Ont I Bäckenet Tidig Graviditet?

Ont I Bäckenet Tidig Graviditet
Bäckensmärta (BS, tidigare kallad foglossning eller symfyseolys) är en speciell form av nedre ryggsmärta som drabbar gravida kvinnor. Prevalensen varierar från ca 35-50% i tidig graviditet till 60-70% i sen graviditet. BS kan starta i graviditetsvecka 8-12 men debuterar i genomsnitt i 18:e graviditetsveckan.
Visa hela svaret

När får man ont i bäckenet gravid?

Bäckensmärta under graviditeten – foglossning När du är gravid blir kroppens leder rörligare. Bäckenet behöver vidga sig under förlossningen för att släppa igenom barnet. Det blir därför rörligare och du kan få ont. Det finns sätt att minska smärtan, till exempel genom träning. Ont I Bäckenet Tidig Graviditet Bäckensmärta kan kännas i nedre delen av ryggen. För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär:

Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen. Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida. Ont i höfterna. Ont över blygdbenet. Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren. En plötslig låsning i ena benet, som kan göra det svårt att gå. Svårt att lyfta saker, böja dig och vrida kroppen.

Du kan få ont om du till exempel går i trappor eller sitter på golvet och leker med barn. Smärtan är oftast lindrig på morgonen. Den brukar förvärras under dagen och är som värst på kvällen, speciellt om du har varit aktiv under dagen. Hur ont det gör varierar från person till person.

 • En del gravida har knappt några besvär alls.
 • Några får så ont att de måste använda kryckor för att ta sig fram.
 • När och var ska jag söka vård? Bäckensmärta kan lindras.
 • Berätta för en barnmorska om du får ont i ryggen eller bäckenet under graviditeten, helst så snart som möjligt så att du kan få rätt hjälp.

Du kan också kontakta en fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv. Besvären är olika från person till person. Det som fungerar för någon kanske inte fungerar för en annan.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i bäckenet?

Varför har jag så ont i bäckenet? Fråga: Varför har jag så ont i bäckenet? Sist jag hade det var jag gravid men nu är jag inte det. Det gör ont i blygdbenet och strålar ut mot låret och ner i benet. Vad beror det på? Bäckenet består av korsbenet och två höftben som hålls ihop av muskler.

 1. Dess uppgift är att skydda bland annat tarmar och urinblåsa.
 2. Anatomin skiljer sig mellan män och kvinnor och smärta i bäckenet kan därför bero på olika saker.
 3. Hos kvinnor kan det vara mensvärk eller ägglossning som ger ont i bäckenet.
 4. Även foglossning kan orsaka smärta i bäcken och ländrygg med utstrålning ned mot låret.

Män kan få värk i bäckenet på grund av exempelvis prostatit som betyder inflammation i prostatakörteln.
Visa hela svaret

Vad för slags smärta vid missfall?

Symptom vid missfall – Om du drabbas av missfall kan du få ont i magen och underlivet. Magsmärtorna brukar kännas långt ner i buken och vara krampliknande eller påminna om kraftig mensvärk. Det är också vanligt att det blöder från slidan – blodet kan vara blandat med vätska slem eller blodklumpar.

Vissa kvinnor får även ont i ländryggen. De flesta får först en kraftig blödning när livmodern stöter ut resterna av graviditeten och sedan blöder du lite mindre under några dagar. Om livmodern inte lyckas stöta ut alla rester fortsätter blödningarna – då behöver kroppen hjälp att avsluta missfallet. Vid så kallat fördröjt missfall eller “missed abortion” får du kanske bara en brunaktig flytning och kroppen behöver även då hjälp att stöta ut resterna av graviditeten.

I samband med missfallet avtar känslan av att vara gravid.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Vet Man Om Det Är Pms Eller Graviditet?

Har så ont i nedre delen av ryggen?

Ont i nedre delen av ryggen – Du kan ha ont på olika sätt i nedre delen av ryggen:

Ont i ländryggen, lumbago, börjar ofta med svag, gradvis ökande värk och en känsla av trötthet. Värken brukar öka när ryggen belastas. Lumbago kallas ofta för “vanligt ryggont”. Ryggskott, lumbago acuta, kommer ofta plötsligt, till exempel i samband med ett lyft eller en sidovridning. Du känner smärta och en låsning i ryggen med kramp i ryggmusklerna. Smärtan kan vara skärande, huggande eller molande. Det kan kännas som om ryggen håller på att gå av. Ont i ländryggen med bensmärta, lumbago-ischias, innebär att du har smärta i ländryggen och även känner en utstrålande smärta i ett ben ner till foten. Lumbago-ischias kan bestå av enbart smärta. Ibland kan du även få sämre kraft i en del av benmusklerna och känseln i benet kan påverkas. Ischias innebär att det finns en irritation eller inflammation i ischiasnerven. Du kan även ha ischias utan ryggsmärta.

