Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet?

Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet
Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Vad ska jag inte äta när jag ammar?

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.
Visa hela svaret

Hur många månader tar det att gå ner i vikt?

10 tips för att gå ner i vikt 2022

/

table>

Av Thomas Jagd Många vill gärna gå ner lite i vikt och en dag bestämmer de sig för att – Nu är det dags! För många är det ett beslut som fattas snabbt och utan någon planering. Det är som att slänga sig ut från 10 meters trampolinen i simhallen med stängda ögon och hoppas på det bästa. Det är därför inte så konstigt att det vid vissa tidpunkter av året, exempelvis runt nyår, kryllar av folk på gymmet under de första veckorna, och månaderna. Men vad händer med dem som faktiskt menar allvar? De som faktiskt har ett mål med sin träning, som är villiga att göra allt för att nå det. Vad bör man egentligen känna till om man vill göra sig av med de där extra kilona? För många är det ett beslut som fattas snabbt och utan någon planering. Det är som att slänga sig ut från 10 meters trampolinen i simhallen med stängda ögon och hoppas på det bästa. Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet

1. Var realistisk när du sätter ditt mål Det övergripande målet är helt klart grunden för hela processen. Om man inte har något att arbeta mot är det svårt att behålla motivationen. Det är oerhört viktigt att det övergripande målet är realistiskt. Det spelar ingen roll om du vill bli av med 20 kg på två månader.

 • Det är inte bara en mycket svår uppgift, det är också orimligt och ohälsosamt.
 • Viktminskning kräver ett kaloriunderskott.
 • Det vill säga att man äter mindre än vad man förbränner.
 • Lever man med ett mycket stort kaloriunderskott så kommer det tillslut gå ut över förbränningen, men det kommer vi förklara mer noggrant under punkt 4.

Hur mycket som är rimligt att gå ner i vikt per vecka är beroende på hur överviktigt du är. Ju mer övervikt, desto mer kan du gå ner. Bodybuilders försöker normalt inte gå ner mer än omkring ½ kilo i veckan. Överviktiga kan dock gå ner mer än så. Har man en måttlig övervikt på 10-20 kg är det rimligt och lämpligt att gå ner omkring 5 kilo i månaden. Om man inte har något mål att arbeta mot är det svårt att behålla motivationen Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet 2. Kosten är kärnan för att nå sitt mål Det är många som får träningshysteri när de har beslutat sig om att gå ner i vikt. De tränar varje dag, och kanske till och med flera timmar varje dag. Och många av dessa har från början en riktigt dålig fysik. Det är INTE vägen till framgång.

Det ökar risken för skador och är det något som bidrar till minskad motivation, så är det skador. Motion är bra men det viktiga för att kunna gå ner i vikt är kosten. Det är viktigt att man sätter sig in i hur ens dagliga matintag ser ut. Om du vet hur mycket kalorier du får i dig jämfört med hur mycket du bör få i dig är det lätt att ändra sin kost.

Det är inte rocket science att sätta ihop en lämplig kostplan, men om man inte känner sig bekväm med att göra det själv så har vi en viktminskningsguide där du kan välja olika kostplaner med olika kaloriintag. Här kan man också få hjälp av en kalkylator för att räkna ut vad ens dagliga intag ligger på.

You might be interested:  Hur Döljer Jag Att Jag Spyr Vid Graviditet?

Denna guide hittar du via länken nedan. Läs också: 3. Håll dig långt från kvällstidningarna Det är väldigt viktigt att man inte faller i fällan och hoppar på kvällstidningarnas tips, som lovar en snabb viktnedgång. Det är nog det värsta misstaget man kan begå. I de allra flesta fallen handlar det om svältdieter.

Det är INTE lämpligt att tappa 10 kg på fyra veckor. Det har en förödande effekt på förbränningen och det slutar med att många måste börja om igen. Varför det inte är lämpligt att gå ner så mycket i vikt på så kort tid kommer vi att gå in på under nästa punkt. Det är väldigt viktigt att man inte faller i fällan och hoppar på kvällstidningarnas tips, som lovar snabb viktnedgång Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet 4. Det är fettet vi vill bli av med, inte muskelmassan Nu har jag flertalet gånger hänvisa till den här punkten i tidigare punkter, och det är för att det är ett väldigt viktigt avsnitt. Viktminskningar handlar inte bara om siffrorna på vågen. Jo, det kanske det gör för många och det är förståeligt.

