Går Höfterna Tillbaka Efter Graviditet?

Går Höfterna Tillbaka Efter Graviditet
Hemprogram efter graviditet och förlossning Innehållet gäller Blekinge När du kommer hem från BB är din kropp fortfarande påverkad av din graviditet och förlossning. På BB i Karlskrona har du möjlighet att få information från en sjukgymnast om bäckenbottenträning, hållning och lyft- och bärteknik.

 1. Se till att du sitter eller ligger avspänt och har stöd för armarna under amningen.
 2. Låt barnet vila i dina armar.
 3. Använd gärna kuddar.
 4. Variera din huvudställning under amningen.
 5. Vrid åt höger och vänster, titta i taket, dra in hakan, lägg örat mot axeln.
 6. Dra upp axlarna och tryck ner axlarna.
 7. Ge dig tid att koppla av! Knipövningarna i bäckenbottenträningen är den viktigaste träningen de första veckorna efter förlossningen.

Bäckenbotten är en stor muskelplatta som består av flera lager muskler. På denna platta vilar urinblåsan, livmodern och ändtarmen. Genom musklerna finns tre öppningar, en för urinröret, en för slidan och en för ändtarmen. En graviditet innebär en stor påfrestning för musklerna som töjs ut och blir försvagade.

 • Det tar upp till ett år innan musklerna har återhämtat sig.
 • En tredjedel av alla mammor får problem med ansträngningsinkontinens efter förlossningen.
 • Därför behöver du träna dina bäckenbottenmuskler.
 • Extra viktigt att knipa är det för dig som blivit klippt eller fått en bristning i underlivet eftersom knipandet ökar blodcirkulationen i området och gör att läkningen går snabbare.

Det kan vara svårt att hitta musklerna till en början, men ju mer du försöker, desto bättre går det. En vältränad bäckenbottenmuskulatur minskar risken för ofrivilligt urinläckage och har stor betydelse för det sexuella samlivet. Finns problem med urinläckage i familjen, var extra noga med dina knip då risken är betydligt större att även du drabbas.

Har du fått det som kallas sphinkter-ruptur, ska du vänta med bäckenbottenträning de första sex veckorna efter förlossningen. I annat fall är det viktigt att komma igång med knipövningar så fort som möjligt efter förlossningen. Du börjar med knipövningarna genom att ligga på ryggen eller på sidan i en bekväm ställning.

Knip bakifrån och fram, som ett blixtlås. Knipet ska kännas som ett lyft eller sug underifrån och upp mot naveln.
Visa hela svaret

När går bäckenet tillbaka efter förlossning?

Träning efter förlossning Innehållet gäller Dalarna Graviditet och förlossning innebär en stor påfrestning för hela kroppen, inte minst bäckenbotten. Att fortsätta träna efter sin graviditet och förlossning ger många hälsoeffekter. Kroppen behöver tid på sig för återhämtning, men man ska inte vara rädd för att röra på sig.

 • Genom att lägga extra fokus på bäckenbottenträning minskar risken för läckage av urin, gas eller avföring, så kallad inkontinens.
 • Information om träning efter förlossning Har du haft en graviditet utan några större problem och varit aktiv genom hela graviditeten har du andra förutsättningar än om du till exempel har varit mycket trött, lite fysiskt aktiv, mycket illamående eller haft smärtor från bäckenet.

Om du hade en smidigare eller tuffare förlossning påverkar också återhämtningen. Hur man återhämtar sig efter en graviditet och förlossning är väldigt individuellt men det tar minst ett år, vilket kan vara bra att påminna sig om. Den största kroppsliga återhämtningen sker de första tre månaderna.

Under den tiden är det fullt tillräckligt att komma igång med bäckenbottenträning, magaktivering och promenader. Försök att inte jämföra dig med någon annans återgång till träning efter graviditet. På grund av ändringar i kroppens tyngdpunkt under graviditeten, och att magmuskulaturen är uttöjd, handlar träningen i början om att få tillbaka kontakten med och kontrollen på magmuskulaturen.

Men också att återfå hållningen och därefter förbättra styrkan och uthålligheten. Tänk på att successivt öka din träning, att du tränar upp kroppen inifrån, tränar balanserat och lyssnar på din kropp. Genom att gradvis träna upp styrkan i bäckenbottenmuskulaturen minskar risken för kvarstående inkontinens.

