Börja Med P Piller Efter Graviditet?

Börja Med P Piller Efter Graviditet
Fördelar med P-piller –

 • Hormonerna i p-piller kan göra att besvär med till exempel, och minskar.
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot akne och aknebesvär.
 • P-piller minskar risken för, och
 • Du kan ta hjälp av p-piller för att skjuta på blödningarna om du vill vara blödningsfri.

När passar inte p-piller? P-piller passar inte om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta en tablett varje dag. P-piller som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna.

 • någon av dina genetiska föräldrar eller syskon har haft en blodpropp
 • du själv har haft en blodpropp tidigare.
 • Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel eller om något av detta stämmer in på dig.
 • Berätta även för den som skriver ut ditt p-piller om du eller någon av dina genetiska föräldrar eller syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.
 • Du ska också undvika p-plåster om något av följande stämmer in på dig
 • du har med så kallad aura.
 • du röker och är över 35 år.
 • du har en kraftig övervikt.

P-piller ska inte användas under de första sex veckorna efter att du fött barn. Det beror på att det då finns en ökad risk för blodpropp. Därefter går det bra att använda p-piller oavsett om du ammar eller inte. Prata med en barnmorska om vilka preventivmedel du kan använda istället för p-piller.
Visa hela svaret

Kan man börja mitt i en p-piller karta?

Om du vill sluta med p-piller – Om du vill sluta med ditt p-piller så är det enklast att göra i samband med att du har ett uppehåll. Ät klart din karta du är på och börja sedan inte på någon ny efter att du ätit dina sockerpiller eller haft dina tablettfria dagar.

Du kan också bryta mitt i en karta, men då kan du få oregelbundna blödningar och mellanblödningar. Du kan få lite oregelbundna blödningar en tid efter att du slutat med ditt p-piller. Det brukar dock ordna till sig efter någon månad. Tänk också på att du kan få problem med akne och humörsvängningar innan kroppen vant sig.

Oftast kommer mensen tillbaka efter en eller två månader utan p-piller.

Byta p-piller Om du vill byta p-piller så kan du ibland börja med de nya tabletterna direkt när den gamla kartan är slut. Ibland bör du ha ett uppehåll mellan dina p-piller och andra går att byta mitt i en karta. Prata med din läkare eller barnmorska så hjälper de dig. Andra preventivmedel Det finns också andra preventivmedel än p-piller. Vill du inte använda något som påverkar hormonerna så kan du använda kondom eller en kopparspiral. Det finns också minipiller som endast innehåller gestagen och inte påverkar kroppens östrogen. Vill du inte ta tabletter kan du använda en p-ring, p-stav, p-plåster, p-sprutor eller hormonspiral.

2022-03-02 12:55:08 : P-piller – hur fungerar dem? | Tips och råd på MEDS.se
Visa hela svaret

Kan man äta p-piller när man ammar?

Ammande kvinnor kan äta p – piller utan risk för barnet, visar långtidsstudier.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid i framtiden om man tar p-piller?

Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden? Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden? Har jag fortfarande ägglossning som vanligt när jag äter p-piller, eller hur funkar det? Jag äter ofta ihop tre eller fyra p-pillerkartor innan jag släpper fram mensen, påverkar det? Nej, p-piller påverkar inte din framtida förmåga att bli gravid eller föda barn.

När du äter p-piller har du ingen ägglossning. Den blödning som kommer vid sockerpillren/uppehållsveckan är en blödning från livmodern. Det är p-pillren som styr den blödningen, du har alltså ingen ägglossning före. Att du ofta äter ihop flera p-pillerkartor påverkar inte heller förmågan att få barn i framtiden.

Om du äter ihop många kartor, fler än fyra, kommer du förmodligen få en blödning till slut, men den kan komma när som helst på kartan. Med vänliga hälsningarIda Johansson, barnmorska : Påverkar p-piller förmågan att få barn i framtiden?
Visa hela svaret

Hur länge bör man vänta med att bli gravid igen?

Vänta helst två år med att bli gravid igen, råder WHO kvinnor som fött barn. Fast bland dem som fått ett dödfött barn tycks det vara vanligt med en ny graviditet redan inom ett år. I Sverige föds varje år i snitt fyra dödfödda barn per 1 000 levande födda.

 • Unskaperna om varför barn dör under graviditeten är dåliga.
 • Möjliga orsaker kan vara infektioner, att moderkakan fungerar dåligt eller missbildningar.
 • Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar kvinnor som fött ett levande barn att vänta minst två år efter förlossningen.
 • Vid ett missfall eller en abort är rådet att vänta minst ett halvår.

