Få Bort Bristningar Efter Graviditet?

Få Bort Bristningar Efter Graviditet
Bristningar

 • Behandling HUDBRISTNINGAR
 • Huden är kroppens största organ och har en anmärkningsvärd förmåga att expandera och dras samman efter behov.
 • Vad är hudbristningar exakt och hur tar man bort dem?

Strier eller hudbristningar är en typ av ärr som utvecklas när vår hud spänns ut snabbare än den hinner växa och anpassa sig. Den snabba förändringen gör att elastinet, som stöder vår hud brister.När huden läker visas hudbristningen som strimmor i huden.

 1. När bristningarna först uppstår syns de som röda, lila, rosa, rödbruna eller mörkbruna streck, beroende på din hudfärg.
 2. Tidiga bristningar kan kännas lite upphöjda eller insjunkna och kan klia Med tiden bleknar de och blir ljusare och jämnare.
 3. Strier/ hudbristningar kan påverka människor i nästan alla åldrar och hudtyper.

HUR UPPKOMMER BRISTNINGAR ? Frisättning av hormoner spelar en roll. Du kan också ha en högre risk om personer i din familj får hudbristningar. En av de grupper som har störst besvär av hudbristningar är kvinnor som efter graviditet fått mycket bristningar.

 1. Om du får hudbristningar är det troligt att du får det under:
 2. – Puberteten
 3. – Graviditet
 4. – Snabb viktminskning eller viktuppgång
 5. – Viktträning när du har snabb muskelväxt
 6. – Genetiskt

– Att applicera en kortikosteroid på din hud under lång tid kan också orsaka hudbristningar. Personer som tar steroidläkemedel eller använder steroidkrämer kan vara benägna att få hudbristningar. Detta kan bero på att steroidhormoner försvagar kollagen i huden, vilket gör det mer troligt att det går sönder.

Hur kan man bli av med hudbristningar? Liksom alla ärr är bristningar permanenta, men visa behandlingar kan göra dem mindre märkbara. Tyvärr har ingen behandling visat sig ta bort dem helt. Däremot vet vi att ju tidigare du börjar behandla dem desto bättre blir det snabbare, speciellt efter graviditet.

Det är viktigt att förstå att inte en enda behandling fungerar för alla och många produkter verkar inte fungera alls.

 • BEHANDLINGAR FÖR BRISTNINGAR
 • Ju tidigare behandling påbörjas, desto bättre resultat kan man förvänta sig. Vi använder följande behandlingar för att göra strier/ hudbristningar mindre märkbara, men ingen av dessa kan göra att du blir helt av med hudbristningar:
 • – Kemisk peeling
 • – Microdermabrasion
 • – Microneedling
 • – Radiofrekvens Behandling (RF)
 • – Kombobehandling CO2 Laser eller Fractional laser med PRP
 • – Laserbehandling, Fraxel CO2 Laser
 • – RF- Microneedling
 • – Mesoneedling
 • Laserbehandling/ Fraxel laser är en av de senaste och bästa behandlingarna för hudbristningar som verkar effektivast för att minska deras utseende.
 • Hur fungerar PRP mot hudbristningar ?

En kombinerad behandling Laser terapi och PRP-behandling för Hudbristningar är en effektiv behandling mot hudbristningar. En PRP-behandling består av blodplättar, vita blodkroppar och stamceller. Tillväxtfaktorer som finns i PRP injektioner hjälper till att producera produktion av färskt kollagen och elastin, vilket kommer att minska hudbristningar från insidan och ut på ett naturligt sätt.

 1. PRP injektioner frigör tillväxtfaktorer och celler i de områden där kollagenet har minskats.
 2. Den naturliga läkningsprocessen kommer att öka mängden färsk kollagenproduktion när frisättningen av tillväxtfaktorer ökar.
 3. Detta gör att huden blir stramare och smidigare.
 4. Ombinationen av Laser terapi och PRP hjälper till att läka strier/ hudbristningar.

När hudens elasticitet och volym förbättras kommer bristningar att reduceras och läka efter behandlingen. PRP (Platelet Rich Plasma) Behandling av strier/Hudbristningar Först tas blod från patienten, precis som vanlig blodprovstagning. Blodet centrifugeras och separerar plasman från blodet, som injiceras i de områden som ska behandlas.

 • PRP-behandling är effektiv för att öka hudens uppstramning, samt behandla ärr till följd av akne, kirurgi, skador och brännskador.
 • Det används med mycket framgång för att behandla vita och röda strier.
 • EFTER LASER BEHANDLING Rodnad, svullnad och fjällning i 1-2 veckor efter behandlingen.
 • De flesta kan återgå till normala aktiviteter dagen efter behandlingen, trots en viss rodnad.

Du bör undvika solning under din kur och upp till sex månader efter avslutad behandling då huden är mycket solkänslig. Det är vanligt att ha en viss rodnad och svullnad efter en Laser behandling. Rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Efter varje behandling går hudbristningarna gradvis tillbaka i den omgivande huden och blir mindre och mindre märkbara. Laser & Estetik erbjuder ett stort antal olika behandlingar. Vid ett konsultationsbesök görs en personlig bedömning och vi ger rekommendation för det behandlingsalternativ som passar dig bäst. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor. Information kommer. Kontakta oss om du har några frågor.
Visa hela svaret

Vad kan man göra för att få bort bristningar?

Kan jag bli av med bristningar? – Du kan skydda nya hudbristningar mot solen, om du inte vill att de ska bli rödare eller ljusare. Men annars kan du inte göra så mycket åt dem. Bristningarna brukar inte försvinna helt. Men efter ett tag blir färgen mer lik huden runtomkring, och då syns de mindre.

 1. Vissa företag och kliniker annonserar om produkter och behandlingar som ska hjälpa mot hudbristningar.
 2. Det är bra för din hud om du smörjer in den med en vanlig kräm som gör den mjuk, vare sig du har bristningar eller inte.
 3. Men det finns inga bevis för att bristningar kan minska eller försvinna med hjälp av någon särskild kräm eller olja.

Det finns laserbehandlingar som kan göra skillnad, men de är dyra och resultatet blir inte lika bra för alla. Du kan kontakta en eller vårdcentral, om du har frågor eller mår dåligt av dina hudbristningar. Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Stockholm Cecilia Birgerson Nordling Här hittar du innehåll om utseende.

 1. Artikel Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Skriv ett svar eller läs vad andra tycker om med sina kroppar.
 2. Artikel Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv.
 3. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är.
 4. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv.

Fråga UMO Jag har fått väldigt mycket celluliter på rumpan och låren under de senaste två åren. Jag har gått upp lite i vikt men inte så mycket. Vad kan jag göra för att få bort dem? : Hudbristningar
Visa hela svaret

När bleknar bristningar efter graviditet?

Vad är bristningar? – Majoriteten av alla kvinnor kommer någon gång under sitt liv uppleva hudbristningar, det är otroligt vanligt. Oftast uppträder bristningar som paralella streck på hudens yta, vanligast på mage, armar eller lår, men kan finnas vart som helst på kroppen. Få Bort Bristningar Efter Graviditet
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för bristningar att försvinna?

Bristningar och klipp Bristningar i samband med förlossning är vanligt. Vid ett fåtal förlossningar läggs ett så kallat klipp. Bristningen sys av barnmorska eller läkare direkt efter förlossningen. Läkningsförmågan i underlivet är god. Att vara uppe och röra sig gör att blodcirkulationen blir bättre och läkningen underlättas.

