När måste jag berätta? Jag är anställd i en kommun och är gravid men känner mig inte bekväm med att berätta om det än, bland annat för att jag är med i en rekryteringsprocess till en annan tjänst i kommunen. När måste jag berätta och måste jag ta upp det på intervjun? – Grattis! Det finns ingen regel som säger när du måste berätta om graviditeten.
- Det är väldigt individuellt, det kan exempelvis handla om att man vill avvakta tills man vet att graviditeten är säker eller tills man hittar ett rätt tillfälle att berätta.
- Du bestämmer alltså själv när du vill göra det, det ska kännas rätt och bekvämt att berätta.
- Men även om det inte finns någon bestämmelse om när du senast måste berätta så finns det ändå en tidsram att förhålla sig till.
Det är att du, enligt ditt kollektivavtal, behöver ansöka om föräldraledighet senast tre månader före ledighetens början. Därför kan man säga att du behöver berätta om graviditeten senast tre månader innan du ska på föräldraledighet. Finns det några fördelar alternativt risker med att berätta tidigt? – En fördel med att inte vänta för länge är att chefen får bättre förståelse för din situation och att du kan få stöd och hjälp med din arbetsmiljö.
- Det kan också bli lättare för dig och chefen att planera för din ledighet, till exempel hur dina arbetsuppgifter ska lösas under tiden du är borta.
- En möjlig risk med att berätta tidigt kan vara att du inte får de utvecklingsmöjligheter du har rätt till med hänvisning till att du ändå ska vara ledig snart.
Det är inte okej, men det händer att vi får sådana samtal hit till oss på Vision Direkt. Hör av dig till oss om du skulle hamna i en sådan situation. Ska jag säga något på anställningsintervjun? – Du är inte skyldig att berätta om graviditeten innan du får anställningen.
Graviditeten har inte någon relevans för din kompetens och ska inte påverka beslutet om tillsättningen av tjänsten. – Trots förbud mot att särbehandla eller diskriminera gravida i arbetslivet finns det tyvärr fortfarande risk för att bli bortsållad på grund av graviditet. Så även om det i teorin inte ska spela roll att du berättar om graviditeten finns det inget som hindrar att du väntar tills du fått jobbet, om du vill det.
Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställningsvillkor, lön, arbetsmiljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. : När måste jag berätta?
Visa hela svaret
Contents
Vilka veckor är mest kritiska för missfall?
Utredningar vid flera eller sena missfall – Du kan få göra en utredning om du har varit med om tre eller flera missfall i rad. Utredningen består av en gynekologisk undersökning samt blodprover. Blodproverna kan bland annat visa om immunsystemet och sköldkörteln fungerar som de ska.
Även vid sena missfall kan läkaren göra en utredning. Hen undersöker då om det finns en svaghet i livmoderhalsen. Det behövs oftast inte någon behandling vid tidiga missfall. Kroppen kan behöva hjälp att avsluta missfallet om du blöder mycket eller länge. Ett missfall kan avslutas med läkemedel. Du kan vara hemma eller på sjukhus när du tar tabletterna.
Det beror på hur långt i graviditeten du har kommit och hur du mår. Missfallet kan också avslutas med en så kallad av livmodern. Vilken metod som passar bäst beror på hur du mår. Du kan också själv vara med och påverka. De flesta missfall sker före graviditetsvecka 12.
- Kromosomavvikelser hos fostret.
- Du är över 35 år när du blir gravid.
- Du har,
- Du har missbildningar eller muskelknutor i livmodertappen eller livmodern.
- Du har problem med din sköldkörtel.
- Du får en infektion som, eller listeria när du är gravid.
- Du har varit gravid många gånger tidigare.
Kroniska sjukdomar kan påverka risken för missfall. Till exempel om du har diabetes eller SLE. Då kan det vara bra att prata med en läkare för att få råd om eventuell behandling. Prata med din läkare, helst redan innan du har blivit gravid. Troligtvis kan också spermier påverkas av till exempel ålder eller vissa sjukdomar.
- Motion.
- Samlag.
- Bad.
- Åka flygplan. En del flygbolag tillåter inte att gravida flyger när det är mindre än två månader till beräknad förlossning. Men det beror på att man inte vill ha några förlossningar ombord på planet.
Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Det blir inget barn av graviditeten. Det finns olika typer av missfall.
Visa hela svaret
När minskar risken för missfall?
När minskar risken för missfall? Missfall är vanligt före graviditetsvecka 12. De allra flesta missfall sker under graviditetens första veckor, och risken för missfall minskar därefter vecka för vecka ju längre graviditeten pågått.
Visa hela svaret
När får man gå på första ultraljud?
