Hormoner – Både när du är gravid och en tid efter att du har fött barn påverkas du av särskilda hormoner. Hormoner kan påverka sexlusten. När du ammar kan slemhinnorna i slidan bli tunnare och skörare. Det gör att du kan känna dig torr och känslig i underlivet, vilket kan påverka sexlusten.
- Om du vill kan du prova att använda glidmedel i slidan.
- Det kan också hjälpa att använda kräm eller vagitorier med östrogen.
- Dessa finns att köpa receptfritt på apotek.
- För dig som är nybliven förälder som inte har fött barn Även om du inte har fött barn påverkas du av livet med ett nytt barn.
- Du som vill ha sex med någon som nyss har fött barn kanske är rädd att skada.
Prata med varandra om vad som känns bra och vad som fungerar. Låt den som fött barnet styra dig så går det bra. Eller så har du i stället mycket lust och tycker att det är jobbigt att vänta in den som har fött barn. Det är vanligt att vara i otakt sexuellt efter en förlossning.
- Hur det gick till att få barnet kan påverka Upplevelsen av en förlossning kan påverka lusten.
- Det gäller både dig som födde barnet och dig som var med.
- Prata med en barnmorska om du har funderingar kring förlossningen.
- Barnmorskan kan hjälpa dig att komma i kontakt med en kurator eller psykolog om det behövs.
Även du som har fått barn genom kan påverkas av dina upplevelser. Ta kontakt med en kurator om du behöver prata med någon. När behövs preventivmedel? Det är olika hur lång tid det tar innan ägglossningen kommer i gång efter graviditeten. Om du ammar kan det dröja innan mensen kommer.
Men amning är inget säkert preventivmedel, även om det minskar sannolikheten för graviditet. Tänk på att ägglossningen kommer innan mensen. Det kan alltså bli en graviditet även om mensen inte kommit tillbaka. Läs mer om, Använd preventivmedel vid slidsamlag om du inte vill att det ska bli en graviditet.
Vilka preventivmedel kan jag använda? På efterkontrollen informerar barnmorskan om olika preventivmedel. Det finns flera preventivmedel som fungerar bra även när du ammar. Till exempel,,, och, Använd inte preventivmedel som innehåller östrogen under de första sex veckorna efter förlossningen.
- Då finns en ökad risk för,
- Preventivmedel med östrogen är till exempel kombinerade p-piller.
- Ontakta en sex- och samlevnadsmottagning eller familjerådgivning om du vill diskutera sexlivet.
- De kan ge hjälp och stöd.
- Barnmorskan på barnmorskemottagningen brukar också veta var det går att få hjälp.
- Du kan du vill i hela landet.
Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar.
Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan. De flesta får sår i slidan efter en förlossning. Såren kallas för bristningar. Det är olika hur stor bristning man får. Bristningen sys ihop direkt efter förlossningen. En tid efter förlossningen kan bristningen göra ont och underlivet kan kännas svullet.
Söka vård om dina besvär inte går över. : Sex efter att du har fått barn
Visa hela svaret
Contents
Hur får man tillbaka sexlusten efter förlossning?
Relationen påverkas Du som har mindre lust kanske känner press, och då blir det ännu svårare att få lust. Försök att ha förståelse och intresse för varandras situation. Prata med varandra. Mer sömn och egen tid brukar också vara en hjälp.
Visa hela svaret
Hur gör jag för att få tillbaka sexlusten?
2. Psykisk ohälsa – Av Sveriges vuxna befolkning har 17 procent uppgett att de lider av nedsatt psykiskt välbefinnande, och nästan 40 procent uppger att de känner ängslan, oro eller ångest, Det psykiska välbefinnandet spelar stor roll för sexlivet. – Sexdriften påverkas i stor utsträckning av andra känslor: om du känner dig nedstämd är troligtvis även din sexlust låg, säger Beatrice.
Lösning: Var inte för hård mot dig själv. Psykiska besvär påverkar alla delar av livet och krav på att prestera sexuellt gör det inte lättare. Prioritera din psykiska hälsa och prata med en läkare eller psykolog om vilken hjälp som finns att få. – Försök att behålla den fysiska intimiteten med din partner genom att kramas, duscha ihop eller bara ligga naken i sängen tillsammans.
Det kan faktiskt räcka. Då känner ni er nära varandra och sexlusten kanske kommer tillbaka, föreslår Beatrice. Och glöm inte att tillfredsställa dig själv. Onani hjälper dig att hitta njutning och förstå vad du går igång på.