Det kan ta upp till 1 år innan du fått tillbaka styrkan i bäckenbotten. Det är normalt att ha en känsla av svaghet i bäckenbotten tills dess att du slutar amma. Generellt ska träning inte göra ont, du ska inte läcka urin eller ha tyngdkänsla i bäckenet när du tränar och du ska känna dig trygg i det du gör.

Behöver du vägledning eller råd kring din träning kan du ta kontakt med en sjukgymnast eller fysioterapeut på din, Träning steg 1: De första månaderna Den första tiden är det fullt tillräckligt att utföra bäckenbottenträning, magmuskelaktivering och att gå promenader.

 • “Knip” för och
 • “Tät” för och

Din bäckenbotten kan du börja träna inom en vecka efter förlossningen för att öka cirkulationen, stimulera läkning och undvika ärrbildning. Träningen är viktig även om du är förlöst med kejsarsnitt. Det ska inte göra ont när du tränar din bäckenbotten, i så fall får du ta det lite lugnare.
Visa hela svaret

När blir höfterna bredare?

Under puberteten växer kroppen extra snabbt. Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form. Den som har en tjejkropp brukar få bredare höfter och den som har en killkropp får bredare överkropp. De flesta har någonting som de inte är nöjda med under den här perioden.
Visa hela svaret

Hur kom ni i form efter graviditeten?

Varje graviditet och förlossning är unik och det kan skilja sig mycket åt från kvinna till kvinna när kroppen är redo för träning igen. Förutom hur din graviditet och förlossning varit spelar det också in hur mycket du tränade innan graviditeten. Här nedan ger personliga tränaren Gisela Johansson, från MyMOWO, goda råd om hur du kan lägga upp träningen efter graviditeten.

Hur snart efter en graviditet kan man börja träna? – Det är såklart individuellt, men ungefär en vecka efter förlossningen kan du börja med aktiveringsövningar för bål och bäcken samt promenader.6–12 veckor, efter att du gjort din efterkontroll hos barnmorskan, kan du börja med lättare styrke- och konditionsövningar.

Är du van vid träning sen innan kanske du kan öka träningsbelastningen gradvis i ett tidigt skede, och är du ovan får du låta det ta lite längre tid. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp – du känner den bäst! Även om det är individuellt hur man mår efter en graviditet – finns det några generella träningstips att ge? – Den första tiden efter graviditeten är det viktigt att låta kroppen återhämta sig.

 1. Efter cirka en vecka kan de flesta börja med lätta aktiveringsövningar och promenader som stärker muskulaturen i bålen och bäckenbotten.
 2. Därefter kan träningsbelastningen öka successivt med fokus på att stärka och stabilisera bålen.
 3. Om du tränade innan, och kanske under, graviditeten är ett generellt tips att fortsätta med samma typ av träning.

Men återigen – det är superviktigt att du lyssnar på kroppen och låter återhämtningen och uppbyggnaden av kroppen ta sin tid. Träningen ska inte göra ont eller kännas obehaglig. Vilka muskler kan behöva lite extra omsorg efter en graviditet? – Det är viktigt att stärka framför allt bålen och bäckenbotten.

 • Både i form av aktiveringsövningar, och när det känns okej, i form av lättare styrketräning och konditionsträning.
 • Ett tips är även att stärka ryggen då det är vanligt att hållningen försämras under graviditeten, samt att stärka benen och att du lär dig att använda benstyrkan vid obekväma lyft (bebis från golvet, vagn i trappa, bilstol mellan bil och hem ja denna lista kan göras lång!).

Många känner sig stressade över att “komma i form” efter graviditeten. Vilka råd skulle du vilja ge dem? – Låt det ta sin tid. Tänk på vad din kropp har gått igenom de senaste månaderna, och ge dig själv en klapp på axeln för det! Lyssna på din kropp och anpassa träningen efter hur det känns för just dig.

You might be interested:  Bästa Krämen Mot Bristningar Vid Graviditet?

