När Ringer Man Barnmorskan Vid Graviditet?

När Ringer Man Barnmorskan Vid Graviditet
Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.
Visa hela svaret

Vad ska man säga när man ringer barnmorskan?

Ni pratar innan undersökningen börjar – När du kommer till mottagningen pratar du och läkaren eller barnmorskan som ska undersöka dig. Då får du till exempel berätta varför du vill bli undersökt och om du har några besvär. Du kan fråga saker som du undrar över och berätta om du är nervös.
Visa hela svaret

När ska man skriva in sig på BVC?

Samtal om hur du som har fött barnet mår – När barnet är omkring 6-8 veckor erbjuds du som har fött barnet ett besök med sjuksköterskan på BVC. Ni pratar om hur du mår och hur du har det. Du får fylla i ett formulär med frågor och ni pratar kring dina svar.

Det här är ett bra tillfälle att ta upp och prata om det du tycker känns svårt. Har du haft en svår förlossningsupplevelse kan du behöva prata om det flera gånger. Även en medförälder kan få nedstämdhet och depression. Du som medförälder kan också få hjälp hos BVC. BVC förmedlar kontakt med psykolog eller läkare om du eller en medförälder behöver mer stöd för att hantera exempelvis nedstämdhet, ångest, sömnsvårigheter, förändrad aptit, trötthet eller dålig självkänsla.

Läs och se, Det är vanligt att känslorna pendlar mellan glädje och,
Visa hela svaret

Vill inte väga mig hos barnmorskan?

Barnmorskor som tjatar om vikt Foto: Lovisa Engblom Hur har ni som är eller har varit gravida – och som vägde lite för mycket på inskrivningen vid MVC – hur har ni blivit bemötta? I morse läste jag ett så tänkvärt inlägg av Linnea Bremer Zerpe som nu väntar sitt fjärde barn och som på sin blogg skriver ärligt om våndan av vikten.

 • Alltså vi pratar BMI och den där kurvan som alla gravida ska bli ett kryss på, inklusive jag själv, för precis ett år sedan.
 • Jag hamnade precis under målsnöret för fetma, mitt gravida jag klassades som överviktigt.
 • Det finns ju fyra kategorier man kan hamna i: undervikt, normalvikt, övervikt eller fetma.

Särskilt fetma ÄR kopplat till en rad risker för mor och barn, och om du vill kan du läsa mer om det här: Ämnet är hett eftersom fler och fler gravida är överviktiga eller feta idag jämfört med för bara 20 år sedan. Men Linnea pekar på något väldigt viktigt i sitt inlägg.

 1. Vad ska man göra med informationen om vikten? Särskilt om den som väntar barn får veta att man inte får banta under en graviditet.
 2. Och vad hjälper skam och skuld i sammanhanget? Själv fick jag ett ypperligt bemötande av min barnmorska, som för övrigt var handplockad av mig.
 3. Jag gick med på att väga mig.
You might be interested:  Sover Dåligt Slutet Av Graviditet?

Och föregrep hela situationen genom att själv oja mig över vikten. Hon behövde inte säga ett ord om vikten, jag skötte snacket själv. Hon sa bara lugnt : “Det kommer att bli bra”. Hon valde att lyfta mig för hon visste att jag redan visste allt om vilka risker som är kopplat till ett högt BMI.

Såhär skriver på sin blogg: “Nu ska jag komma till sak, det jag cirklat runt, som är jobbigt. När jag ringde MVC för att boka tid för inskrivning bad jag att få en barnmorska som inte skulle tjata om vikt. Det har de nämligen gjort förut, ända sedan jag väntade Greta. Då fick jag veta att jag var på gränsen till fet och att det kunde vara farligt för barnet.

Jag blev såklart förkrossad, och frågade vad jag skulle göra åt det, skulle jag banta? Nej nej, man fick inte banta, men jag skulle vara medveten om det. Och sen fick jag prata med en dietist. Hon var säkert bra men det var ett märkligt samtal där det kartlades vad jag hade på mina smörgåsar och att jag kanske skulle byta från Bregott till lättmargarin.

