känd fosterskadande effekt är det sällan anledning att rekommendera avbrytande av graviditeten.
Visa hela svaret
Kan man göra kemisk peeling gravid?
Vad ska man veta innan kemisk peeling? – När kan man göra kemisk peeling? Det får man göra i princip när som helst. Alla kemiska syra peelingar får göras från oktober till april. Vi rekommenderar inte göra kemisk peeling med BHA – och TCA -syra på sommaren, för att man riskerar få solfläckar.
- Emisk peeling med AHA -syror kan göras även på sommaren, men endast efter konsultation.
- Men med längre intervall mellan behandlingarna.
- Man ska inte sola efter kemisk peeling i minst en månad och helst ha undvikit solen i 2 veckor innan din kemiska peeling behandling.
- Man får inte heller göra kemisk peeling om man är gravid eller ammar.
Undvik alkohol i minst 24 timmar innan kemisk peeling behandling.
Visa hela svaret
Kan man göra Trådlyft gravid?
För att kunna genomgå ett Trådlyft ska du inte vara gravid, eller amma. Du bör inte heller ha Acne, Rosacea eller har grövre ärr i huden.
Visa hela svaret