Bröstförstoring Före Eller Efter Graviditet?

Bröstförstoring Före Eller Efter Graviditet
Bröstförstoring före eller efter graviditet? – Svar: Funderar du över om formen på dina förstorade bröst kommer att förändras i och med en graviditet och amning? Svaret på den frågan varierar som så mycket annat, från person till person. Allas kroppar fungerar olika och har olika förutsättningar.

 • Forskning visar att den förändringen många upplever i sina bröst efter genomförd graviditet och amning – brösten upplevs ofta ha förlorat en del av sin spänst – inte beror på amningen i sig, utan hänger samman med själva graviditeten.
 • Vissa personer upplever små eller inga förändringar i bröstens utseende efter en graviditet, andra upplever större förändringar.

Detta gäller även om du genomfört en bröstförstoring innan graviditeten. Om man vill vara helt säker på att få bibehålla exakt det utseende som brösten har efter genomförd bröstförstoring, så kan det vara en god idé att vänta med förstoringen tills efter graviditeten.
Visa hela svaret

När kan man operera brösten efter graviditet?

Är det okej att operera brösten under graviditeten? – Kort svar på frågan: Nej, vi rekommenderar aldrig att genomgå operation under graviditet. På grund av narkos och smärtstillande medel som kan skada fostret under och efter bröstförstoringen bör patienten vänta med operation tills efter födsel och amningsperiod.
Visa hela svaret

Varför blir brösten hängiga efter graviditet?

IBLAND ÄR EN KORRIGERING INTE TILLRÄCKLIG UTAN ETT BRÖSTLYFT MÅSTE GÖRAS – Ifall man har en lätt töjbar bröstvävnad kan brösten bli slappa och försjunkna efter graviditet och amning. Ifall brösten sjunkit märkbart räcker inte implantat eller fettransplantation för att återge brösten formen utan då måste man göra en bröstlyftsoperation.

“Det behövs inga speciella åtgärder för återhämtningen efter en operation. I början får man förstås inte bära något tungt, utföra fysiskt tungt arbete eller köra bil. Utöver de här faktorerna kan man leva så gott som normalt”, berättar Rautio. Har man ett fysiskt lätt arbete kan man återgå till jobbet ca.

en vecka efter operationen. Efter att ha genomgått en bröstimplantat- eller bröstlyftsoperation skall man använda en sportbehå dygnet runt under den första månaden. Det slutgiltiga resultatet får man vänta tålmodigt på. Brösten får sin slutgiltiga form efter ca.
Visa hela svaret

När får man operera brösten?

BRIMP – en kvalitetssäkring för dig som fått bröstimplantat – Bröstimplantatregistret BRIMP är ett nationellt register för att optimera patientsäkerheten. Registret är en källa för forskning, där vårdens resultat följs upp och man får en översikt över att kvaliteten är likvärdig i hela landet.
Visa hela svaret

Hur många dör av bröstförstoring?

Komplikationer är mycket ovanliga vid bröstoperationer. Här berättar vi om vad som ändå kan inträffa. Bröstförstoring Före Eller Efter Graviditet Allvarliga komplikationer är mycket ovanliga. Komplikationer som kan förekomma i samband med operationen är främst blödning och senare infektion. Det är mycket ovanligt med blödningar som kräver kirurgisk åtgärd, men om detta ändå inträffar tillkommer ingen kostnad för åtgärd av detta.
Visa hela svaret

Hur blir silikonbröst efter graviditet?

Bröstförstoring före eller efter graviditet? – Svar: Funderar du över om formen på dina förstorade bröst kommer att förändras i och med en graviditet och amning? Svaret på den frågan varierar som så mycket annat, från person till person. Allas kroppar fungerar olika och har olika förutsättningar.

 1. Forskning visar att den förändringen många upplever i sina bröst efter genomförd graviditet och amning – brösten upplevs ofta ha förlorat en del av sin spänst – inte beror på amningen i sig, utan hänger samman med själva graviditeten.
 2. Vissa personer upplever små eller inga förändringar i bröstens utseende efter en graviditet, andra upplever större förändringar.

Detta gäller även om du genomfört en bröstförstoring innan graviditeten. Om man vill vara helt säker på att få bibehålla exakt det utseende som brösten har efter genomförd bröstförstoring, så kan det vara en god idé att vänta med förstoringen tills efter graviditeten.
Visa hela svaret

Hur förändras brösten efter graviditet?

Ett vanligt första tecken i början av graviditeten är att brösten är ömma. Det beror på att hormonnivåerna stiger. ​ Redan under de första graviditetsveckorna kan brösten bli större, vårtgården mörkare och bröstens blodkärl synligare. Brösten börjar förbereda sig på amningen genast från början av graviditeten. Först bildas mer mjölkproducerande körtelvävnad och också mjölkgångar.

 • Efter ungefär den 16:e graviditetsveckan börjar brösten producera små mängder mjölk.
 • Det är samma slags mjölk som barnet får de första dagarna efter födseln.
 • Vissa blivande mammor märker att det sipprar mjölk ur brösten redan innan barnet föds.
 • Det är normalt, men man behöver inte heller oroa sig om det inte utsöndras mjölk före förlossningen.

Om brösten någon gång har opererats, de har skadats eller du har haft andra bekymmer med brösten, ska du tala om det på rådgivningen och också senare på BB. Om du tar läkemedel kan du ringa Teratologiska informationstjänsten för kontrollera om de är säkra att ta också när du ammar.
Visa hela svaret

Hur blir brösten om man inte ammar?

När amning inte påbörjas Det blir en ökad genomblödning i brösten som kan leda till ömma och spända bröst under några dagar. Oftast sker detta någon gång mellan 2-5 dagar efter förlossningen/avbrytandet. När amning inte påbörjas så sinar mjölken successivt och besvären försvinner efter ungefär 1 vecka.
Visa hela svaret

Hur ska man göra för att inte få hängbröst?

Finns det faktiskt någon muskel som man kan träna upp om man har hängbröst? Lotta Sjöblom, sexualrådgivare och barnmorska, svarar: Ju starkare bröstmuskeln är desto mera lyfter den ju upp bröstet, så nog kan man säga att träning hjälper lite mot hängbröst. Bröstmuskeln kan man träna på gymet i olika apparater och till exempel armhävningar är en bra övning som man kan göra utan redskap.
Visa hela svaret

Vad händer med brösten om jag inte ammar?

Att sluta amma direkt efter förlossningen – Du som vet redan innan förlossningen att du inte ska amma behöver inte göra något speciellt när barnet är fött. Du kan bara låta brösten vara. Brösten kommer att tillverka bröstmjölk även om du inte ska amma, men mjölken kommer att minska av sig själv.
Visa hela svaret

Hur länge håller en bröstförstoring?

Hur länge håller bröstimplantat? – Livslängden varierar från person till person, men i många fall bör implantaten bytas en gång under en livstid. Mentor-implantat har livstidsgaranti.
Visa hela svaret

Hur får man gratis bröstoperation?

Behandling. För att erhålla operation i Landstingets regi krävs ett BMI
Visa hela svaret

Kan bröstimplantat ge cancer?

Komplikationer och risker med implantat – Kroppen reagerar på implantatet genom att bilda ärrvävnad runt det. Ibland kan det orsaka besvär, en så kallad kapselkontraktur. Då drar bröstet ihop sig och blir hårt. Det kan göra ont. Det finns en risk för infektioner, eftersom bakterier kan sätta sig på implantatet.

