Varför Får Man Halsbränna Vid Graviditet?

Varför Får Man Halsbränna Vid Graviditet
Halsbränna och magsaftsreflux är ett vanligt graviditetsbesvär. Hormonerna gör att musklerna i magmunnen blir mer avslappnade. Trycket i magen ökar också när fostret växer och tar plats.
Visa hela svaret

Hur blir man av med halsbränna gravid?

Hur lindrar jag halsbränna när jag är gravid? – Om du är gravid och hr halsbränna så kan du försöka äta i små portioner, så att magsäcken hinner med. Andra tips mot halsbränna för dig som gravid är att inte äta för sent på kvällen, Det finns också viss mat som lättare kan ge en extrem halsbränna för dig som gravid:

• Syrlig mat som innehåller vinäger eller ättika • Kryddstark mat • Juicer • Kaffe

En del upplever att de får mer besvär av halsbränna vid stress, även om det inte finns några vetenskapliga samband. Det finns receptfria läkemedel att köpa på apoteket som kan hjälpa, men rådfråga först din barnmorska om du upplever halsbränna, och vilket typ av läkemedel som kan vara aktuellt för just dig. : Halsbränna och gravid? – tips mot halsbränna
Visa hela svaret

Hur tidigt i graviditeten kan man få halsbränna?

Ibland behövs extra järn – Kroppen får i sig järn genom maten. Järnet i maten räcker inte alltid när du är gravid. Gravida som har lågt blodvärde behöver ta järntillskott som läkemedel. Barnmorskan tar för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.

 • Hjärtklappning och andfåddhet Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt.
 • Då kan det kännas som om du får hjärtklappning.
 • Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten.
 • Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen.
 • Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.

Du kan märka av det när du går i trappor eller uppförsbackar. Halsbränna och förstoppning Det är vanligt med och när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.

 1. Det går långsammare att smälta maten.
 2. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt.
 3. Du kan också plötsligt känna dig väldigt mätt.
 4. Nedstämdhet och depression Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten.
 5. För en del blir nedstämdheten till en depression.
 6. Det finns behandling som hjälper vid depression.

Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig. Här kan du läsa mer om, Åderbråck och hemorrojder När du är gravid påverkas hela blodsystemet. Det är lättare att få eller, Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet.

 1. Då kan de kännas varmt och svullet i underlivet.
 2. Om du tittar med en spegel kan du se blodkärl under huden.
 3. När graviditeten är över blir det ofta bättre.
 4. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt.
 5. Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten.
 6. Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare.

Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare. Det kan vara ett tecken på om blodtrycket går upp mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.

Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid. Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken. Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen. Försök att sträcka på dig. Undvik att svanka. Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.

När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont. Här kan du läsa mer om, När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.

 1. Ontakta en barnmorska om du har besvär.
 2. Det finns speciell träning som kan hjälpa mot delade magmuskler.
 3. Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg.
 4. Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden.
 5. Då kan blodtrycket sjunka.
 6. I så fall är det bättre att ligga på sidan.

Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för. Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om,

Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början. Här kan du läsa mer om olika orsaker till samt information om när du bör söka vård och inte. Det är lättare att få när du är gravid. Det kan bero på att du småäter oftare. Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.

Sammandragningar och förvärkar Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. När livmodern drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare. Här kan du läsa mer om,
Visa hela svaret

Hur länge har man halsbränna gravid?

Halsbränna är ett vanligt problem, särskilt mot slutet av graviditeten. Det beror på att magsaft stiger upp i matstrupen och ger en brännande känsla i struphuvud, i övre delen av buken och bakom bröstbenet.
Visa hela svaret

Vad utlöser halsbränna?

Halsbränna – orsak, symtom och behandling – Doktor.se Halsbränna Halsbränna är en vanlig åkomma som även kallas magsaftsreflux eller gastroesofageal reflux. Oftast går det att behandla själv med receptfria läkemedel. Halsbränna orsakas av att magsaft från magsäcken tränger upp i matstrupen som blir irriterad av den frätande syran i magsaften.

 • Vi har erfarna sjuksköterskor, dietister och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom och ge rådgivning.
 • Om det behövs skriver vi ut läkemedel på recept.
 • Miljön i magsäcken är mycket sur och slemhinnan inuti magsäcken är speciellt utformad för att klara det.
 • Men om magsyra av någon anledning trycks upp i matstrupen där slemhinnan inte tål syran, så kan det ge upphov till halsbränna.
You might be interested:  Vad Händer Första Veckorna I En Graviditet?