Visa hela svaret
Varför har jag ingen sexlust längre?
Jag har ingen sexlust längre | RFSU Jag har levt i en relation några år. I början hade vi ett jättebra sexliv, men nu har jag sällan lust till sex. Det känns allt mer avlägset. Allt det där som vi hade från början är borta och den “grå vardagen” har tagit över.
- Vad ska jag göra för att hitta tillbaka till lusten? Lusten till sex är inte konstant utan varierar under livet utan att det behöver finnas någon djupare orsak till det.
- Ibland är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex.
- Anske prioriterar man andra saker istället.
Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner. I många relationer tar vardagen överhand efter ett tag, precis som du skriver, och sexet kanske inte får samma utrymme som tidigare. Det är en vanlig orsak till att man inte har samma lust längre.
- Anske har det också blivit lite slentrian i sexet, så att det inte känns lika intressant längre.
- Man vet redan innan vad som kommer att hända.
- Ett sätt att bryta detta kan vara att göra något anorlunda.
- Det behöver inte betyda att man måste hänga i takkronan eller liknande, utan det kan handla om små saker som hur man närmar sig och berör varandra.
Smma person behöver inte alltid ta initiativet till sex och vara den mest aktiva. Det kan vara bra att överraska varandra på något sätt. Göra något oväntat. Ha sex på tidpunkter ni inte brukar. Små förändriangar som dessa kan göra skillnad i om man tänder sexuellt eller ej.
Det kan också vara så att perioden av lite eller ingen sex blir längre för att man haft sex fast det inte riktigt känts bra. Kanske har man av hänsyn till sin partner haft sex utan att ha fått så mycket ut av det själv. Sexet kan då börja förknippas med krav eller andra negativa saker. Man måste då försöka bryta detta och fylla gemenskapen med positiva erfarenheter.
Ett sätt är då att vara nära varandra och ha fysisk kontakt utan att ha sex. Det kan till och med vara bra med sexförbud så man vet att det är helt kravlöst. Samtidigt kan man ge varandra mycket annan tid. Umgås med varandra på andra sätt. Slå av teven, sitt och prata över en kopp te eller något annat där man “ser” varandra mer.
- Om du och din partner har bra kontakt med varandra och brukar kunna prata med varandra så tror jag det finns bra chanser att ni löser detta på egen hand.
- Men om det känns som att ni kört fast eller behöver prata med någon utomstående av andra skäl så kan ni exempelvis vända er till en sex och samlevnadmottagning.
Du kan göra det på egen hand eller tillsammans med din partner. Du väljer själv det som känns bäst. : Jag har ingen sexlust längre | RFSU
Visa hela svaret
Kan inte bli våt efter förlossning?
Jag är en 20-årig tjej som undrar en sak. Jag blir inte så våt “där nere” när jag och min pojkvän smeker varandra. Vi har nu varit tillsammans i snart ett år, men jag vill inte ha sex med honom ännu just på grund av att jag inte blir våt. Annars känner jag mig verkligen redo för det och brukar faktiskt inte vara det minsta nervös.
- Vad jag undrar är att vad detta kan bero på? Kanske det skulle kunna vara att jag ändå innerst inne är lite nervös, men jag tror inte det.
- Att man upplever att man inte blir tillräckligt våt där nere, det vill säga att man inte får tillräckligt med lubrikation, är inte alls ovanligt hos kvinnor.
- Det kan bero på nervositet och så finns det kvinnor som helt enkelt inte blir så våta.
Sen ska man komma ihåg att det ofta tar betydligt längre tid för kvinnor att bli våta än vad det tar för en kille att bli fysiskt upphetsad och få stånd. Det är många som börjar ha samlag innan hennes kropp är riktigt färdig för det. Blygdläpparna ska hinna svälla, hela slidan ska hinna vidga sig och lubrikationen, alltså fuktigheten, ska hinna bildas innan man alls börjar ha samlag.
Visa hela svaret
Hur länge får partner stanna efter förlossning?
Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet Innehållet gäller Skåne När förlossningen är avslutad flyttas du och ditt barn till en BB-avdelning. Där vårdas ni efter förlossningen. Du har barnet hos dig och här får ni hjälp med eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.
- Det är bra att stanna på BB i 48 timmar efter förlossningen även om allting är bra med dig och barnet.
- Men ni kan också välja att åka hem redan efter sex timmar.
- Personalen på BB-avdelningen hjälper gärna till att planera vårdtiden.