– Man har sett att både kvinnan och livmodern behöver vila lite. Men det är inte så att man kan säga på individnivå att väntar man inte så går det dåligt, utan det här är på gruppnivå. Man ska inte skrämma upp kvinnor med det här, säger Karin Källén som är professor i klinisk epidemiologi vid Lunds universitet.

 • För de kvinnor som fött ett dödfött barn finns dock inga rekommendationer.
 • Forskare har därför undersökt om tiden som gått mellan en tidigare graviditet och en ny kan ha betydelse för denna grupp.
 • Studien, som publicerats i tidskriften Lancet, baseras på data för nästan 14 500 födslar som skett under 37 års tid bland kvinnor i Australien, Finland och Norge.

Samtliga kvinnor hade haft en tidigare graviditet som slutade med dödfödsel. Enligt resultaten blev många kvinnor gravida relativt snabbt igen efter dödfödseln.63 procent av kvinnorna var gravida igen inom ett års tid, men detta kopplades inte till ökade risker jämfört med om man väntade längre.

 1. Fynden stod fast även när forskarna kontrollerade för faktorer som skulle kunna tänkas påverka resultaten, som exempelvis kvinnans ålder, antalet tidigare födslar och i vilket årtionde födseln ägde rum.
 2. En svaghet med studien var att de kvinnor som fått återkommande dödfödslar var få, påpekar forskarna.

De lyfter också att fynden kanske inte heller kan generaliseras till låginkomstländer.
Visa hela svaret

Måste man börja med p-piller på Mensens första dag?

Hur använder jag p-piller? – Du kan börja med p-piller när som helst i din menscykel, oavsett vilket sort du väljer. Om du börjar på mensens första dag är du skyddad mot graviditet direkt. Om du börjar någon annan dag i cykeln tar det sju dagar innan du är skyddad.
Visa hela svaret

Kan killen komma i dig om du går på p-piller?

Är p-piller helt säkert?

Du är här:

Är p-piller ett 100 procent säkert skydd? Gör det något om killen kommer i mig om jag äter p-piller? Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet.

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också. Med vänliga hälsningarJohan Nilsson, sjuksköterska Artikel För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Här får du veta hur du sätter på en kondom. Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid.
Visa hela svaret

Är det vanligt att gå upp i vikt av p-piller?

Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för viktuppgång eller slutar i tron att viktökningen beror på deras p-piller. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade p-piller inte leder till viktökning.

 1. I en långtidsstudie har Ingela Lindh i sin avhandling studerat 1 749 stycken 19-åriga kvinnor födda 1962, 1972 och 1982 som sedan vart femte år upp till 44 år fått svara på frågor om bland annat preventivmedel, graviditeter, längd/vikt och rökvanor.
 2. Vinnor som använt p-piller och följts från tonåren till 34-årsåldern ökade inte mer i vikt än sina medsystrar som aldrig hade använt p-piller, säger den legitimerade barnmorskan och forskaren Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademin.

I studien framkom även att kombinerade p-piller är det mest använda preventivmedlet upp till 29-årsåldern och därefter var kondomen den vanligaste preventivmetoden. Vid 32-årsåldern och framåt var spiralen populärast. -Orsakerna till att kvinnorna slutade med p-piller var flera, till exempel rädsla för biverkningar, viktuppgång och humörsvängningar, vilket successivt ökade med tiden och var vanligare i den yngsta gruppen av kvinnorna, säger Ingela Lindh.

 1. Trots kvinnors oro för viktuppgång fann forskarna i studien inget samband mellan p-pilleranvändning och viktökning.
 2. De enda faktorerna som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.
 3. Rökvanorna bland 19–åringarna födda 1962 minskade från i genomsnitt 42 procent till 29 procent bland 19-åringarna födda 1982.

Samtidigt ökade medelkroppsvikten med 3.2 kilo hos dessa två grupper. I den yngsta gruppen var kroppsvikten högre bland kvinnor från låga socioekonomiska områden. Genom att följa samma kvinnor från 19 till 44 år har forskarna kunnat få fram att de ökade i vikt med genomsnitt 10,6 kilo, en ökning med i genomsnitt 0.45 kg/år.

Ingela Lindh hoppas att forskarnas nya kunskaper kan öka användningen av kombinerade p-piller och därmed minska risken för ofrivilliga graviditeter -Att p-piller inte påverkar kroppsvikten är viktigt att informera om, eftersom det finns en stor rädsla för viktuppgång, framför allt bland unga tjejer, som i sig kan bidra till att de inte vill äta p-piller.