Visa hela svaret

Varför har jag så ont i mina höfter?

Varför får jag ont i höften? Fråga: Jag har så ont i höften, det kan göra ont både när jag går och när jag sover på sidan. Vad kan det bero på? Jag har inte ramlat och är bara i 30-årsåldern. Höftsmärta kan bero på en mängd olika orsaker. Ett av de vanligaste tillstånden är trokanterit vilket betyder inflammation i muskelfästen på utsidan av lårbenet.

Du kan uppleva värk i höften, ibland med utstrålning längs med låret. Det kan göra mer ont i höften när du sitter, går på benet, cyklar eller vid löpning. Värken kan också öka om du ligger på den drabbade sidan nattetid – detta kan påverka din sömn. Trokanterit är vanligast hos idrottare och äldre individer.

Det kan orsakas av exempelvis överbelastning, åldersrelaterade förändringar, trauma eller artros. Tillståndet är helt ofarligt och självläkande. Behandlingen består av rörelseträning som stärker muskler såsom höftböjaren i det drabbade området.
Visa hela svaret

Finns på Bäckenets nedre del?

Ben Bäckenet består hos en vuxen människa av tre ben: Höger och vänster höftben (os coxae) och korsbenet (os sacrum). Höftbenet består fram till övre tonåren av tre separata ben: Det övre tarmbenet (os ilium) samt nedtill, ett främre blygdben (os pubis) och ett bakre sittben (os ischii).

 • Tillsammans med korsbenet bildar dessa ben den så kallade bäckengördeln (cingulum membri pelvini) som förenar axialskelettet med de nedre extremiteterna.
 • Leder Mellan bäckenets ben finns tre leder: Höger och vänster blygdben ledar ventralt mot varandra framtill i blygdbensfogen (symphysis pubica).
 • Mot korsbenet (os sacrum) i ledar höftbenen i sakroiliakaleden (art.

sacroiliaca), en mycket kompakt led som är omgiven av många ligament och endast medger mycket små rörelser. Bäckenet ledar mot lårbenet (os femoris) i höftleden (art. coxae) genom en ledpanna i höftbenets laterala sida, höftledsgropen (acetabulum), där lårbenshuvudet (caput femoris) ansluter.

1. De som förbinder korsbenet med höftbenet 2. De som går mellan korsbenet och sittbenet 3. De som förenar korsbenet och svansbenet 4. De som passerar mellan blygdbenen

Muskler På tarmbenskammens (crista iliaca) fäster bukmusklerna (mm. abdominis). På kammens utsida fäster m. tensor fasciae latae, m. obliquus externus abdominis och m. latissimus dorsi. Lårmusklernas fascia, fascia lata, fäster utvändigt längs med hela kammen.

 • Invändigt fäster fascia iliaca, m.
 • Transversus abdominis, m.
 • Quadratus lamborum, m.
 • Erector spinae och m. iliacus.
 • Mellan de in- och utvändiga muskelfästena fäster m.
 • Obliquus internus abdominis.
 • Från korsbenet sträcker sig ett komplicerat muskelsystem på båda sidor om ryggraden upp till nacken (nucha).
 • Dessa muskler styr och stabiliserar ryggraden och kallas ryggens djupa muskler.

Till m. erector spinae hör m. spinalis, m. longissimus och m. iliocostalis. Könsspecifika skillnader Både det kvinnliga och det manliga bäckenet har som uppgift att överföra tyngden från axialskelettet till de nedre extremiteterna. Kvinnans bäcken är även anpassat till uppgiften att föda barn och är därför bredare och plattare.

 • Det manliga bäckenet är högre och smalare, vilket anses mer optimerat för att överföra tyngden från axialskelettet till de nedre extremiteterna.
 • När man är gravid ökar rörligheten i kroppens leder, inklusive bäckenets leder och fogar.
 • Detta beror på ett hormon som heter relaxin, vilket vanligen börjar utsöndras i kroppen någon gång under de tre första graviditetsmånaderna, för att fortsätta att utsöndras under hela graviditeten.
You might be interested:  Vad Är En Mola Graviditet?