Räkna med att kroppen behöver extra återhämtning och tid för att anpassa sig – det tar lite tid att hitta tillbaka till “sig själv” efter en graviditet. Känn efter hur din dagsform är och anpassa träningen efter den. Kan du berätta lite om träningspaketet Stark mamma som ges av MyMOWO? – Stark mamma är en onlinekurs med fokus på att stärka din kropp inifrån och ut efter graviditeten.

På ett effektivt och skonsamt sätt bygger vi upp styrkan och stabiliteten i kroppen med ett flertal övningar hämtade från pilates och yoga. Kursen pågår i nio veckor och innefattar tre pass per vecka. Alla träningspass går att anpassa efter din nivå, och så länge du har internetuppkoppling och mobil, dator eller surfplatta kan du träna var som helst.
Visa hela svaret

Hur förändras mensen efter graviditet?

När kommer mensen tillbaka efter förlossning? – Den närmaste tiden efter förlossning får alla kvinnor blödningar. Det är som en riklig mens som sedan avtar och blir mindre med tiden, det pågår ungefär 6–8 veckor efter förlossningen. Det kommer från det sår som skapats efter att moderkakan lossnat från livmoderväggen och kallas för avslag.
Visa hela svaret

Kan buktande Slidväggar gå tillbaka?

Framfall – En viss försvagning och uttänjning av slidväggarna är normalt efter vaginal förlossning. Restitution sker under hela första året efter förlossning. Hänvisning till opererande gynekolog bör göras vid symtom som t ex blåstömningssvårigheter, tarmtömningsvårigheter trots behandling eller uttalad globuskänsla och framfall utanför slidan.
Visa hela svaret

Hur lång tid efter förlossning kan man få framfall?

Att återhämta sig från förlossningen, kroppens läkning och återställning tar sin tid. Hormonerna inverkar på lusten och slemhinnornas skick. Du kan också själv främja återhämtningen genom att träna musklerna i bäckenbotten. ​​ Under barnsängstiden sker det igen stora hormonella förändringar i kvinnokroppen. Först sjunker mängden östrogen- och progesteronhormon som moderkakan producerade brant och när amningen börjar intar prolaktin och oxytocin en central roll. Under amningen upphör äggstockarnas hormonaktivitet så att östrogennivån hålls låg och mensen kan vara borta i så mycket som ett år, i regel åtminstone så länge som man ammar på natten.

 1. Också äggstockarnas testosteronproduktion minskar under amningen, vilket dämpar den sexuella lusten.
 2. Den låga mängden östrogen förtunnar slemhinnorna i livmodern så att de lätt blöder och känns ömma.
 3. Under graviditeten trycker och tänjer den växande livmodern på vävnaderna, vilket ökar risken för framfall i underlivet.

Vaginal förlossning tänjer ut slidan och vävnaderna kring den kraftigt, men slidan återfår sin normala form vanligen fram till efterkontrollen (6–8 veckor efter förlossningen). Om slidan eller mellangården (perineum) har skadats eller mellangården har snittats (episiotomi) under förlossningen, tar återhämtningen längre.

​ Återhämtning efter förlossningen

Visa hela svaret

Kan man bli smalare i höfterna?

Hur får jag bort fett på höfterna? SVAR: En unik funktion för kroppen är att den kan överleva många påfrestningar, som vi utsätts för under livet. Varje kropp är dessutom unik genom sitt genetiska arv från båda föräldrarna. Var vi samlar vårt överflöd är därmed olika och vi kan inte punktbränna fett.

Om det gick, skulle det säkert vara allom bekant! Jag föreslår i stället att du under en period provar att minska intaget av mjöl- och mjölkprodukter och ökar intaget av fetter och proteiner. Effektiva träningsmetoder som aktiverar alla muskelområden runt höften är styrketräning tillsammans med jogging och crosstrainer eller annan aktivitet där du joggar.

Var också snäll mot dig själv och massera området, så du får i gång cirkulationen. Även om det gör ont, försök att “nypa” loss skinnet från kroppsvävnaden, så det blir mjukt. Du masserar på så sätt bindväven och det är ofarligt. : Hur får jag bort fett på höfterna?
Visa hela svaret

Hur blir man Vigare i höfterna?

