Vad Bör Man Undvika Vid Graviditet?

Vad Bör Man Undvika Vid Graviditet
Var försiktig med fisk från Östersjön och insjöar – Viss fisk från insjöar och Östersjön kan innehålla en del miljögifter, vilka tyvärr inte försvinner vid tillagningen. Därför bör du begränsa ditt intag av dessa fiskar, till exempel strömming och hälleflundra.

På Livsmedelsverkets sidor finns mer information om vilka fiskar det gäller. Undvik rått kött, opastöriserad mjölk och viss fisk När du är gravid är det extra viktigt att du försöker undvika mat som kan innehålla parasiter och bakterier. Det gäller framförallt listeriabakterien och parasiten, som båda kan vara skadliga för det växande fostret.

Du bör avstå från detta när du är gravid:

 • rått kött
 • rå köttfärs
 • opastöriserad mjölk
 • ost som är gjord på opastöriserad mjölk
 • gravat, torkat eller kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami
 • rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka
 • skivat smörgåspålägg, till exempel skinka och korv, som har varit förpackat i mer än en vecka
 • kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum.

Vanliga hårdostar och mjukost i tub eller plastask går bra att äta. För att få uppdaterad information om vilka ostar du kan äta och vilka du bör undvika, kan du läsa mer på
Visa hela svaret

Vad kan påverka graviditet?

Stärk din hälsa inför en framtida graviditet

 1. Du är här:

Innehållet gäller Kalmar län Det finns olika faktorer som kan påverka möjligheten att bli gravid, det vill säga din fertilitet. Levnadsvanor hos både kvinnor och män spelar roll. Mat och motion, tobak och alkohol kan påverka. Ålder har stor betydelse och även miljö och sexuellt överförbara sjukdomar.

 • Det är en fördel om du så tidigt som möjligt i livet har hälsosamma levnadsvanor.
 • Det är dock aldrig försent att förbättra din livsstil.
 • Att skaffa dig bra vanor redan innan en graviditet skapar goda förutsättningar inte bara för att bli gravid, utan även för din graviditet och för barnets uppväxt.
 • Mödrahälsovården i Region Kalmar län erbjuder kostnadsfri kontakt med en hälsokoordinator som kan stötta dig till goda levnadsvanor.

Kontakta din för mer information. Kvinnlig fertilitet når en topp vid 22 års ålder och minskar därefter sakta till omkring 35 års ålder, varefter den faller snabbare fram till klimakteriet, Efter 35 års ålder ökar även riskerna för komplikationer under både graviditet och förlossning.

 • Det är därför extra viktigt att ha goda levnadsvanor.
 • Lder är även en faktor för män eftersom spermiekvalitén blir sämre med stigande ålder.
 • Du behöver ha ägglossning för att kunna bli gravid.
 • Ägglossningen inträffar ungefär 14 dagar innan nästa mens.
 • Kan ske vid vaginalt samlag från fem dagar innan ägglossning till dagen efter ägglossning.

Detta eftersom spermierna kan överleva upp till fem dygn och ägget kan bli befruktat under ungefär ett dygn från att det lossnat. Det är svårt att veta precis när ägglossningen ska ske. Det är bra att kartlägga din menscykel för att bättre ha koll på när ägglossningen ska ske.

Bra mat för din fertila hälsa Kosten är av betydelse både för kvinnan och mannen. Ät en varierad och näringsrik kost med mycket frukt och grönsaker. Ät mer av mat som innehåller mycket näring, så som fisk, skaldjur, ägg, inälvsmat, kött, mörkgröna grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Var försiktig med fisk enligt rekommendationerna för gravida.

You might be interested:  Ont I Bäckenet Tidig Graviditet?

Folat/folsyra är ett B-vitamin som är viktigt för både kvinnor och män. Folat finns bland annat i gröna bladgrönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter och bär. Bra nivåer av folat ökar chanserna för att fostret ska utvecklas normalt under de första veckorna.

Folat kan också motverka tidiga missfall och ryggmärgsbråck. Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan. Ett stort intag av koffein kan minska din fertilitet. Koffein finns i till exempel kaffe, te, läsk, energidrycker och choklad. Det finns också ett samband mellan ett stort koffeinintag hos kvinnan och tidigt missfall.

Rekommendationen är därför max 200 mg koffein/dag, vilket motsvarar ungefär två-tre koppar kaffe eller fyra koppar te. är bra för din allmänna hälsa, kan förbättra mäns spermakvalitet och ökar chanserna för en hälsosam graviditet. Se till att du både får vardagsmotion och regelbundna pauser om du sitter mycket.

 • Du bör också få till någon pulshöjande aktivitet, så som till exempel power walk, simning, gympa, cykel eller dans, gärna minst 30 minuter om dagen.
 • Samt någon form av styrketräning två gånger per vecka.
 • Om du är i god fysisk form ökar även ditt mentala välbefinnande.
 • En hälsosam vikt är bra för både män och kvinnors fertilitet.

