Patienten ska: Be barnmorskan, läkaren eller sjuksköterskan om ett intyg om graviditet. Skicka in sitt intyg om graviditet till Försäkringskassan.
Visa hela svaret
Contents
- 0.1 När ska man meddela Försäkringskassan om graviditet?
- 0.2 Vad ska man skicka in till Försäkringskassan gravid?
- 0.3 Var skickar man sitt Moderskapsintyg?
- 1 När ska man anmäla att man är gravid?
- 2 Har skickat in Moderskapsintyg vad händer sen?
- 3 Vad gör man på inskrivningen gravid?
- 4 När ska man skicka in ansökan om föräldrapenning?
- 5 Hur långt i förväg måste man ansöka om föräldraledighet?
När ska man meddela Försäkringskassan om graviditet?
Vem kan få graviditetspenning? – Du kan ha rätt till graviditetspenning om du är gravid och
har ett arbete i Sverige som du inte kan utföra, antingen för att det är fysiskt ansträngande eller för att det finns risker i arbetsmiljöninte kan bli omplacerad av din arbetsgivare till ett lättare eller mindre riskfyllt arbetehar en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Du kan få ersättning tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning, om du har rätt till graviditetspenning på grund av ett fysiskt ansträngande arbete. Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete, på grund av risker i arbetsmiljön, kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Du som är egenföretagare kan inte själv intyga att du inte kan arbeta på grund av risker i arbetsmiljön, utan det måste en arbetsmiljöspecialist göra. Oavsett av vilken anledning du får graviditetspenning, kan du som längst få den fram till och med 11:e dagen före beräknad förlossning.
Visa hela svaret
Vad ska man skicka in till Försäkringskassan gravid?
2. Meddela oss dina inkomstuppgifter – Om du är anställd ska du be din arbetsgivare logga in på forsakringskassan.se och lämna dina inkomstuppgifter med kod 5033 i e-tjänsten “Lämna svar på inkomstförfrågan”. Om du är studerande eller arbetssökande ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta vilka uppgifter vi behöver få av dig.
Visa hela svaret
Var skickar man sitt Moderskapsintyg?
Du får också information om förväntade rörelsemönster hos barnet. Du kommer att få ett moderskapsintyg av barnmorskan som du ska skicka in till Försäkringskassan.
Visa hela svaret
När ska man anmäla att man är gravid?
Besök på barnmorskemottagningen När du är gravid erbjuds du att regelbundet besöka barnmorskemottagningen. Det är för att se hur du och fostret mår, och för att förbereda inför förlossningen. Besöken är gratis för dig. Som blivande medförälder är du välkommen att följa med på besöken hos barnmorskan, om den som är gravid vill det.
- Du kan också ställa frågor och få stöd.
- Den här texten finns också på samt,
- Ontakta en barnmorskemottagning Alla gravida är välkomna till en barnmorskemottagning.
- Besöken är frivilliga.
- Ontakta en barnmorskemottagning när du har fått reda på att du är gravid.
- Här kan du,
- Det är vanligt att bli kallad till ett första besök tidigt i graviditeten, då du får information om hälsa och livsstil när du är gravid.
Det handlar till exempel om hur, droger och kan påverka fostret. Du kan också få veta mer om, om du vill. I graviditetsvecka nio till tolv är det dags för ett nytt besök. Då pratar du och barnmorskan om hur du mår, om du har några sjukdomar och om dina tankar om graviditeten.
Du får också information om, om du vill. Din graviditet dokumenteras i en, I journalen skriver barnmorskan in uppgifter om hur du mår, vad du väger och olika provsvar. Uppgifter om sjukdomar och läkemedel skrivs också in i journalen. Ungefär i vecka 20 får du ett intyg om graviditet av barnmorskan. Intyget anger också datum för beräknad förlossning.
Intyget skickar du till, som ger besked om kommande föräldrapenning. Man besöker barnmorskan ungefär sex till tio gånger om graviditeten är utan komplikationer. Ofta erbjuds du som är gravid för första gången fler besök än du som har fött barn tidigare.