Vid återkommande halsbränna är den vanligaste orsaken att det finns en utvidgning vid övre magmunnen, ett så kallat hiatusbråck, som gör att det inte sluter tätt. En orsak är att magen tryckts uppåt på grund av kraftig övervikt. Det är också vanligt med halsbränna när du är gravid, då barnet kan ge ett ökat tryck mot magsäcken.

Funktionen i magsäcken kan också påverkas av magsår, alkohol, rökning eller stress, så att syra stöts upp i matstrupen. Symtomen kan variera från mild obehagskänsla till kraftig smärta, då främst om slemhinnan i matstrupen har blivit inflammerad (esofagit). Det är inte ovanligt hos små barn, där muskulaturen inte är färdigbildad.

Symtomen på halsbränna kan bli värre efter läggdags eftersom maginnehållet är en vätska och lättare hamnar i matstrupen i liggande läge. Tecken på halsbränna är:

sura uppstötningar brännande smärta i halsen eller i bröstet smärta eller obehag i mellangärdet som kan stråla uppåt bakom revbenen tidig mättnadskänsla illamående

Små barn har svårare att uttrycka sina symtom, och det kan vara svårt att förstå att de har halsbränna. Symtom på halsbränna hos små barn är till exempel:

att barnet kräks ofta att barnet har svårt att svälja att det verkar göra ont när barnet sväljer

Här är tips på åtgärder du kan göra själv för att lindra halsbränna och minska risken för att få besvär:

Sluta röka, Rökning ökar risken för halsbränna. Höj huvudänden på sängen, Det kan minska risken för reflux och lindra symtomen. Gå ner i vikt, Fetma, speciellt bukfetma, ökar risken för halsbränna Rör på dig, Stillasittande och särskilt att sitta framåtlutad långa stunder kan öka risken för halsbränna. Tänk på hur du äter, Ät regelbundet och mindre portioner. Att äta stora portioner kan orsaka halsbränna. Likaså att äta för sent, eftersom det ger hög syraproduktion sent på kvällen och natten. Undvik mat som irriterar, Fet mat liksom mat som kan irritera slemhinnorna kan orsaka symtom. Exempel är starka kryddor, lök, citrusfrukter, tomater, syrliga bär, pepparmynta, choklad, kolsyrade drycker och alkohol. Se över dina alkoholvanor, Större alkoholintag irriterar slemhinnorna och kan på sikt skada nedre delen av matstrupen. Försök att undvika stress, Det finns inget starkt stöd vetenskapligt för att stress påverkar halsbränna, men många beskriver att de blir sämre i perioder med mycket stress. Det är lätt att försumma goda vanor i stressiga perioder vilket också bidrar.

Halsbränna kan oftast lindras med receptfri behandling och förändringar av livsstilen. Det finns flera receptfria läkemedel som minskar syramängden och lindrar symtomen:

Antacida är tuggtabletter som binder och neutraliserar syran. De har effekt redan inom några minuter, men effekten är kortvarig. De kan kombineras med långverkande läkemedel. Fråga på apoteket. Läkemedel som innehåller alginsyra, Läkemedlet bildar ett skumlock som lägger sig överst i magsäcken för att förhindra magsyran från att nå matstrupen. H2-blockerare och protonpumpshämmare är tabletter som på olika sätt minskar syraproduktionen. De tar lite längre tid till effekt, men effekten håller i sig längre tid. Om du har uttalade besvär stora delar av dagen och även nattetid rekommenderas protonpumpshämmare för långvarig effekt.

Om symtomen inte ger med sig bör du söka vård för att se om det är halsbränna som ligger bakom besvären. De flesta som får besvär av halsbränna behöver inte söka vård, eftersom receptfri behandling brukar lindra. Du bör söka vård om något av följande stämmer:

Om du får besvär av halsbränna för första gången när du är 50 år eller äldre. Om du har svåra besvär av halsbränna som inte ger med sig med receptfri behandling Om du får halsbränna och samtidigt går ner i vikt utan anledning

Sök vård akut om du får halsbränna och något av följande stämmer in:

Om du plötsligt får svårt att svälja, eller att det gör ont när du äter eller dricker Om du får svart avföring Om du kräks och det du kräks upp innehåller blod

: Halsbränna – orsak, symtom och behandling – Doktor.se
Visa hela svaret

Vad ska man undvika att äta när man har halsbränna?

