Få Tillbaka Midjan Efter Graviditet?

Få Tillbaka Midjan Efter Graviditet
Aktiveringsövningar för magmusklerna. – För att återfå din hållning krävs att du övar på att aktivera magmusklerna och att du tänker på att sträcka på dig i sittande, stående och gående position. Undvik att vila/hänga på en höft. För att öka styrkan i bålen och stärka hållningen behöver du även hålla det du lyfter nära kroppen. För alla övningar nedan ska du tänka på att:

 • spänna magen lätt, som att du parerar ett litet slag i magen. Du ska inte spänna så hårt att du håller andan.
 • hålla kvar spänningen i cirka 5 sekunder, samtidigt som du fortsätter att andas. Slappna sedan av och vila.
 • göra varje övning 5-10 gånger.

Gör de övningar du klarar av att göra kontrollerat, det vill säga med kontakt med magmusklerna och utan smärta. Du kan alternera mellan övningarna och du behöver inte göra alla övningar varje gång du tränar. Kom ihåg att det viktigaste är att du har kontroll i övningen – inte hur många, hur stort eller hur snabbt du gör den. Bild 1 Ligg på mage. Aktivera dina magmuskler genom att dra naveln in mot ryggraden på en utandning. Håll spänningen under en inandning, och släpp sedan muskelaktiveringen och vila. En liten utmaning är att lyfta en hand eller ett ben en centimeter upp från golvet. Bild 1 Stå på alla fyra med händerna axelbrett isär. Aktivera dina magmuskler genom att spänna magen lätt. Håll kvar spänningen under cirka 5 sekunder. Släpp aktiveringen och vila. Bild 1 Stå upprätt med benen höftbrett isär. Aktivera dina magmuskler lätt. Håll kvar spänningen i cirka 5 sekunder. Släpp aktiveringen och vila. Vill du ha en liten utmaning kan du blunda. Bild 1 Ligg på rygg och dra upp knäna genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Aktivera magmusklerna. Låt ett knä falla ut åt sidan så långt du kan utan att tappa kontakt med dina magmuskler. Upprepa sedan övningen med motsatt knä. Bild 1 Ligg på sidan med knäna uppdragna en bit mot magen. Aktivera magen. Lyft det översta knäet så långt du kan utan att tappa kontakt med magmusklerna och utan att röra ryggen. Upprepa på båda sidorna. Bild 1 Sitt på en stol med båda fötterna i golvet. Aktivera magen. Sträck ut ett ben åt gången så långt du kan, utan att öka svanken i ryggen. Bild 1 Ligg på rygg och dra upp knäna genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Håll båda armarna uppsträckta mot taket. Aktivera magen.

 1. För en arm mot golvet så långt du kan utan att öka svanken.
 2. Lyft ett ben några centimeter upp från golvet, utan att öka svanken.
 3. När du känner dig starkare kan du göra båda samtidigt. Tänk på att aktivera motsatt arm och ben, det vill säga höger ben och vänster arm och sedan vänter ben och höger arm.
You might be interested:  Hur Ska Livmodertappen Kännas Vid Graviditet?

Bild 1 Sitt på en stol med båda fötterna i golvet. Aktivera magen.

 1. Lyft en arm så högt du kan utan att öka svanken. Upprepa med andra armen.
 2. Lyft ett ben några centimeter upp från golvet, utan att öka svanken. Upprepa med andra benet.
 3. När du känner dig starkare kan du göra båda samtidigt. Lyft då höger ben och vänster arm och sedan vänster ben och höger arm. Övningen kan också göras på en pilatesboll.

Bild 1 Stå axelbrett isär. Aktivera magen och gör en knäböjning. Tänk på att hålla ryggen rak och lägg tyngden på hälarna när du böjer benen. Armarna kan du hålla rakt fram, i midjan, på ryggen, eller över bröstet. Om du behöver lite extra stöd när du knäböjer kan du göra övningen stående mot en vägg. Bild 1 Ligg på rygg med uppdragna ben genom att placera fötterna strax nedanför rumpan. Aktivera magen. Lyft bäckenet genom att spänna sätesmuskulaturen och lårens baksida. Känn efter så att du har kontakt med magens muskler genom hela rörelsen. Träning steg 2: Generell träning Vi är alla olika.

Vi har olika kroppar och individuella erfarenheter av träning och fysisk aktivitet. Det gäller också nu. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Du behöver lära känna din kropp på nytt efter förlossningen. Därför är det viktigt att du tar dig tid till att öka din träning. Det är inte ovanligt att känna smärta efter träningen, men oftast inte medan du tränar.

Ju mer varierat du tränar, desto större chans är det att du mår bra av din träning och lyckas bäst. Ge dig själv tid att återhämta dig och återgå till träning efter graviditeten. En bra start är styrketräning med din egen kroppsvikt, till exempel knäböj, tåhävningar, bäckenlyft och armhävningar mot vägg och också träning med gummiband.

På gym kan du börja med träning i maskiner samtidigt som du fortsätter att träna mage, rygg och bäckenbotten. När du känner dig starkare kan du utmana dig mer. Undvik träning med hopp och studs tills du känner att bäckenbotten och magmuskler har blivit starkare. Starta med en aktivitet som du är bekant med.

Öka längden på träningspassen stegvis och lyssna på din kropp. Om det gör det ont är du inte riktigt redo än och får ta ett steg tillbaka. Se det inte som ett misslyckande, utan gör ett nytt försök senare i din återhämtning. Promenader, gympa utan hopp, cykel/spinning, crosstrainer, simning/vattengympa och dans är avlastande för din bäckenbotten.

 • Undersök vilka möjligheter som finns i ditt närområde.
 • Avvakta med löpning i minst 3 månader.
 • När du börjar löpträna – börja försiktigt.
 • Gärna med korta löpsträckor i uppförsbacke.
 • Undvik löpning i nedförsbackar till en början för att inte belasta din bäckenbotten för hårt.
 • Många kan känna att de blir stela i bröstryggen i samband med graviditeten och tiden efter förlossningen.
You might be interested:  När Görs Ultraljud Vid Graviditet?

Därför kan det vara bra att träna med rörligheten i bröstryggen. Ökad rörlighet i kroppen i samband med graviditet gör att vi använder kroppen annorlunda. Rörlighetsträning, som yoga och stretch, kan vara bra för att öka din kroppskännedom. Kom ihåg att en graviditet och förlossning innebär en ändrad kroppshållning och en ökad rörlighet i kroppen än innan graviditeten.

Gör det ont har du gjort för stora eller tuffa rörelser. Starta lugnare. Njut av att vara ny mamma. Med mindre sömn och andra som kräver mycket av dig är det viktig att komma ihåg att du har ett ökat behov av vila och återhämtning. Det kan vara klokt att träna avspänning, göra aktiviteter i ett lugnt tempo och att planera in tid för att inte göra någonting.

Alternativ: Stretch/flex, yoga,, mediyoga, promenader,,1177-redaktionen, Region Jönköpings län Ulrika Laurelii, överläkare, Kvinnokliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Karin Henning, sjukgymnast, Rehabiliteringscentrum, Höglandssjukhuset Eksjö, Region Jönköpings län Johan W Avby, fotograf, Region Jönköpings län Liselott Sigby, barnmorska, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Maria Sunhede, barnmorska, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län Emelie Andersson, barnmorska, Familjecentralen Vaggeryd, Region Jönköpings län Karin Henning, sjukgymnast, Rehabiliteringscentrum Höglandssjukhuset Eksjö, Region Jönköpings län Åsne Bårdsen, fysioterapeut, Kungshälsans vårdcentral, Region Jönköpings län Ulrika Laurelii, överläkare på kvinnokliniken, Länssjukhuset Ryhov, Region Jönköpings län : Träning efter förlossning
Visa hela svaret

Hur blir jag av med mamma magen?

Nio enkla övningar du kan göra hemma – De första 6–8 veckorna efter din förlossning bör du bara göra enkla övningar som knipövningar, promenader och försöka att hitta dina djupa magmuskler. Efter det kan du utöka och lägga till flera övningar. Promenader Att börja promenera med barnvagnen i lugn takt är ett bra sätt att komma igång med träningen igen.

 1. I takt med att du blir starkare kan du gå längre sträckor i högre tempo.
 2. Nipövningar Den första övningen du ska börja med hemma är knipövningar.
 3. De första veckorna är det viktigt att försöka få in knipet ett par gånger om dagen.
 4. Gärna 8–10 knip tre gånger om dagen.
 5. När du jobbat aktivt med knipövningarna ett tag är ett smart knep att koppla ihop knipövningen med en vana du har varje dag.

Du kan till exempel knipa medan du borstar tänderna, på vissa platser på din barnvagnspromenad eller varje gång du stannar vid ett rödljus med bilen. Knipövningen är lätt att glömma bort men en viktig del av att bygga upp bäckenbottenmuskulaturen som tagit mycket stryk under graviditeten och förlossningen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ser Slemproppen Ut Vid Graviditet?

Varför försvinner midjan gravid?

Påfrestning på venerna under graviditet – Många kvinnor lider av tunga, trötta eller svullna ben under graviditeten. Orsaken är den förändrade hormonbalansen som leder till att kärlen blir mer töjbara. Detta förvärras av den ökade blodvolymen – cirka 20 procent även mycket tidigt under graviditeten.
Visa hela svaret

Hur blir jag av med min Muffinsmage?

Muffinsmage – Så yttrar det sig: Den mjuka fettvalken som väller över byxlinningen kallas muffinsmage. Muffinsmidjan väller mer över linningen åt sidorna och framåt. Så kallade love handles sitter bak på ryggen. Därför kan du ha fått den: Hormoner, stress, en stillasittande livsstil och fel kost kan ge upphov till muffinsmage.

 1. Felaktig kost är snabbmat och socker som sätter fart på blodsockret vilket leder till dessa besvär.
 2. Vinnor över 50 får ofta muffinsmage i stället för bukfetma.
 3. Muffinsmage är mindre hälsovådligt än bukfetma.
 4. Det här kan du göra åt den: All intensiv intervallträning, till exempel tabata, HIIT, eller cirkelträning, är bra.

Både kondition och styrka krävs för att bli av med muffinsmagen. Konditionen gör att du ökar förbränningen så att du förbrukar fler kalorier. Styrketräning bygger upp muskelmassan och då ökar förbränningen dygnet runt. Men om det är stress och/eller hormoner så behöver du fixa detta först.
Visa hela svaret

Vad gör man åt lös hud?

Mina råd och tips: –

 • Acceptera läget, det vill säga att du har lös hud.
 • LÅT fettnedgången (jag använder hellre det ordet än ordet “viktnedgång) TA TID.
 • Styrketräna. Fyll ut huden med musklerna, håll ämnesomsättningen hög. Enbart cardio kommer att göra att huden kommer se lös ut.
 • Undvik att banta. Hitta din nivå där du fortsätter få resultat men känner dig mätt, stark och energisk.
 • Se till att hålla högt proteinintag. Protein spelar stor roll i hur huden ser ut och känns.
 • Drick mer vatten! Många tänker inte på det som ett viktig moment men faktum är att vi består av vatten i stort sätt så hjälp huden och bindväven att hålla sig i balans.
 • Vad göra åt generna? Inte så mycket, men gör det du KAN, alltså tipsen ovan.

Sist men inte minst: har man en viss övervikt och börjar gå ner långsamt, så kommer huden att kännas lösare, till och med värre än innan. Många vill tillbaka till övervikten på grund av detta. Det är fullständigt normalt och blir bättre om du fortsätter att göra det du gör. Få Tillbaka Midjan Efter Graviditet Uppdaterad 14 januari 2022
Visa hela svaret