Besöken brukar ske ungefär en gång i månaden till omkring vecka 30. Därefter blir besöken tätare. Det blir fler besök om du behöver extra stöd, eller om det blir komplikationer med graviditeten. Efter vecka 30 kan det vara en eller tre veckor mellan besöken, beroende på vilka behov du har. Vilka arbetar på en barnmorskemottagning? På barnmorskemottagningarna arbetar barnmorskor med kunskap om graviditet, förlossning och eftervård.
På en del mottagningar arbetar undersköterskor som tar hand om viss provtagning. Det brukar också finnas tillgång till gynekolog och läkare. Alla gravida erbjuds läkarbesök. Du får alltid träffa en läkare om det finns risker eller sjukdomar som kan påverka graviditeten och förlossningen.
Alla som arbetar på barnmorskemottagningen har, Det är vanligt att barnmorskemottagningen anordnar föräldraträffar. Det kan finnas olika samtalsgrupper. Till exempel grupper för de som ska föda barn för första gången, för ensamstående, för unga, för de som har fött barn tidigare eller för blivande medföräldrar.
Det ordnas också ofta informationsträffar om förlossning, smärtlindring, amning och det nyfödda barnet. I många föräldragrupper diskuteras även hur livet kan förändras när du är nybliven förälder. Ibland arrangeras träffar med, Hur träffarna ser ut varierar mycket mellan olika barnmorskemottagningar.
Hos barnmorskan får du tips om, Hen kan också ge tips på som kan fungera för dig. Andra ämnen kan vara hur det känns att bli förälder och hur du kombinerar graviditeten med ditt vardagsliv. Tala om för barnmorskan om du använder naturläkemedel eller hälsokostpreparat. Dessutom kan barnmorskan fråga om ärftliga sjukdomar.
Uppgifter om tidigare graviditeter och förlossningar förs in. Barnmorskan frågar också om du har funderingar kring tidigare förlossningar eller den kommande.
Visa hela svaret
Var skicka intyg till Försäkringskassan?
Digitala intyg – De intyg som din läkare eller du själv har skickat in till Försäkringskassan digitalt behöver du inte skicka med post. Om du känner dig osäker på om intyget har kommit in till Försäkringskassan kan du se detta genom att logga in på Mina sidor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Exempel på intyg du kan skicka in digitalt:
läkarintyg för sjukpenningläkarutlåtande för aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmågaläkarutlåtande för aktivitetsersättning vid förlängd skolgångläkarutlåtande för sjukersättning.
Får gravida gå hem vecka 20?
Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och det är viktigt att vara frisk inför sin förlossning. Därför är det extra viktigt för dig som är gravid att vaccinera dig eller att undvika att bli smittad om du inte har vaccinerat dig.
- Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
- Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning.
- Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.
- Enligt Socialstyrelsen finns även andra faktorer som kan öka risken för allvarlig covid-19, t.ex.
fetma, högt blodtryck och diabetes. Gravida kvinnor utan särskilda riskfaktorer med lindriga symptom på luftvägsinfektion behöver generellt inte testa sig för covid-19. De som har kända riskfaktorer, eller svårare besvär från luftvägarna, bör kontakta sin läkare eller barnmorska för bedömning om det bör göras ett covid-19-test.
Riskgrupper (Socialstyrelsen.se) Gällande åtgärder mot covid-19
Hur rapportera till Försäkringskassan?
Försäkringskassan kontrollerar att du får rätt ersättning – För att vara säkra på att du får rätt ersättning kontrollerar vi ibland uppgifterna i din ansökan före utbetalning. Vi kan även kontrollera ansökningar för tidigare perioder om vi upptäcker att något har blivit fel.
Visa hela svaret
Hur skickar man in bilagor till Försäkringskassan?
I till exempel Ansök om bostadsbidrag kan du skicka in digitala bilagor. Det gör du direkt i e-tjänsten. I vissa e-tjänster kan du lägga till digitala bilagor i efterhand, så länge ditt ärende är öppet. Då ser du länken Lägg till bilagor till din ansökan under Ärenden på Mina sidor.
Visa hela svaret
Har skickat in Moderskapsintyg vad händer sen?
