Ibland behövs extra järn – Kroppen får i sig järn genom maten. Järnet i maten räcker inte alltid när du är gravid. Gravida som har lågt blodvärde behöver ta järntillskott som läkemedel. Barnmorskan tar för att kontrollera att du har tillräckligt med järn i kroppen.
- Hjärtklappning och andfåddhet Mot slutet av graviditeten, när mer blod ska pumpas runt i kroppen får hjärtat arbeta lite hårdare än vanligt.
- Då kan det kännas som om du får hjärtklappning.
- Du kan också bli andfådd i slutet av graviditeten.
- Det beror på att lungorna har mindre plats i kroppen.
- Därför kan du andas mindre luft i varje andetag och måste andas lite snabbare i stället.
Du kan märka av det när du går i trappor eller uppförsbackar. Halsbränna och förstoppning Det är vanligt med och när du är gravid. Det beror på att graviditeten kan påverka vissa typer av muskler. Musklerna i magmunnen och tarmarna blir mer avslappnade när du är gravid.
Det går långsammare att smälta maten. Det gör att du kan få gaser i magen och rapa och prutta mer än vanligt. Du kan också plötsligt känna dig väldigt mätt. Nedstämdhet och depression Det är vanligt att bli nedstämd under graviditeten. För en del blir nedstämdheten till en depression. Det finns behandling som hjälper vid depression.
Ju tidigare du söker hjälp, desto fortare kan du må bättre. Du kan prata med en barnmorska om hur du känner dig. Här kan du läsa mer om, Åderbråck och hemorrojder När du är gravid påverkas hela blodsystemet. Det är lättare att få eller, Du kan få åderbråck på benen, men också i underlivet.
Då kan de kännas varmt och svullet i underlivet. Om du tittar med en spegel kan du se blodkärl under huden. När graviditeten är över blir det ofta bättre. Vissa åderbråck och hemorrojder försvinner helt. Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten. Du kan känna dig yr och svimfärdig om du hade lågt blodtryck sedan tidigare.
Undvik i så fall att stå stilla längre stunder och res dig inte upp för snabbt. Senare i graviditeten brukar blodtrycket stiga igen och du blir piggare. Det kan vara ett tecken på om blodtrycket går upp mycket. Därför kontrollerar barnmorskan ditt blodtryck regelbundet.
- Det är vanligt med ryggproblem när du är gravid.
- Du kanske känner dig trött i ryggen eller har ont i svanken.
- Det kan bero på att magen är tung och belastar ryggen.
- Försök att sträcka på dig.
- Undvik att svanka.
- Du som har ryggproblem redan innan graviditeten kan kontakta en fysioterapeut för att få tips om bra övningar.
När du är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidga sig under förlossningen. Du kan då få ont. Här kan du läsa mer om, När magen växer ökar avståndet mellan musklerna i magen. Det kan göra ont. Efter förlossningen brukar musklerna dra ihop sig igen.
Ontakta en barnmorska om du har besvär. Det finns speciell träning som kan hjälpa mot delade magmuskler. Mot slutet av graviditeten kan du bli yr om du ligger på rygg. Det beror på att livmodern trycker på ett stort blodkärl vid ryggraden. Då kan blodtrycket sjunka. I så fall är det bättre att ligga på sidan.
Många lägger sig på rygg i sömnen och vaknar på rygg. Det är inget att oroa sig för. Många känner oro inför en förlossning. En del är så rädda för förlossningen att det påverkar hela tillvaron. Det finns specialutbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om,
Det är vanligt att få blödningar från slidan under graviditeten, särskilt i början. Här kan du läsa mer om olika orsaker till samt information om när du bör söka vård och inte. Det är lättare att få när du är gravid. Det kan bero på att du småäter oftare. Det kan också bero på att du är känsligare för bakterier under graviditeten.
Sammandragningar och förvärkar Under graviditeten övar livmodern inför förlossningen. När livmodern drar ihop sig kallas det för en sammandragning. Det är vanligt att få sammandragningar, särskilt om du har varit gravid tidigare. Här kan du läsa mer om,
Visa hela svaret
Contents
Kan man vara lös i magen när man är gravid?