You might be interested:  Bristningar På Magen Efter Graviditet?

Samtidigt som vi ger råd om olika preventivmedel, bör vi även uppmärksamma unga kvinnor på livsstilsfrågor, som kost och motion, för att kunna bryta trenden av en ökad kroppsvikt hos tonåringar. FAKTA P-PILLER Kombinerade p-piller innehåller syntetiska former av kvinnliga könshormoner, exempelvis syntetiskt östrogen och progesteronliknande hormon.

Uppskattningsvis använder cirka 80-90 miljoner kvinnor p-piller i världen och cirka 400 000 av dem är svenska kvinnor. Det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor i Sverige är kombinerade p-piller. Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för obstetrik och gynekolog.

Avhandlingen försvaras den fredagen den 27 maj kl 9.00 i kvinnoklinikens aula Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

Avhandlingens titel: Factors influencing women´s choice of contraception Kontaktinformation För mer information kontakta: Ingela Lindh, leg. barnmorska och forskare på avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin, telefon 0761-361760, e-post:

Handledare: Agneta Ellström, med dr, Primärvårdsområdeschef, telefon:073-6601442, e-post: Handledare: Ian Milsom, professor, avdelningen för obstetrik och gynekologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, telefon:070-5371602, e-post: Börja Med P Piller Efter Graviditet Otillräcklig kunskap om idrottsnutrition gör att många idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. En färsk studie bland kvinnliga uthållighetsidrottare med symptom. : Kvinnliga uthållighetsidrottare äter för lite kolhydrater
Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt med p-piller?

Ingela Lindh slår hål på myt om vikt och p-piller Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för att gå upp i vikt eller slutar i tron att deras viktökning beror på att de använder p-piller. Men i sin avhandling kunde Ingela Lindh se att kvinnor som hade använt p-piller från tonåren och upp till 34 års ålder inte ökade mer i vikt än kvinnor som aldrig använt p-piller.

De enda faktorer som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.– Många har nog skyllt sin ökade kroppsvikt på p-piller, när det i stället är något som kommer naturligt med åldern, säger Ingela Lindh som är barnmorska och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Hon menar att uppfattningen om att man går upp i vikt lever kvar sedan de första p-pillerna lanserades på 60-talet och där man fick en reell viktökning.

Det berodde på att de innehöll betydligt högre doser av östrogent och gestagent hormon än dagens kombinerade p-piller.– När man har sex gånger mindre östrogen och åtta gånger mindre gestagen i dagens p-piller får man inte heller den aptitökning som man fick tidigare, säger Ingela Lindh.

 • Syftet med avhandlingen var att se vad som påverkar kvinnors val av preventivmedel och varför så många slutar med p-piller.
 • Många studier har visat att den dåliga följsamheten ofta beror på att kvinnorna är rädda för att gå upp i vikt.I studien fick 1 749 kvinnor som var födda 1962, 1972 och 1982 besvara ett antal frågor vart femte år upp till 44 år.

Det var frågor om preventivmedel, graviditeter, rökvanor samt längd och vikt. Svaren visade att 20 procent hade slutat med p-piller för att de var rädda för att gå upp i vikt.– Därför är det viktigt att informera om att p-piller inte påverkar kroppsvikten.
Visa hela svaret

När ska man börja på ny karta p-piller?

Så äter du p-piller

Du är här:

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen. Börja Med P Piller Efter Graviditet P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.

Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

 1. Du kan också välja att ta ett längre uppehåll.
 2. Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar.
 3. Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan.
 4. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter.
 5. Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller.
 6. Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så.

Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta. Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta. Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara.

Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i. Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad.

Eller om du vill skjuta på blödningen. Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan. När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är. Då blöder du klart. Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta.

 • Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning.
 • Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré.
 • Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad.

Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

 1. Skydda dig med om du har under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska.
 2. Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker.
 3. Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om.

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid.

 1. Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än.
 2. Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.
 3. Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller.
 4. En del får regelbunden mens direkt.
 5. För andra kan det ta några månader.

Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Emmali Anséus Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Artikel P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag.
Visa hela svaret

Vad är dåligt med p-piller?

Sant och falskt om biverkningar av p-piller – Man går upp i vikt av p-piller. Många studier visar att p-piller inte ger någon viktökning. Kvinnor som går upp i vikt gör det troligen för att de börjar med p-piller samtidigt som de gör någon annan livsstilsförändring.