5 tips för att bli av med halsbränna Varför Får Man Halsbränna Vid Graviditet Viss typ av mat kan ge halsbränna. Om du äter stora måltider, fet mat eller starkt kryddade rätter bör du försöka ändra din kost. Undvik mat som irriterar magslemhinnan som till exempel tomater, citrusfrukter, syrliga bär och läsk.
Visa hela svaret

Hur undviker man halsbränna gravid?

Blivande mamma i sjätte månaden har svår halsbränna nästan varje kväll. Ibland har hon tagit Rennie, men tycker inte det känns trevligt att ta mediciner under graviditeten. Hon undrar om det är illa att gå med halsbränna. Läs gastroenterologens svar: Halsbränna är vanligt under framför allt graviditetens senare del och beror dels på att livmodern trycker uppåt mot magsäcken, dels på att slutarmuskeln mellan matstrupe och magsäck blir slappare.

Besvären brukar gå om när babyn har fötts. Halsbränna beror på att surt maginnehåll kommer upp i matstrupen och irriterar dess slemhinna. Det sura maginnehållet kan förorsaka en matstrupsinflammation (esofagit) och i värsta fall cancer. För att en cancer ska uppkomma krävs dock många år av svår reflux (det att surt maginnehåll kommer upp i matstrupen) och är alltså ingenting att oroa sig över för de månader en graviditet pågår.

Om matstrupsinflammationen är svår kan den dock förorsaka sår i slemhinnan, vilka kan leda till ärrbildning och förträngningar i matstrupen. Behandlingen av halsbränna vid graviditet beror lite på hur svåra symptom den väntande mamman har. Om man vill försäkra sig om att matstrupen inte mår alltför dåligt kan en gastroskopi göras.

Mediciner Receptfria syraneutraliserande mediciner, till vilka Rennie hör, anses vara säkra att använda under både graviditet och amning, förutsatt att man inte överskrider den angivna dosen. Receptbelagda H2-receptorblockerare (t.ex. Zantac) har inte visat sig ge fosterskador och kan tillfälligt användas också under graviditet, om det anses nödvändigt.

H2-receptorblockerare får däremot inte användas under amning. Vad gäller protonpumpsinhibitorer (.t.ex. Somac och Nexium) finns få studier angående graviditet och påverkan av fostret. Inga fosterskador har rapporterats, men medicinerna rekommenderas inte under graviditet.

Medicinerna går ut i bröstmjölken, men anses inte vara till skada för babyn och är tillåtna under amning. Ibland räcker andra knep än mediciner till för att hålla halsbrännan i schack tills babyn har fötts. Vad kan man göra själv? Halsbrännan (och irritationen av matstrupen) brukar förvärras om man böjer sig ner, lyfter någonting tungt samt när man ligger ner.

Om halsbrännan är som värst under natten brukar det hjälpa att höja sängens huvudända (inte enbart dynan) med ca 15 cm, t.ex. genom att ställa en trave böcker under sängens fötter. Många patienter slipper sina nattliga symptom om de sover på vänster sida.

På grund av magsäckens form förvärras halsbrännan när man ligger på höger sida. Patienter med svår halsbränna under natten rekommenderas att inte äta stora och stadiga måltider just före läggdags. Allra helst borde man äta sitt sista mål tre timmar innan man går och lägger sig. Stora måltider ska överlag undvikas.

Det är bättre att äta lite och ofta. Fet mat är svårsmält, stannar länge i magsäcken och ger ofta mera halsbränna än kolhydrater och protein. Kaffe, alkohol och tobak (varav de sistnämnda en gravid kvinna förhoppningsvis undviker helt) förvärrar halsbrännan.
Visa hela svaret

You might be interested:  När Delar Sig Magmusklerna Vid Graviditet?

Hur blir man av med halsbränna fort?

Ett glas vatten kan hjälpa vid sura uppstötningar Du kan lindra besvär med halsbränna och sura uppstötningar genom att späda ut det sura, till exempel med ett glas vatten. Du kan också prova medel mot sura uppstötningar eller halsbränna som finns att köpa på apotek.
Visa hela svaret

Är det farligt att ha halsbränna?

OBS! Denna studie drogs tillbaka på forskarnas egen begäran i mars 2019. Andeldningen är att de upptäckt ett systematiskt fel i de statistiska analyserna. Både medicinsk och kirurgisk behandling av halsbränna kan förebygga cancer i matstrupen, enligt ny forskning.