Hej! När du har skickat in ditt moderskapsintyg till Försäkringskassan kommer du få hemskickat en inkomstblankett som din arbetsgivare ska fylla i. Är du arbetssökande eller studerande får du kontakta vårt Kundcenter på 0771-524 524 för att få en annan blankett gällande inkomst.
Visa hela svaret
När ska man skicka in till Försäkringskassan?
När kommer pengarna? – Om du har ansökt senast den 10:e i månaden och din ansökan är komplett, så får du normalt pengar den 25:e samma månad. Handläggningstiden kan bli längre om vi behöver utreda ditt ärende lite mer. Då kommer pengarna den 25:e månaden därpå.
Visa hela svaret
Kan man skicka in Moderskapsintyg digitalt?
Så skickar du in moderskapsintyg –
Be din barnmorska, läkare eller sjuksköterska om ett intyg om graviditet Skicka in ditt moderskapsintyg här
I länken ovan anger du adress: Försäkringskassans inläsningscentral 839 88 Östersund
Visa hela svaret
Hur skickar man meddelande till Försäkringskassan?
Vi kan tyvärr inte svara via mejl på frågor om personliga uppgifter eller om ett ärende. Logga istället in på Mina sidor där du bland annat kan se när dina pengar kommer, om ditt ärende är beslutat och ändra ditt kontonummer. Du kan också ringa oss på 0771-524 524.
Visa hela svaret
Vad gör man på inskrivningen gravid?
Första besöket – Det första besöket är ett kortare besök med fokus på fostrets miljö i magen samt hur ni själva kan påverka detta. Du får vara beredd på att svara på frågor om dina livsstilsvanor. För att minska riskerna för fostret samtalar och informerar vi om alkohol, rökning, droger och läkemedel under graviditeten.
Många gravida tycker det känns tryggt och skönt att få diskutera dessa frågor i tidig graviditet med en barnmorska. Alkohol passerar genom moderkakan över till fostret och det påverkar hur fostret mår och utvecklas. Rökning och snusning påverkar blodcirkulationen genom moderkakan till fostret, vilket kan leda till att syre- och näringstillförseln till fostret blir sämre.
Vid inskrivningen träffar du oftast den barnmorska som kommer att följa dig under graviditeten. Du och barnmorskan pratar om vad som är bra att tänka på för att du, din eventuella partner och fostret ska må bra under graviditeten. Var inte rädd för att fråga – barnmorskorna har hört det mesta förut.
Visa hela svaret
Vem sjukskriver vid graviditet?
Patienten ska: Prata med sin arbetsgivare. Be läkaren eller sjuksköterskan om ett medicinskt underlag. Ansöka om graviditetspenning till Försäkringskassan.
Visa hela svaret
När ska man skicka in ansökan om föräldrapenning?
1. Anmäl föräldrapenning. Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för.
Visa hela svaret
Kan man skicka SMS till Försäkringskassan?
Kan jag använda teletal, bildtelefoni eller texttelefon när jag kontaktar er? Ja, det kan du.
Visa hela svaret
Vad händer om man inte lämnar in läkarintyg?
Vad gäller när arbetsgivare kräver sjukintyg från första dagen? Fråga: Vad gäller när arbetsgivare kräver sjukintyg från första dagen? Svar: Förstadagsintyg är något som arbetsgivaren kan begära av arbetstagare, både enligt lagstiftningen och enligt kollektivavtal.
- Det leder ofta till frågor kring vilka rättigheter och skyldigheter som gäller för anställda och arbetsgivare.
- De flesta kollektivavtal i handeln har specifika regler som kompletterar lagstiftningen vid begäran av förstadagsintyg av arbetsgivaren.
- Likt vad som gäller i lagstiftningen så finns det inte något krav på arbetsgivaren att förhandla med facket innan de beslutar om att begära sjukintyg från första dagen.
Däremot skall arbetsgivaren alltid ha särskilda skäl för att begära ett sånt intyg. Exempel på det är missbruk av sjukskrivning och att det finns misstanke om alkohol- eller drogmissbruk. Läkarintyget behöver dock inte ange sjukdom eller sjukdomsorsak, det viktiga är att det framgår att arbetsförmågan är nedsatt.
