Ont I Bäcken Efter Graviditet?

Ont I Bäcken Efter Graviditet
Relaterad information – Graviditetsrelaterad bäckensmärta – “foglossning” Förekommer globalt hos 50-85 % av gravida kvinnor.50 % är återställda inom tre månader efter förlossningen, 70 % är återställda inom sex månader efter förlossningen.2-5 % har kvarstående besvär i mer än 2 år vilket gör det svårt att lyfta, bära tungt, ta hand om sina barn och motionera.
Visa hela svaret

Vad ska man göra om man har ont i bäckenet?

Då bör du söka vård – Om du får ihållande smärta i bäckenbotten som inte går över efter vila bör du uppsöka vård. Du bör också söka vård om du har bäckensmärta tillsammans med viktnedgång eller blödningar från underlivet. Sök vård akut om du får kraftig och plötslig smärta i bäckenet. : Varför har jag så ont i bäckenet?
Visa hela svaret

Hur känns bäckensmärta?

Symtom på bäckensmärta Du kan uppleva att smärtan känns tvärs över bäckenet, djupt nere i bäckenet eller i en eller båda ljumskarna. Hos vissa kan smärtan stråla bak mot korsryggen, skinkorna och låren. Det är vanligt att ha mer ont tidigt på morgonen, och att smärtan ökar om du rör dig eller lyfter tunga saker.
Visa hela svaret

När kan man börja träna bäckenbotten efter förlossning?

Bäckenbotten och övningar -> se gärna film! I och med påfrestningar under graviditeten blir dina bäckenbottensmuskler uttänjda och försvagade. Därför bör du träna bäckenbottensmusklerna under graviditeten och återuppta träningen efter förlossningen. Beskrivning av bäckenbotten och praktiska övningar för att träna muskulaturen efter graviditet och förlossning. Du tränar din bäckenbotten genom knipövningar. Extra viktigt att “knipa” är det för dig som fått en bristning i underlivet eftersom träningen ökar blodcirkulationen i området och gör att läkningen går snabbare. Du kan komma igång med knipövningar så snart du inte har ont efter förlossningen. Starka bäckenbottenmuskler minskar risken för inkontinens, livmoderframfall och har stor betydelse för det sexuella samlivet.

Bäckenbotten är den muskulatur som bildar ett “golv” i bäckenet och håller upp våra inre organ. Bland annat livmoder, urinblåsa och ändtarm. Bäckenbotten består av flera muskelplattor som fäster mot blygdbenet, svansbenet och sittbensknölarna och fungerar även som slutningsmuskler kring urinrör, slida och ändtarm. Det kan vara svårt att hitta musklerna till en början, men ju mer du försöker, desto bättre går det. För att se till att du tränar rätt muskler kan du göra ett fingertest. Såhär gör du fingertestet: För in ett eller två fingrar i slidan och knip ihop bäckenbottenmusklerna. Känner du att det klämmer till och drar uppåt i dig har du hittat de rätta musklerna. Får du inte den här känslan, se till att mag-stjärt och lårmuskler är avslappnade och försök igen. Knipövningarna går till på följande vis. Börja med att knipa slutmuskeln kring ändtarmen för att sedan knipa framåt och uppåt mot slidan och urinröret. Tänk att du drar i ett blixtlås, bakifrån och fram. Känslan ska vara som om något lyfts upp inuti slidan. Börja med mjuka knip där du omväxlande kniper 3-4 sekunder och vilar 3-4 sekunder. Upprepa 10-12 gånger vid tre tillfällen per dag. När de lätta knipen fungerar, fortsätt då med styrkeknip. Det innebär att du kniper så hårt du kan i fem sekunder och vilar i fem sekunder. Upprepa 5-10 gånger vid tre tillfällen per dag. Uthållighet innebär att du kniper så hårt du kan så länge du orkar. Sträva mot att kunna hålla knipet över en minut. Det räcker med ett uthållighetsknip om dagen. Under tiden du kniper är det viktigt att bibehålla en normal andning. Övningarna bör till en början göras i en bekväm position liggandes på rygg eller på sidan. När du kan göra dom utan problem kan du gå över till att göra dom sittandes och ståendes. Tyngdkraften gör övningarna svårare att utföra. Sedan kan du kombinera knipövningarna med andra rörelser. Till exempel när du hostar, springer eller lyfter tungt. Gör gärna knipövningarna i din vardag, till exempel när du sitter framför tv:n, när du borstar tänderna eller sitter på bussen. De första tre månaderna uppmuntras du knipa 3 gånger per dag. Därefter kan du minska till en gång per dag. Gå gärna på ett återbesök hos din barnmorska på mödravårdscentralen några veckor efter förlossningen. Barnmorskan kan då kontrollera din muskelfunktion i bäckenbotten och ge dig ytterligare hjälp och information.

