Hur Förändras Kroppen Efter Graviditet?

Hur Förändras Kroppen Efter Graviditet
Besvär efter förlossningen När du har fött barn händer det mycket i kroppen. Det kan du känna av på olika sätt. Hormoner ändras och muskler och leder belastas på ett nytt sätt. Din kropp börjar ställa om sig efter graviditeten. Här kan du läsa om besvär som du kan få efter att du har fött barn.

Det är vanligt att få lättare besvär de två första månaderna efter en förlossning. Hur man upplever besvären är olika, det finns inget som är rätt eller fel att känna. En del får komplikationer som behöver behandling. Vad kan jag göra själv efter förlossningen? Det kan ta ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen.

Det är bra att röra på sig. Du kan till exempel promenera. Det är också bra med, Prata gärna med andra som du känner förtroende för om hur du mår. Det kan hjälpa att sätta ord på sina känslor. Du kan alltid ringa och få, Blödning efter förlossningen Alla blöder från slidan efter en förlossning.

 1. Blodet kommer från det sår som blir när moderkakan lossnar från livmoderväggen.
 2. Blödningen kallas avslag.
 3. Det är vanligt att blöda i sex till åtta veckor.
 4. När du är aktiv och rör på dig kan det komma lite mer blod.
 5. Det är också vanligt att det kommer mer blod om du har legat stilla och sedan reser dig.
 6. Då kan det också komma blodklumpar.

Blödningen avtar med tiden. Första dagarna är det som en riklig mens. Sedan blir avslaget brunaktigt innan det till slut blir ljusare och upphör.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att gå ner i vikt efter graviditet?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Hur får man bort magen efter graviditet?

Träning efter förlossning Innehållet gäller Dalarna Graviditet och förlossning innebär en stor påfrestning för hela kroppen, inte minst bäckenbotten. Att fortsätta träna efter sin graviditet och förlossning ger många hälsoeffekter. Kroppen behöver tid på sig för återhämtning, men man ska inte vara rädd för att röra på sig.

Genom att lägga extra fokus på bäckenbottenträning minskar risken för läckage av urin, gas eller avföring, så kallad inkontinens. Information om träning efter förlossning Har du haft en graviditet utan några större problem och varit aktiv genom hela graviditeten har du andra förutsättningar än om du till exempel har varit mycket trött, lite fysiskt aktiv, mycket illamående eller haft smärtor från bäckenet.

You might be interested:  Flytning I Början Av Graviditet?

Om du hade en smidigare eller tuffare förlossning påverkar också återhämtningen. Hur man återhämtar sig efter en graviditet och förlossning är väldigt individuellt men det tar minst ett år, vilket kan vara bra att påminna sig om. Den största kroppsliga återhämtningen sker de första tre månaderna.

Under den tiden är det fullt tillräckligt att komma igång med bäckenbottenträning, magaktivering och promenader. Försök att inte jämföra dig med någon annans återgång till träning efter graviditet. På grund av ändringar i kroppens tyngdpunkt under graviditeten, och att magmuskulaturen är uttöjd, handlar träningen i början om att få tillbaka kontakten med och kontrollen på magmuskulaturen.

Men också att återfå hållningen och därefter förbättra styrkan och uthålligheten. Tänk på att successivt öka din träning, att du tränar upp kroppen inifrån, tränar balanserat och lyssnar på din kropp. Genom att gradvis träna upp styrkan i bäckenbottenmuskulaturen minskar risken för kvarstående inkontinens.

 • Det kan ta upp till 1 år innan du fått tillbaka styrkan i bäckenbotten.
 • Det är normalt att ha en känsla av svaghet i bäckenbotten tills dess att du slutar amma.
 • Generellt ska träning inte göra ont, du ska inte läcka urin eller ha tyngdkänsla i bäckenet när du tränar och du ska känna dig trygg i det du gör.

Behöver du vägledning eller råd kring din träning kan du ta kontakt med en sjukgymnast eller fysioterapeut på din, Träning steg 1: De första månaderna Den första tiden är det fullt tillräckligt att utföra bäckenbottenträning, magmuskelaktivering och att gå promenader.

 • “Knip” för och
 • “Tät” för och

Din bäckenbotten kan du börja träna inom en vecka efter förlossningen för att öka cirkulationen, stimulera läkning och undvika ärrbildning. Träningen är viktig även om du är förlöst med kejsarsnitt. Det ska inte göra ont när du tränar din bäckenbotten, i så fall får du ta det lite lugnare.
Visa hela svaret

Hur länge stannar man på BB första barnet?

Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet Innehållet gäller Skåne När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.

Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet. Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar. Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden. Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.

Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt. Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna. Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll.

Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon. Hörselprov som kallas OAE.

I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på.

Se avsnittet, Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen. Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen. De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem. Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.

Johanna Carleson, 1177.se, Region Skåne Unni Ydervall, barnmorska BB, Region Skåne : Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet
Visa hela svaret

Hur vet man om magen gått ihop efter graviditet?

Vad kan en diastas ge? –

Dålig hållning Ryggont Svårigheter att stabilisera bäckenet samt bäckenbottensproblem Putande konformad mage

Hur vet man om man har en diastas eller inte? Du kan testa din magmuskeldelning genom att lägga dig på rygg med böjda ben och lyfta huvudet lite lätt från golvet med avspänd mage. Sätt dina fingrar i mittstråket på magen, börja uppe vid revbenskanten och gå ner förbi naveln och ner till pubisbenet.

You might be interested:  Vilket Hormon Ökar Vid Graviditet?

Änn efter om fingrarna sjunker djupt ner och hur brett det känns mellan magmusklerna. Det är viktigare att kolla efter djupet än bredden, då det är de djupa inre stabiliserande musklerna som man i första hand vill återfå kontroll och stabilitet med. Det ska kännas som en lätt spänning, som en “studsmatta” under fingertopparna.

Om fingrarna sjunker igenom helt och hållet utan botten har du en större diastas än om den bara är bredoch du behöver träna upp din kontroll av de djupa bukmusklerna. Om du är osäker kan du kontakta en fysioterapeut eller kunnig inom området, till exempel en Mammamage-instruktör, som kan hjälpa dig att mäta din diastas.
Visa hela svaret

Kan alla få en platt mage?

Myter och fakta om platt mage – Att kunna punktbränna magfett är en myt. Att ha platt mage är en kombination av genetik, kost och låg fettprocent. Vetskapen om att ha en platt mage till stor del beror på genetik kan vara nedslående. Trots detta finns det saker du kan göra för att få magen smalare.

 • Det handlar framför allt om bra kost som inte gör magen svullen.
 • För många kan en kombination av att ligga på ett kaloriunderskott och bygga muskler hjälpa.
 • Det är däremot viktigt att fokusera på att hela kroppen ska må bra.
 • Vill du ha en plattare mage kommer du då att behöva minska procenten av underhudsfett du har.

Detta behöver inte betyda att du bara bör fokusera på att gå ned i vikt. Du kan också bli hjälpt av att bygga muskler. Så, hur får man en platt mage snabbt? Här spelar kosten störst roll. Genom att helt enkelt undvika mat du fåt svullen mage av, kommer du att kunna märka resultat snabbare. De bästa lärarna i Personlig träning tillgängliga 4,8 (1 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (7 recensioner) Första lektionen gratis! 4,9 (4 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (4 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (7 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (1 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (3 recensioner) Första lektionen gratis! Första lektionen gratis! 4,8 (1 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (7 recensioner) Första lektionen gratis! 4,9 (4 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (4 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (7 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (1 recensioner) Första lektionen gratis! 5 (3 recensioner) Första lektionen gratis! Första lektionen gratis! Nu kör vi!
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner man när man ammar?

Behöver jag extra kalorier när jag ammar? – Ammande mammor behöver omkring 500 kalorier mer om dagen jämfört med icke-ammande mammor, 5 men alla kvinnor är olika och dina energibehov kommer att förändras under din amningsresa. Mängden kalorier som du behöver beror på ditt barns ålder, storlek och aptit samt ditt eget BMI (body mass index), hur aktiv du är och faktorer som om ditt barn helammas eller inte och om du ammar tvillingar eller fler barn.
Visa hela svaret

När blir det lättare att amma?

När börjar amningen bli lättare? – Den tidiga amningsfasen är kort och speciell, och ibland känns det överväldigande, men det blir lättare! Vid slutet av den första månaden har din mjölkproduktion etablerats och ditt barn bör nu kunna amma mer kraftigt och effektivt.2,3 Eventuella problem med barnets suggrepp bör ha gått över, och din mjölkproduktion är mer effektiv, vilket innebär att eventuell ömhet eller eventuellt läckage nu börjar avta.

