Mens I Början Av Graviditet?

Mens I Början Av Graviditet
Du har rätt, mens är ett säkert tecken på att man inte är gravid. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida. Det är väldigt ovanligt att blöda regelbundet under graviditeten. Om man ändå blöder under graviditeten, beror det oftast på att slemmhinnorna i underlivetär så kärlrika av graviditetshormonerna och kan småblöda lite, speciellt efter slidsamlag.

Men en sån blödning är inte lika riklig som mens och inte heller regelbunden på något sätt. Under de första 16 veckorna av graviditeten fyller inte fostret, fostervattnet och hinnorna ut hela livmodern. Det kan därför komma en liten blödning från den del av livmoderns insida som ännu inte är täckt. En annan anledning till blödning under graviditet kan vara att man får missfall.

Risken för det är störst fram till vecka 11-12. De allra flesta missfall sker mycket tidigt. Ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid. Många tolkar då missfallet som en mens. Om man har mens som vanligt, det vill säga att man blöder lika mycket och lika länge som man brukar, så är man inte gravid.
Visa hela svaret

Hur vanligt är det att få mens när man är gravid?

Kan min sambo vara gravid fast hon har fått en mens efter att vi haft sex? Ägglossningstestet visar inte resultat. Sexualterapeut Suss Åhman svarar: Sannolikt är hon inte gravid. En liten möjlighet finns, cirka en fjärdedel av alla gravida kvinnor blöder i någon mån då de skulle ha haft mens.

Ofta är det en väldigt liten blödning. Tumregeln är att blöder man lika mycket som under en vanlig mens, och det annars också verkar som en vanlig mens, så är det antagligen det också. Det är extremt ovanligt att ha så att säga vanlig mens när man är gravid. Mera sannolikt är att hon helt enkelt inte haft ägglossning den månaden.

Hos väldigt många kvinnor hoppar ägglossningen över någon gång ibland, för vissa betydligt oftare. Förstås kan hon göra ett graviditetstest för säkerhets skull, eftersom tiden för mens passerat ska testet nog ge ett definitivt svar.
Visa hela svaret

Hur vanligt är det att man blöder i början av en graviditet?

Blödning i tidig graviditet förekommer ofta utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.15-20 procent av alla graviditeter blir missfall.
Visa hela svaret

Varför blöder man i tidig graviditet?

När ägget fäster – Det kan blöda lite när det befruktade ägget fäster i livmodern. Blödningen kallas implantationsblödning eller nidblödning. Den kan komma någon gång mellan graviditetsvecka två och tre. Kanske vet du inte ens om att du är gravid. Blödningen brukar sluta av sig själv. Den brukar inte påverka graviditeten.
Visa hela svaret

Kan man ha riklig mens och vara gravid?

Utebliven mens – Mensen brukar ge den första indikationen på att något är på gång. Men det är inte lika självklart som många tror. Det är naturligt att mensen ibland kommer någon dag tidigare eller senare än vanligt. Om den blir mycket försenad och helt uteblir så kan det vara ett tecken på graviditet.

 1. Du kan vara gravid trots att du fått mens eller en blödning.
 2. Då brukar blödningen vara lite mindre eller annorlunda än vanligt.
 3. Det underlättar om du känner din kropp väl och vet hur din mens brukar vara.
 4. Om den är avvikande, försenad och mindre än vanligt kan det vara ett tidigt tecken på graviditet.
 5. Om du får en liten blödning som är några dagar tidig kan det vara en nidblödning.
You might be interested:  Hur Känner Man Livmodern Vid Graviditet?

En nidblödning är en liten blödning som kan uppstå precis när det befruktade ägget fäster vid livmoderväggen. Du behöver inte uppsöka vård om du får en blödning under de första 12 veckorna av en graviditet.
Visa hela svaret

Kan man ta Gravidtest när man blöder?

Om du misstänker att du har en nidblödning kan du ta ett graviditetstest direkt, eftersom blödningen oftast uppkommer vid den tid då du vanligtvis skulle haft din mens. Många graviditetstester kan upptäcka graviditetshormon i urinen upp till sex dagar innan förväntad menstruation.
Visa hela svaret

Hur vet man om det är missfall eller mens familjeliv?

Missfall

 1. Du är här:

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.

 • Det blöder från slidan. Ofta är blödningen kraftigare än en mens. Blödningen kan bland annat innehålla slem, tunn vätska och blodklumpar. Hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer.
 • Det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.

Du kan blöda längre tid än när du har mens. Det är vanligt att blöda i en till två veckor, men en del blöder i upp till fyra veckor. Ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte betyda missfall. Ofta beror symtomen på något annat. När och var ska jag söka vård?

 • Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.
 • Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt.
 • I texten får du vägledning när du bör söka vård och inte.

Kontakta genast en förlossningsavdelning om du är gravid i vecka 22+0 eller senare. Sök då vård även om blödningen är liten. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Vid ett missfall kan du ofta leva på som vanligt.