Webbredaktör: Granskare: Karin Pettersson, Läkare/Chef Uppdaterad: 2022-04-13

: Bäckenbotten och övningar -> se gärna film!
Visa hela svaret

Hur länge har man ont i bäckenet efter förlossning?

Relaterad information – Graviditetsrelaterad bäckensmärta – “foglossning” Förekommer globalt hos 50-85 % av gravida kvinnor.50 % är återställda inom tre månader efter förlossningen, 70 % är återställda inom sex månader efter förlossningen.2-5 % har kvarstående besvär i mer än 2 år vilket gör det svårt att lyfta, bära tungt, ta hand om sina barn och motionera.
Visa hela svaret

Hur känns bäckenbotten inflammation?

Äggledarinflammation Äggledarinflammation gör ofta att du får ont i magen, rikligare flytningar och ibland feber. Den vanligaste orsaken är könssjukdomar, till exempel klamydia och gonorré. Du behöver få behandling med antibiotika om du har äggledarinflammation. Det är vanligt att äggledarinflammation ger ett eller flera av följande symtom:

Du har rikligare, ibland illaluktande som kan vara vita, gula eller gröna. Du har väldigt, Du upplever en tyngdkänsla i underlivet. Det svider när du kissar. Du känner dig kissnödig fast du har kissat nyligen. Du kan också ha och känna dig trött.

Du kan också få mer otydliga symtom som kommer då och då och är lindriga. Symtomen kan vara en lätt molande värk i nedre delen av magen och ibland även, Äggledarinflammation kan alltså ge väldigt otydliga symtom, bara ett av ovanstående symtom eller flera av de här symtomen.

När och var ska jag söka vård? Vad orsakar en äggledarinflammation? Äggledarna är två tunna rör som går från övre delen av livmodern. Längst ut är äggledarna flikiga för att kunna fånga upp ägg från äggstockarna vid ägglossning. Den vanligaste orsaken till äggledarinflammation är, till exempel och, Du kan också få äggledarinflammation efter en eller om du har fått en insatt, men det är ovanligt.

You might be interested:  Hur Säger Man Grattis Till Graviditet?

Du kan få en infektion i livmodern om du har fått ett, Den infektionen kan sedan sprida sig till äggledarna och orsaka en äggledarinflammation, men det är mycket ovanligt. Äggledarinflammation är en vanlig infektion hos unga personer. Sjukdomen är mindre vanlig efter,

 1. Hur kan jag förebygga en äggledarinflammation? Du kan inte förebygga själva äggledarinflammationen, men du kan förebygga infektionen som ger äggledarinflammationen.
 2. Det kan du göra genom att ha säkrare sex, som att använda vid vaginala samlag och om du har munsex.
 3. Du som har väldigt ont i magen, kraftiga flytningar och eventuellt feber behöver bli undersökt genom en,

I samband med den undersökningen kan prover från underlivet tas. Ibland kan du också få lämna blodprov för att läkaren ska kunna se om du har någon könssjukdom, som hiv eller hepatit B. Du som har molande värk i nedre delen av magen eller ont i musklerna eller skelettet får testa dig för könssjukdomar.
Visa hela svaret

Kan bäckensmärta försvinna?