- Det är viktigt att ni känner er trygga med amningen innan ni lämnar BB.
Barnet blir undersökt av en barnläkare när barnet är mellan 6–36 timmar gammalt. Om ditt barn behöver specialiserad sjukvård, finns ett nära samarbete med neonatalavdelningarna. Om ni väljer att åka hem innan barnet är 48 timmar gammalt får ni en återbesökstid för efterkontroll.
Blodprov som kallas PKU-prov. Provet visar om barnet har medfödda ämnesomsättningssjukdomar eller brist på sköldkörtelhormon. Hörselprov som kallas OAE.
I mån av plats får din partner sova kvar på BB tillsammans med dig och barnet. Det tillkommer en kostnad för det utöver den vanliga patientavgiften. Läs mer om möjligheterna för dig som partner att sova kvar på den förlossningsavdelning ni planerar att föda på.
- Se avsnittet,
- Innan du och ditt barn lämnar BB tar personalen reda på hur det går med amningen.
- Om du önskar ytterligare hjälp och stöd finns det att få på avdelningen.
- De sju första dagarna efter förlossningen erbjuder BB-avdelningarna amningsstöd även efter att ni kommit hem.
- Några av dem erbjuder stöd under en längre period efter förlossningen.
Johanna Carleson, 1177.se, Region Skåne Unni Ydervall, barnmorska BB, Region Skåne : Efter förlossningen – BB och efterkontroll av barnet
Visa hela svaret
Kan man få tillbaka attraktionen?
Hur hittar jag tillbaka till min man? 2020-01-13 Jag känner mig fullkomligt förvirrad i den situation jag försatt mig i. Jag är 43 år Jag har varit ihop med min man i snart 20 år och har två fina tonårsbarn. Många ser oss som det perfekta paret men jag har de senaste fyra åren känt mig försummad av min man på grund av att han arbetat så mycket och vid något tillfälle har jag träffat andra män i smyg.
Jag slutade upp med detta men det senaste året har jag haft en relation med en 15 år yngre man som bor i en annan stad några timmar bort. Vi har kommit varandra väldigt nära och pratat om en framtid ihop. Men jag vill inte flytta ifrån mina barn och han vill inte flytta ifrån sina. Vi träffas ibland och allt är väldigt passionerat men att jag är så mycket äldre skrämmer mig.
Min man och jag lever ett gott liv men passionen finns inte. Känner mig inte attraherad av honom längre. Är detta skäl att skilja sig bara för att man inte känner sig attraherad? Han har börjat uppmärksamma mig mer nu men det känns som om det är försent.
Och jag känner inte heller att det är realistiskt att skapa en ny framtid med den yngre mannen då han bor så långt bort. Hur ska jag hitta tillbaka till min man? Jag förstår att du känner dig förvirrad och inte riktigt vet vilken väg du ska gå i ditt liv. Ditt brev beskriver så bra den stora ambivalens man kan känna när man befinner sig i en långvarig relation som man investerat mycket i och värdesätter högt, samtidigt som den attraktion och passion som förde en samman förefaller ha gått förlorad.
Efter flera år då du saknat intimitet och uppmärksamhet från din man har du senaste året fått uppleva allt detta med någon annan och då påmints om hur fantastiskt det kan vara. I ena stunden funderar du därför över om det är skäl att skilja sig, i andra stunden undrar du hur du kan hitta tillbaka till din man.
Hur du än gör verkar det för dig som att du måste ge upp något viktigt, passionen eller familjen. Jag tänker att det bara är du som kan svara på om bristande attraktion är skäl för skilsmässa. Där finns tyvärr (eller snarare kanske, tack och lov!) inget “rätt” svar utan var och en måste fundera över vad som är nödvändigt och viktigt för att stanna i en relation.
Eftersom du ändå avslutar brevet med frågan om hur du kan hitta tillbaka till din man tolkar jag det som att du i första hand önskar att du kunde känna attraktion för honom igen, stämmer det? Jag tänker utgå ifrån det och inleda med att reflektera över den frågan för att därefter beröra hur du kan fatta beslut kring relationen.
- Du skriver att din man ger dig mer uppmärksamhet nu men att du tänker att det är för sent.
- Jag blir nyfiken på vad tankarna om att det är för sent handlar om.
- Vilka känslor är förknippade med dem? Finns rädsla för att inte känna något, finns ilska och tankar om att han försummat dig tidigare? Innan du tar ställning till om du ska göra ett försök att hitta tillbaka till din man tror jag att du behöver fundera över dessa saker.