 • En komplikation ökar risken för att du behöver bli opererad igen.
 • Det är sällsynt, men operationer med implantat kan orsaka en cancerform i bröstet som kallas BIA-ALCL.
 • Det är inte bröstcancer, utan en form av,
 • Det går att operera om cancern upptäcks i tid.
 • Ontakta kliniken där du fick implantatet om bröstet börjar svullna och det har gått mer än sex månader sedan implantatet sattes in.

Du kan också kontakta en, Fördelar och nackdelar med lambåteknik Den del av bröstet som är gjord av egen vävnad är mjuk och varm som ett vanligt bröst. Med tiden växer det in nerver. En del av känseln kommer oftast tillbaka även om det sällan blir full känsel i de flyttade delarna.

 • Oftast räcker det med färre operationer än vid rekonstruktion med implantat.
 • Du kan bli lite stel eller svag i axeln om muskelvävnad tagits från ryggen.
 • Du får ett ärr på magen eller ryggen där vävnaden till det nya bröstet har tagits.
 • Operationstiden och tiden som du behöver vara sjukskriven är längre än om rekonstruktionen görs med implantat.
 • Operationen kan bara göras på sjukhus där det finns plastikkirurger.

Visa hela svaret

Vad tycker man om bröstförstoring?

Publicerad: 23 november 2001 Uppdaterad: 8 mars 2011 Aftonbladets läsare i stor undersökning Robinsondeltagaren Emma Andersson, 22, förstorade sina bröst för att de blev mindre då hon gick ner i vikt. – Jag gjorde det för min egen skull, men min pojkvän stöttade mig, säger hon.1 av 5 Silikonbröst, nej tack.

Män föredrar äkta vara. När kvinnan förstorar brösten gör hon det för sin egen skull. – Män är mindre positiva till bröstförstoring när det gäller partnern. De lägger hellre 30 000 kronor på bilen, säger Carl Troilius, plastikkirurg vid Plastikkirurgi Centrum i Malmö. Aftonbladets manliga läsare är överens.

Naturligt är bäst.73 procent av de män som deltog i omröstningen på Aftonbladet.se svarade att de föredrar äkta bröst – oavsett storlek.
Visa hela svaret

Hur många kvinnor förstorar brösten?

Publicerat måndag 5 juni 2017 kl 04.00 Flera tusen kvinnor om året gör en bröstförstoring, men antalet problem och komplikationer visar sig vara större än förväntat. Brösttimplantatregistret BRIMP startade 2014, och är fortfarande under uppbyggnad. Syftet är att hitta eventuella komplikationer med olika operationsmetoder eller modeller av implantat.

De första årens registreringar tyder på att något fler än man förväntat sig får någon form av problem. – Vi har en tendens att många kvinnor behöver eller önskar sig en ny operation i ett mycket tidigare skede än vi hade förväntat oss, säger ansvarig för registret, Birgit Stark, som är plastikkirurg och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, och även verksam vid en privat klinik.

Runt 3000 kvinnor lät förstora sina bröst förra året enligt bröstimplantatregistret BRIMP. Men registret är nytt och inte heltäckande, och därför räknar man med att det egentligen rör sig om cirka 5000 kvinnor som gjorde en bröstförstoring under 2016.

 1. Fler än man räknat med får problem och behöver opereras om.
 2. Sedan 2014 har närmare 1000 implantat gjorts om inom två år efter den första operationen.
 3. Ofta handlar det om att man är missnöjd med storleken och formen, men medicinska komplikationer och problem är också vanligare än experterna hade förväntat sig, säger överläkare Birgit Stark.

– Vi ser en del kapselbildningar, och även där är andelen patienter som opereras om inom en tioårsperiod lite större än vad vi hade förväntat oss utifrån data i litteraturen. Omkring en tredjedel av bröstimplantaten sätts in av medicinska skäl, till exempel på kvinnor som haft cancer, men många av ingreppen görs på friska kvinnor som vill förändra sitt utseende.

 • I de fallen får patienterna själva betala sina operationer.
 • I genomsnitt kostar det runt 45 000 kronor.
 • Och om det blir fler operationer kan det bli en riktigt dyr affär för patienten.
 • Plastikkirurgen Birgit Stark menar att klinikerna måste informera tydligt.
 • Slutsatsen är att det är viktigt att informera kvinnor om att det kan vara så att man får räkna med att operationen behöver göras om av olika skäl.

Det kanske inte är så att man är helt nöjd med resultatet efter bara en operation, säger hon.
Visa hela svaret

När kan jag sova utan bh efter en bröstoperation?

Frågor och svar Många har frågor kring estetisk plastikkirurgi och medicinsk hudvård, och därför har vi samlat de vanligaste frågorna här. Hittar du inte svar på det du undrar är du självklart välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