 • Barnmorskans ord ringde såklart i öronen länge, och ledde inte till något gott alls, utan däremot till ganska ätstörda tankar i några veckor.
 • Jag har fortfarande svårt att förlåta att det blev så.
 • Alla andra värden såg bra ut, min livsstil var sund, och jag mådde bra.
 • Exakt VAD för bra ska orden “Du är på gränsen till fet och det kan vara skadligt för barnet” leda till? Med Lotten hade jag gått ner massor i vikt, och gick utan oro upp på vågen vid inskrivningen, men tydligen vägde jag 2 kilo över normalvikt, och fick frågan om jag ville prata med dietist.

IGEN! Då hade jag ändå bytt barnmorska. Tredje gången, med Ingemar, vägrade jag gå på vågen. Jag visste att jag vägde mer, utan att veta exakt. Han var ju varken planerad eller oplanerad. Barnmorskan trugade och tjatade att jag skulle upp på vågen men jag stod emot.

 1. Jag är så stolt över mig själv för det.
 2. Jag höll ett långt tal över hur mycket det skadade mer än hjälpte att vara så besatta av vikt och BMI som de hade varit med mina första barn.
 3. Att det inte är klokt att säga till en blivande mamma att hon är skadlig för sitt barn men inte kan göra något åt det ändå.

När alla andra värden ser bra ut. Och att jag visste andra barnmorskor som INTE tjatade om vikt, och att de mammorna mådde bättre än de som skammats för vikten. Och är det inte bättre att ta ett generellt hälsosamtal, och ta upp värdet av att röra på sig och regelbundna måltider och allt annat.

 1. Va? VA?! Jag var fan on fire där!! Den här gången var jag tvungen att väga mig, eftersom jag skulle göra KUB-test (där man med blodprov och mätning av en vätskespalt i nacken på barnet vid ett ultraljud beräknar risken för kromosomavvikelse hos barnet).
 2. Just därför bad jag om en barnmorska som inte fäste för stor vikt (höhö) vid vikten, nu när jag inte kom undan.
You might be interested:  Beräkna Hur Långt Gången Graviditet?

Det gjorde hon inte heller. Ändå kom jag på mig själv med att hela samtalet försvara mig själv, framhäva hur mycket jag rör på mig, att jag lever sunt, och liksom ursäkta att jag blivit tyngre med åren. Så jävla sorgligt egentligen. Efteråt var jag ledsen, av någon sorts skam.

Och inte blev det bättre av att jag googlade vad vikt hade med KUB att göra och hamnade på en artikel i Läkartidningen där en läkare skrev om alla risker tjocka mammors barn kan drabbas av i magen, och att tjocka mammor är tjocka för att de är ointelligenta och inte förstår bättre. Gråtfontän! En kompis kom på besök på eftermiddagen och undrade oroligt vad som hänt med mig “Du brukar ju vara stolt över din kropp” sa hon.

Jag kunde liksom inte förklara det då, men sen slog det mig att utifrån individperspektiv – mig själv – trivs jag bra med mig själv. Men ser jag det utifrån, mig själv i en grupp av “de tjocka farliga mammorna” så kände jag mig som en fånge. Äsch. Nu svamlar jag kanske.

 • Men det var viktigt för mig att få ut det här.” Du som väntar barn har rätt att slippa väga dig på inskrivningssamtalet om du tror att det stjälper dig mer än det kommer att hjälpa dig.
 • Du har faktiskt rätt att be om en barnmorska som inte tjatar om vikt.
 • Jag återkommer i ett annat inlägg om min syn på dieter, bantning och det vansinniga sötsug som har drabbat mig -lika obönhörligt – under varje ny graviditet.

: Barnmorskor som tjatar om vikt
Visa hela svaret

Vad säger man till barnmorskan första gången?

