För dig som förälder – Du kan ha många funderingar när du får fler barn, både kring det praktiska och det känslomässiga. Det kan vara allt från hur ni ska få plats och hur det påverkar ekonomin, till funderingar om hur barnen ska komma överens och hur det påverkar hur mycket tid du får för varje barn.
Se till att det är du som förälder som berättar att barnet ska få syskon. Prata om hur det kommer att bli. Utgå från barnets intresse och svara på hens frågor. Fråga barnet vad hen tycker och känner om att få syskon. Var beredd på olika reaktioner. Alla reaktioner är okej. Läs tillsammans böcker om att få syskon. Ändra rutiner i god tid innan. Det kan till exempel vara att barnet behöver byta rum, börja sova i egen säng eller liknande. Låt barnet vara delaktig i förberedelserna. Du kan till exempel låta barnet vara med och ordna syskonets säng eller leksakshylla.
Särskilda råd vid en graviditet Här är några råd som du kan följa under graviditeten:
Låt barnet känna hur bebisen rör sig i magen. Titta på bilder från när barnet var liten och prata om den tiden. Träffa bebisar. Säg att barnet kommer att få vara med och ta hand om bebisen. Säg inte att barnet får en lekkompis. Det kommer att dröja.
Särskilda råd i väntan på en adoption Barn som adopteras är oftast ett år eller äldre. Du behöver förbereda barn som redan finns i familjen på att det inte är en bebis som kommer. Du kan bland annat behöva berätta att syskonet som kommer redan pratar men inte förstår det språk ni talar.
- Visa bilder och berätta om syskonet om det är möjligt.
- Om barnet som finns i familjen sedan tidigare också har adopterats kan hen kanske känna igen sig i syskonets bakgrundshistoria.
- Hen kan till exempel känna igen sig i att behöva nya föräldrar eller att ha bott på barnhem.
- Om barnet som redan finns i familjen är född i familjen behöver du berätta om adoptionen.
Prata om varför syskonet behöver en ny familj och varför hen inte kan växa upp i sin ursprungliga familj. Det kan väcka många tankar och funderingar kring varför syskonet har lämnats och övergivits. Du behöver förklara att du inte kommer att lämna bort något av barnen.
Visa hela svaret
Contents
År det bättre för barn att ha syskon?
Detta är en artikel från Vi Föräldrar Att “bara” ha ett barn kan ha många anledningar. Man vill kunna ge all sin föräldrakärlek till en ögonsten. Man tror att det är ungefär vad ens relation klarar av. Det kan vara hälso- eller ekonomiska skäl som ligger bakom.
- Eller så är det bara så det har blivit, utan någon särskild planering.
- Alldeles oavsett kan man tycka att det borde vara upp till var och en.
- Men den som “bara” har ett barn får ofta (fullkomligt oombedda) kommentarer om att man minsann borde skaffa ett syskon – för det är ju bäst för barnet.
- Alla “vet” liksom att ensambarn blir bortskämda och egocentriska och att det bästa för ett barn är att växa upp med syskon.
Martin Forster är psykolog och doktor i psykologi. Han forskar och undervisar på Karolinska Institutet. Men har den uppfattningen någon vetenskaplig grund, egentligen? – Det finns ingen forskning som säger att det skulle vara så. Men ungefär 90 procent av barnen i Sverige har syskon, och det finns alltid en tendens till att normen blir det som ses som normalt och att det som ligger utanför normen blir suspekt.
Vi vill också gärna rättfärdiga vår egen livsstil och våra egna val, och eftersom de flesta av oss både är uppvuxna med syskon och har flera barn själva så blir det det valet som av majoriteten ses som “rätt”, säger Martin Forster, psykolog som arbetat länge med barn och deras familjer, och som idag undervisar och forskar på Karolinska Institutet.
Kanske har bilden av att det är bäst med syskon också en grund i hur det var förr. Då var föräldrar tvungna att skaffa många barn eftersom man fick räkna med att några av dem skulle dö som små, eller för att man behövde deras arbetskraft för att få familjen att gå runt.
Visa hela svaret
När ska man börja förbereda för bebisen?
Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Visa hela svaret
När år det dags för andra barnet?
Tiden går mycket fortare med det andra barnet – Det låter fånigt, men det är det inte. Ditt barn kommer att vara mycket mer medvetet om världen runtomkring sig och lära sig fortare. Det är på grund av deras optimala lärare: det första barnet. Utvecklingsfaserna inträffar mycket snabbare eftersom du ser båda barnen växa samtidigt.
- Och innan du vet ordet av har du redan ett barn som kryper eller springer i hallen.
