Vätska I Kroppen Efter Graviditet?

Vätska I Kroppen Efter Graviditet
Avföring Det kan ta ett tag innan magen kommer igång efter en förlossning. Många kvinnor kan tycka att det är skönt att hålla en binda eller tvättlapp mot mellangården för att underlätta tarmtömning den första tiden. För att undvika förstoppning är det bra att dricka rikligt och äta fiberrik kost.

 • Blödning En vaginal blödning/avslag kommer från såret i livmodern där moderkakan suttit.
 • Blödningen är initialt mensliknande, därefter blir avslaget allt mer brunaktigt för att mot slutet bli helt ljust och avta helt.
 • Det är normalt att ha avslag upp till 6-8 veckor efter födseln.
 • Den första tiden är det viktigt att vara noggrann med hygienen dvs byta binda och duscha ofta.

Under tiden du blöder skall du undvika att bada, använda tampong eller ha oskyddat samlag pga infektionsrisken. Bristning Det är vanligt att det uppstår bristningar under födseln som sedan behöver sys av barnmorska eller läkare. Stygnen behöver inte tas bort, de försvinner spontant.

Det är vanligt att känna sig öm och svullen. Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Barnolja kan lindra vid klåda och irritation under läkningen, tvål bör undvikas. Om smärtan från en bristningen tilltar kan det vara tecken på infektion, vilket är mycket ovanligt.

Bristning som involverar ändtarmsmuskeln Vid ett fåtal förlossningar uppstår en skada på ändtarmsmuskeln. Då behöver man oftast smärtlindrande tabletter och tabletter som håller avföringen mjuk. Det kan ta lite tid innan muskeln återfår sin normala funktion.

När värken gått över är det dags att börja träna bäckenbotten. Eftervärkar Efter födseln drar livmodern ihop sig, vissa kvinnor upplever det som värkar eller kraftig mensvärk och det kallas för eftervärkar. Det är vanligt att man känner av mer eftervärkar vid amning. Ofta får omföderskor kraftigare eftervärkar än de kvinnor som fött sitt första barn.

För en del kvinnor är eftervärkarna rejält smärtsamma, medan andra kvinnor är helt opåverkade. En varm vetekudde, TENS-apparat eller smärtlindrande tabletter kan hjälpa mot eftervärkar. Hemorrojder Hemorrojder är vidgade blodkärl som sitter utanför eller innanför ändtarmsöppningen.

 1. Det är vanligt med hemorrojder under graviditeten och efter förlossning och det beror på hormonpåverkan.
 2. Hemorrojder kan vara mycket smärtsamma, men det finns behandling i form av receptfri salva eller stolpiller som kan lindra.
 3. Varstår problemen efter behandlingen kan man vända sig till sin husläkare för vidare hjälp.

Humör och känslor Att bli förälder är en stor omställning såväl fysiskt som psykiskt. Att ha möjlighet till avlastning kan vara viktigt och nödvändigt. Fundera runt ditt sociala nätverk för att se om det finns möjlighet till hjälp/avlastning om behov uppstår.

 1. Tre till fem dagar efter födseln inträffar det vi kallar för ”babyblues” eller ”motherblues”.
 2. Den orsakas av den hormonella omställningen som sker efter att erat barn har fötts.
 3. Den kan leda till att man känner sig ledsen, skör samt att ansvaret för ett barn kan kännas övermäktigt.
 4. Dessa känslor ska lägga sig inom ett par dygn.

Om man har en kvarvarande känsla av hopplöshet och/eller nedstämdhet eller inte kan känna någon glädje över barnet i mer än två veckor. Eller om man har tankar om barnet eller sig själv som man inte känner igen så kan det vara tecken på en förlossningsdepression.

Postpartum nedstämdhet kan drabba båda parter i ett förhållande. Om du upplever dessa tankar och känslor är det viktigt att du försöker förmedla dem till någon i din närhet och att du vänder dig till din barnavårdcentral (BVC) alternativt barnmorskemottagning eller vårdcentral. De har sedan möjligheten att slussa dig vidare så att du får rätt hjälp.

Ju snabbare du får hjälp och rätt behandling desto snabbare kan du tillfriskna. Har man tidigare haft depressioner i livet löper man en ökad risk att drabbas av förlossningsdepression. Var, som nybliven mamma och som partner, uppmärksam på tecknen ovan och sök hjälp vid behov.

Lipp Vid ett fåtal förlossningar uppstår behov av klipp. Klipp sys efter förlossningen av barnmorska eller läkare och sköts på samma sätt efter födseln som en spontan bristning. Ibland kan det vara skönt att avlasta underlivet, vid amning testa liggande amningsposition. Använd ej ”sittring” då det kan förhindra läkning.