Vadmuskel i sittande – Starta övningen sittande med raka ben framför dig. Dina knän och din rygg ska vara raka med en handduk placerad kring din fot. Dra foten mot dig tills du känner en strech i vadmuskulaturen på baksidan av underbenet (ej smärtsam). Håll kvar 15-30 sekunder. Går Höfterna Tillbaka Efter Graviditet
Visa hela svaret

Kan man träna sig till bredare höfter?

Breda höfter Breda höfter, en päronformad kropp är en vanlig kroppsform hos kvinnor och behöver stödjas för att ge en bekväm och funktionell sittställning och för framdrivning. För att optimera sitsbredden och ryggstödet kan det vara en idé att använda en rullstol i en mindre storlek och lägga till en breddningssats (lägger till 5 mm på varje sida).

Testa om möjligt olika sitsbredder. Ryggstödets övre del kan “krympas” genom att ryggkilar (1) placeras under överdraget. Baserat på ryggstödets höjd kan du välja korta eller långa kilar. Att placera små kilar i cellskum (2) nedanför de korta ryggkilarna är ett utmärkt komplement som ger stöd i området kring midjan.

En breddningssats (3) gör avståndet mellan armstöden bredare, vilket ger mer utrymme för höfterna. Om mer utrymme behövs baktill för stussen kan du skapa mer utrymme med hjälp av ryggstödsinställningarna (4) och genom att använda en sitsförlängare (5).
Visa hela svaret

Hur lång tid innan Gravidmage försvinner?

Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

 • Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
 • Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
 • Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
 • Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

 1. Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
 2. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
 3. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
 4. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
 5. Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

 1. Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.
 2. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap.
 3. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.
 4. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

You might be interested:  Hur Ser Flytningar Ut Vid Graviditet?

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

Hur blir man av med mamma mage?

Nio enkla övningar du kan göra hemma – De första 6–8 veckorna efter din förlossning bör du bara göra enkla övningar som knipövningar, promenader och försöka att hitta dina djupa magmuskler. Efter det kan du utöka och lägga till flera övningar. Promenader Att börja promenera med barnvagnen i lugn takt är ett bra sätt att komma igång med träningen igen.

 • I takt med att du blir starkare kan du gå längre sträckor i högre tempo.
 • Nipövningar Den första övningen du ska börja med hemma är knipövningar.
 • De första veckorna är det viktigt att försöka få in knipet ett par gånger om dagen.
 • Gärna 8–10 knip tre gånger om dagen.
 • När du jobbat aktivt med knipövningarna ett tag är ett smart knep att koppla ihop knipövningen med en vana du har varje dag.

Du kan till exempel knipa medan du borstar tänderna, på vissa platser på din barnvagnspromenad eller varje gång du stannar vid ett rödljus med bilen. Knipövningen är lätt att glömma bort men en viktig del av att bygga upp bäckenbottenmuskulaturen som tagit mycket stryk under graviditeten och förlossningen.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att gå ner Gravidkilona?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

 • Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten.
 • Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år.
 • Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Varför försvinner rumpan efter förlossning?

Läs mer – Läs mer i texten om Rektusdiastas – delade magmuskler Efter förlossningen börjar magens muskler att dra ihop sig igen. Rektusdiastas är när musklerna inte drar ihop sig tillräckligt mycket. Det kan göra ont och kännas obehagligt. Magen kan puta utåt och du kan vara svag i magmusklerna och få en dålig hållning.
Visa hela svaret

Kan man få tillbaka mensen fast man ammar?

Mens efter du har fött barn Mens efter du har fött barn – svenska lättläst Det är olika när mensen kommer tillbaka efter att man har fött barn. Du kan bli gravid innan mensen har kommit tillbaka. Första tiden efter förlossningen är blodet inte mens Den första tiden efter en förlossning kommer det,
Visa hela svaret

Hur ont att föda barn?

Hur ont gör det? – Smärtan vid en förlossning är en av de mest intensiva smärtor som finns. Men det är väldigt olika hur ont man tycker att det gör. En del som har upplevt njurstensanfall tycker att det gör ungefär lika ont. När barnet ska födas öppnar sig livmodern. Då kan barnet tränga ner genom livmoderhalsen och ut genom slidan. Här kan du läsa mer om, Här kan du läsa mer om att,
Visa hela svaret

Kan gynekolog se framfall?