 • Botox är ett läkemedel som har använts i decennier inom neurologi och ögonsjukdomar för behandling av lokala kramp- och muskelspänningstillstånd i t.ex. ansiktets och nackens muskler. De senaste 10-15 åren har Botox använts för reduktion av ansiktsrynkor orsakade av muskelsammandragningar. Botox är världens mest använda metod för borttagning av rynkor och ger i det närmaste omedelbart resultat. Botox blockerar impulsen från nerven till de små ansiktsmusklerna, som orsakar dess linjer och rynkor. Botox förslappar musklerna så att de inte längre kan sammandras. Efter behandling blir huden slätare och mjukare. De obehandlade musklerna påverkas inte, vilket gör att din normala mimik inte påverkas. En del rynkar pannan när de är stressade, koncentrerar sig eller är trötta. Det kan av andra tolkas helt felaktigt som att du är arg eller oroad. Botox får muskulaturen som ger upphov till rynkorna att slappna av. Effekten inträder redan den första veckan efter behandlingen. Botox används med fördel till rynkor och veck i pannan samt till linjer i yttre ögonvrån s.k. kråksparkar. Vissa muskler drar dessutom ner ögonbrynet och genom en behandling kan dess muskler slappna av vilket ger dig en öppnare blick. På senare tid har man också gått vidare och kan ibland behandla nerdragna mungipor och vissa rynkor på halsen. Botox kan med fördel kombineras med fillers såsom Restylane och Juvéderm. Botox kan även användas vid besvärande arm- och handsvettningar samt för att behandla migrän. Behandlingen är säker, enkel och relativt snabb. Mycket små och väldoserade volymer av Botox injiceras med en tunn nål på flera väldefinierade ställen i de små ansiktsmusklerna. Eftersom nålen är så tunn och en mycket liten volym används, så är obehaget minimalt. För de flesta känns det endast som ett litet myggbett. Ingen bedövning behövs. Behandlingen tar i regel ca 15 minuter och man kan omedelbart återgå till sina dagliga göromål. Man skall inte gnida eller massera det behandlade området då det kan medföra att ämnet sprider sig till närliggande muskler, som då blir inaktiverade en tid. Du kan köra bil. Kraftigt motionsutövande bör undvikas första dygnet, även flygning ska undvikas första dygnet. En del kan märka en lätt rodnad under någon dag, men för de allra flesta är behandlingen inte märkbar. Effekten sitter normalt i 3-6 månader men är individuell och varierar mellan olika individer.2-3 behandlingar per år rekommenderas för att upprätthålla effekten. En fördel är dock att effekten efter varje förnyad behandling sitter i längre för varje gång, så att du allt eftersom behöver allt färre behandlingar. I vissa fall förekommer en lätt rodnad, pirrningar och ömhet på platsen för injektionsställen. Huvudvärk kan uppstå 1-2 dagar efter behandling och är av snabbt övergående karaktär. I ytterst sällsynta fall kan ögonlocket hänga ner vilket normaliseras inom loppet av några veckor. Botox har använts i många år för medicinska ändamål, det är ett väl beprövat och godkänt läkemedel. Botox har nu blivit alltmer använt i kosmetiska och estetiska sammanhang för att reducera synbara linjer och rynkor som bland annat är ett tecken på åldrande. Gravida och ammande får inte behandlas, ej heller patienter med ALS, Myastenia Gravis (muskelsjukdom) eller de med kända allergiska reaktioner mot någon av Botox ingredienser. Om du påbörjar din behandling med Botox i yngre ålder, innan du hunnit aktivera din ansiktsmuskulatur under en längre tid, så kan Botox med sin muskelavslappnande effekt på så vis förebygga rynkor.
 • Med bröstimplantat går det att åstadkomma tydliga och märkbara skillnader i storlek och fasthet. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla har inte bara olika förväntningar på en bröstoperation, utan också olika förutsättningar, bland annat vad det gäller anatomin. Det finns även andra faktorer som kan påverka det slutliga utseendet på brösten. För en frisk person att bli sövd i Sverige på en klinik med modern övervakningsutrustning och erfarna narkosläkare, som följer tydliga riktlinjer, är risken för att ta skada relaterat till narkos mycket låg. Gällande risker med ingreppet i sig finns det studier som gjorts i samband med silikonproteser som visar att risken för infektion är 1,3 %, hematom 0,8 %, svullnad 1,8 %, fördröjd sårläkning 1 %, onormal ärrläkning 0,9 %, att implantat hamnar snett 2,6 % samt asymmetri 0,8 %. Det finns dock studier som visar att dessa siffror går att förbättra med noggrann teknik och modern utrustning under operation. Risken för infektion i samband med kirurgiska ingrepp påverkas av operationssalens utformning och ventilation. Operationssalarna på Nordiska Kliniken är toppmoderna och har den senaste utrustningen som självfallet följer Socialstyrelsens rekommendationer och rådande EU-krav. Ofarliga/ytliga komplikationer som kan uppstå är rippling, muskelpåverkan, DB, tenting, kapselkontraktur och känselnedsättning. Upplevelse av smärta är väldigt individuellt och det är svårt att på förhand säga hur du kommer att uppleva ingreppet. Vi använder en exakt och atraumatisk kirurgisk teknik, vilket bidrar till ett lindrigare och kortare postoperativt förlopp. Vanligt förekommande obehag efter en bröstförstoring är ömhet, framförallt de första dygnen, som successivt klingar av. Obehag/smärtupplevelse reduceras med vanliga smärtlindrande tabletter. Brösten kan upplevas spända och svullna de första veckorna och det tar flera månader innan brösten fått sin slutgiltiga form. Det finns många leverantörer av silikonproteser i världen och det kan vara svårt för dig som patient att veta vilket du ska välja. Nordiska Kliniken har valt att arbeta med de fabrikat som vi anser är bäst på marknaden, genom hög kvaliteten och breda sortiment. Vid konsultationen presenterar kirurgen olika förslag på implantat och ni väljer tillsammans ut det som passar dig bäst. Tidsperioden varierar från person till person, men i många fall bör det ske ett implantatsbyte en gång under en livstid. Livstidsgaranti finns för till exempel Mentor-implantat om implantaten spricker (rupterar). Vissa kvinnor kan ha svårigheter att amma trots att de inte genomgått en bröstförstoring. Därför är det väldigt svårt att säga att en bröstförstoring skulle försvåra möjligheten att amma. Ja. Det är dock viktigt att meddela personalen att man har implantat i samband med att man ska göra en mammografiundersökning. Kapselkontraktur kan uppstå när som helst efter en bröstförstoring, dock är det vanligast under de närmast följande åren efter en bröstförstoring. Därför kan det vara en bra idé att ha en kapselgaranti, vilket ingår i Nordiska Klinikens Trygghetsgaranti. Vid en bröstförstoring eller bröstförstoring med lyft har du som patient möjlighet att teckna en Trygghetsgaranti. Trygghetsgarantin ingår alltid under en 12-månadersperiod efter att den primära operationen har utförts och kan även förlängas till 3 eller 5 år. Trygghetsgarantin innebär att vi åtgärdar eventuella otillfredsställande behandlingsresultat eller oförutsedda händelser helt kostnadsfritt, något som vi är unika med i Sverige. Trygghetsgarantin avser kapselkontraktion, läckage, symmastia, abnormal muskelpåverkan, bottom-out, töjd ficka i sidled, ruptur, tenting och ärr som inte läker som förväntat. Din egen bröstbredd är viktig då implantatets bredd anpassas efter den. Patientens önskemål kring bredd mellan brösten spelar också in för valet av implantat. Det är individuellt hur lång tid det tar för brösten att mjukna. Ett par faktorer som påverkar är hur lång tid det tar för kapseln att bildas som fixerar implantatet samt storleken på implantat. Ja, det går bra att äta p-piller. Du ska däremot undvika preparat som kan bidra till en ökad blödningsbenägenhet. Vitamin E samt Omega3-fettsyror bör undvikas 2 veckor innan operation. Läkemedel med Acetylsalicylsyra som ex. Treo bör undvikas 1 vecka innan operation. NSAID-preparat som Ipren och Voltaren med flera bör undvikas 2 veckor innan operation. Om du regelbundet medicineras med läkemedel som Warfarin, Trombyl eller Plavix bör du rådgöra med din kirurg. Både rökning och snusning bör undvikas minst 2 veckor före- och efter operation. Detta för att minska risken för sårinfektioner, fördröjd läkning och ökad ärrbildning. För snusning finns ännu ej lika mycket forskningsunderlag som för rökning kopplat till operation. Det vi vet är att nikotinet som finns i snus har en negativ inverkan på cirkulationen, vilket försämrar sårläkning. Rekommendationen är att avvakta med att flyga 48 timmar efter operation. Om en längre flygning planeras i nära anslutning till ingreppet bör du rådgöra innan med din kirurg. Det beror på vad som behöver korrigeras. Rippling eller normal muskelpåverkan är exempel på normala “komplikationer” som kan uppstå och inget som en kirurg kan rå över, därför är det mycket ovanligt att korrigering för detta ingår i priset. Du kan däremot teckna vår Trygghetsgaranti, vilket innebär att vi åtgärdar ev. oförutsedda händelser helt kostnadsfritt. Många upplever att brösten minskar i storlek ett tag efter bröstförstoringen. Detta kan ofta bero på att svullnaden går ner samt att patienten vant sig vid att ha större bröst och de upplevs som de minskat i storlek. Under den första tiden bör du undvika att aktivera bröstmuskulaturen mer än nödvändigt, då detta kan påverka läkningen negativt. Man bör alltså undvika att utföra tunga lyft upprepade gånger under de 6 veckor som följer efter din operation. Om du är i behov av att bära bröstband bedömer din kirurg i samband med din operation. Bröstband kan användas för att åstadkomma “skidbacke” eller en s.k. underpool. Det finns läkemedel som du nyttjar efter din operation i syfte att reducera din smärtupplevelse. I vissa fall drabbas patienter av läkemedlets oönskade effekter/biverkningar där depression och ångest inkluderas. Sedan är det inte alltför ovanligt att patienter blir mycket inaktiva samt socialt avskärmade efter en operation vilket kan påverka våra hormonnivåer i kroppen, som i sin tur resulterar i nedstämdhet. Därför är det viktigt att försöka att återgå till sina vardagliga sysslor så snart om möjligt efter sin operation. Det går bra att använda vilket som, då båda är likvärdiga. Silikonstift för ärr är dock lättare att applicera då det är utformat som ett stift. Silikonstift för ärr finns att köpa i vår reception på Drottninggatan 33 i Stockholm. Undvik att utsätta dina ärr för direkt solljus. För övrigt är ingen fara att vara i solen. Du bör dock ej vistas i varma/fuktiga förhållanden under en period på 4 veckor efter din operation för att uppnå en så pass bra läkning av ärr som möjligt. Rekommendationen är att bära någon form av stöd-Bh under 6 månader efter din operation. Om du funderar på att vara utan din stöd-Bh under en kortare period bör du rådgöra med din kirurg först. Efter 6 veckor kan du börja träna underkroppen men vänta 9-12 veckor med överkroppen och upp till 6 månader med att utföra rena bröstmuskelövningar så som armhävningar och bänkpress. Så snart du känner att det känns okej. Det är väldigt individuellt och svårt att säga hur bröst med implantat kommer att se ut efter graviditet och amning. Det beror på dina egna förutsättningar, hudens elasticitet, viktuppgång, etc.
 • En bröstförstoring sker under narkos och tar 45-60 minuter inkl. narkosföreberedelserna.
  • Under narkosen bedövas brösten med långverkande lokalbedövning för att minimera obehaget efteråt.
  • Oftast går det att återvända hem 3-4 timmar efter ingreppet.
  • Dagen efter går bedövningseffekten ut och det kan kännas mer spänt och ömt än under operationsdagen.