Om du bestämmer dig för att satsa på förhållandet tror jag att du behöver prata med din man om dina tankar och känslor kring relationen. Kanske kan ni behöva hjälp av någon professionell med det arbetet i så fall? Jag tror också att du behöver bestämma dig för att satsa på relationen med din man fullt ut.
- Med det menar jag att jag tror att du har störst chans att hitta tillbaka till honom om du avslutar relationen med den andra mannen.
- Jag säger det utifrån antagandet att er relation är exklusiv, det vill säga att ni inte har en öppen relation där det är tillåtet att träffa andra, något jag tycker mig förstå från ditt brev.
Att attraktion och passion förändras och ofta minskar med tiden är långt ifrån ovanligt, snarare är det en rätt typisk, om än oönskad utveckling som oftast ändå är begriplig. Den initialt starka förälskelsen som bara finns där utan ansträngning dämpas efter en tid, man “vänjer sig” vid varandra, vardagen gör sig påmind med arbete och andra åtaganden och man ser mindre attraktiva sidor hos varandra.
- Om man som ni dessutom skaffar barn utökas rollerna från partners till föräldrar.
- Mer tid ägnas åt att vara föräldrar än att vara kärlekspar; att se varandra, prata, umgås, kramas, ha sex etc.
- Många av de beteenden som kan kategorisera som kärlek får stryka på foten helt enkelt.
- Inte så konstigt då att attraktionen avtar när man inte gör kärleksfulla saker för och med varandra.
Attraktion, passion och lust är ju känslor som inte bara automatiskt fortsätter utan kräver aktiva handlingar. Det visar även forskning på området mycket tydligt. Där här tänker jag att du själv är inne på i ditt brev när du skriver att dina känslor för din man förändrats i och med att han arbetat så mycket och ägnat sig så lite åt dig.
Du har inte fått tillräckligt med uppmärksamhet och det har påverkat din lust och kanske andra känslor för honom. Men precis som att ägna mindre tid åt varandra troligen minskar attraktionen och kärleken så kan ökat fokus på att vara med tillsammans och göra kärleksfulla saker leda till att lusten och förälskelsen kommer tillbaka.
Ny forskning lyfter särskilt fram att göra nya aktiviteter tillsammans med sin partner som något som kan främja lust och tillfredsställelse med relationen. Det beror troligen på att man upptäcker nya och oförutsedda sidor hos sin partner och sig själv, något som kan återuppväcka förälskelsen som fanns tidigt i relationen.
- Så kanske kan ett sätt att utforska om ni kan hitta tillbaka till varandra vara att göra något nytt tillsammans.
- Det kan vara något lite större som att exempelvis gå en danskurs eller börja promenera i skogen men kan också vara att göra något ni brukar göra fast på ett annat sätt.
- Det här är självklart ingen garanti för att ni hittar tillbaka till varandra men det ökar troligen chanserna för det.
Ibland kan det dock vara så att ens känslor för partnern förändrats på ett mer genomgripande sätt till följd av saker som hänt i relationen eller utanför den. Kanske kan du inte känna lust för din man längre trots att ni försöker ägna mer tid åt varandra.
- Det behöver du också vara beredd på.
- Om det skulle vara fallet, vad skulle det innebära för hur du ser på er relation? Kan du vara kvar i den då? Och kan din man vara kvar utan att ni har en fysisk kärleksrelation? Det här behöver ni i så fall prata om, vad det skulle innebära för er.
- En del par väljer medvetet och öppet att leva i mer av en vänskapsrelation och avstår från fysisk intimitet.
För många andra är det en otänkbart och leder till separation. Hur du än väljer att gå vidare tror jag att det vore hjälpsamt för dig att ha någon att prata med eftersom det oftast är lättare att komma vidare i beslutsprocessen när man inte är ensam med alla tankar.
Visa hela svaret
När försvinner sexlusten för kvinnor?
Sexlusten bör fortsätta på en jämn nivå – När produktionen av progesteron däremot sjunker i 35-årsåldern minskar också i regel sexlusten. En 40-årig kvinna kan ha ännu lägre nivåer, om hon inte har balanserat upp sina hormoner. Vid 50 har många kvinnor passerat menopaus, och då är hormonerna mycket lägre, vilket kan påverka sexlusten negativt.