Om det är bråttom – Kontakta genast en en, eller en om du har ett eller flera av följande symtom:

 • Du kan inte alls putta tillbaka framfallet.
 • Du är kissnödig men kan inte kissa.

Om det är stängt på vårdcentralen, den gynekologiska mottagningen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. Ring telefonnummer 1177 om du behöver, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Undersökningar och utredningar När du kommer till en läkare för undersökning får du först beskriva dina besvär.

 • Du får berätta om hur det känns, om du har symtom från blåsan eller tarmen och om samlivet påverkas.
 • Sedan genomför läkaren en noggrann,
 • Då får du hosta och krysta för att läkaren ska se hur framfallet påverkas av ansträngning och om du läcker urin samtidigt.
 • Läkaren känner i ändtarmen för att undersöka musklerna och vävnaden mellan slidan och ändtarmen.

Läkaren undersöker dig med ultraljud. Då kan hen se livmodern, äggstockarna och om slidans muskler har skador. Ett ultraljud kan också visa om det finns urin kvar i urinblåsan efter att du har kissat. Du får också lämna ett urinprov för att undersöka om det finns protein, socker eller bakterier i urinen.
Visa hela svaret

Kan man få framfall under graviditet?

Av slidan och dess stöd. Framfall drabbar ungefär en av tre kvinnor som har fött ett eller flera barn. Ett framfall kan uppstå under eller strax efter en graviditet eller kan ta många år att utvecklas.
Visa hela svaret

Kan ett framfall gå tillbaka?

Kirurgisk behandling – Om konservativa behandlingar inte ger tillräckligt bra resultat kan operation övervägas. Vanligtvis går en kvinna in för operation först när hon inte längre vill skaffa flera barn. Läkaren bedömer om operationen kan göras polikliniskt eller om den behöver göras i operationssal.

 1. Målet med kirurgisk behandling är att återställa slidans normala anatomi och lindra patientens symtom.
 2. Under operationen försöker man på nytt fästa stödvävnaden under slemhinnan som lossnat och orsakat framfallet.
 3. Ibland är det motiverat att operationen också omfattar hysterektomi, det vill säga att livmodern tas bort.

Framfallsoperationer utan hysterektomi kan utföras antingen i operationssal eller polikliniskt. I operationssal är den vanligaste anestesiformen spinalbedövning, mer sällan används general anestesi, det vill säga narkos. Operationer som inbegriper hysterektomi utförs alltid i operationssal.

 1. Det blir allt vanligare att korrigeringar av slidans främre och bakre vägg görs under lokalbedövning.
 2. Polikliniska ingrepp görs under lokalbedövning och utöver det används vanliga smärtstillande läkemedel.
 3. Fördelen med polikliniska ingrepp är att patienten snabbt får komma hem och återhämtar sig snabbare.

Efter operationen ska man i ungefär en månad undvika kraftig ansträngning för att hindra att framfallet återkommer. Rökning försämrar återhämtningen efter operationen och ökar risken för operationskomplikationer. Bara det att hålla paus i rökningen före och efter operationen bidrar till bättre återhämtning.
Visa hela svaret

Hur vet man att man har framfall?

Framfall – symtom, orsak och behandling – Doktor.se Framfall Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen. Det beror på en försvagad bäckenbotten. Vissa personer har inga besvär alls av sitt framfall, men för andra kan det skapa tyngdkänsla, skava och orsaka problem med att tömma blåsa och tarm.

Det finns flera olika behandlingar för framfall. På Doktor.se arbetar erfarna barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning. Vid misstanke om framfall behövs vanligtvis en gynekologisk undersökning. Framfall är när organ nära slidan sjunker ner i eller buktar in i slidans öppning.

Det kan ske genom att:

livmodern förflyttar sig ner i slidans öppning ändtarmen eller tunntarmen buktar in i slidans bakvägg urinblåsan buktar in i slidans framvägg

Bäckenbotten består av muskulatur och stödjevävnad, och hjälper till att hålla uppe underlivsorganen. Med åldern försvagas bäckenbotten, och även och förlossning sliter på vävnaderna. Efter minskar östrogennivåerna i kroppen, vilket gör slemhinnorna sköra och torra.