  Obehaget sitter i ungefär 4-6 dagar och efter denna tid går det att återgå till ett kontorsarbete. Vid ett mer fysiskt krävande arbete kan det krävas 14 dagar. Efter 7-14 dagar kommer du på ett återbesök för att kontrollera allt läker som det ska samt för att gå igenom eventuella frågor. Om man bor längre bort går det även att maila in bilder och frågor. Under de första 4-6 veckorna lever man som vanligt men man tränar inte. Därefter går det att återuppta träning men man börjar successivt och undviker aktiviteter som får brösten att studsa. Vi använder de bästa implantat och tekniska hjälpmedel som finns. Blödningar och infektioner är extremt ovanliga. Dock ska man vara medveten om att ett bröstimplantat inte förväntas hålla för evigt utan kan behöva bytas ut någon gång under livet. Främsta anledningen till att implantat byts ut är att kroppen i övrigt åldrats och man vill anpassa brösten därefter.

 • Den omedelbara svullnaden efter operation beror på lokal inflammation och begränsad/tillfällig störning i lymfdränagesystemet. Den mesta svullnaden försvinner inom 6-9 veckor, resterande försvinner successivt under det första året. Vi rekommenderar dig därför att gå på ett par LPG-behandlingar (LPG Endermologie). Läs mer om det under “Behandlingar & Operationer >Kropp >LPG Endermologie”. Gördel/stödkorsett skall bäras dygnet runt i 6-8 veckor, det går bra att vara utan kortare perioder. Detta för att minska och motverka svullnad. Det är därför en bra idé att köpa två gördlar så du kan tvätta den ena utan att gå utan gördel. Du bör undvika att utsätta dina ärr för direkt solljus. Solning av övriga kroppen går bra. Du bör dock undvika varma/fuktiga miljöer i 4-6 veckor. Det finns olika faktorer som påverkar mag-och tarmkanalen efter en bukplastikoperation. I de flesta fall handlar det om de läkemedel du får i samband med din operation. Efter en bukplastikoperation är patienten sängliggande och stillasittande under längre perioder vilket kan resultera i att du blir hård i magen. Operationen i sig gör inte ont då du får smärtstillande både under och efter operation. Däremot kan det göra ont de första dagarna efteråt, samt strama vid operationsområdet. För att minimera detta rekommenderas en lätt framåtlutad hållning en tid efter operationen samt att i ryggläge placera en kudde under knäna för att avlasta vid buksnittet. Upplevelse av smärta är dock individuell och övergående. Att uppleva obehag vid operationsområdet till och från kan pågå i ett par månader men ofta under kortare perioder än så. Du bör undvika fysisk aktivitet under de första 8 veckorna efter din operation, därefter kan lättare träning påbörjas. Vänta i minst 6 månader med att träna bukmuskulaturen.
 • CoolSculpting är en icke-kirurgisk metod för att reducera envisa fettdepåer med hjälp av kyla – Cryolipolysis. Under de första minuterna av behandlingen känns det oftast mycket kallt. Området domnar oftast inom 5 till 10 minuter från behandlingsstarten. Under behandlingen väljer många att t.ex. ta med sin surfplatta/dator för att kunna jobba, läsa, se på film etc. Du kan börja se resultat redan efter 3 veckor men de mest dramatiska resultaten kommer efter 3 månader. Resultaten är märkbara och varaktiga!
 • Fett ligger ansamlat i levande fettceller runt om i kroppens olika fettlager. Vid fettsugning (Smartlipo) används en millimetertunn laserfiber som förs in i det bedövade fettområdet. Lasern värmer upp fettvävnaden, som därefter kan sugas ut. Området där fettsugningen ska ske lokalbedövas först. Bedövningsprocessen kan till en början upplevas som en svidande känsla men är kortvarig. Efter att bedövningen är lagd så upplever patienten ingen smärta. Operationstiden varierar mellan 1-6 timmar beroende på hur stort område som behandlas; fettsugning av hakan tar cirka 45 minuter medan fettsugning av magen kan ta omkring 3 timmar. Om en patient är opererad tidigare så kan det finnas ärrvävnad/sammanväxningar i behandlingsområdet. Detta kan innebära att behandlingstiden blir lite längre än vanligt. Efter ingreppet kan det vätska från ingångarna i upp till ca 5 dagar. Det varierar hur mycket men i vissa fall rikligt. Se till att skydda möbler, lakan o dyl. I vissa fall kan man få dränage efter ingreppet om det är rikliga mängder bedövningsvätska som ska avlägsnas.
  1. Gördeln har flera viktiga funktioner som påverkar slutresultatet:
  2. Den minskar svullnaden som uppstår efter fettsugningen.
  3. Den underlättar för huden att dra ihop sig.
  4. Den underlättar för kroppen att läka ut behandlingsområdet på ett estetiskt jämnare sätt.
  5. Den minskar ömheten och obehaget efter fettsugningen.

  Du skall bära stödkorsett/gördel under 4 veckors tid efter operationstillfället. De 2 första veckorna skall gördeln bäras dygnet runt, resterande 2 veckor helst under dagtid. Det är fullt möjligt att ta av sig gördeln under kortare perioder. Om storleken på gördeln ej passar, kontakta kliniken. Man brukar säga att antalet fettceller ökar fram till dess att man uppnår pubertetsåldern. Därefter bildar inte kroppen några nya fettceller. Fettcellerna kan dock öka kraftigt i volym vid viktuppgång. Efter en fettsugning avlägsnas en stor del fettceller vid det behandlade området. Man måste dock komma ihåg följande: Om det efter en fettsugning sker en kraftig viktuppgång pga stort födointag eller otillräcklig fysisk aktivitet så kommer inte allt detta “nya” fett att ansamlas i övriga kroppsfettlager, utan det finns alltid risk för att de kvarvarande fettcellerna vid det behandlade området kan expandera. Detta medför därmed att en eventuell viktuppgång inte ser onaturlig eller asymmetrisk ut. Det finns även vissa studier som påvisar att kroppen vid kraftig viktuppgång kan återskapa nya fettceller. Då svullnad uppstår ser man inte resultatet direkt, utan det är först när svullnaden har gått ner som man kan se resultatet, vilket kan ta några månader. Det är vanligt att svullnaden håller i sig några månader, blåmärkena försvinner i de flesta fall efter 2-3 veckor. Det varierar något beroende på hur stora områden som behandlats. Normal sportslig aktivitet kan oftast påbörjas efter 6 veckor. En av fördelarna med Smartlipo är den så kallade huduppstramningseffekten. Metoden stramar upp huden kring det behandlade området samtidigt som den avlägsnar icke önskvärda fettansamlingar genom att använda sig av den senaste lasertekniken. Detta minskar därmed risken för hudhäng. I vilken utsträckning huden drar ihop sig efter en fettsugning är helt beroende av vilken hudkvalitet patienten har. I normalfallet så drar huden ihop sig fint inom ett par månader men om patienten redan från början har dålig hudkvalitet så kan det ibland hända att det blir överskottshud. Patienter som är i riskzonen för att drabbas av överskottshud är till exempel: Äldre patienter, framförallt som har passerat 50 års ålder. Patienter som redan före fettsugningen har överskottshud. Patienter som under längre tid stått på höga doser kortison, t.ex. reumatiker.