Att lusten ofta minskar med åldern är något som till stor del beror på obalanser i hormonerna, menar Zarah Öberg. – Om man istället hjälper kroppen genom en god hälsa och livsstil och inte stressar, då kortisolfrisättningen urlakar de andra hormonerna, kan hormonerna ligga fint och bra även väldigt sent i livet.
Då bör också sexlusten fortsätta på en jämn nivå. Men det är inte bara hormonerna som spelar en roll i hur vår sexlust varierar genom livet. Lusten påverkas av en rad faktorer som sömnbrist och framförallt – stress. Sexlusten kan också påverkas av sjukdom, nedstämdhet och medicinering av olika slag.
Visa hela svaret
Varför blir jag inte kåt på min partner?
Varför har jag ingen lust till min pojkvän längre? | RFSU Det jag undrar över känns pinsamt att prata med någon om så jag hoppas att ni kan hjälpa mig med detta. Jag är tjej och mitt problem är att jag inte har någon sexlust längre. Jag kan bli kåt ibland när jag är själv men aldrig när min pojkvän finns i närheten.
Min pojkvän har alltid varit galen i sex, men för min del har det aldrig känts speciellt viktigt. Kanske beror det på att jag alltid haft svårt att få orgasm. Eller kan p-pillerna vara orsaken? Jag tycker jättemycket om min kille. Har aldrig känt för någon annan som jag känner för honom. Men jag kan inte slappna av när vi har sex.
Vi har nästan aldrig sex med varandra och de få gånger det händer så är det alltid därför att jag känner mig pressad till det. Jag vet att min kille hade ett superbra sexliv innan. Det har han berättat för mig. Han brukade tidigare jämföra mig med sitt ex och jag brukar tänka på det ibland.
- Vi har pratat med varanda många gånger om att vi måste vara lite påhittigare när det gäller sex.
- Att orka ta initiativ, testa nya saker och så vidare.
- Men det blir liksom aldrig av.
- Det stannar alltid vid pratet.
- Ibland slutar det också i bråk och i att vi somnar på var sida om sängen istället för att ha sex.
Jag vill ha ett sexliv. Det får inte fortsätta så här. Men även om vi skulle ha sex oftare så har jag fortfarande mina problem kvar. Hur kan jag kännna sexlust och vad kan jag göra för att få orgasm lättare? Ska jag gå till en sexualrådgivare eller? Av det du skriver är det tydigt att ert sexliv har blivit till ett problem som tär på er relation.
Att ni bråkar och mår dåligt båda två av det som sker. Eftersom att ni har pratat med varandra så många gånger utan att ni kommit vidare så tror jag att det är bra om ni tillsammans pratar med någon professionell, till exempel en kurator vid en sex- och samlevnadsmottagning. Om ni bor i en stor stad så finns det troligtvis en sådan mottagning.
Du skriver att du tycker det skulle kännas pinsamt att prata med någon om detta. Tänk då på att de personer som du möter i en sådan situation jobbar med dessa frågor hela dagarna och de kommer inte att förvånas över något som du tar upp med dom. Känn dig trygg med det.
Det är svårt att ge ett bra svar här, eftersom det inte går ställa motfrågor till dig. Kanske kommer du inte att känna igen dig i texten nedan, men kanske är det några tankar väcks som du kan fundera vidare kring. Till att börja med är det bra att komma ihåg att sexlusten inte är konstant utan att den varierar under livet, utan att det behöver finnas någon djupare orsak till detta.
Kanske är man i en period i livet då man har fullt upp med annat och inte hinner tänka så mycket på sex. Kanske prioriterar man andra saker istället. Sexlusten kan också påverkas negativt av stress eller av vissa mediciner. I vissa fall även p-piller. Du kan be din barnmorska att få testa ett annat p-piller så kan du i alla fall utesluta detta.
- Men även annat kan ha betydelse.
- Till exempel så kan en stark önskan om ett “bra sexliv” ha motsatt effekt.
- Man sätter stor press på sig själv och tankarna far runt i huvuder istället för att bara ge sig hän och följa sin lust.
- Du skriver också att du jämfördes med din killes förra flickvän i början av ert förhållande.
Det är mycket möjligt att även detta påverkat din lust negativt. Det kan kännas kravfyllt att mäta din lust med något som din kille beskriver som “superbra sexliv”. Utifrån din fråga kan man på en känsla av att du ibland har haft sex fast du inte riktigt njutit av det.
- Anske har det känts skönt till en början, men att det sedan försvunnit när ni hållit på ett tag.
- Anske har du av olika anledningar haft sex fast du inte varit 100 procent sugen.