Använd helst bara vatten när du duschar och byt gärna binda ofta. Det är vanligt att det uppstår bristningar under förlossningen som behöver sys av barnmorska eller läkare. Stygnen behöver inte tas bort, de försvinner av sig självt. Det är vanligt att vara öm och svullen i underlivet. Inför hemgång från BB erbjuds du som fått en större bristning i underlivet en påtitt.

Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Barnolja kan lindra vid klåda och irritation under läkningen, tvål bör undvikas då det torkar ut huden.
Visa hela svaret

Vad är bäst mot bristningar?

Bio-Oil är ett hyllat varumärke med fokus på hudens utseende och struktur. Produkterna används för att vårda huden och minskar synlighet av ärr, bristningar och fina linjer. Oljan kan också användas av dig som är gravid, för att minska bristningar på gravidmagen.
Visa hela svaret

Kan man Lasra bort bristningar?

Hudbristningar – Behandling hos Skövdekliniken Vi på Skövdekliniken kan erbjuda två behandlingsformer för hudbristningar. Detta går vi igenom med er under en konsultation och vi kommer tillsammans fram till den metod som passar er bäst. RIOBLUSH Rioblush CO2 är en injektionsbehandling med medicinsk koldioxid som främjar en självförnyande effekt i huden.

Genom att injicera en liten mängd koldioxid in i huden reagerar kroppen och börjar att öka blodcirkulationen samt tillväxtfaktorer. Denna reaktion förbättrar hudens elasticitet, textur och självläkande egenskaper. Huden blir mer välmående, ärren jämnas ut och hudtonen blir jämnare. Vanligtvis får man bättre resultat på röda/lila bristningar än vita, och flera behandlingar krävs för att uppnå optimala resultat.

FRAKTIONELL LASER Fraktionell laser är en av marknadens mest moderna teknologi när det gäller hudförbättring. Med fraktionell laser skapar man små kontrollerade mikro-skador på hudens yta, vilket leder till att ny och frisk vävnad skapas samt att produktionen av kollagen- och elastin ökar.
Visa hela svaret

När försvinner bristningar efter förlossning?

Hur lång tid tar läkningen? – Bristningen börjar läka direkt efter förlossningen. Det brukar kännas bättre för varje dag. Ytliga bristningar brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta flera månader innan bristningar i muskler och vävnader har läkt ordentligt. Kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.

Du blir inte bättre i underlivet, utan i stället sämre. Såren i underlivet blir mer röda, svullna och börjar göra ont. Det kommer var ur såren och de luktar illa. Du får feber eller känner dig sjuk. Det gör ont när du ska bajsa och det är svårt att tömma tarmen. Du har försökt lindra och eventuella men det hjälper inte. Du har stygn i underlivet som fortfarande besvärar dig två veckor efter förlossningen. Bristningen påverkar ditt liv, hur du mår och hur du orkar ta hand om barnet. Du misstänker att stygnen har släppt innan bristningen har läkt.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. En del kan behöva söka vård flera gånger. Sök vård trots att det har gått lång tid sedan förlossningen om du har besvär som du tror beror på en bristning.

Underlivet läker bättre om du rör på dig. Promenader kan vara en lagom aktivitet. Undvik intensiv fysisk aktivitet som att hoppa, springa eller lyfta tungt. Var försiktig i början och öka aktiviteten när det känns bra. Lufta gärna underlivet och var utan underkläder när du kan. Du kan minska risken för infektion i bristningen. Det kan du göra genom att duscha i stället för att bada. Undvik mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp. Duscha utanpå slidan med ljummet vatten. Använd inte tvål eller kräm mellan blygdläpparna. Gnugga inte med handduken efter duschen, klappa försiktigt med handduken.

Det här kan underlätta om du har ont:

Du kan ta, Det kan göra ont att sitta. Det går bra att vara uppe och röra på sig, men ligg ner och vila när det behövs. Prova att ligga ner när du matar barnet om du kan. Undvik att använda en så kallad sittring. Den kan göra så att du blir mer svullen.

Det här kan hjälpa om du har svårt att kissa och bajsa:

Undvik att bli, Drick ordentligt och använd receptfria läkemedel om det gör ont att bajsa. Du kan kissa i duschen om det svider. Duscha med ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.

Bristningen behöver tid att läka. Det kan ta veckor eller månader. Det är olika hur lång tid det tar innan man vill ha sex. Vänta med samlag i slidan tills underlivet känns helt läkt. Slemhinnan i slidan är extra känslig om du har fått en bristning. Den kan också bli torr och känslig av att hormonerna minskar när du ammar.

Då hjälper behandling med östrogen som kräm eller slidpiller. Det finns receptfritt på apoteket. Glidmedel kan hjälpa om du vill ha sex i slidan utan obehag. Om det gör ont vid sex kan du söka hjälp hos en barnmorska eller läkare. En del kan få en bristning i ändtarmens muskler. En sådan bristning behöver läka bra.

Annars kan du få problem med, Det ska kännas helt bra i underlivet och i ändtarmen innan du kan ha analsex. Här kan du läsa mer om, Efter förlossningen får du komma till barnmorskemottagningen för en, Då kan du prata med barnmorskan om hur underlivet har läkt och hur det känns.

 • Det är vanligt att prata om knipövningar och om du har problem med till exempel att kissa eller bajsa.
 • Om du vill kan barnmorskan göra en gynekologisk undersökning.
 • Barnmorskan kan titta på din bristning och undersöka din knipförmåga.
 • Barnmorskan kan också remittera dig till en läkare eller en fysioterapeut om det behövs.

Efterkontrollen kostar ingenting för dig.
Visa hela svaret

Kan man få ersättning för bristningar?

Vårt bästa skydd för dig som är gravid – Gravidförsäkringen ger också ersättning för vissa komplikationer för dig som är gravid. Du får 3 000 kronor om du får missfall eller drabbas av till exempel havandeskapsförgiftning, svåra bristningar eller analinkontinens efter en förlossningsskada.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att ta bort bristningar?

Dela upp betalningen

Behandling Pris
Bristningar 2500:- till 5000:-
Acne ärr ansikte 5000:-
Fina linjer under ögonen 2500:-
Rynkar ansikte 5000:-

Visa hela svaret

År bristningar permanent?

Bristningar

 • Behandling HUDBRISTNINGAR
 • Huden är kroppens största organ och har en anmärkningsvärd förmåga att expandera och dras samman efter behov.
 • Vad är hudbristningar exakt och hur tar man bort dem?

Strier eller hudbristningar är en typ av ärr som utvecklas när vår hud spänns ut snabbare än den hinner växa och anpassa sig. Den snabba förändringen gör att elastinet, som stöder vår hud brister.När huden läker visas hudbristningen som strimmor i huden.

När bristningarna först uppstår syns de som röda, lila, rosa, rödbruna eller mörkbruna streck, beroende på din hudfärg. Tidiga bristningar kan kännas lite upphöjda eller insjunkna och kan klia Med tiden bleknar de och blir ljusare och jämnare. Strier/ hudbristningar kan påverka människor i nästan alla åldrar och hudtyper.

HUR UPPKOMMER BRISTNINGAR ? Frisättning av hormoner spelar en roll. Du kan också ha en högre risk om personer i din familj får hudbristningar. En av de grupper som har störst besvär av hudbristningar är kvinnor som efter graviditet fått mycket bristningar.