Bäckensmärta kan kännas i nedre delen av ryggen. Smärtan brukar försvinna efter förlossningen. Bäckensmärta under graviditeten kan också kallas foglossning.
Visa hela svaret

Vart sitter bäckensmärta?

Vad orsakar bäckensmärta? – Bäckensmärta kan orsakas av en kombination av faktorer, bland annat: -Lederna i bäckenet rör sig ojämnt -Förändringar i ligament, som gör att dina muskler arbetar felaktigt för att stödja bäckenet Vid obalans i bäckenet kan det orsaka vidare smärta i andra muskler och leder i området.

 • Normalt när du ligger, står eller går, är bäckenet i en stabil och jämn position.
 • Om du upplever bäckensmärta, samarbetar inte muskler och leder i bäckenregionen som de ska vilket leder till en mindre stabil och ojämn rörelse över bäckenlederna.
 • Resultatet är irriterade och smärtande leder och spända muskler.

Nivåerna och plats av smärta kan variera från person till person. Smärtan kan vara dubbelsidig ensidig eller skifta från sida till sida. Smärtan variera från en ständig molande värk till huggande smärta eller kraftigt skjutande smärta i säte och ner i baksida av benen.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har ett trångt bäcken?

Ont I Bäcken Efter Graviditet Genom att genomföra en studie kunde Erika Phexell visa att metoden ger förutsättningar för mer tillförlitliga resultat samtidigt som den kan innebära mindre obehag för de blivande mammorna. Foto: Skånes universitetssjukhus Röntgensjuksköterskan Erika Phexell ville prova att använda skiktröntgen i stället för konventionell röntgen vid bäckenmätningar av gravida kvinnor.

Genom att genomföra en studie kunde hon visa att metoden ger förutsättningar för mer tillförlitliga resultat samtidigt som den kan innebära mindre obehag för de blivande mammorna. Nu har hennes slutsatser publicerats i en vetenskaplig tidskrift. När det finns misstanke om att en gravid kvinna har trångt bäcken görs en bäckenmätning för att förebygga komplikationer vid förlossningen.

Med konventionell röntgenteknik behöver kvinnan ligga och stå i obekväma positioner för att vissa mätpunkter ska framträda tydligt på bilderna. Erika Phexell, röntgensjuksköterska på Skånes universitetssjukhus i Malmö och universitetsadjunkt vid Lunds universitet, ville hitta en mätmetod som var mindre påfrestande för patienten utan att höja stråldosen för fostret.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte gör knipövningar efter förlossning?

Hemprogram efter graviditet och förlossning Innehållet gäller Blekinge När du kommer hem från BB är din kropp fortfarande påverkad av din graviditet och förlossning. På BB i Karlskrona har du möjlighet att få information från en sjukgymnast om bäckenbottenträning, hållning och lyft- och bärteknik.

 • Se till att du sitter eller ligger avspänt och har stöd för armarna under amningen.
 • Låt barnet vila i dina armar.
 • Använd gärna kuddar.
 • Variera din huvudställning under amningen.
 • Vrid åt höger och vänster, titta i taket, dra in hakan, lägg örat mot axeln.
 • Dra upp axlarna och tryck ner axlarna.
 • Ge dig tid att koppla av! Knipövningarna i bäckenbottenträningen är den viktigaste träningen de första veckorna efter förlossningen.

Bäckenbotten är en stor muskelplatta som består av flera lager muskler. På denna platta vilar urinblåsan, livmodern och ändtarmen. Genom musklerna finns tre öppningar, en för urinröret, en för slidan och en för ändtarmen. En graviditet innebär en stor påfrestning för musklerna som töjs ut och blir försvagade.