Men trots att herr och fru Svensson inte har samma mål som en bodybuilder, som gärna vill behålla sin muskelmassa, är det ändå VÄLDIGT viktigt att påpeka att en viktnedgång handlar om att tappa överflödigt fett och inte muskelmassa. Varför inte undrar du kanske då? Vad händer om man vill gå ner 5 kg muskelmassa för att tappa 8 kg fett? Det är för att muskelmassa spelar en avgörande roll för din förbränning.

Ju mer muskelmassa, ju bättre förbränning. Så vi är inte på något sätt intresserade av att tappa stora mängder muskler. Lite kommer alltid att försvinna men tappar vi för mycket så uppstår det problem. Det är inte bara förbränningen som tar stryk av att tappa muskelmassa.

 1. Om man får i sig för lite kalorier, och ligger på ett underskott av basalomsättningen så tvingas kroppen att nedreglera ämnesomsättningen.
 2. Detta tillsammans med minskningen av muskelmassa, kan leda till att förbränningen av det dagliga kaloriintaget lägger av helt.
 3. Detta kan leda till att när man sedan väl börjar äta normalt igen efter sin diet, ökar ens kroppsvikt i en rasande fart.

Detta är vad man kallar “jojobantare”. Man tappar mycket i vikt snabbt, men går sedan upp kilona lika snabbt igenom. Och sådana människor kan pendla i vikt under många år. Den här typen av viktminskning är inte hälsosam. Fokus ska ligga på en relativt kontrollerad viktminskning, md en lämplig basalomsättning (BMR) och inte där man inte tappar för mycket av muskelmassan. Ju mer muskelmassa, ju bättre förbränning. Så vi är inte på något sätt intresserade av att tappa stora mängder muskler. Lite kommer alltid att försvinna men tappar vi för mycket så uppstår problem 5. Styrketräningen är en underskattad följeslagare De flesta av dem som besöker gymmet efter nyår går nästan per automatik bara till konditionsavdelningen och spenderar väldigt mycket tid på konditionscyklar, löpband och roddmaskiner.

Det är absolut en bra idé att kombinera sin kost med motion och konditionsträningen är ett bra val, men man bör inte underskatta styrketräning. Har man tid, lust och energi är det ett bra val att träna styrketräning 3 till 4 gånger i veckan. Styrketräning har en positiv effekt då det tvingar kroppen att behålla muskelmassa.

Som vi nämnde tidigare så vill ju också bevara så mycket muskelmassa som möjligt. Styrketräning har också den fördelen att det ökar efterförbränningen avsevärt. Mycket mer än vad vanlig konditionsträning gör (om vi pratar om hård HIIT träning) och detta på grund av att återhämtningskraven efter styrketräning är mycket större än om du hade suttit 45 minuter på en konditionscykel med måttlig intensitet. Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet 6. Kvalitet före kvantitet Det är viktigt att påpeka att man inte behöver sitta på konditionscykeln en timme varje dag för att få det bästa resultatet av träningen. Självklart beror det naturligtvis på hur den grundläggande formen är. Det är inte meningen slänga sig in i HIIT träning om man inte har tränat på flera år.

 • Men det är fortfarande viktigt att fokusera på att kvalitet är i det flesta fall viktigare än kvantitet.
 • Det är bättre att spendera 15-20 minuter på konditionscykeln med hög intensitet än att sitta där 1 timmer med låg intensitet samtidigt som man läser en kvällstidning.
 • Dett är viktigt att komma ihåg då många förlorar motivationen eftersom de tror att de behöver lägga flera timmar på träning varje vecka för att gå ner i vikt.

Man kan träna mindre, om man ger mer varje gång man väl är igång.7. Sätt realistiska delmål Låt oss återvända till det angående målsättning. Många har goda skäl att fokusera på det övergripande målet, till exempel om det är 15-20 kg man vill bli av med och det är förståeligt.

Man kan gott belöna sig när man har nått vissa milstolpar, exempelvis att man gått ner 5 kg en månad. Det gör det hela mer lätthanterligt och det hjälper till att hålla motivationen uppe. Om man till exempel kan se att man den första månaden klarade av att tappa 5 kg, då är det lättare att tro att man även kommer klara det de nästkommande månaderna.