Både undervikt och kan göra att ägglossningen uteblir vilket minskar dina chanser att bli gravid. Övervikt kan försämra spermakvaliteten för män. För kvinnor ökar risken för att senare drabbas av missfall, graviditetsdiabetes, missbildning, havandeskapsförgiftning och fosterdöd.

Det kan också ge en mer komplicerad förlossning. En aktiv kan försvåra chanserna att bli gravid. Det är viktigt att ta hjälp för att bli frisk. Undvik alkohol och droger Undvik alkohol om du planerar en graviditet. Det gäller både kvinnor och män. Om du är kvinna kan ett högt alkoholintag påverka ägglossningen, och för män spermavolymen och sädescellernas antal.

Mäns alkoholkonsumtion innan befruktning kan även ge skador på fostret. Alkoholkonsumtion i tidig graviditet kan påverka organutvecklingen. Ofta vet du inte att du är gravid förrän efter några veckor. Därför är det bra att sluta med alkohol redan när du planerar en graviditet.

Droger ska alltid undvikas, särskilt om du planerar för en framtida graviditet. Håll dig tobaksfri för en god hälsa. Tobak gör det svårare att bli gravid och få barn, det gäller både kvinnor och män och inkluderar passiv rökning. Rökning gör det svårare för ett befruktat ägg att fastna och det skadar arvsanlagen i ägget.

Nikotinet kan även leda till erektionsproblem samt färre och skadade spermier. All tobaksanvändning är skadlig för din hälsa. Undvik därför både cigaretter, snus, vattenpipa, e-cigg och andra tobaksprodukter när du planerar en graviditet. Vid behov kan du få hjälp av nikotinläkemedel när du slutar med tobak innan graviditeten.

Det finns även olika appar till hjälp. Skydda dig mot könssjukdomar Vissa kan göra det svårare att bli gravid. Klamydia kan skada både äggledare och testiklar. Klamydia behöver inte ge några symptom så det är viktigt att använda skydd och att testa dig när du till exempel bytt partner. Gonorré, syfilis och HPV kan också göra att det blir svårare att få barn.

You might be interested:  Blödning Under Graviditet Vecka 5?

Vissa kroniska sjukdomar kan påverka din fertilitet. Det gäller till exempel diabetes, högt blodtryck, epilepsi, sköldkörtelsjukdomar eller endometrios. Det kan vara bra att ha en plan för att skapa så goda förutsättningar som möjligt inför en graviditet.

Rådgör med din läkare om du vill veta mer om hur din sjukdom påverkar möjligheterna att bli gravid. En del värkmediciner påverkar tillfälligt ägglossningen och kan minska chanserna att bli gravid. Dessa kan också öka riskerna för missfall och hjärtmissbildning hos fostret. Det gäller bland annat ibuprofen, diklofenak och naproxen.

Läs bipacksedeln och fråga på ditt apotek om du är osäker. Det kan finnas särskilda risker i arbetsmiljön för fertila kvinnor, gravida och ammande. Exponering för tungmetaller, kemikalier och strålning kan påverka fertiliteten negativt och öka missfallsrisken.

 1. För gravida och ammande arbetstagare.
 2. Planerar du en graviditet eller är gravid, och är orolig för att det kan finnas risker i arbetsmiljön, bör du tala med din arbetsgivare.
 3. Du kan även kontakta din Företagshälsovård om graviditet och arbetsmiljörisker.
 4. Om du inte har tillgång till företagshälsovård, och undrar över sambandet mellan graviditet och risker i din arbetsmiljö, kan du vända dig till patientmottagningen hos någon av de Arbets- och miljömedicinska klinikerna som finns i landet.

Det här kan du göra som kvinna:

 • Förstå din menscykel
 • Ät en näringsrik och varierad kost
 • Ta tillskott av folat/folsyra
 • Minska intaget av koffein
 • Rör på dig
 • Håll en hälsosam vikt
 • Undvik alkohol och droger
 • Undvik tobak
 • Skydda dig mot könssjukdomar
 • Var försiktig med vissa läkemedel
 • Ha koll på din exponering för kemikalier och tungmetaller

Det här kan du göra som man:

 • Ät en näringsrik varierad kost
 • Rör på dig
 • Håll en hälsosam vikt
 • Undvik alkohol och droger
 • Undvik tobak
 • Skydda dig mot könssjukdomar

Behöver du stöd för att förbättra din fertilitet? Mödrahälsovården i Region Kalmar län erbjuder kostnadsfri kontakt med hälsokoordinator för att stödja både kvinnor och män till goda levnadsvanor för att främja fertiliteten och på sikt en hälsosam graviditet.
Visa hela svaret

Vilka produkter ska man undvika som gravid?