Om kirurgen och patienten vidtagit alla åtgärder man kan förvänta sig under och efter fettsugningen, och patienten trots detta ändå drabbas av överskottshud, så finns möjligheten att avlägsna den med ett kirurgiskt ingrepp. Ett sådant ingrepp kommer då att resultera i ett kvarstående ärr. Vid traditionell fettsugning finns det inte så mycket man kan göra, förutom att noggrant följa de instruktioner som kirurgen ger angående t ex användningen av gördel/korsett efter ingreppet. Vid laserassisterad fettsugning kan man dock i många fall reducera risken för överskottshud genom att värma upp huden inifrån med laserfibern. Därigenom kan man skapa en kraftig irritation av huden, vilket leder till att den drar ihop sig bättre. Detta skall dock ske på ett kontrollerat och varsamt sätt så att inte patienterna får brännskador av behandlingen. Den mängd fett som kan avlägsnas per tillfälle är begränsad, därför kan en ytterligare fettsugning behövas om det är stora mängder fett det rör sig om. Om patienten inte sövs, utan endast får lokalbedövning, så kan kirurgen inte operera hur stora kroppsområden som helst vid ett och samma tillfälle. Normalt kan man som mest avlägsna upp till 5-6 liter vid ett och samma tillfälle. Dock är ca 2-3 liter det vanliga per operationstillfälle. Vid behov kan man upprepa fettsugningen, på ett annat kroppsområde, redan efter någon vecka. Fettsugning sker under helt sterila förhållanden och kirurgen åstadkommer minimala snitt. Detta innebär att risken för infektioner är minimal. För att ytterligare minska risken får patienten äta antibiotika en vecka efter operationen. Det går att fettsuga flera områden samtidigt, men då det kan vara påfrestande för kroppen, beroende på hur stort område som fettsugs, kan det vara bättre att dela upp fettsugningarna. Det går bra att duscha direkt efter en fettsugning, dock bör man avstå från bad och bastu de första 14 dagarna. Detta för att de små snitten ska hinna läka ihop så att inte vatten kan tränga in i kroppen utifrån. Man bör undvika att åka på solsemester närmaste veckorna efter en fettsugning. Generellt brukar man dessutom säga att ärrläkningen blir bättre ju mer man skyddar sig från solen.

 • Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen och den medverkar till att ge huden fukt och volym. En tredjedel av kroppens egen hyaluronsyra bryts naturligt ned och ersätts varje dag. Den naturligt förekommande hyaluronsyran minskar kraftigt med åldern. Viss övergående svullnad och blåmärken kan förekomma runt det behandlade området. Normalt försvinner dessa besvär inom en vecka. Det är väldigt individuellt hur länge en filler håller. Det beror t.ex på ämnesomsättning, vilket område som är behandlat, vilken typ av fillers som har använts etc. Vid förstoring av kindben är det vanligt att fillern håller längre än t.ex. vid en läppförstoring. Det normala är att en fillerbehandling håller i 6-9 månader. Det är vanligt att man gör en touch-up efter 1-2 veckor och sedan en påfyllning efter några månader, beroende på vilket område som är behandlat. Det beror på vilket område du behandlar. Vid en läppförstoring är det vanligt att använda 0,5 ml om man är ute efter en liten förstoring. Vill man däremot ha en större förändring brukar 1,0 ml användas. Vid kindbensförstoring är det vanligt att använda 1,0-2,0 ml. De flesta fillers innehåller bedövningsmedel men man kan även använda bedövningskräm (t.ex Emla-salva) innan området behandlas. Det finns ingenting som tyder på att allergier skulle vara ett hinder för behandling med fillers. Dock ska man inte genomgå en behandling med en filler som innehåller lokalbedövning om man är känslig eller allergisk mot tandläkarbedöving (lidokain) eller något annat av ämnena i fillern. En del fillers har en mer fast sammansättning och kan därför upplevas som “hårdare”, detta för att vissa områden i ansiktet kräver det. Detta gäller t.ex. fyllning av kindben. Det finns t.ex även mjukare fillers för läpparna. Skulle det uppkomma en klump kan man lätt massera bort den eller ta bort klumpen med hjälp av motmedel. Olika fillers har olika behandlingsområden och fyller olika syften, och kan därför skilja sig åt vad gäller sammansättningen. Du kan läsa mer om våra fillers under Behandling > Ansikte > Fillers Om man är intresserad av en fillerbehandling bör man genomgå den efter en operation snarare än före. Dock beror det på vilket område som opereras och vad som ska behandlas. Din kirurg kan svara på vad som är passande. Det går bra att bära smink på det behandlade området efter ca 24 timmar. Innan dess är det bra om du låter området vara, då alla fillersbehandlingar innebär nålstick som gör att huden är mer mottaglig för bakterier och smuts. Du bör undvika direkt sol på det behandlade området i ca 14 dagar. Även tandläkarbesök bör undvikas. Tänk också på att informera din behandlare om du fått en fillerbehandling och planerar att genomgå en ansiktsbehandling i form av t.ex. kemisk peeling eller laserbehandling. Alla läppar är olika och har därmed olika förutsättningar. Det går att åstadkomma mycket med hjälp av fillers. Ibland kan det behövas några behandlingar för att uppnå önskat resultat. På en konsultation hos en av våra injektionsexperter har du möjlighet att diskutera dina önskemål och vad som är möjligt att uppnå.
 • Operationskostnaden skall vara inbetald senast 14 dagar före operationsdagen. Kostnad för stöd-bh (vid bröstoperation) tillkommer utöver operationskostnaden.
  • Följande kan vara bra att ha med sig på operationsdagen:
  • Sköna rena kläder som är lätta att ta på sig efteråt Mobilladdare Läppbalsam Ansikts- eller kroppskräm Halstabletter/läkerol (vid torrhet i munnen efter operation) Bok/ iPad
  • En lätt väska som inte väger mer än ca 1 kg (då du ej bör bära tungt efter din operation)
  1. Avstå cigaretter och snus minst två veckor innan operation.
  2. Avstå från alkohol 1 vecka innan operation.
  3. Ta bort eventuell piercing.
  4. Ta bort nagellack på tår och fingrar.
  5. Om du har lösnaglar så behöver du ta bort lösnageln på den högra tummen helt, då vi behöver sätta en syreklämma på tummen under operation.
  6. Duscha hela kroppen samt håret med Descutan/Hibiscrub kvällen innan och på morgonen innan operation, och torka kroppen med en ren handduk.
  7. Använd därefter ingen kräm, parfym, deodorant, smink eller liknande.
  8. Gå och lägg dig i rena sänglakan.
  • Byt och tvätta alla sängkläder innan operationen.
  • Förbered med extra kuddar i sängen ifall du behöver extra stöd.
  • Ha rena handdukar tillgängliga efter operation.
  • Ha sköna och smidiga kläder rentvättade innan operationen.
  • Om du ska genomgå en bröstoperation kan det vara en bra idé att ställa fram allt du kan tänkas behöva i lagom höjd, så du slipper lyfta händerna över huvudet.
  • Storhandla gärna innan och förbered matlådor.
  • Hämta ut alla recept som du kan tänkas behöva efter operationen (såsom smärtstillande och antibiotika).
  1. Kom till kliniken minst 30 minuter innan avtalad tid.
  2. Stressa inte.
  3. Ta med legitimation.
  4. Planera din hemresa innan operation, räkna med att du får lämna kliniken ca 3-4 timmar efter din operationstid.

