Är Nässelutslag Farligt Under Graviditet?

Är Nässelutslag Farligt Under Graviditet
Är det farligt att få nässelutslag när man är gravid? – Om du får nässelutslag när du är gravid, behöver det inte vara farligt för varken dig eller fostret.1 Man kan få nässelutslag under graviditeten, men då kan man även få en särskild typ av nässelutslag som kallas för PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy).1 Sannolikheten att drabbas av utbrott av kroniska nässelutslag är lägre när man är gravid 2, och patienter med nässelutslag som blir gravida märker ofta en lindring av symtomen,1 PUPPP är en form av nässelutslag under graviditeten som kännetecknas av kliande utslag som börjar på magen och kan sprida sig till armar och ben.

PUPPP förekommer vanligtvis under den tredje trimestern och oftast under den första graviditeten.1 Den här typen av nässelutslag uppstår vid 1 av 160 graviditeter 2 och är ännu vanligare vid tvilling-/trillinggraviditeter och hos överviktiga.1 Det är ytterst sällsynt att få PUPPP under följande graviditeter.2 De huvudsakliga orsakerna till att man får PUPPP är att huden på magen sträcks ut, i kombination med de ökande nivåerna av östrogen och progesteron som produceras i stora mängder under graviditeten.2 PUPPP försvinner inom loppet av 1 till 3 veckor efter födseln och medför inga risker för vare sig modern eller fostret.1 I och med att utslagen vanligen är ofarliga och försvinner efter födseln krävs det ingen behandling.

Men eftersom utslagen kliar och kan vara obehagliga för kvinnan finns det behandlingar som kan lindra symtomen, Du kan i samråd med din läkare ordineras kortikosteroider eller antihistaminer som båda är exempel på behandlingsmetoder för PUPPP.3
Visa hela svaret

När ska man söka vård för nässelutslag?

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer: Du får nässelutslag ofta eller flera gånger. Dina nässelutslag försvinner inte inom en vecka. Du tror att nässelutslagen beror på någon allergi.
Visa hela svaret

Vad kan utlösa nässelutslag?

Symptom – Nässelfeber visar sig som en eller fler upphöjda utslag, som resultat av att ämnet histamin frigörs i kroppen och orsakar en lokal inflammation (svullnad, klåda, rodnad). Det varierar i form, från ett litet enstaka utslag till ett stort sammanhängande område.

 • Utslagen kan snabbt ändra utseende och plats utan att lämna några märken när de försvinner.
 • I sällsynta fall kan utslagen bli till en allvarlig allergisk reaktion, men de försvinner oftast av sig själv.
 • Nässelfeber har många olika orsaker, inklusive infektion, överkänslighet mot vissa mediciner eller livsmedel, insektsbett, kyla, värme, tryck eller kontakt med giftiga ämnen i vissa växter.

I många fall är den direkta orsaken till utslagen hos vuxna oklar, trots undersökningar. Dermografism/skrivutrikaria När du skrapar lätt på huden visar sig en röd eller vit linje, och det består i ungefär en timme. Gnid eller skrapa inte huden och bär inte tätt åtsittande kläder, eftersom det kan förvärra situationen.

 • Ansträngnings-/kolinerg urtikaria Utslag kan uppstå när kroppstemperaturen ökar genom fysisk ansträngning, feber, varma bad och stress.
 • Mottagligheten för denna typ av utslag varar för det mesta i några år och försvinner sedan.
 • Öldurtikaria Denna typ av nässelfeber utlöses av kallt och blåsigt väder och är ofta begränsat till ansikte och händer, vilka kan svullna och bli röda.

Om symptom uppstår, drick inte iskallt vatten, ät inte kalla saker och bada inte i kallvatten. Ljusurtikaria Ljusutlöst urtikaria drabbar främst personer mellan 20 och 40 år. Några få minuter i direkt solsken kan få huden att klia och bli röd. Ljuskänslighet kan associeras med vissa läkemedel.

 • Ett test av känsligheten för UV-ljus kan ge värdefull information.
 • Tryckurtikaria Dessa utslag visar sig i huvudsak på händer, fötter och sätesmuskler.
 • Lder I barndomen utlöses vanligtvis nässelfeber av en infektion (virus, streptokocker, körtelfeber) eller vissa livsmedel så som ägg, nötter, fisk och mjöl.

Nässelfeber hos vuxna kan utlösas av läkemedel så som penicillin, svavel, aspirin, kodein, B-vitaminer eller röntgenundersökningar. Följande maträtter har kunnat kopplas till en reaktion: jordgubbar, skaldjur, tonfisk, ädelost, nötter, soja, kiwi och en kombination av skaldjur och vin.
Visa hela svaret

Hur ser Corona utslag ut?

Utslag – Du kan drabbas av utslag på kroppen i samband med infektioner, allergiska reaktioner samt vid olika läkemedelsbehandlingar. Utslag kan också vara ett symptom vid corona, Hudutslagen kan uppstå hos både barn och vuxna som ett första eller enda tecken vid corona-infektion.

De kan även dyka upp några dagar till veckor efter att du har insjuknat med andra besvär. Utslagen kan uppstå på olika delar av kroppen, till exempel i ansikte, på mage, bröst, händer, armar, fötter och tår. De kan också variera i utseende med nässel- och värmeutslag, blåsor och utslag som liknar vattkoppor,

Har du inga andra symptom kan dina hudutslag lätt misstas för ett annat tillstånd. Exempel på olika typer av utslag som kan uppstå vid corona:

nässelutslag eller urtikaria – ljusröda eller hudfärgade, upphöjda och kliande utslag, enstaka eller i grupper, kan blossa upp snabbt och ändra form eller flytta sig makulopapulösa utslag – flera millimeterstora, lätt upphöjda eller knottriga små röda prickar papulovesikulära utslag – en blandning av både upphöjda utslag och blåsor fyllda med klar vätska livedo reticularis – nätliknande, marmorerade, röda till blålila utslag

petekier – millimeterstora rödlila blödningar under huden, bleknar inte vid tryck.
Visa hela svaret

Varför kommer nässelutslag på kvällen?

Då är ändå nässelutslag en av de vanligaste hudsjukdomarna och kännetecknas av röda, flammande utslag. En del av stressen beror på att det ofta är osäkert vad som orsakar utslagen, men möjliga utlösande faktorer kan vara kyla, värme, skav från kläder eller träning.
Visa hela svaret

Är nässelutslag farliga?

Är det farligt med nässelutslag? – Nässelutslag är vanligtvis inte farliga i sig eftersom utslagen uppträder på begränsade områden i det yttersta hudlagret. Men nässelutslag och angioödem kan vara symtom på så kallad anafylaxi, en allvarlig allergisk reaktion, eller en bakomliggande sjukdom.1 Detta är dock sällsynt, och vanligen försvinner utslagen inom loppet av 24 timmar.

 • Du får våldsamma utbrott av utslag som snabbt blir större och kliar kraftigt.
 • Utslagen håller i sig i mer än 24 timmar.
 • Du får svårt att andas.
 • Du får svullnad i ögon eller mun/svalg.
 • Du eller ditt barn får en allergisk reaktion.

Trots att nässelutslag sällan är farliga, har sjukdomen ofta stor inverkan på livskvaliteten. Man kan bland annat känna sig stressad och ha social ångest som förknippas med ovissheten om och när utslagen bryter ut. Man har visat att patienter med kroniska nässelutslag upplever att deras livskvalitet påverkas i lika hög grad som patienter med kranskärlssjukdom i väntan på operation.3
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Länge Tappar Man Hår Efter Graviditet?

Hur vet man om det är nässelutslag?

Nässelutslag – råd och lindring | Kronans Apotek Både barn och vuxna kan få besvär med nässelutslag, som också kallas urtikaria. Det är utslag på kroppen som oftast kliar och är röda eller är samma färg som huden. Utslagen är ofta upphöjda och kan sitta utspritt som enstaka prickar eller flera på ett sammanhängande område.
Visa hela svaret

Hur ser ett nässelutslag ut?

Orsaker till nässelutslag – Nässelutslag kan komma av många olika orsaker och i många fall är det inte tydligt vad som utlöste reaktionen. Orsaker till nässelutslag kan vara:

Mat. Många olika sorters mat kan trigga nässelutslag hos de som har en överkänslighet, som skaldjur, fisk, jordnötter, nötter, soja, ägg och mjölk, Läkemedel. Det finns flera olika läkemedel som kan trigga nässelutslag hos känsliga. Vanliga exempel är läkemedel mot smärta och värk, vissa antibiotika och vissa blodtrycksmediciner. Luftburna allergener. Allergiframkallande ämnen i luften kan trigga nässelutslag, till exempel gräspollen, Då kan nässelutslagen komma samtidigt som andra symtom från luftvägarna. Miljöfaktorer. Sol, köld ( köldallergi ), tryck mot huden, kroppsansträngning är andra exempel på vad som kan framkalla nässelutslag. Sjukdomar. Både nässelutslag och angioödem kan komma som en reaktion på blodtransfusioner eller infektioner orsakade av bakterier eller virus. Stress. Utslagen kan också komma av psykiska orsaker, till exempel kan nässelutslag bero på stress. Droganvändning. Många droger ger upphov till muntorrhet.

Nässelutslag börjar ofta med klåda som kan kännas intensiv och brännande. Utslagen som följer brukar sitta på överkroppen och på armar och ben. Utseendet kan variera, och kan utslagen kännetecknas av att de är:

ljust röda eller vitaktiga mot ljus hud. På mörkare hud har de samma färg som huden eller aningen blekare, särskilt mot mitten kliande, från mild till intensiv klåda flyktiga, kan snabbt ändra form och plats. De kommer och går utan att lämna märken efter sig varierande i storlek – kan vara små som ärtor eller stora som en mattallrik.

Nässelutslag kan också komma samtidigt som en reaktion som heter angioödem. Angioödem är en reaktion i djupare lager i huden som kännetecknas av:

Svullnad och hudrodnad, särskilt runt ögon, läppar och på kinderna Värme i de påverkade områdena

I vissa fall kan nässelutslag som snabbt breder ut sig vara en del av en kraftfull allergisk reaktion som heter anafylaxi, Då är det viktigt att snabbt få vård för att stoppa reaktionen. Läs mer under “När bör jag söka vård”. Nässelutslag hos barn kan ofta bero på virusinfektioner.

Barn som har matallergi och är överkänsliga mot vissa livsmedel kan reagera med nässelutslag om de får i sig det som de inte tål. Exempel på livsmedel som kan trigga nässelutslag hos barn är ägg, nötter och livsmedel som innehåller mjölk. Barn som haft nässelutslag får det ofta igen. Om du drabbas av nässelutslag vid upprepade tillfällen kan det vara bra att skriva ner när utslagen kommer, och vad du tror kan ha varit orsaken.

Kanske kan du efterhand se ett mönster, och försöka att undvika det som triggar utslagen. När nässelutslag uppstår kan du lindra besvären genom att prova något av följande:

Lindra klåda med receptfria tabletter som innehåller antihistamin. Om det är ett barn som drabbats kan du höra med personalen på apoteket vilka tabletter som kan användas av barn. Smörj in utslagen med kylbalsam eller duscha svalt om det känns skönt.

Visa hela svaret

Är nässelutslag smittsamma?

Viktigt att veta om nässelutslag hos barn | Fakta & råd Nässelutslag (urtikaria) är en intensivt kliande hudreaktion som beror på att substansen histamin frisätts i huden och orsakar klåda. Nässelutslag är vanligt hos barn i alla åldrar och visar sig som upphöjda kliande utslag. Utslagen går ofta över av sig själva men klådan kan lindras med salvor eller läkemedel.

Intensiv, brännande klåda, därefter upphöjda utslag som kan vara små eller utbredda och som kan komma och gå, vanligtvis på överkroppen, armar, eller ben. Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom. Går över av sig självt, men klådan kan lindras med hydrokortison och antihistamin. Andra läkemedel kan krävas vid akuta allergier eller kroniska nässelutslag. Helt okej om barnet orkar delta, men barnet kan behöva vara hemma tills den mest intensiva klådan lägger sig och orsaken till utslagen har utretts.

• Erfarna barnsjuksköterskor och barnläkare• Öppet 07-22 / 07-21• Kostnadsfritt och inom minuter• Omtyckt av över hundratusen småbarnsföräldrar• Betyg i App Store: 4.98/5

Nässelutslag visar sig som upphöjda och ljusröda, eller hudfärgade, utslag Nässelutslag hos barn är vanligt. Det första tecknet på nässelutslag brukar vara att det plötsligt börjar klia, innan det ens syns något utslag. kan vara kraftig och kännas som det bränner. Typiskt för nässelutslagen är att de:

Är upphöjda från hudenÄr ljusröda eller har samma färg som huden och ofta blekare i mittenVarierar i storlek och form Snabbt ändrar både form och placering på kroppen

Nässelutslag kan innebära några få centimeterstora utslag eller att stora områden på huden drabbas. Vanligast är att de uppstår på bål, armar och ben. Hudrodnaden är ofta svårare att se på mörkare hud. Utslagen kan försvinna för att sedan uppstå någon annanstans på kroppen.

Det är vanligt att de kommer och går under någon vecka. Till slut försvinner de av sig själva, utan att lämna märken. Detta tar några dagar eller någon vecka, men de kan uppstå igen vid ett senare tillfälle. Barn kan få nässelutslag flera gånger och av olika anledningar. En ovanligare form av nässelutslag, så kallade kroniska nässelutslag, innebär att utslagen inte går över på flera veckor eller till och med månader.

Dessa utslag kan behöva läkarvård men har också god prognos. Nässelutslag uppstår när ämnet histamin släpps ut i kroppen och gör att det kliar. Orsakerna till nässelutslag genom att histamin släpps ut kan delas in i följande tre typer:

Icke-allergiska nässelutslag, som kan vara en reaktion på till exempel en virusinfektion, ett läkemedel som acetylsalicylsyra, eller något bär. Exempelvis är jordgubbar ett vanligt födoämne som kan ge icke-allergiska reaktioner. Allergiska nässelutslag, som kan bero på allergi mot till exempel vissa födoämnen. Hos små barn är vanliga orsaker till allergiska nässelutslag mjölk- och äggallergi. Hos barn i skolåldern är det vanligast med nöt- och jordnötsallergi. Fysikaliska nässelutslag, som kan orsakas av tryck, exempelvis åtsittande kläder, värme och kyla eller kroppsansträngning och solljus. Det är dock mer ovanligt.

You might be interested:  När Går Illamåendet Över Vid Graviditet?

Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Det kan vara svårt att hitta någon tydlig orsak till nässelutslag. En utredning kan behövas för att undersöka orsaken till nässelutslagen, särskilt vid återkommande besvär eller kroniska utslag som inte går över av sig själva.

Nässelutslag är ofta flyktigare än sådana som uppstår av exempelvis eller infektioner. Om du som förälder är osäker på om det är nässelutslag ditt barn har kan du klicka här för att läsa om andra, Ofta behöver du inte söka vård för ett enstaka nässelutslag hos ditt barn som försvinner av sig självt. Det är mindre akut att behandla icke-allergiska nässelutslag än de som uppstår till följd av en allergi.

Du bör söka vård:

Om ditt barn har fått nässelutslag mer än en gång.Om ditt barn fortsatt har nässelutslag i mer än en vecka.Om du misstänker att ditt barn har en allergi.Om utslagen snabbt breder ut sig.Om klådan är mycket besvärlig.

Digital vård – vad kan Knodd hjälpa till med? Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.Du bör söka fysisk akutvård:

Om ditt barn har svårt att andas, är väldigt trött och slött.Om läpparna, tungan och svalget svullnar. Om klådan är intensiv i hårbotten och börjar sprida sig till ansiktet, näsan, munnen, handflatorna och fotsulorna.Om ditt barn har ätit något som du vet att barnet är allergiskt mot, och får en kraftig reaktion.

Ofta behöver inte nässelutslag behandlas, utan de går över av sig själva. Om de kliar mycket kan dock receptfri hydrokortisonkräm eller antihistamin i oral lösning vara skönt för att lindra klådan och få utslagen att lägga sig. Tala med personal på apoteket om hydrokortison kan vara lämpligt för ditt barn och rådfråga alltid en sjuksköterska eller läkare innan du ger någon form av läkemedel med antihistamin till ditt barn.

En kall dusch eller att hålla den drabbade huden under kallt, rinnande vattenAtt smörja med kylbalsam som finns receptfritt på apotekAtt undvika ämnen som kan irritera barnets hud, eftersom den blir särskilt känslig efter utslagen

Utöver antihistamin eller kortisonsalva kan svårare utslag och allergier behöva behandlas med adrenalin i form av en spruta vid allvarligare utslag. I dessa fall kan läkare skriva ut recept för adrenalinspruta så att ni kan ha den nära till hands när det behövs.

 • Det samma gäller om ditt barn exempelvis har haft nässelutslag i ansiktet och läkaren rådger dig att ha läkemedel hemma att använda enligt ordination vid behov.
 • Följ alltid läkarens ordination om ditt barn har haft tidigare utslag och ni har fått läkemedel att ha hemma vid behov.
 • Nässelutslag smittar inte.

Ett barn med nässelutslag får ofta besvärande klåda som kan påverka barnets möjlighet att delta i förskolans aktiviteter. Dessutom bör barnet undvika ämnen som irriterar huden. Det bästa för barnet är att stanna hemma tills kliandet minskar och att utslagen är nedsatta.

 • Här finns lite tips om och här om.
 • Ofta försvinner det mesta av utslagen snabbt.
 • Dock brukar besvären komma och gå under den närmaste veckan.
 • Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid.
 • Barn kan få nässelutslag fler än en gång.
 • Nässelutslag är små eller stora utslag som kliar.

Utslagen är vanliga hos barn och uppstår ofta i ansiktet och på armar och ben. Det börjar klia intensivt, och därefter uppstår utslagen. Hos spädbarn fram till skolåldern är det vanligt med allergiska nässelutslag, exempelvis vid mjölk-, ägg- eller nötallergi.

Man kan också få icke-allergiska nässelutslag, såsom vid en virusinfektion eller till följd av en reaktion mot acetylsalicylsyra eller jordgubbar. Nässelutslag är inte smittsamma och de försvinner oftast efter några dagar utan att lämna märken på huden. Nässelutslag hos barn orsakas vanligen av infektioner, ofta luftvägsinfektioner, eller av vissa livsmedel eller läkemedel som inte har med allergi att göra.

Barn kan även få nässelutslag av mot viss mat, till exempel ägg, skaldjur, nötter eller av getingar eller bin. Fysikaliska nässelutslag är mer ovanliga och kan orsakas av åtsittande kläder, kyla, värme, kroppsansträngning och starkt solljus. Beroende på vilken typ av nässelutslag som ditt barn drabbats av kan utslagen vara kvar olika lång tid, men de smittar inte.

Erfarna barnsjuksköterskor och barnläkare via videosamtalÖppet 07-22 / 07-21Kostnadsfritt och inom minuterOmtyckt av över hundratusen svenska småbarnsföräldrarBetyg i App Store: 4.98/5

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

Alltid kostnadsfritt All vårdpersonal har lång erfarenhet av barnsjukvård

: Viktigt att veta om nässelutslag hos barn | Fakta & råd
Visa hela svaret

Kan man få nässelutslag av stress?

Orsaker till nässelutslag – Urtikaria eller nässelutslag hos barn eller dig som vuxen kan ha många olika förklaringar. Besvären kan vara antingen allergiska eller icke-allergiska. Oavsett vad som orsakar utslagen reagerar mastcellerna i huden genom att släppa ut bland annat histamin som orsakar svullnad, rodnad och klåda.

Utslagen kan uppstå vid direktkontakt med hudirriterande ämnen eller vara en reaktion på något du har ätit eller druckit. Infektioner och läkemedel kan också orsaka nässelutslag. Du kan även få stressutslag, värmeutslag och utslag i samband med kyla eller solljus. I ungefär hälften av fallen uppstår nässelutslag utan någon tydlig orsak.

Nässelutslag, nässelfeber eller akuturtikaria hos barn beror oftast på virusinfektioner – utslagen är särskilt vanliga i samband med förkylningar men kan även förekomma vid exempelvis covid-19, Utslagen kan också vara en reaktion på födoämnen som ägg, mjölkprotein, fisk och nötter.

infektioner – exempelvis luftvägsinfektioner och urinvägsinfektioner födoämnen eller födoämnesallergi – som nötter, fisk, skaldjur, jordgubbar, ost och alkohol kontaktallergi – ibland kan det uppstå en allergisk reaktion om din hud kommer i kontakt med exempelvis latex eller nickel yttre faktorer – utslag kan till exempel bero på kyla eller värme, solljus, tryck, vatten och ansträngning läkemedel – vissa får utslag av exempelvis antibiotika eller antiinflammatoriska läkemedel psykisk påverkan – nässelutslag kan ibland utlösas av exempelvis stress eller ångest allvarliga sjukdomstillstånd – nässelutslag kan vara en sekundär reaktion vid autoimmuna sjukdomar eller olika maligna tillstånd.

Visa hela svaret

Hur ser Stressutslag ut?

Eksem, allergier och nässelutslag – Eksem och allergier är vanliga orsaker till olika hudreaktioner. De har ofta kopplingar till varandra – olika allergen kan till exempel leda till eller förvärra eksem. Eksem innebär att hudens yttersta lager är inflammerat och har skadats av till exempel uttorkning eller allergiframkallande ämnen.

Eksem Eksem kännetecknas av röda, kliande och fjällande utslag på kroppen. Vätskefyllda blåsor förekommer också. Besvären kan vara allergiska eller icke-allergiska. Du kan till exempel få kontakteksem om du är överkänslig mot ämnen som nickel, krom eller latex. Atopiskt eksem är vanligt hos barn och unga. Små barn kan få blöjeksem eller blöjutslag. Seborroiska eksem som mjälleksem eller skorv kan uppstå där det finns många talgkörtlar i huden. Eksem behandlas främst med mjukgörande salva och ibland kortisonsalva. Är Nässelutslag Farligt Under Graviditet Bild på kontakteksem ©DermNet New Zealand med tillstånd. Allergier Allergier som orsakar utslag och klåda beror oftast på födoämnesallergi eller kontaktallergi. Födoämnesallergi kan även orsaka exempelvis svullnad i läppar och hals eller illamående, magsmärtor och diarré, Besvären kan lindras med olika läkemedel, men det är viktigast att försöka undvika allergiframkallande ämnen. Nässelutslag Upphöjda, kliande, hudfärgade eller ljusröda utslag som kommer plötsligt. Den här typen av hudutslag kan till exempel vara värmeutslag eller en reaktion på kyla eller stress, Du kan även få utslag av läkemedel eller olika födoämnen som exempelvis fisk eller nötter. Utslag hos barn beror ofta på virusinfektioner. Nässelutslag brukar försvinna av sig själva, men vid långvariga besvär kan du behöva läkemedelsbehandling.

You might be interested:  Vilka Blodprover Tas Vid Graviditet?

Är Nässelutslag Farligt Under Graviditet Bild på Nässelutslag ©DermNet New Zealand med tillstånd.
Visa hela svaret

Kan man få feber av nässelutslag?

Till läkare – Vid besvärlig klåda svullnad kring ögonen, i ansiktet, andningssvårigheter, feber, kallsvettighet eller allmänpåverkan ska barnet akut bedömas av läkare för ställningstagande till behandling med adrenalin, kortison och antihistamin. Utredning av urtikaria hos barn visar sällan någon orsak.
Visa hela svaret

Hur fort kommer nässelutslag?

Symptom vid nässelutslag (urtikaria) – Nässelutslag ger upphöjda, bleka och kliande med rodnad runt om. De kan uppstå både som små, enstaka utslag till stora, sammansatta områden på huden. Typiskt för nässelutslag är att de uppstår snabbt och sedan går tillbaka på några timmar. Ofta försvinner de helt inom ett dygn utan att lämna spår efter sig.
Visa hela svaret

Måste man behandla nässelutslag?

Behandling vid nässelutslag – Vid lindriga eller måttliga nässelutslag behövs sällan någon behandling, utan utslagen försvinner av sig själva. Receptfria tabletter som innehåller antihistamin kan lindra besvären. Om det finns en tydlig orsak till utslagen är det en viktig del av behandlingen att undvika det som utlöste reaktionen.

Du har fått nässelutslag vid flera tillfällen. Utslagen har inte försvunnit inom en vecka. Du misstänker att utslagen kan bero på allergi. Utslagen sprider sig mycket snabbt och ger en besvärande klåda som inte går över med receptfria antihistamin-tabletter. Kontakta vården för rådgivning och bedömning.

Sök vård akut genom att ringa 112 om du får nässelutslag i kombination med andra symtom som:

att du blir svullen i halsen eller på tungan att du får svårigheter att andas att du känner dig mycket sjuk att du känner dig väldigt trött och slö

Visa hela svaret

Hur snabbt uppstår nässelutslag?

Symptom vid nässelutslag (urtikaria) – Nässelutslag ger upphöjda, bleka och kliande med rodnad runt om. De kan uppstå både som små, enstaka utslag till stora, sammansatta områden på huden. Typiskt för nässelutslag är att de uppstår snabbt och sedan går tillbaka på några timmar. Ofta försvinner de helt inom ett dygn utan att lämna spår efter sig.
Visa hela svaret

Hur snabbt uppkommer nässelutslag?

Vanliga symtom vid anafylaxi är: –

Andningsbesvär Buksmärta med magkramper Diarré Hackhosta Heshet Illamående Kraftig rinnsnuva Kräkningar Nässelutslag Svullnad och klåda i handflator, fotsulor och hårbotten.

Även symtom från hjärt-kärlsystemet med blodtrycksfall och svimning uppstår oftast. Man kan ofta se tecken på hjärnpåverkan med oro, rastlöshet, kraftig trötthet, förvirring och känsla av katastrof. Nässelutslag och svullnader förekommer hos 90 % vid anafylaxi, medan barn är mer benägna att utveckla andningssvårigheter än blodtrycksfall och kardiovaskulär chock.

 • Symtomen vid anafylaxi uppkommer efter minuter upp till några timmar efter exponering för ämnet.
 • Risken för svår reaktion är större om symtomen kommer snabbt.
 • Utlösande orsaker är oftast allergiska men kan också vara icke-allergiska.
 • Födoämnen är den vanligaste orsaken till anafylaxi bland barn och unga vuxna.

Av barn som sökt vård på grund av anafylaxi i Stockholm orsakades 92 % av födoämnen. Reaktioner mot jordnötter och nötter var vanligast, följt av ägg och mjölk. Bland nötter var cashewnötter vanligast. För vuxna är däremot födoämnen, insektsstick och läkemedel alla lika vanliga orsaker.

 • Fler än 170 födoämnen har rapporterats orsaka IgE-medierade reaktioner, men mjölk, ägg, soja, vete, jordnötter och nötter är de vanligaste.
 • Är den vanligaste orsaken till anafylaxi med dödlig utgång i Sverige.
 • Personer som haft anafylaxi av geting- eller bistick ska utredas och erbjudas allergenspecifik immunoterapi om IgE-medierad allergi kan fastställas.

Riktlinjerna för anafylaxi från Svenska Föreningen För Allergologi (SFFA) erbjuder vägledning kring när och hur utredning ska ske. Läkemedel orsakar oftast allergiska reaktioner genom att binda sig till kroppsegna proteiner. Anafylaxi orsakas i första hand av dextran, allergenextrakt för immunoterapi, antikroppar mot reumatoid artrit (infliximab), cytostatika, röntgenkontrastmedel, NSAID, immunoglobulin, narkosmedel, vaccin mot difteri/stelkramp och penicilliner.

 1. Det är viktigt att sjukvården kan diagnosticera penicillinallergi korrekt.
 2. Svenska Föreningen För Allergologis anafylaxidokument har riktlinjer för utredning.
 3. Mer sällsynta orsaker till anafylaxi är latex, sädesvätska, pälsdjur, pollen, svart henna, härdplast och kemikalier.
 4. Och exempel på orsaker till icke-allergisk anafylaxi är ansträngning, exponering för kallt vatten och värme.

Anafylaxi kan även uppkomma vid fysisk ansträngning i samband med intag av ett visst födoämne. Den viktigaste åtgärden är att så snabbt som möjligt ge adrenalin mitt på utsidan av låret. Vanligast är att använda adrenalinpennor. Barn som har risk för anafylaxi ska alltid ha adrenalinpenna med sig eller i närheten.

 • Det är viktigt att den som har fått en adrenalinpenna också övar med den (för små barn får föräldern till det allergiska barnet öva på sig själv).
 • Vid är det viktigt att ge luftrörsvidgande medicin.
 • Antihistamintabletter lindrar klåda och nässelutslag, effekten kommer efter trettio-sextio minuter.
 • Ortison har ingen akut effekt, för både tabletter och injektioner tar det cirka två timmar innan verkan kommer.

Att skyndsamt identifiera patienter med uppseglande anafylaxi är av yttersta vikt för rätt omhändertagande och för att få rätt farmakologisk behandling.
Visa hela svaret

Hur fort går en allergisk reaktion över?

Allergisk reaktion – vad händer i kroppen vid allergi? 1. Den snabba reaktionen sker inom ett par minuter från det att din kropp har stött på det du är allergisk mot och utlöses av att särskilda allergiceller (mastceller) aktiveras och släpper ut en rad substanser som ger upphov till symtom som nysningar, klåda i ögon och näsa samt rinnsnuva.

Den mest kända substansen som frisätts är histamin. Reaktionen är startskottet för en kaskad av händelser och ger upphov till att andra celler som förvärrar inflammation rekryteras till området.2. Den första fasen triggar således igång inflödet och aktivering av andra inflammatoriska celler, vilket leder till en andra våg av symtom.

I detta skede svullnar vävnaden i näsan och blir inflammerad. Nästäppa och rinnsnuva är därmed ett faktum. : Allergisk reaktion – vad händer i kroppen vid allergi?
Visa hela svaret