Hur Skyddar Man Sig Mot Graviditet?

Hur Skyddar Man Sig Mot Graviditet
Sexuell hälsa Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

 • Preventivmedel – skydd mot graviditet Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet.
 • De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.
 • Ondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.
 • Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag.

Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller. Avbrutet samlag Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut från slidan innan utlösning. Det är inte en effektiv metod. Femidom En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex.

 1. Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan du ska ha samlag.
 2. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.
 3. Ondom En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag.
 4. Ondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag.

Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet. Mellanpiller och minipiller Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen. Pessar Ett pessar ser ut som en liten skål av silikon.

Du smörjer in den med pessargel och sätter in pessaret i slidan så att det täcker livmodertappen. På detta sätt förhindras spermier att ta sig in till livmodern. P-piller P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

P-plåster P-plåster ger ett effektivt skydd mot graviditet om det används på rätt sätt. P-ring P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter. P-ring ger ett effektivt skydd mot graviditet när den används på rätt sätt.

P-spruta En P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. P-stav P-stav är ett preventivmedel mot graviditet som sätts in under huden på överarmen. Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka.

Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet. Säkra perioder Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är inte en effektiv metod. Sterilisering Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon gravid.

 1. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig.
 2. P-appar och p-datorer Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.
 3. Graviditet Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten.
 4. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Skydd mot könssjukdomar Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.
Visa hela svaret

Hur stor är risken att bli gravid utan skydd?

Min pojkvän och jag har oskyddat sex, men han drar ut den precis innan det går för honom. Hur stor är chansen att jag blir gravid då? Jag undrar också om det är möjligt för spermierna att tränga igenom trosan och in i slidan? Det finns alltid en risk för att man ska bli gravid även om killen inte upplever att han har fått orgasm och utlösning.

Det är nämligen så att killar läcker, det vill säga det kommer en liten mängd sperma innan själva utlösningen. Det är också viktigt att komma ihåg att spermier simmar, så om flickan får sperma vid slidöppningen kan de ta sig upp i slidan. Det finns ingen statisktik på hur stor risken är att bli gravid vid avbrutet samlag.

Man gör inte undersökningar på hur många som använder avbrutet samlag som preventivmetod. Det är ändå ingen tillförlitlig preventivmetod då risken eller chansen att bli gravid finns. Om man däremot har kläderna på sig så är risken för att bli gravid minimal.
Visa hela svaret

You might be interested:  Berätta Om Graviditet På Anställningsintervju?

När är man skyddad mot graviditet?

P-piller

 1. Du är här:

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. De kallas därför ibland för kombinerade p-piller. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska., Hur Skyddar Man Sig Mot Graviditet En förpackning med p-piller kallas för en karta. En del kartor innehåller 21 tabletter och andra kartor innehåller 28 tabletter. En del sorters p-piller som används som preventivmedel kan hjälpa mot akne. Du kan läsa mer om det i vår text om P-piller skyddar inte mot,

Dina äggstockar vilar och du får inte någon ägglossning så länge du använder p-piller på rätt sätt. P-piller påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-piller påverkar även slemhinnan inne i livmodern. De gör att slemhinnan blir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg.

Hur gör jag om jag vill börja med p-piller? Kontakta en mottagning för sexuell hälsa,, eller om du vill börja med p-piller. Du som är ung kan kontakta en ungdomsmottagning. Vid besöket kommer du bland annat att få svara på frågor om din hälsa, din mens och om det finns någon i din familj som har haft en eller,

Den du träffar kommer att mäta ditt blodtryck. Du får även väga dig och tala om hur lång du är. Du får ett recept och kan hämta dina p-piller på ett apotek. Olika preventivmedel kostar olika mycket. I en del regioner är preventivmedel som skrivs ut på recept billigare eller gratis när du är under 26 år.

Reglerna kan vara olika på olika platser i landet. Fråga vad som gäller i regionen där du bor. Hur använder jag p-piller? Börja med dina p-piller med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Du är skyddad redan från den första dagen om du börjar på mensens första dag.

 • Du tar en tablett varje dag Du får själv bestämma vilken tid på dygnet du vill ta dina p-piller.
 • Det kan vara bra att ta dem i samband med att du gör andra återkommande saker, som till exempel när du borstar tänderna på kvällen eller äter frukost.
 • Vilken tid du än väljer, är det bra att ställa ett alarm den första tiden.

Då minskar risken för att du ska glömma att ta dina p-piller. Det finns även appar som påminner dig om att ta ditt p-piller.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar p-piller för ett är?

Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland Innehållet gäller Västra Götaland Nedanstående text vänder sig till kvinnor och/eller personer med livmoder och äggstockar. Från och med 1 januari 2017 är preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat, kostnadsfria för unga till och med 20 år.