Det tar upp till ett år innan musklerna har återhämtat sig. En tredjedel av alla mammor får problem med ansträngningsinkontinens efter förlossningen. Därför behöver du träna dina bäckenbottenmuskler. Extra viktigt att knipa är det för dig som blivit klippt eller fått en bristning i underlivet eftersom knipandet ökar blodcirkulationen i området och gör att läkningen går snabbare.

Det kan vara svårt att hitta musklerna till en början, men ju mer du försöker, desto bättre går det. En vältränad bäckenbottenmuskulatur minskar risken för ofrivilligt urinläckage och har stor betydelse för det sexuella samlivet. Finns problem med urinläckage i familjen, var extra noga med dina knip då risken är betydligt större att även du drabbas.

 1. Har du fått det som kallas sphinkter-ruptur, ska du vänta med bäckenbottenträning de första sex veckorna efter förlossningen.
 2. I annat fall är det viktigt att komma igång med knipövningar så fort som möjligt efter förlossningen.
 3. Du börjar med knipövningarna genom att ligga på ryggen eller på sidan i en bekväm ställning.

Knip bakifrån och fram, som ett blixtlås. Knipet ska kännas som ett lyft eller sug underifrån och upp mot naveln.
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha ont i underlivet efter förlossning?

Hur lång tid tar läkningen? – Bristningen börjar läka direkt efter förlossningen. Det brukar kännas bättre för varje dag. Ytliga bristningar brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta flera månader innan bristningar i muskler och vävnader har läkt ordentligt. Kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.

Du blir inte bättre i underlivet, utan i stället sämre. Såren i underlivet blir mer röda, svullna och börjar göra ont. Det kommer var ur såren och de luktar illa. Du får feber eller känner dig sjuk. Det gör ont när du ska bajsa och det är svårt att tömma tarmen. Du har försökt lindra och eventuella men det hjälper inte. Du har stygn i underlivet som fortfarande besvärar dig två veckor efter förlossningen. Bristningen påverkar ditt liv, hur du mår och hur du orkar ta hand om barnet. Du misstänker att stygnen har släppt innan bristningen har läkt.

You might be interested:  Berätta Om Graviditet Nytt Jobb?

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. En del kan behöva söka vård flera gånger. Sök vård trots att det har gått lång tid sedan förlossningen om du har besvär som du tror beror på en bristning.

Underlivet läker bättre om du rör på dig. Promenader kan vara en lagom aktivitet. Undvik intensiv fysisk aktivitet som att hoppa, springa eller lyfta tungt. Var försiktig i början och öka aktiviteten när det känns bra. Lufta gärna underlivet och var utan underkläder när du kan. Du kan minska risken för infektion i bristningen. Det kan du göra genom att duscha i stället för att bada. Undvik mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp. Duscha utanpå slidan med ljummet vatten. Använd inte tvål eller kräm mellan blygdläpparna. Gnugga inte med handduken efter duschen, klappa försiktigt med handduken.

Det här kan underlätta om du har ont:

Du kan ta, Det kan göra ont att sitta. Det går bra att vara uppe och röra på sig, men ligg ner och vila när det behövs. Prova att ligga ner när du matar barnet om du kan. Undvik att använda en så kallad sittring. Den kan göra så att du blir mer svullen.

Det här kan hjälpa om du har svårt att kissa och bajsa:

Undvik att bli, Drick ordentligt och använd receptfria läkemedel om det gör ont att bajsa. Du kan kissa i duschen om det svider. Duscha med ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.

Bristningen behöver tid att läka. Det kan ta veckor eller månader. Det är olika hur lång tid det tar innan man vill ha sex. Vänta med samlag i slidan tills underlivet känns helt läkt. Slemhinnan i slidan är extra känslig om du har fått en bristning. Den kan också bli torr och känslig av att hormonerna minskar när du ammar.