Du kan ta om det behövs. Det är vanligt att vara ledsen och nedstämd. Då kan det vara bra att prata med någon. Oftast kan man bli gravid snabbt igen. Men om du inte vill det kan det vara bra att planera för preventivmedel. Vanliga graviditetstest är känsliga. De kan påvisa graviditet även några veckor efter missfallet, trots att du inte längre är gravid.

Det finns särskilda graviditetstest som du kan få från vården. Det särskilda testet är mer pålitligt och kan snabbare visa om du haft missfall. Hur kan jag minska risken för missfall? Oftast beror inte missfall på något som du själv kan påverka. Men det här kan minska riskerna för missfall:

 • Undvik, och andra droger.
 • Var försiktig med vissa läkemedel. Läs bipacksedeln eller rådfråga läkare eller apotekspersonal.
 • Gå ner i vikt om du har, Fetma ökar risken för missfall.
 • Ät extra folsyra. Folsyra är en sorts B-vitamin. Brist på folsyra kan orsaka missbildningar hos fostret. Det kan leda till ett tidigt missfall. Ibland får man inte i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas extra folsyra till de som försöker bli gravida. Du kan fråga på ett apotek.

Undersökningar och utredningar En del kan behöva bli undersökta vid ett missfall. Till exempel om du har långvarig eller mycket riklig blödning. En del kan också bli undersökta för att de är oroliga eller vill veta mer. Då är det vanligt att läkaren gör ett vaginalt, Vid ett vaginalt ultraljud går det att se om där finns ett foster och om det lever.
Visa hela svaret

Kan sen mens vara missfall?

Då bör du söka vård – Om du är gravid och får en långvarig blödning har du sannolikt drabbats av missfall. Om du bara har mensliknande smärtor och blödningen avtar efter ungefär en vecka, behöver du i allmänhet inte söka vård. Det är normalt att fortsätta blöda, men i en mindre mängd, under ytterligare ett par veckor.

 • Om blödningen istället tilltar bör du söka vård.
 • Det gäller även vid blödningar eller flytningar som luktar särskilt illa.
 • Änner du dig osäker på om det verkligen handlar om ett missfall bör du också vända dig till vården.
 • I första halvan av graviditeten kan du få hjälp av en gynekologisk mottagning eller MVC.
You might be interested:  Hur Säkert Är P Piller Mot Graviditet?

Blödningar efter vecka 22+0 ska alltid följas upp av en förlossningsavdelning, även om du inte blöder så mycket. Är du är gravid eller tror att du genomgår ett missfall och får kraftiga magsmärtor eller blödningar ska du uppsöka en akutmottagning. Om du blöder mindre men känner dig allmänt sjuk med yrsel eller feber bör du också söka vård direkt.
Visa hela svaret

Kan man ha nidblödning i flera dagar?

Vissa kvinnor kan få en implantationsblödning eller nidblödning, som normalt sker cirka 10–14 dagar efter ägglossning och kommer ungefär samtidigt som det är dags för mens. Implantationsblödningen är mer som en lättare spotting än ett mensflöde och kan vara mer rosa eller brun till färgen.
Visa hela svaret

Hur mycket kan man blöda när ägget fäster?

Gravid i vecka 3 Mens I Början Av Graviditet Ägget är befruktat. Den här veckan kommer det att fastna i livmodern. Flimmerhår hjälper det befruktade ägget att glida från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar cellerna att dela på sig och växa.

De första dagarna får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken.Sex till åtta dagar efter befruktningen brukar ägget fastna inne i livmodern. Slemhinnan i livmodern anpassar sig för att ta emot ägget. Ytan på ägget blir lite klibbig för att ägget ska fastna bra i livmoderns slemhinna. När ägget har fastnat i slemhinnan bildar de yttre delarna av ägget moderkakan.

Moderkakan brukar oftast sitta fast i den övre delen av livmodern. När ägget fastnar i livmodern är det ganska vanligt att få en, En sådan blödning kan förväxlas med en mens. Vid plockar läkaren först ut ägg. Spermier kan sedan befrukta ägg utanför kroppen.

 1. Efter 2–6 dagar kan det befruktade ägget föras in i livmodern, där det kan fastna i livmoderslemhinnan.
 2. Graviditeten räknas från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.
 3. Det är ovanligt att du som är gravid känner av graviditeten så här tidigt.
 4. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron.

När du är gravid eller planerar att bli gravid ska du undvika alla former av alkohol och droger. Ibland blir det ingen graviditet när man försöker att befrukta ett ägg med spermier. Det kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp att få.

Det finns alltid en risk för att fostret ska ta skada om du dricker alkohol under graviditeten. Därför ska du avstå helt från alkohol om du planerar att bli gravid eller om du är gravid. Låt bli tobak under resten av graviditeten. Med tobak menas cigaretter, snus, e-cigaretter och vattenpipa. Ju mindre tobak som fostret i magen utsätts för, desto bättre.

Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Caroline Lilliecreutz, specialist i obstetrik och gynekologi, Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset, Linköping Lotta Persson, illustratör, Göteborg Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet.
Visa hela svaret

Hur ser en genombrottsblödning ut?

