P Piller Risk För Graviditet?

P Piller Risk För Graviditet
Är p-piller helt säkert?

Du är här:

Är p-piller ett 100 procent säkert skydd? Gör det något om killen kommer i mig om jag äter p-piller? Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet.

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också. Med vänliga hälsningarJohan Nilsson, sjuksköterska Artikel För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Här får du veta hur du sätter på en kondom. Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid.
Visa hela svaret

När blir man skyddad av p-piller?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. De kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska., P Piller Risk För Graviditet En förpackning med p-piller kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter. En del sorters p-piller som används som preventivmedel kan hjälpa mot akne. Du kan läsa mer om det i vår text om P-piller skyddar inte mot,

 • Dina äggstockar vilar och du får inte någon ägglossning så länge du använder p-piller på rätt sätt.
 • P-piller påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.
 • P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern.
 • De gör att slemhinnan blir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller? Kontakta en mottagning för sexuell hälsa,, eller om du vill börja med p-piller. Du som är ung kan kontakta en ungdomsmottagning. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en eller,

 • Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck.
 • Du får även väga dig och tala om hur lång du är.
 • Du får ett recept och kan hämta dina p-piller på ett apotek.
 • Olika preventivmedel kostar olika mycket.
 • I en del regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år.

Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Fråga vad som gäller i regionen där du bor. Hur använder jag p-piller? Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

 • Du tar en tablett varje dag Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.
 • Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel när du borstar tänderna på kvällen eller äter frukost.
 • Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden.

Då minskar risken för att du ska glömma att ta dina p-piller. Det finns även appar som påminner dig om att ta ditt p-piller.
Visa hela svaret

När ska man ta graviditetstest om man äter p-piller?

Om du börjat med preventivmedel på annan dag än mensens första dag –

Det är bra att du kommer igång med ditt preventivmedel. Därför uppmuntrar vi dig att börja med din preventivmetod direkt. Detta gäller p-piller, p-plåster, p-ring, men även insättning av p-stav och spiral, oavsett var i menscykeln du befinner dig. Om det finns minsta risk för att du kan ha varit gravid när du började med ditt preventivmedel är det viktigt att ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter.

Visa hela svaret

Måste man äta sockerpiller för att vara skyddad?

Är jag skyddad även när jag tar sockerpillren?

Du är här:

Kan man ha oskyddat sex under dagarna man äter sockerpiller utan att det är någon risk att bli gravid? Ja, har du tagit dina p-piller som du ska är du skyddad mot graviditet även de dagar du äter sockerpiller. Det är alltså helt riskfritt att ha samlag då.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Händer Första Veckorna I En Graviditet?

Hur många timmar måste det gå mellan p-piller?

Så äter du p-piller

Du är här:

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen. P Piller Risk För Graviditet P-piller ska tas vid ungefär samma tid varje dag. Det finns risk att du inte längre är skyddad mot graviditet om du missar med mer än 12 timmar, alltså att det går mer än 36 timmar mellan två p-piller. Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.

 • Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel borstar tänderna eller äter frukost.
 • Vilken tid du än väljer är det bra att ställa ett alarm den första tiden.
 • Då minskar risken för att du ska glömma dina p-piller.
 • Det finns även appar som hjälper dig att komma ihåg att ta dina p-piller varje dag.

Vad du ska göra om du har glömt att ta ett p-piller inom 36 timmar beror på var du är på kartan och om du har ätit ihop flera kartor innan du glömde. Du kan läsa mer om det här Har du en karta med 21 tabletter gör du ett uppehåll i fyra dagar efter att du tagit alla tabletterna på kartan.

 1. Du kan också välja att ta ett längre uppehåll.
 2. Uppehållet får vara max sju dagar men det räcker alltså med fyra dagar.
 3. Har du en karta med 28 tabletter tar du sockerpiller under de sista dagarna på kartan.
 4. Hur många de är beror på vilka p-piller du äter.
 5. Ofta finns det fyra eller sju sockerpiller.
 6. Oavsett hur många sockerpiller det är på din karta räcker det alltid att du äter sockerpiller i fyra dagar innan du börjar på en ny karta.

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du en blödning. Det är ingen mens och kallas ibland för bortfallsblödning. Blödningen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt senaste p-piller. Men blödningen kan komma både tidigare eller senare än så.

Det är också vanligt att blödningen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta. Då ska du ändå börja på en ny p-pillerkarta. Vissa gånger kan det hända att blödningen inte kommer alls, trots att du tar dina sockerpiller eller har ditt planerade uppehåll. Har du tagit dina p-piller som du ska och inte har varit magsjuk och kräkts eller haft diarré är det ingen fara.

Att blödningen uteblir är extra vanligt med vissa sorters p-piller. Du kan läsa mer om det i bipacksedeln som ligger i förpackningen du får dina p-piller i. Du kan strunta i att ta dina sockerpiller, eller ditt planerade uppehåll om du vill slippa ha en blödning varje månad.