 1. Västra Götalandsregionens subvention av preventivmedel till unga kvinnor kvarstår från 21 år till och med 25 år.
 2. Subventionen gäller endast de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen och den gäller endast unga kvinnor bosatta (folkbokförda) i Västra Götaland.
 3. Du kan själv kontrollera om ditt preventivmedel är subventionerat genom att gå in på,

Man får bara träff i listan om medlet är subventionerat. Hormonella preventivmedel är: p-piller/minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral. Reglerna innebär bland annat:

Egenavgiften blir max 100 kr per år. För p-piller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod. För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag. Subventionen gäller för den billigaste utbytbara produkten. Väljer patienten ett dyrare alternativ får patienten själv stå för mellanskillnaden. Egenavgiften 25 kr per tremånadersperiod tillkommer. Recept får utfärdas för 3, 6, 9 eller 12 månader. Recept utfärdade inom Västra Götaland kan hämtas ut på vilket apotek som helst i landet.

Jan Kallenberg, 1177 på webben, Västra Götalandsregionen Ulrika Eriksson Krebs, Apotekare, Koncernstab hälso- och sjukvård, Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar.

Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.

Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt. : Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år i Västra Götaland
Visa hela svaret

You might be interested:  Gaser I Magen I Början Av Graviditet?

Kan man se att någon är gravid?

Tidiga tecken på graviditet Förändringar i brösten inför den kommande mjölkproduktionen inträffar under de första veckorna. Brösten kan bli större, ömma, bli lite knöliga och få stickningar. Vårtgårdarna kan mörkna och de små upphöjningarna på dem blir tydligare.
Visa hela svaret

När i cykeln kan man bli gravid?

När blir det flera barn? – Ibland händer det att det befruktade ägget delar sig så att det bildas två embryon. Då blir det enäggstvillingar. Det händer också att ägget delar sig i tre och det blir enäggstrillingar, men det är mycket ovanligt. Det händer också att två ägg mognar och lossnar samtidigt.

 1. Då kan det bli tvåäggstvillingar, om båda blir befruktade.
 2. Det kan bli trillingar, fyrlingar och så vidare om ännu fler ägg befruktas samtidigt.
 3. Läs mer om,
 4. En del av cellklumpen växer fast i livmoderns vägg.
 5. Den delen av cellklumpen utvecklas till en moderkaka.
 6. Det är moderkakan som kommer att ge barnet näring i livmodern.

Den andra delen av cellklumpen kallas för embryo. Det är de cellerna som ska bli ett barn. Efter befruktningen fastnar embryot i livmodern och börjar utvecklas till ett foster. Då börjar graviditeten. Fostret kommer sedan att utvecklas till ett barn. Graviditeten kan avslutas med en, ett, eller en,

 • Här kan du läsa mer om,
 • Moderkakan börjar att bilda ett hormon som kallas HCG.
 • Hormonet ska se till att inte det blivande fostret stöts bort.
 • Hormonet finns bland annat i kisset och i blodet.
 • Det gör att ett test kan visa om det finns en graviditet.
 • Läs mer om,
 • När är det störst chans till befruktning? Det är störst chans till befruktning om du har slidsamlag en viss period.

Perioden börjar vid ägglossning och slutar en dag efter ägglossningen. Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Därför brukar man rekommendera slidsamlag två till tre gånger i veckan för de som försöker få till en graviditet. Spermierna kan leva upp till fem dygn och vänta på ägget när det kommer.

Mer än åtta av tio som har regelbundna samlag för att få till en graviditet lyckas inom tolv månader. Ibland blir det ingen graviditet när man genom samlag försöker att befrukta ett ägg med spermier. När man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.

Då kan det finnas hjälp och behandling. Läs mer om, Man är bara fertil under en viss tid i livet. Fertil betyder förmåga att fortplanta sig, att det går att få till en befruktning.
Visa hela svaret

Vad är säkrast p-piller eller kondomer?

Är p-piller helt säkert?

Du är här:

Är p-piller ett 100 procent säkert skydd? Gör det något om killen kommer i mig om jag äter p-piller? Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet.

Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller. Men även om p-piller är ett mycket säkert skydd mot graviditet så skyddar det inte mot könssjukdomar. Är du osäker om den du har sex med kan ha en könssjukdom är det säkrast att använda kondom också. Med vänliga hälsningarJohan Nilsson, sjuksköterska Artikel För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt.

Här får du veta hur du sätter på en kondom. Här hittar du innehåll om sexuellt överförda infektioner. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn. Ansvaret för graviditetsskydd ligger både på dig som kan bli gravid och på dig som kan göra någon gravid.
Visa hela svaret

Hur säkert är p-piller och kondom?

P – piller skyddar inte mot sjukdomar som överförs sexuellt. Kombinera därför alltid p – piller med kondom när du inte vet att både du och personen du har sex med inte har en könssjukdom. De fungerar på samma sätt som kombinerade p – piller. Skillnaden är hur hormonet tillförs kroppen.
Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid om killen drar ut?

Kan man bli gravid av försatsen?

Du är här:

Jag och min kille hade oskyddat samlag igår men han drog ut kuken lite då och då för att inte försatsen skulle komma. Kan jag ha blivit gravid av försatsen ändå? Jag är lite orolig. Ja, har du haft oskyddat samlag finns det en risk att du blivit gravid.