Produkter att undvika – I takt med att hormonerna förändras minskar också motståndskraften mot UV-strålar. Det gör att gravida lättare får pigmentförändringar, eller solfläckar som de också kallas. De är bestående och syns som bruna fläckar i ansiktet eller på andra delar av kroppen som exponerats för sol.
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man är gravid?

Extra vitaminer – Som gravid kommer du behöva lite extra näringsämnen, som exempelvis extra folsyra. Hjärtats multivitamin för dig som är gravid innehåller flera viktiga vitaminer och mineraler anpassade för gravida – som extra folsyra, kalcium, D-, C- och E-vitamin. Även ACO har ett bra kosttillskott för gravida,
Visa hela svaret

Vad ska man vara försiktig i början av graviditet?

Första trimestern: Du är gravid! Vad händer nu? MAM: Dr Tao, hur lång är den första trimestern och när börjar den? När kan man göra ett graviditetstest eller gå till en barnmorska? Dr Tao: Den första trimestern går från den sista mensens första dag till 13+6 veckor, dvs.

När man varit gravid i 13 veckor och 6 dagar (eller 12 + 6 veckor beroende på beräkningsmetod ). Om mensen uteblir hos en kvinna i fertil ålder har hon anledning att misstänka att hon är gravid. Hon kan till exempel märka att mensen är en vecka eller mer senare än vanligt. Är det på det viset bör hon uppsöka en barnmorska och göra ett graviditetstest.

You might be interested:  Mat Man Ska Undvika Vid Graviditet?

Hon kan så klart även göra ett graviditetstest hemma, men om hon misstänker att hon är gravid bör hon boka en tid hos barnmorskan för att vara säker. MAM: När märker man av de första symtomen i kroppen? Vilka är det vanligaste tecknen på en tidig graviditet? Dr Tao: De vanligaste tecknen och symtomen på tidig graviditet är utebliven mens, illamående (med eller utan kräkningar), att brösten blir större och ömma eller ett ökat behov av att kissa utan något särskilt obehag eller en infektion.

 • Vinnor upplever ofta även en ökad trötthet.
 • De flesta kvinnor upplever tecken eller symtom på graviditet redan fem till sex dagar efter befruktningen.
 • MAM: Vad händer med kvinnans hormoner under den första trimestern? Dr Tao: Hormonförändringar är det viktigaste tecknet på graviditet.
 • Faktum är att graviditetstester bara är ett sätt att mäta nivåerna av koriongonadotropin i blodet eller urinen.

Koncentrationen fördubblas var 29:e till 53:e timme efter att det befruktade ägget implanterats i livmodern och når sin höjdpunkt vid – havandeskap. Det kan ge lätta blödningar eller magont, men de flesta kvinnor märker ingenting alls. MAM: Vilka hälsosamma kost- och livsstilsvanor rekommenderar du under den här tiden? Vad det gäller kosten kan man äta det man känner för men undvik djuphavsfisk och rått eller ej genomstekt kött.

Dessutom bör den gravida kvinnan absolut sluta röka, dricka alkohol eller ta andra droger som tas för avkoppling. Det är också en bra idé att hålla ett öga på vikten. Kvinnor som är tydligt över- eller underviktiga kan få problem under graviditeten. MAM: Hur snabbt utvecklas fostret under den här tidiga delen av graviditeten? Dr Tao: Direkt efter befruktningen och implantationen i livmodern är fostret till en början bara ett embryo – två cellager som alla organ och kroppsdelar ska utvecklas ifrån.

Men bebisen börjar växa väldigt fort och är snart ungefär lika stor som en kidneyböna och rör på sig hela tiden. Hjärtat slår snabbt och de inre organen börjar utvecklas. Samtidigt börjar bebisens ytteröra, ögonlock, mun och näsa också att ta form. MAM: Vad kan orsaka missfall och finns det något man kan göra för att undvika missfall? Dr Tao: Det är inte ovanligt med missfall, speciellt under de första graviditeterna.

Generellt beror mellan 50 och 60 procent av missfallen under den första trimestern på slumpartade händelser som orsakats av kromosomavvikelser i det befruktade ägget. Även om alla kvinnor kan få missfall är vissa mer berörda än andra. Orsakerna kan vara flera tidigare missfall, kronisk sjukdom eller andra störningar, ett urin- eller livmoderhalsproblem med mera.

Lyckligtvis är lyckosamma graviditeter betydligt vanligare! Bild: Shutterstock : Första trimestern: Du är gravid! Vad händer nu?
Visa hela svaret

Har svårt att förstå att jag är gravid?

Du kan göra ett test som visar om du är gravid – Ett graviditetstest kan visa om du är gravid redan samma dag som du skulle ha fått din mens eller några dagar efter. Du kan gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral för att göra ett graviditetstest.
Visa hela svaret