Man bör dock inte hålla på att väga sig själv hela tiden. Kroppsvikt kan nämligen variera från dag till dag. Hur mycket mat det är i matsmältningssystemet, vätskebalansen och så vidare, spelar en viktig roll i förhållandet till detta. Jag skulle inte rekommendera att man väger sig mer än en gång i veckan, eller kanske ännu hellre bara en gång var 14e dag.

 • Man bör dock inte hålla på att väga sig själv hela tiden. Kroppsvikt kan nämligen variera från dag till dag Kan Inte Gå Ner I Vikt Efter Graviditet
 • 8. Tänd inte ljuset från båda ändarna
You might be interested:  Att Inte Äta Under Graviditet?

Jag kan mycket väl förstå att många gärna vill gör allt man kan för att göra sig av med sina extra kilon, men det är också viktigt att man förstår att man ska orka hela vägen in i mål. Så träna inte mer än vad du har tid och energi till. Det är bättre att träna styrketräning två gånger i veckan och kondition två gånger i veckan och hålla sig till fyra träningspass i veckan, än att tvinga sig själv till att träna varje dag och sen sluta efter en månad för att man inte orkar mer.

I detta hänseende ska man komma ihåg att alla små saker också räknas. En promenad med hunden. En tur i skogen. Ta trapporna istället för hissen. Ta cykeln istället för bilen. Alla dessa former av aktivitet räknas också med i kaloribalansen. Det handlar alltså inte bara om att svettas på en motionscykel. Det viktigaste är att hålla sig motiverad och inte att bränna ut sig själv.

Vi har faktiskt en bra artikel där man kan se hur många kalorier man bränner genom vardagliga aktiviteter. Den kan hittas via länken nedan.9. En bra diet behöver inte vara tråkig Många har en tendens till att må illa när de hör orden diet, kostplant, bantning eller liknande ord, för att de associerar det till intetsägande och enformig mat.

Ngade grönsaker och kokt torsk eller likande, och tråkiga måltider. Detta har varit standard maten för klassisk bantning. Dock behöver verkligen inte en sund diet vara tråkig. Man kan göra många hälsosamma rätter som både smakar bra och mättar. Det finns massor av bra hemsidor på nätet där du kan hitta mängder av sådana recept.

Så det kan vara värt att spendera lite tid på detta, att hitta några härliga rätter med få kalorier som du kan addera till din diet.

 1. En sund diet behöver verkligen inte vara tråkig. Man kan göra många hälsosamma rätter som både smakar bra och mättar
 2. 10. Träning ska vara ett nöje inte en plåga

Sist men inte minst, måste man komma ihåg att träning också ska vara roligt! Visserligen kan man enkelt gå ner i vikt genom att lägga om sin kost utan att träna. Motion gör det dock lättare att gå ner i vikt. Det finns absolut ingen anledning till att tvinga dig själv göra saker som du inte gillar.

Om du inte gillar gymmet, ta en promenad med din hund eller en tur med cykeln. Om du inte vill vara ute och cykla i kylan, så ta en tur på motionscykeln hemma i vardagsrummet. Det finns många olika alternativ, det handlar bara om att vara fysiskt aktiv. Om man tvingar sig själv till att träna och gör saker man inte gillar, då kommer det inte att hålla i längden.

Då är det bättre att vara ärlig mot sig själv och välja en motionsform som man gillar och njuter av. Det är upp till var och en själv att bestämma detta. : 10 tips för att gå ner i vikt 2022
Visa hela svaret

Hur drar man ner på amning?

Minska långsamt – Det bästa för både dig och barnet är att avsluta amningen långsamt och stegvis. Du kan ta bort ett amningstillfälle i taget. Börja med ett tillfälle och vänta i några dagar innan du kan ta bort ett amningstillfälle till. Fortsätt så tills mjölken har minskat och du inte har några besvär. Det är vanligt att brösten blir spända under några dagar efter att amningen har avslutats.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man när man föder barn?

Så laddar du smartast inför en vaginal förlossning Under en förlossning bränner kroppen cirka 500 kalorier i timmen, det är ungefär lika mycket som du bränner under relativt snabb löpning, och en förlossning kan pågå i många, långa timmar Under graviditetens sista del har bebisen samlat fett och järn, nu under sista fyra veckorna kommer hen att lägga i ännu en växel för att förbereda sig för förlossningen.