 • Eller om du vill skjuta på blödningen.
 • Då börjar du direkt på en ny karta efter det sista p-pillret på kartan.
 • När du vill ha en blödning eller om du får det ändå ska du ta dina sockerpiller eller göra ett uppehåll på fyra dagar oavsett var på kartan du är.
 • Då blöder du klart.
 • Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta och kan ta dina p-piller så länge du vill, eller tills du börjar blöda nästa gång.

Det är inte farligt att skjuta fram blödningen eller välja att inte blöda så ofta. Det är ganska vanligt att du får mellanblödningar under den första kartan när du börjar med p-piller men då ska du bara äta klart den och göra uppehåll i fyra dagar när det är dags för sockertabletter innan du börjar på en ny karta.

Därefter det brukar det gå bra att fortsätta ta sina p-piller utan att göra något uppehåll för blödning. Det är inte säkert att tabletten har hunnit få effekt om du kräks inom fyra timmar efter att du tagit ditt p-piller, eller om du har haft mycket diarré. Då ska du ta en ny tablett, för att fortsätta vara skyddad.

Det behöver du däremot inte göra om du bara är tillfälligt lös i magen. Den nya tabletten ska du ta från en annan karta, så att det inte fattas på den du använder för tillfället. Den kartan du lånar ett p-piller från kan du ha som reserv om du behöver ta en extra tablett någon annan gång.

Skydda dig med om du har under de kommande sju dagarna när du har varit magsjuk, eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du har fått i dig dina p-piller som du ska. Du kan alltid fråga en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning om du känner dig osäker. Du kan sluta äta p-piller när du vill och det är ingenting du behöver informera barnmorskan på ungdomsmottagningen eller den som skrivit ut p-pillren åt dig om.

You might be interested:  Vad Händer Om Man Dricker Under Graviditet?

Det bästa brukar vara att använda klart den karta som du håller på med och sen inte börja med någon ny om du vill sluta med p-piller. Det är ofarligt att sluta mitt i en karta, men du kan få lite oregelbundna blödningar. Det är viktigt att du direkt börjar använda något annat skydd istället för p-piller om du inte vill bli gravid.

 • Detta gäller även om mensen inte har kommit igång än.
 • Det beror på att ägglossningen sker ungefär 14 dagar innan mensen kommer och det är då risken är som störst att bli gravid.
 • Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att du har slutat med p-piller.
 • En del får regelbunden mens direkt.
 • För andra kan det ta några månader.

Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka efter en till två månader. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Emmali Anséus Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Artikel P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag.
Visa hela svaret

Är man skyddad mot graviditet när man byter p-piller?

För att ha ett säkert skydd behöver du då komplettera med kondom de första 7 dagarna. Fortsätt med din nuvarande karta tills den tar slut. Om du byter från en 21-karta, gör 7 dagars uppehåll innan du bör- jar med det nya p – pillret.
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid vid ett samlag?

Oskyddat samlag – hur stor är sannolikheten att bli gravid? – När en frisk man och en frisk kvinna har ETT oskyddat samlag är chansen att bli gravid cirka 2-4 %. Försöker samma par att bli gravida genom att ha oskyddade samlag under HELA menstruationscykeln är chansen cirka 20-25%. Detta förutsätter då att:

kvinnans äggstockar fungerar på ett bra sätt så att ägg av bra kvalitet kan mogna fram kvinnan har ägglossning – har man regelbunden menstruation så innebär det oftast att man även har ägglossning äggledarna fungerar så att ett ägg kan fångas upp och befruktas av spermier som simmat upp i äggledarna, samt att det befruktade ägget kan transporteras ner till livmodern mannen har tillräckligt med spermier och att de rör sig på ett bra sätt

livmoderslemhinnan kan ta emot ett befruktat ägg så att det fastnar och utvecklas vidare ett fungerande sexualliv

Visa hela svaret

Har man ägglossning om man äter p-piller?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller kan även hjälpa mot mensbesvär och akne. P Piller Risk För Graviditet P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska. Det finns många olika sorters p-piller. Alla innehåller två olika hormoner som heter östrogen och gestagen. Vissa innehåller mer östrogen, andra mer gestagen. Det gör att de påverkar kroppen på olika sätt.

 1. Därför kan du behöva pröva dig fram för att hitta den sort som passar dig bäst.
 2. En p-pillerkarta har 21 eller 28 tabletter.
 3. Vilken sorts karta du har beror på vilken sorts p-piller du använder.
 4. På kartorna med 28 tabletter är några utan hormoner, så kallade sockerpiller.
 5. Då kan du ta ett piller varje dag även om du gör ett uppehåll.