 1. Om du får hudbristningar är det troligt att du får det under:
 2. – Puberteten
 3. – Graviditet
 4. – Snabb viktminskning eller viktuppgång
 5. – Viktträning när du har snabb muskelväxt
 6. – Genetiskt
You might be interested:  Vena Cava Syndrom Under Graviditet?

– Att applicera en kortikosteroid på din hud under lång tid kan också orsaka hudbristningar. Personer som tar steroidläkemedel eller använder steroidkrämer kan vara benägna att få hudbristningar. Detta kan bero på att steroidhormoner försvagar kollagen i huden, vilket gör det mer troligt att det går sönder.

Hur kan man bli av med hudbristningar? Liksom alla ärr är bristningar permanenta, men visa behandlingar kan göra dem mindre märkbara. Tyvärr har ingen behandling visat sig ta bort dem helt. Däremot vet vi att ju tidigare du börjar behandla dem desto bättre blir det snabbare, speciellt efter graviditet.

Det är viktigt att förstå att inte en enda behandling fungerar för alla och många produkter verkar inte fungera alls.

 • BEHANDLINGAR FÖR BRISTNINGAR
 • Ju tidigare behandling påbörjas, desto bättre resultat kan man förvänta sig. Vi använder följande behandlingar för att göra strier/ hudbristningar mindre märkbara, men ingen av dessa kan göra att du blir helt av med hudbristningar:
 • – Kemisk peeling
 • – Microdermabrasion
 • – Microneedling
 • – Radiofrekvens Behandling (RF)
 • – Kombobehandling CO2 Laser eller Fractional laser med PRP
 • – Laserbehandling, Fraxel CO2 Laser
 • – RF- Microneedling
 • – Mesoneedling
 • Laserbehandling/ Fraxel laser är en av de senaste och bästa behandlingarna för hudbristningar som verkar effektivast för att minska deras utseende.
 • Hur fungerar PRP mot hudbristningar ?

En kombinerad behandling Laser terapi och PRP-behandling för Hudbristningar är en effektiv behandling mot hudbristningar. En PRP-behandling består av blodplättar, vita blodkroppar och stamceller. Tillväxtfaktorer som finns i PRP injektioner hjälper till att producera produktion av färskt kollagen och elastin, vilket kommer att minska hudbristningar från insidan och ut på ett naturligt sätt.

PRP injektioner frigör tillväxtfaktorer och celler i de områden där kollagenet har minskats. Den naturliga läkningsprocessen kommer att öka mängden färsk kollagenproduktion när frisättningen av tillväxtfaktorer ökar. Detta gör att huden blir stramare och smidigare. Kombinationen av Laser terapi och PRP hjälper till att läka strier/ hudbristningar.

När hudens elasticitet och volym förbättras kommer bristningar att reduceras och läka efter behandlingen. PRP (Platelet Rich Plasma) Behandling av strier/Hudbristningar Först tas blod från patienten, precis som vanlig blodprovstagning. Blodet centrifugeras och separerar plasman från blodet, som injiceras i de områden som ska behandlas.

 • PRP-behandling är effektiv för att öka hudens uppstramning, samt behandla ärr till följd av akne, kirurgi, skador och brännskador.
 • Det används med mycket framgång för att behandla vita och röda strier.
 • EFTER LASER BEHANDLING Rodnad, svullnad och fjällning i 1-2 veckor efter behandlingen.
 • De flesta kan återgå till normala aktiviteter dagen efter behandlingen, trots en viss rodnad.

Du bör undvika solning under din kur och upp till sex månader efter avslutad behandling då huden är mycket solkänslig. Det är vanligt att ha en viss rodnad och svullnad efter en Laser behandling. Rodnaden och svullnaden lägger sig inom några dagar. Efter varje behandling går hudbristningarna gradvis tillbaka i den omgivande huden och blir mindre och mindre märkbara. Laser & Estetik erbjuder ett stort antal olika behandlingar. Vid ett konsultationsbesök görs en personlig bedömning och vi ger rekommendation för det behandlingsalternativ som passar dig bäst. Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor. Information kommer. Kontakta oss om du har några frågor.
Visa hela svaret

Vad tycker man om bristningar?

Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar? Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar? Jag är överviktig, inte grovt men överviktig så de syns. De har gett mig bristningar. Jag skäms så mycket för min vikt och bristningar. Är så rädd för sommarn för jag skäms så mycket kring min kropp.