Livmoderinfektion Symtom på infektion i livmodern kan vara ihållande mensliknande smärta över livmodern, feber, illaluktande avslag och allmän sjukdomskänsla. Livmoderinfektion behöver behandlas med antibiotika. Mensen Den regelbundna mensen kommer oftast inte tillbaka förrän amningen är avslutad.

Variationerna är stora beroende på om du ammar helt eller inte. Det är svårt att veta när den första ägglossningen sker och därför viktigt att skydda sig mot oönskad graviditet. Sexualitet Det är mycket individuellt när lusten kommer tillbaka. Du och din partner kan ha sex igen när det känns bra för er båda.

Vid samlag kan ibland extra glidmedel behövas pga torra slemhinnor (som beror på den tillfälliga östrogenbristen). Sveda Sveda då man kissar är mycket vanligt och beror ofta på små skrapsår eller bristningar runt urinröret. Om det svider kan det hjälpa att skölja med vatten samtidigt som du kissar och även dricka mycket vatten, vilket leder till att urinen blir mindre koncentrerad.
Visa hela svaret

You might be interested:  Rätt Till Ledighet Vid Graviditet?

Contents

När försvinner vätskan ur kroppen efter förlossningen?

Besvär efter förlossningen När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn.

Det är vanligt att få lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning. Hur man upplever besvären är olika, det finns inget som är rätt eller fel att känna. En del får komplikationer som behöver behandling. Vad kan jag göra själv efter förlossningen? Det kan ta ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen.

Det är bra att röra på sig. Du kan till exempel promenera. Det är också bra med, Prata gärna med andra som du känner förtroende för om hur du mår. Det kan hjälpa att sätta ord på sina känslor. Du kan alltid ringa och få, Blödning efter förlossningen Alla blöder från slidan efter en förlossning.

 1. Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen.
 2. Blödningen kallas avslag.
 3. Det är vanligt att blöda i sex till åtta veckor.
 4. När du är aktiv och rör på dig kan det komma lite mer blod.
 5. Det är också vanligt att det kommer mer blod om du har legat stilla och sedan reser dig.
 6. Då kan det också komma blodklumpar.

Blödningen avtar med tiden. Första dagarna är det som en riklig mens. Sedan blir avslaget brunaktigt innan det till slut blir ljusare och upphör.
Visa hela svaret

Hur lång tid innan magen försvinner efter graviditet?

Efter förlossningen börjar de dra ihop sig igen. Men många är svaga i magen de första månaderna. Du behöver träna för att musklerna ska växa ihop och för att bli stark igen. För en del växer inte magmusklerna ihop ordentligt.
Visa hela svaret

Varför går jag inte ner i vikt efter förlossning?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Hur ser avslag ut?

Livmodern – Avslaget är en sårvätska som kommer från sårytan där moderkakan suttit. Första dagen blöder det förhållandevis rikligt, därefter blir avslaget allt mer brunaktigt för att till slut bli helt ljust. Avslaget upphör oftast efter 6-10 veckor. Det ska inte lukta illa, i så fall kan det tyda på en infektion.
Visa hela svaret

Vill gå ner i vikt och ammar?

Mat och dryck när du ammar Din bröstmjölk är anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas. Det finns en del saker att tänka på när du ammar. Till exempel behöver du dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Det går åt extra energi och näringsämnen för att producera bröstmjölk.

 1. Du behöver därför äta allsidigt och varierat.
 2. Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett, jod och folsyra.
 3. Det är också bra att äta järnrik mat.
 4. Du kan äta det mesta när du ammar, men det finns en del mat du bör undvika.
 5. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska du inte äta fisk som kan ha förhöjda halter av kvicksilver, dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.
You might be interested:  Hur Känns Det I Magen Vid Tidig Graviditet?

Många går ner i vikt när de ammar, även om de äter som vanligt. De första veckorna är det vanligt att gå ner ganska mycket i vikt. Därefter är det bra att hålla viktnedgången till högst ett halvt kilo i veckan. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar, eftersom det går åt vätska till bröstmjölken.

 1. Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt.
 2. Undvik helst läsk, energidrycker och saft, eftersom de varken ger dig eller barnet någon näring utan bara onödiga kalorier.
 3. Du kan dricka kaffe och te när du ammar.
 4. Den lilla mängd koffein som förs över via bröstmjölken skadar inte barnet.
 5. Du bör undvika att dricka alkohol när du ammar.

