Relaterad information – Graviditetsrelaterad bäckensmärta – “foglossning” Förekommer globalt hos 50-85 % av gravida kvinnor.50 % är återställda inom tre månader efter förlossningen, 70 % är återställda inom sex månader efter förlossningen.2-5 % har kvarstående besvär i mer än 2 år vilket gör det svårt att lyfta, bära tungt, ta hand om sina barn och motionera.
Visa hela svaret
Contents
Kan inte lyfta bäckenet?
Använd hjälpmedel som lindrar smärtan –
Använd bekväma skor. Försiktig massage och värme över det smärtande området kan hjälpa spända muskler att slappna av. Ha ordentligt stöd i svanken när du sitter ner längre stunder – använd en kudde bakom ryggen. Om du sover på sidan, lägg en kudde mellan knäna för att belasta bäckenet så lite som möjligt. En tunn kudde under magen kan också kännas skönt.
När försvinner Tyngdkänslan efter förlossning?
3–6 månader – Under den här tiden bör du besöka din barnmorska för efterkontroll, Dina stygn har släppt och dina bristningar läkt. Om allt går enligt den planen kan du öka aktivitetsnivån successivt. Tänk på att träna inifrån och ut. Börja med knipövningar och bäckenbottenträning.
Känner du av besvär du inte hade innan förlossningen så tveka inte att söka vård runt 6 månader. Det kan vara normalt att känna sig öm eller ha en viss tyngdkänsla men det bör följas upp. Om du ammar är dina slemhinnor ofta röda, irriterade och känsliga. Det här beror på att amningen påverkar dina östrogennivåer.
Tänk på: Du ammar (kanske) och sover (sannolikt) oregelbundet. Fortsätt vila, öka aktivitetsnivån sakta!
Visa hela svaret
Hur vet man om man har spänd bäckenbotten?
Överspänd bäckenbotten – ett problem för många – Bäckenbottens muskler kan, precis som andra muskler, bli överspända och överaktiverade. En överspänd bäckenbotten drar ihop sig och har svårt att slappna av. Lite som käkarna. Det ger eventuellt smärta, svårigheter att släppa in eller förbi saker genom öppningarna i bäckenbotten.
Visa hela svaret
Hur känns smärta i bäckenet?
Bäckensmärta – orsak, symtom och behandling – Doktor.se Bäckensmärta Bäckensmärta kan vara akut eller kronisk. Det finns behandling att prova om du behöver, men de flesta blir bra utan. Bäckensmärta på grund av kallas för foglossning. Bäckensmärta är smärta i nedre delen av magen och i bäckenet, som är en del av människans skelett.
Bäckenet är en skålformad ring av ben som består av korsbenet, svansbenet och de båda höftbenen, som i sin tur utgörs av tre ben som kallas för tarmben, sittben och blygdben. Det vilar på lårbenen och bär upp ryggradens rörliga kotor. Bäckensmärta räknas som kronisk om den pågått i mer än sex månader och inte kan förklaras av någon uppenbar förändring i underlivet.
Foglossning är när du har bäckensmärta som gravid. Lederna i bäckenet blir rörligare under graviditeten, för att det ska kunna vidga sig vid förlossningen så att barnet kan komma ut. Den här texten handlar främst om bäckensmärta för kvinnor som inte beror på graviditet.
könsorgan nedre urinvägarna magtarmkanalen muskler och ligament i bäckenet.
Det är vanligare att bäckensmärta orsakas av urinvägssjukdomar och sjukdomar i magtarmkanalen, än av problem i underlivet. Många som har problem med kronisk bäckensmärta har samtidigt flera andra smärttillstånd som tros kunna vara orsaken, såsom exempelvis endometrios, interstitiell cystit, IBS, fibromyalgi och levator ani-syndrom.
inflammation operation övergrepp misshandel svår förlossning.
Det verkar också som att risken ökar ju fler sådana händelser du varit med om. En teori är att de många nervtrådar som finns i magen och bäckenet kan bli överkänsliga på grund av skador och belastningar och därför utlösa smärta av sådant som normalt inte gör ont. Akuta bäckensmärtor kan bero på Kroniska bäckensmärtor kan bero på
myom endometrios sexuella övergrepp användande av spiral (ett preventivmedel) obehandlad,
I ovanliga fall kan kronisk bäckensmärta också orsakas av i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna eller tjocktarmen. Bäckensmärta kan också bero på graviditet och kallas då för foglossning. Det vanligaste är att smärtan är konstant, eller kronisk, men för vissa kommer den istället i ständigt upprepade perioder och är mer akut.
diffus molande ömmande intensivt skärande.
Du kan uppleva att smärtan känns tvärs över bäckenet, djupt nere i bäckenet eller i en eller båda ljumskarna. Hos vissa kan smärtan stråla bak mot korsryggen, skinkorna och låren. Det är vanligt att ha mer ont tidigt på morgonen, och att smärtan ökar om du rör dig eller lyfter tunga saker.
