Ibland behövs extra järn – Kroppen får i sig järn genom maten. Järnet i maten räcker inte alltid när du är gravid. Gravida som har lågt blodvärde behöver ta järntillskott som läkemedel. Barnmorskan tar för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.
- Hjärtklappning och andfåddhet Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt.
- Då kan det kännas som om du får hjärtklappning.
- Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten.
- Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen.
- Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.
Du kan märka av det när du går i trappor eller uppförsbackar. Halsbränna och förstoppning Det är vanligt med och när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.
- Det går långsammare att smälta maten.
- Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt.
- Du kan också plötsligt känna dig väldigt mätt.
- Nedstämdhet och depression Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten.
- För en del blir nedstämdheten till en depression.
- Det finns behandling som hjälper vid depression.
Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig. Här kan du läsa mer om, Åderbråck och hemorrojder När du är gravid påverkas hela blodsystemet. Det är lättare att få eller, Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet.
- Då kan de kännas varmt och svullet i underlivet.
- Om du tittar med en spegel kan du se blodkärl under huden.
- När graviditeten är över blir det ofta bättre.
- Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt.
- Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten.
- Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare.
Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare. Det kan vara ett tecken på om blodtrycket går upp mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.
Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid. Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken. Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen. Försök att sträcka på dig. Undvik att svanka. Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.
När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont. Här kan du läsa mer om, När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.
Ontakta en barnmorska om du har besvär. Det finns speciell träning som kan hjälpa mot delade magmuskler. Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg. Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden. Då kan blodtrycket sjunka. I så fall är det bättre att ligga på sidan.
Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för. Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om,
- Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början.
- Här kan du läsa mer om olika orsaker till samt information om när du bör söka vård och inte.
- Det är lättare att få när du är gravid.
- Det kan bero på att du småäter oftare.
- Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.
Sammandragningar och förvärkar Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. När livmodern drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare. Här kan du läsa mer om,
Visa hela svaret
Contents
Kan man bli hård i magen när man är gravid?
Förstoppning under graviditet > > > Förstoppning under graviditet Förstoppning är vanligt under graviditet och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten, vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten, kan du ha förstoppning. Öppet alla dagar, dygnet runt. Om förstoppningen håller i sig, kan du bli illamående och tappa matlusten. En hårdare avföring kan också orsaka blödningar i ändtarmen.
Visa hela svaret
Vart i magen har man ont vid missfall?
Symptom vid missfall – Om du drabbas av missfall kan du få ont i magen och underlivet. Magsmärtorna brukar kännas långt ner i buken och vara krampliknande eller påminna om kraftig mensvärk. Det är också vanligt att det blöder från slidan – blodet kan vara blandat med vätska slem eller blodklumpar.
Vissa kvinnor får även ont i ländryggen. De flesta får först en kraftig blödning när livmodern stöter ut resterna av graviditeten och sedan blöder du lite mindre under några dagar. Om livmodern inte lyckas stöta ut alla rester fortsätter blödningarna – då behöver kroppen hjälp att avsluta missfallet. Vid så kallat fördröjt missfall eller “missed abortion” får du kanske bara en brunaktig flytning och kroppen behöver även då hjälp att stöta ut resterna av graviditeten.
I samband med missfallet avtar känslan av att vara gravid.
Visa hela svaret
Har blivit hård i magen?
Förstoppning När du har förstoppning har du svårt att bajsa och det kan också göra ont. Ofta räcker det att dricka mer vätska och att äta mer fiberrik mat. Det finns även receptfria läkemedel som du kan använda. De allra flesta blir förstoppade då och då oavsett ålder, men barn och äldre personer har lättare att få förstoppning.
Bajset är hårt och trögt att få ut. Du kan få när du bajsar. Det kan kännas som att tarmen inte har tömts efter att du har varit på toaletten. Magen känns utspänd. Du har ont i magen.
Du kan bli illamående och inte vilja äta om du har varit förstoppad en längre tid. Du kan också få som gör att det blöder lite. Barn får ofta förstoppning. Ett vanligt symtom är att barnet har ont i magen, men det kan ibland vara svårt att förstå att barnets magont beror på förstoppning.
Förstoppningen går inte över trots att du har provat att behandla dig själv. Du har ont i magen på natten. Du minskar i vikt. Du har blod i bajset.
Kontakta om dina avföringsvanor förändrats utan att du förstår varför. Det gäller framför allt om du är 45 år eller äldre. Hur avföringsvanorna ändras kan vara olika:
Du blir ofta hård i magen, från att tidigare inte ha haft problem med förstoppning. Bajsets konsistens och utseende ändras och du är hård och lös i magen i perioder.
Vänta tills det är vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att, Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv. Tillfällig förstoppning kan ha flera orsaker. Många gånger beror en tillfällig förstoppning på vad du äter och på dina vanor.
Visa hela svaret
Varför är jag så hård i magen?
Orsaker till förstoppning – Förstoppning eller så kallad obstipation brukar uppstå när det tar för lång tid för mat och dryck att passera genom tjocktarmen. Då hinner tarmen suga upp för mycket vatten så att innehållet blir hårt och torrt när det når ändtarmen. Förstoppning kan även påverkas av andra faktorer. Vanliga orsaker till förstoppning:
för lite vätska – tarminnehållet behöver vätska för att inte bli för hårt obalanserad kost – om du äter för lite fibrer kan du bli hård i magen för lite fysisk aktivitet – att sitta stilla mycket kan bidra till förstoppning stress – magen är känslig och kan reagera på exempelvis stress IBS – känslig tarm kan både orsaka diarré och förstoppning andra sjukdomar – till exempel diabetes eller rubbningar i ämnesomsättningen läkemedel – exempelvis järntabletter och stark smärtlindring hormonförändringar – i samband med graviditet och menstruation.
Vid långvarig förstoppning kan det ibland samlas en stor klump avföring som blockerar ändtarmsöppningen. Den hårda avföringen tänjer ut musklerna och försvårar såväl tarmtömning som hjärnans förmåga att avgöra när du behöver gå på toaletten. Det kallas för fekalom. Diarré kan ibland vara ett tecken på fekalom eftersom lös avföring är det enda som kan komma förbi fekalomet.
Visa hela svaret