 1. Resultaten är särskilt viktiga för patienter med förstadium till cancer, enligt svensk forskare.
 2. Långvarig och svår halsbränna och sura uppstötningar, reflux, är en riskfaktor för att utveckla cancer i matstrupen, så kallat adenocarcinom.
 3. Nu visar en omfattande nordisk registerstudie att refluxbehandling på sikt minskar risken att utveckla den ovanliga cancerformen.

– Det viktigaste resultatet av studien är att högriskpatienter som utvecklat förstadium till matstrupscancer kan ha nytta av effektiv antirefluxbehandling oavsett om det är genom läkemedel eller operation, säger Jesper Lagergren, professor i kirurgi vid Karolinska institutet och huvudansvarig för studien.

Problemet är att just de som utvecklar ett förstadium till cancer, så kallat Barrett´s esofagus, som drabbar omkring 1,5 procent av den vuxna befolkningen, ofta får minskade symptom av halsbrännan. Detta gör att man i vissa fall slutar att behandla, vilket enligt de nya resultaten alltså kan vara olämpligt.

Sambandet mellan reflux och cancer i matstrupen är av dos-responskaraktär. Ju längre tid och ju svårare reflux en person har desto högre blir den relativa risken att utveckla cancer. Men tidigare forskning har inte entydigt visat att medicinsk eller kirurgisk refluxbehandling minskar cancerrisken.

 1. Jesper Lagergren anser att det kan bero på att uppföljningstiden varit för kort och patientunderlaget för litet.
 2. I den nya studien har forskarna använt sig av ett mer omfattande material med hälsodataregister från de fem nordiska länderna.
 3. Av de drygt 940 000 patienter med sjuklig grad av reflux som ingick, hade nästan 895 000 fått medicinsk behandling, oftast med protonpumpshämmare.

Resultatet visar att av dessa drabbades 0,3 procent av cancer i matstrupen, vilket motsvarar risken i befolkningen i stort. Riskökningen minskade över tid och var samma som i den motsvarande bakgrundsbefolkningens risk från 15 år eller senare hos de som medicinerat.

Hos de drygt 48 000 patienter som opererats för svår reflux var det 0,4 procent som utvecklade matstrupscancer. Även i den gruppen minskade överrisken ju längre tid efter behandlingen som gått. Men Jesper Lagergren vill inte gå så långt att rekommenderar alla med halsbränna att behandla preventivt mot cancer, utan anser att detta fortsatt bör avgöras från fall till fall och främst avgöras av patienternas symtom.

– Adenocarcinom i matstrupen är en ovanlig cancerform som drabbar omkring 300 personer i Sverige varje år. Refluxsjukdom däremot finns hos 10 till 20 procent av alla vuxna. Men det är viktigt att veta att effektiv behandling kan vara cancerförebyggande hos vissa individer med särskilt hög risk, säger han.

Studien har publicerats i Jama Oncology. OBS! Denna studie drogs tillbaka på forskarnas egen begäran i mars 2019. Andeldningen är att de upptäckt ett systematiskt fel i de statistiska analyserna. Läs mer i abstract: John Maret Ouda med flera. Risk of Esophageal Adenocarcinoma After Antireflux Surgery in Patients With Gastroesophageal Reflux Disease in the Nordic Countries.

Jama oncology, publicerad online 23 augusti 2018. DOI: 10.1001/jamaoncol.2018.3054
Visa hela svaret

Kan man ta Samarin när man är gravid?

Amning (Läs mer om amning) – Grupp II. Samarin kan användas under amning.
Visa hela svaret

Är yoghurt bra för halsbränna?

Probiotika – Den sista kategorin mat som hjälper till att förhindra sura uppstötningar är probiotika. Dessa är livsmedel som är rika på goda bakterier som hjälper till att återställa balansen i din tarmflora och hålla dåliga bakterier under kontroll. Detta är extremt viktigt för den allmänna tarmhälsan och matsmältningen, men har också funnit att detta kan hjälpa till med sura uppstötningar.

yoghurt kefir – fermenterad mjölkdryck kombucha – fermenterad svart eller grön tedryck surkål – fermenterad strimlad kål kimchi – fermenterad, kryddig koreansk sidorätt miso – fermenterad japansk sojabönpasta

Om du inte tycker om fermenterade livsmedel eller inte har tillgång till dem, Det finns gott om probiotiska kosttillskott tillgängliga utan recept.
Visa hela svaret

Vad förvärrar halsbränna?