 1. Avbrutet samlag är inte ett säkert sätt att skydda sig på.
 2. Ibland kan det komma spermier redan i försatsen.
 3. Dessutom kan det, under en tid, finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning.
 4. Det kan leda till en graviditet om du har oskyddat samlag.
 5. Du kan minska risken för graviditet genom att ta ett akut-p-piller så snart som möjligt efter samlaget.
You might be interested:  Hur Döljer Jag Att Jag Spyr Vid Graviditet?

Senast fem dygn efteråt. Akut-p-piller kan du få hjälp med på en ungdomsmottagning eller köpa själv på till exempel ett apotek. Har det gått mer än fem dygn sedan samlaget får du vänta och se om mensen kommer som den ska. Kommer mensen inte är det viktigt att du gör ett graviditetstest.

 • Det kan du få hjälp att göra gratis på en ungdomsmottagning.
 • Om du har haft oskyddat sex kan det även vara bra att du testar dig för könssjukdomar.
 • Att testa dig kan du också få hjälp med på en ungdomsmottagning.
 • Där kan du även få hjälp med skydd mot graviditet så att du slipper oroa dig nästa gång du har sex.

Med vänliga hälsningar Anna Eklund, sjuksköterska Artikel En graviditet börjar med att ett ägg och en spermie smälter ihop. De flesta som har en livmoder och äggstockar kan bli gravida men möjligheten brukar minska efter 30-årsåldern. Artikel Innan du börjar ha samlag är det viktigt att du skaffar något skydd mot graviditet om du inte vill ha barn.
Visa hela svaret

Hur lätt är det att bli gravid?

Oskyddat samlag – hur stor är sannolikheten att bli gravid? – När en frisk man och en frisk kvinna har ETT oskyddat samlag är chansen att bli gravid cirka 2-4 %. Försöker samma par att bli gravida genom att ha oskyddade samlag under HELA menstruationscykeln är chansen cirka 20-25%. Detta förutsätter då att:

kvinnans äggstockar fungerar på ett bra sätt så att ägg av bra kvalitet kan mogna fram kvinnan har ägglossning – har man regelbunden menstruation så innebär det oftast att man även har ägglossning äggledarna fungerar så att ett ägg kan fångas upp och befruktas av spermier som simmat upp i äggledarna, samt att det befruktade ägget kan transporteras ner till livmodern mannen har tillräckligt med spermier och att de rör sig på ett bra sätt

livmoderslemhinnan kan ta emot ett befruktat ägg så att det fastnar och utvecklas vidare ett fungerande sexualliv

Visa hela svaret

Hur stor är chansen att bli gravid med Avbrutet samlag?

Avbrutet samlag

 1. Du är här:

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösning. Utlösningen sker då utanför slidan. Hur Skyddar Man Sig Mot Graviditet Avbrutet samlag är ett osäkert sätt att skydda sig mot graviditet eftersom det kan vara svårt att hinna agera i rätt ögonblick. Det finns också risk att spermier kommer redan innan utlösningen. Avbrutet samlag är ett sätt att skydda sig mot graviditet som innebär att penisen dras ut ur slidan innan utlösningen kommer.

 • Avbrutet samlag är inte någon effektiv metod mot graviditet eftersom det går ut på att ni måste reagera i rätt ögonblick, vilket kan vara svårt.
 • Dessutom kan det ibland komma spermier redan i den så kallade försatsen.
 • Försatsen är den genomskinliga och halkiga vätska som kommer från urinröret innan utlösningen.

Det kan också under en tid finnas kvar spermier i urinröret från en tidigare utlösning. Vilket kan leda till graviditet om du har ett nytt samlag efteråt.

Det påverkar inte kroppen på något sätt.

 • Skyddar inte mot könssjukdomar.
 • Risken att bli gravid är stor.

Johanna Larback, barnmorska, Stockholms ungdomsmottagningar Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om skydd mot graviditet. Här hittar du innehåll om mens. Artikel Sperma är det som kommer ut ur penisen när du får utlösning. En utlösning är cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked.
Visa hela svaret

Hur många blir gravida med kondom?

Hur säkert är kondom, egentligen? | RFSU Jag läste någonstans att 2% av alla kvinnor blir gravida trots att de använder kondom under samlaget. Beror detta på att folk sätter på kondomen på fel sätt eller att de varit vårdslösa med den? Eller är det så att kondomen är ett osäkert skydd? Kondomer ger ett säkert skydd så länge man använder dem korrekt.

 1. Vanliga misstag man gör är att sätta på kondomen fel, använda fel storlek, att den är för gammal eller används vårdslöst.
 2. Eller att man helt enkelt inte tar fram den i stundens hetta.
 3. Ondom kan också gå sönder eller halka av.
 4. Har du haft sex och är orolig att du kan ha blivit gravid kan du ta ett akut-p-piller (som också kallas dagen efter-piller) inom några dagar efter samlaget.

Det finns ingen preventivmetod som är 100% säker, men kondom i kombination med akut-p-piller (i de fall då kondomen går sönder) ger ett bra skydd. : Hur säkert är kondom, egentligen? | RFSU
Visa hela svaret