Varför Svullnar Benen Vid Graviditet?

Varför Svullnar Benen Vid Graviditet
Svullnad förekommer hos majoriteten av gravida kvinnor. Svullnaden beror på extra vätska i kroppen som graviditeten orsakar. Bakgrunden till svullnad under graviditeten är hormonella förändringar samt att vätskemängden i blodcirkulationen ökar. Därtill trycker den växande livmodern på blodådrorna i bäckenet, vilket gör att blodcirkulationen i benen blir långsammare och vätska avlägsnas sämre ur vävnaderna.

Om man sitter eller står stilla länge ökar också svullnaden i benen. I upprätt ställning ökar tycket i venerna och vätska sipprar utanför blodådrorna och leder till att benen svullnar. Att sitta länge trycker ihop de stora blodådrorna i låren, vilket gör att blod- och lymfcirkulationen i benen blir långsammare eller svagare.

Svullnaden ökar vanligen under dagen och är typiskt som värst på kvällen. Under natten när benen vilar minskar svullnaden, men istället kan det förekomma värk i benen. Kraftig svullnad i slutet av graviditeten kan ibland vara kombinerad med smärta och en stramande känsla och klåda på huden.
Visa hela svaret

Varför svullnar benen gravid?

Det gäller med näsdroppar – Undvik att använda receptfria näsdroppar under en längre tid, eftersom de innehåller tillsatser som kan göra att du i stället blir mer täppt. Fråga på apotek vilka näsdroppar du kan använda. Snyt dig försiktigt för att undvika näsblod.

 1. Det är vanligt att få svullna ben och fötter, särskilt mot slutet av graviditeten.
 2. Det beror på att blodet cirkulerar annorlunda i kroppen.
 3. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor.
 4. Stödstrumpor finns till exempel att köpa på apotek.
 5. Det är bra att sätta på stödstrumporna direkt när du vaknar och ska gå upp.

Det är också bra att lägga benen i högt läge när du vilar. Ligg gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela tiden du är vaken. Svullnaden kan ofta bli värre på sommaren då det är varmt ute. Då kan det kännas bättre att vara någonstans där det är svalare.
Visa hela svaret

Vad kan man göra åt svullna händer gravid?

Motverka svullnad  Dra tillbaka armarna mot kroppen med lätt knutna händer. Du kan även behandlas med en särskild handske för att minska svullnaden, en så kallad ödemhandske.
Visa hela svaret

Hur får man bort svullnad i benen?

Pregnant & Swollen Legs ? || Gravid Med Svullna Ben ?

Att lyfta upp benen på en stol eller en kudde hjälper till att lindra svullnad. När du sitter kan du sträcka och böja vristerna och när du står gå upp på tårna och ner. Skaffa gärna stödstrumpor från specialaffärer som säljer dem. Övervikt försämrar blodflödet från benen till hjärtat och får benen att svullna.
Visa hela svaret

När går svullnaden ner gravid?

Det gäller med näsdroppar – Undvik att använda receptfria näsdroppar under en längre tid, eftersom de innehåller tillsatser som kan göra att du i stället blir mer täppt. Fråga på apotek vilka näsdroppar du kan använda. Snyt dig försiktigt för att undvika näsblod.

 1. Det är vanligt att få svullna ben och fötter, särskilt mot slutet av graviditeten.
 2. Det beror på att blodet cirkulerar annorlunda i kroppen.
 3. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor.
 4. Stödstrumpor finns till exempel att köpa på apotek.
 5. Det är bra att sätta på stödstrumporna direkt när du vaknar och ska gå upp.

Det är också bra att lägga benen i högt läge när du vilar. Ligg gärna med benen högt en stund varje dag, och använd stödstrumporna hela tiden du är vaken. Svullnaden kan ofta bli värre på sommaren då det är varmt ute. Då kan det kännas bättre att vara någonstans där det är svalare.
Visa hela svaret

Hur undviker man att samla på sig vätska gravid?