Det kan vara bra om du tycker att det är svårt att komma ihåg när du ska börja på nästa karta. På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll fyra dagar innan du börjar på nästa karta. Du får en blödning under de dagar som du tar sockerpiller eller inga piller alls.

Det är ingen vanlig mens, utan brukar kallas bortfallsblödning. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid. Blödningen brukar ofta börja två till tre dagar efter att du tagit ditt sista hormonpiller. Men den kan komma både tidigare och senare. Det är också vanligt och helt normalt att du fortfarande blöder när det är dags att börja på en ny karta.

P-piller gör ofta att du blöder mindre och mer regelbundet än när du har mens. Du får också mindre värk när du blöder. Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan göra det tillsammans med en daglig rutin som till exempel när du borstar tänderna.

 • Hormonerna i p-piller kan minska besvär med till exempel ,  och  .
 • En del sorters p-piller har även väldigt bra effekt mot finnar.
 • P-piller minskar risken för äggstockscancer, livmodercancer och tjocktarmscancer.
 • P-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Skyddet påverkas om du kräks, får kraftig diarré eller glömmer att ta en tablett.

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning om du vill börja med p-piller. Många ungdomsmottagningar har också öppet för dropin-besök. Då kan du komma dit utan att behöva boka en tid. Kolla vad som gäller för, Du kan också gå till en barnmorskemottagning, mottagning för sexuell hälsa, gynekolog eller vårdcentral.

 1. Det finns ingen åldersgräns för när du får börja med p-piller.
 2. Det är den som skriver ut det som avgör om det är ett bra preventivmedel för dig.
 3. Det kan finnas andra anledningar till att börja med p-piller än att skydda sig mot graviditet.
 4. Till exempel om du har besvär med mensen som kraftig mensvärk, rikliga blödningar eller PMS.
You might be interested:  Tips På Att Avslöja Graviditet?

P-piller kan också hjälpa mot akne. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa och din mens. Du får också frågor om det finns någon i din familj som har haft blodpropp eller hjärtinfarkt eller om du har migrän med så kallad aura eftersom du då ska använda något annat skydd än p-piller.

 1. Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck.
 2. Ibland får du även väga och mäta dig.
 3. Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp.
 4. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna.
 5. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om du:

 • har en kraftig övervikt
 • röker
 • har en förälder eller syskon som fått blodpropp
 • själv har haft blodpropp tidigare.

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel,,, om något av detta stämmer in på dig. Berätta även för den du träffar om du eller någon av dina föräldrar eller ett syskon har haft stroke eller hjärtinfarkt eftersom det också kan påverka.

 • Om det funkar för dig att ta p-piller kommer du att få ett recept.
 • Det skickas elektroniskt direkt till ett apotek.
 • Du kan sen gå till vilket apotek som helst för att hämta ut dina p-piller.
 • På apoteket behöver du visa din legitimation.
 • Du brukar få ett recept för tre månader om det är första gången du ska äta p-piller.

Efter tre månader får du komma på ett återbesök för att ta ett nytt blodtryck och prata om hur det funkar för dig med p-piller. Funkar det bra brukar du då få ett recept som räcker i ett år. Innan dina p-piller tar slut är det viktigt att du bokar en ny tid på en ungdomsmottagning eller annan mottagning för att förnya ditt recept.

Du kan börja med dina p-piller samma dag som du hämtat ut dem, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad redan från första dagen om du börjar på mensens första dag. Annars tar det sju dagar med p-piller innan du är skyddad mot graviditet. Kroppen kan behöva lite tid att vänja sig vid preventivmedel som innehåller hormoner.

Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner, till exempel spända bröst, småblödningar och lite illamående. En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Prata med den som skrivit ut preventivmedlet till dig om besvären inte har gått över inom tre till sex månader.

Då kan du få prova ett annat preventivmedel. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder. De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21 år. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel till och med 25 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Du har ett mycket säkert skydd mot graviditet om du tar dina p-piller som du ska. Du ska i första hand kontakta den som skrivit ut läkemedlet om du får något besvär av det. Du kan också genom att fylla i ett formulär på deras hemsida. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel.

 1. Det räcker med att du tror att besvären beror på läkemedlet.
 2. Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet.
 3. Här hittar du innehåll om mens.
 4. Artikel Hitta din närmaste mottagning.
 5. Artikel På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet.

Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning. Egna berättelser Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.
Visa hela svaret

När ska man ta graviditetstest om man äter p-piller?

Om du börjat med preventivmedel på annan dag än mensens första dag –

Det är bra att du kommer igång med ditt preventivmedel. Därför uppmuntrar vi dig att börja med din preventivmetod direkt. Detta gäller p-piller, p-plåster, p-ring, men även insättning av p-stav och spiral, oavsett var i menscykeln du befinner dig. Om det finns minsta risk för att du kan ha varit gravid när du började med ditt preventivmedel är det viktigt att ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter.

Visa hela svaret