Att träna och röra på sig under graviditeten Det är bra att träna och röra på sig när du är gravid. Då mår du bättre. Träna minst två och en halv timme varje vecka. Rörelse kan förebygga och behandla en del besvär som är vanliga under graviditet. I den här texten får du reda på hur rörelse och träning kan hjälpa när du är gravid.
Du påverkas av hormoner. Du ökar i vikt. Du får mer blod i kroppen. Du får högre puls och större behov av syre. Kroppens tyngd fördelas annorlunda. Musklerna i magen tänjs ut.
Kroppen klarar av förändringarna bättre om du är aktiv och rör på dig. Vilka aktiviteter är bra under graviditeten? Förutom att du rör på dig och är aktiv i vardagen är det bra om du tränar. Välj en form av träning som du tycker är rolig och som passar dig.
Visa hela svaret
Contents
Vad händer med hormonerna när man blir gravid?
Om du blir gravid – Blir du gravid stiger istället nivåerna av östrogener och progesteron mot slutet av cykeln. LH och FSH uppvisar låga då värden. Graviditetshormonet HCG (koriongonadotropin eller humant koriongonadotropin) börjar produceras av moderkakan och kan detekteras av graviditetstester genom blodprov eller urinprov.
Visa hela svaret
När ska man sluta köra bil gravid?
Kör inte bil under de sista månaderna av graviditeten om du inte måste. Ratten och krockkudden kan skada babyn om det händer en olycka. När får barnet sitta på en plats med inkopplad krockkudde?
Visa hela svaret
Hur mycket sömn behöver man som gravid?
Det är mycket som händer i kroppen när du är gravid, och ofta är det just sömnen som får ta stryk. Vi går igenom hur sömnen brukar te sig under en graviditet och vad det kan bero på. I tidig graviditet är kroppen fullt upptagen med att ställa om. Nu ska den gå från att producera menstruationshormoner till barn! Fostret utvecklas snabbt under första trimestern och det resulterar ofta i en extrem trötthet som är svår att sova ikapp.
Ibland är det just tröttheten som agerar första tecken på graviditet. Eftersom det kan dröja ett bra tag in i första trimestern innan du berättar för din omgivning att du är gravid, kan det kännas jobbigt att vara så trött. Försök att sova när du behöver, och ta en vila mitt på dagen om möjligt. Även om det inte syns utanpå så är det full aktivitet inuti kroppen – och den behöver återhämtning.
I mitten av graviditeten brukar du må ganska bra. Kroppen har vant sig vid att vara gravid och du är troligtvis ännu inte så stor och tung att det är besvärligt. Är du trött under denna period kan det bero på att din kropp har en halv liter mer blod i kroppen vilket “späder ut” blodet.
Detta kan resultera i sänkta järnvärden som leder till just trötthet. Många gravida brukar därför behöva börja med järntillskott för att minska tröttheten och utspädningseffekten. Under sista delen av graviditeten börjar kroppen bli mer och mer otymplig och tung. Dessutom börjar många fundera på kommande föräldraskap och förlossning.
Är det första gången du skall föda barn är det troligtvis mycket att ta in och förbereda sig för mentalt. Har du redan barn hemma kan oron kring hur du skall göra med passning av syskon och hur syskonen ska ta emot det nya barnet ta upp mycket tankeverksamhet och leda till oro.
- Tröttheten som infinner sig här brukar därför ofta bero på att graviditeten tar mycket plats både fysiskt och psykiskt.
- Prata gärna med din barnmorska om dina tankar inför förlossning och föräldraskap så får du rätt stöd.
- Magen brukar bli besvärande tung runt vecka 30, vilket självklart kan störa din sömn.
Att vända sig i sängen kan kännas som att man först måste lyfta över magen och sedan låta kroppen komma efter. Om det stramar och känns obekvämt att sova på sidan, kan det till exempel hjälpa att lägga en kudde som stöd under magen, så att den inte känns så tung i sidoläge.
- I takt med att bebisen växer kan det trycka till den stora pulsådern när du ligger på rygg.
- Detta leder till att blodtrycket sjunker och du kan bli yr och lite illamående.
- Ligger du kvar blir du svimfärdig och syretillförseln till barnet minskar.
- Därför råds du att somna och sova på sidan – den sida som du känner fungerar bäst.
Ofta är den sidan vänster sida eftersom våra inre organ är placerade så att blodflödet förbi livmodern är mest optimalt, men höger fungerar också bra. Skulle du vakna på rygg är det troligtvis för att din kropp väckt dig. Då är det bara att lägga dig på sidan igen.
Din sömn kan också påverkas av bäckensmärtor. För att underlätta smärtorna kan du försöka stötta upp med en ordentlig kudde mellan knäna för att få dem parallella. Då brukar smärtan bli lindrigare och du kan få sova några timmar till. När du kommer närmare förlossningen kan du lida av sveda i mellangärdet och sura uppstötningar. Det beror på att livmodern trycker uppåt. Försök att inte äta så nära inpå att du skall gå och lägga dig – övre magmunnen släpper lätt igenom sur och obehaglig magsaft då. Tänk på att äta små portioner, ät inte för sent på kvällen, helst inte stark mat och försök att eventuellt sova med lite höjd huvudända på sängen. Du kan lägga en soffkudde under madrassen för att få en stabil höjd huvudända. Du kan även ta receptfria läkemedel som minskar besvären. Fråga gärna din barnmorska om råd! Att ständigt behöva gå och kissa på nätterna är vanligt i slutet av graviditeten och kan självklart störa sömnen avsevärt. Livmodern trycker mot urinblåsan när den blir större och det kan väcka dig nattetid. Det kan vara falskt alarm som beror på att hjärnan blir lurad av signaler från ett högt tryck i urinblåsan som egentligen beror på trycket från livmodern. Detta kan göra att du har svårt att somna om. Se till att kissa ordentligt innan du lägger dig för natten så att du vet att kissblåsan är tömd. Sov gärna också en stund på dagen för att vila upp dig. Ofta startar förlossningen upp på natten och då kan det vara bra att ha en eftermiddagsvila som vana.