Nej jag bryr mig inte alls om vikt eller annat. Att vara smal=snyggt. Är bara en norm och en vana att folk tycker. Jag tycker de med fett på sig är snyggare än de med ben och skin. /14 år, tjej. Hej om jag ser ärr och sånt klart jag undrar vad som hänt. Men vikt och bristningar tänker jag inte på när jag ser nån. /Kille på snart 15 somrar Ärr skulle bara göra mig nyfiken på varför du har dem, bristningar bryr jag mig inte om förutom att jag tänker att jag inte är den enda som har det. Vikt spelar mest bara roll om det är någon jag funderar på ett förhållande med, om det är på en strand eller liknande blir jag snarare inspirerad av att andra vågar visa sina kroppar även när de inte ser ut som samhällets ideal. Känns liksom bra att inte bara se de med “perfekt” kropp. /Tjej 23 Jag är också överviktig så att det syns. Jag kan ibland tänka negativt om min kropp men jag säger inte elaka kommentarer om de som har det. Om någon säger något eller kommenterar din kropp så säg; det här är min kropp, så om du har något att säga så gå till någon annan. Hoppas det här svaret hjälper! /Ms Mermaid Har själv ärr på bena, halsen och handen efter självskadebeteende. Jag bryr mig inte utan tänker mer “wow denna tjejen har gått igenom mycket men vågar även visa sin kropp”. Tycker det är viktigt att visa. Ärr, bristningar o att va lite överviktig är inget att skämmas över utan någon som representerar dig o vem du är🙂 Har bristningar vid låren, brösten och kan tillomed tycka det är fint, hoppas detta hjälper dig och lycka till!!! /Tjej på snart 15 år Hej! Nej, jag lägger inte särskilt mycket märke till det och bryr mig inte heller om det. Du är otroligt modig, låt ingen trycka ned dig. Seriöst, du är fantastisk. Jag kan garantera att de som är värda att bry sig om inte kommer att tänka något negativt om dig. De som gör det är själva osäkra och behöver trycka ned någon annan för att må bättre. /Tjej, 19 år Hej tjejen! Som svar på din fråga om man lägger märke till vikt, ärr och bristningar så är svaret nej för min del. Du är i en känslig ålder där kroppen börjar förändras och det är fullt normalt att man kollar på sig själv i spegeln och hittar saker man inte tycker om. Det gör nog dom flesta! Men jag har aldrig någonsin kollat på någon annans kropp och dömt dom på något sätt utifrån det. Man inser att alla kroppar ser olika ut och att alla kroppar är fina på sitt sätt. Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden till när jag var 13 år och kollade på mig själv i spegeln. Jag insåg inte hur vacker min kropp var då. Det gör jag nu. Trots bristningar, vikt och ärr. /Tjej, 19 Jag bryr mig inte alls. Jag gillar inte när folk stirrar ut mig så jag stirrar inte ut andra liksom. Det är suuuper vanligt med komplex över sin kropp, jag har komplex för min kropp. Men låt inte det stoppa dig. Gör massa kul grejer, och gå till stranden!! Du kommer ångra dig att du inte badade dom där varma dagarna annars! Du är super fin som du är och låt ingen säga nått annat! /Anonym Om någon kollar på din kropp så handlar det inte om dig! Det säger bara något om den andra personen! Den är osäker och inspireras av/avundas dig! Jag tycker att det är coolt att visa upp sin kropp! Du har ju bara en kropp eller hur? Och den förtjänar att visas upp! Om det hjälper kan du tänka att ditt mod kan inspirera andra till att visa sina kroppar. /15 årig tjej OROA DIG EJ INGEN TÄNKER PÅ DET PUSS ❤️ /love yalllllll Jag bryr mig inte över huvud taget, mina kompisar bryr sig inte heller om det, tro mig ingen kommer att reta dig för det /Ngn förhoppningsvis schysst kille Jag tycker att man inte ska skämmas över sin kropp eller så. Jag vet att de är lätt att säga det men sen gör man det själv endå. Jag är en tjej på 13 bast och när jag va 11 så började mina brösten att växa och jag fick min mens väldigt tidig så jag tyckte det va jättejobbigt. Jjag hade alltid på mig stora hoddies i skolan för att inte visa brösten eller rumpan. För 2 veckor sen slutade jag 6:an och under 5:an så kunde jag gå runt i tajta tröjor och de va för att jag fick hjälp av folk att våga visa och vara stolt över min kropp. Jag tycker du också ska vara stolt över din kropp, men ett tips prata med någon du känner dig trygg med 🙂❤ /Julia Jag bryr mig inte alls, men när mina kompisar har tänkt så har jag sagt till det att alla ser olika ut om vem har sagt att alla ska vara så, strunta bara i det du är underbar och fin som du är /Emma Jag har själv ärr, vilket ibland gör att jag lägger märke till andras, men jag tänker aldrig något om det, ja lägger märke till att de finns och sen går jag vidare. Jag försöker komma på om jag har någon vän med stretch marks/bristningar, men jag kan inte komma på en enda, och det är nog just för att jag inte lägger märke till det. Så oroa dig inte, om någon frågar om dina ärr, säg bara att du inte vill prata om det, de räcker med ett “äh ja orkar inte prata om de🤷” /Tjej, 15 (: Har också självskadeärr på armarna men jag berättade för mina närmaste och sen var det inte så svårt att visa dem. Har haft en ätstörning så oroar mig också för vikt och skäms över min kropp (inte på samma sätt som dig men kan känna igen mig i att vara rädd för att visa sig). Men fråga dina vänner om de gör de så kommer du få se att de inte bryr sig om hur du ser ut:) <3/ 14 tjejkille Som person så skiter jag fullständigt i om andras kroppar då det inte är min kropp. Så nej, jag tar inte fokus på folk som har bristningar, är överviktiga, underviktiga, har sår mm. För mig spelar det ingen roll alls. Det finns visst personer som tar notis av andras kroppar, men de personerna tycker jag att du borde ignorera. Folk kommer att kritiserar oss och våra handlingar oavsett om det vi gör är rätt eller fel. Därför är det viktigt att vi inte tar åt oss av minsta lilla. Det är svårt. visst, men se dig omkring och tänk efter. Vi alla är byggda olika, eller hur? Vi alla kommer i olika former vare sig det är bred, smal, lång, kort, med fläckar på kroppen eller ej. Det är så det alltid kommer att förbli. Vi alla är olika från varandra, och det är precis det som gör oss alla unika, att vi inte ser ut som varandra utan som oss själva bara. Så snälla, tänk inte på hur andra ser dig utan klä dig hur du än vill hjärtat. Är sjukt ledsen över att du i en så ung ålder behöver gå igenom detta, men jag hoppas verkligen att det blir bättre. <3 /all kärlek till dig. <333 Jag är själv överviktig men inte grovt och har skämts mycket för min kropp. Har även bristningar och celluliter. När jag började i en ny klass och vi skulle ha simning var jag så rädd att någon skulle kommentera eller sluta vara vän med mig för hur jag såg ut. MEN så var det inte. Det var ingen som varken sa något eller ändrade sin syn på mig. Så på svar på din fråga, ja folk KAN lägga märke till din kropp. Men om det kommer ändra deras syn på dig: NEJ. Kom ihåg att tro på dig själv och du är VACKER!😊❤️ /Tjej på 14 somrar Nej jag bryr mig inte men jag förstår dig för jag har varit i samma situation.💖 /Tjej

Artikel Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Skriv ett svar eller läs vad andra tycker om med sina kroppar. UMO-podden 27. “Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det”.
Visa hela svaret

Varför får jag så mycket bristningar?

Buken växer av naturliga skäl när du är gravid, och då är det vanligt att få bristningar på magen. Mjölkproduktionen kan också orsaka bristningar på brösten som gravid. Bristningar på lår, rumpa, höfter och rygg förekommer också eftersom även dessa områden kan växa mycket.
Visa hela svaret

Är det farligt med bristningar?

Bristning
Latin: stria
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 L90.6
ICD -9 701.3
DiseasesDB 30027
Medlineplus 003287
eMedicine derm/406

Bristning (även ruptur -er) i huden innebär linjer på huden som bildas när huden inte “hinner med” växten av annan vävnad under. Bristningarna kan vara olika långa, men brukar sällan vara mer än 10 millimeter breda. Bristningar uppkommer vid övervikt, hård styrketräning (snabb ökning av muskelmassa), fetma och i puberteten, samt vid graviditet eller viktnedgång.

Bristningar är i sig ofarliga, men kan för somliga orsaka problem av kosmetisk art. De kan i vissa fall orsaka klåda. Bristningar kan indelas efter vilken färg de har, striae rubra (röda), striae alba (vita), och striae purpurae (lila). Färgen beror på var i hudlagret bristningen uppstått och hur gammal (ärrad) den är.

Purpurfärgade striae, i synnerhet på buken eller höfterna, kan vara ett tecken på hyperkortisolism, exempelvis genom medicinering, eller Cushings syndrom, och beror delvis på att huden blir tunn och skör av de höga kortisolvärdena. Striae uppstår också av andra problem med binjurebarken,
Visa hela svaret

När ska man börja med Bio-Oil?

Hur använder man Bio-Oil? – Ta en lagom mängd Bio-Oil i handen och massera med cirkelrörelser på det område du har stretchmärken. Använd produkten två gånger dagligen i tre månaders tid för att få bäst resultat. Om du är gravid och gärna vill förebygga hudbristningar ska du använda Bio-Oil från starten av den andra trimestern, och smörj in dig på de mest utsatta områdena.
Visa hela svaret

Har alla tjejer bristningar?