Alla blivande föräldrar erbjuds en ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 18-19. Denna undersökning är frivillig och kostnadsfri. Tidigare i graviditeten kan det vara svårt att bedöma alla organ vi vill undersöka och efter 22 graviditetsveckor kan inte graviditetens längd avgöras på ett bra sätt med ultraljud.
Visa hela svaret
Hur vet man om man vill behålla barnet?
Att vara oönskat gravid, del 1. Publicerad: 2013-04-07 “Mår du fortfarande illa?”,”Ja.”. “Men vet du vad det beror på ännu”. “Ja. Jag är typ med barn”. Det fanns situationer då jag kände mig tvungen att berätta. Som för de som jag bor med, som hörde mig kräkas på morgonen och såg mig äta chips hela dagen.
Och för min bästa vän, som jag skäms för att ha hemligheter för. Och efter många om och men även för min kille, även om det för mig verkligen inte var min första tanke. När jag fick reda på att jag var gravid var abort en självklarhet för mig. Om man känner sig osäker på om man vill behålla barnet eller inte finns det många att vända sig till, till exempel erbjuds man på många abortkliniker ett frivilligt kuratorsamtal och uppföljning.
Annars kan man vända sig till en ungdomsmottagning och snacka om valet, oavsett om man är kille eller tjej. När jag fick reda på att jag var gravid, och egentligen redan innan, när jag började misstänka det, så kollade jag runt på tjejkraft om vad som skrivits om det.
- Och jag hittade ingenting. Så tomt. Så tyst.
- Så jävla ensamt.
- Så jag bestämde mig nu, såhär i efterhand, att skriva ett inlägg om det om vad jag hade velat veta när jag var rädd, orolig och kände mig tvingad att vara tyst om det fast det var allt jag tänkte på: Om man bestämmer sig för att göra abort kan man göra det på flera olika kliniker men vara beredd på att det ibland finns kötid.
Det finns flera olika sorters abort beroende på hur långt gående graviditeten är: innan vecka nio (cirka) rekommenderas man att göra en medicinsk abort. Det innebär att man tar en tablett som avbryter graviditeten två dagar innan man tar en tablett som driver ut det som finns i livmodern.
Detta kan man välja att göra hemma eller på kliniken. Detta är den vanligaste formen av abort i Sverige. Om man har varit gravid lite längre så rekommenderas man att göra en kirurgisk abort vilket innebär att man gör en skrapning. Abort är tillåtet relativt långt in i graviditeten men blir ovanligare ju längre in i graviditeten man kommer.
När man vänder sig till ett sjukhus eller abortklinik så finns det alltid möjlighet att prata med barnmorskorna och få mer information där- när jag gjorde min abort kunde jag till exempel ingenting! Ingen av mina vänner hade gått igenom det och jag hade inte heller särskilt stor lust att prata med allt och alla om det.
- Ändå fick jag mycket bra hjälp och stöd från sjukvården och kände mig helt trygg när det väl var dags.
- Om ni vill läsa mer kan ni vända er till er ungdomsmottagning eller till exempel kolla och,
- När jag satt i min säng och tittade på det där jävla graviditetstestet så ringde jag till vårdguiden och sa “Jag har fått reda på att jag är gravid, Jag vill inte vara det.
Vad ska jag göra?” och kvinnan som svarade i telefon hjälpte mig, och det som gjorde mig så trygg var att det var uppenbart att jag inte var den första som sagt så. Att jag inte var den första som var rädd och skrattade av nervositet. Att det fanns en rutin för detta.
Visa hela svaret
Hur vet jag om jag ska göra abort eller inte?
Att göra abort – Du kan prata med någon på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen om abort om du har gjort graviditetstestet där. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få och vilken mottagning du kan kontakta. De kan hjälpa dig att boka en tid om du vill.
Du kan också själv boka en tid på en abortmottagning. Det finns alltid en kurator du kan prata med och få råd från, både om du har bestämt dig för att göra abort eller om du är osäker. Kuratorn kan också hjälpa till om du behöver kontakta olika personer eller myndigheter. Det är alltid den som är gravid som bestämmer om att göra abort.
Det kan kännas jobbigt att vara den som har gjort någon gravid och att inte få vara med och bestämma. Du kan ha samma känslor som den som är gravid och du har också rätt att prata om hur aborten känns för dig. På både abortmottagningar och ungdomsmottagningar finns det personal att prata med.
- Eva Wendt, barnmorska, Region Halland Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om graviditet.
- Fråga UMO Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan.
- Hur funkar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn? Egna berättelser Efteråt så berättade vi det för våra föräldrar som INTE tog det bra först, men efter ett tag började dom mer och mer acceptera och respektera mitt och min pojkväns val.
: Att få besked om en graviditet
Visa hela svaret