Lätt illamående i början av graviditeten är normalt och så många som 80 procent av alla gravida kvinnor lider av det. Kräkningar förekommer hos hälften av alla kvinnor i början av graviditeten. För de flesta börjar illamåendet och kräkningarna i 4:e–7:e graviditetsveckan, för vissa tidigare, men för alla i regel före 9:e graviditetsveckan. Ofta blir också lukt- och smaksinnet känsligare. Symtomen är vanligen starkast på morgonen, men illamående kan förekomma vilken tid som helst på dygnet eller hela tiden.
Det har inte gått att visa på någon tydlig orsak till graviditetsillamående. Det antas att förklaringen ligger i bl.a. hormonella skäl. Halten av graviditetshormonet beta-hCG, som produceras av moderkakan, har ändå inget direkt samband med hur svårt illamåendet är. Men illamåendet kan vara svårare t.ex.
vid tvillinggraviditet där halten av beta-hCG är högre än vanligt. I vanliga fall går illamåendet över fram till den 16:e veckan. Graviditetsillamående och kräkningar orsakar inte missfall, ökar inte risken för en för tidig förlossning och gör inte heller att fostret växer långsammare.
- Endast ungefär en kvinna på hundra lider av svårt graviditetsillamående (hyperemesis gravidarum).
- Räkningarna är då häftiga och täta.
- Illamåendet och kräkningar orsakar mycket sällan problem för själva graviditeten.
- Svårt graviditetsillamående fortsätter i regel klart längre än den första tredjedelen (12:e–13:e veckan).
Små mellanmål ofta under dagen kan hjälpa mot illamåendet. Att äta och dricka tillräckligt är viktigt trots illamåendet. Det finns ingen direkt läkemedelsbehandling mot graviditetsillamående, utan det går att lindra genom livsstil och diet. Det lönar sig att minska på hobbyer som orsakar psykisk stress och vila mer.
Svårt graviditetsillamående
Contents
Kan man vara illamående i vecka 2?
2. Illamående och kräkningar – Illamående och kräkningar är mycket vanligt tidigt under graviditeten och drabbar cirka 75 procent av alla gravida kvinnor.– Illamåendet (med eller utan kräkningar) börjar ofta några veckor efter befruktningen, säger Elisabeth.
Visa hela svaret
Hur tidigt i graviditeten blir man kissnödig?
Även om symtomen kan variera från person till person så är frekventa toalettbesök ett av de vanligaste tidiga symtomen vid graviditet och börjar omkring vecka 4 i din första trimester.
Visa hela svaret
Varför mår jag illa i flera dagar?
Orsaker till illamående och kräkningar – Kräkreflexen tillhör en del av nervsystemet som vi inte kan kontrollera. Det blir uppenbart i samband med exempelvis åksjuka eller reaktioner på olika dofter och smaker. Att kräkas kan också vara kroppens sätt att göra sig av med något som den inte tål.
- Magsjuka, vinterkräksjuka och matförgiftning kännetecknas av illamående, kräkningar och ofta diarré.
- Det är även vanligt att må illa vid exempelvis influensa och andra infektioner.
- Besvären beror ofta på virus eller bakterier som smittar via mat, vatten eller människor.
- Om du är illamående och kräks utan någon tydlig anledning eller känner dig konstant illamående kan det till exempel bero på stress, magkatarr eller halsbränna,
Små barn kräks ofta i samband med snabbt stigande feber. Spädbarn kan kräkas av samma skäl som äldre barn och vuxna, men det kan också handla om så kallade överskottskräkningar i samband med matningen. Ibland kan kräkningarna orsakas av exempelvis refluxbesvär, infektioner i urinvägarna eller mag-tarmproblem.
infektioner – bakterier eller virus som orsakar exempelvis matförgiftning, magsjuka, influensa eller covid-19 mag-tarmproblem – exempelvis IBS, magkatarr och magsår migrän hög feber födoämnesallergi läkemedel – till exempel antiinflammatorisk medicin graviditet – allra vanligast är illamående på morgonen.
Illamående i kombination med andra symptom är ibland tecken på allvarligare sjukdomar som blindtarmsinflammation eller hjärnhinneinflammation, Om du har fått ett slag mot huvudet kan en hjärnskakning göra dig illamående. Vid pågående cancerbehandling är det också vanligt att må illa.
Visa hela svaret
Kan man se om man är gravid efter en vecka?
Graviditetstest När du är gravid bildas ett hormon som heter hCG i kroppen. Ett graviditetstest mäter hur mycket hCG det finns i urin. Testet kan ge ett snabbt svar om graviditet. Ett graviditetstest kan ge svar på om en person är gravid eller inte. Du kan få ett säkert svar ungefär vid den tid då din mens skulle ha kommit. Du kan köpa graviditetstest till exempel på apotek, i många mataffärer eller på internet. Det går också att göra graviditetstest på en barnmorskemottagning, eller vårdcentral.
Där kostar det oftast ingenting. På vissa mottagningar behöver du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige. Här kan du, Många mottagningar kan du kontakta genom att, Det finns olika sorters tester. Det är olika hur känsliga testerna är och hur tidigt de kan ge svar.
Det finns inte tillräckligt av hormon hCG om du gör testet för tidigt.
Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om du inte vet när mensen ska komma kan du göra ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag, eller ett försök till befruktning. Det är samma tider som gäller om du går till en mottagning för att göra graviditetstest.
Det finns särskilda test som går att göra redan innan mensen har uteblivit. På förpackningen kan du läsa mer om vad som gäller för just det test du använder. När ett ägg har blivit befruktat och moderkakan har bildats börjar den utsöndra hormonet hCG. Ungefär vid tiden för nästa mens finns det så mycket hCG i kroppen att det kan mätas i urinen.
Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta hCG. Det finns många olika graviditetstester och det kan skilja lite hur de fungerar. Det går att kissa i en mugg och doppa en sticka i kisset, eller hålla i stickan och kissa på den direkt. I bruksanvisningen står det vad som gäller. Testerna på mottagningarna fungerar på samma sätt som de du köper själv.
Ett graviditetstest kan se ut ungefär som en plastpinne, penna eller pappsticka. Alla test suger upp kiss för att mäta hCG. Efter att testet har fått kiss på sig ska det ligga platt. Inom en viss tid går det att läsa av resultatet. Du kan få hjälp att tolka resultatet om du gör testet på en vårdmottagning.
Svaret på testet brukar komma efter några minuter. Det står i instruktionerna vilken tid som gäller för testet.På de flesta texter visas ett så kallat kontrollstreck. Det betyder att du har gjort testet rätt. Graviditeten visas sedan genom att det bildas ett streck till bredvid kontrollstrecket. Det finns också digitala tester som visar resultatet med en symbol eller text.
Går det att lita på testerna? Ett graviditetstest anses vara mycket säkert om du följer instruktionerna i bruksanvisningen. Visar testet tydligt på en graviditet kan du lita på att det är rätt. Testerna på vårdmottagningarna visar lika säkert resultat som de du kan köpa själv.
Det kan finnas förhöjda nivåer med hCG i en månad efter ett eller en, Efter ett graviditetstest är det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, lättnad, förvirring, sorg eller inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna efter ett graviditetstest. Kontakta en om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest.
Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Emma Hasselgren, 1177.se, nationella redaktionen : Graviditetstest
Visa hela svaret