Smärtlindrande läkemedel : Smärtor som förvärras vid menstruation kan bli bättre med receptfria smärtstillande läkemedel, främst de som även har en antiinflammatorisk effekt. Andra läkemedel : Smärtor som tros komma från nerver kan bli bättre med hjälp av läkemedel som normalt används mot epilepsi eller depression. Kognitiv beteendeterapi (KBT) : KBT kan minska smärtan genom att hitta lösningar som hjälper till att hantera stress och minska belastningar. Fysioterapi : För vissa hjälper det med fysioterapi som är inriktad mot generell träning och en ökad kroppsförståelse.
För många hjälper det också att få reda på orsaken till sin smärta, och att få veta att smärtan inte beror på någon allvarlig sjukdom. För de flesta med foglossning så försvinner deras bäckensmärta efter förlossningen, inom tre månader. En del kvinnor har dock fortfarande bäckensmärta långt efter sin graviditet och kan behöva behandling med bland annat fysioterapi.
Här kan du läsa mer om behandling av, Sök vård om har kraftig eller långvarig smärta, eller smärta samtidigt som du känner dig allmänt sjuk. Hos oss jobbar erfarna sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer som kan hjälpa till med rådgivning, bedömning av symtom och behandling. Vi har också på flera orter som du kan vända dig till.
: Bäckensmärta – orsak, symtom och behandling – Doktor.se
Visa hela svaret
Hur tränar man upp bäckenbotten?
Bäckenbotten och övningar -> se gärna film! I och med påfrestningar under graviditeten blir dina bäckenbottensmuskler uttänjda och försvagade. Därför bör du träna bäckenbottensmusklerna under graviditeten och återuppta träningen efter förlossningen. Beskrivning av bäckenbotten och praktiska övningar för att träna muskulaturen efter graviditet och förlossning. Du tränar din bäckenbotten genom knipövningar. Extra viktigt att “knipa” är det för dig som fått en bristning i underlivet eftersom träningen ökar blodcirkulationen i området och gör att läkningen går snabbare. Du kan komma igång med knipövningar så snart du inte har ont efter förlossningen. Starka bäckenbottenmuskler minskar risken för inkontinens, livmoderframfall och har stor betydelse för det sexuella samlivet.
Bäckenbotten är den muskulatur som bildar ett “golv” i bäckenet och håller upp våra inre organ. Bland annat livmoder, urinblåsa och ändtarm. Bäckenbotten består av flera muskelplattor som fäster mot blygdbenet, svansbenet och sittbensknölarna och fungerar även som slutningsmuskler kring urinrör, slida och ändtarm. Det kan vara svårt att hitta musklerna till en början, men ju mer du försöker, desto bättre går det. För att se till att du tränar rätt muskler kan du göra ett fingertest. Såhär gör du fingertestet: För in ett eller två fingrar i slidan och knip ihop bäckenbottenmusklerna. Känner du att det klämmer till och drar uppåt i dig har du hittat de rätta musklerna. Får du inte den här känslan, se till att mag-stjärt och lårmuskler är avslappnade och försök igen. Knipövningarna går till på följande vis. Börja med att knipa slutmuskeln kring ändtarmen för att sedan knipa framåt och uppåt mot slidan och urinröret. Tänk att du drar i ett blixtlås, bakifrån och fram. Känslan ska vara som om något lyfts upp inuti slidan. Börja med mjuka knip där du omväxlande kniper 3-4 sekunder och vilar 3-4 sekunder. Upprepa 10-12 gånger vid tre tillfällen per dag. När de lätta knipen fungerar, fortsätt då med styrkeknip. Det innebär att du kniper så hårt du kan i fem sekunder och vilar i fem sekunder. Upprepa 5-10 gånger vid tre tillfällen per dag. Uthållighet innebär att du kniper så hårt du kan så länge du orkar. Sträva mot att kunna hålla knipet över en minut. Det räcker med ett uthållighetsknip om dagen. Under tiden du kniper är det viktigt att bibehålla en normal andning. Övningarna bör till en början göras i en bekväm position liggandes på rygg eller på sidan. När du kan göra dom utan problem kan du gå över till att göra dom sittandes och ståendes. Tyngdkraften gör övningarna svårare att utföra. Sedan kan du kombinera knipövningarna med andra rörelser. Till exempel när du hostar, springer eller lyfter tungt. Gör gärna knipövningarna i din vardag, till exempel när du sitter framför tv:n, när du borstar tänderna eller sitter på bussen. De första tre månaderna uppmuntras du knipa 3 gånger per dag. Därefter kan du minska till en gång per dag. Gå gärna på ett återbesök hos din barnmorska på mödravårdscentralen några veckor efter förlossningen. Barnmorskan kan då kontrollera din muskelfunktion i bäckenbotten och ge dig ytterligare hjälp och information.
Webbredaktör: Granskare: Karin Pettersson, Läkare/Chef Uppdaterad: 2022-04-13
: Bäckenbotten och övningar -> se gärna film!
Visa hela svaret
Varför låser sig bäckenet?