- Det är då lätt att hamna i en negativ spiral där sex alltmer blir förknippat med något kravfyllt och negativt kanske till och med obehag.
Lusten till sex kommer då allt längre bort. Du skriver också att du har svårt att få orgasm. En sak som troligen påverkar din lust. Orgasmjakten leder lätt till att tankarna spinner runt i huvudet istället för att fokusera på det som händer för stunden och den njutning som detta ger.
- Har du även svårt att få orgasm på egen hand, eller om din kille stimulerar din klitoris.
- Om du brukar få orgasm vid onani, så försök att ta med den kunskapen när du är tillsammans med din partner.
- Det är vanligt att många tjejer och kvinnor tror att det är något fel på dem om de inte får orgasm genom vaginalsamlag.
En föreställning som ställer till en hel del problem eftersom att slidan inte är så speciellt känslig för beröring och att det därför är ovanligt att kvinnor får orgasm endast genom att något åker ut och in i slidan. Många kvinnor och tjejer får istället orgasm genom att klitoris stimuleras på något sätt.
Där gäller det också att hitta en teknik som fungerar (blött/torrt, hårt/mjukt, snabbt/långsamt, på klitoris eller runt omring och så vidare.). Utforska din kropp ensam eller tillsammans. De saker som du själv tagit upp är vanliga orsaker till varför man lider av bristande sexlust, eller varför man har svårt att få orgasm.
Att du tagit upp just detta i din frågeställning till oss tyder på att du funderat en del och har en viss förståelse för varför du/ni hamnat i den situation som nu är. Insikten är en god hjälp på väg till en förändring som gör att du får må bra sexuellt och att ert förhållande ska kännas bättre.
Visa hela svaret
Vad styr kvinnors sexlust?
Orsak – Alla andra hälsoproblem kan påverka sexuell lust och funktion. Sjukdomar kan därför vara en viktig orsak. Många läkemedel kan också göra att lusten minskar. Det rör sig främst om medel som minskar kroppens hormonproduktion av testosteron och östrogen.
Antidepressiva medel, lugnande läkemedel, alkohol och narkotika kan också minska lusten till sex. Det manliga könshormonet testosteron produceras normalt i små mängder i äggstockarna och binjurarna, och hormonet spelar en roll med avseende på kvinnors sexuella lust. Avlägsnande av äggstockar och behandling med vissa cellgifter kan leda till brist på testosteron och därmed till minskad lust till sex.
Större förändringar av hormonmängderna uppkommer i olika stadier av livet, och vi vet att minskad lust är vanligare vid premenstruell tension (PMS), under graviditet, efter förlossning och när kvinnan blir äldre. Tillståndet kan uppstå sekundärt till svag sexuell upphetsning och brist på orgasmer.
- En kvinnas upplevelse av god fysisk och psykisk hälsa är viktig för det sexuella interesset och aktiviteten.
- En upplevelse av dålig fysisk och känslomässig hälsa, och särskilt känslor av depression hör samman med nedsatt sexuell lust, motstånd mot att bli sexuellt upphetsad och smärta under sex.
- Vinnor har ofta många roller i livet, som professionell yrkesutövare, hustru, mor, dotter, vän och kärlekspartner.
Rollen som älskare verkar försvinna när de andra kraven ökar – och det gör de med åren. I början av ett parförhållande har kvinnan ofta färre av dessa roller, och rollen som kärlekspartner är då stark. I ett äktenskap/parförhållande är det personlig tid och tid till mys med partnern som minskar mest allt eftersom att åren går.Om kvinnan känner att förhållandet begränsar henne, eller om hon kanske till och med är rädd för partnern ibland är det naturligt att inte ha lust för sex.
Visa hela svaret
Hur ser ert underliv ut efter förlossning?
Hur lång tid tar läkningen? – Bristningen börjar läka direkt efter förlossningen. Det brukar kännas bättre för varje dag. Ytliga bristningar brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta flera månader innan bristningar i muskler och vävnader har läkt ordentligt. Kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.
Du blir inte bättre i underlivet, utan i stället sämre. Såren i underlivet blir mer röda, svullna och börjar göra ont. Det kommer var ur såren och de luktar illa. Du får feber eller känner dig sjuk. Det gör ont när du ska bajsa och det är svårt att tömma tarmen. Du har försökt lindra och eventuella men det hjälper inte. Du har stygn i underlivet som fortfarande besvärar dig två veckor efter förlossningen. Bristningen påverkar ditt liv, hur du mår och hur du orkar ta hand om barnet. Du misstänker att stygnen har släppt innan bristningen har läkt.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. En del kan behöva söka vård flera gånger. Sök vård trots att det har gått lång tid sedan förlossningen om du har besvär som du tror beror på en bristning.
