Infektion – Blödningar under graviditeten kan bero på en infektion i slidan eller livmodertappen. Oftast har man då också tidigare märkt av en missfärgad eller illaluktande flytning från slidan. Det brukar inte påverka graviditeten. Prata med en barnmorska om besvären inte går över.
Visa hela svaret
Contents
Är det vanligt att blöda i tidig graviditet?
Blödning i tidig graviditet förekommer ofta utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.15-20 procent av alla graviditeter blir missfall.
Visa hela svaret
Hur mycket är normalt att blöda under graviditet?
Det är mycket vanligt att det kommer en liten blödning, både tidigt och sent i graviditeten. I början kan det handla om att kroppen håller på att ställa om till att vara gravid, och under hela graviditeten har du lättare att blöda på grund av den ökade blodgenomströmningen i livmodertappen.
I de allra flesta fall är blödningen ofarlig och går över av sig själv. Det kan finnas många orsaker bakom blödningar tidigt i graviditeten. En liten nidationsblödning kan till exempel ha uppstått innan du ens visste att du var gravid, i samband med att det befruktade ägget fäste sig i livmodern. Det kan också handla om en genombrottsblödning som sker när kroppen inte riktigt hängt med och insett att det är paus på mensen.
Ofta vet man inte vad blödningen beror på och den går över av sig själv utan att ge några men.
Visa hela svaret
Kan man blöda lite trots gravid?
När ägget fäster – Det kan blöda lite när det befruktade ägget fäster i livmodern. Blödningen kallas implantationsblödning eller nidblödning. Den kan komma någon gång mellan graviditetsvecka två och tre. Kanske vet du inte ens om att du är gravid. Blödningen brukar sluta av sig själv. Den brukar inte påverka graviditeten.
Visa hela svaret
Hur ser en blödning ut vid missfall?
Missfall
- Du är här:
Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Fostret stöts ut ur livmodern innan det har växt färdigt. Missfall är vanligt. De flesta missfall sker tidigt i graviditeten. Det betyder oftast inte att det är något fel på ens kropp. Ett missfall minskar inte möjligheten att bli gravid igen.
- Det blöder från slidan. Ofta är blödningen kraftigare än en mens. Blödningen kan bland annat innehålla slem, tunn vätska och blodklumpar. Hur blödningen ser ut beror på hur långt in i graviditeten missfallet kommer.
- Det gör ont i magen eller underlivet, ungefär som kraftig mensvärk.
Du kan blöda längre tid än när du har mens. Det är vanligt att blöda i en till två veckor, men en del blöder i upp till fyra veckor. Ont i magen och blödningar under graviditeten behöver inte betyda missfall. Ofta beror symtomen på något annat. När och var ska jag söka vård?
- Ofta behöver du inte alls söka vård för mindre blödningar.
- Hur bråttom det är att söka vård beror på hur mycket blod det kommer, hur länge du har varit gravid och hur du mår i övrigt.
- I texten får du vägledning när du bör söka vård och inte.
Kontakta genast en förlossningsavdelning om du är gravid i vecka 22+0 eller senare. Sök då vård även om blödningen är liten. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha, Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Vid ett missfall kan du ofta leva på som vanligt.
Du kan ta om det behövs. Det är vanligt att vara ledsen och nedstämd. Då kan det vara bra att prata med någon. Oftast kan man bli gravid snabbt igen. Men om du inte vill det kan det vara bra att planera för preventivmedel. Vanliga graviditetstest är känsliga. De kan påvisa graviditet även några veckor efter missfallet, trots att du inte längre är gravid.
Det finns särskilda graviditetstest som du kan få från vården. Det särskilda testet är mer pålitligt och kan snabbare visa om du haft missfall. Hur kan jag minska risken för missfall? Oftast beror inte missfall på något som du själv kan påverka. Men det här kan minska riskerna för missfall:
- Undvik, och andra droger.
- Var försiktig med vissa läkemedel. Läs bipacksedeln eller rådfråga läkare eller apotekspersonal.
- Gå ner i vikt om du har, Fetma ökar risken för missfall.
- Ät extra folsyra. Folsyra är en sorts B-vitamin. Brist på folsyra kan orsaka missbildningar hos fostret. Det kan leda till ett tidigt missfall. Ibland får man inte i sig tillräckligt med folsyra genom maten. Därför rekommenderas extra folsyra till de som försöker bli gravida. Du kan fråga på ett apotek.
Undersökningar och utredningar En del kan behöva bli undersökta vid ett missfall. Till exempel om du har långvarig eller mycket riklig blödning. En del kan också bli undersökta för att de är oroliga eller vill veta mer. Då är det vanligt att läkaren gör ett vaginalt, Vid ett vaginalt ultraljud går det att se om där finns ett foster och om det lever.
Visa hela svaret
Hur kändes ert missfall?
Symptom vid missfall – Om du drabbas av missfall kan du få ont i magen och underlivet. Magsmärtorna brukar kännas långt ner i buken och vara krampliknande eller påminna om kraftig mensvärk. Det är också vanligt att det blöder från slidan – blodet kan vara blandat med vätska slem eller blodklumpar.
- Vissa kvinnor får även ont i ländryggen.
- De flesta får först en kraftig blödning när livmodern stöter ut resterna av graviditeten och sedan blöder du lite mindre under några dagar.
- Om livmodern inte lyckas stöta ut alla rester fortsätter blödningarna – då behöver kroppen hjälp att avsluta missfallet.
- Vid så kallat fördröjt missfall eller “missed abortion” får du kanske bara en brunaktig flytning och kroppen behöver även då hjälp att stöta ut resterna av graviditeten.
I samband med missfallet avtar känslan av att vara gravid.
Visa hela svaret