Enligt forskning innebär det inga medicinska risker för barnet så länge du dricker måttliga mängder. Med det menas ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan. Däremot har studier kunnat visa att det finns risker om barnet får i sig mer alkohol än så.
Visa hela svaret

Hur tappar man vätska snabbt?

6 Säkra & Naturliga Knep för att Tappa Vattenvikt Vätska I Kroppen Efter Graviditet WEIGHTWORLD. Den mänskliga kroppen består av ca 60% vatten. Denna livskälla spelar en avgörande roll hos alla kroppsliga funktioner. Ändå oroas många individer över att lägga på sig vattenvikt. Detta gäller särskilt för kroppsbyggare och idrottare vilka ständigt har en stor press på att hålla vikten för att kunna kvalificera in sig till en specifik tävlingskategori.

Motionera Under En Regelbunden Basis

Motion är ett av de snabbaste och bästa sätten att bli av med vattenvikt. Alla former av motion, oavsett om det handlar om styrketräning, kondition eller bara aerobics gör att du tappar vattenvikt förutsatt att du svettas under dessa aktiviteter vill säga.

I genomsnitt så kan en timmes motion hjälpa dig att tappa någonstans mellan 450 – 1800 g i vattenvikt. Detta påverkas också av yttre faktorer såsom kläder och värme. När du tränar så överför din kropp även mycket vatten till dina muskler och bidrar således till att minska vattenmängden vilken i vanliga fall återfinns utanför cellerna.

En härlig och avkopplande stund i bastun efter ett krävande pass på gymmet är också ett bra sätt att gå ner i vattenvikt.

Konsumera Diuretiska Tabletter

Ett diuretikum som tillverkas av naturliga ingredienser är ett krångelfritt sätt att bli av med överflödigt vatten i kroppen. Det är speciellt formulerat för att spola ut överflödigt vatten samtidigt som det stödjer den livsnödvändiga njurfunktionen. Naturliga urindrivande tabletter hjälper även till att ta itu med det obehag som orsakas av uppblåsthet och svullnader.

Endast 1 tablett per dag bidrar till att förse din kropp med viktiga näringsämnen, skyddar den mot skador och hjälper till att upprätthålla en naturlig balans. Den görs sig av med överflödig vätska men behåller alla de viktiga vitaminer och mineraler som utgör fundamentet för ditt allmänna välbefinnande.

Du kan beställa dessa veganvänliga diuretikumtabletter online på Långvarig stress höjer snabbt nivån av kortisol i kroppen. Detta hormon har en direkt effekt på kroppens förmåga att behålla vatten. Detta inträffar ofta när man känner sig stressad eftersom situationen i fråga ökar kortisolnivåerna vilket i sig inverkar negativt på ADH (antidiuretiskt hormon), vilket är hormonet som styr vattenbalansen i kroppen.

Hantera Ditt Intag av Salt

Natrium erhålls i huvudsak från salt och det är en av de vanligaste förekommande elektrolyter i kroppen. Natrium spelar en nyckelroll för att upprätthålla en kontrollerad hydrering vilket innebär att om dina natriumnivåer befinner sig i obalans så kommer det ha en direkt inverkan på kroppens förmåga att behålla vatten.

Ett högt intag av salt beror vanligtvis på en kost rik på bearbetade livsmedel i kombination med ett lågt intag av vatten. Plus, när du främjar en stillasittande livsstil så kommer din kropp att börja lagra överflödigt vatten och göra att du lägger på oönskad vikt. Även om detta kan låta kontraproduktivt så bidrar hydrering till att minska vätskeansamling i kroppen.

Din kropp strävar allt efter att vara i balans men om du råkar vara uttorkad för ofta så kommer din kropp att lagra mer vatten än normalt i ett försök att hålla vattennivåerna i balans. Att kunna upprätthålla ett optimalt intag av vatten på den daglig basis är även avgörande för njurens och ditt leverns välbefinnande.

Det kan också minska vätskeansamlingen av vatten i kroppen i det långa loppet. Fördelarna med att dricka mer vatten går långt utöver din allmänna välbefinnande. Forskning visar att adekvat hydrering är också kopplad till optimal hjärnfunktion och fettförbränning. Men om du börjar dricka alltför stora mängder vätska så kommer sannolikt även din vattenvikt att öka.

You might be interested:  Propp I Lungan Vid Graviditet?

Du bör således dricka 8-9 glas vatten under en dag, vilket anses vara tillräckligt för att hålla dig hydrerad. Du kan välja att dricka mer vatten när du tränar eller när temperaturen ökar. Du kan övervaka ditt vattenintag genom att observera färgen på urinen.

