När Berättar Man Om Graviditet?

När Berättar Man Om Graviditet
När måste jag berätta? Jag är anställd i en kommun och är gravid men känner mig inte bekväm med att berätta om det än, bland annat för att jag är med i en rekryteringsprocess till en annan tjänst i kommunen. När måste jag berätta och måste jag ta upp det på intervjun? – Grattis! Det finns ingen regel som säger när du måste berätta om graviditeten.

Det är väldigt individuellt, det kan exempelvis handla om att man vill avvakta tills man vet att graviditeten är säker eller tills man hittar ett rätt tillfälle att berätta. Du bestämmer alltså själv när du vill göra det, det ska kännas rätt och bekvämt att berätta. – Men även om det inte finns någon bestämmelse om när du senast måste berätta så finns det ändå en tidsram att förhålla sig till.

Det är att du, enligt ditt kollektivavtal, behöver ansöka om föräldraledighet senast tre månader före ledighetens början. Därför kan man säga att du behöver berätta om graviditeten senast tre månader innan du ska på föräldraledighet. Finns det några fördelar alternativt risker med att berätta tidigt? –  En fördel med att inte vänta för länge är att chefen får bättre förståelse för din situation och att du kan få stöd och hjälp med din arbetsmiljö.

 • Det kan också bli lättare för dig och chefen att planera för din ledighet, till exempel hur dina arbetsuppgifter ska lösas under tiden du är borta.
 •  En möjlig risk med att berätta tidigt kan vara att du inte får de utvecklingsmöjligheter du har rätt till med hänvisning till att du ändå ska vara ledig snart.

Det är inte okej, men det händer att vi får sådana samtal hit till oss på Vision Direkt. Hör av dig till oss om du skulle hamna i en sådan situation. Ska jag säga något på anställnings­intervjun? – Du är inte skyldig att berätta om graviditeten innan du får anställningen.

Graviditeten har inte någon relevans för din kompetens och ska inte påverka beslutet om tillsättningen av tjänsten. – Trots förbud mot att särbehandla eller diskriminera gravida i arbetslivet finns det tyvärr fortfarande risk för att bli bortsållad på grund av graviditet. Så även om det i teorin inte ska spela roll att du berättar om graviditeten finns det inget som hindrar att du väntar tills du fått jobbet, om du vill det.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : När måste jag berätta?
Visa hela svaret

När säger man till sina föräldrar att man är gravid?

Prata med någon om graviditeten – Det brukar kännas bra att prata med den som du har blivit gravid med, om det är möjligt. Då kan ni diskutera hur ni vill göra och bestämma tillsammans. Det känns oftast skönt att prata om vad som har hänt, även om ni kanske tycker olika.

Många tycker det är bra att ha någon i sin närhet att prata med och som kan stötta. Det kan vara ett syskon, en förälder, kompis, eller någon annan närstående. Du kan också prata med någon på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få, och är vana att svara på olika frågor om graviditet och abort.

You might be interested:  Propp I Lungan Vid Graviditet?

Det kan finnas många runt omkring dig som vill vara med och ge goda råd, som till exempel föräldrar, kompisar eller lärare. Det är bra att lyssna på andra, men det är viktigt att lita på sig själv och att det du känner är det rätta. Oavsett hur säker eller osäker du är på om du vill fortsätta graviditeten eller inte kan det vara bra att fundera igenom ditt beslut.

 • Vilka är fördelarna med att bli förälder just nu?
 • Vilka är nackdelarna med att bli förälder just nu?
 • Finns det några fördelar med att avbryta graviditeten och göra abort?
 • Finns det några nackdelar med att avbryta graviditeten och göra abort?

Enligt svensk lag är det du som är gravid som bestämmer om graviditeten ska fortsätta eller om du ska göra abort. Det gäller oavsett vad personen du har blivit gravid med eller någon annan vill. Det här innebär att du som har gjort någon gravid kan bli förälder även om du inte vill det, eller att den du blev gravid med gör abort trots att du vill behålla barnet. När Berättar Man Om Graviditet Du kan alltid välja att fortsätta graviditeten för att få barn. Det gäller även om du är ensam förälder och om du eller ni som ska få barn är unga. Det gäller också om den du vill bli förälder ihop med inte är den genetiska föräldern, alltså den som har medverkat till graviditeten.