  Vid vissa operationer kanske du inte har möjlighet att duscha på någon dag, då det finns risk för att ärret samt tejpen blir blöta. Det kan därför vara en bra idé att ha intimservetter hemma. Vaginalkapslar/gel är bra att ha hemma då antibiotika kan slå ut den naturliga balansen i underlivet.

  • Stöd-BH ska användas dygnet runt i upp till ett halvår.
  • Terbesök hos kirurg sker ca 8-10 månader efter ingreppet.
  • Irurgtejpen ska sitta kvar fram till ditt första återbesök efter 10-14 dagar (7-14 dagar om du genomgått en bröstförstoring via armhålan) då du får träffa någon av våra sköterskor.
  • Avvakta med att duscha operationsområdet tills första återbesöket.

  Det går självklart bra att duscha övriga kroppen. Låt kirurgtejpen sitta kvar. Efter dusch fönar du tejpen ordentligt torr med hårfön.

  • Byte av tejp bör ske med ca 10 dagars mellanrum.
  • Undvik pulshöjande aktiviteter de första 2 veckorna på grund av den ökade risken för blödning.
  • Undvik alkohol under antibiotikakuren.
  • Undvik att styrketräna bröstmuskulaturen de första 6 månaderna.
  • Lättare motion kan påbörjas 2 veckor efter ingreppet, men vänta med sportslig aktivitet tills 4-6 veckor efter operation enligt ordination av din läkare.
  • Vänta minst 4 veckor med att bada bastu, besöka badhus och att bada i badkar.
  • Du skall undvika sol/solarium direkt på ärren under 6-12 månader.
  • Var observant på infektionstecken såsom feber, ömhet, rodnad, svullnad eller vätskande sår.

  Du har naturligtvis alltid möjlighet att avboka/omboka din tid, men detta måste ske senast 21 dagar innan avtalad operationstid, det gäller även vid preliminärbokningar. Du ska undvika preparat som kan bidra till en ökad blödningsbenägenhet. Vitamin E samt Omega3-fettsyror bör undvikas 2 veckor innan operation. Läkemedel med Acetylsalicylsyra som ex. Treo bör undvikas 1 vecka innan operation. NSAID-preparat som Ipren och Voltaren med flera bör undvikas 2 dygn innan operation. Om du regelbundet medicineras med läkemedel som Warfarin, Trombyl eller Plavix bör du rådgöra med din kirurg.

 • Om du ska sövas ska du vara fastande minst 6 timmar innan operationen. För att undvika huvudvärk är det tillåtet att dricka klara drycker (vatten, äppeljuice, kaffe eller te utan mjölk) fram till 2 timmar före operationen. OBS! mjölkprodukter är förbjudna! Du som t.ex. har sura uppstötningar, är diabetiker eller kraftigt överviktig, och har en långsammare tömning av magsäcken och måste helt avstå mat och dryck från kl.24.00 dagen innan operation. Du som fastar inför operationen: ta med de mediciner som du använder dagligen, inklusive insulin och sprayer. Läkemedel mot astma och KOL: ta dina läkemedel och inhalationer som vanligt. Du bör också ta med din/dina inhalatorer till kliniken. Blodförtunnande läkemedel: om du regelbundet medicinerar med Waran, Trombyl eller Plavix bör du rådgöra med din kirurg. Vissa smärtstillande läkemedel kan ha blodförtunnande effekt. De medicinerna skall avslutas innan operation.7 dygn innan operation: Magnecyl, Bamyl och Treo.5 dygn innan operation: Naproxen och Pronaxen.2 dygn innan operation: Voltaren, Diklofenac, Ipren, Brufen, Ibumetin, Artrotec eller Orudis
  1. mfl.
  2. Lämpliga alternativa smärtstillande läkemedel utan blodförtunnande effekt är: Alvedon, Panodil, Tramadol, Tradolan eller Citodon.
  3. Läkemedel mot magsår och magbesvär: skall tas som vanligt.
  4. P-piller: Kan tas som vanligt.
  5. Läkemedel för hjärta, blodtryck och blodfetter: Rådgör med din kirurg eller narkosläkare.

  I förberedelserna inför operation ingår även att du ska tvätta dig med en speciell tvål (Descutan ® eller Hibiscrub ®). Denna tvätt ska ske kvällen innan operation samt operationsdagens morgon. Syftet är att minimera mängden bakterier på huden för att minska risken för en postoperativ infektion. Efter att du tvättat dig ska du torka dig med en ren handduk och klä på dig rena kläder. Tänk också på att inte använda vare sig smink, fuktighetslotion, parfym eller hårprodukter. Descutan ® eller Hibiscrub ® kan du handla på Apoteket. Använd ej nagellack och makeup på operationsdagen. Lämna dina smycken hemma och ta helst av piercingar. Annars måste vi avlägsna dessa. Om du har lösnaglar så behöver du ta bort lösnageln på den högra tummen helt, då vi behöver sätta en syreklämma på tummen under operation. Det går bra att ha kvar lösögonfransar gjorda på salong. Du kommer att vakna fort efter ingreppet och efteråt får du vila en stund i vår uppvakningssal innan hemgång. Efter överenskommelse kan övernattning vara aktuell. Det vanligaste obehaget efter sövning är illamående. För att du inte ska ha ont kommer du att få smärtlindring under operationen. Vi kommer göra vårt bästa för att du ska få så bra smärtlindring som möjligt även efter operationen. Eftersom du har varit sövd bör du hämtas av anhörig, åka taxi eller kommunalt hem. Du ska ej köra bil de första 24 timmarna efter operationen. Du bör inte vara ensam hemma första natten efter operationen