Då hjälper behandling med östrogen som kräm eller slidpiller. Det finns receptfritt på apoteket. Glidmedel kan hjälpa om du vill ha sex i slidan utan obehag. Om det gör ont vid sex kan du söka hjälp hos en barnmorska eller läkare. En del kan få en bristning i ändtarmens muskler. En sådan bristning behöver läka bra.

Annars kan du få problem med, Det ska kännas helt bra i underlivet och i ändtarmen innan du kan ha analsex. Här kan du läsa mer om, Efter förlossningen får du komma till barnmorskemottagningen för en, Då kan du prata med barnmorskan om hur underlivet har läkt och hur det känns.

 • Det är vanligt att prata om knipövningar och om du har problem med till exempel att kissa eller bajsa.
 • Om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning.
 • Barnmorskan kan titta på din bristning och undersöka din knipförmåga.
 • Barnmorskan kan också remittera dig till en läkare eller en fysioterapeut om det behövs.

Efterkontrollen kostar ingenting för dig.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte gör knipövningar?

Bäckenbotten ger stöd åt tarmen och urinröret – När du vilar har bäckenbotten en liten spänning som inte känns. Om trycket i magen ökar, till exempel när du hostar, nyser, lyfter, hoppar eller springer, blir det också ett tryck nedåt mot alla organen i bäckenet.
Visa hela svaret

Hur känns framfall efter förlossning?

Framfall

 1. Du är här:

Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt. Risken för att få framfall ökar med åldern, men du får lindrigare symtom när du blir äldre. Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Bild 1 Illustratör: Kari Toverud Vilka symtom du får beror på vilken sorts framfall du har. De vanligaste symtomen är att du märker att någonting buktar fram i slidöppningen. Det känns tungt och skaver i underlivet. Besvären kommer ofta under en längre tid, men ibland kommer de snabbt i samband med att du har lyft något tungt eller varit förstoppad.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har Diastas?

Vad är en diastas? Vad är en diastas? Under graviditeten töjs hela magen och bukväggen (muskler, stödjevävnad och hud) ut i takt med att barnet växer. Det är helt naturligt. Ju mer magen växer inifrån desto mer påverkas bukväggen. När magen växer och töjs ut så ökar samtidigt avståndet mellan de raka magmusklerna (rectus abdominis) på kroppens framsida.

Höger sidas muskelvägg dras åt höger, och vänster dras åt vänster. Mellan de båda raka magmusklerna finns en sena som samtidigt töjs ut och breddas. Denna sena kallas för linea alba. Men det är inte bara senan i mitten av magen som töjs ut utan hela magen och bukomfånget påverkas. Med andra ord är det fler strukturer som töjs ut än bara senan mitt i magen.

Beroende på hur mycket senan breddas så kallas det att kvinnan får en diastas, eller en rektusdiastas (diastasis recti). En diastas innebär att avståndet mellan de raka magmusklerna överstiger 2 centimeter. Detta är ett nytt mått sedan 2021 – tidigare ansåg man att 3 centimeter eller mer var en rektusdiastas.

 • De första veckorna och månaderna efter en förlossning har de flesta ett kvarvarande större avstånd mellan de raka magmusklerna, och i takt med att veckorna går förändras kroppen och avståndet kan minska.
 • När hela magen/bukvägen är uttöjd kan det ge – känsla av att inte sitta ihop “på mitten” – mag- och tarmbesvär – ont i ryggen – känsla av lågt stöd för ryggen – ont i ryggen
 • – en putande mage

En uttöjd bukvägg kan även innebära att avståndet mellan magmusklerna är mer än 2 cm, det vill säga att man har en diastas En diastas är som vi har skrivit här ovan, endast ett mått på avståndet mellan de raka magmusklerna. Det säger inget om vilken funktion man har i olika positioner eller hur stark man är.