9. Förstoppning och uppsvälldhet – Förra veckan fick du på dig dina stuprörsjeans utan problem, men nu känns magen svullen. Under graviditeten producerar kroppen extra progesteron, vilket påverkar matsmältningssystemet och kan göra att du känner dig svullen eller trög i magen. Men nästan lika vanligt är att man tvärtom blir lös i magen.
Visa hela svaret
Hur är bajset när man är gravid?
Förstoppning under graviditet > > > Förstoppning under graviditet Förstoppning är vanligt under graviditet och beror främst på att hormonerna i kroppen förändras under graviditeten, vilket kan påverka tarmtömningen. Om du bajsar mer sällan än före graviditeten, kan du ha förstoppning. Öppet alla dagar, dygnet runt. Om förstoppningen håller i sig, kan du bli illamående och tappa matlusten. En hårdare avföring kan också orsaka blödningar i ändtarmen.
Visa hela svaret
Kan diarré vara ett tecken på förlossning?
Frågor & svar kring tecken på förlossning MAM: Hur vet jag att förlossningen är nära? Katie Hilton: Ett par dagar innan värkarna sätter i gång kan du få mer flytningar som är rosa, bruna eller innehåller lite blod. Man brukar kalla det för “teckningsblödning” Orsaken till de ökade flytningarna är att den slempropp som täppt till livmodertappen under hela graviditeten börjar lossna.
Att slemproppen lossnar är ett tecken på att livmodertappen nu ändrar sig: bindväven blir tunnare och livmodertappen vidgar sig. Många kvinnor känner även att bebisen sjunker ner. Det innebär att bebisen sjunker längre ner i bäckenet. Fostersäcken kan gå sönder (vattnet går), vilket kan ge eller inte ge sammandragningar.
Du kan få ont i ländryggen, bli kissnödig och även få diarré. Det tydligaste tecknet på att förlossningsvärkarna har satt i gång är sammandragningar som kommer regelbundet med allt kortare avstånd och hela tiden blir starkare. Det är dessa värkar som gör att livmodertappen öppnas.
MAM: Hur känns sammandragningarna? Katie Hilton: Var och en upplever det olika. När livmodern drar ihop sig kan det göra ont i ryggen eller i bäckenet, lite som menssmärtor. Sammandragningar på grund av förlossningsvärkar uppträder med regelbundna, allt kortare avstånd och blir hela tiden starkare. MAM: Hur kan jag skilja mellan vanliga förvärkar och förlossningsvärkar? Katie Hilton: Riktiga förlossningsvärkar försvinner inte, inte heller om man ändrar ställning, rör sig eller lägger sig ner.
De här värkarna blir hela tiden starkare och kommer oftare. Förvärkar, så kallade Braxton Hicks-sammandragningar, uppträder ofta med oregelbundet avstånd och blir svagare efter ett tag eller försvinner när man lägger sig ner. Riktiga förlossningssammandragningar börjar i regel i ryggen och arbetar sig successivt framåt, medan förvärkar normalt känns på framsidan av kroppen.
MAM: Varför är det viktigt att känna igen förlossningsvärkar? Katie Hilton: Man behöver känna skillnaden mellan förlossningsvärkar och förvärkar för att veta när man ska ringa eller åka in till sjukhuset för att med professionell hjälp kunna förbereda sig inför förlossningen. När sammandragningar uppträder redan tidigt under graviditeten är det viktigt att mamman uppsöker hjälp omedelbart för att minska risken för en förtidig födsel.
MAM: Vad kan man räkna med när vattnet går? Katie Hilton: Hos vissa kvinnor märks att fostersäcken går sönder genom att små droppar av vätska rinner ur vagina, hos andra kommer allt fostervatten på en gång. Fostervattnet fortsätter att rinna och mamman behöver använda en binda tills bebisen föds.
- Så fort bebisen ändrar position rinner mer fostervatten ut.
- Fostervattnet är normalt hö färgat men kan även vara grönbrunt eller blodigt.
- När vattnet går ska man vara uppmärksam på färgen och kontakta sjukhuset.
- MAM: Vad händer om vattnet inte går trots sammandragningar? Katie Hilton: Hos de flesta kvinnor går vattnet någon gång under värkarna.