Genombrottsblödning. Genombrottsblödning kan ske under de första 12 veckorna, och beror då på att kroppen hormonellt inte riktigt har anpassat sig till graviditeten. Ibland kommer genombrottsblödning när din menstruation skulle ha kommit. Blödningen är liten och brukar sluta av sig själv.
Visa hela svaret

Hur mycket kan man blöda och ändå vara gravid?

Nidblödning (implantationblödning) – Det är inte ovanligt med en mindre blödning under graviditeten, och det behöver inte betyda att något är fel. Att få en blödning kan till och med vara ett tidigt tecken på att du är gravid. Det kallas för nidblödning, eller implantationsblödning, och kan komma när ett befruktat ägg fastnar på livmodern.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Är En Mola Graviditet?

Kan man få mens efter befruktning?

4. Blödning eller flytning – Vissa kvinnor får en mindre blödning när de har blivit gravida, en så kallad nidblödning. Det kan kännas oroande, men är helt normalt under graviditetens första veckor. – När ägget fäster i livmoderslemhinnan kan du få en mindre blödning.
Visa hela svaret

Hur mycket kan man blöda och ändå vara gravid?

Du har rätt, mens är ett säkert tecken på att man inte är gravid. De allra flesta blöder inte alls när de är gravida. Det är väldigt ovanligt att blöda regelbundet under graviditeten. Om man ändå blöder under graviditeten, beror det oftast på att slemmhinnorna i underlivetär så kärlrika av graviditetshormonerna och kan småblöda lite, speciellt efter slidsamlag.

Men en sån blödning är inte lika riklig som mens och inte heller regelbunden på något sätt. Under de första 16 veckorna av graviditeten fyller inte fostret, fostervattnet och hinnorna ut hela livmodern. Det kan därför komma en liten blödning från den del av livmoderns insida som ännu inte är täckt. En annan anledning till blödning under graviditet kan vara att man får missfall.

Risken för det är störst fram till vecka 11-12. De allra flesta missfall sker mycket tidigt. Ibland så tidigt att man inte ens hunnit upptäcka att man är gravid. Många tolkar då missfallet som en mens. Om man har mens som vanligt, det vill säga att man blöder lika mycket och lika länge som man brukar, så är man inte gravid.
Visa hela svaret

Hur länge kan man blöda om man är gravid?

Orsak till blödning under graviditeten – Att det uppstår en blödning hos gravida kan ha många olika orsaker. Det kan blöda från:

livmoderslemhinnan livmodertappen moderkakan

En blödning från ändtarmsöppningen kan ibland också misstas för en blödning från slidan, om du exempelvis har hemorrojder, som är vanligt under en graviditet. I vissa fall slutar blödningen av sig själv utan att någon förklaring till blödningen hittats.

Nidblödning : När det befruktade ägget fäster i livmodern uppstår ibland en blödning. Det kallas för nidblödning, eller implantationsblödning. En nidblödning kommer vanligen mellan graviditetsvecka två och tre. Du kan läsa mer om nidblödning här, Blödning från livmoderslemhinnan : Medan kroppen fortfarande anpassar sig till graviditeten under första trimestern, kan det ibland blöda från livmodern. En sådan blödning går vanligen över av sig själv. Blödning från livmodertappen : Livmodertappen är extra blodfylld under graviditeten, vilket gör att den lättare blöder. Livmodertappen är den nedersta delen av livmodern som sticker ut en bit i slidan. Den kan exempelvis börja blöda efter ett slidsamlag.

I andra fall är en blödning ett tecken på att något är fel:

Missfall innebär att graviditeten avslutats av okänd anledning. Det är ganska vanligt före graviditetsvecka 12 och det finns tyvärr inget som vården kan göra för att förhindra detta. Utomkvedshavandeskap innebär att ett befruktat ägg har fäst någonstans utanför livmodern, oftast i äggledaren. Ett barn kan aldrig utvecklas utanför livmodern. Druvbörd är en ansamling av vätskefyllda blåsor i livmodern, och ingen riktig graviditet. Det upptäcks oftast vid rutinultraljudsundersökningen.

Blödningar under senare delen av graviditeten är oftare, men inte alltid, ett tecken på att något inte står rätt till:

Moderkakan kan lossna för tidigt, Moderkakan är under hela graviditeten fäst i livmoderns vägg och lossnar normalt efter förlossningen, när barnet kommit ut. Ibland lossnar moderkakan för tidigt, innan graviditeten är fullgången eller under förlossningen. Det kallas också för moderkaksavlossning, placentaavlossning eller abruptio placentae. Det är ovanligt men kan vara mycket allvarligt. Moderkakan kan ligga väldigt långt ner, Ibland sitter moderkakan för långt ner i livmodern, så att den helt eller delvis täcker för hålet där barnet ska komma ut. Detta kallas för föreliggande moderkaka eller placenta previa, och kan upptäckas med ultraljud. Vid föreliggande moderkaka behöver barnet födas med kejsarsnitt.

Vid inledningen av förlossningen kan det också blöda:

Initialblödning : När förlossningen startar kan det komma en mindre blödning från livmoderslemhinnans ytliga blodkärl, som kan spricka när livmodertappen öppnar sig. Det kallas för initialblödning.

Visa hela svaret