Underlivet läker bättre om du rör på dig. Promenader kan vara en lagom aktivitet. Undvik intensiv fysisk aktivitet som att hoppa, springa eller lyfta tungt. Var försiktig i början och öka aktiviteten när det känns bra. Lufta gärna underlivet och var utan underkläder när du kan. Du kan minska risken för infektion i bristningen. Det kan du göra genom att duscha i stället för att bada. Undvik mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp. Duscha utanpå slidan med ljummet vatten. Använd inte tvål eller kräm mellan blygdläpparna. Gnugga inte med handduken efter duschen, klappa försiktigt med handduken.
Det här kan underlätta om du har ont:
Du kan ta, Det kan göra ont att sitta. Det går bra att vara uppe och röra på sig, men ligg ner och vila när det behövs. Prova att ligga ner när du matar barnet om du kan. Undvik att använda en så kallad sittring. Den kan göra så att du blir mer svullen.
Det här kan hjälpa om du har svårt att kissa och bajsa:
Undvik att bli, Drick ordentligt och använd receptfria läkemedel om det gör ont att bajsa. Du kan kissa i duschen om det svider. Duscha med ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.
Bristningen behöver tid att läka. Det kan ta veckor eller månader. Det är olika hur lång tid det tar innan man vill ha sex. Vänta med samlag i slidan tills underlivet känns helt läkt. Slemhinnan i slidan är extra känslig om du har fått en bristning. Den kan också bli torr och känslig av att hormonerna minskar när du ammar.
- Då hjälper behandling med östrogen som kräm eller slidpiller.
- Det finns receptfritt på apoteket.
- Glidmedel kan hjälpa om du vill ha sex i slidan utan obehag.
- Om det gör ont vid sex kan du söka hjälp hos en barnmorska eller läkare.
- En del kan få en bristning i ändtarmens muskler.
- En sådan bristning behöver läka bra.
Annars kan du få problem med, Det ska kännas helt bra i underlivet och i ändtarmen innan du kan ha analsex. Här kan du läsa mer om, Efter förlossningen får du komma till barnmorskemottagningen för en, Då kan du prata med barnmorskan om hur underlivet har läkt och hur det känns.
Det är vanligt att prata om knipövningar och om du har problem med till exempel att kissa eller bajsa. Om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning. Barnmorskan kan titta på din bristning och undersöka din knipförmåga. Barnmorskan kan också remittera dig till en läkare eller en fysioterapeut om det behövs.
Efterkontrollen kostar ingenting för dig.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar det att ligga på BB?
Miljö Vi har eftervårdsrum på plan 4, plan 9 samt på Hotell Mörby. Samvård Du som partner får alltid sova kvar efter att barnet fötts. Vi strävar efter att hålla ihop er som familj under hela vårdtiden. Parkering Parkering finns utanför entrén. När ni kommer till oss kan ni få en QR kod som ger er rabatt på parkeringen och då blir Maxtaxa 150:-/dygn.
- För att använda QR koden måste ni ladda ner appen Apcoa Flow.
- Betalning sker via app eller P-automat och ni står själva för parkeringsavgiften.
- P-automaten tar betalkort.
- Här kan du se kostnaden för parkering! WIFI Wifi finns.
- Lösenord får du på plats.
- Mat Tala om för oss om du har specifika allergier.
- På morgonen finns en frukostbuffé ca 7:00-9:30.
Lunch och middag värms i mikrovågsugn. Partner/medföljare erbjuds mat under vårdtiden. Det finns även ett kylskåp avsett för inneliggande familjer att förvara medhavd mat/dryck. Matrester slängs i särskilt förvaringskärl i matsalen för återvinning till biogas.
Foto/filmning På BB Stockholm råder förbud mot att filma eller fotografera personal och andra på våra avdelningar utan samtycke. Kostnad Mamma betalar 110 kr per dygn från inskrivning till hemgång (fr.o.m.1 januari 2023 höjs patientavgiften till 120 :-/dygn) Partner/medföljare betalar 250 kronor per dygn från ankomst.
När barnet sedan är fött betalar partner/medföljare 800 kronor per dygn. I priset ingår mat, dryck, sovplats, sängkläder och handdukar. Vi tar inte emot kontanter så betala gärna med kontokort. Fakturering är möjlig. Vårdtid Vi rekommender alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov.