Rådgivning om halsbränna Vid halsbränna och sura uppstötningar har magsyra tagit sig upp i matstrupen från magsäcken. Det kallas för magsaftsreflux, när den övre magmunnen inte håller helt tätt och magsyra tränger upp i strupen. Stress samt viss mat och dryck kan orsaka eller förvärra besvären.
Visa hela svaret

Är citron bra för halsbränna?

Många fördelar! –

Förbättrar matsmältningen, kan hjälpa vid halsbränna – Citronsaft kan hjälpa till att lindra symtom på matsmältningsbesvär såsom halsbränna, rapningar och väderspänning. Det uppmuntrar levern att producera galla som är en syra som behövs för matsmältningen. Ökar energin – Ökar allmänna välbefinnandet mentalt och fysiskt. Avgiftar kroppen på sikt – Citronsaft hjälper till att spola ut oönskade ämnen, delvis eftersom citroner är urindrivande. Därför frigörs gifter i en snabbare takt, som också hjälper till att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera enzymfunktion, vilket stimulerar levern. Gör kroppen basisk – Citroner är sura i sig själva, men inuti våra kroppar blir de alkaliska (citronsyra skapar inte surhet i kroppen när de metaboliseras). Sjukdomstillstånd inträffar bara när kroppens pH är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan bidra till att undanröja övergripande surhet i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, som är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation. Eftersom det leder till ett förbättrat matsmältningssystem och avgiftning som gör kroppen basisk kommer hormonbalansen i jämvikt. Det ger mer energi och kommer faktiskt också att kunna hjälpa dig att förlora kroppsfett. Citroner har hög halt av pektinfiber, som hjälper mot sug. Studier har visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

You might be interested:  Medicin Som Är Farligt Vid Graviditet?

Men – det fungerar bara om du faktiskt gör det – varje morgon. Så nu är det bara att lägga in citroner på inköpslistan! Men kom även ihåg även din vardagsmotion. Vill du ha fler tips eller information är du välkommen att maila Christer Feldt på [email protected]
Visa hela svaret

Kan man få halsbränna av choklad?

Vad är orsaken till reflux? – Nedre esofagussfinktern, som är en ventil mellan magsäcken och matstrupen, är en kombination av flera anatomiska strukturer. När den fungerar rätt, skyddar den för reflux. Om esofagussfinkterns vilotryck har minskat, kan surt magsäcksinnehåll stötas upp i matstrupen.

Diafragmabråck, dvs. hiatusbråck, exponerar esofagussfinktern för minskat vilotryck och därigenom för reflux. Diafragmabråck innebär att hålet i diafragman som matstrupen passerar igenom, dvs. matstrupens “genomföring”, är vidare än vanligt. Rökning, alkohol, kaffe och vissa livsmedel som fett, choklad och citrusjuice kan orsaka halsbränna.

Efter en bastant måltid stiger magsäcksinnehåll lättare upp i matstrupen, särskilt om man ligger. En tupplur efter maten och en bastant måltid före läggdags exponerar för reflux.

Läs mer: (på finska)Övervikt ökar risken för reflux avsevärt eftersom en stor mängd fett i bukområdet ökar trycket på magsäcken. En del läkemedel, såsom smärtstillande medel, samt psykisk stress och överansträngning kan göra halsbrännan värre.

Visa hela svaret

Kan man äta novalucol när man är gravid?

Graviditet och amning – Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel. Det finns inga kända risker med att använda Novalucol under graviditet. Novalucol kan användas vid amning eftersom aktiva substanser inte passerar över i modersmjölk.
Visa hela svaret

Kan man kräkas av halsbränna?

Symptom vid magkatarr – Magkatarr hos barn och vuxna ger ofta symptom i form av magsmärtor mitt i övre delen av magen. Det är typiskt att känna ett sug från magsäcken och ha en brännande känsla i magen. Halsbränna med sura uppstötningar och rapningar är också vanliga besvär.

sveda i maggropen magsmärtor eller sug i mellangärdet, övre delen av magen halsbränna spänd mage och gaser i magen illamående och kräkningar hungersug snabb mättnadskänsla.