Här kan du läsa mer: – Vecka 31 – graviditetskontroll Det här besöket sker ungefär när du är i graviditetsvecka 31 och den här gången kommer ni prata om dina levnadsvanor igen. Barnmorskan tar ditt symfys-fundus mått och lyssnar på ditt barns hjärtljud.

Även denna gång mäts ditt blodtryck. Vecka 33 – främst för dig som är förstföderska Detta besök sker ungefär när du är i graviditetsvecka 33 och är främst för dig som är förstföderska. Även denna gången mäter barnmorskan ditt symfys-fundus mått, tar blodprov för blodsocker och mäter blodtrycket samt lyssnar på barnets hjärtljud.

Vecka 35 – graviditetskontroll Det här besöket sker ungefär när du är i graviditetsvecka 35. Barnmorskan fortsätter att mäta ditt symfys-fundus, tar blodprover för järnvärde och blodsocker och mäter ditt blodtryck. Även denna gång lyssnar barnmorskan på barnets hjärtljud.

You might be interested:  När Är En Graviditet Säker?

Vid det här besöket kommer din barnmorska att känna utanpå din mage om barnet ligger med rumpan eller huvudet neråt. Ni kommer även prata om vilket preventivmedel du och din partner vill ha efter förlossningen. Vecka 40 – graviditetskontroll Det är vanligt att gå över tiden, vilket innebär att barnet kommer senare än beräknat förlossningsdatum i vecka 40.

För att öka säkerheten för dig och ditt barn gör barnmorskan en bedömning, vilket leder till antingen ett ultraljud i vecka 41 eller en läkarkontakt på specialiserad mödravårdcentral på vald förlossningsklinik för en planering av din förlossning. Inom Stockholms län rekommenderas alla som går över tiden att förlossningen sätts i gång senast i vecka 41+5.

 • Vecka 41 – graviditetskontroll Om ditt barn inte har fötts ännu i början av vecka 41 kommer din barnmorska tillsammans med dig att planera för en igångsättning av förlossningen.
 • Barnmorskan skickar en remiss till den förlossningsklinik som du har valt.
 • Vid besöket mäter barnmorskan ditt symfys-fundus mått och ditt blodtryck, lyssnar på barnets hjärtljud och känner efter hur barnet ligger i din mage.

Tänk på att din partner alltid är välkommen.
Visa hela svaret

Hur kommer man i kontakt med sin barnmorska?

Fråga våra barnmorskor RFSU-klinikens barnmorskor svarar på frågor om könssjukdomar, preventivmedel och provsvar. Du når dem på 08-692 07 84, knappval 4.
Visa hela svaret

Hur undersöker barnmorskan hur öppen man är?

Olika undersökningar – För att få en bild av hur barnet mår i livmodern så kontrolleras barnets hjärtljud med hjälp av en CTG-undersökning, där två dosor fästs på magen med hjälp av elastiska band. Den ena dosan mäter barnets puls och den andra mäter kvinnans värkar.

 1. Allt visas på en skärm inne på rummet men även ute på expeditionen så att personalen kan ha koll på barnets hjärtljud även när de inte är inne på rummet.
 2. Om något visar sig vara annorlunda vid CTG-registreringen så behöver det inte betyda att något är fel, men för säkerhetsskull så följs då oftast CTG-registreringen mer noggrant under förlossningen.

Barnmorskan undersöker hur barnet ligger i livmodern genom att känna utanpå magen. Barnmorskan känner efter om du har börjat öppna dig genom att känna med sina fingrar på livmoderhalsen. Om förlossningen bedöms ha startat så får ni flytta över till ett förlossningsrum.
Visa hela svaret

Varför ringer barnmorskan?

Ring innan du åker in – Du kan alltid ringa till en förlossningsavdelning och rådgöra med en barnmorska. Barnmorskan lyssnar på dig och ger råd om det är dags att åka in. Ibland är det bättre att stanna hemma ett tag till. Oftast vill förlossningsavdelningarna att du ringer innan du kommer, även om du känner dig säker på att det är dags.
Visa hela svaret