Relaxin gör att kroppens ligament blir mjukare. Därmed blir bäckenet blir mer rörligt och kan vidga sig. Under förlossningen gör relaxinet så att barnet lättare kan passera genom bäckenet utan att fastna. Symptom vid foglossning För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan debutera både tidigare eller senare. Vanliga symtom är:

molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen ont över skinkorna och ibland flyttar sig smärtan från sida till sida ont i höfterna ont över blygdbenet smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren svårt att lyfta saker, böja sig och vrida kroppen.

Vad kan man göra själv Besvären varierar från person till person, och det som fungerar för någon kanske inte fungerar för en annan. Lyssna därför på kroppen och pröva dig fram. Försök att bli din egen expert på vad som hjälper just dig. Här är exempel på vad du kan göra:

Rör dig så mycket du kan, men i långsamt tempo, utan att det gör ont. På så sätt behåller du styrkan i ryggen och runt bäckenet. Rörelse ökar också blodcirkulationen till ryggen, vilket kan lindra smärtan. Variera ställning ofta så att du inte belastar ryggen för mycket, om det går. Sitt en stund, stå en stund, rör dig en stund. Gå med korta steg och ta flera små promenader i stället för en lång. Res dig från sängen från sidan, med benen tätt intill varandra, och skjut dig sedan upp med hjälp av armbågen och handen. Ta hissen i stället för trappan. Om du går i trappor, ta ett steg i taget och sätt båda fötterna på samma trappsteg innan du tar nästa steg. Använd bekväma skor. Försiktig massage och värme över det smärtande området kan hjälpa spända muskler att slappna av. Ha ordentligt stöd i svanken när du sitter ner längre stunder – använd en kudde bakom ryggen. Om du sover på sidan, lägg en kudde mellan knäna för att belasta bäckenet så lite som möjligt. En tunn kudde under magen kan också kännas skönt. Lätt vattengymnastik. Simning – tänk på att crawla eller simma på rygg på ett sådant sätt att benen alltid är ihop, i stället för att simma bröstsim. Löpning i bassäng med ett flytbälte. Tänk på att använda snarlika vinklar som vid löpning. (Undvik att bli sittandes vid vattenlöpningen.)

Behandling På HälsoCentrum behandlar klinikens kiropraktorer gravida kvinnor främst med manipulationsbehandling, träning, rådgivning och i vissa fall även med akupunktur. Cochrane Collaboration* gjort en sammanställning av bevisläget om hur smärtor i ländrygg och bäcken för gravida skall behandlas på ett vetenskapligt korrekt sätt.

 1. Sammanställningen visade att de behandlingsmetoder som HälsoCentrums kiropraktorer använder sig av, är de bästa och mest väldokumenterade sätten att behandla gravida kvinnor med ländryggs- och bäckensmärta.
 2. Vid rapportering fanns inga varaktiga biverkningar i någon av studierna.
 3. Länk till sammanställningen kommer här.

* Cochrane Collaboration är en oberoende icke-kommersiell organisation vars syfte är att systematisera forskningsresultat från hälsovetenskap. Cochrane-samarbetet består av 28 000 volontärer i mer än ett hundra länder.
Visa hela svaret

Varför får jag ont i höfterna?

Ont i höften > > > Ont i höften Du kan få ont i höften av flera anledningar och smärtan kan sitta på olika ställen runt höften och ner mot låren. Ibland är det vissa rörelser som gör ont. Muskler, nerver och senor utsätts hela tiden för påfrestningar och kan bli inflammerade. Öppet alla dagar, dygnet runt. Det är vanligt att äldre har ont i höften, men även personer som tränar mycket kan få ont på grund av överbelastning. Ont i höften kan också bero på ledsjukdomen höftledsartros, som påverkar brosket i leden. Ett tecken på det är att du får ont i höften när du börjar röra dig eller när du reser dig. Om du har ramlat eller råkat ut för en olycka och sedan får smärta och svullnad i höften, ska du omedelbart söka vård. Då kan du ha fått en fraktur.
Visa hela svaret

You might be interested:  Kan Inte Glädjas Åt Andras Graviditet?

Får man positivt graviditetstest vid utomkvedshavandeskap?

Utomkvedshavandeskap – Sahlgrenska Universitetssjukhuset Extrauterina graviditet – utomkvedshavandeskap Vad är ett utomkvedshavandeskap? Av alla graviditeter utgörs 2-3% av utomkvedshavandeskap. Detta kallas även extrauterina eller ektopiska graviditeter.