Svar: –

Jag har hudbristningar på nästan hela låren och upp till höfterna. De är jättevanligt att ha. In fact, är det fint att ha det. De flesta har nog haft eller har hudbristningar. Kom ihåg att DET ÄR FINT! //Ash Ja, jag har samma sak. Mest höfterna och bröst men det är mest ljusare o syns knappt. Men jag tycker det ser jättefint ut 🙂 /17 årig tjej 🙂 Har inga själv men min flickvän har en hel del. Tycker de gör henne sexigare. Det är väldigt vanligt och absolut inget man behöver vara osäker över. /Kille, 22 Japp, har på höfterna, lite på magen och brösten. Bristningar är helt naturligt så inget att må dåligt över! Det är väldigt vanligt att få bristningar i puberteten. /Tjej Hej! Jag har hudbristbingar på innansidan av låren och rumpan (😆) vissa har det och vissa har inte det helt enkelt. Det är inget att skämmas för. Du är fin som du är❤️🙌 /Glad tjej’ Jag har på låren, insida lår, rumpan och brösten. De är även lite lila i färgen vilket känns ovanligt, utifrån vad jag sett /15 Hej! Jag har maaaassor med bristningar på kroppen, på mina bröst, låren, vaderna och på rumpan som syns tydligt och tycker att det är väldigt fint. /Tjej, 22 De är verkligen så vanligt med hudbristningar o jag kände också så ett tag tills jag hitta bilder på modeller med bristningar på samma ställen som jag. / tjej 19 Jag har också detta. Höfterna och brösten och lite på rumpan. Om du skulle vilja att dom skymtar/ blir vita istället för till exempel blålila, så rekommenderar jag aloe vera och kokosolja. Har även hört om shea butter men har själv ej testat. Men kom ihåg att de är vackra som tusan också, ville bara berätta eftersom jag var sjukt osäker hela förra året då jag först fick dem. (Jag fick nog mina första blålila under april förra året kanske, och vid slutet av maj så täckte de hela min rumpa och lår. Det såg lite ut som klösmärken nästan. Hatade dem då. Hittade snabbt olika metoder för att få dem att skymta. Men de blev även ljusare med tiden) När jag ser mina nu så är jag nästan stolt över dem, eftersom dom är en påminnelse om hur långt jag kommit mentalt med mina åsikter om min utsida. De är vackra och fina, glöm ej det. /15, tjej Hej, du är inte ensam. Bristningar e väldigt vanligt! Jag har bristningar på större delar av min kropp så som brösten, inre låren,armarna, rumpan och så vidare. Det är inget att må dåligt över. De tar ett tag att bli bekväm med de men till slut är de inget man tänker på 🙂 /Alias Har på höfterna och på slutet av ryggen! Vet inte vad jag tycker om det, bryr mig inte så mycket! /L ja /någon Jag tror att typ alla har eller får hudbristingar. Just nu har jag bara på höfterna. Men det är väl bara att acceptera läget. Ett tips: jag brukar ställa mig vid min spegel och titta på mig, och typ komma på massvis med komplimang. Som t.ex vad fint hår, osv. /Tjej Jag har på övre delen av låren, är ganska neutral till det utom att det är intressant att det känns annorlunda när man drar fingret över dem än på andra ställen på låren. /24 Jag har ett jättestort problem med bristningar, på låren, brösten men framför allt magen och jag får jättemycket ångest av det. Men försöker se att jag är jag och att jag är perfekt för den jag är. /Anonymt fetto Jag har såååååååå många på mina höfter, lår, smalben (och till och med rumpan). Jag är inte överviktig eller någonting, den mesta delen av fettet på kroppen gick till mina ben under puberteten 🙂 det är absolut inget att skämmas över för näst intill alla har det, så oroa dig inte 🙂 /Tjej 16 Jag har fått på mina bröst sedan jag började med p-piller och jag tycker det är så fint! Mina kompis har också det, så det känns inte så “ensamt”. Dock är de inte vita utan har varit lila/röda sedan ett år tillbaka så jag vet inte riktigt om de kommer försvinna eller bli vita snart? //14 årig tjej Ohja, det är extremt vanligt och har själv bristningar över brösten, rumpan och höfterna och tycker det är så snyggt! /Gurl Jag har bristningar på brösten och höfterna det ser så konstigt ut på mina bröst asså det är röda konstiga sträck det är jobbigt! /@slan Ja, absolut. Många har det och om någon tycker att det är “äckligt” f*ck dem. /Trött på kropphets Jag har på insidan av låre och det gör mig inget eftersom jag har mycket ärr av allt möjligt. Så jag tänker att dom är något i mängden. Det är naturligt och inget konstigt. /tjej Hej! Jag har själv väldigt mycket bristningar på låren, rumpan, armarna, låren och magen. I början så skämdes jag så otroligt mycket för dom men nu har jag lärt mig att acceptera det. Det kommer aldrig gå bort, även om det såklart kommer blekna efter ett tag. Försök lära dig att bara acceptera din kropp och försök älska den! För det är fint med bristningar och nästan alla har det, vissa mer än andra. /Saga Hej! Jag har bristningar på ryggen och på vaderna, jag har alltid trott att det är fett o sånt, men nu när jag tänker så är det inte så konstigt att ha de. Jag tycker jag är faktiskt ganska fin med dom nu. Förut kämdes jag över dom, nu är dom bara nice att ha. /Tjejen som bor granne med sitt crush❤️ Ja, jag tror att det är naturligt. Har det själv 🙂 det är för att ens kropp växer tror jag. Se det från ett annat perspektiv, tänk att det är lite som konst. Unik, men fint. //ChillPerson Det är sjukt många som har det, du skulle bara veta asså, googlade på det. Jag har det och jag känner flera stykcen som har det. Det uppstår av att kroppen växer för snabbare så att huden inte hinder med. Var inte orolig det är något som alla tjejer kan få. /Amanda JAA asså redan när jag var tolv hade jag D cupa och därav jätte mycket bristningar men dom blir mindre synliga efter ett tag /// 15 åring med F cupa Jag har hudbristningar på mina höfter och på låren. /S tjej När jag var mindre tyckte jag att det var konstigt att jag hade fått bristningar, men när jag fick reda på att alla andra har de var de inte lika konstigt längre. Jag har över både bröst, lår och höfter. Nu efter några år har de ljusnat och är inte direkt något jag tänker på längre. /Tjej, 18 Har på mina innerlår, höfter, bröst, och röv. I början var de typ lila och syntes jättemycket men nu har dem blivit ljusare och syns inte så mycket. Mådde skit över dem i början eftersom att jag inte hade hört om det innan och därför googlade jag. /Tjej, 14 Ja massa. /Thea Jag har det på magen, mellan låren. Det är lite pinsamt att duscha framför alla när de ser mig. /Emo tjej Jaa det har jag också. Det är helt normalt och inget att skämmas över. Det betyder inte att du är tjock eller något men att du i tonåren får får mer former och att man VÄXER. Så det är helt normalt. Jag har lärt mig att älska min kropp som den är och det är inte lätt för alla. Man jämför sig ofta med andra som är smalare vilket är det sämsta man kan göra för att alla är olika och man ska aldrig jämföra sig med andra. Du är fin som du är och jag hoppas att du ifall du inte redan ser det ser hur fin och vacker du är ❤️ /15/ tennis galen tjej Jag har jättemycket bristningar på sidan av brösten vilket jag tyckte var jättejobbigt förut, men nu tycker jag bara bristningar är otroligt attraherande. /ello there mate hej! jag har också bristningar, på låren:)) inget att skämmas över, de flesta har det. du är så fin precis som du är, kom ihåg det<33 /15 åringen Hej! Absolut det har jag med, har bristningar på magen, höfterna, insidan av överarmarna, har precis vid fiffin också och det området haha, samt att jag har på brösten (trots att jag har väldigt små bröst, för min storlek) 😄, hade så mycket komplex för det förr, men nu ser jag det bara som något som gör mig unik😁🫶🏼 /Tjej 18 Fick bristningar på låren/rumpan när jag var 10! (är nu 13). Jag var väldigt tidig i puberteten, och gillade då inte alls mina bristningar. Nu syns dem inte typ! /hej Det är jättevanligt med hudbristningar och det är absolut inget man ska skämmas över, även om det kan vara svårt att inte göra det. Jag mådde lite dåligt över det i början men nu har jag ändrat inställning och bryr mig inte så mycket om någon skulle säga något om det. Det är min kropp och den ser ut som den gör! /E

You might be interested:  Graviditet Ökar Risken För Cancer?