 • Du som är gravid får göra olika kontroller för att se att barnet i livmodern mår bra och utvecklas som det ska.
 • Barnmorskan kontrollerar att du som är gravid mår bra.
 • Barnmorskan ger information, råd och stöd.
 • Barnmorskan förbereder och ger stöd inför förlossningen.
 • Barnmorskan kan ibland hjälpa dig eller er att komma i kontakt med andra unga som också ska bli föräldrar.

Besöken på barnmorskemottagningen kostar ingenting. På en del orter finns det föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Du kan komma i kontakt med andra som är i samma situation genom att leta efter grupper på internet och i sociala medier.
Visa hela svaret

Är det jobbigt att vara gravid?

Du som är gravid påverkas av hormoner – Du som är gravid påverkas av en mängd hormoner på ett sätt som kan kännas jobbigt. Särskilt under den första delen av graviditet kan hormonerna göra att humöret svänger. Kroppen påverkas och förändras när du är gravid.
Visa hela svaret

Kan stress göra så att man får missfall?

Hem · Ettan · Även partnern drabbas psykiskt vid missfall Var fjärde kvinna uppvisar symtom på posttraumatisk stress efter ett tidigt missfall. Nu visar en ny studie att även partnern drabbas i många fall. Sedan tidigare är det känt att många kvinnor som drabbas av ett tidigt missfall (före vecka 12) uppvisar symtom på posttraumatisk stress.

 1. Nu visar en ny studie att även kvinnans partner uppvisar liknande symtom.
 2. Studien, som gjorts av forskare vid Imperial College London, innefattar 102 par som erfarit tidiga missfall.
 3. Deltagarna fick besvara ett omfattande frågeformulär om känslor och beteenden vid en, tre och nio månader efter missfallet.
You might be interested:  Mens I Början Av Graviditet?

Bland kriterierna för posttraumatisk stress fanns återkommande känslor och tankar som förknippades med missfallet, liksom återkommande mardrömmar och flashbacks. Resultatet för de drabbade kvinnorna liknande resultat från tidigare studier. En av tre uppvisade symtom på posttraumatisk stress en månad efter missfallet (34 procent), en av fyra efter tre månader (26 procent) och en av fem efter nio månader (21 procent).

 1. Bland deras partners uppfyllde en av fjorton (7 procent) kriterierna för posttraumatisk stress efter en månad.
 2. Efter tre månader hade antalet stigit till en av tolv (8 procent).
 3. Fortfarande nio månader efter det upplevda missfallet led partnern i ett fall av tjugofem av posttraumatisk stress.
 4. Omkring en av fyra graviditeter leder till missfall, som regel före eller omkring vecka 12.

Men kvinnans partner blir ofta ignorerad av vården, uppger forskarna bakom den nya studien, och hävdar att det förmodligen finns tusentals partners med så uttalade symtom på posttraumatisk stress att de skulle behöva behandling. Studien Differences in post-traumatic atress, anxiety and depression following miscarriage and ectopic pregnancy between women and their partners: a multicenter prospective cohort study är publicerad i tidskriften Ultrasound in Obstretics & Gynekology.
Visa hela svaret

Hur vanligt är det med missfall i vecka 8?

Graviditetsveckor – GV 8 Livmodern är nu dubbelt så stor och kan därför trycka på urinblåsan, vilket kan vara ett vanligt symptom i gravidvecka 8 Har du varit på kontroll hos barnmorskan eller läkaren och hörde de små hjärtslagen? Du har du skäl att känna dig glad, för med konstaterade hjärtslag sjunker risken för ett missfall med 10 procent! Varför måste jag lämna blod- och urinprov under graviditeten? Under kontrollbesöken tar man ofta blodprov på den gravida.

 • Då får man inte bara veta din blodgrupp utan även om du har antikroppar mot vissa sjukdomar,
 • Man kan även se värden för pågående sjukdomar.
 • I urinen avläser man halten socker, äggviteämnen och bakterier.
 • Syftet med alla kontroller är att tidigt upptäcka eventuella problem,
 • Det skulle t.ex.
 • Kunna vara graviditetsdiabetes, preeklampsi (havandeskapsförgiftning) eller infektioner,

Varför vill man veta om du har antikroppar mot toxoplasmos? Om du har antikroppar kan du vara immun mot toxoplasmos. Man kan bli smittad via avföring från katter, jord, otvättade grönsaker, rått kött och rå fisk, vilket kan leda till svåra utvecklingsstörningar hos barnet.

 1. Symtomen för den gravida brukar oftast inte vara mer än som en mild förkylning.
 2. Om du är toxoplasmosnegativ (dvs.
 3. Du har inte haft kontakt med smittan) måste du vara extra noga med vad du äter och hur du tillagar din mat.
 4. Om du är toxoplasmospositiv (dvs.
 5. Du har antikroppar mot smittan) kan du vara lite mer avslappnad, men du måste ändå vara försiktig så att du inte får i dig salmonella eller listeria.

Vad ska du tänka på när det gäller maten under graviditeten? Under den tidiga delen av graviditeten behöver du inte äta mer men kanske lite annorlunda. För att bygga upp sig behöver kroppen mer protein, vitaminer och mineraler – be gärna din läkare eller barnmorska om råd för vad du ska komplettera din kost med eller vilket kosttillskott som kan vara bra för dig.

Du ska undvika större mängder socker och andra enkla kolhydrater, eftersom de får blodsockernivån att öka snabbt. Det kan vara negativt för blodcirkulationen och orsaka illamående. Livsmedel kan även överföra smittämnen, Prata med din läkare eller barnmorska om vad du ska tänka på. Generellt är det viktigt med god hygien i köket,

You might be interested:  Ont I Huvudet Tidig Graviditet?

Undvik dessutom rått kött och rå fisk, rått ägg, rå korv och produkter av opastöriserad mjölk. Kan du se ett mönster? Just det: gravida bör undvika allt som inte upphettats eller pastöriserats ! Frukt och grönsaker ska tvättas ordentligt, Bild: Unsplash : Graviditetsveckor – GV 8
Visa hela svaret

Kan Gravidmage synas i vecka 10?

Graviditetsveckor – GV 10 Den förändrade hormonnivån och anpassningar i ämnesomsättningen och blodcirkulationen kan innebära typiska graviditetsbesvär: Illamående, yrsel och trötthet förekommer t.ex. väldigt ofta. Huden påverkas också av hormonerna. Det är dock väldigt individuellt hur det yttrar sig.

Vissa gravida kan glädjas åt en vacker, strålande och slät hy, andra drabbas av finnar som under puberteten. Det kan hjälpa att få råd av ett proffs och/eller att besöka en hudterapeut som kan hitta lämpliga produkter för din “nya” hudtyp. Men det är också viktigt att kolla ingredienserna, så att de inte är skadliga för din bebis.

Har man en gravidmage i vecka 10? Om du väntar ditt första barn syns vanligtvis ingen gravidmage än (om du är omföderska kan det synas lite grann). Men progesteronet kan innebära förstoppning och uppblåsthet, och den uppblåsta magen kan se ut som en gravidmage i sjätte månaden.

 • Även bäckenet börjar nu töja ut sig och därför tycker många gravida att mammabyxor är skönare att ha på sig.
 • Smärtor som nypningar, dragningar, stickningar eller tryck i underlivet är vanliga symptom i gravidvecka 10 och beror oftast på att bäckenet och livmoderligamenten tänjs ut.
 • De ser till att livmodern hålls i en upprätt position.

De går ända fram till blygdläpparna och fäster i bäckenet och i korsbenet. Eftersom livmodern nu växer kraftigt måste ligamenten bära upp mer och därför kan det göra ont (ligamentsmärtor). Det kan framför allt märkas om du plötsligt nyser eller hostar.

Om du skulle blöda eller om du oroar dig över smärtor ska du inte tveka att kontakta din läkare eller barnmorska. Vad hjälper mot graviditetsbesvär? Promenader och annan lätt motion som yoga eller simning kan hjälpa mot förstoppning och rent generellt skapa ett större välbefinnande. Hur du nu lämpligast kan motionera bör du prata med din gynekolog eller barnmorska om.

Tillräckligt med sömn och vätska kan minska trötthet och yrsel. Varför bör gravida gå till tandläkaren? På grund av progesteronet ökar genomblödningen i tandköttet, vilket kan göra att det svullnar och både leda till tandköttsblödningar och att du lättare får kariesangrepp.

 1. Dessutom förändras saliven under graviditeten, vilket också kan göra att kariesbakterier lättare får fäste.
 2. Ett besök hos tandläkaren och professionell munhygien kan innebära att du slipper problem längre fram.
 3. Be proffsen om råd hur du ska fortsätta sköta dina tänder.
 4. Och ännu ett tips: När graviditeten bekräftats av läkaren/barnmorskan och du har fått ett mammapass eller mamma-barn-pass ska du alltid ha det med dig.

Det innehåller viktig information om dig och din bebis så att läkare snabbt kan behandla dig om olyckan skulle vara framme. Bild: Shutterstock : Graviditetsveckor – GV 10
Visa hela svaret