 1. Man kan få blodproppar av p-piller.
 2. P-piller som innehåller östrogen ger ökad risk för blodproppar.
 3. Men risken är väldigt liten, 6 av 10 000 kvinnor drabbas.
 4. Om man tillhör någon riskgrupp (se huvudtext) bör man inte ta p-piller.
 5. De t är svårt att bli gravid efter att man har slutat använda p-piller.
 6. Det finns inga studier som visar på en sådan koppling.

Ibland maskerar p-pillren att man har oregelbunden mens, och då har man även oregelbunden ägglossning som gör det svårare att bli gravid. P-piller ger sämre sexlust. Vissa kvinnor kan uppleva försämrad sexlust. För många löser sig problemet när de byter till en annan sorts p-piller.
Visa hela svaret

Hur många har blivit gravida med p-piller?

P – PILLER OCH MENS P – piller är ett mycket säkert preventivmedel. Rätt använt skyddar kombinerade p – piller till 99,7 procent och minipiller till 96-99 procent.
Visa hela svaret

Vad är det säkraste preventivmedlet?

Preventivmedel efter förlossning och under tiden du ammar – De flesta preventivmedel går bra att använda när du ammar. och ska däremot inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn. Det beror på att det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning.

barnmorskemottagning vårdcentral gynekologisk mottagning mottagning för sexuell hälsa ungdomsmottagning.

Hur effektiva är de olika metoderna? Det kan ibland vara svårt att veta exakt hur effektiv en metod är. Det beror delvis på hur noga du följer anvisningarna, men också på vilken metod du väljer.

Långverkande metoder som eller är de mest effektiva preventivmedlesmetoderna. är den enda riktigt effektiva preventivmetoden för dig som har penis och pung.Du kan läsa mer om hur effektivt ett preventivmedel är i artikeln för just det preventivmedlet.

You might be interested:  Ha Sex Under Tidig Graviditet?

Vad kostar preventivmedel? Olika preventivmedel kostar olika mycket. Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga upp till 21 år. Det gäller till exempel p-piller, p-stav och hormonspiral. Detta gäller i hela landet. I en del regioner är preventivmedel subventionerade upp till 25 års ålder.

 1. Eftersom det är olika i olika delar av landet, kan det vara bra att undersöka vad som gäller där du bor.
 2. Hur snabbt kan jag bli gravid om jag har slutat med mitt skydd? De flesta preventivmedel förutom p-spruta slutar att ha effekt direkt när du slutar använda dem.
 3. Det kan dröja upp till ett halvår och ibland längre, innan ägglossningen kommer i gång efter att du har använt p-spruta.

Därför är det ingen bra metod om du snabbt vill kunna bli gravid. Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Johanna Larback, barnmorska, Stockholms Ungdomsmottagningar Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Du kan skicka en förfrågan om att förnya ett recept genom att logga in på 1177.se. Du kan inte förnya recept genom att ringa till 1177 på telefon.

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid fast killen inte kommer i en?

Avbrutet samlag

Du är här:

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut från slidan innan utlösning. Det är inte en effektiv metod. Detta är en mycket osäker metod eftersom det kan vara svårt att dra ut penis i tid. Det kan också finnas spermier även i försatsen. Försatsen är den genomskinliga och hala vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

 • Det kan också finnas sperma kvar i urinröret från en tidigare utlösning.
 • Vilket innebär att ett samlag efter tidigare utlösning kan leda till graviditet.
 • När passar avbrutet samlag? Avbrutet samlag kan passa om du planerar att skaffa barn inom kort och det inte gör något om det blir tidigare än planerat.

När passar inte avbrutet samlag? Avbrutet samlag kan lätt leda till oönskad graviditet och passar därför inte om du absolut inte vill bli gravid. Avbrutet samlag skyddar inte mot, Ida Friedmann, 1177.se, nationella redaktionen Johanna Larback, barnmorska, Stockholms Ungdomsmottagningar Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar.

 1. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.
 2. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet.
 3. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.
 4. Ondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.
Visa hela svaret

Kan man bli gravid 2 veckor efter förlossning?

Hur effektiv är amningsmetoden? – Amning ger ett bra skydd mot graviditet om alla dessa tre kriterier är uppfyllda:

Full amning, det vill säga att barnet inte får någon form av tillägg utöver amningen. Du har inte fått tillbaka din mens efter förlossningen.