Förebyggande och behandling av svullnad – Det är bra att under hela graviditeten dricka mycket vatten och undvika saltig mat. Att hålla benen högt och motionera lugnt (t.ex. gång, stretching) kan också hjälpa. Det går att försöka förebygga svullnad i benen genom att använda knä- eller lårhöga stödstrumpor.
Visa hela svaret

När ska man inte ligga på rygg gravid?

forskning Varför Svullnar Benen Vid Graviditet Nu kommer ännu en studie som visar att sova på sidan kan minska risken att barnet dör under slutet av graviditeten. Arkivbild: Mostphotos Nu kommer ännu en studie som visar att om kvinnan sover på rygg i slutet av graviditeten ökar risken att föda ett dödfött barn. Varför Svullnar Benen Vid Graviditet Varför Svullnar Benen Vid Graviditet I förra veckan publicerades en brittisk studie i tidskriften BJOG där forskarna genom intervjuer tagit reda på sovställningen hos kvinnor som förlorat ett barn under tredje trimestern. Deras sovställning jämfördes med en kontrollgrupp som bestod av kvinnor i lika långt framskriden graviditet.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Skyddar Man Sig Mot Graviditet Förr?

Kan man ta vätskedrivande när man är gravid?

Behandling vid graviditet och amning – Du bör inte använda diuretika när du är gravid. Det finns en risk för att fostret kan påverkas. Rådgör med läkare om du behöver använda vätskedrivande läkemedel när du är gravid. Du bör undvika läkemedlet när du ammar.
Visa hela svaret

Hur blir man av med vätska i kroppen efter graviditet?

Avföring Det kan ta ett tag innan magen kommer igång efter en förlossning. Många kvinnor kan tycka att det är skönt att hålla en binda eller tvättlapp mot mellangården för att underlätta tarmtömning den första tiden. För att undvika förstoppning är det bra att dricka rikligt och äta fiberrik kost.

 1. Blödning En vaginal blödning/avslag kommer från såret i livmodern där moderkakan suttit.
 2. Blödningen är initialt mensliknande, därefter blir avslaget allt mer brunaktigt för att mot slutet bli helt ljust och avta helt.
 3. Det är normalt att ha avslag upp till 6-8 veckor efter födseln.
 4. Den första tiden är det viktigt att vara noggrann med hygienen dvs byta binda och duscha ofta.

Under tiden du blöder skall du undvika att bada, använda tampong eller ha oskyddat samlag pga infektionsrisken. Bristning Det är vanligt att det uppstår bristningar under födseln som sedan behöver sys av barnmorska eller läkare. Stygnen behöver inte tas bort, de försvinner spontant.

Det är vanligt att känna sig öm och svullen. Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Barnolja kan lindra vid klåda och irritation under läkningen, tvål bör undvikas. Om smärtan från en bristningen tilltar kan det vara tecken på infektion, vilket är mycket ovanligt.

Bristning som involverar ändtarmsmuskeln Vid ett fåtal förlossningar uppstår en skada på ändtarmsmuskeln. Då behöver man oftast smärtlindrande tabletter och tabletter som håller avföringen mjuk. Det kan ta lite tid innan muskeln återfår sin normala funktion.

 1. När värken gått över är det dags att börja träna bäckenbotten.
 2. Eftervärkar Efter födseln drar livmodern ihop sig, vissa kvinnor upplever det som värkar eller kraftig mensvärk och det kallas för eftervärkar.
 3. Det är vanligt att man känner av mer eftervärkar vid amning.
 4. Ofta får omföderskor kraftigare eftervärkar än de kvinnor som fött sitt första barn.

För en del kvinnor är eftervärkarna rejält smärtsamma, medan andra kvinnor är helt opåverkade. En varm vetekudde, TENS-apparat eller smärtlindrande tabletter kan hjälpa mot eftervärkar. Hemorrojder Hemorrojder är vidgade blodkärl som sitter utanför eller innanför ändtarmsöppningen.

Det är vanligt med hemorrojder under graviditeten och efter förlossning och det beror på hormonpåverkan. Hemorrojder kan vara mycket smärtsamma, men det finns behandling i form av receptfri salva eller stolpiller som kan lindra. Kvarstår problemen efter behandlingen kan man vända sig till sin husläkare för vidare hjälp.

Humör och känslor Att bli förälder är en stor omställning såväl fysiskt som psykiskt. Att ha möjlighet till avlastning kan vara viktigt och nödvändigt. Fundera runt ditt sociala nätverk för att se om det finns möjlighet till hjälp/avlastning om behov uppstår.

 • Tre till fem dagar efter födseln inträffar det vi kallar för ”babyblues” eller ”motherblues”.
 • Den orsakas av den hormonella omställningen som sker efter att erat barn har fötts.
 • Den kan leda till att man känner sig ledsen, skör samt att ansvaret för ett barn kan kännas övermäktigt.
 • Dessa känslor ska lägga sig inom ett par dygn.

Om man har en kvarvarande känsla av hopplöshet och/eller nedstämdhet eller inte kan känna någon glädje över barnet i mer än två veckor. Eller om man har tankar om barnet eller sig själv som man inte känner igen så kan det vara tecken på en förlossningsdepression.

 1. Postpartum nedstämdhet kan drabba båda parter i ett förhållande.
 2. Om du upplever dessa tankar och känslor är det viktigt att du försöker förmedla dem till någon i din närhet och att du vänder dig till din barnavårdcentral (BVC) alternativt barnmorskemottagning eller vårdcentral.
 3. De har sedan möjligheten att slussa dig vidare så att du får rätt hjälp.

Ju snabbare du får hjälp och rätt behandling desto snabbare kan du tillfriskna. Har man tidigare haft depressioner i livet löper man en ökad risk att drabbas av förlossningsdepression. Var, som nybliven mamma och som partner, uppmärksam på tecknen ovan och sök hjälp vid behov.

Klipp Vid ett fåtal förlossningar uppstår behov av klipp. Klipp sys efter förlossningen av barnmorska eller läkare och sköts på samma sätt efter födseln som en spontan bristning. Ibland kan det vara skönt att avlasta underlivet, vid amning testa liggande amningsposition. Använd ej ”sittring” då det kan förhindra läkning.

Livmoderinfektion Symtom på infektion i livmodern kan vara ihållande mensliknande smärta över livmodern, feber, illaluktande avslag och allmän sjukdomskänsla. Livmoderinfektion behöver behandlas med antibiotika. Mensen Den regelbundna mensen kommer oftast inte tillbaka förrän amningen är avslutad.

 1. Variationerna är stora beroende på om du ammar helt eller inte.
 2. Det är svårt att veta när den första ägglossningen sker och därför viktigt att skydda sig mot oönskad graviditet.
 3. Sexualitet Det är mycket individuellt när lusten kommer tillbaka.
 4. Du och din partner kan ha sex igen när det känns bra för er båda.
You might be interested:  Bära Tungt I Början Av Graviditet?

Vid samlag kan ibland extra glidmedel behövas pga torra slemhinnor (som beror på den tillfälliga östrogenbristen). Sveda Sveda då man kissar är mycket vanligt och beror ofta på små skrapsår eller bristningar runt urinröret. Om det svider kan det hjälpa att skölja med vatten samtidigt som du kissar och även dricka mycket vatten, vilket leder till att urinen blir mindre koncentrerad.
Visa hela svaret

Hur blir man av med vatten i benen?

Behandling – Kompressionsstrumpor Kompressionsstrumpor är elastiska strumpor som ger ett visst tryck i ankel- och benområdet. Detta tryck skapar mottryck mot vätskeansamlingen och hjälper musklerna med att transportera blodet i rätt riktning. Kompressionsstrumpor finns i olika kompressionsklasser beroende på hur mycket tryck de ger och kompressionsklass väljs ut efter behov.

 • Vissa kompressionsstrumpor beställs efter uppmätning runt ankel och ben.
 • Det är smart att mäta på morgonen för då är foten minst svullen.
 • Några stödstrumpor kan väljas utifrån din skostorlek.
 • Höj benen Att höja benen några gånger under loppet av dagen hjälper mot svullnaden.
 • Rörelse Det kan hjälpa att röra benen under dagen, detta hjälper till att förbättra blodcirkulationen och kan underlätta tillbakaströmningen av blod till hjärtat.

Minska saltintaget Salt binder vätska till kroppen så att vätskeansamlingen ökar. Det är därför bra att reducera saltintaget.
Visa hela svaret

Varför svullnar benen på kvällen?

Svullna ben och fötter Det finns många orsaker till att fötter och ben svullnar. Vanliga orsaker är att man helt enkelt har stått upp för länge, eller suttit länge i bil eller under en lång flygresa och inte rört på benen. Svullnaden kan också bero på att det är varmt ute eller uppstå p.g.a.
Visa hela svaret

Varför får man ont i benen på natten?