Detta kan öka det skav som många känner från sitt framfall. Tillstånd som skapar ökat tryck i bukhålan, till exempel, kronisk, tunga lyft och, verkar öka risken för att få framfall. Vissa personer kan få framfall efter förlossning, men det brukar det gå över efter några månader. Framfall ger symtom i form av skav och tyngdkänsla i slidan, samt att du känner att något ligger i eller buktar in mot slidöppningen.

Du kan också få problem med täta urinträngningar och urinläckage. Andra symtom har att göra med vilket sorts framfall det är:

You might be interested:  Råkat Dricka Alkohol Tidig Graviditet?

Om det är livmodern som sjunkit ner kan livmoderhalsen ibland sticka ut ur slidöppningen och göra det svårt att sitta. Det kan också orsaka sår på livmodertappen och ge blodiga flytningar. Du kan ofta putta tillbaka framfallet när det sticker ut genom slidöppningen. Om urinblåsan buktar in i slidväggen kan det bli svårt att tömma blåsan, och då är det lättare att få en, Om det är tunntarmen eller ändtarmen som buktar in i slidväggen kan det bli svårt att bajsa.

Övervikt tycks öka risken för framfall. Att gå ner i vikt är därför en bra idé om du är överviktig och vill minska risken för framfall. Framfall kan orsakas av att bära tungt. Du bör därför vara försiktig med tunga lyft. Träning av bäckenbottenmuskulaturen kan förhindra att framfallet försämras. Tränar gör du genom att knipa med musklerna i bäckenbotten på samma sätt som du skulle göra för att stoppa en stråle när du kissar.10 minuters knipövningar flera gånger om dagen är det som rekommenderas.

Framfall går inte över av sig själv utan brukar vanligtvis förvärras med tiden. Det finns flera olika behandlingar vid framfall. En kräm eller ett slidpiller som innehåller östrogen kan minska det skav som uppstår i slidan. I lindriga fall är detta den enda behandling som behövs.

Om livmodern sjunkit ner, eller urinblåsan buktar in i slidväggen, kan du få bra effekt av en ring som placeras i slidan och lyfter upp framfallet. Den används tillsammans med östrogenkräm eller p-piller för att minska skav. Om du har mycket besvär kan det bli aktuellt med operation. Läkaren återställer då normala förhållanden i slidan genom att skjuta tillbaka det som sjunkit ner eller buktat in, samt förstärka slidans väggar med ett nät.

Om livmodern sjunkit ner kan livmoderhalsen göras kortare. Om du misstänker att du har framfall och har besvär av det, bör du söka vård på en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Sök vård akut på en gynekologisk mottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning ifall du är kissnödig men inte kan kissa, eller om du inte kan putta tillbaka framfallet.
Visa hela svaret

När drar slidan ihop sig efter förlossning?

Grad 1 – De allra flesta spricker något under en förlossning och de allra flesta sys med ett mindre antal stygn direkt efter förlossningen. Första gradens bristningar är små och behöver inte sys med mer än enstaka stygn. Det är hud och slemhinna som är drabbade.

Vaginalöppningen är utsträckt och allt känns svajigt, men musklerna är intakta. Kroppen kommer av sig själv och med tiden återhämta sig, men vissa saker kommer aldrig bli helt som förr. Stödjevävnadsstrukturerna i slidans väggar tar minst sex månader på sig för att återhämta sig, och musklerna omkring 12 månader.

Det betyder alltså att man inte ska tänka “var det så här det blev?” förrän efter ett helt år.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att gå ner Gravidkilona?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

 1. Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten.
 2. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år.
 3. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Hur vet man att man har en svag bäckenbotten?

Då kan det göra ont i underlivet till exempel när du har samlag. Det kan också bli svårare att tömma blåsan och tarmen. När du går på toaletten är det viktigt att slappna av och vila bäckenbottenmusklerna. Om du besväras av överspänd bäckenbotten bör du söka hjälp så att du kan få rätt behandling.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för magmusklerna att dra ihop sig efter förlossning?

Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

 1. Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
 2. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
 3. Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
 4. Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

 • Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
 • Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
 • Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
 • Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
 • Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

 1. Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.
 2. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap.
 3. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.
 4. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret