Var försiktig med fisk från Östersjön och insjöar – Viss fisk från insjöar och Östersjön kan innehålla en del miljögifter, vilka tyvärr inte försvinner vid tillagningen. Därför bör du begränsa ditt intag av dessa fiskar, till exempel strömming och hälleflundra.
- På Livsmedelsverkets sidor finns mer information om vilka fiskar det gäller.
- Undvik rått kött, opastöriserad mjölk och viss fisk När du är gravid är det extra viktigt att du försöker undvika mat som kan innehålla parasiter och bakterier.
- Det gäller framförallt listeriabakterien och parasiten, som båda kan vara skadliga för det växande fostret.
Du bör avstå från detta när du är gravid:
- rått kött
- rå köttfärs
- opastöriserad mjölk
- ost som är gjord på opastöriserad mjölk
- gravat, torkat eller kallrökt kött, till exempel parmaskinka och salami
- rökt och gravad fisk i vakuumförpackning som har varit förpackad i mer än en vecka
- skivat smörgåspålägg, till exempel skinka och korv, som har varit förpackat i mer än en vecka
- kall färdigmat som patéer, sallader och röror som börjar närma sig utgångsdatum.
Vanliga hårdostar och mjukost i tub eller plastask går bra att äta. För att få uppdaterad information om vilka ostar du kan äta och vilka du bör undvika, kan du läsa mer på
Visa hela svaret
Contents
Är det farligt att inte äta gravid?
Bra mat när du är gravid När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter.
- Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.
- Du behöver inte äta för två Det är lätt att tro att du behöver äta för två när du är gravid, men så är det inte.
- Hur mycket extra mat som behövs beror på vad du vägde innan du blev gravid och hur viktökningen under graviditeten ser ut.
- Barnmorskan på barnmorskemottagningen eller en dietist kan ge råd om hur mycket som är lagom för dig.
Tänk på att det inte bara är energi du behöver mer av utan framför allt näring. Har du funderingar kring din livsstil eller är orolig för att du går upp mycket i vikt eller inte går upp tillräckligt, kan du tala med din barnmorska. Det är bra att berätta om du tidigare haft en för att få stöd under graviditeten.
i början av din graviditet behöver du inte oroa dig för att du får i dig för lite näring. Om besvären däremot håller i sig under längre tid bör du rådgöra med din barnmorska. Riktlinjer för varje trimester Graviditeten kan delas in i tre delar, eller trimestrar. För varje trimester ökar behovet av energi och näring.
Alla upplever graviditeten på olika sätt. Hur du mår kan ändras under graviditetens gång. En del är hungrigare i början, andra i slutet. Vissa mår så illa att de knappt får i sig något alls, medan någon annan bara är sugen på en enda sak under en period.
Första trimestern, alltså under de första 12 veckorna, behövs nästan inget extra alls. En frukt per dag täcker det ökade behovet.
Andra trimestern, mellan vecka 13 och 27, behövs lite mer, till exempel en frukt, en smörgås och ett glas mjölk eller osötad vitaminberikad havre- eller sojadryck extra varje dag.
Tredje och sista trimestern behövs ännu lite mer, motsvarande två mellanmål och en frukt extra varje dag. Ett bra mellanmål kan vara en smörgås med pålägg och ett glas mjölk, yoghurt eller vitaminberikad havre- eller sojadryck eller liknande. Det kan också vara en tallrik gröt eller müsli med bär eller frukt och mjölk eller berikad havre- eller sojadryck.
När du är gravid kanske du funderar lite extra över det du äter och undrar om maten innehåller allt som fostret behöver. Det kan vara bra att veta vad du behöver vara extra uppmärksam på.
Visa hela svaret
Vad ska man äta första trimestern?
Folsyra – Folsyra är ett B-vitamin som behövs för fostrets utveckling och mammans egen blodbildning under hela graviditeten. Folsyra är också viktigt att få i sig redan innan man blir gravid. Därför är det bra att tänka på att äta frukt, gröna grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkornsbröd om man planerar för en graviditet.400 mikrogram folsyra per dag rekommenderas ända fram till tolfte graviditetsveckan.
Visa hela svaret
När påverkas fostret av det man äter?
Foto: Colourbox Det som formar vår hälsa senare i livet är inte bara hur vi själva lever, eller hur vi hade det i barndomen, eller i moderlivet. Nej, redan hur våra föräldrar mådde och levde när vi blev till, kan bidra till att påverka vår hälsa. Peter M Nilsson, professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet, vill att det satsas brett på hälso- och livsstilsrådgivning för ungdomar och för dem som planerar att få barn.
- Det är väl känt att vi genom att leva hälsosamt minskar vår egen risk för att senare i livet drabbas av vanliga folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, fetma, diabetes typ 2 eller olika psykiska besvär.
- Epidemiologiska (register-) studier visar att det även finns samband mellan hur foster mår och vad de utsätts för i moderlivet, och hälsan långt upp i medelåldern.
För att minska risken för att fostret påverkas negativt, läggs idag mycket fokus på moderns livsstil efter det att graviditeten konstaterats, vilket vanligen sker 7-8 veckor efter befruktningen. Den blivande mamman får råd om vad hon kan äta och hur rökning, medicinering och att dricka alkohol påverkar. Peter M Nilsson, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Lunds universitet. Men, enligt Peter M Nilsson visar senare års forskning (nyligen sammanfattad i tre artiklar i the Lancet) att moderns livsstil framförallt spelar roll under den tidiga graviditeten, och även före och under själva befruktningen.
Forskarna har nu börjat diskutera så kallad perikonceptionell, omkring tiden för befruktning, hälsa hos kvinnor. Med detta begrepp menar man hälsopåverkan under sex månader före graviditet och fram till tionde graviditetsveckan då embryot utvecklats och den tidiga organutvecklingen normalt har skett, förklarar Peter M Nilsson.
– Det är mycket intressant att man kan visa att det som händer kvinnan redan innan befruktning sker kan påverka fostret senare. Många unga kvinnor har idag en mindre hälsosam livsstil och om denna kan förbättras genom rådgivning, utan att spä på oro och ångest, så kan bättre hälsovillkor skapas för även växande foster – morgondagens vuxna.
Visa hela svaret
Hur länge kan man gå utan att äta gravid?
Graviditetsillamående Det är vanligt att må illa när man är gravid. Det är också vanligt att kräkas. Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret. Fostret får ändå den näring det behöver. Det kan hjälpa att äta lite, men ofta. Till mellanmål kan det vara bra att äta något med kolhydrater. Några få kräks så mycket att det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Du kan behöva vård på sjukhus om du får extremt graviditetsillamående.
- Den här texten finns också på samt,
- Många är illamående vissa stunder, men en del mår illa hela tiden.
- Det är vanligt att illamåendet blir värre av vissa lukter.
- Det är även vanligt att kräkas, men illamåendet när du är gravid skiljer sig från en vanlig,
- När och var ska jag söka vård? De allra flesta som får gravidillamående behöver inte söka vård.
Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en, en eller en så snart det går om du inte får behålla någon mat eller går ner i vikt. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills mottagningen eller vårdcentralen öppnar. Många mottagningar kan du kontakta genom att,
Ta det lugnt och undvik stress. Ät något innan du stiger upp efter att du har sovit. Drick ordentligt med vätska, särskilt om du kräks ofta. Drick inte bara i samband med mat. Ät kokt mat utan starka kryddor. Ät lite men ofta. Undvik alltför fet mat. Ät något med kolhydrater till mellanmål, till exempel frukt eller smörgås.
Det finns inget läkemedel speciellt för graviditetsillamående, men det finns läkemedel som kan hjälpa. En del mår till exempel bättre av läkemedel mot åksjuka. När du är gravid ska du alltid vara försiktig med läkemedel. Prata med en läkare, barnmorska eller apotekspersonal.
Här kan du läsa mer om, En del mår bättre av, Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva vård på sjukhus. Du kan få näringslösning via dropp. Illamåendet brukar komma i början av graviditeten och för många går det över. Oftast går det över någon gång runt graviditetsvecka 20. Det är hormoner som gör att många gravida blir illamående.
Hur mycket hormonerna påverkar är olika från person till person. Det är vanligt med illamående om man väntar mer än ett barn. Andra saker kan också påverka illamåendet. Du mår ofta sämre om du är trött, stressad eller tom i magen. Det finns också andra komplikationer under graviditeten som kan ge illamående och kräkningar, till exempel,
Extremt graviditetsillamående Några få gravida får extremt graviditetsillamående. Det kan också kallas hyperemesis gravidarum. Vid extremt graviditetsillamående är du mycket illamående, ofta hela dagen. Du kan kräkas så mycket att du blir uttorkad. Det kan vara svårt att få i sig mat och dryck och du kan gå ner i vikt.
Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp. Det extrema illamåendet brukar bli bättre med tiden. Ofta lättar besvären runt graviditetsvecka 20. Men några mår illa hela graviditeten. Illamåendet och kräkningarna påverkar inte barnet negativt, men det kan vara väldigt jobbigt för dig som är gravid.
För en del kan besvären göra så att graviditeten känns som en plåga. Det kan kännas bättre att prata med någon om besvären, till exempel en barnmorska. Att vara närstående till någon med graviditetsillamående Som närstående kan du känna dig maktlös. Det kan vara svårt att förstå hur graviditetsillamående känns och hur det fungerar, vad som hjälper och inte.
Prata med den som är gravid och se vad du kan göra för att hjälpa till. Kristin Rohman, 1177.se, nationella redaktionen Anne-Charlotte Jonsson, samordningsbarnmorska, Mödrahälsovårdsenheten, Stockholm Emmali Anséus, 1177.se, nationella redaktionen : Graviditetsillamående
Visa hela svaret
Kan fostret dö i magen?
I Finland föds årligen ungefär tre dödfödda barn per tusen barn som föds levande. När ett foster dör i livmodern kallas det fosterdöd eller perinatal död. I Finland berörs årligen cirka 170 familjer av fosterdöd. Det uppskattas att i världen förekommer 7 000 fall av fosterdöd dagligen. När graviditeten inte slutar med att ett önskat, levande barn föds, utan i en mycket sorglig händelse, det vill säga att babyn dör i livmodern, upplever familjen en väldigt stor förlust.
Visa hela svaret
Kan barnet dö i magen om man inte äter?
Fakta om undernäring Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på flera sätt samtidigt. Många av de barn som riskerar att dö av undernäring visar inte några yttre tecken på näringsbrist. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framför allt hjärnan. Senast uppdaterad: 6 november 2020 Saamatou är sju månader och har just genomgått en hälsokontroll där personalen kunde konstatera att hon är undernärd. Tack vare den näringsbehandling hon får på hälsokliniken i Fada N’gourma i Burkina Faso kan hon tillfriskna. Hennes mamma Ramatou ger henne nötkrämen som har all den energi, de vitaminer och mineraler hon behöver för att bli starkare igen.
- Foto: UNICEF Näringsbrist innebär att barn inte växer som de ska, att de lättare blir sjuka och att deras mentala utveckling försämras.
- Immunförsvaret påverkas, vilket minskar motståndskraften mot de flesta infektionssjukdomar, som till exempel diarré, luftvägsinfektioner, mässling och malaria.
- Det innebär att vanliga sjukdomar snabbt kan bli livsfarliga.47 miljoner barn i världen är underviktiga och 144 miljoner är korta i växten på grund av otillräcklig eller näringsfattig kost.
Undernäring och andra former av näringsbrist är några av de största problemen som hotar barns liv. De står för 45 procent av alla dödsfall bland barn under fem år, vilket innebär cirka 2,4 miljoner barn varje år. (1) (2)
Visa hela svaret
Får man dricka Redbull gravid?
Lagar och regler – I dagsläget finns ingen lag om åldersgräns och energidryck. Däremot har dagligvaruhandeln själva utfärdat en rekommendation om åldersgräns på 15 år, Enligt gällande EU-regler ska drycker som innehåller mer än 150 mg koffein/liter märkas med texten “Hög koffeinhalt.
Visa hela svaret
Hur mycket Pepsi Max kan man dricka som gravid?
Coca-Cola | produktinformation| |Coca-Cola Sverige När koffein används som smaksättning bidrar det till den speciella smak som Coca-Cola har, den smak som människor över hela världen älskar. En 330 ml burk Coca-Cola innehåller 32 mg koffein. Energidrycker innehåller högre halter av koffein, en 250 ml burk energidryck innehåller vanligtvis omkring 80 mg koffein.
Många blir förvånade när de får veta att en burk Coca-Cola innehåller mycket mindre koffein än motsvarande mängd kaffe. Koffeinhalten i Coca-Cola är ungefär en tredjedel av den halt som finns i samma mängd bryggkaffe. Livsmedelsverket rekommenderar att koffeinintaget inte ska överskrida 300 mg/dag. I synnerhet avråds gravida kvinnor från att inta mer än 200 mg koffein per dag.
Koffein produceras naturligt i många växters blad och frön. Koffein är en populär ingrediens och finns därmed både som en naturlig ingrediens samt som syntetiskt koffein. Syntetiskt koffein innebär att det är likadant som, eller en kopia av, det som finns i naturen.
Visa hela svaret
Kan man få missfall av att kräkas?
Kvinnor som drabbas av illamående och kräkningar tidigt under graviditeten har en betydligt lägre risk för missfall jämfört med kvinnor utan sådana besvär, enligt en ny analys i Jama Internal Medicine. Det finns teorier om att illamående signalerar att graviditeten fortlöper som den ska.
- Den bilden får nytt stöd i form av en återanalys av en tidigare rapporterad studie om missfall.
- I analysen har man tittat närmare på 797 gravida kvinnor som upplevde illamående och kräkningar dagligen under en lägre period av graviditeten.
- Samtliga hade tidigare drabbats av ett till två missfall.
- Forskarna fann att mer än 57 procent av kvinnorna var illamående vid den åttonde graviditetsveckan.
Det kopplades till en minskad sannolikhet för missfall med 50 procent, jämfört med kvinnor utan liknande graviditetsbesvär. Bland kvinnor som var illamående och dessutom kräktes vid åttonde graviditetsveckan var sannolikheten för missfall ännu något lägre, 75 procent.
Resultaten justerades för flera livsstilsfaktorer, bland annat stress, rökning, alkohol och utbildningsnivå. Inga absoluta tal redovisades på ett tillgängligt sätt i studien. De amerikanska forskarna bakom studien drar slutsaten att illamående är ett tecken på en hälsosam graviditet. Mekanismen bakom fenomenet är däremot okänd, men forskarna tror att produktionen av hormoner har en central roll.
Under graviditeten tar moderkakan över bildningen av flera graviditetshormon vilket innebär att kroppens hormonproduktion går ned, och det kan möjligen orsaka symtom på illamående. Kvinnorna var 29 år i snitt och deras graviditet bekräftades med ett urinprov.
Under första trimestern gjorde de dagliga anteckningar om eventuellt illamående och hur ofta de drabbades av kräkningar. Under andra och tredje trimestern fick kvinnorna besvara enkäter om symtom på illamående. Den randomiserade multicenterstudien som låg till grund för analysen pågick mellan 2007 och 2011.
I studien undersöktes om kvinnors användning av aspirin påverkade risken för missfall. Läs mer i abstract: ■ Stefanie N.Hinkle med flera. Association of Nausea and Vomiting During Pregnancy With Pregnancy LossA Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial.
Visa hela svaret
När börjar man gå upp i vikt under graviditeten?
Alla som är gravida får väga och mäta sig vid sitt första besök på barnmorskemottagningen. Vid ett BMI som är högre än 30 rekommenderas en viktuppgång på 5–9 kg under graviditeten. Vid BMI 25–29,9 rekommenderas en viktuppgång på 7–11,5 kg. Om du väntar tvillingar bör du gå upp något mer.
Visa hela svaret
Får fostret den näring den behöver?
En liten tröst är att du som är gravid inte behöver oroa dig för bebisen när du mår illa eller kräks. Fostret är alltid skyddat och får precis den näring och miljö som det behöver.
Visa hela svaret
Kan man gå ner i vikt när man är gravid?
Påverkas negativt – – Det mesta som vi arbetar med inom förlossning och graviditet påverkas negativt om mamman är fet. Risken att föda för tidigt är trefaldigt högre för feta kvinnor. För blodtryckssjukdomarna och havandeskapsförgiftning har kvinnor i den kategorin med högst BMI en femfaldig ökning jämfört med normalviktiga, så det är stora riskökningar, säger Olof Stephansson.
Det skiljer sig något mellan mödravården i olika landsting, men för kvinnor med BMI över 30 sätts extra åtgärder in i form av exempelvis diabeteskontroller, besök hos nutritionist och extra blodtrycksmätningar. När graviditeten redan är ett faktum är det enligt Olof Stephansson inte rätt läge för kvinnan att försöka gå ner i vikt.
– Vi vet inte om det är säkert ur hälsosynpunkt att gå ner i vikt under graviditeten. Det finns inte tillräckligt med studier på det än. För den stora andelen feta och överviktiga handlar det i stället om att hjälpa dem att hitta motivationen för att göra livsstilsförändringar innan de blir med barn, eller mellan två graviditeter, säger Olof Stephansson.
- Hur mycket en kvinna går upp i vikt under graviditeten varierar mycket.
- Ju tyngre kvinnan är från början, desto mindre viktuppgång är önskvärt ur medicinsk synpunkt.
- Sedan i höstas befinner sig Olof Stephansson som gästforskare på University of California, Berkeley i Kalifornien.
- Där forskar han tillsammans med kollegor på viktuppgång hos gravida.
De har dels data om gravida kvinnor i USA, där problemen med obesitas är mer utbrett än i Sverige, dels ett material från 175 000 graviditeter i Stockholmsområdet och Gotland. – Vi ska analysera hur alla de här riskerna påverkas av viktuppgången och hur det ser ut för olika BMI-grupper.
Visa hela svaret
Kan man äta Mcdonalds när man är gravid?
Ja du kan äta smältost med cheddar som används på hamburgare. Smältost går bra att äta när du är gravid.
Visa hela svaret