Varför har jag värk i benen? Fråga: Jag har ont i benen. Värst är det på natten – det känns som växtvärk i benen. Vad beror den här typen av benvärk på? Det är vanligt att få värk i benen i alla åldrar. kan vara ett verkligt problem för många barn, men går över efterhand.

Som vuxen kan värk i benen på natten kännas lite liknande, ofta som “myrkrypningar” eller diffus värk. Har du ont i benen på natten eller en allmän, molande värk i benen kan det röra sig om brist på vissa vitaminer och mineraler. Molande värk i benen vid vila uppstår ofta när man blir äldre om blodcirkulationen försvagats.

Rökning kan orsaka en känsla av att musklerna är trötta eller “sover”. Massage och stödstrumpor ökar blodcirkulationen och kan lindra besvären.
Visa hela svaret

Får alla gravida svullna fötter?

Nästan alla gravida kvinnor får åtminstone ibland svullna fotleder, fötter eller ben. Svullna ben kan vara ett varningstecken på begynnande venösa sjukdomar. Det är bäst att alltid rådfråga din läkare om detta.
Visa hela svaret

Hur mycket går man upp i vätska gravid?

Hur mycket du bör gå upp i vikt under din graviditet beror på vad du vägde, och vilket BMI du hade, innan du blev gravid. Alla som är gravida får väga och mäta sig vid sitt första besök på barnmorskemottagningen. Vid ett BMI som är högre än 30 rekommenderas en viktuppgång på 5–9 kg under graviditeten.
Visa hela svaret

Varför ska man ha stödstrumpor när man är gravid?

Stödstrumpor förebygger åderbråck vid graviditet – Stödstrumpor är en typ av kompressionsplagg som har visat sig vara effektiva för att förbättra blodcirkulationen och förebygga åderbråck. De rekommenderas ofta till gravida kvinnor eftersom de löper ökad risk för att utveckla åderbråck på grund av viktökningen vid graviditet.

 • Stödstrumporna fungerar genom att utöva ett graderat tryck på benen, vilket bidrar till att främja blodflödet.
 • Trycket är störst vid ankeln och minskar gradvis uppåt i benet.
 • Denna graderade kompression hjälper till att förhindra att blodet samlas i benen vilket orsakar svullnad, ömhet och trötthet i benen.

Detta minskar i sin tur risken för att drabbas av åderbråck. Stödstrumporna kan bäras hela dagen eller bara under de tillfällen då man står eller sitter länge. Vid graviditet rekommenderar vi dock att bära dem hela dagen för allra bästa resultat. Det allra bästa är att klä på sig sina direkt på morgonen innan benen haft tid att svälla. Varför Svullnar Benen Vid Graviditet Så vilken typ av stödstrumpa ska man då välja om man är gravid? Det finns många olika sorter att välja på – alltifrån stödstrumpor med kort skaft till för gravida som har plats för den växande magen. Vad som passar just dig bäst beror därför bland annat på hur långt gången du är och hur svåra besvär du har eller om du inte har några besvär alls.
Visa hela svaret

Hur blir man av med Gravidkilon?

Vikt och matvanor efter förlossning Innehållet gäller Västerbotten Det är vanligt att gå upp mycket i vikt under graviditeten. Här får du råd om goda matvanor och hur du kan äta för att minska din vikt och må bra efter din förlossning. Goda matvanor och fysisk aktivitet är bra för både dig och ditt barn.

 1. Regelbundna nyttiga måltider och vatten när du är törstig tillsammans med fysisk aktivitet hjälper dig att gå ner i vikt efter graviditeten.
 2. Du rekommenderas att gå ner till en inom ett år.
 3. Har du gått upp mer än det som rekommenderas under en graviditet kan det vara svårt att gå ner till din ursprungsvikt efteråt.
You might be interested:  Skillnad Mellan Mensvärk Och Graviditet?

Planerar du att få fler barn är det särskilt viktigt att gå ner till en hälsosam vikt. Det minskar risken för komplikationer under en kommande graviditet och förlossning. Om du har övervikt eller fetma räcker inte fysisk aktivitet för att gå ned i vikt utan du behöver också minska ditt kaloriintag.
Visa hela svaret

Kan man gå på massage när man är gravid?

