Värk I Magen Under Graviditet?

Värk I Magen Under Graviditet
Vanliga besvär när du är gravid Värk I Magen Under Graviditet

Här kan du läsa mer om olika symtom och besvär som är vanliga att få under graviditeten, Kontakta en barnmorska om du har frågor eller känner oro över dina besvär.Den här texten finns också på och

Första tecknen på graviditet Ett tydligt tecken på graviditet är att du inte får någon, Det här är fler exempel på vanliga symtom:

Brösten ömmar och spänner. Du och kanske kräks, särskilt på morgonen. Du får mindre eller mer matlust. Du känner dig trött. Du är känslig för vissa lukter. Du blir lättare ledsen.

Redan i början av graviditeten känner många att brösten blir ömtåliga och spända. Det är ofta ett av de första tecknen på att du är gravid. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten. Det lagras extra fett i brösten och körtlarna som ska blida mjölk växer.

Fostret, moderkakan och fostervattnet väger. Du får mer blod i kroppen. Brösten växer. Kroppen lagrar på sig fett inför att du ska kunna och orka ta hand om barnet.

Du som har varit gravid tidigare kan uppleva att magen blir större snabbare. Flytningar från underlivet Det är vanligt att ha mer när du är gravid. Det beror på ändrade hormoner i kroppen. Oftast är flytningarna vitaktiga och har ingen speciell lukt. Kontakta en om du får besvär med klåda eller illaluktande flytningar.

  • Det kan vara tecken på en infektion.
  • En del blir lättare förkylda under graviditeten.
  • Det beror på att immunförsvaret förändras under graviditeten.
  • Det är för att kroppen inte ska försöka stöta bort fostret.
  • Det är mycket vanligt att vara trött under graviditeten, särskilt i början och i slutet.
  • Det kan vara jobbigt att vara så trött.
You might be interested:  Hur Ser Livmodertappen Ut Vid Graviditet?

Men tröttheten är kroppens sätt att tala om att du behöver ta det lugnare och sova mer. När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Det kan vara svårt att veta orsaken. Det kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör mycket på sig.
Visa hela svaret

Hur ont i magen är normalt gravid?

Möjliga orsaker – Under en graviditet sker det många förändringar i kroppen. Det är vanligt att du får olika typer av besvär som exempelvis lättare magsmärtor, Om du får ont i magen tidigt under graviditeten kan det bero på att livmodern växer. Du kan känna dig öm i magen, ibland kan den bli spänd och puta ut.

  • Detta är normalt och helt ofarligt.
  • Under mitten och senare delen av graviditeten är det vanligt med sammandragningar.
  • Du kan uppleva att det spänner eller känns obehagligt i nedre delen av magen, men brukar inte göra ont.
  • Sammandragningar kan komma efter exempelvis fysisk ansträngning och försvinner oftast vid vila.

Det innebär att livmodern förbereder sig inför förlossningen och är ett helt ofarligt tillstånd.
Visa hela svaret

När ska man söka vård ont i magen gravid?

Från graviditetsvecka 22 ska du alltid ringa till oss vid nedanstående situationer: blödning från underlivet, minskade fosterrörelser, kraftig ihållande smärta i magen, huvudvärk som inte går över, oro, misstänkt vattenavgång, regelbundna värkar och andra akuta frågor.
Visa hela svaret

You might be interested:  Sluta Med P-Piller Inför Graviditet?

Kan man få ont i nedre delen av magen när man är gravid?

Smärta i nedre delen av magen och smärtor i fogarna – I början av graviditeten för tillväxten av livmodern med sig olika känningar i området kring nedre delen av magen. Vi kan kalla det “växtvärk”. Snabb ändring av kroppsläge förorsakar ofta häftig smärta i någondera sidan av magens nedre del.

Livmoderns tillväxt kan töja på ligamenten som fäster livmodern och förorsakar övergående smärta. Smärtor på grund av tillväxt av livmodern skall inte vara ihållande. Kontakta mödrarådgivningen, gynekologmottagningen eller akuten om det förekommer blödning med rygg- eller magont. Under graviditeten får en del gravida fogsmärtor som kan kännas runt om hela bäckenet, bara på framsidan eller på baksidan av ryggen.

Detta förorsakas av hormoner och beror på att blygdbenets fog och andra leder blivit slappare. Så kallad foglossning (på latin symfysiolys). Det är inte farligt men kan vara besvärande för den gravida kvinnan och även hindra henne att utföra sitt arbete normalt.
Visa hela svaret

Varför har jag ont i nedre delen av magen?

Smärtans läge och karaktär – Det är viktigt att följa smärtsymtomet: hur kraftigt det är, hurdant det är (om smärtan till exempel är ilande, molande eller en känsla av tryck eller om den kommer i vågor), om smärtan avtar eller tilltar, på vilket område i buken smärtan känns och om smärtan strålar ut i andra kroppsdelar, till exempel ryggen.

Det är bra att observera om smärtan blir värre när man rör sig eller vilar. Man kan också följa om smärtan förekommer i ett visst skede av menstruationscykeln eller om man har avvikande blodblandade eller vitaktiga flytningar. Dessutom är det viktigt att veta om det samtidigt förekommer feber. Ibland kan smärtan endast kännas på ena sidan av buken.

Detta kan tyda på att även orsaken till smärtan finns på denna sida. Smärta på högra sidan av nedre delen av buken kan bland annat bero på blindtarmsinflammation. Smärta på vänstra sidan kan däremot till exempel vara ett tecken på divertikulit. Ibland kan smärtan även kännas i övre delen av buken, vilket kan innebära att det inte är fråga om ett gynekologiskt besvär.
Visa hela svaret