Hur Länge Äta Folsyra Innan Graviditet?

Hur Länge Äta Folsyra Innan Graviditet
Folsyra ー ta tabletter redan nu – Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Folsyra är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning, för bildningen av röda blodkroppar och för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Du behöver få i dig tillräckligt med folsyra innan du blir gravid.

 • Då minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck.
 • Under början av graviditeten går fostrets celldelning som snabbast och det är då behovet av folat, eller folsyra, är som störst.
 • Det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd av folsyra via maten, därför rekommenderar Livsmedelsverket att alla som planerar att bli gravida ska ta tabletter med cirka 400 mikrogram folsyra varje dag.

För att få önskad effekt måste du börja äta tabletter med folsyra cirka en månad innan du blir gravid och fortsätta ta tabletterna till minst tolfte graviditetsveckan. Eftersom inte alla graviditeter är planerade, är rekommendationen att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida ska äta folsyratillskott.
Visa hela svaret

Hur lång tid ska man äta folsyra?

Folsyra och folat –

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

You might be interested:  Vad Händer I Kroppen Vid Graviditet?

Fakta: Livsmedelsverket
Visa hela svaret

Kan man äta folsyra även om man inte är gravid?

Allt fler studier visar samband mellan folsyra och cancer Gravida bör ta tillskott av folsyra – men inte andra. Foto: Colourbox Allt fler studier visar att risken för cancer ökar om vi får i oss för mycket folsyra. Nu varnar forskare för att intaget kan bli farligt stort med olika kosttillskott. – Folsyra har hyllats som ett universalmedel för att ämnet har så många viktiga funktioner.

I USA tar 30-40 procent av befolkningen folsyra-tillskott. Men om man dessutom tar multivitamintillskott med folsyra samt äter frukostflingor, bars och hälsodrinkar som är berikade med det, så är risken stor för att man får i sig skadligt mycket. Professor Young-In Kim vid University of Toronto berättade på ett seminarium på Karolinska institutet i går att i USA, Kanada och Chile har man sett en ökning av cancer i tjocktarmen som sammanfaller exakt med tidpunkten för när man började berika livsmedel med folsyra.

Cancer utvecklas snabbare Han menade att det inte är svårt att förstå att stora mängder folsyra kan öka risken för cancer, eftersom anti-folat ingår i cancerbehandling. Folat anses kunna göra att leukemi och andra cancerformer utvecklas snabbare. En stor kontrollerad och randomiserad studie som presenterades nyligen visar att män som fick tillskott av folsyra hade en ökad risk för prostatacancer, medan de som fick i sig mycket folat via maten inte hade den risken.

 • En annan undersökning visar att kvinnor med en viss genuppsättning som äter tillskott med folsyra har ökad risk för bröstcancer.
 • Alltför stora mängder av folsyra rubbar också balansen gentemot andra viktiga ämnen.
 • Det kan till exempel skapa en brist på B12.
 • Som med så mycket annat handlar det alltså om balans och dessutom tycks det naturliga folat som finns i maten inte kunna bli farligt för oss på samma sätt som tillskotten med folsyra.
You might be interested:  Tatuera Sig Tidigt I Graviditet?

Gravida behöver tillskott I Sverige berikar man inte livsmedel med folsyra, eftersom man bedömt att riskerna överväger nyttan. Däremot rekommenderas gravida att ta tillskott med folsyra för att det centrala nervsystemet hos fostret ska utvecklas normalt.
Visa hela svaret

När ska man sluta med folsyra?

Hur länge behöver man ta folsyra sedan man blivit gravid? – Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck.
Visa hela svaret

Kan man bli trött av folsyra?

Trötthet och yrsel – Svår trötthet, orkeslöshet, utmattning och yrsel är vanliga symtom vid blodbrist, vilken kan orsakas av brist på vitaminerna folat och B12. Blodbrist kan också leda till trötthet och hjärtklappning vid lätt ansträngning. Den vanligaste orsaken till blodbrist är dock järnbrist – vad just din blodbrist beror på kan fastställas med enkla blodanalyser.
Visa hela svaret

Vilken månad ska man bli gravid?

Graviditetens olika stadier – När ett embryo har fastnat i livmodern inleds graviditeten. Eftersom det inte alltid går att säga just när befruktningen skedde räknas graviditetens början från den senaste mensens första dag, det vill säga ett par veckor före själva befruktningen.

 • En fullgången graviditet pågår i ungefär 40 veckor – om den inte avslutas i förtid på grund av missfall eller abort.
 • Ibland kommer barnet tidigare och ibland dröjer förlossningen till efter vecka 40.
 • Om inte barnet har kommit vecka 41 kan du behöva hjälp att sätta igång förlossningen.
 • En graviditet delas in i tre delar – varje del kallas för en trimester.

Här beskriver vi mycket kortfattat hur ett embryo utvecklas till ett barn.
Visa hela svaret

Kan folsyra ge cancer?

Folsyra ökar inte risken för cancer Tillskott av folsyra har visat minska risken för ryggmärgsbråck hos nyfödda. Tidigare studier har visat på en ökad risk för cancer bland patienter som tar folsyra, bland annat en norsk studie i vilken närmare 7 000 patienter ingick. Men den här internationella analysen, publicerad i Lancet, visar inte på någon högre risk att utveckla cancer hos de som använder folsyra.

 1. Tillskott av folsyra har visat sig minska risken för gravida att få barn med ryggmärgsbråck och i bland annat USA och Kanada finns sedan slutet av 1990-talet krav på att bland annat mjöl ska vara berikat med folsyra.
 2. I Sverige har det diskuterats men här liksom övriga Västeuropa har man avstått från berikningen just för cancerrisken.
You might be interested:  Kan Man Få Ägglossning Under Graviditet?

Men folsyratillskott har alltså i den här analysen inte visat sig öka risken. Totalt följdes närmare 50 000 individer under i genomsnitt fem år. Under den perioden blev 7.7 procent i folsyragruppen och 7.3 procent i placebogruppen diagnosticerad för någon form av cancer.

Studiens svaghet är att studierna är relativt korta, de flesta cancerformer tar mellan 10-20 år att utveckla, påpekar forskarna själva.– Slutsatsen man kan dra är att det under en relativt kort tidsperiod inte fanns vare sig någon signifikant nytta eller skada med folsyra, kommenterar John Baron som arbetet med översynen till nyhetsbyrån Reuters.Å andra sida följdes patienterna i den norska analysen som visade på en ökad risk för cancer inte mycket längre – sex år.

: Folsyra ökar inte risken för cancer
Visa hela svaret

Är det bra att äta folsyra?

Du kanske känner till att folsyra är viktigt att få i sig när man är gravid? Helst ska du äta ett tillskott av folsyra redan innan du blir gravid. Så här fungerar det. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i maten medan folsyra är ett näringstillskott som är enklare för kroppen att ta upp.
Visa hela svaret

Vad händer om man har för lite folsyra i kroppen?

Symtom – Psykiska symtom som nedsatt kognition, depression. Anemi med trötthet, yrsel, huvudvärk etc. Vid svår anemi andfåddhet, ev. kärlkramp.
Visa hela svaret