Om så inte skulle vara fallet kan barnmorskan eller läkaren göra en “amniotomi”. Det innebär att man för upp ett litet krokformat instrument i vagina och tar hål på fostersäcken. : Frågor & svar kring tecken på förlossning
Visa hela svaret
Kan diarré vara tecken på missfall?
Symptom vid missfall – Om du drabbas av missfall kan du få ont i magen och underlivet. Magsmärtorna brukar kännas långt ner i buken och vara krampliknande eller påminna om kraftig mensvärk. Det är också vanligt att det blöder från slidan – blodet kan vara blandat med vätska slem eller blodklumpar.
Vissa kvinnor får även ont i ländryggen. De flesta får först en kraftig blödning när livmodern stöter ut resterna av graviditeten och sedan blöder du lite mindre under några dagar. Om livmodern inte lyckas stöta ut alla rester fortsätter blödningarna – då behöver kroppen hjälp att avsluta missfallet. Vid så kallat fördröjt missfall eller “missed abortion” får du kanske bara en brunaktig flytning och kroppen behöver även då hjälp att stöta ut resterna av graviditeten.
I samband med missfallet avtar känslan av att vara gravid.
Visa hela svaret
Kan en bebis fisa i magen?
Att få en ny familjemedlem är underbart, men det kan också vara en tid med oro och många frågor. Bebisens mage är ofta en källa till många av dessa funderingar. Och det är inte särskilt konstigt. Bebisars tarmar är inte helt färdigutvecklade i början, vilket kan göra att de får gaser, magont och rapar mycket.
Visa hela svaret
I vilken vecka föds de flesta barn?
Födslar – Varje år föds ungefär 110 000–120 000 barn varje år barn i Sverige. Mellan 1 och 2 procent av dessa är tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Drygt 40 procent av alla nyblivna mammor är förstföderskor. De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor.
Drygt 5 procent av barnen föds för tidigt (prematura), före 37 fullgångna graviditetsveckor. Av dem är det drygt 900 barn som föds före graviditetsvecka 32. Knappt 7 procent “går över tiden” och föder barn efter 42 fullgångna graviditetsveckor (tabell 1). I Sverige finns idag omkring 40 förlossningskliniker med kompetens för att vårda gravida, födande och nyblivna mammor och deras nyfödda barn.
Omkring 10 procent av alla nyfödda vårdas på en neonatalavdelning, till exempel om barnet är för tidigt fött eller om det behöver extra vård efter förlossningen.
Visa hela svaret
I vilken vecka är barnet färdigutvecklat?
I vecka 36 är din bebis färdigutvecklad, lanugohåret har försvunnit och det finns bara rester kvar av fosterfettet. Hur du kan känna om bebisen redan förflyttat sig ner i bäckenet, varför det är viktigt och hur du kan hantera rädslor inför förlossningen kan du läsa här!
Visa hela svaret
Vad hade ni för tecken på missfall?
Missfall
- Du är här:
Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.
- Det blöder från slidan. Ofta är blödningen kraftigare än en mens. Blödningen kan bland annat innehålla slem, tunn vätska och blodklumpar. Hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer.
- Det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.
Du kan blöda längre tid än när du har mens. Det är vanligt att blöda i en till två veckor, men en del blöder i upp till fyra veckor. Ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte betyda missfall. Ofta beror symtomen på något annat. När och var ska jag söka vård?
- Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.
- Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt.
- I texten får du vägledning när du bör söka vård och inte.
Kontakta genast en förlossningsavdelning om du är gravid i vecka 22+0 eller senare. Sök då vård även om blödningen är liten. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Vid ett missfall kan du ofta leva på som vanligt.
- Du kan ta om det behövs.
- Det är vanligt att vara ledsen och nedstämd.
- Då kan det vara bra att prata med någon.
- Oftast kan man bli gravid snabbt igen.
- Men om du inte vill det kan det vara bra att planera för preventivmedel.
- Vanliga graviditetstest är känsliga.
- De kan påvisa graviditet även några veckor efter missfallet, trots att du inte längre är gravid.