När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare. Du kan även ringa och ställa frågor dygnet runt (tonval 3) eller boka besök till vår specialistmottagning (tonval 2) om du vill träffa någon personligen. Hemgång Innan ni går hem ska ni ha fått tider för återbesök samt veta var ni ska vända er vid frågor.
Besök Det råder tillsvidare förbud för besök inklusive syskon på våra avdelningar (även Hotell BB). Det är för att ni som familj skall få så mycket lugn och ro som möjligt under vårdtiden och pga infektionsrisken. Då vårdtiden är kort rekommenderar vi att ni använder tiden hos oss att i lugn och ro lära känna er nya familjemedlem så att ni känner er trygga när det är dags att åka hem.
- Egna kläder Under förlossningen har vi vita sjukhusrockar att låna ut, men efteråt så är det de egna kläder som gäller under BB-tiden.
- Inga sjukhusrockar i korridor och matsal.
- Faderskapsintyg Ni som inte är gifta blir efter hemkomst kallade att skriva under ett faderskapsintyg på stadsdelsförvaltningen.
Namn Ni som föräldrar har tre månader på er att bestämma namn till ert barn. När ni kommer hem får ni papper hemskickade som ni fyller i och skickar in till Skatteverket. Vårdbehov efter hemgång BB Stockholm ansvarar för mammans och barnets hälsa upp till en vecka efter födseln.
- Från och med dag åtta är det BVC som tar över hälsorådgivningen gällande barnet och barnmorskemottagningen eller husläkare som tar över hälsoansvaret för mamman.
- Vid akuta tillstånd ring 112 eller närmaste gynakut.
- Apotek Vid huvudentré på plan 3 Måndag-fredag kl.08:00-18:00 Lördag kl.10:00-15:00 Söndag stängt På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.
Café
Kvinnokliniken plan 4 Huvudentrén plan 3 Hotell Mörby
Pressbyrån Finns vid huvudentrén Måndag-fredag kl.06:30-20:00 Lördag-söndag kl.09:00-19:00 På sommaren eller storhelger kan öppettiderna förändras.
Visa hela svaret
När lusten avtar?
Hälsa och sexuell aktivitet hänger ihop – Att den sexuella aktiviteten avtar med åldern är ett faktum. Det beror på att kroppen åldras, hormonnivåerna förändras och vi drabbas av sjukdomar som direkt eller indirekt påverkar den sexuella förmågan och lusten.
Men om man jämför äldres sexuella aktivitet 1996 med 2013 så har den ökat. Där ser forskarna en tydlig koppling till att den allmänna hälsan – och därmed också den sexuella hälsan – har blivit bättre, vilket innebär att många kan vara sexuellt aktiva längre upp i åldrarna. Äldres sexualitet bejakas också på ett annat sätt än förr.
I den första sexvaneundersökningen som gjordes 1967 brydde man sig inte ens om att fråga personer som var äldre än 60 år om deras sexliv. – Något som har framkommit i våra intervjuer är att det man ser som sex är så mycket mer än förmågan att genomföra ett samlag, säger Sven-Axel Månsson och fortsätter: – När det gäller de yngre kvinnorna skulle en hypotes kunna vara att unga kvinnor är präglade av ett mer tillåtande sexuellt skript, det vill säga hur vi ser på sex och vad som är okej, som gör att de unga kvinnorna tar för sig sexuellt i större utsträckning än tidigare generationer.
- Men än så länge har vi ingen vetenskaplig förklaring till detta.
- Har kvinnor mindre lust? I sexvanestudien från 2013 ser man en tydlig skillnad mellan kvinnors och mäns sexlust.
- Vinnor svarar genomgående att de känner lust mer sällan än män och att de inte tänker på sex lika ofta som män.
- Betyder det att kvinnor har mindre lust och är det något som styrs biologiskt? – Att kvinnor rent biologiskt skulle ha mindre lust än män är en myt.
Förklaringen till den minskade lusten bör snarare sökas inom det psyko-sociala fältet. Det är bland annat detta vi vill undersöka närmare i vår fortsatta forskning, säger Sven-Axel Månsson. Intressanta frågor att fördjupa sig i skulle kunna vara om kvinnor är mer stressade än män, om kvinnors sexualitet trycks ner av ansvaret för preventivmedel och hur de rådande sexuella skripten påverkar synen på den kvinnliga sexualiteten.
Visa hela svaret