Svara varandra Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende? Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig. Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende? UMO-podden Hur kan jag gilla min kropp? 27.
Visa hela svaret

Vad är en grad 2 bristning?

2.2.2 Grad 2 – Bristningar av grad 2 är djupare bristningar som går ner i mellangårdens vävnader och djupare in i vaginalväggarna (se Tabell 2.2). De kallas för perinealrupturer respektive vaginalrupturer (grad 2). Vid sådana bristningar går inte bara huden i mellangården och vaginan sönder utan även muskler och muskelfästen behöver sys.

Tabell 2.2 Förlossningsbristning grad 2, diagnoskoder och beskrivningar.

Anm. Med unilateral/bilateral skada enligt diagnossystemet avses i den här rapporten levatorbristning när det handlar om akuta skador och levatorskada när det handlar om kvarstående skada vid uppföljning.
Svenskt namn Kod Beskrivning
Andra gradens bristning O70.1 Skada på perineala muskler eller fästen men inte ändtarmsmuskeln
O70.1a Perinealbristning grad 2 som omfattar mindre än halva perinealkroppen
O70.1b Perinealbristning grad 2 som omfattar mer än halva perinealkroppen
O70.1c Perinealbristning grad 2 som omfattar perinealkroppen och bristning djupare än 2 cm i nedre delen av vagina.
O70.1d Perinealbristning grad 2 som omfattar perinealkroppen och bristning djupare än 2 cm som når till övre delen av vagina.
O70.1e Unilateral skada på m. levator ani
O70.1f Bilateral skada på m. levator ani

Från 2020 klassificeras grad 2- bristningar och levatorbristningar i flera undergrupper. Klassificeringen och de nya koderna möjliggör bättre uppföljning och forskning, men detta är beroende av att alla undersöker, bedömer och registrerar på samma sätt.
Visa hela svaret

Hur vanligt är det med bristningar?

Vänta med sex och träning? – – Det var jag som ville ha sex redan två veckor efter förlossningen, berättar Sanna i programmet. Men min kille tyckte att vi skulle vänta. Det är vanligt att sexet får något av en “time-out” efter en förlossning. I “regelboken” talas det om att vänta med sex och träning i sex veckor, men Sophia Brismar menar att det ofta tar mycket längre tid, flera månader, innan kroppen är färdigläkt och sexlusten är tillbaka.

Det finns 4 grader av bristningar där 1 är den lägsta och 4 den högsta. Ungefär 4 av 100 drabbas av en sfinkterruptur (grad 3 och 4) som måste sys av en specialistläkare. Endast 1 av 100 drabbas av den allvarligaste graden (4). Förstföderskor drabbas i högre grad av bristningar jämfört med omföderskor. Av förstföderskor är det 8-9 av 10 kvinnor som får någon typ av bristning. Drygt 4 av 10 förstföderskor drabbas av den lägsta graden (1) och ungefär lika mångadrabbas av grad 2. Dessa bristningar sys oftast av barnmorskan direkt efter förlossningen.

Visa hela svaret

Har alla bristningar?

De kan uppstå när huden inte riktigt hänger med när kroppen förändras. Om du går upp eller ned mycket i vikt, när du växer upp eller under graviditet. Tillfällen då huden sträcks ut väldigt mycket på kort tid. Under puberteten är det också vanligt att få bristningar, då kroppen förändras mycket på grund av hormoner.
Visa hela svaret

Kan inte knipa efter förlossning?

Under graviditeten mjukas bäckenbotten upp och under förlossningen töjs musklerna ut. Därför bör du börja knipa direkt efter förlossningen, då har du större förutsättning att hitta rätt muskler. Bäckenbottenträning är viktigt även för dig som fött via kejsarsnitt.

 • Nipträningen är viktigt för att hålla bäckenbotten stark och minska risken för urinläckage och framfall, samt för ett bättre samliv.
 • Det är därför viktigt med regelbunden knipträning hela livet.
 • Tänk på att få din knipförmåga kontrollerad vid återbesöket hos din barnmorska och kontrollera knipförmågan även vid framtida gynekologbesök.

Behöver du hjälp att lära dig knipa rätt kan du kontakta fysioterapeuten för instruktion och kontroll av knipförmågan. Steg 1

Börja med att ligga i en avslappnad ställning, på rygg eller på sidan med böjda ben. Slappna av i lår, mage och stjärt. Knip ihop öppningen runt ändtarmen, fortsätt framåt runt slidan och urinrörsöppningen, som om du försöker hålla emot urinträngningar. Försök att hitta känslan av att du lyfter upp någonting i underlivet. Knip med måttlig kraft i 2 sekunder, slappna av i 2 sekunder. Upprepa övningen 5-10 gånger. Träna dessa knip minst 2 gånger om dagen tills klarar 10 knip i följd.

Dessa knip är början på din bäckenbottenträning och kallas för identifieringsknip. Det kan vara svårt att hitta och hålla knipet efter förlossningen. I början räcker det att du hittar din bäckenbottenmuskulatur och känner att du kniper. När du klarar 10 knip i följd, kan du gå vidare till steg 2 för att öka kraften i knipet. Steg 2

Ligg fortsatt i en avslappnad ställning som i steg 1. Knip så hårt du orkar i 5 sekunder, slappna av i 5 sekunder. Börja med att göra 2-3 stycken knip i följd. När du kan knipa med full kraft ökar du antalet knip. Det är viktigt att du orkar ta i maximalt i samband med varje knip. När du känner dig starkare ökar du successivt upp till 10 knip, fortfarande med samma intervall.

För att stärka din bäckenbotten är det viktigt att arbeta med styrketräning. Dessa övningar kallas för maxknip eller styrkeknip Efterhand när du blir starkare, kan du göra övningarna när du sitter, står eller går. Träna minst 2 gånger om dagen och gör övningarna i steg 1 och steg 2 när du bygger upp din bäckenbotten.

Gör en snabb, 3 sekunder maximal sammandragning av bäckenbotten, slappna av lika länge. Upprepa 10 gånger.

Om du gör denna övning en gång varje dag, ökar du både din styrka och uthållighet. Steg 4 Om du besväras av läckage som kommer först efter en stunds ansträngning, är det bra att träna uthållighet:

Knip med ungefär hälften av maximal kraft och håll kvar knipet så länge som möjligt. Målet är att du ska kunna knipa oavbrutet i 1-2 minuter. Gör uthållighetsövningen ett par gånger varje dag.

Viktigt att komma ihåg! Kom ihåg att knipa även när du lyfter, hostar, bär och tränar magmusklerna. Undvik hårdare träning som gympa och joggning de första 3 månaderna. Det är den tid din livmoder är under läkning och din bäckenbotten blir stabilare och starkare.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter en graviditet?