 1. Det innebär att en graviditet börjar växa utanför livmodern.
 2. Oftast sker detta i äggledarna och beror på att det befruktade ägget inte kan komma eller hinner fram till livmodern utan fastnar på vägen.
 3. Det finns risk att äggledaren spricker, att stora blödningar uppstår inuti buken och att man behöver operera.

I mindre än 15 % av fallen kan ett utomkvedshavandeskap tillbakabildas av sig självt. Varför drabbas man av utomkvedshavandeskap? Den vanligaste orsaken är skador i slemhinnan inne i äggledarna eller sammanväxningar utanför äggledarna. Sådana skador kan uppkomma efter äggledarinflammation (till exempel vid klamydiainfektion) eller efter infektioner i livmodern.

Sammanväxningar kan bildas efter bukoperationer och efter infektioner i buken (till exempel blindtarmsinflammation) liksom vid endometriossjukdom. Blir man gravid, trots att man har en spiral som preventivmedel, kan också ett utomkvedshavandeskap uppstå. Har man haft ett utomkvedshavandeskap är det ökad risk att drabbas igen.

Vilka symtom förekommer vid utomkvedshavandeskap? Först och främst krävs att du är gravid och att du har ett positivt graviditetstest. Testet kommer att vara positivt även om graviditeten växer på fel ställe i kroppen. Det vanligaste symtomet är menstruationsrubbningar, till exempel utebliven mens.

 • Småblödningar, bruna flytningar och värk i buken är vanligt.
 • Ibland kan vanliga graviditetssymtom som illamående och bröstspänningar förekomma.
 • Ett utomkvedshavandeskap som börjat blöda inne i buken kan orsaka svåra smärtor, yrsel, svimning och chock.
 • Hur får man reda på att det är ett utomkvedshavandeskap? Har man kända riskfaktorer är det klokt att göra en ultraljudsundersökning i tidig graviditet om man får smärtor.

Diagnosen ställs efter att en läkare ordinerat blodprov av graviditetshormonet hCG och med ultraljud. I vissa fall kan misstanken om utomkvedshavandeskap vara svår att skilja från ett tidigt missfall eller en tidig normal graviditet och man får då göra upprepade provtagningar och ultraljud för att kontrollera hur graviditeten växer.

Det kan också bli aktuellt att utföra en skrapning och/ eller en tillhålsoperation (laparaskopi)för att veta. Operation av utomkvedshavandeskap De flesta operationer görs idag med titthålsteknik när patienten sover (i narkos). Vid små och tidiga graviditeter, där skadan på äggledaren är liten, kan man göra en öppning och suga ut graviditeten.

I de flesta fall måste den berörda äggledaren opereras bort. Om du har fått ett utomkvedshavandeskap kommer inte graviditeten kunna fortsätta utan avslutas i samband med operationen. Operationen tar en knapp timme och avslutas med några stygn i naveln och vid de små hålen nedtill i buken.

 • Efter operationen Vårdtiden är oftast 1-2 dygn.
 • Om äggledaren sparats finns det trots allt risk att viss graviditetsvävnad finns kvar som man inte kan se vid operationen, i dessa fall måste man följas med blodprovstagningar varje vecka tills graviditetshormonet har försvunnit.
 • Ibland kan man behöva genomgå en operation till eller få en tilläggsbehandling med Metotrexate.

Metotrexate är en typ av cellgift som gör att graviditetsvävnaden tillbakabildas. Om äggledaren har opererats bort räcker det oftast med att kontrollera att graviditetstestet är negativt 2-3 veckor efter operationen. Man bör vänta med nästa graviditet 2-3 månader efter operationen och preventivmedel övervägs vid utskrivningen.

Prognos Efter att ha drabbats av ett utomkvedshavandeskap finns det en ökad risk att det ska hända igen. Vid efterföljande graviditeter bör man vända sig till gynekolog i graviditetsvecka 6 för att lokalisera graviditeten med ultraljud. Chansen att nästa graviditet ska sitta rätt är dock mycket större (80-90 %) än risken att drabbas av utomkvedshavandeskap en gång till.

Prognosen för att få barn efter utomkvedshavandeskap är god och likvärdig om man opererat bort äggledaren eller bara gjort en öppning i den. Har man inte blivit gravid inom ett år efter att man börjat försöka efter operationen kan provrörsbefruktning övervägas.
Visa hela svaret