Varför är man så varm när man är gravid?
Vi har och har haft en fin sommar i Sverige. Och varmt! Vissa dagar och nätter har varit väldigt varma och som gravid kan det vara svårt att få bra sömn av många anledningar. Är det varmt så kan det bli ännu svårare att få sin välbehövda återhämtning på natten.
Under en graviditet ökar blodvolymen i din kropp och därför ökar även din puls. Hormonförändringen i kroppen gör också att blodkärlen i kroppen bli mer elastiska och allt detta ökar blodflödet i kroppen och ut till huden. Det i sin tur gör att kroppstemperaturen höjs och många gravida personer känner sig extra varma.
Svettningar ökar för det är kroppens egen åtgärd för att kyla ner den. Som gravid har man också ibland svårare att andas, på grund av den växande magen. Ett lågt järnvärde kan också påverka din andning, det kan kännas som du får lättare “lufthunger” och måste ta stora djupa andetag.
Försök att hålla den varma luften ute ur hemmet. Håll persienner/rullgardiner neddragna. Det kan kännas lockande att ha öppna fönster för att få in friskare luft men är temperaturen ute högre än inne så kommer det värma upp ditt hem mer, till exempel mellan klockan 11 och 18. Använd hellre fläktar som gör att inomhusluften känns lite svalare. På morgonen eller sent på kvällen (när ute-tempen är lägre) kan du med fördel ha öppna fönster. Blöt ner handdukar, vrid ur och lägg på din kropp. Att lägga dem på både fötter och huvud kan hjälpa för att kyla ner hela kroppen. Även på din mage kan det kännas skönt. Undvik stor kroppsrörelse. Avvakta med storstädning och fysisk träning under de varmaste dagarna. Om du tränar i lokaler som är tempererade, stanna gärna där en stund efter eventuell träning tills din kropp återgått till sin normala kroppstemperatur. Drick mycket. Det kan kännas lockande att dricka väldigt kallt. Och ja, det kan vara skönt med några riktigt kalla klunkar. Men om du dricker stor mängd riktigt kall dryck, så kommer din kropp producera mer värme för att ta hand om all den kalla drycken. Så försök dricka rumstempererad dryck eller något lite kallare än så.
Hur tidigt kände ni av graviditeten?
Fosterrörelser Innehållet gäller Halland Med fosterrörelser menar man både “större rörelser” som sparkar och bålrörelser men även mindre, fladdriga eller svepande rörelser hos barnet. Det vanligaste är att kvinnan börjar känna fosterrörelser från graviditetsvecka 18-20.
- Det förekommer dock att man kan känna rörelser så tidigt som vecka 15-16, likaväl som att rörelser inte noteras förrän långt senare i graviditeten.
- Under graviditetens sista månader upplever de flesta fosterrörelserna som kraftfulla, men kan mot slutet av graviditeten upplevas mer som att fostret sträcker på sig eller flyttar från sida till sida.
Barnet växlar mellan perioder av aktivitet och vila över dygnet. Fosterrörelser saknas under sömn-perioderna som kommer regelbundet under dygnet och varar cirka 20-40 minuter per gång (sällan mer än 90 minuter). Fosterrörelser noteras oftare i liggande ställning jämfört med sittande eller stående och oftare på kvällstid.
Det är oklart om det beror på att barnet verkligen rör sig mer under kvällstid eller i liggande ställning, eller om det helt enkelt är så att det är lättare att koncentrera sig och känna efter ordentligt när man är avslappad. Vad menas med minskade fosterrörelser? Det är när kvinnan upplever att fosterrörelserna är tydligt minskade jämfört med hur det känts tidigare, och att denna upplevelse varat i mer än två timmar.
Vad gör jag om fosterrörelserna är minskade? Börja med att ligga på sidan och känn efter ordentligt. Notera tiden. Hur många rörelser känner du på 1-2 timmar? Om du tycker att fosterrörelserna verkligen är minskade jämfört med hur det känts tidigare och att detta tillstånd varat i mer än två timmar ska du söka kontakt med vården för kontroll.
- Ontakta i första hand din kvinnohälsovård och i andra hand förlossningsavdelningen.
- Vänta inte till nästa dag! Om du har sökt vård för minskade fosterrörelser tidigare är det viktigt att du kommer tillbaka om du åter upplever att barnet rör sig mindre.
- Om du har någon särskild riskfaktor (till exempel högt blodtryck, fetma, diabetes, rökning eller tidigare graviditetskomplikation) är det extra angeläget att du snabbt söker vård vid minskade fosterrörelser.
Lisa Falkeby, Region Halland Ann Johansson, mödrahälsovårdsöverläkare, Kvinnohälsovården Halland : Fosterrörelser
Visa hela svaret