Träning efter förlossning – Det tar ungefär sex till åtta veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Men det kan ta upp till ett helt år innan kroppen har läkt helt. Det tar till exempel:

6-8 veckor för slidan och livmodern att återfå sin vanliga storlek och funktion 8-12 veckor för magmusklerna att återfå sin grundfunktion 6-12 månader för skelett, leder, vävnader och hormoner som påverkar stabiliteten i kroppen att bli som tidigare.

Det är bra för kroppen att röra på sig i alla faser av läkningen. Rörelse är bra för läkningen. Efter förlossningen kan du börja med bäckenbottenträning och promenader eller annan lågintensiv aktivitet. Efter 6-8 veckor kan du öka med successivt stegrad träning.

du upplever att du inte får resultat av din knipträning om du har kvarstående besvär med bäckenbotten, till exempel läckage eller tyngdkänsla

Här hittar du fysioterapeuter som är specialiserade på kvinnor som fött barn Träning efter förlossning Bäckenbottenträning Film om bäckenbottenträning
Visa hela svaret

Varför får jag bristningar?

Hudbristningar – Bristningar finns i dermis, det vill säga i det mellanlagret i huden som bristningarna uppkommer. Dermis byggs upp av elastin och kollagen, vävnad som har en stödjefunktion i själva huden. Bristningar finns i dermis, det vill säga i det mellanlagret i huden som bristningarna uppkommer.

 1. Dermis byggs upp av elastin och kollagen, vävnad som har en stödjefunktion i själva huden.
 2. Hudbristningar uppkommer ofta under puberteten då man snabbt går upp i vikt och växer.
 3. Detta i kombination med den hormonomställning i kroppen gör att vissa personer lättare än andra utvecklar dess hudbristningar.

Det är dock inte bara under puberteten de uppkommer utan även under graviditet, då magen växer i omfång på bara några månader är ofta en orsak till att man ser bristningar uppkomma. Även viktuppgång och viktnedgång i andra skeden i livet kan orsaka uppkomsten.

Medicinering som påverkar hudens kollagenproduktion som t ex kortisonbehandling kan också vara orsak till att bristningar bildas. Alla får dock inte bristningar utan det är bara en del som får detta och varför det är så känner man inte till. Bristningar finns i dermis, det vill säga det i mellanlagret i huden som bristningarna uppkommer.

Dermis byggs upp av elastin och kollagen, vävnad som har en stödjefunktion i själva huden. Cellerna i dermis heter fibroblaster och det är just dessa celler som hela tiden bildar kollagen och elastin. Det sker kontinuerligt en nyproduktion av kollagen och elastin eftersom kroppen ständigt bryter ner just kollagenet och elastinet.

 • Det är detta lager som svarar för hudens elasticitet, hudens spänst och form.
 • När man får bristningar så påverkas just dessa kollagen och elastinfibrer.
 • Då de utsätts för kraftig översträckning och brister, just därav kommer namnet bristningar.
 • Även läkemedel typ kortison kan förhindra hudens fibroblaster att bilda kollagen och elastin och huden får minskat stöd eftersom den inte har lika mycket kollagen och den brister lättare.

När huden sträcks blir den alltså tunnare och bristningar uppkommer lättare. Om huden utsätts för mer sträckning än vad den tål så brister den. Få Bort Bristningar Efter Graviditet
Visa hela svaret

Kan man undvika bristningar?

Vilka drabbas främst? –

Unga kvinnor (bindväven är inte så stark) Kvinnor som snabbt går upp mycket i vikt Kvinnor med anlag för svag bindväv

1. Undvik att snabbt gå upp i vikt: Viktkontroll fungerar bäst med motion (gravida rekommenderas ofta att simma och göra yoga, men tar man bara hänsyn till bebisen fungerar så klart alla typer av motion som du gillar och som doktorn inte avråder ifrån) samt en hälsosam kost – se punkt 2.2. Ät balanserat:

Huden behöver mycket vitaminer, mineraler, protein och fett av hög kvalitet. All mat som innehåller gott om vitamin C, B12, E, zink och aminosyror. Dit hör till exempel nötter, linfröolja, vetegroddsolja, rapsolja, olivolja, baljväxter, mycket grönsaker (broccoli och morötter rekommenderas), frukt, fullkorn som hirs och fullkornsbröd, linfrön och solrosfrön.

Undvik socker så mycket som möjligt.3. Öka blodcirkulationen i huden: En bättre blodcirkulation ökar elasticiteten och ser till att vävnaderna får näring. Det uppnår du genom att ungefär tre gånger i veckan massera huden med till exempel en luffasvamp, massagevante eller en mjuk borste på berörda ställen som mage, bröst, rumpa och lår i mjuka, cirklande rörelser (ungefär som vid en peeling).

I början av graviditeten kan du även göra en nypmassage, där du tar tag om huden med fingrarna och lyfter den lätt. Med den här metoden “nyper” du hela området. Prata med din läkare eller barnmorska om hur länge du kan göra nypmassagen utan att några risker.4.

Drick tillräckligt regelbundet Underhuden kan binda vatten. En god tillförsel av vätska bidrar därmed till att den håller sig elastisk.5. Vårda huden Regelbunden hudvård bidrar också till hudens elasticitet. Här går det bra att använda dina vanliga hudkrämer. Dessutom kan hudoljor som till exempel mandelolja vara bra.

Huden tar bäst upp de vårdande produkterna direkt efter duschen när huden fortfarande är lite fuktig och/eller efter en (peeling-)massage.6. Undvik uttorkning och att överbelasta huden Huden belastas främst av bad utan återfettande tillsatser, frekvent simning utan efterföljande hudvård och solning.

Undvik helst dessa saker eller var noga med att vårda huden extra väl efteråt.7. Bär stödjande (amnings- eller gravid-) behåar och maggördlar Välsittande behåar håller stilla brösten och undviker att vävnaden belastas. Maggördlar upplevs av många gravida som avlastande och kan ha en lätt “stödjande” effekt.

: Allt om bristningar & att undvika dem som gravid
Visa hela svaret

Vad tycker man om bristningar?

Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar? Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar? Jag är överviktig, inte grovt men överviktig så de syns. De har gett mig bristningar. Jag skäms så mycket för min vikt och bristningar. Är så rädd för sommarn för jag skäms så mycket kring min kropp.