Det finns särskilda graviditetstest som du kan få från vården. Det särskilda testet är mer pålitligt och kan snabbare visa om du haft missfall. Hur kan jag minska risken för missfall? Oftast beror inte missfall på något som du själv kan påverka. Men det här kan minska riskerna för missfall:
- Undvik, och andra droger.
- Var försiktig med vissa läkemedel. Läs bipacksedeln eller rådfråga läkare eller apotekspersonal.
- Gå ner i vikt om du har, Fetma ökar risken för missfall.
- Ät extra folsyra. Folsyra är en sorts B-vitamin. Brist på folsyra kan orsaka missbildningar hos fostret. Det kan leda till ett tidigt missfall. Ibland får man inte i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas extra folsyra till de som försöker bli gravida. Du kan fråga på ett apotek.
Undersökningar och utredningar En del kan behöva bli undersökta vid ett missfall. Till exempel om du har långvarig eller mycket riklig blödning. En del kan också bli undersökta för att de är oroliga eller vill veta mer. Då är det vanligt att läkaren gör ett vaginalt, Vid ett vaginalt ultraljud går det att se om där finns ett foster och om det lever.
Visa hela svaret
Hur vet man om barnet har dött i magen?
Diagnos – Det går inte att förutse fosterdöd. Minskade fosterrörelser kan tyda på att fostrets tillstånd försvagas. Att fostrets rörelser upphör är tecken på fosterdöd. Ibland kan det förekomma för tidiga sammandragningar eller lätta blödningar samtidigt som rörelserna upphör.
Visa hela svaret
Kan Corona skada fostret?
Viruset som orsakar covid-19, sars-cov-2, kan också skada moderkakan och leda till att fostret drabbas av syrebrist i livmodern. Det visar resultaten av en studie som letts av Mehreen Zaigham, ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.
- Detta är en ovanlig men allvarlig komplikation av covid-19-infektion under graviditet.
- Vi rekommenderar alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även om de haft covid tidigare, säger Mehreen Zaigham.
- Studien har publicerats i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
– Studier som gjorts i olika länder under pandemin har visat på en ökad risk för dödlighet och sjuklighet hos gravida kvinnor och hos fostret. Vi har dock inte sett samma utveckling i Sverige. Men i samband med pandemins olika vågor kom det fall där vi inom sjukvården såg tecken på att moderkaka och foster kunde ha påverkats, berättar Mehreen Zaigham.
Visa hela svaret
Kan man bli lös i magen innan mens?
Mensvärk Mensvärk innebär att det gör ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet när du har mens. Värken kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Det finns flera saker du kan göra för att minska värken. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig. En del får endast lite värk medan andra får väldigt ont.
Värken kan göra att du känner dig yr, blir kallsvettig eller att det känns som att du ska svimma. Det är vanligt att få ont någon dag innan mensen kommer. Mensvärken är oftast starkast under första och andra dagen av mensen. När mensen har börjat kan du också må illa och få diarré. Diarrén beror på att du har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen.
Vad kan jag göra själv mot mensvärk? Du kan använda mot mensvärk. Det är bra att ta läkemedlet så snabbt som möjligt när du känner av besvären. Följ alltid den dos som rekommenderas på förpackningen. Läkemedel som innehåller till exempel ibuprofen eller naproxen lindrar ofta mensvärk bäst.
Visa hela svaret
Varför är jag dålig i magen?
Orsaker till diarré – Diarré kan vara ett symptom på överkänslighet, infektion eller olika sjukdomar. Diarréer orsakas ofta av virus eller bakterier och kan vara ett av flera symptom i samband med exempelvis matförgiftning, maginfluensa eller annan magsjuka.
Infektioner – besvären kan utlösas av såväl virus som bakterier läkemedel – tarmens goda bakterieflora kan påverkas av exempelvis antibiotika födoämnesallergi och intoleranser – exempelvis laktos, gluten och komjölksprotein kost – för lite fett, för mycket fibrer, fruktos och artificiella sötningsmedel kan också göra dig dålig i magen.
Vissa tarminfektioner eller inflammatoriska tarmsjukdomar kan visa sig i form av diarré, magsmärtor eller feber och ibland även illamående och kräkningar. IBS ger ofta upphov till långvariga besvär med både diarré och förstoppning, men även uppblåsthet och gaser i magen,
Visa hela svaret