Kan Gravidmassage orsaka missfall? – Det talas ofta om att man inte bör massera gravida innan graviditetsvecka 13 och att det finns “förbjudna punkter ” på fötterna, för då ökar risken för missfall. Att få ett missfall (spontan abort) är oerhört tragiskt oavsett om det är i början, mitten eller slutet av graviditeten. Det uppskattas att 80 % av alla missfall sker före vecka 14 En viktig riskfaktor är kvinnans ålder, vid 20 år är risken 10 % medan den vid 40 år är 30 %. Störst är risken för missfall i vecka 9-11. Man vet inte säkert vilka orsakerna till tidiga missfall är.

Romosomavvikelser eller defekter på fostret, moderkakan eller hinnorna är det troligaste. “Massera inte gravida under vecka 1-13” Kvinnor kan börja ta massage när som helst under deras graviditet – under det första, andra eller tredje trimestern. Många massörer och anläggningar kommer att neka att massera en kvinna som fortfarande är i sin första trimestern.

Detta på grund av den ökade risken för missfall i samband med de första 13 veckorna av graviditeten. Det finns dock ingen forskning som tyder på att massage skulle öka risken för missfall.
Visa hela svaret

Kan man klämma sin bebis i magen?

Körtelmage hos barn Körtelmage innebär att barnets lymfkörtlar i magen svullnar upp och gör ont. Ofta gör det ont långt ned i magen, på höger sida. Det är vanligt att barnet har haft en förkylning innan. Symtomen liknar dem vid blindtarmsinflammation, men är ofarliga och går över av sig själv utan behandling.

Barnet har ont i magen, oftast gör det ont i magens nedre högra del. Barnet har, oftast över 39 grader. Barnet mår illa och kräks. Barnet blir mycket trött.

Febern kommer ofta samtidigt som det börjar göra ont i magen. Trots att barnet har ont i magen kan hen ändå bli hungrig och vilja äta. Barnet blir oftast sjuk på några timmar. Men hen kan också ha symtom under några dagar. Symtomen varierar ofta i styrka, och kommer i perioder.

Ont i magen ihop med över 39 graders feber. Ont i magen som inte går över inom ett dygn. Kräkningar som är grönfärgade.

Dessa symtom kan vara tecken på något annat än körtelmage och barnet behöver därför undersökas.Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.Ring telefonnummer 1177 om du vill ha och hjälp att bedöma symtom.

Undersökningar och utredningar När du och barnet träffar läkaren får ni berätta om barnets besvär och när de började. Sedan undersöker läkaren barnets mage. Det gör hen genom att försiktigt trycka och klämma på magen. Barnet kan få lämna och ibland, Det är för att se om barnet har en infektion i kroppen.
Visa hela svaret

Vad beror det på att benen svullnar?

Svullna ben kan bero på försämrad cirkulation eller på att du rört på dig för lite. Det finns även sjukdomar och andra tillstånd som kan ge svullna ben. Svullna ben kan bli bättre av att du placerar benen i upphöjt läge eller ser till att röra på dig ordentligt. Att bära stödstrumpor kan också hjälpa.
Visa hela svaret

Varför svullnar benen på kvällen?

Svullna ben och fötter Det finns många orsaker till att fötter och ben svullnar. Vanliga orsaker är att man helt enkelt har stått upp för länge, eller suttit länge i bil eller under en lång flygresa och inte rört på benen. Svullnaden kan också bero på att det är varmt ute eller uppstå p.g.a.
Visa hela svaret

Får alla gravida svullna fötter?

Nästan alla gravida kvinnor får åtminstone ibland svullna fotleder, fötter eller ben. Svullna ben kan vara ett varningstecken på begynnande venösa sjukdomar. Det är bäst att alltid rådfråga din läkare om detta.
Visa hela svaret

När försvinner svullna fötter efter graviditet?

Svullna ben – Om du under din graviditet har haft svullna ben, är det vanligt att det tar någon vecka innan svullnaden försvinner. Det kan också hända att du, trots att du inte haft svullna ben innan förlossningen, får det efteråt. Vila med benen i högläge. Vid behov kan du använda stödstrumpor.
Visa hela svaret