Nej jag bryr mig inte alls om vikt eller annat. Att vara smal=snyggt. Är bara en norm och en vana att folk tycker. Jag tycker de med fett på sig är snyggare än de med ben och skin. /14 år, tjej. Hej om jag ser ärr och sånt klart jag undrar vad som hänt. Men vikt och bristningar tänker jag inte på när jag ser nån. /Kille på snart 15 somrar Ärr skulle bara göra mig nyfiken på varför du har dem, bristningar bryr jag mig inte om förutom att jag tänker att jag inte är den enda som har det. Vikt spelar mest bara roll om det är någon jag funderar på ett förhållande med, om det är på en strand eller liknande blir jag snarare inspirerad av att andra vågar visa sina kroppar även när de inte ser ut som samhällets ideal. Känns liksom bra att inte bara se de med “perfekt” kropp. /Tjej 23 Jag är också överviktig så att det syns. Jag kan ibland tänka negativt om min kropp men jag säger inte elaka kommentarer om de som har det. Om någon säger något eller kommenterar din kropp så säg; det här är min kropp, så om du har något att säga så gå till någon annan. Hoppas det här svaret hjälper! /Ms Mermaid Har själv ärr på bena, halsen och handen efter självskadebeteende. Jag bryr mig inte utan tänker mer “wow denna tjejen har gått igenom mycket men vågar även visa sin kropp”. Tycker det är viktigt att visa. Ärr, bristningar o att va lite överviktig är inget att skämmas över utan någon som representerar dig o vem du är🙂 Har bristningar vid låren, brösten och kan tillomed tycka det är fint, hoppas detta hjälper dig och lycka till!!! /Tjej på snart 15 år Hej! Nej, jag lägger inte särskilt mycket märke till det och bryr mig inte heller om det. Du är otroligt modig, låt ingen trycka ned dig. Seriöst, du är fantastisk. Jag kan garantera att de som är värda att bry sig om inte kommer att tänka något negativt om dig. De som gör det är själva osäkra och behöver trycka ned någon annan för att må bättre. /Tjej, 19 år Hej tjejen! Som svar på din fråga om man lägger märke till vikt, ärr och bristningar så är svaret nej för min del. Du är i en känslig ålder där kroppen börjar förändras och det är fullt normalt att man kollar på sig själv i spegeln och hittar saker man inte tycker om. Det gör nog dom flesta! Men jag har aldrig någonsin kollat på någon annans kropp och dömt dom på något sätt utifrån det. Man inser att alla kroppar ser olika ut och att alla kroppar är fina på sitt sätt. Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden till när jag var 13 år och kollade på mig själv i spegeln. Jag insåg inte hur vacker min kropp var då. Det gör jag nu. Trots bristningar, vikt och ärr. /Tjej, 19 Jag bryr mig inte alls. Jag gillar inte när folk stirrar ut mig så jag stirrar inte ut andra liksom. Det är suuuper vanligt med komplex över sin kropp, jag har komplex för min kropp. Men låt inte det stoppa dig. Gör massa kul grejer, och gå till stranden!! Du kommer ångra dig att du inte badade dom där varma dagarna annars! Du är super fin som du är och låt ingen säga nått annat! /Anonym Om någon kollar på din kropp så handlar det inte om dig! Det säger bara något om den andra personen! Den är osäker och inspireras av/avundas dig! Jag tycker att det är coolt att visa upp sin kropp! Du har ju bara en kropp eller hur? Och den förtjänar att visas upp! Om det hjälper kan du tänka att ditt mod kan inspirera andra till att visa sina kroppar. /15 årig tjej OROA DIG EJ INGEN TÄNKER PÅ DET PUSS ❤️ /love yalllllll Jag bryr mig inte över huvud taget, mina kompisar bryr sig inte heller om det, tro mig ingen kommer att reta dig för det /Ngn förhoppningsvis schysst kille Jag tycker att man inte ska skämmas över sin kropp eller så. Jag vet att de är lätt att säga det men sen gör man det själv endå. Jag är en tjej på 13 bast och när jag va 11 så började mina brösten att växa och jag fick min mens väldigt tidig så jag tyckte det va jättejobbigt. Jjag hade alltid på mig stora hoddies i skolan för att inte visa brösten eller rumpan. För 2 veckor sen slutade jag 6:an och under 5:an så kunde jag gå runt i tajta tröjor och de va för att jag fick hjälp av folk att våga visa och vara stolt över min kropp. Jag tycker du också ska vara stolt över din kropp, men ett tips prata med någon du känner dig trygg med 🙂❤ /Julia Jag bryr mig inte alls, men när mina kompisar har tänkt så har jag sagt till det att alla ser olika ut om vem har sagt att alla ska vara så, strunta bara i det du är underbar och fin som du är /Emma Jag har själv ärr, vilket ibland gör att jag lägger märke till andras, men jag tänker aldrig något om det, ja lägger märke till att de finns och sen går jag vidare. Jag försöker komma på om jag har någon vän med stretch marks/bristningar, men jag kan inte komma på en enda, och det är nog just för att jag inte lägger märke till det. Så oroa dig inte, om någon frågar om dina ärr, säg bara att du inte vill prata om det, de räcker med ett “äh ja orkar inte prata om de🤷” /Tjej, 15 (: Har också självskadeärr på armarna men jag berättade för mina närmaste och sen var det inte så svårt att visa dem. Har haft en ätstörning så oroar mig också för vikt och skäms över min kropp (inte på samma sätt som dig men kan känna igen mig i att vara rädd för att visa sig). Men fråga dina vänner om de gör de så kommer du få se att de inte bryr sig om hur du ser ut:) <3/ 14 tjejkille Som person så skiter jag fullständigt i om andras kroppar då det inte är min kropp. Så nej, jag tar inte fokus på folk som har bristningar, är överviktiga, underviktiga, har sår mm. För mig spelar det ingen roll alls. Det finns visst personer som tar notis av andras kroppar, men de personerna tycker jag att du borde ignorera. Folk kommer att kritiserar oss och våra handlingar oavsett om det vi gör är rätt eller fel. Därför är det viktigt att vi inte tar åt oss av minsta lilla. Det är svårt. visst, men se dig omkring och tänk efter. Vi alla är byggda olika, eller hur? Vi alla kommer i olika former vare sig det är bred, smal, lång, kort, med fläckar på kroppen eller ej. Det är så det alltid kommer att förbli. Vi alla är olika från varandra, och det är precis det som gör oss alla unika, att vi inte ser ut som varandra utan som oss själva bara. Så snälla, tänk inte på hur andra ser dig utan klä dig hur du än vill hjärtat. Är sjukt ledsen över att du i en så ung ålder behöver gå igenom detta, men jag hoppas verkligen att det blir bättre. <3 /all kärlek till dig. <333 Jag är själv överviktig men inte grovt och har skämts mycket för min kropp. Har även bristningar och celluliter. När jag började i en ny klass och vi skulle ha simning var jag så rädd att någon skulle kommentera eller sluta vara vän med mig för hur jag såg ut. MEN så var det inte. Det var ingen som varken sa något eller ändrade sin syn på mig. Så på svar på din fråga, ja folk KAN lägga märke till din kropp. Men om det kommer ändra deras syn på dig: NEJ. Kom ihåg att tro på dig själv och du är VACKER!😊❤️ /Tjej på 14 somrar Nej jag bryr mig inte men jag förstår dig för jag har varit i samma situation.💖 /Tjej

Artikel Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Skriv ett svar eller läs vad andra tycker om med sina kroppar. UMO-podden 27. “Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det”.
Visa hela svaret

Hur börjar bristningar?

Vad är bristningar? – Bristningar bildas när huden, på grund av olika omständigheter, tänjs ut i en snabbare hastighet än vad huden hinner växa. Det är i hudens mellersta lager som kallas för dermis som hudbristningar uppstår. I dermis styrs hudens nybildning av proteinet elastin som påverkar hudens elasticitet,

 1. När en bristning har uppstått kan detta synas som ränder i huden, ofta är dessa röda eller blåa och framträder ofta på mage, lår, rumpa eller bröst.
 2. När en bristning har bildats är det dermis som blivit påverkat.
 3. Över tid läker bristningen och antingen försvinner den helt, eller så bildas ärrvävnad.
 4. Om ärrvävnad bildas kring bristningen blir färgen vit istället för röd eller blå.

Bristningar är inget farligt och kräver varken behandling eller medicin. Dock tycker många att det är estetiskt jobbigt att ha dem och väljer därför att ta bort dem. Men det är en smaksak, vissa gillar sina hudbristningar och ser dem som minnen av vad kroppen har klarat av.
Visa hela svaret