Vad orsakar bäckensmärta? – Bäckensmärta kan orsakas av en kombination av faktorer, bland annat: -Lederna i bäckenet rör sig ojämnt -Förändringar i ligament, som gör att dina muskler arbetar felaktigt för att stödja bäckenet Vid obalans i bäckenet kan det orsaka vidare smärta i andra muskler och leder i området.
Normalt när du ligger, står eller går, är bäckenet i en stabil och jämn position. Om du upplever bäckensmärta, samarbetar inte muskler och leder i bäckenregionen som de ska vilket leder till en mindre stabil och ojämn rörelse över bäckenlederna. Resultatet är irriterade och smärtande leder och spända muskler.
Nivåerna och plats av smärta kan variera från person till person. Smärtan kan vara dubbelsidig ensidig eller skifta från sida till sida. Smärtan variera från en ständig molande värk till huggande smärta eller kraftigt skjutande smärta i säte och ner i baksida av benen.
Visa hela svaret
Vad är framfall i underlivet?
Symtom vid livmoderframfall – Vid livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Då kan livmodertappen komma ut genom slidöppningen. Den känns som en fast utbuktning, ungefär som en nästipp. Det kan kännas obehagligt. Det kan också vara svårt att sitta.
Visa hela svaret
Hur känns buktande Slidvägg?
Framfall – symtom, orsak och behandling – Doktor.se Framfall Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen. Det beror på en försvagad bäckenbotten. Vissa personer har inga besvär alls av sitt framfall, men för andra kan det skapa tyngdkänsla, skava och orsaka problem med att tömma blåsa och tarm.
Det finns flera olika behandlingar för framfall. På Doktor.se arbetar erfarna barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning. Vid misstanke om framfall behövs vanligtvis en gynekologisk undersökning. Framfall är när organ nära slidan sjunker ner i eller buktar in i slidans öppning.
Det kan ske genom att:
livmodern förflyttar sig ner i slidans öppning ändtarmen eller tunntarmen buktar in i slidans bakvägg urinblåsan buktar in i slidans framvägg
Bäckenbotten består av muskulatur och stödjevävnad, och hjälper till att hålla uppe underlivsorganen. Med åldern försvagas bäckenbotten, och även och förlossning sliter på vävnaderna. Efter minskar östrogennivåerna i kroppen, vilket gör slemhinnorna sköra och torra.
- Detta kan öka det skav som många känner från sitt framfall.
- Tillstånd som skapar ökat tryck i bukhålan, till exempel, kronisk, tunga lyft och, verkar öka risken för att få framfall.
- Vissa personer kan få framfall efter förlossning, men det brukar det gå över efter några månader.
- Framfall ger symtom i form av skav och tyngdkänsla i slidan, samt att du känner att något ligger i eller buktar in mot slidöppningen.
Du kan också få problem med täta urinträngningar och urinläckage. Andra symtom har att göra med vilket sorts framfall det är:
Om det är livmodern som sjunkit ner kan livmoderhalsen ibland sticka ut ur slidöppningen och göra det svårt att sitta. Det kan också orsaka sår på livmodertappen och ge blodiga flytningar. Du kan ofta putta tillbaka framfallet när det sticker ut genom slidöppningen. Om urinblåsan buktar in i slidväggen kan det bli svårt att tömma blåsan, och då är det lättare att få en, Om det är tunntarmen eller ändtarmen som buktar in i slidväggen kan det bli svårt att bajsa.
Övervikt tycks öka risken för framfall. Att gå ner i vikt är därför en bra idé om du är överviktig och vill minska risken för framfall. Framfall kan orsakas av att bära tungt. Du bör därför vara försiktig med tunga lyft. Träning av bäckenbottenmuskulaturen kan förhindra att framfallet försämras. Tränar gör du genom att knipa med musklerna i bäckenbotten på samma sätt som du skulle göra för att stoppa en stråle när du kissar.10 minuters knipövningar flera gånger om dagen är det som rekommenderas.
Framfall går inte över av sig själv utan brukar vanligtvis förvärras med tiden. Det finns flera olika behandlingar vid framfall. En kräm eller ett slidpiller som innehåller östrogen kan minska det skav som uppstår i slidan. I lindriga fall är detta den enda behandling som behövs.
Om livmodern sjunkit ner, eller urinblåsan buktar in i slidväggen, kan du få bra effekt av en ring som placeras i slidan och lyfter upp framfallet. Den används tillsammans med östrogenkräm eller p-piller för att minska skav. Om du har mycket besvär kan det bli aktuellt med operation. Läkaren återställer då normala förhållanden i slidan genom att skjuta tillbaka det som sjunkit ner eller buktat in, samt förstärka slidans väggar med ett nät.
Om livmodern sjunkit ner kan livmoderhalsen göras kortare. Om du misstänker att du har framfall och har besvär av det, bör du söka vård på en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Sök vård akut på en gynekologisk mottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning ifall du är kissnödig men inte kan kissa, eller om du inte kan putta tillbaka framfallet.
Visa hela svaret