Hur Vet Man Att Magmusklerna Gått Ihop Efter Graviditet?

Hur Vet Man Att Magmusklerna Gått Ihop Efter Graviditet
Vad kan en diastas ge? –

Dålig hållning Ryggont Svårigheter att stabilisera bäckenet samt bäckenbottensproblem Putande konformad mage

Hur vet man om man har en diastas eller inte? Du kan testa din magmuskeldelning genom att lägga dig på rygg med böjda ben och lyfta huvudet lite lätt från golvet med avspänd mage. Sätt dina fingrar i mittstråket på magen, börja uppe vid revbenskanten och gå ner förbi naveln och ner till pubisbenet.

 1. Änn efter om fingrarna sjunker djupt ner och hur brett det känns mellan magmusklerna.
 2. Det är viktigare att kolla efter djupet än bredden, då det är de djupa inre stabiliserande musklerna som man i första hand vill återfå kontroll och stabilitet med.
 3. Det ska kännas som en lätt spänning, som en “studsmatta” under fingertopparna.

Om fingrarna sjunker igenom helt och hållet utan botten har du en större diastas än om den bara är bredoch du behöver träna upp din kontroll av de djupa bukmusklerna. Om du är osäker kan du kontakta en fysioterapeut eller kunnig inom området, till exempel en Mammamage-instruktör, som kan hjälpa dig att mäta din diastas.
Visa hela svaret

Hur vet man om magmusklerna gått ihop efter förlossning?

Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

 1. Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort.
 2. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt.
 3. Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt.
 4. Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.
You might be interested:  Tips På Att Avslöja Graviditet?

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

 1. Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas.
 2. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna.
 3. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska.
 4. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten.
 5. Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

 • Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna.
 • Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap.
 • Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen.
 • Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.
You might be interested:  Hur Länge Tappa Hår Efter Graviditet?

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att få magmuskler?

Få magrutor på bara sex veckor Oroar du dig för att det snart är dags att ta på badbyxorna igen? Haka i så fall på vår supereffektiva magrutekur som garanterat ger dig synliga resultat på bara sex veckor. I magrute-kuren har vi sammanställt de nyaste rönen gällande kost, träning och livsstil och lagt upp en plan som målmedvetet stärker magmusklerna och minskar magfettet på flera fronter.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Länge Tappar Man Hår Efter Graviditet?

Hur blir magen efter en graviditet?

Läs mer – Läs mer i texten om Rektusdiastas – delade magmuskler Efter förlossningen börjar magens muskler att dra ihop sig igen. Rektusdiastas är när musklerna inte drar ihop sig tillräckligt mycket. Det kan göra ont och kännas obehagligt. Magen kan puta utåt och du kan vara svag i magmusklerna och få en dålig hållning.
Visa hela svaret

När är man helt återställd efter förlossning?

Träning efter förlossning – Det tar ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Men det kan ta upp till ett helt år innan kroppen har läkt helt. Det tar till exempel:

6-8 veckor för slidan och livmodern att återfå sin vanliga storlek och funktion 8-12 veckor för magmusklerna att återfå sin grundfunktion 6-12 månader för skelett, leder, vävnader och hormoner som påverkar stabiliteten i kroppen att bli som tidigare.

Det är bra för kroppen att röra på sig i alla faser av läkningen. Rörelse är bra för läkningen. Efter förlossningen kan du börja med bäckenbottenträning och promenader eller annan lågintensiv aktivitet. Efter 6-8 veckor kan du öka med successivt stegrad träning.

du upplever att du inte får resultat av din knipträning om du har kvarstående besvär med bäckenbotten, till exempel läckage eller tyngdkänsla

Här hittar du fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnor som fött barn Träning efter förlossning Bäckenbottenträning Film om bäckenbottenträning
Visa hela svaret