- Så nu mer än någonsin, njut av dem båda! Din lilla bebis kommer snart att våra ditt äldsta barns bästa äventyrspartner,
- Glöm heller inte att ett av de mest underbara sakerna du har fått innan ditt andra barn är erfarenhet.
Det tillåter dig att känna dig mer avslappnad, och att njuta av alla dessa ögonblick till fullo utan att fokusera så mycket på att oroa dig.
Visa hela svaret
Hur många syskon är vanligast att ha?
De flesta barn bor tillsammans med sina helsyskon. Men 13 procent av alla barn under 18 år, eller nära 250 000 barn, bor tillsammans med halv- eller styvsyskon. Det visar ny statistik från SCB. Mer än åtta av tio barn bor tillsammans med något syskon. Det kan vara helsyskon, halvsyskon eller styvsyskon.
Barn kan också ha syskon som de inte bor tillsammans med. Det kan exempelvis vara äldre syskon som flyttat hemifrån eller syskon som bor med en av sina föräldrar i en annan familj. Ny statistik från SCB ger en bättre bild av barns familjeförhållanden. De flesta barn bor enbart tillsammans med helsyskon, det gäller nära sju av tio barn.
Men 13 procent av alla barn, eller 248 000 barn, bor tillsammans med halv- eller styvsyskon. Hur vanligt det är med olika slags syskon skiljer sig åt mellan barn i olika slags familjer. Att bo med halv- eller styvsyskon är betydligt vanligare bland barn som bor med en förälder och en styvförälder än bland barn som bor med båda sina biologiska föräldrar eller adoptivföräldrar.
Visa hela svaret
Är det mycket jobbigare med två barn?
Det är okej om två barn är jobbigare och svårare än du trodde. Dök det upp någon tvåbarnschock när ni blev fler i familjen? Studier visar att det finns flera orsaker till varför flerbarnslivet kan upplevas som jobbigt och svårt (och nej, det beror inte på barnet!). Som flerbarnsförälder har du koll på hur allt funkar.
Visa hela svaret
Hur är det att få barn nr 2?
Att få syskon Att få syskon innebär en omställning för alla i familjen. Vänj er vid det nya, var tillsammans mycket och sänk kraven på vad som måste göras. Här får du tips på hur ni kan förbereda er och på hur den första tiden ska bli så bra som möjligt. Här kan du läsa om vad du kan tänka på när det kommer ytterligare barn i familjen. Texten riktar sig i första hand till dig som är förälder. Barn är olika och kan reagera olika på att få syskon. Barnets ålder spelar också roll. Gör det lättare för barnet genom att fundera på vad barnet behöver om hen reagerar på de förändringar som sker.
En ny person som ingår i familjen Att det kommer ett syskon innebär att alla ska lära känna varandra och förstå hur familjen fungerar. Det är en omställning för både föräldrar och för barn som finns i familjen sedan tidigare. Det kan vara både utvecklande och utmanande att bli fler i familjen. För de flesta barn är det positivt att få och ha syskon.
Relationen med ett syskon är speciell genom att man delar uppväxt och lär känna varandra väl. Relationen utvecklas genom att syskonen är tillsammans, leker, får ta hänsyn till varandra och genom, För att barnen ska få en bra relation behöver varje barn känna trygghet och få uppmärksamhet från dig som förälder.
Visa hela svaret
När är bästa tiden på året att få barn?
Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.
- Under andra halvan av 1800- och början av 1900-talet föddes många nio månader efter högtider som midsommar och jul.
- Barnafödandet följer relativt stabila säsongsmönster.
- När under året barn föds skiljer sig normalt sett väldigt lite åt mellan två år.
- Men dessa mönster förändras långsamt över tid.
- Man kan tala om två typer av förändringar, dels de snabba och tillfälliga och dels de långsamma mer bestående.
De tillfälliga präglas av särskilda händelser som gjort att man avvaktat med barnafödandet, beteendet återgår sedan till det för tiden normala mönstret. Exempel på händelser som påverkat kortsiktigt är spanska sjukan och andra världskriget. Även ekonomiska kriser som nödåren 1867–1869 och finanskrisen på 1990-talet följdes av perioder med minskat antal födda.
De långsamma beteendeförändringarna kan istället kopplas till olika typer av samhällsförändringar såsom lagstadgad semester, medicinsk utveckling och användandet av preventivmedel. Spanska sjukan nådde Sverige under hösten 1918 och verkar ha påverkat barnafödandet. Under 1919 föddes få barn under sommarmånaderna, det vill säga nio månader efter utbrottet.
Mot slutet av året vände åter den nedåtgående trenden och fler barn föddes.
Visa hela svaret