 • Även du kan förbereda dig fysiskt genom att vila minst 1–2 timmar varje dag (men gärna mer!), hålla ditt järnvärde högt och äta massor med näringsrik mat.
 • För att förbereda dig psykiskt kan du visualisera din drömförlossning och slipa på,
 • Meditera gärna lite varje dag och kom i kontakt med din inre urmoder – att föda barn är det mest naturliga i hela världen.

Du är byggd för att föda barn, din kropp vet hur den ska göra. Det låter såklart superklyschigt – men det är sant! : Så laddar du smartast inför en vaginal förlossning
Visa hela svaret

You might be interested:  Varför Får Man Halsbränna Vid Graviditet?

När ska man sluta amma på natten?

När kan man sluta nattamma? – Små barn ammar inte bara på grund av hunger, det är också ett sätt för dem att få kärlek, närhet och värme. Därför finns det ingen specifik tidpunkt då det är dags att sluta nattamma, bara du som förälder kan skilja hungern från närhetsbehov.
Visa hela svaret

Är amning bättre än ersättning?

När du inte kan eller vill amma Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ. Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället. Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma. Det kan finns många olika anledningar till att inte vilja amma.

Här är några exempel: Beslutet att inte vilja amma kan komma när som helst. En del vet redan under graviditeten, andra bestämmer sig ett tag efter att barnet är fött. En del kan inte välja om de ska amma sitt nyfödda barn eller inte. Barnet kan vara för tidigt född eller för sjuk för att orka suga. En del kan inte amma av medicinska eller psykologiska skäl.

Ibland fungerar amningen inte hur mycket du än försöker. Trots alla råd och knep kommer en del ändå fram till att det är för jobbigt att försöka fortsätta amma. Det är vanligt att känna sorg när man vill amma men inte kan. Då är det viktigt att få stöd, både från vårdpersonalen och din omgivning.

 • Du kan kontakta BB den första veckan efter att barnet är fött.
 • Sedan kan du få stöd och hjälp på barnavårdscentralen,,
 • Bröstmjölk eller ersättning i flaska Ett barn som inte ammas får urpumpad bröstmjölk eller, oftast i flaska.
 • Bröstmjölksersättning liknar bröstmjölk så långt det är möjligt och barn som får ersättning mår oftast lika bra som barn som ammas.

Däremot ger ersättningen inte samma skydd mot infektioner som bröstmjölk gör. Barn har ett stort behov av närhet, trygghet och beröring. När du matar ett barn med flaska behöver du ha barnet så nära som möjligt. Ha gärna hudkontakt och ögonkontakt med barnet under måltiden.

 • Ditt val måste respekteras Som blivande eller nybliven förälder har du rätt till objektiv information om barns mat, så att du kan göra ett val utifrån den kunskap som finns idag.
 • Oavsett om du väljer att barnet ska äta bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska ditt beslut respekteras och stödjas.
 • Du som vet redan under graviditeten att du inte kommer att amma kan prata om det vid besöken på barnmorskemottagningen.

Din barnmorska kan föra informationen vidare. Du kan också skriva om det i ett som personalen på förlossningen och BB kan ta del av. Rebecka Persson, 1177.se, nationella redaktionen Birgitta Kårén, barnmorska, barnsjuksköterska och skolsköterska, Stockholm Bröstmjölksersättning kan helt eller delvis ersätta bröstmjölk under barnets första halvår.

Ersättningarna är gjorda för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och innehåller all näring barnet behöver. Från sex månader kan barnet börja dricka tillskottsnäring istället, som ett komplement till vanlig mat. Ibland kan du behöva mjölka ur brösten. Det kan till exempel vara om det gör ont att amma eller om du behöver spara mjölk till ett senare tillfälle.

Du kan antingen mjölka med handen eller använda en bröstpump. När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.
Visa hela svaret

Kan man amma sitt barn för mycket?

Hur mycket ska barn äta? – Alla barn är olika – inte minst när det kommer till aptiten. Därför finns det egentligen inga regler för hur ofta eller hur mycket ett barn ska äta. Om du ammar, ger bröstmjölk eller ersättning i flaska är det viktigt att låta barnet styra över hur mycket det äter.
Visa hela svaret

Kan man gå upp i vikt när man ammar?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret