Delade Magmuskler Efter Graviditet Övningar?

Delade Magmuskler Efter Graviditet Övningar
Rektusdiastas – delade magmuskler efter graviditet Innehållet gäller Västerbotten I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna för att ge plats till den växande livmodern. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen.

Rektusdiastas innebär att bindväven mellan musklerna förblir uttänjd så att avståndet mellan musklerna blir för stort. Det kan kännas obehagligt, men är inte farligt. Hur stort eller litet avståndet mellan musklerna hinner bli innan barnet eller barnen föds är individuellt. Inom två till tolv månader efter förlossningen har musklerna vanligtvis dragit ihop sig till sin ordinarie position.

Om avståndet mellan musklerna är mer än tre centimeter innebär det rektusdiastas och kallas också delade magmuskler. Har du delade magmuskler kan du ha ett eller flera av följande symtom:

Din mage putar utåt. Dina magmuskler känns svagare. Du har problem med bäckenbotten. Du har problem med ländryggen. Det känns obehagligt om du trycker mot magen. Du kan ha problem med urininkontinens. Du har svårt att utföra vissa sportaktiviteter.

Ta kontakt med en fysioterapeut eller barnmorska på din hälsocentral för att få råd eller för att få hjälp med ett träningsprogram. Har du stora besvär ska du kontakta din hälsocentral. En läkare gör då en bedömning om du behöver remiss till en specialist inom kirurgi.

Det är viktigt att träna om du har rektusdiastas. Fokusera på övningar för bäckenbotten, ryggmusklerna samt de sneda bukmuskerna. Genom sådan träning kan rektusdiastasen minska. Övningarna hjälper också till att förebygga urininkontinens och ryggproblem både under och efter graviditeten. Det är viktigt att aktivera bäckenbotten i samband med all magmuskelträning.

Börja därför både med och med statisk träning av den tvära djupa bukmuskeln och de sneda bukmusklerna. Du kan till exempel göra sneda situps. Det är inte farligt att träna de raka bukmusklerna vid rektusdiastas. Däremot gör det mindre nytta om rektusdiastasen är stor eftersom den typen av träning är svår att genomföra när de raka bukmusklerna har skjutits åt sidorna.

Var noga med att magen förblir platt och inte putar utåt vid övningarna. Efterhand kan du börja med mer belastande träning, till exempel olika varianter av situps på golvet eller med hjälp av olika redskap. Till en början kan du hålla ihop de raka bukmusklerna med hjälp av en gördel under träningen. Operation Du kan behöva en operation om du har stora besvär av rektusdiastas, men det är ovanligt.

Vid en operation försnävar läkaren den uttänjda bindväven så att musklerna återtar sin ordinarie position. Inför en eventuell operation är det viktigt att ta reda på om dina symtom går att koppla just till din rektusdiastas. Därför blir du alltid undersökt av en läkare för att ta reda på om symtomen kan ha andra orsaker.

Innan en operation ska du ha prövat ett specifikt träningsprogram och inte tänkt föda fler barn. Vad beror rektusdiastas på? Det finns flera orsaker till rektusdiastas. De flesta som får det har varit gravida och fött ett eller flera barn. Ju fler graviditeter du genomgår desto större är risken för rektusdiastas och hur mycket du går upp under graviditeten spelar också roll.

Du kan också få rektusdiastas efter en kraftig viktnedgång. Delade magmuskler kan vara ärftligt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det går att förebygga rektusdiastas. Risken att få delade magmuskler ökar om något av följande stämmer in på dig:

Du har svag bindväv. Du har gjort bukkirurgi. Du har genomgått en fetmaoperation eller på annat sätt gått ned väldigt mycket i vikt. Du har gått upp mycket i vikt under en graviditet. Du har varit gravid med tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Du har fött stora barn. Du har fött barn med kejsarsnitt. Du har fött barn flera gånger.

You might be interested:  Ont I Svanken Efter Graviditet?

Rektusdiastas kan också kallas för delade eller separerade magmuskler eller magmuskeldelning. Rectus betyder raka och kommer från rectus abdominis, som är det latinska namnet på den raka bukmuskeln. Diastas betyder delning. Det är alltså bindväven mellan dessa magmuskler som blir uttöjd och en bred bindvävsplatta blir kvar mellan de två raka magmusklerna.
Visa hela svaret

Hur vet man att magmusklerna har gått ihop?

Diastas. Ett år efter förlossningen har drygt 30 procent av kvinnorna fortfarande en delning av de tvärgående magmusklerna, så kallad rektusdiastas. En del känner inget.
Visa hela svaret

Hur tränar man bort Mammamage?

Nio enkla övningar du kan göra hemma – De första 6–8 veckorna efter din förlossning bör du bara göra enkla övningar som knipövningar, promenader och försöka att hitta dina djupa magmuskler. Efter det kan du utöka och lägga till flera övningar. Promenader Att börja promenera med barnvagnen i lugn takt är ett bra sätt att komma igång med träningen igen.

 1. I takt med att du blir starkare kan du gå längre sträckor i högre tempo.
 2. Nipövningar Den första övningen du ska börja med hemma är knipövningar.
 3. De första veckorna är det viktigt att försöka få in knipet ett par gånger om dagen.
 4. Gärna 8–10 knip tre gånger om dagen.
 5. När du jobbat aktivt med knipövningarna ett tag är ett smart knep att koppla ihop knipövningen med en vana du har varje dag.

Du kan till exempel knipa medan du borstar tänderna, på vissa platser på din barnvagnspromenad eller varje gång du stannar vid ett rödljus med bilen. Knipövningen är lätt att glömma bort men en viktig del av att bygga upp bäckenbottenmuskulaturen som tagit mycket stryk under graviditeten och förlossningen.
Visa hela svaret

Får inte bort Mammamagen?

Träna så här – MammaMage Starta lätt och öka på stegvis. Det handlar till en början att bli medveten om var bäckenbottenmusklerna och magens muskler “finns” och hur man kan skapa spänning i dem. Därför startar MammaMageprogrammet med övningar som kan kännas superenkla.

 1. Men de är rejält tunga för den uttöjda djupa magmuskeln om du utför övningarna på rätt sätt, det vill säga utan att fuska eller kompensera.
 2. Även en person med riktigt bra kontroll och funktion i de djupa musklerna känner att MammaMageövningarna aktiverar och tränar de djupa magmusklerna – även i nivå 1 i programmet.

När de djupa musklerna arbetar så aktiveras musklerna långsamt med ökad spänningsgrad. Det är ett lugnt och lätt arbete. Tecken på att du inte har kontroll på inre buktrycket

magen buktar utåt när magen spänns du får en “pyramid” längs magen tryckkänsla mot bäckenbotten om du lägger händerna på magen så skjuts händerna utåt vid träning du blir smal uppe vid revbenen men magen under naveln trycks ut okontrollerat.

Aktivera magen med olika kraft MammaMageövningarna utförs med magmusklerna i olika spänningsgrad. Starta med lätt kraft för att främst uppleva en känsla av var musklerna finns, och öka på kraften och belastningen stegvis. * Starta alltid med att först aktivera bäckenbottenmusklerna.

 • Starta aktiveringen med området under naveln, dra därefter ihop resten av magen.
 • Magen behåller en neutral position Det är lätt hänt att magen skjuts utåt när den ska aktiveras.
 • När magen trycks utåt upplever kvinnan en spänningsgrad i magen vilket kanske kan göra det lättare att aktivera musklerna.

Vid alla MammaMageövningar ska du i stället tänka på att dra magen mjukt ihop från sida till sida. Starta med bäckenbottenaktivering och dra därefter mjukt ihop magen under naveln, där det kan vara lättare att hitta aktiviteten i de djupare musklerna.

 • Du kan tänka dig att benen som sitter på höftens framsida – i höjd med jeansfickorna (ASS) – ska röra sig mot varandra.
 • Dra sedan även ihop magen över naveln på samma sätt.
 • Alla övningar i appen är just övningar – du ska inte i vardagen gå omkring och hålla in magen eller knipa med bäckenbotten.
 • Bäckenbotten och magen ska aktiveras automatiskt.
You might be interested:  Räkna Ut Graviditet Utifrån Ägglossning?

Tips I början kanske du får kontakt med musklerna bara under någon kort sekund. Gläd dig åt det! Med träning kommer du att öka tiden och medvetenheten.20 minuter spärr I appen finns en 20 minuters spärr, så att du först efter 20 minuter kan registrera ett nytt träningspass.
Visa hela svaret

Kan man bli av med Mammamagen?

Fördelar med behandling av mammamage Att komma igång med träning efter en förlossning stärker kroppen. Träning av bål och bäcken kan hjälpa dig med delade magmuskler att bli av med dina problem.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att bygga upp magmuskler?

Hur snabbt blir jag tränad? – Det beror på från vilken nivå du startar. Börjar du träna regelbundet, ungefär varannan, var tredje dag, går det snabbt. Redan inom två veckor känner du av konditionsförbättringen. Räkna med lite längre tid för muskeltillväxten.
Visa hela svaret

Kan man träna magmusklerna varje dag?

Hur Ofta Kan Man Träna Magen? Delade Magmuskler Efter Graviditet Övningar I en värld av quickfixes vill alla tro att det går snabbt att få magrutor. Det går inte snabbt. Magrutor kräver enorm disciplin. Det kräver hård träning i flera år och en konstant bra diet. Förvirringen blir inte mindre när coacher säger att man inte behöver träna magen alls, som det räcker med tung basträning för att få fram magrutorna.

Det är sant att magen aktiveras i basövningar som knäböj. Men för att utveckla magrutor som är lika definierade som starka krävs hög frekvens. Magen återhämtar sig snabbt. Det beror på att muskelgruppen har som uppgift att stabilisera hållningen. Magen behöver kunna återhämta sig snabbt för att stabilisera kroppen, därför är den slitstark och tål hög träningsvolym.

Magen mår bra av att tränas ofta med hög intensitet och minimal vila mellan set. Fitnessmodeller och physiqueatleter tränar magen så ofta som sex gånger per vecka, eftersom det funkar. Är inte det för mycket? Nej, det är inte för mycket. Det är så ofta du behöver träna magen i den situationen för att få magrutorna att sticka ut ordentligt.

 • Hur ska man träna magen?
 • Dina magrutor framträder först när dieten funkar som den ska.
 • Du vill undvika stora kaloriöverskott under längre tid och fokusera på ren mat som fisk, fågel, kött, grönsaker, potatis, ris stora delar av året om du vill ha synliga magrutor.
 • Träningen bidrar, men det är dieten som avgör om magrutorna syns eller inte.

Ju tidigare du inser detta desto bättre. När det kommer till själva magträningen finns det några saker du vill tänka på och detta är enkelt att komma ihåg. Magen svarar bäst på hög intensitet, många repetitioner och stor träningsvolym. Det räcker inte med crunches, du behöver en rad olika övningar.

 1. Mina personliga favoriter är benlyft (regression: knälyft), antingen hängande eller liggande, double crunches, cable crunches, oblique crunches och variationer av plankan.
 2. Detta är effektiva övningar som används av världens bästa fitnessproffs.
 3. Hur ska man lägga upp magträningen?

Intensitetshöjande tekniker är inget måste. Men om det underlättar din framfart på gymmet så kan superset, dropset och giantset vara bra strategier för magträningen. Giantset är ett gäng sammansatta övningar som utförs efter varandra utan vila. Detta boostar intensiteten rejält och ger mer effektiv träning på betydligt kortare tid.

Om du känner att du behöver vila mellan set så ska det räcka med så lite som 15 sekunder. Mellan giantset vilar du max en minut, sedan upprepar du dina sammansatta övningar. Du kan köra många repetitioner per set när du tränar mage. Kanske så mycket som 50 reps per set. Detta beror på vilken övning du kör och hur tung belastningen är.

Träningsprotokoll med 10-20 reps/set kan också funka, men det kräver också fler set. Repsantalet kan du variera, men ha i åtanke att magen behöver många repetitioner. När det kommer till utförandet är det långsamt och kontrollerat som gäller i nästan alla magövingar.

Ibland lönar det sig med ett mer explosivt rörelseutslag, men tumregeln är långsamt och kontrollerat med fokus på kontakt. Spänn magen ordentligt i alla reps! Då får du med mer muskelfibrer. Jag säger inte att du inte kan få några resultat med 3-4 magpass/vecka. Det är bara inte optimalt för att maximera träningseffekten.

Vill du ha magrutor som fitnessmodeller och physiqueatleter, då får du vara beredd på att träna magen så ofta som 5-6 pass/vecka. Detta är riktlinjer, inte regler. Som med all träning uppmuntrar jag egenhändiga försök att variera allt från repsintervaller till intensitet och volym.

 1. Du som har svårt att bygga magmuskler borde dock inte börja där, du borde börja med metoder som har fungerat i alla tider.
 2. Det finns ingen anledning att laga något som inte är trasigt.
 3. När träningen är på plats och du vet exakt hur du ska träna magen för bästa resultat så hänger allt på maten du stoppar i dig och undviker.
You might be interested:  Bristningar På Magen Långt Efter Graviditet?

Äter du rätt för att mejsla fram magrutorna? Om inte så är det hög tid att sätta igång. I slutändan är det kosten, inte träningen, som får sexpacket att framträda. Vill du ha hjälp med att minska midjemåttet och få fram magrutorna en gång för alla? Då vill du,
Visa hela svaret

Hur aktiverar man magmusklerna?

Här kommer några magövningar som kan hjälpa dig att hitta din inre aktivering: –

Ta en sjal/pinne eller gummiband. Fatta tag i det med båda händerna axelbrett i ögonhöjd. Tänk dig att du ska göra pinnen längre. Dra utåt sidorna. Samtidigt andas du ut med ett smalt utblås genom munnen och ljudar “Ssssss”. Känn hur naveln dras bak mot ryggraden mer och mer när luften tar slut. Känn hur dina nedre, inre magmuskler aktiveras.

Sitt på en stol. Placera händerna på sidan om dina lår på stolsitsen. Försök nu lyfta upp rumpan från sitsen bara med hjälp av dina armar och magmuskler. Inga fötter eller ben får hjälpa till, det räcker att rumpan lättar lite grann.

Stå på alla fyra med händerna under axlarna och knäna under höfterna. Hitta en neutral svank. Sug in naveln lätt. Lyft dina knän 1 cm från underlaget och känn aktiveringen av dina inre magmuskler.

Stå på alla fyra. Räta ut ett ben i taget till plankposition. Böj in ett ben i taget till fyrfota igen.

Stå höftbrett. Sug in naveln lätt mot ryggraden. Lyft ena benet med böjt ben upp till 90 grader. Öka svårighet genom att föra båda dina armar rakt upp samtidigt som du står på ett ben. Håll 5-6 sek. I nästa steg tar du en vikt i händerna som du för rakt upp.

Att “swinga” med kettlebell med fokus på magens aktivering och höftens kick är en bra övning lite längre fram, men som behöver instrueras om du aldrig provat förut.

Alla mår bättre av ett aktivt liv. Läs mer om vad en PT kan göra för att höja din träning.
Visa hela svaret