 • Laserljuset passerar genom huden och värmer upp pigment i håret. Värmen sprider sig ned till hårrötterna som värms upp till ca 70C och förstör de hårproducerande cellerna. Soprano Titanium arbetar med 3D teknologi, vilket innebär att vi kombinerar de tre mest effektiva laservåglängderna i en och samma handenhet. Våglängderna arbetar samtidigt och behandlar olika vävnadsdjup och anatomiska strukturer i hårfollikeln. Det betyder att olika nivåer i huden behandlas samtidigt vilket leder till en mer effektiv behandling. Man får räkna med minst 5 behandlingar. I de flesta fall behövs 6-8 behandlingar för att uppnå optimal effekt med hårborttagning. Detta kan dock variera mellan olika personer, vissa kan behöva fler behandlingar. En laserbehandling tar allt mellan några minuter till någon timme, beroende på hur stora områden av kroppen som behandlas. Med Soprano Titaniums nya extra stora handenhet Quattro 3D kortas behandlingstiden ned till hälften. I jämförelse med klassiska lasersystem upplevs Soprano Titanium som betydligt mindre smärtsam. Det nya unika kylsystemet ICE Plus håller huden kall under hela behandlingen. Dessutom gör Sopranos SHR teknologi att en gradvis uppvärmning sker vilket leder till en nästintill smärtfri behandling.
 • I venerna finns klaffar som skall flytta blodet bort från benen. Ytliga åderbråck bildas när dessa klaffar är skadade eller förstörda. Det gör att blodet samlas i benen. Vanliga symptom förutom blåaktiga slingriga kärl på benet är smärta, svullnad, tunga ben, och i värsta fall bensår. Det är en minimalt invasiv behandling av ytliga åderbråck. En tunn kateter förs in i venen genom ett mycket litet snitt i huden. Katetern avger sedan radiofrekvens (värmeenergi) till venen som får den att falla samman och sluta sig. Eftersom klaffarna inte kan repareras är den enda behandlingen att se till att blodet från benen tar en annan väg. Traditionell behandling har tidigare varit sk Stripping, som betyder att man kirurgiskt avlägsnar venen. VNUS RF behandling är en mycket enklare metod som går ut på att man i stället försluter venen. När venen är stängd tar andra friska vener i benet över och transporterar bort blodet från dina ben. Flera vetenskapliga studier har jämfört VNUS RF med Stripping. Alla studier visar på överlägsna resultat jämfört med Stripping. Av VNUS RF patienterna gick 80,5 % tillbaka till vanliga sysslor inom ett dygn, jämfört med 46,9 % av dom som behandlades med Stripping. Studierna visade även att patienter som behandlades med VNUS RF hade betydligt mindre ont, färre blåmärken, återhämtade sig snabbare, och hade mycket färre komplikationer. Själva behandlingen med VNUS RF tar 30-45 minuter. Vanligtvis tillbringar du totalt 2-3 timmar på kliniken. Det inkluderar både tid för förberedelser före operation och eftervård. Oftast inte alls. Väldigt få tycker att det känns något. Din kirurg kommer att lokalbedöva området som skall behandlas. Du är vaken under ingreppet och behöver inte vara sövd. Önskar du bli sövd kan vi dock erbjuda dig det. Som vid alla medicinska och kirurgiska behandlingar finns det risker, men de är mycket små. Din kirurg kommer noggrant att gå igenom vilka risker som gäller för just dig. Endast din kirurg kan avgöra om just dina åderbråck är lämpliga att behandla med VNUS RF. Erfarenheten visar dock att många med ytliga åderbråck är lämpliga att behandlas med VNUS RF. Det viktigaste är att avgöra om dina åderbråck är lämpliga att behandla med VNUS RF eller ej. Det innebär en noggrann klinisk undersökning av dig och dina besvär samt en ultraljudsundersökning av dina ben. Ålder i sig är inte en avgörande faktor. Venen som har behandlats tar kroppen själv hand om och bryter ner. Den ombildas till fibrös vävnad. Över tid kommer venen att förtvina och försvinna bland övrig normal vävnad. En vetenskaplig studie har visat att 89 % av vener som behandlats med VNUS RF kan inte urskiljas från normal vävnad ett år efter behandlingen.
 • Smärta är väldigt individuellt och det är svårt att säga om man kommer ha ont efteråt eller inte. Efter ingreppet ges smärtstillande medel och smärtan blir därför inte påtaglig. Blåmärken och svullnad kan uppstå men går i de flesta fall bort inom 10-14 dagar. Ögonlocken kan upplevas stela i 1-2 månader efter ingreppet, dock är detta inget som syns. Du kan lägga rena ispåsar eller kalla kompresser på ögonen under ca 30 minuter, 2-3 gånger per dag, dom 2 första dagarna. Använd gärna en extra kudde när du sover eller ligger ner. Undvik att böja dig framåt eller neråt. Hur länge patienten behöver vara sjukskriven kan variera, vid högre ålder är återhämtningsperioden något längre än en yngre patient. I de flesta fall är patienten tillbaka i arbete efter 1-2 veckor. Du bör undvika pulshöjande aktivitet i 2 veckor efter din operation. Efter cirka 3 veckor kan lättare träning påbörjas.
 • : Frågor och svar
  Visa hela svaret

  Hur ser brösten ut efter man tagit ut implantat?

  Byte/uttag implantat – Plastikkirurgi i Hässleholm AB Det kan finnas olika anledningar till att man efter en bröstoperation vill byta ut eller ta bort sina bröstimplantat. Kroppen kan till exempel ändrat sig efter viktuppgång/nergång, graviditet och amning och detta kan göra att storleken på implantat som valdes från början inte längre känns bra.

  Hos oss kan du ta ut dina implantat vi har lång erfarenhet av både uttag av implantat och kapslar (ärrvävnad runt implantatet). När man lägger in ett implantat skapar kroppen en kapsel runt det, det är ärrvävnad som kroppen kapslar in alla främmande objekt med. Du märker inte av denna kapsel och den skyddar kroppen och implantatet samt gör så det inte rör sig.

  Ibland kan dock denna kapseln bli för tjock, stram eller förkalkad så bröstet upplevs hårt, det är inte bröstet eller implantatet som då är hårt utan just kapseln, detta kallas kapselkontraktur. Kapseln behöver då tas bort. Vi utför även en bloc capsulectomy dvs uttag av implantat och hela den kringliggande kapseln tillsammans, man avlägsnar alltså kapseln med implantatet fortfarande inuti kapselvävnaden.

  1. Plastikkirurgen skär runt denna och avlägsnar allt i ett enda stycke utan att störa kapseln eller implantatet.
  2. I vissa fall då kapseln är för tunn går detta ej att utföra och kapseln måste då avlägsnas stegvis.
  3. Liniken dokumenterar ingreppet med bilder på kapseln efter uttaget när den är intakt och när vi klippt upp kapseln samt på implantaten.

  Borttagning av implantat och kapsel kan man göra med eller utan bröstlyft. Detta ingrepp utförs utav båda våra plastikkirurger och, Byte av implantat, där befintligt implantat tas ut och ett nytt sätts in kan göras med nya implantat av samma storlek eller om man så vill med annan storlek.

  • Även om tillverkaren lämnar garanti på sina implantat så bör man veta att man någon gång troligtvis behöver byta sina implantat.
  • Efter hur lång tid detta behöver ske är väldigt olika.
  • Ibland kan det vara så att brösten fått lite mer häng och då kan det behövas att man även gör ett lyft.
  • Efter att man tagit ut sina implantat minskar bröstens volym och ibland är detta önskvärt tex när tar ut sina implantat för att få mindre bröst.

  Ibland kan det vara så att det inte är önskvärt tex om man tar ut sina implantat på grund av bekymmer eller någon komplikation. Då kan det finnas en önskan om att fylla ut denna förlorade volym. I de fall nya implantat inte är önskvärt så kan man använda kroppseget fett (fettransplantation).

  Det man gör då är att man fettsuger ett område på kroppen där man har fett att undvara för att sedan använda detta till att fylla ut brösten. För ett fullgott resultat kan det behövas upprepad behandling vilket man måste vara införstådd med, fråga oss om mer information och priser gällande fettransplantation.

  : Byte/uttag implantat – Plastikkirurgi i Hässleholm AB
  Visa hela svaret

  När ska man ta ut bröstimplantat?

  En explantation innebär att man avlägsnar bröstimplantaten från kroppen. Beroende på hur implantaten ser ut så kan operationen ta upp till två timmar och kan genomföras som ett kombinationsingrepp tillsammans med ett bröstlyft. Anledningarna kan vara många när man vill ta ut sina implantat, till exempel:

  Tröttnat på implantaten. Upplever att brösten har förändrats. Kapselbildning Breast implant illness symptom Diagnostiserad BIA-ALCL (lymfom)

  Operationen kan ta upp till två timmar beroende på hur implantaten ser ut. Ingreppet är relativt komplicerat när man ska få ut implantaten tillsammans med den såkallade kapselbildningen. Det beror på att kapselbildningen är försedd med blodkärl som man måste vara försiktig med.
  Visa hela svaret

  Är det farligt med silikonbröst?