 1. Det är som tuffast under de första fyra till sex veckorna, sedan börjar saker och ting att lugna ner sig, säger Cathy.
 2. Och när du väl är framme vid tre månader börjar amningen bli riktigt enkel – mycket enklare än att rengöra och göra i ordning en flaska.
 3. Ha bara tålamod! Och ju längre du fortsätter att amma, desto längre kan du njuta av alla fördelar – du sparar pengar på modermjölksersättning och sover bättre, 11–13 ditt barn 14 får ett starkare immunförsvar och du får ett bättre skydd mot vissa former av cancer.15 – När det känns som att du inte orkar mer, ta det en dag i sänder, och en amning i sänder, säger Hannah, enbarnsmamma från Storbritannien.
You might be interested:  Varför Går Man Upp I Vikt Av Graviditet?

Jag var säker på att jag aldrig skulle orka fram till åtta veckor. Nu vid sjuttonde veckan tycker jag att amning är enkelt. Ta reda på mer om nästa steg i din amningsperiod i Amning efter första månaden: vad du kan förvänta dig Referenser 1 Naveed M et al.

 • An autopsy study of relationship between perinatal stomach capacity and birth weight.
 • Indian J Gastroenterol.1992;11(4):156-158.2 Neville MC et al.
 • Studies in human lactation: milk volumes in lactating women during the onset of lactation and full lactation.
 • Am J Clinl Nutr.1988;48(6):1375-1386.3 Kent JC et al.

Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet, Gynecol, & Neonatal Nurs.2012;41(1):114-121.4 Australian Breastfeeding Association, Feeding cues ; 2017 Sep,5 Kent JC et al. Response of breasts to different stimulation patterns of an electric breast pump.

 1. J Human Lact.2003;19(2):179-186.6 Kent JC et al.
 2. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day.
 3. Pediatrics.2006;117(3):e387-395.7 Lawrence RA, Lawrence RM.
 4. Breastfeeding: A guide for the medical profession.7th ed.
 5. Maryland Heights MO, USA: Elsevier Mosby; 2010.1128 p.8 World Health Organisation.

Child growth standards ; 2018 9 Australian Breastfeeding Association. Cluster feeding and fussing babies ; Dec 2017 10 Moberg KU, Prime DK. Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding. Infant.2013;9(6):201-206.11 U.S. Department of Health & Human Services,

 1. Surgeon General Breastfeeding factsheet ; 2011 Jan 20 12 Kendall-Tackett K et al.
 2. The effect of feeding method on sleep duration, maternal well-being, and postpartum depression.
 3. Clinical Lactation.2011;1;2(2):22-26.13 Brown A, Harries V.
 4. Infant sleep and night feeding patterns during later infancy: Association with breastfeeding frequency, daytime complementary food intake, and infant weight.

Breast Med.2015;10(5):246-252.14 Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clin Transl immunology.2013;2(4).15 Li DP et al. Breastfeeding and ovarian cancer risk: a systematic review and meta-analysis of 40 epidemiological studies.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man mata ett spädbarn?

Kan jag påverka bröstmjölksmängderna själv? – När barnet suger tätt och ofta ökar bröstmjölksmängden för att motsvara barnets behov. Är det ditt första barn är det lätt att bli förvånad över hur mycket ett nyfött barn vill suga på bröstet. Underlätta genom att låta barnet hitta sin egen rytm.

 1. Det är bra om barnet självt får bestämma när det ska suga.
 2. Antal gånger barnet suger kan variera alltifrån 8-20 per dygn.
 3. Bra att komma ihåg är att barn också suger för att de vill vara nära och ha tröst.
 4. En del nyfödda barn mår illa och kräks fostervatten det första dygnet.
 5. När illamåendet har lagt sig brukar barnet vilja suga på bröstet.

För att din bröstmjölk inte ska bli fördröjd kan du handmjölka för att få i gång bröstmjölken.
Visa hela svaret

När mensen kommer tillbaka efter graviditet?

Mens efter du har fött barn Mens efter du har fött barn – svenska lättläst Det är olika när mensen kommer tillbaka efter att man har fött barn. Du kan bli gravid innan mensen har kommit tillbaka. Första tiden efter förlossningen är blodet inte mens Den första tiden efter en förlossning kommer det,
Visa hela svaret

Varför kommer inte mensen tillbaka efter graviditet?

Första mensen efter förlossning – Det är väldigt individuellt när den första mensen kommer tillbaka efter förlossning och det är omöjligt att förutspå när din mens “borde” komma tillbaka. Det sker helt enkelt i din kropps takt. För vissa tar det några veckor och för andra kvinnor tar det flera månader, eller inte förränamningen är avslutad.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för magen att dra ihop sig efter förlossning?

Efter förlossningen börjar de dra ihop sig igen. Men många är svaga i magen de första månaderna. Du behöver träna för att musklerna ska växa ihop och för att bli stark igen. För en del växer inte magmusklerna ihop ordentligt.
Visa hela svaret