Magkatarr kan ge refluxbesvär som ibland orsakar inflammation i matstrupen, så kallad esofagit. Vid långvariga besvär kan slemhinnan i svalget bli irriterad och ge upphov till klumpkänsla, harklingar eller skador på tänderna.
Visa hela svaret

Kan man ta Omeprazol när man är gravid?

Graviditet och amning Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du tar detta läkemedel. Omeprazol passerar över i bröstmjölk, men det är inte troligt att barnet påverkas vid rekommenderad dosering.
Visa hela svaret

Får man ta Gaviscon när man är gravid?

Graviditet och amning – Rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du tar något läkemedel. Inga ogynnsamma effekter på fostret har påvisats. Gaviscon passerar inte över i modersmjölk.
Visa hela svaret

Kan halsbränna vara farligt?

OBS! Denna studie drogs tillbaka på forskarnas egen begäran i mars 2019. Andeldningen är att de upptäckt ett systematiskt fel i de statistiska analyserna. Både medicinsk och kirurgisk behandling av halsbränna kan förebygga cancer i matstrupen, enligt ny forskning.

 • Resultaten är särskilt viktiga för patienter med förstadium till cancer, enligt svensk forskare.
 • Långvarig och svår halsbränna och sura uppstötningar, reflux, är en riskfaktor för att utveckla cancer i matstrupen, så kallat adenocarcinom.
 • Nu visar en omfattande nordisk registerstudie att refluxbehandling på sikt minskar risken att utveckla den ovanliga cancerformen.

– Det viktigaste resultatet av studien är att högriskpatienter som utvecklat förstadium till matstrupscancer kan ha nytta av effektiv antirefluxbehandling oavsett om det är genom läkemedel eller operation, säger Jesper Lagergren, professor i kirurgi vid Karolinska institutet och huvudansvarig för studien.

Problemet är att just de som utvecklar ett förstadium till cancer, så kallat Barrett´s esofagus, som drabbar omkring 1,5 procent av den vuxna befolkningen, ofta får minskade symptom av halsbrännan. Detta gör att man i vissa fall slutar att behandla, vilket enligt de nya resultaten alltså kan vara olämpligt.

Sambandet mellan reflux och cancer i matstrupen är av dos-responskaraktär. Ju längre tid och ju svårare reflux en person har desto högre blir den relativa risken att utveckla cancer. Men tidigare forskning har inte entydigt visat att medicinsk eller kirurgisk refluxbehandling minskar cancerrisken.

Jesper Lagergren anser att det kan bero på att uppföljningstiden varit för kort och patientunderlaget för litet. I den nya studien har forskarna använt sig av ett mer omfattande material med hälsodataregister från de fem nordiska länderna. Av de drygt 940 000 patienter med sjuklig grad av reflux som ingick, hade nästan 895 000 fått medicinsk behandling, oftast med protonpumpshämmare.

Resultatet visar att av dessa drabbades 0,3 procent av cancer i matstrupen, vilket motsvarar risken i befolkningen i stort. Riskökningen minskade över tid och var samma som i den motsvarande bakgrundsbefolkningens risk från 15 år eller senare hos de som medicinerat.

Hos de drygt 48 000 patienter som opererats för svår reflux var det 0,4 procent som utvecklade matstrupscancer. Även i den gruppen minskade överrisken ju längre tid efter behandlingen som gått. Men Jesper Lagergren vill inte gå så långt att rekommenderar alla med halsbränna att behandla preventivt mot cancer, utan anser att detta fortsatt bör avgöras från fall till fall och främst avgöras av patienternas symtom.

– Adenocarcinom i matstrupen är en ovanlig cancerform som drabbar omkring 300 personer i Sverige varje år. Refluxsjukdom däremot finns hos 10 till 20 procent av alla vuxna. Men det är viktigt att veta att effektiv behandling kan vara cancerförebyggande hos vissa individer med särskilt hög risk, säger han.

 • Studien har publicerats i Jama Oncology.
 • OBS! Denna studie drogs tillbaka på forskarnas egen begäran i mars 2019.
 • Andeldningen är att de upptäckt ett systematiskt fel i de statistiska analyserna.
 • Läs mer i abstract: John Maret Ouda med flera.
 • Risk of Esophageal Adenocarcinoma After Antireflux Surgery in Patients With Gastroesophageal Reflux Disease in the Nordic Countries.

Jama oncology, publicerad online 23 augusti 2018. DOI: 10.1001/jamaoncol.2018.3054
Visa hela svaret