  Bröstimplantat kan orsaka cancer Birgit Stark, överläkare Karolinska universitetssjukhuset. Ewa-Lena Hartman, Läkemedelsverket. Det finns ett orsakssamband mellan bröstimplantat med en viss typ av yta och den ovanliga cancerformen anaplastiskt storcellslymfom. Det bekräftar EU:s vetenskapliga expertkommitté Scheer (Scientific committee on health and emerging risks) i,

  • Den typ av yta på implantat som enligt kommittén kan orsaka storcellslymfom kallas texturerad, vilket skulle kunna översättas till knottrig.
  • Bröstimplantat kan användas vid rent kosmetiska ingrepp som bröstförstoringar, och även vid bröstimplantation efter bröstcancer.
  • Läkemedelsvärlden rapporterade 2017 om att av bröstimplantatsassocierat anaplastiskt storcellslymfom, som på engelska förkortas BIA-ALCL.

  Då hade också fyra ytterligare fall rapporterats. I dag finns hittills åtta bekräftade fall i Sverige, uppger Birgit Stark, specialist i plastikkirurgi och överläkare vid kliniken för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset. Enligt Scheerrapporten har ytterligare tre fall rapporterats till European association of plastic surgeons.

  • Båda källorna uppger att två kvinnor i Sverige har avlidit av sjukdomen.
  • Den ena kvinnan hade haft sina implantat i tre år och avled sex månader efter att hon fick diagnosen.
  • Den andra kvinnan hade haft sina implantat i sex år och dog två år efter att diagnosen ställdes, säger Birgit Stark.
  • Båda kvinnorna hade haft makrotexturerade, det vill säga grövre texturerade, implantat från företaget Allergan.

  En av dem hade dock bytt ut dessa till mindre texturerade implantat, berättar Birgit Stark som också är registerhållare för bröstimplantatregistret. Allergan drog 2019 frivilligt in sina makrotexturerade implantat från marknaden eftersom många sjukdomsfall hade kopplats till dessa.

  De övriga kvinnorna som har drabbats av sjukdomen har friskförklarats och enligt uppgifter från bröstimplantatsregistret har ingen av dem fått något återfall, berättar Birgit Stark. – I dessa fall har sjukdomen upptäckts i ett tidigare skede än i de fall där kvinnorna avled, säger hon.Hon berättar också att medvetenheten om sjukdomen i Sverige har förbättrats.

  – Observationen har helt klart blivit bättre. Vi informerar också patienterna om riskerna för sjukdomen innan en operation, vilket är väldigt viktigt.
  Visa hela svaret

  När återställs brösten efter amning?

  Vad händer med dina bröst under amningen? – Under de tre första amningsmånaderna kommer dina bröst antagligen fortfarande att kännas rätt så fulla före en amningsomgång. Allt eftersom ditt barn växer kanske de inte känns lika fulla längre, men det innebär inte att du producerar mindre mjölk.

  Om du helammar när barnet visar tecken på hunger och ditt barn växer normalt bör du fortfarande producera tillräckligt med bröstmjölk. – Efter sex månaders amning kan du räkna med att dina bröst börjar bli mindre, förklarar Jacqueline Kent. Det är inte en indikation på att du producerar mindre mjölk, utan kan bero på att du förlorar en del av fettvävnaden i bröstet.

  När barnet är 15 månader gammalt kan du räkna med att dina bröst återfått den volym de hade innan du blev gravid, men inte att de blir mindre än så. Detta gäller oavsett om du fortfarande ammar eller inte – du kan fortfarande producera 100 till 300 ml mjölk om dagen.
  Visa hela svaret

  När vänjer sig brösten vid amning?

  Vad kan jag göra själv? – Det är viktigt att barnet har ett stort tag om bröstvårtan och vårtgården redan från början. Titta på bröstvårtan när barnet släpper taget. Bröstvårtan ska vara rund i formen och inte tillplattad eller sned åt något håll. Besvär med irriterade bröstvårtor och blåsor brukar minska om du smörjer bröstvårtorna med lite bröstmjölk både före och efter amning, och låter brösten lufttorka.

  Du kan också prova att använda en amningsnapp. Mjölkstas är vanligt och uppstår när mjölken rinner till. Det brukar komma tre till fyra dagar efter förlossningen. Du kan då få kraftigt spända bröst och lite förhöjd kroppstemperatur. Det är vanligt att få mjölkstas på båda brösten, till skillnad från mjölkstockning som oftast kommer på ett bröst.

  Mjölkstasen brukar gå över efter några dagar.
  Visa hela svaret

  Kan man amma när man opererat brösten?

  Vanliga frågor om bröstimplantat och bröstförstoring Är implantaten ofarliga? Ja, det finns inga vetenskapliga studier som kunnat visa att moderna gelehallonimplantat är farliga. På Aleris tar vi hand om dig, från första konsultationen till färdigt resultat.

  Du ska alltid känna dig trygg och välinformerad. Gör det ont och hur länge? Med modern smärtbehandling under och efter operation ska smärtan inte vara en begränsning. Smärtan brukar vanligtvis avta på tredje dagen efter operation. När läker såren? Efter operationen bildas en inflammatorisk reaktion som gör brösten ömma och svullna.

  Såren ska tejpas med kirurgtejp för att minska ärrbildningen. Det slutgiltiga resultatet utvärderas efter 6 månader. Vad ingår i en bröstoperation? På Aleris inkluderar vi allt i priset. Det omfattar själva operationen, 10 års kapselgaranti, narkos, post operativt omhändertagande av specialutbildade sjuksköterskor i lugn och trygg miljö på uppvaknings- och vårdavdelning.

  • Alla måltider/fika och naturligtvis återbesök.
  • En special-BH ingår och ska användas dygnet runt de första veckorna.
  • Hur länge måste jag vara sjukskriven efter operationen? 1-2 veckor brukar räcka om du inte har ett fysiskt ansträngande arbete som kräver mycket tunga lyft.
  • När kan jag börja träna? Återhämtningsperioden varierar men genomsnittstiden är fyra till sex veckor.

  Rådfråga alltid din läkare innan du återgår till din träning. Hur länge håller implantaten? På Aleris använder vi endast implantat som godkänts av FDA, USA:s motsvarighet till socialstyrelsen. Man kan behöva byta implantaten som en följd av kroppsliga förändringar, som efter graviditet och amning.

  1. Ommer jag kunna amma? En bröstförstoring ska inte påverka amningen.
  2. Implantatet läggs under muskeln och bröstkörteln.
  3. Vid bröstlyft eller bröstförminskning kan däremot känsel och amningsförmåga påverkas.
  4. Måste jag vara sövd? Ja! Endast vid narkos och samarbete med en bra narkosläkare kan man få den säkerhetsnivån som krävs vid bröstkirurgi.

  Vad händer efter operationen? Kirurgen träffar dig omedelbart efter operationen och vid återbesöket då ni utvärderar resultatet. Den närmaste tiden efter operationen kommer du ha tillgång till kirurgen via telefon och ni kan också träffas vid behov. Det är viktigt att du känner dig trygg För att du ska kunna ta insiktsfulla beslut får du redan vid din första konsultation hos Aleris träffa en av våra erfarna plastikkirurger.
  Visa hela svaret