 • Och det säger inget om kontrollen och styrkan i bäckenbotten, som ska samverka med magen och andningsmuskeln (diafragma).
 • Förutom att endast mäta diastasen, så kan det även vara bra att se om man kan skapa spänning i senan som går mellan de raka magmusklerna.
 • Det vill säga hur man kan koppla ihop höger och vänster kroppshalva och liksom distribuera kraft över bålen.

En diastas med låg kontroll ger låg spänningsgrad över linea alba och därmed troligen sämre kraftöverföring. Den som har svårt att skapa spänning kan få en mage där det ser ut som en pyramid / kon i mitten av magen. Eller att det blir som ett mjukt dike längs mitten av magen.

Hur viktig är diastasens bredd? På många ställen kan man läsa om att 2 cm eller mer inte är bra utan då bör man se över sin mage. Under 2 cm är “grönt ljus” – bara att köra på. Men så är det inte. Utsidan säger inget om hur det ser ut på insidan, med exempelvis bäckenorganen liksom bäckenbotten. Sedan kan man även fråga sig är hur intressant bredden egentligen är.

Visst spelar diastasens bredd roll om det handlar om 2 cm jämfört med 6 cm. Men det finns inget som säger att 2,5 cm är bättre än 3,5 cm. I stället är det kontrollen av diastasen som är viktigare. Det finns de som har 3 cm mellan magens muskler utan att ha besvär, medan det finns de med 3 cm bredd som har besvär.

 1. När du mäter din diastas bör du alltså även känna efter hur mjukt det känns mellan magmuskelhalvorna.
 2. Bildtext: exempel på när fingrarna sjunker ned mellan de raka magmusklerna hos en person som lyfter upp skulderpartiet lätt
You might be interested:  Risk För Graviditet Vid Avbrutet Samlag?

Det verkar handla om att få hjärnan och nervsystemet att automatiskt aktivera muskelsystemen som arbetar med låg kraft, så att linea alba kan spännas upp. Att första lära sig hitta det det här nerv-muskelarbetet, träna in det så det känns enkelt och naturligt, öka svårighetsgrad och tuffhet i övningarna för att det på sikt ska ske automatisk – du ska inte behöva tänka på de här musklerna i vardagen längre fram.

 • Men först kan man behöva träna medvetet och lära hjärnan att de finns.
 • Ungefär som man lär sig cykla eller köra bil med manuell växel och får nöta in tekniken till en början innan den sitter automatiskt.
 • Starta träning efter graviditet och förlossning med lättare övningar, som man vanligen alltid startar efter en längre viloperiod eller besvär i kroppen, och öka på stegvis.

Kroppen behöver belastning, i stegvis ökande mängd och stegvis ökad komplexitet. Det är aldrig för sent att börja! Du kan alltid bli starkare. : Vad är en diastas?
Visa hela svaret

Varför får man bäckeninflammation?

Äggledarinflammation kallas för salpingit inom vården, och ingår också i det bredare begreppet akut bäckeninflammation. Inflammationen beror oftast på att en infektion i slidan eller livmoderhalsen spridit sig uppåt till livmodern och äggledarna.
Visa hela svaret

Hur får man bäckeninflammation?

Vanligtvis sprids bakterierna genom vaginalt samlag, vilket orsakar en infektion som kan spridas till bäckenet. En bäckeninfektion med bäckeninflammation kan vara extremt farlig och i värsta fall livshotande om infektionen sprider sig till blodet. Om du misstänker en infektion ska du genast uppsöka läkare.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har livmoderinflammation?

Symtom på infektion – Det är vanligt att få ett eller flera av följande symtom:

Feber över 38 grader. Ont i nedre delen av magen. Det kan kännas som stark mensvärk. Det känns ömt om du trycker på livmodern. Det luktar kraftigt illa om avslag och flytningar. Avslag är blodet som kommer efter förlossningen. Avslag brukar ha en stark lukt, så det kan vara svårt att avgöra om det beror på infektion eller inte.