Det har inte gått mer än sex månader sedan förlossningen. Om alla kriterierna är uppfyllda är risken att bli gravid liten, men inte obefintlig. Amningsmetoden är fortfarande osäker. Du kan inte veta exakt när du kommer att få din första mens efter förlossningen.
Visa hela svaret

När börjar man känna av biverkningar av p-piller?

Biverkningar av p-piller > > > Biverkningar av p-piller P-piller, p-plåster och p-ring innehåller två hormoner: östrogen och gestagen. Minipiller innehåller bara gestagen. Eftersom könshormoner påverkar en del funktioner i kroppen, kan du få biverkningar. De flesta går dock över när kroppen har vant sig, men det kan ta 2-3 månader. Öppet alla dagar, dygnet runt. Det är vanligt att få småblödningar under de första månaderna efter att man har börjat med p-piller. Du kan också bli på dåligt humör, få minskad sexlust, gå upp i vikt och få akne, vilket är biverkningar av gestagenet. Av östrogenet kan du få ont i huvudet, bli illamående eller uppleva dig svullen i kroppen. P-ring och p-plåster, som innehåller samma typ av hormoner som p-piller, kan ge samma slags biverkningar. Vissa personer är mer känsliga för hormoner och kan därför få besvär av vissa preparat. I så fall kan man prova att byta p-piller eller testa minipiller, som bara innehåller gestagen.
Visa hela svaret

Är det gratis med p-piller?

Kvinnor 18–20 år, målgruppen för kostnadsfria preventivmedel, omfattas av kostnadsfria preventivmedel inom läkemedelsförmånen sedan den 1 januari 2017. Kvinnor 21–25 år, omfattas av regionernas egna subventioner av preventivmedel.
Visa hela svaret

Hur snabbt efter ett oskyddat samlag måste man ta akut p-piller innehållande Levonogestrel?

Hur snart behöver jag ta ett akut-p-piller? – Ibland kallas akut-p-piller för dagen efter-piller, men du måste inte ta tabletten dagen efter samlaget. Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag.

 1. Det akut-p-pillret heter Ellaone och innehåller ämnet ulipristal.
 2. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag.
 3. Den sorten innehåller hormonet levonorgestrel.
 4. Exempel på såna akut-p-piller är Postinor och Norlevo.
 5. Den första sorten är effektivare än den senare.

Oavsett vilken sorts akut-p-piller du väljer så är det bra att äta tabletten så snart som möjligt efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare du äter tabletten, desto mindre är risken att du blir gravid. Du kan få tag i båda sorterna på ett apotek eller på en ungdomsmottagning.
Visa hela svaret

Är man skyddad mot graviditet när man äter sockerpiller?

Är jag skyddad även när jag tar sockerpillren?

Du är här:

Kan man ha oskyddat sex under dagarna man äter sockerpiller utan att det är någon risk att bli gravid? Ja, har du tagit dina p-piller som du ska är du skyddad mot graviditet även de dagar du äter sockerpiller. Det är alltså helt riskfritt att ha samlag då.
Visa hela svaret

Kan en kille hämta ut akut p-piller?

Hej! Jag undrar hur säkra “dagen efter-piller” är? Och var får man köpa dem? Dagen efter-piller, eller akut p-piller som de också kallas är ungefär lika säkra som p-piller.100 procent säkra preventivmedel finns inte, men ganska nära kommer de. Man brukar säga att man ska ta pillren inom tre dygn från det att man har haft ett oskyddat samlag för att de ska verka, ju snabbare man tar dem desto bättre.

Dagen efter-pillren går att köpa receptfritt på apoteket. För det mesta ligger de inte framme på hyllan, utan man måste fråga efter dom av personalen. Det som dagen efter-pillren gör är att de hindrar ägglossningen från att komma igång. Det enda sättet som man kan vara säker på att dagen efter-pillret har fungerat är att man får sin mens, för det är ett tydligt tecken på att man inte är gravid.

Om man är rädd att man är gravid så lönar det sig alltid att göra ett graviditetstest. Graviditetstest kan man köpa på Apoteket eller i vissa stora varuhus. Är man jätteorolig kan man också beställa tid till läkaren eller göra ett graviditetstest gratis på hälsostationen.
Visa hela svaret

När ska man börja på ny karta p-piller?

Så äter du p-piller

Du är här:

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen. Börja Med P Piller Efter Graviditet P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.

Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost. Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden. Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller. Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

Du kan också välja att ta ett längre uppehåll. Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar. Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter. Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller. Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så.

 • Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.
 • Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta.
 • Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll.
 • Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara.

Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i. Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad.

 • Eller om du vill skjuta på blödningen.
 • Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan.
 • När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är.
 • Då blöder du klart.
 • Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta.

 • Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning.
 • Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré.
 • Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad.
You might be interested:  Tidiga Tecken På Graviditet Flytningar?

Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

Skydda dig med om du har under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska. Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker. Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om.

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid.

Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än. Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid. Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller. En del får regelbunden mens direkt. För andra kan det ta några månader.

Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Emmali Anséus Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Artikel P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag.
Visa hela svaret

Hur exakt måste man vara med p-piller?

Är det viktigt att ta p-piller vid exakt samma tid jämt? Är det viktigt att ta p-piller vid rätt tidpunkt? Jag brukar ta dem på morgonen när jag vaknar. Men eftersom jag vaknar olika tider kan det hända att jag ibland tar dem klockan 7 och ibland klockan 10. Ska jag ändra på det och ta samma tidpunkt på kvällen istället?

Det viktiga med p-piller är att man tar dem regelbundet, men att du ibland tar dina p-piller klockan 7 och ibland klockar 10 spelar ingen roll.Det viktiga är att det inte går mer än 36 timmar mellan två piller, eftersom du då inte längre har ett säkert graviditetsskydd.Om du tar dina p-piller på morgonen eller på kvällen spelar alltså ingen roll, det viktiga är att du kommer ihåg att ta dem.

Många tycker det är lättare att komma ihåg att ta sina p-piller om man gör det samtidigt som man till exempel borstar tänderna på morgonen eller på kvällen. Om du har en rutin som fungerar bra för dig tycker jag att du ska fortsätta med den. Med vänliga hälsningar Sofia Alsing, barnmorska UMO-podden 48.
Visa hela svaret

Hur Sen kan man vara med p-piller?

Du är fortfarande skyddad om det inte hunnit gå mer än 36 timmar mellan två p – piller. Ta det missade p – pillret så snart som möjligt och ta nästa p – piller på vanlig tid.
Visa hela svaret

Hur får man ut p-piller?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne. Börja Med P Piller Efter Graviditet P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska. Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt.

Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst. En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll.

Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll fyra dagar innan du börjar på nästa karta. Du får en blödning under de dagar som du tar sockerpiller eller inga piller alls.

Det är ingen vanlig mens, utan brukar kallas bortfallsblödning. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid. Blödningen brukar ofta börja två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller. Men den kan komma både tidigare och senare. Det är också vanligt och helt normalt att du fortfarande blöder när det är dags att börja på en ny karta.

P-piller gör ofta att du blöder mindre och mer regelbundet än när du har mens. Du får också mindre värk när du blöder. Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan göra det tillsammans med en daglig rutin som till exempel när du borstar tänderna.

 • Hormonerna i p-piller kan minska besvär med till exempel ,  och  .
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot finnar.
 • P-piller minskar risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.
 • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Skyddet påverkas om du kräks, får kraftig diarré eller glömmer att ta en tablett.

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Många ungdomsmottagningar har också öppet för dropin-besök. Då kan du komma dit utan att behöva boka en tid. Kolla vad som gäller för, Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral.

Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller. Det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig. Det kan finnas andra anledningar till att börja med p-piller än att skydda sig mot graviditet. Till exempel om du har besvär med mensen som kraftig mensvärk, rikliga blödningar eller PMS.

P-piller kan också hjälpa mot akne. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får också frågor om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd än p-piller.

Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Ibland får du även väga och mäta dig. Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

 • har en kraftig övervikt
 • röker
 • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
 • själv har haft blodpropp tidigare.

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel,,, om något av detta stämmer in på dig. Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.

Om det funkar för dig att ta p-piller kommer du att få ett recept. Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek. Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller. På apoteket behöver du visa din legitimation. Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller.

Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att ta ett nytt blodtryck och prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker i ett år. Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.

Du kan börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag. Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet. Kroppen kan behöva lite tid att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner.

Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader.

Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder. De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska. Du ska i första hand kontakta den som skrivit ut läkemedlet om du får något besvär av det. Du kan också genom att fylla i ett formulär på deras hemsida. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel.

 1. Det räcker med att du tror att besvären beror på läkemedlet.
 2. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.
 3. Här hittar du innehåll om mens.
 4. Artikel Hitta din närmaste mottagning.
 5. Artikel På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet.

Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning. Egna berättelser Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.
Visa hela svaret