Skär Ner på Raffinerade Kolhydrater

Att skära ner på kolhydrater är ett bombsäkert sätt att snabbt bli av med överflödigt vatten. Kolhydrater lagras huvudsakligen i levern och muskler i form av glykogen. Detta glykogen drar även till sig vatten där 1 gram glykogen tenderar att suga åt sig 3-4 gram vatten.

Detta ger en tydlig förklaring till varför människor går ner i vikt direkt när de byter ut sina vanliga måltider till en diet som baseras på få eller inga kolhydrater. Ett högt intag av raffinerade kolhydrater såsom pizza, pasta och bröd höjer också dina insulinnivåer. När förekomsten av detta hormon ökar så bidrar det även till att natrium och vatten återabsorberas i njurarna.

När du anammar en diet med lågt kolhydratinnehåll så kommer dina insulinnivåer att sjunka vilket i sig leder till en förlust av natrium följt av förlust av vatten i njurarna. Så, om önskar tappa vatten vikt så bör du helt enkelt ändra intaget av kolhydrater.

 • Du bör ganska snart kunna se en märkbar skillnad på ditt yttre jag.
 • Slutsats Överflödig vattenvikt är vanligt förekommande och inte så komplicerat att bli av med.
 • För att hålla vattennivåerna balanserade och undvika att lägga på överflödig vattenvikt så bör du äta mycket frukt och grönsaker i kombination med ett naturligt diuretikum (vätskedrivande) tillskott.

Du rekommenderas även öva på att hantera din stress och fokusera på din sömn. Det bästa sättet att bekämpa överflöd vattenvikt på sikt är dock att ta reda på grundorsaken och jobbat på att lösa den. Summa summarum så ligger nyckeln till att förlora överflödig vattenvikt i att övervaka din kost och livsstil samt göra de nödvändiga förändringarna.

Publicerad 05:30, 23 november 2020 Annons: Annons: Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86 eller donera via PayPal: Få dina lokala nyheter i mejlen! : 6 Säkra & Naturliga Knep för att Tappa Vattenvikt
Visa hela svaret

Hur gör man för att bli av med vätska i kroppen?

Dra ner på saltet om du känner att kroppen inte känns helt rätt. Vätskedrivande kost och tillskott består ofta av magnesium, kalium och B6 som är ämnen som har en motsatt effekt från saltet, det hjälper till att driva bort vätskan från kroppen.
Visa hela svaret

Hur kan man bli av med vätska i kroppen?

Goda råd för vätskebalans –

Vid stark värme, svettning eller diarrésjukdom kan vätskeförlusterna öka dramatiskt. Det är då viktigt att du tillfälligt ökar vätskeintaget. Vid stora vätskeförluster behöver man ibland även minska eller göra ett uppehåll med sina vätskedrivande och RAS-blockerande läkemedel. Prata med din läkare/sjuksköterska. Om du har problem med svullna ben pga. vätskeansamling – lägg fötterna i högläge. Det kan vara bra att ha ett par stödstrumpor för att motverka svullnader i underbenen. Undvik strumpor med hård resårkant. Om du har lätt för att samla på dig vätska så tänk på att begränsa ditt vätskeintag.

Visa hela svaret

Hur vet man om det är fett eller vätska?

Fettmassa – ungefär 7000-8000 kcal per kilo – Fett är kroppens energilager. Vi har alla mycket energi lagrat som fett även om vissa människor har mycket mer än andra. Men fett är ett väldigt effektivt lager och ett kilo fett innehåller hela ~7000-8000 kcal.

 1. Du kan jämföra det här med rent fett som innehåller ~9000 kcal per kilo.
 2. Så kroppens fettlager är alltså inte rent fett utan där finns lite annat med så som celler, vätska mm.
 3. Men knappt 80 procent av fettväven är alltså rent fett lagrad i en form kallad triglycerider.
 4. Fettväv är en väldigt metabolt aktiv vävnad men dess kaloriförbrukning är inte särskilt stor.

Uppskattningsvis förbrukar ett kilo fettmassa ungefär 4 kcal varje dag (, ). Så har du 15 kg fett på kroppen så förbrukar den endast 60 kcal på en hel dag. Detta är ju dock bara den direkta kaloriförbrukningen från fettet. Men väger du mer på grund av fett så kommer du ju förbruka fler kalorier varje gång du förflyttar dig eftersom du bär runt på mer vikt.Det finns egentligen inte mycket mer att säga här än att du ska minnas att kroppsfett innehåller just 7000 kcal.
Visa hela svaret