Du kan också ha huvudvärk och känna dig trött.
Visa hela svaret

Kan bäckensmärta försvinna?

Bäckensmärta kan kännas i nedre delen av ryggen. Smärtan brukar försvinna efter förlossningen. Bäckensmärta under graviditeten kan också kallas foglossning.
Visa hela svaret

Hur stretchar man bäckenet?

Knip försiktigt ihop slutmuskeln runt ändtarmen, fortsätt knipa uppåt-framåt runt urinrörsmynningen som om du behöver kissa men inte fick. Sug in och lyft upp hela bäckenbotten. Det ska kännas som ett lyft underifrån- uppåt i riktning mot naveln. Gör denna rörelse med liten kraft och kort stund.
Visa hela svaret

Hur vet man om bäckenet är snett?

Bäckensmärta Värk i pelvis, bäckenet, kan ske smygande eller akut. En del ryggskott kan av patienten upplevas sitta i ländryggen men härstammar egentligen från bäckenet. Patienter kan få upplevelsen att det är höften som låst sig men bäckensmärta kommer i regel från höften.

 1. Den leden i bäckenet där mest problem kan uppstå i är SI-leden (sacroiliacaleden).
 2. Denna led som finns mellan de två höftbenen och korsbenet.
 3. En annan led i bäckenet är den mellan blygbenen på framsidan.
 4. Läs mer om själva SI-ledens anatomi i länken under bäckensmärta som heter,
 5. Besvär med SI-leden kan ske akut vid exempelvis fallolyckor, felaktiga lyft men kan också komma smygande på grund av besvär med fötter eller asymmetrisk arbetsställning.

Smärtor vid SI-ledsbesvär kan vara lokaliserade till själva leden men även till ländryggen, sätet, ljumsken och ner i benet. Det kan således uppfattas som ischiassymtom även om det i regelrätt mening inte är tal om påverkan på ischiasnerven. Som patient kan man vid SI-ledssymtom uppfatta att bäckenet har vridit eller blivit snett vilket även påverkar gången.

 • Spänningar i muskler som påverkar höftled och ländrygg kan ske i samband med SI-ledsproblem.
 • En spänd sätesmuskulatur och smärta i sätet kan alltså förekomma.
 • Symtom vid SI-ledspåverkan är att belastning av benet och snabba rörelser eller lång steg kan provocera fram mer smärta.
 • Det är vid eventuella besvär i bäckenet från SI-leden nödvändigt att undersöka såväl ländrygg och höftled för att avgöra att symtomen inte härstammar härifrån.

Det är oftast vanligt att symtom kring bäckenet faktiskt har sin grundorsak från ländryggen. SI-leden, sacroiliacaleden, är mellan korsbenet och höftbenen. Jag kan med manuella medicinska behandlingsmetoder inriktade både mot leden, ledband och omkringliggande muskler återställa normal funktion.
Visa hela svaret

Hur träna bäckenet?

Så här tränar du uthållighet – Gör så här för att träna uthållighetsknip:

Ligg på rygg eller på sidan med böjda ben, sitt framåtlutad på en stol eller stå på knäna och underarmarna. Träna så småningom även i stående. Slappna av i ryggen, magen, skinkorna och benen. Andas som vanligt under hela övningen. Knip ihop runt ändtarm, slida och urinrör, uppåt och inåt med måttlig kraft. Håll knipet så länge du kan, upp till en minut. Försök att fånga upp och spänna musklerna igen om du tappar knipet. Släpp tillbaka och vila helt.

Då är den här träningsomgången klar. Träna stående – knip i vardagen När du har hittat rätt knipteknik och tränat ett tag kan du träna bäckenbotten också när du står upp. I den här positionen är det lättare att hitta knipet längre framåt och att inte spänna skinkorna.
Visa hela svaret