Ravet på sjukintyg från första dagen gäller dessutom först vid nästa sjukdomsperiod och kravet får inte omfatta längre tid än ett år. Kollektivavtalen säger också att arbetsgivaren har rätt att vid förstadagsintyg anvisa läkare och att arbetsgivaren i så fall ska bekosta läkarbesöket. Om arbetstagaren inte lämnar ett sjukintyg behöver arbetsgivaren inte betala ut någon sjuklön.
Men om arbetstagaren har godtagbara skäl, till exempel har försökt få tag i läkare eller på grund av sjukdomen inte kunnat uppsöka läkare, ska arbetsgivaren ändå betala ut sjuklön. Uppdaterad: 22 oktober 2018 : Vad gäller när arbetsgivare kräver sjukintyg från första dagen?
Visa hela svaret
Hur ska man säga till chefen att man är gravid?
Måste jag berätta för chefen att jag är gravid? – Du har ingen skyldighet att berätta för din arbetsgivare att du eller din partner väntar barn. Vill du vara föräldraledig måste du däremot anmäla det minst två månader i förväg. Du ska samtidigt berätta hur länge du tänkt vara borta från jobbet.
Visa hela svaret
När ska man skicka in till Försäkringskassan?
När kommer pengarna? – Om du har ansökt senast den 10:e i månaden och din ansökan är komplett, så får du normalt pengar den 25:e samma månad. Handläggningstiden kan bli längre om vi behöver utreda ditt ärende lite mer. Då kommer pengarna den 25:e månaden därpå.
Visa hela svaret
Hur långt i förväg måste man ansöka om föräldraledighet?
Anmälan och beslut om ledighet – 13 § En arbetstagare som vill utnyttja sin rätt till ledighet enligt 4, 5, 6, 7 eller 9 § ska anmäla detta till arbetsgivaren minst två månader före ledighetens början eller, om det inte kan ske, så snart som möjligt.
I samband med sin anmälan ska arbetstagaren ange hur lång tid ledigheten är planerad att pågå. En arbetstagare som vill utnyttja sin rätt till ledighet enligt 8 § ska anmäla ledigheten till arbetsgivaren minst en vecka före ledighetens början. Om ledigheten beror på sjukdom eller smitta, gäller dock inte någon anmälningstid.
Lag (2008:933).14 § Arbetstagaren skall samråda med arbetsgivaren om ledighetens förläggning och om andra frågor som rör ledigheten. Om det kan göras utan olägenhet för arbetstagaren, skall denne lägga ledighet som avses i 11 § så att verksamheten hos arbetsgivaren kan fortgå utan påtaglig störning.
Kan överenskommelse inte träffas om hur ledigheten skall tas ut vid förkortad arbetstid, skall arbetsgivaren förlägga ledigheten i enlighet med arbetstagarens önskemål, om en sådan förläggning inte medför påtaglig störning i arbetsgivarens verksamhet. Arbetsgivaren får inte utan arbetstagarens samtycke förlägga ledigheten på annat sätt än att sprida den över arbetsveckans samtliga dagar, dela upp ledigheten under arbetsdagen eller förlägga den till någon annan tid än arbetsdagens början eller slut.
Har beslut i en sådan fråga som avses i andra stycket träffats på annat sätt än enligt arbetstagarens önskemål, skall arbetsgivaren underrätta arbetstagaren och arbetstagarens lokala arbetstagarorganisation om beslutet. Detta skall om möjligt göras senast två veckor före ledighetens början.
Visa hela svaret
När ska man skicka in ansökan om föräldrapenning?
1. Anmäl föräldrapenning. Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för.
Visa hela svaret
Vilket datum måste man ansöka om föräldrapenning?
Utbetalning – Pengarna betalas normalt ut den 26:e i månaden. På Mina sidor kan du se din preliminära utbetalning så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska utbetalningen syns en bankdag innan pengarna kommer. Du kan välja att få ett sms om det.
Visa hela svaret